Membeli secara kredit selalunya merupakan pilihan paling popular dalam senario ini. Hanya sekitar satu dari tiga kenderaan yang dibayar secara tunai. Walau bagaimanapun, tidak semestinya kekurangan anggaran. Oleh itu, seseorang boleh bertanya-tanya apa alasan yang mendorong pembeli memilih penyelesaian kredit.

Sebagai peraturan umum, ketika kadar kredit berada dalam jangka waktu yang rendah (dari 0,5% hingga 3%), pembeli kenderaan baru, sama ada baru atau bekas, lebih suka menggunakan pinjaman kecil. ke bank atau pinjaman pengguna daripada menggunakan simpanan mereka.

TAWARAN KREDIT

Di semua pintu yang kita dapat mengetuk untuk mendapatkan kredit, profesional, sama ada pegawai bank atau peniaga, akan sentiasa berminat untuk mendorong kita untuk menerimanya.

Sememangnya menarik, tawaran kredit mempunyai kos. Oleh itu, penting untuk melihat pelbagai peluang di pasaran semasa pembelian. Apabila kredit pada kadar sifar, insurans wajib sering ditambahkan pada jumlah harga transaksi. Lawati di sini untuk Tunai untuk kereta

HATI-HATI ARGUMEN KOMERSIAL YANG MENYALAHKAN

Setiap kali anda mengambil pinjaman bersama dengan pembelian kenderaan bermotor, serangkaian hujah komersial tentunya akan berusaha menguatkan keyakinan anda bahawa ini adalah pilihan terbaik dari segi kewangan.

Anda akan sering diberitahu bahawa anda akan mendapat lebih banyak keuntungan daripada membuat wang anda bertambah dengan membiarkannya masuk dalam akaun simpanan, misalnya. Hujah jenis ini boleh mengelirukan, sebab itulah apabila ragu-ragu, lebih baik anda selalu meluangkan masa untuk memikirkannya sebelum membuat keputusan akhir.

Satu perkara yang pasti: pinjaman yang mempunyai kadar lebih tinggi daripada kadar faedah pada akaun simpanan semestinya akan merugikan pembeli. Kebalikannya tidak semestinya benar, jadi berhati-hati dengan pengiraan cepat.

KADAR MENARIK V KREDIT AUTOMOTIF

Walaupun jumlah yang dianggap benar oleh jurujual atau wakil kredit, pengiraan mereka dapat menyesatkan mana-mana pelanggan.

Oleh itu, jika kita mengambil contoh livret A, yang kadar faedahnya 0,75%, dan tingkat pinjaman 1%, kita dapat melakukan demonstrasi yang bertujuan membuktikan bahawa kesepakatan itu akan menjimatkan wang peminjam .

Walau bagaimanapun, demonstrasi ini melupakan elemen: kredit menyebabkan kos. Maklumat ini sahaja memudahkan anda memahami bahawa anda tidak pernah menjimatkan wang dengan mahu meminjam secara kredit. Sesungguhnya, akan ada kekurangan simpanan anda. Selalunya inilah yang dihilangkan dalam tahap penjualan.

KELEBIHAN KREDIT

Sudah tentu, ada positif untuk menggunakan penyelesaian kredit. Kelebihan utamanya ialah anda dapat menyebarkan pembayaran anda selama beberapa bulan, atau bahkan bertahun-tahun dalam beberapa kes.

Sekiranya ada kos, akhirnya kita dapat memutuskan untuk memasukkan kos ini dalam anggaran keseluruhan yang ingin kita dedikasikan untuk pembelian kereta. Masih ada untuk mencari tawaran yang paling menarik, yang membolehkan anda membelanjakan wang paling sedikit untuk faedah.

Kelebihan membiayai diri anda dengan pinjaman atau kredit juga adalah bahawa anda biasanya akan mendapat akses ke kereta yang lebih baik daripada jika anda membayarnya dengan wang tunai.

Contohnya, jika belanjawan kereta anda berjumlah $ 5,000 dan anda membeli kereta terpakai yang dibayar secara tunai, anda mungkin akan menggunakan jumlah itu sebagai wang pendahuluan untuk kereta baru, anda boleh mengembangkan cakerawala kereta anda dengan kredit. Sekiranya anda mempunyai kredit yang baik, anda boleh membeli banyak model terkini dengan mudah.

BAYAR KERETA BARU ANDA DENGAN TUNAI

Oleh itu, anda mungkin berpendapat bahawa membeli kereta dengan wang tunai lebih bermanfaat daripada membiayai kerana anda tidak perlu membayar faedah, seperti yang dijelaskan di atas. Lagipun, dengan tawaran tunai anda membayar dengan tepat harga yang tertera dan tidak lebih.

Apabila anda membiayai, anda perlu membayar kereta dengan faedah , yang bermaksud anda akan membayar sejumlah tambahan di atas harga pembelian kereta. Jadi, adakah cara berfikir ini betul?

Jawapannya: tidak semestinya.

Walaupun kita bersetuju bahawa membeli kereta dengan wang tunai biasanya lebih baik daripada pembiayaan, terdapat banyak keadaan di mana ini tidak berlaku. Contoh terbaik adalah jika anda layak mendapatkan kadar faedah yang baik.

Kekangan kewangan

Dalam kes ini, pembayaran tunai mungkin bukan perkara paling bijak untuk dilakukan kerana anda akan kehilangan sedikit wang untuk pembiayaan. Anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan wang anda untuk projek atau pelaburan lain.

Mari ambil kes sebenar: katakan anda mahu membeli kereta bernilai $ 8.000 dan anda mampu melakukannya dengan wang tunai . Sekiranya anda mahu.