Beli BTC dengan kad Kredit sudah kembali dalam berita. Penggodam cuba menipu pengguna twitter untuk mengirim wang tunai kepada mereka melalui akaun media sosial berprofil tinggi yang menganiaya bitcoin.

Walaupun kita semua mahukan konsep mata wang digital - penggambaran dan penerimaan wang tunai yang tidak ada secara fizikal, orang - cryptocurrency, seperti bitcoin, tetap menjadi misteri.

Apakah perlombongan bitcoin? Namun, mungkinkah kita cenderung menggunakan wang tunai pada masa akan datang? Dan mungkin kita cenderung mempercayai cryptocurrency?

1. Apa itu bitcoin, dan cara ia berfungsi?

Beli Btc dengan kad Kredit boleh menjadi jenis wang tunai digital. Ini menunjukkan bahawa ia tidak mempunyai jenis fizikal:

  • Ia tidak mempunyai pusat pengurusan (tidak ada 'bank')
  • Ia tidak mempunyai masalah pusat penyimpanan tindakan kumpulan (maklumat utama yang menyimpan rekod semua transaksi yang dilakukan).

Sebagai gantinya, ia beroperasi melalui rangkaian di seluruh dunia dengan ribuan nod - mesin di antara rangkaian komputer riba atau peranti lain - yang merangkumi kaedah dan transaksi kedai.

2. Dari mana asalnya?

Beli Btc dengan kad Kredit adalah kejayaan pertama sebagai inspirasi komunikasi elektronik (atau kriptografer) penyenaraian elektronik pada tahun 2008. Penulis mempunyai nama misteri, satoshi nakamoto.

3. Mengapa kita menggunakannya?

Langkah utama adalah membentuk billfold (yang sering dalam talian, aplikasi mudah alih, atau, untuk keselamatan yang lebih tinggi, peranti perkakasan) untuk menggunakan bitcoin. Ini melindungi rahsia-rahsia yang mungkin akan membenarkan pergerakan bitcoin di bawah pengurusan anda.

Orang mahu seperti memeriksa nombor akaun, untuk menerima Buy Btc dengan kad Kredit. Ia juga akan mengawal kata kunci yang diperlukan untuk membenarkan penyebab bitcoin (secara teknikal disebut kunci peribadi). Sekiranya anda kehilangan kunci bukan awam atau mengambilnya, anda akan kehilangan pengurusan bitcoin anda dengan berkesan, sejumlah kecil seperti jika seseorang menyedari pin anda.

4. Mengapa seseorang memerlukan bitcoin daripada wang 'normal'?

Wang tunai 'normal' yang cenderung kita gunakan pada masa ini agak tidak biasa dalam sejarah wang, dalam arti wang itu sekarang tidak berharga (seperti syiling emas).

Itu bukan janji yang berlebihan jika anda menumpukan perhatian kepada semua yang harus dilakukan oleh pihak berkuasa sokongan (seperti bank england) adalah mencetak sehelai kertas lain untuk memenuhi janji itu.

Individu pada dasarnya tidak menyedari hakisan ini kerana jumlah wang mereka tetap sama; tetapi, mereka menyedari bahawa carian mingguan, makan di luar, dan menonton filem berharga banyak wang tambahan.

5. Adakah bitcoin akan menyebabkan anda menjadi jutawan?

Bitcoin dengan kad kredit serta-merta. boleh menjadi kualiti yang tidak selamat, spekulatif, tidak stabil. Seperti beberapa pelaburan yang tidak menentu, ia melalui kitaran boom dan bust dan, bertaruh setelah anda memperoleh (atau memperoleh) ia akan menyebabkan anda menjadi orang kaya atau muflis.

Dalam tempoh bitcoin disenaraikan dengan harga $ 1 per bitcoin; ia meningkat pada sekitar $ 20,000 (£ 15,400) pada tahun 2017 sebelum menjunam ke sekitar $ 3,000 (£ 2,300) kemudian merosot sekitar $ 8,000 (£ 6,200).

Seperti bahagian atau rumah, bitcoin tidak ternilai harganya, banyak atau apa yang orang sedia untuk mendapatkannya.

6. Apakah perlombongan bitcoin?

Perlombongan Bitcoin menambahkan tindakan kumpulan baru (dikenali sebagai blok) ke rekod transaksi bersama (diketahui kerana rantaian blok).

Persaingan besar di seluruh dunia berlaku sepanjang masa - dipanggil perlombongan perlombongan - untuk memenangi ciri yang betul, blok pengganti ke rantai blok.

Untuk memasuki pertandingan ini, pengguna perlu membeli perkakasan perlombongan khusus yang menggunakan sedikit elektrik; perkakasan itu sendiri akan menjadi cepat usang berkat banyak perkakasan ekonomi yang dibuat sepanjang masa - oleh itu, ia bukan aktiviti yang menguntungkan bagi banyak individu.

Orang ramai lebih suka membeli Btc dengan penambang kad kredit. Mereka mengambil bahagian dalam pertandingan ini untuk 2 jenis hadiah:

  • Ganjaran blok (kini dua belas.5 btc) yang dikeluarkan kepada penerbit setiap blok
  • Bayaran transaksi - pecahan membeli bitcoin dalam talian dengan kad kredit memberi insentif kepada pelombong untuk memasukkan transaksi dalam blok yang dinyatakan.

7. Adakah kita cenderung mempercayai cryptocurrency?

Seperti mana-mana rumah yang berkembang pesat dengan teknologi baru, terdapat cryptocurrency berkualiti tinggi dan berkualiti rendah.

Dalam menghadapi operasi penjualan yang kerap, beberapa individu normal berusaha untuk memaklumkan bahawa cryptocurrency mempunyai potensi sebenar dan mempunyai jumlah kebaruan teknikal. Itu adalah klon langsung dari mata wang yang berbeza yang lebih teruk, penipuan langsung.

Walau bagaimanapun, mereka kemudian berpakaian untuk menjadi penipuan piramid yang cukup tersusun disokong oleh maklumat terpusat. BBC membuat siasatan mengenai ini baru-baru ini dalam siri podcast 'the cryptoqueen yang hilang'.

8. Mungkinkah cryptocurrency menjadi lebih biasa daripada mata wang fizikal pada masa akan datang?

Ini, secara teori, boleh dilakukan. Namun, mungkin memerlukan beberapa tahun dan memerlukan beberapa masalah teknikal, ekonomi, peraturan dan undang-undang sebelum menjadi kenyataan.

Contohnya, membeli bitcoin dengan kad kredit tanpa rantaian blok pengesahan akan menyokong lebih banyak transaksi berbanding rangkaian pembayaran terpusat kuno seperti visa atau mastercard.

Kesimpulan:

Bitcoin boleh menjadi mata wang digital yang dibuat pada tahun 2009. Ia sering ingin menjual barang dari individu dan syarikat yang memilih Beli Btc dengan kad Kredit sebagai pembayaran. Walau bagaimanapun, ia berbeza dalam banyak cara utama dari mata wang kuno.

Paling jelas, bitcoin tidak wujud sebagai mata wang fizikal. Tidak ada duit syiling atau wang kertas sebenar. Ia wujud secara on-line.