Langkah pertama untuk menjadi sihat dari segi kewangan adalah mengetahui berapa banyak wang yang anda perolehi. Sekiranya anda mengetahui gaji setiap jam anda, anda boleh mengira gaji tahunan kasar anda (sebelum cukai dan potongan lain) dengan mudah dengan mengumpulkan data yang sesuai. Sekiranya anda bekerja secara tetap 40 jam seminggu dan mempunyai upah setiap jam yang konsisten, anda juga boleh menggunakan pengiraan ringkas secara ringkas (upah setiap jam x 2, kemudian tambah tiga 0) untuk menganggarkan gaji tahunan anda. Perhatikan bahawa ini hanyalah anggaran kasar untuk gaji tahunan dan cenderung sebagai anggaran rendah sekitar 4%. Setelah mengetahui gaji tahunan anda, anda dapat mengetahui sama ada anda memperoleh gaji yang sesuai untuk kelayakan, kedudukan, dan industri anda. cara mengira gaji tahunan

Kaedah 1. Mengira Gaji Tahunan

  1. Cari tahu jika anda dibayar setiap jam. Sekiranya anda menerima kadar gaji per jam dikalikan dengan jumlah jam bekerja seminggu, maka anda dibayar setiap jam. Istilah lain untuk ini adalah pekerja yang tidak dikecualikan. Jumlah gaji anda mungkin berubah setiap minggu bergantung pada berapa jam anda bekerja. Sekiranya waktu kerja anda tidak berbeza tetapi anda masih dibayar mengikut jam, anda tetap dianggap sebagai pekerja setiap jam, atau tidak dikecualikan walaupun cek anda sama setiap minggu.

  2. Tentukan jumlah pendapatan anda setiap jam. Penyelia anda atau seseorang yang mempunyai sumber manusia boleh memberitahu anda berapa banyak yang anda hasilkan setiap jam. Sekiranya anda tidak mahu bertanya, anda boleh mengetahuinya dari gaji anda. Cari di mana ia memberitahu anda jumlah gaji kasar pada gaji anda. Ini adalah jumlah pendapatan anda sebelum cukai dan faedah dikeluarkan. Bahagikan jumlah itu dengan bilangan jam anda bekerja pada minggu itu. Contohnya, anggap gaji kasar anda adalah $ 200 selama seminggu di mana anda bekerja 10 jam. Hitung {\ displaystyle $ 200/10 = $ 20} $ 200/10 = $ 20. Gaji setiap jam anda ialah $ 20 sejam.

  3. Hitung gaji tahunan anda jika anda bekerja dengan jumlah jam yang sama setiap minggu. Ambil gaji setiap jam anda dan kalikan dengan jumlah jam anda bekerja setiap minggu. Ini memberitahu anda gaji mingguan anda. Gandakan ini dengan bilangan minggu dalam setahun, 52, untuk mendapatkan gaji tahunan anda. Sekiranya anda bekerja 40 jam seminggu dan anda memperoleh $ 20 sejam, hitung gaji mingguan anda dengan persamaan {\ displaystyle 40 * $ 20 = $ 800} 40 * $ 20 = $ 800. Kemudian hitung gaji tahunan anda dengan persamaan {\ displaystyle $ 800 52 = $ 41,600} $ 800 52 = $ 41,600.

  4. Dapatkan purata jika anda bekerja dengan jumlah yang berbeza setiap minggu. Sekiranya jam anda berbeza setiap minggu, perhatikan jam mingguan anda selama kira-kira satu bulan. Kemudian hitung jumlah jam kerja anda setiap minggu. Gandakan dengan 52 untuk mencari gaji tahunan anda. Sekiranya dalam satu bulan anda bekerja 30 jam minggu pertama, 25 jam minggu kedua, 35 jam minggu ketiga dan 40 jam minggu keempat, rata-rata jam mingguan adalah {\ displaystyle (30 + 25 + 35 + 40) / 4 = 32.5} (30 + 25 + 35 + 40) /4=32.5. Sekiranya anda memperoleh $ 20 sejam, maka anggaran gaji tahunan anda adalah {\ displaystyle (32,5 * $ 20) 52 = $ 33,800} (32,5 $ 20) * 52 = $ 33,800.

Kaedah 2. Menambah Jenis Jam Lain

  1. Tambahkan jam kerja lebih masa jika anda memperolehnya. Sekiranya anda bekerja lebih dari 40 jam seminggu dan anda adalah pekerja yang tidak dikecualikan, anda mesti dibayar lebih masa. Ini bermakna anda memperoleh satu setengah kali gaji biasa anda selama berjam-jam melebihi 40 jam seminggu. Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana kerja lebih masa mempengaruhi gaji tahunan anda, perhatikan lebih masa dan waktu biasa anda sekurang-kurangnya sebulan. Ketahui jumlah purata jam biasa dan lembur yang anda bekerja dan gandakan untuk mendapatkan jumlah keseluruhan tahun ini. Tambahkan dua jumlah ini bersama-sama untuk mendapatkan anggaran jumlah gaji tahunan anda. Sekiranya dalam tempoh 4 minggu, anda bekerja 50 jam, 45 jam, 42 jam dan 47 jam, dan apa-apa yang melebihi 40 jam adalah lembur, maka lembur mingguan anda adalah 10 jam, 5 jam, 2 jam dan 7 jam. Purata waktu kerja lembur mingguan anda adalah {\ displaystyle (10 + 5 + 2 + 7) / 4 = 6} (10 + 5 + 2 + 7) / 4 = 6. Sekiranya anda memperoleh $ 20 sejam, maka kadar lembur anda adalah {\ displaystyle $ 20 1.5 = $ 30} $ 20 1.5 = $ 30 Gaji mingguan biasa anda ialah {\ displaystyle $ 20 40 = $ 800} $ 20 40 = $ 800. Purata gaji lebih masa mingguan anda ialah {\ displaystyle $ 30 6 = $ 180} $ 30 6 = $ 180. Jumlah gaji mingguan anda ialah {\ displaystyle $ 800 + $ 180 = $ 980} $ 800 + $ 180 = $ 980. Anggaran gaji tahunan anda ialah {\ displaystyle $ 980 52 = $ 50,960} $ 980 52 = $ 50,960.

  2. Buat pengubahsuaian untuk waktu sakit, percutian, atau cuti. Sekiranya anda dibayar untuk waktu percutian atau ketika anda sakit, anda tidak perlu membuat perubahan pada gaji tahunan anda. Tetapi jika majikan anda tidak membayar anda ketika anda sedang bercuti atau sakit, maka ini akan mengubah jumlah minggu anda dibayar dalam setahun. Sekiranya anda bercuti 2 minggu setiap tahun, maka anda bekerja hanya 50 minggu setahun dan bukannya 52. Anda perlu menggunakan 50 minggu untuk mengira gaji tahunan anda dan bukannya 52.

  3. Kira bonus. Beberapa syarikat membayar bonus pada masa yang berlainan dalam setahun. Ini ditambahkan ke gaji tetap anda. Contohnya, majikan anda mungkin memberikan bonus percutian, bonus masuk kepada pekerja baru, atau ganjaran kerana memenuhi matlamat. Komisen jualan juga dikira sebagai bonus. Sekiranya anda mendapat bonus, tambahkan jumlahnya semasa mengira gaji tahunan anda. Contohnya, anggap anda memperoleh gaji tahunan $ 50,000 sebelum bonus, dan bos anda ingin memberi anda bonus percutian 2.5%. Jumlah bonus adalah {\ displaystyle $ 50,000 * .025 = $ 1,250} $ 50,000 * .025 = $ 1,250. Dalam kes ini, jumlah gaji tahunan anda ialah {\ displaystyle $ 50,000 + $ 1,250 = $ 51,250} $ 50,000 + $ 1,250 = $ 51,250.

Kaedah 3. Memahami Gaji Anda

  1. Cari tahu sama ada anda memperoleh pendapatan yang mencukupi. Anda harus tahu apakah pekerjaan anda cukup berbaloi untuk menyokong gaya hidup anda dan memikirkan keperluan kewangan anda untuk membuat anggaran. Lihat apakah gaji tahunan anda akan merangkumi semua bil anda. Sekiranya tidak, lihat apakah ada cara untuk menjana lebih banyak wang di syarikat itu. Ketahui apakah ada ruang untuk kemajuan syarikat. Penting juga untuk difahami jika anda dibayar cukup dalam hubungannya dengan rakan industri anda. Rujuk laman web industri (seperti https://www.payscale.com/ ) yang melaporkan jumlah gaji tahunan purata untuk kedudukan dan tahap pendidikan anda.

  2. Cari kerjaya yang berbeza. Anda boleh membuat penyelidikan dalam talian untuk mengetahui berapa banyak pendapatan yang anda dapat dengan melakukan pelbagai jenis pekerjaan. Cari pekerjaan atau industri tertentu yang menarik minat anda. Lihat berapa gaji biasa untuk pekerjaan peringkat permulaan dalam industri tersebut. Anda juga boleh mengetahui tentang faedah seperti penjagaan kesihatan dan pembayaran balik pengajian. Anda juga dapat membandingkan apa yang akan anda perolehi di pelbagai bahagian negara.

  3. Cari tahu berapa banyak nilai anda. Sekiranya anda telah meluangkan masa untuk meneliti pendapatan orang lain melakukan pekerjaan yang sama seperti anda, bandingkan dengan jumlah gaji tahunan yang anda hitung sendiri. Gunakan maklumat ini untuk merundingkan gaji yang lebih baik untuk diri anda. Jumlah keseluruhan yang dapat anda perolehi bergantung pada banyak faktor, seperti pendidikan dan pengalaman bertahun-tahun.

YOUTUBE:

Soalan Lazim:

1. Bagaimanakah saya mengira waktu kerja saya untuk mendapatkan jumlah jam kerja dalam sehari? Jawapan: Anda boleh mendapatkan jam yang anda bekerja sehari untuk jumlah minggu atau hari dan menambahkan semua nilai, kemudian bahagikannya dengan jumlah hari yang anda bekerja pada minggu itu atau tempoh masa. Dan itulah jumlah purata jam kerja anda setiap hari pada minggu itu, atau jumlah yang anda lakukan. 2. Bagaimana saya mengira waktu kerja saya untuk mendapatkan jumlah jam kerja dalam sehari? Jawapan: Anda boleh mendapatkan jam yang anda bekerja sehari untuk jumlah minggu atau hari dan menambahkan semua nilai, kemudian bahagikannya dengan jumlah hari yang anda bekerja pada minggu itu atau tempoh masa. Dan itulah jumlah purata jam kerja anda setiap hari pada minggu itu, atau jumlah yang anda lakukan. 3. Sekiranya saya menghasilkan $ 2.300 sebulan di Ohio, berapa banyak yang akan saya bawa pulang selepas cukai? Jawapan: Ini bergantung pada status penahanan anda dan pemotongan anda pada akhir tahun, tetapi ini akan membuat anda hampir. Dengan membuat andaian bahawa anda akan membayar 20 peratus cukai di muka: $ 2300 x 20/100 = $ 460. Jadi $ 2300 - $ 460 = $ 1840 setiap bulan.

Kesimpulannya

Adalah mustahak untuk mempunyai idea yang adil mengenai pendapatan tahunan penuh untuk kedua-dua individu dan juga entiti perniagaan.

Apabila anda tidak pasti mengenai cara mengira pendapatan tahunan dari Hourly Wage, anda dapat menghabiskan perbelanjaan, sedangkan mengetahui cara mengira pendapatan tahunan dari Hourly Wage membantu membuat rancangan dan membuat anggaran sehingga anda dapat menjalani kehidupan tanpa kerumitan yang tidak perlu.

Meningkatkan Kemahiran Berkomunikasi untuk Meningkatkan Perniagaan Anda

1 Suka