Bagaimana memilih antara restoran atau kafe? Sebilangan orang tidak tahu sama ada mereka mahu makan di restoran atau kafe. Dengan trend orang yang makan di tempat yang berlainan dan bukannya makan masakan tradisional dari rumah, terdapat banyak restoran atau kafe yang hebat. Sekiranya anda seorang peretas perjalanan, anda perlu mengetahui cara memilih dari restoran atau kafe sebelum anda menjelajah. Sudah tentu, kerana ia berkaitan dengan bandar tertentu.

Restoran atau Kafe

Perbezaan Antara Restoran atau Kafe

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Walaupun banyak orang menggunakan istilah restoran atau kafe secara berbeza, mereka berbeza dalam beberapa aspek.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Restoran bukan sahaja baik untuk makanan, tetapi juga berfungsi sebagai tempat pertemuan yang sangat baik untuk ahli perniagaan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pola yang sangat dipengaruhi oleh jadual sibuk dalam kehidupan kita sekarang ialah orang tidak mempunyai masa untuk menyediakan makanan di rumah dan memilih makanan segera di luar rumah mereka.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Semakin ramai orang memenuhi pusat makanan segera ini. Walaupun kedua-dua istilah ini biasa digunakan oleh banyak pihak, berapa banyak yang mengetahui perbezaan antara kafe dan restoran?

Walaupun perbezaan antara kafe dan restoran telah berkurang, terutamanya, kafe tetap menjadi tempat untuk disajikan pelbagai jenis kopi sementara restoran adalah tempat komersial di mana makanan disajikan.

  • Walaupun suasana restoran adalah tempat makan dan lebih formal, suasana kafe adalah tempat makan santai

  • Restoran menyajikan makanan yang ditetapkan sementara di kafe, terdapat pelbagai jenis makanan, kebanyakan makanan ringan seperti sandwic dan burger selain kopi

  • Di beberapa restoran, minuman beralkohol juga disajikan

  • Tip pelayan adalah perkara biasa di restoran sementara pilihan di kafe

  • Di kebanyakan restoran, makanan disajikan berdasarkan pesanan oleh pelayan sementara di kebanyakan kafe, layan diri adalah perkara biasa

  • Restoran mempunyai kad menu yang ditunjukkan semasa ketibaan sementara barang terhad yang disediakan di kafe ditunjukkan dengan harga di dinding kafe.

Berikut ini adalah perbincangan mengenai pelbagai ciri yang membentuk restoran atau kafe dan variasinya .

Aspek Asas Restoran

Berikut ini disebutkan beberapa aspek asas restoran:

Gambaran keseluruhan restoran

Perbezaan pertama antara restoran dan kafe adalah makna asas nama. Berikut adalah pecahan restoran mengikut definisi, asal, fungsi dan perbezaan harga.

Makna restoran

Terdapat pelbagai makna restoran termasuk definisi dalam kamus dan dalam pengertian harfiah.

Makna restoran dalam kamus

:small_blue_diamond: Apabila cuba untuk mengetahui jika penubuhan sebuah restoran atau kafe, kita boleh mencari definisi itu kerana ia adalah dalam Bahasa Inggeris.

:small_blue_diamond: Sebuah restoran bermaksud penubuhan dalam bahasa Perancis di mana pelanggan disajikan dengan minuman dan makanan. Di restoran, pelanggan tidak hanya memesan makanan yang mereka inginkan, tetapi juga makan di sana dengan gaya.

:small_blue_diamond: Restoran sering tidak menyajikan makanan siap pakai tetapi memenuhi pesanan dari pelanggan pilihan mereka dalam menu tertentu. Pertubuhan ini mempunyai polisi penyampaian perkhidmatan yang komprehensif di mana mereka menyediakan perkhidmatan penghantaran ke rumah dan pejabat. Pelanggan boleh memesan pada waktu pejabat atau rumah mereka, dan makanan dapat dihantar.

Makna literal restoran

:small_blue_diamond: Kata restoran berasal dari bahasa Perancis. Walaupun restoran sudah lama wujud, konsep moden mereka wujud sejak abad ke-18 di Perancis.

:small_blue_diamond: Nama restoran berasal dari kata Perancis "restoratif" yang bermaksud bahawa sup itu disajikan di restoran pertama yang disebut Bouillon. Objektif pertama restoran adalah untuk meningkatkan kualiti makanan yang disajikan di penginapan tempatan.

Asal restoran

:small_blue_diamond: Perbezaan lain muncul ketika cuba mengetahui sama ada sebuah syarikat restoran atau kafe dalam sejarah asal usul mereka.

:small_blue_diamond: Sejarah restoran kembali ke Rom dan Yunani di mana mereka dipanggil termopolia. Mereka adalah kedai komersial yang menyajikan makanan dan minuman panas.

:small_blue_diamond: Oleh kerana banyak rumah sekarang kekurangan dapur, restoran menjadi semakin popular sebagai tempat pertemuan untuk bersosial.

:small_blue_diamond: Thermopolia asli mempunyai kaunter hidangan berbentuk L dengan bekas yang membawa makanan dan minuman panas.

:small_blue_diamond: Restoran juga terkenal di China pada abad ke-11 ketika mereka menjadi bergaya dan memperluas bekalan makanan mereka. Mereka sekarang menyajikan pelbagai gaya makanan, harga, dan bahkan masakan.

:small_blue_diamond: Walau bagaimanapun, konsep restoran seperti yang kita ketahui dalam istilah moden disempurnakan di Paris Perancis pada abad ke-18 dan berkembang di kawasan lain di dunia seperti Amerika Syarikat dan Eropah.

Fungsi restoran

:small_blue_diamond: Perbezaan terbesar dan paling ketara antara kafe dan restoran yang dapat dilihat ialah skop perkhidmatan mereka. Restoran ini adalah tempat komersial yang menyediakan makanan kepada pelanggan dan hampir semua minuman termasuk alkohol untuk peminum berlesen.

:small_blue_diamond: Restoran sering menawarkan pelbagai pilihan untuk satu hidangan seperti makanan pembuka, makanan ringan, salad, sup dan pencuci mulut. Cara kerja restoran termasuk pelayan yang mengunjungi pelanggan.

:small_blue_diamond: Sebilangan besar restoran dibina di dalam rumah, tetapi ada juga yang mempunyai tempat luar di mana orang boleh makan dalam cuaca baik.

:small_blue_diamond: Di restoran, pelayan menyajikan makanan mengikut pesanan dan melayani pelayan yang melayani anda adalah amalan biasa.

Variasi harga restoran

Restoran mempunyai harga yang tinggi kerana mereka mempunyai pelbagai jenis makanan dan tidak menumpukan perhatian pada makanan tertentu. Walaupun anda masih boleh mendapatkan makanan dengan harga kurang dari $ 5 di beberapa restoran, yang berkualiti tinggi boleh mengenakan harga yang sangat tinggi untuk makanan mereka.

Keistimewaan Kafe

Berikut adalah beberapa ciri kafe;

Apa itu kafe?

:small_blue_diamond: Sebuah kafe di Jepun boleh merangkumi kucing atau landak. Ini sama sekali berbeza dengan kafe di Paris. Gunakan petua perjalanan Jepun ini untuk memastikan anda memeriksa dengan betul.

:small_blue_diamond: Terdapat perbezaan antara definisi restoran dan kafe. Berikut adalah pecahan kafe mengikut definisi, asal, fungsi dan perbezaan harga.

Makna Kafe

Cafe mempunyai definisi yang berbeza termasuk definisi dalam kamus dan literal.

Definisi kamus Cafe

:small_blue_diamond: Semasa berusaha untuk mengetahui sama ada penubuhan adalah restoran atau kafe, kita dapat melihat definisi kafe seperti dalam kamus bahasa Inggeris. Kafe, tidak seperti restoran, dapat didefinisikan sebagai kemudahan di mana pelanggan datang untuk minum kopi. Itu merujuk kepada tempat yang menyediakan pelanggan dengan kopi dan makanan ringan.

:small_blue_diamond: Dalam kebanyakan kes, kawasan perkhidmatan ditutup, tetapi pelanggan dapat menikmati kopi mereka di luar pusat. Walaupun tujuan utama kafe adalah menyajikan kopi, di AS, istilah itu telah berubah makna apabila orang menganggapnya sebagai restoran tidak rasmi yang menyajikan burger dan sandwic.

Makna Literal Cafe

:small_blue_diamond: Seperti restoran, kafe berasal dari Perancis. Walaupun istilah ini telah digunakan di tanah berbahasa Inggeris sejak abad ke-19, istilah ini telah lama digunakan di Perancis.

:small_blue_diamond: Kata cafe, walaupun berasal dari bahasa Perancis, dieja dengan cara yang sama dalam bahasa yang berbeza. Dalam bahasa Inggeris, kafe dan kopi berasal dari perkataan caffe yang berbeza dengan perkataan Itali yang ditulis sebagai gua.

Asal Kafe

:small_blue_diamond: Sejarah latar belakang adalah perbezaan lain ketika anda cuba mengetahui sama ada sebuah kafe atau restoran.

:small_blue_diamond: Berbanding dengan restoran, kafe, atau bar, seperti yang awalnya dipanggil, ia bermula lebih lama dalam sejarah. Perbezaan besar antara kafe dan restoran dapat dilihat di tempat asal dan masa dalam sejarah. Sejarah kafe telah ditelusuri kembali ke Timur Tengah walaupun pada hakikatnya sudah lama daripada restoran.

:small_blue_diamond: Kafe awal didirikan di Mekah pada abad ke-15 sebagai tempat pertemuan politik para Imam dalam Islam. Namun, mereka dilarang pada abad ke-16 tetapi kemudian datang dari Damsyik, Kaherah, dan Istanbul.

:small_blue_diamond: Penubuhan kafe dan penggunaan kopi kemudian membuka jalan bagi Eropah dari abad ke-17 dan kemudian menjadi popular seperti yang kita ketahui sekarang. Kafe pertama yang dibuka di Amerika Syarikat dibuka di New York sebagai tempat untuk pelbagai penghibur pada abad ke-20. Hari ini, restoran-restoran yang bagus digunakan, dan kini terdapat di hampir semua tempat yang ramai di dunia.

Fungsi Kafe

:small_blue_diamond: Kafe biasanya merupakan kedai kopi yang menjual kopi dan dalam beberapa kes teh. Di kafe, mereka mempunyai pelbagai jenis kopi yang mereka sajikan termasuk kopi khas seperti latte dan mochas.

:small_blue_diamond: Sendi ini terkenal dengan kepelbagaian jenis kopi dan makanan ringan yang mereka tawarkan. Sejak kebelakangan ini, beberapa kafe disebut restoran tidak rasmi kerana yang lain telah menambah item menu mereka seperti sup dan sandwic.

:small_blue_diamond: Sebilangan besar sendi ini mempunyai kawasan terbuka di mana orang boleh berehat sambil menikmati kopi. Tidak seperti restoran, kafe, layan diri adalah suasana harian dan pelayan di kafe adalah pilihan.

Perubahan harga di kafe

:small_blue_diamond: Dari segi harga, kafe cenderung menawarkan harga yang lebih rendah kerana institusi telah memilih beberapa produk seperti kopi dan mungkin makanan ringan.

:small_blue_diamond: Seseorang dapat menikmati secawan kopi dengan harga hanya 2 hingga 10. Di kafe terbaik, jika anda membayar kopi menggunakan beberapa kad kredit, anda dapat menjimatkan beberapa dolar. Contoh kad kredit yang baik ialah Ganjaran Kad Starbucks Visa ialah Chase.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan topik restoran atau kafe

1. Adakah kafe restoran?

Cafe adalah restoran yang tidak menawarkan perkhidmatan meja. Pelanggan memesan makanan mereka di kaunter dan memberikannya kepada mereka sendiri. Menu kafe secara tradisional menawarkan item seperti kopi, espresso, kek dan sandwic.

2. Adakah Starbucks sebuah kafe atau kedai kopi?

Sebagai restoran kopi terbesar di dunia, Starbucks tampaknya menjadi lambang gelombang kedua budaya kopi. Pada awal tahun 2020, syarikat ini beroperasi di lebih daripada 30,000 lokasi di seluruh dunia di lebih daripada 70 negara.

3. Mengapa kafe dipanggil kafe?

Kafe kata Inggeris untuk menggambarkan restoran yang cenderung menyajikan kopi dan makanan ringan tanpa kata kopi yang bermaksud minuman, berasal dari restoran Perancis. Restoran pertama dipercayai dibuka di Perancis pada tahun 1660.

4. Apakah ciri-ciri kafe?

Kafe yang baik harus dapat memberikan lebih daripada sekadar kopi kepada pelanggannya. Menu mereka juga harus merangkumi pelbagai jenis makanan enak. Selain kopi, banyak kafe mewah mempunyai banyak pilihan kek dan sandwic.

5. Apa yang menjadikan kafe yang baik?

Yang menurut saya membuat kedai kopi yang baik adalah idea meyakinkan yang dibuat dalam keadaan dan tempat yang sama. Cuaca, perkhidmatan pelanggan yang hebat dan produk berkualiti tinggi mencipta pengalaman yang ingin dilalui pelanggan berulang kali. Terlibat adalah kunci! Perkhidmatan pelanggan adalah sesuatu yang tidak boleh kita kompromi .

Kesimpulannya

Dua tempat makan yang paling terkenal di dunia ialah restoran atau kafe. Restoran atau kafe adalah peluang perniagaan yang bagus. Secara peribadi, saya lebih suka kafe daripada restoran. Ini membolehkan saya meluangkan masa saya dalam persekitaran yang paling santai. Saya juga suka kopi.

Walaupun kebanyakan orang tidak membezakan antara keduanya, perbezaan di atas dapat dijumpai di antara mereka. Artikel ini akan berguna pada masa yang sama dan kini anda dapat mengetahui sama ada anda sedang makan di restoran atau kafe.