Bagaimana membersihkan Syiling ? Terdapat kaedah yang berbeza untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering.

5 Cara Membersihkan Duit Syiling

jika anda telah memutuskan untuk membersihkan duit syiling maka terdapat banyak cara untuk melakukannya dengan selamat. Anda mungkin menganggap membersihkan duit syiling itu sukar dan jika itu untuk kesenangan peribadi anda dan mempunyai nilai sentimental daripada nilai sebenarnya atau jika itu bukan duit syiling yang jarang berlaku.

Salah satu sebab yang paling popular untuk membersihkan syiling adalah jika anda mengumpulkan mata wang yang diedarkan seperti duit syiling Lincoln yang tidak jarang atau kuno. Tidak mengejutkan bahawa duit syiling adalah barang paling kotor yang mungkin anda boleh ambil. Lebih-lebih hanya memikirkan semua tangan yang mereka lalui pada hari rata-rata dan berapa banyak kuman dan zarah lain yang tersekat di dalamnya kemudian ke tangan dan ukiran anda.

Setelah berlipat ganda selama bertahun-tahun dan duit syiling di poket anda atau di celengan anda hanya dipenuhi dengan kotoran dan kotoran menjijikkan lain yang menghancurkan daya tarikan semula jadi mereka dengan merosakkan permukaan komposisi dan menjadikan duit syiling anda secara visual tidak menarik. Sekarang dalam artikel ini kita telah membincangkan hampir 5 pelbagai cara bagaimana membersihkan duit syiling.

Wang syiling dapat mengambil banyak kotoran dari masa ke masa. Sama ada anda berharap dapat mencerahkan wang syiling anda atau memberikan cahaya kepada koleksi. Terdapat banyak kaedah yang memberikan penyelesaian pembersih yang berkesan tetapi sebelum anda memulakan, anda harus bertanya pada diri anda apakah anda benar-benar ingin membersihkan duit syiling anda. Ini adalah panduan paling mudah yang pertama sekali akan membantu anda memutuskan sama ada membersihkan duit syiling anda sesuai dan kemudian menerangkan cara membersihkan duit syiling dengan selamat dan berkesan dalam lima langkah mudah.

Kaedah # 1 Sabun dan Air

Perkara yang anda perlukan

 1. Cecair pencuci pinggan
 2. Air suam
 3. Berus gigi lama
 4. Kain bersih yang lembut

Arahan langkah demi langkah

 1. Untuk kaedah ini terlebih dahulu anda perlu mengumpulkan semua bahan seperti Air suling dan tuala lembut.

 2. Sekarang bilas duit syiling dengan air suling. Tuangkan air suling di kedua sisi permukaan duit syiling. Atau masukkan syiling ke dalam mangkuk air suling yang cetek, itu adalah pilihan anda, kemudian biarkan mereka duduk selama beberapa minit.

Catatan : Jangan gunakan air paip kerana semua bahan kimia dan fluorida terdapat di dalam air paip. Ini boleh merosakkan duit syiling anda.

 1. Biarkan duit syiling kering di atas kain atau tuala lembut. Jangan gosokkan duit syiling kerana anda boleh merosakkannya dengan gentian kain. Biarkan duit syiling itu kering sendiri.

Sekiranya duit syiling anda benar-benar mempunyai kotoran yang tidak dikenali di atas tanah atau tanah, maka anda perlu membuangnya sebelum cuba menjadikan syiling anda cerah dan berkilat. Sekiranya anda tahu mencuci pinggan, anda akan dapat melaksanakan tugas ini dengan mudah.

Mula-mula anda perlu mencampurkan satu sudu cecair pencuci pinggan dan air bersama-sama. Kemudian celupkan berus gigi lama anda ke dalam air Sabun sehingga direndam Sambil memegang sen dengan satu tangan. Cuba gunakan sikat gigi sabun untuk membersihkan kotoran yang menjijikkan dari permukaan syiling. Sekarang bilas di bawah air suam dan keringkan dengan kain bersih yang lembut atau keringkan dengan udara.

Kaedah # 2 Cuka

Apa yang anda perlukan

 • ¼ cawan cuka putih
 • 1 atau 2 sudu teh garam
 • Mangkuk yang cukup besar untuk menampung segalanya
 • Sudu
 • Tisu / kain bersih

Ikut langkah-langkah ini

 1. Kumpulkan dahulu semua duit syiling yang ingin anda bersihkan untuk eksperimen ini. Kemudian buat campuran yang sangat mudah dibuat. Sekarang hanya ambil mangkuk dan tuangkan cuka dan garam mula kacau kacau dengan sudu sehingga garam benar-benar larut.

 2. Syiling yang anda miliki yang dimasukkan ke dalam campuran sebelum merendam anda mesti memastikan terlebih dahulu bahawa tidak ada kotoran atau kotoran yang melekat pada permukaannya.

 3. Bawa duit syiling anda ke singki dan masukkan air suam mengalir.

 4. Semasa melakukan ini, pastikan anda memegang duit syiling di tepi untuk mengelakkan permukaan kotor. Lakukan ini selama kira-kira satu atau dua minit.

 5. Kadang kala kotoran akan tetap ada sekiranya duit syiling itu lebih tua. Untuk mengatasinya sekarang, ambil berus gigi lama yang lembut dan sebilangan sabun pinggan dan gosokkan kotoran dengan teliti, ia akan berjaya tetapi menyusut nilainya.

6. Semasa melakukan ini, anda harus sangat berhati-hati agar anda tidak terlalu banyak memberi tekanan pada sikat semasa anda menggosok dan hanya fokus pada kawasan yang kotor.

 • Eksperimen Kedua

 • 4 cawan cuka putih atau jus lemon

 • 1 sudu teh garam

 • Sudu untuk kacau

 • Cawan atau kaca (plastik atau kaca, tetapi bukan logam)

 • Air bersih

 • Kain kering lembut

 1. Mulakan dengan seperempat cawan cuka putih atau jus lemon dan anda boleh memilihnya. Kemudian masukkan ke dalam cawan atau gelas.

 2. Campurkan satu sudu teh garam ke dalam adunan cair dan mula kacau sehingga larut. Letakkan syiling anda di bahagian bawah cawan atau gelas supaya tidak saling bertumpuk.

 3. Tunggu sehingga duit syiling direndam sepenuhnya kira-kira lima minit dan kemudian periksa duit syiling anda. Sekiranya mereka tidak terang seperti yang anda mahukan, biarkan mereka duduk selama lima hingga 10 minit lagi. Mungkin memerlukan masa sehingga lima belas minit untuk mencapai warna yang anda inginkan.

 4. Keluarkan semua duit syiling dari gelas dan bilas di bawah air suam yang mengalir. Keringkan duit syiling anda dengan kain lembut.

 5. Sekiranya anda ingin menambahkan sedikit kilauan pada wang anda, ikuti kaedah Bon Ami Cleanser atau baking soda yang dijelaskan di bawah.

 6. Kaedah ini akan mengembalikan dan warna tembaga oren terang ke dalam wang anda. Namun, ia tidak akan memberi mereka kilauan seperti cermin. Anda boleh menggilap wang anda dengan kain penggilap dari set perak untuk memberikan permukaan yang digilap.

Pemadam Kaedah # 3

 1. Dapatkan duit syiling yang kotor dan pemadam. Walaupun kaedah ini harus digunakan pada duit syiling apa pun. Tetapi dari kaedah lain. Kaedah ini benar-benar selamat selain kaedah yang lebih baru sedangkan kaedah sebelumnya tidak. Tahap kaedah seperempat akan menjadikan duit syiling zink anda menjadi hitam.

Tembaga menjadi terlalu mahal selepas tahun 1982 untuk membenarkan penggunaan duit syiling tidak bernilai. Oleh itu zink yang merupakan logam yang jauh lebih murah mula digunakan.

 1. Gosokkan duit syiling dengan pemadam kecil seolah-olah anda sedang berusaha menghapus tanda pada sehelai kertas itu. Sekiranya anda berguna atau jika anda mempunyai seribu duit syiling untuk dibersihkan, anda boleh melampirkan pensil dengan pemadam apa pun ke gerudi dan membuatnya berfungsi untuk anda. Terdapat juga alat pemadam elektrik yang sangat luar biasa.

 2. Balikkan duit syiling dan ulangi langkah di atas kerana kotoran tidak dikeluarkan. Ini akan memakan masa sekitar 1 minit setiap duit syiling. Satu-satunya bahagian bawah ini adalah akhir. Tangan anda mungkin letih dan anda akan mengeluarkan sebatang pensel atau dua. Selain itu, ini adalah jalan cepat dan mudah untuk kekayaan berkilau.

Kaedah # 4 Baking soda

Baking soda digunakan untuk banyak perkara dan termasuk membersihkan perhiasan kostum. Kerana kebimbangannya yang ringan, ia akan menghilangkan zarah yang tersekat dan akan menggilap bahan yang paling keras termasuk duit syiling. Anda boleh membersihkan sebahagian besar syiling menggunakan baking soda dan air sahaja. Oleh itu, anda harus ingat bahawa membersihkan duit syiling lama boleh mengurangkan nilainya. Sekiranya anda mengesyaki duit syiling mungkin bernilai, berunding dengan pengedar duit syiling profesional sebelum cuba membersihkannya.

Perkara yang anda perlukan

 1. Tuala
 2. Serbuk penaik
 3. Mangkuk
 4. Berus gigi (berbulu lembut)
 5. Kain lembut

Ikut langkah-langkah ini

 1. Letakkan tuala bersih di sinki bilik mandi atau di sebelah dapur anda.

 2. Kemudian Tuangkan baking soda dalam mangkuk kecil maka anda memerlukan kira-kira satu sudu meja keempat setiap duit syiling.

 3. Letakkan penyumbat atau kain berat di longkang sink anda jika ada. Sekiranya anda tidak mempunyai penyumbat letakkan kain berat di atas longkang sekiranya anda kehilangan cengkaman pada salah satu duit syiling.

 4. Basahkan berus gigi yang lembut dan letakkan di bawah sink anda. Masukkan bulu ke dalam mangkuk baking soda dan pegang duit syiling di tangan anda. Sekarang gosokkan duit syiling dengan lembut. Gunakan sentuhan lembut dan ringan semasa menggosok. Kekotoran harus segera keluar dari duit syiling terutamanya jika duit syiling itu berwarna perak.

 5. Bilas duit syiling dengan air suam dan kemudian keringkan udara atau gunakan kain lembut. Sekarang letakkan duit syiling di tuala di sebelah sink. Ulangi proses ini dengan semua duit syiling yang anda pilih untuk dibersihkan.

Kaedah # 5 coke

Mengumpulkan duit syiling adalah perkara besar pada masa lalu. Kerana kebanyakan duit syiling telah beredar selama bertahun-tahun. Kerana beredar, mereka biasanya sangat kotor. Duit syiling yang telah dijumpai melalui pengesanan logam secara amnya kotor kerana telah terkena kotoran dan unsur-unsur untuk jangka masa yang panjang. Salah satu kaedah paling mudah dan berkesan untuk membersihkan syiling adalah dengan Coke. Sahkan jenis duit syiling yang anda cuci. Maklumat ini boleh didapati pada tarikh cap dan duit syiling jika ia dapat dilihat. Sekiranya anda fikir duit syiling itu berharga, bawa ke pengedar duit syiling untuk pengesahan setelah dibersihkan.

Perkara yang anda perlukan

 • Mangkuk kecil
 • Boleh Coke
 • Air yang mengalir
 • Kain lembut
 • Berus gigi lembut
 • Tusuk Gigi
 • Kanta pembesar

Arahan langkah demi langkah

 1. Bilas duit syiling di bawah air sejuk. Sekat sink sebelum anda membilas duit syiling sekiranya duit syiling tergelincir dari jari anda. Elakkan menggosok duit syiling kerana dibilas kerana ini boleh menggoresnya.

 2. Rendam duit syiling dalam gelas atau mangkuk kecil Coke selama lebih kurang 5 minit hingga 10 minit.

 3. Bilas duit syiling sekali lagi di bawah air yang sejuk. Sekiranya sudah bersih sekarang teruskan duit syiling ke langkah pengeringan. Sekiranya masih belum begitu.

 4. Kembalikan duit syiling ke mangkuk Coke dan biarkan selama hampir 15 minit.

 5. Sikat duit syiling dengan berus gigi lama yang sangat lembut. Sikat hanya kawasan yang kotor dan elakkan tekanan yang terlalu tinggi. Sekiranya kotoran masih ada maka gunakan kaca pembesar dan pemetik gigi untuk membersihkan kotoran dengan teliti.

 6. Bilas duit syiling terakhir kali di bawah air sejuk.

 7. Keringkan duit syiling dengan kain lembut atau keringkan udara. Tepuk duit syiling dan bukannya gosokkan duit syiling.

Ringkasan Bagaimana membersihkan Syiling? Terdapat kaedah yang berbeza untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membersihkan duit syiling maka terdapat banyak cara untuk melakukannya dengan selamat. Anda mungkin menganggap membersihkan duit syiling itu sukar dan jika itu untuk kesenangan peribadi anda dan mempunyai nilai sentimental daripada nilai sebenarnya atau jika itu bukan duit syiling yang jarang berlaku.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Terdapat beberapa soalan yang berkaitan dengan Cara Membersihkan Koin adalah seperti berikut:

S1. Bagaimana anda membersihkan syiling tanpa kehilangan nilai?

Terdapat banyak kaedah lain untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering.

 1. Sabun dan Air.
 2. Cuka.
 3. Serbuk penaik.
 4. Coke.
 5. Pemadam.

S2. Bagaimana anda mengeluarkan senjata dari duit syiling?

Masukkan duit syiling anda ke dalam bekas besar bergantung pada ukuran koleksi anda dan kemudian bawa ke sink. Pegang syiling anda di bawah keran sambil mengalirkan air agar suam dapat menghilangkan kotoran yang mungkin terdapat di permukaan duit syiling.

S3. Cecair apa yang membersihkan syiling yang terbaik?

 1. Sekiranya duit syiling anda benar-benar mempunyai kotoran yang tidak dikenali di atas tanah atau tanah, maka anda perlu membuangnya sebelum cuba menjadikan syiling anda cerah dan berkilat.

 2. Sekiranya anda tahu mencuci pinggan, anda akan dapat melaksanakan tugas ini dengan mudah.

 3. Mula-mula anda perlu mencampurkan satu sudu cecair pencuci pinggan dan air bersama-sama.

 4. Kemudian celupkan berus gigi lama anda ke dalam air Sabun sehingga direndam Sambil memegang sen dengan satu tangan.

 5. Cuba gunakan sikat gigi sabun untuk membersihkan kotoran menjijikkan dari permukaan syiling. Sekarang bilas di bawah air mengalir yang hangat dan keringkan dengan kain bersih yang lembut atau keringkan dengan udara.

S4. Bagaimana anda membersihkan sesen pun tanpa merosakkannya?

1. Dapatkan duit syiling dan pemadam yang kotor. Walaupun kaedah ini harus digunakan pada duit syiling apa pun. Tetapi dari kaedah lain. Kaedah ini benar-benar selamat selain kaedah yang lebih baru sedangkan kaedah sebelumnya tidak. Tahap kaedah seperempat akan menjadikan duit syiling zink anda menjadi hitam.

 1. Gosokkan duit syiling anda dengan pemadam seolah-olah anda ingin menghapus tanda pada sehelai kertas itu. Sekiranya anda berguna atau jika anda mempunyai seribu duit syiling untuk dibersihkan, anda boleh melampirkan pensil dengan pemadam apa pun ke gerudi dan membuatnya berfungsi untuk anda. Terdapat juga alat pemadam elektrik yang sangat luar biasa.

 2. Balikkan duit syiling dan ulangi keseluruhan langkah di atas mengikut keperluan. Ini akan memakan masa sekitar 1 minit setiap duit syiling. Satu-satunya bahagian bawah ini adalah akhir. Tangan anda mungkin letih dan anda akan mengeluarkan sebatang pensel atau dua. Selain itu, ini adalah jalan cepat dan mudah untuk kekayaan berkilau.

S5. Adakah ia menurunkan nilai syiling untuk membersihkannya?

Jadi kaedah terbaik adalah dengan tidak membersihkan duit syiling yang jarang berlaku kerana membuang kotoran dapat mengurangkan nilai mereka dengan ketara. Sebenarnya 99% duit syiling tidak akan bertambah nilainya setelah anda membersihkannya tetapi banyak yang akan diturunkan nilai.

S6. Bagaimana profesional membersihkan syiling?

 1. Mulakan dengan menambahkan seperempat cawan jus lemon atau cuka putih, anda boleh memilihnya. Kemudian masukkan ke dalam cawan atau gelas.

 2. Campurkan satu sudu teh garam putih ke dalam cairan dan mula kacau sehingga larut. Letakkan syiling anda di bahagian bawah cawan atau gelas supaya tidak saling bertumpuk.

 3. Tunggu selama lima minit dan kemudian periksa duit syiling anda. Sekiranya mereka tidak terang seperti yang anda mahukan, biarkan mereka duduk selama lima hingga 10 minit lagi. Mungkin memerlukan masa sehingga lima belas minit untuk mencapai warna yang anda inginkan.

 4. Keluarkan duit syiling dari gelas dan kemudian bilas di bawah air suam yang mengalir. Keringkan duit syiling anda dengan kain lembut.

 5. Sekiranya anda ingin menambahkan sedikit kilauan pada wang anda, ikuti kaedah Bon Ami Cleanser atau baking soda yang dijelaskan di bawah.

 6. Kaedah ini hanya akan mengembalikan warna tembaga oren terang pada wang anda. Namun, ia tidak akan memberi mereka kilauan seperti cermin. Anda boleh menggilap wang anda dengan kain penggilap dari set perak untuk memberikan permukaan yang digilap.

S7. Bolehkah cuka merosakkan syiling?

Terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya ke dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering.

S8. Bagaimana anda membersihkan sesen yang kotor?

Kaedah yang sebenarnya berkesan adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering.

S9. Adakah baking soda dan cuka membersihkan syiling?

Terdapat beberapa syiling yang terlalu kotor dan mungkin perlu dibersihkan. Oleh itu, semasa membersihkan anda harus berhati-hati dengan pembersih yang akan digunakan. Terdapat banyak agen pembersih yang boleh digunakan untuk membersihkan syiling seperti baking soda adalah salah satunya. Anda boleh membersihkan syiling dengan baking soda.

S10. Apa yang membersihkan eksperimen sen lebih baik?

Terdapat kaedah yang berbeza untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membersihkan duit syiling maka terdapat banyak cara untuk melakukannya dengan selamat.

Kesimpulannya

:arrow_right: Bagaimana membersihkan Syiling? Terdapat banyak kaedah yang berbeza untuk membersihkan duit syiling. Tetapi kaedah yang sebenarnya berfungsi adalah Cuka. Cuka dapat membersihkan semua kotoran dari duit syiling. Merendam syiling lama dalam cuka adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda cuba. Biarkan duit syiling dicelupkan sepenuhnya dalam cuka selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas cuka dan biarkan sehingga kering. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membersihkan duit syiling maka terdapat banyak cara untuk melakukannya dengan selamat.

:arrow_right: Anda mungkin menganggap membersihkan duit syiling itu sukar dan jika itu untuk kesenangan peribadi anda dan mempunyai nilai sentimental daripada nilai sebenarnya atau jika itu bukan duit syiling yang jarang berlaku. Setelah berlipat ganda selama bertahun-tahun dan duit syiling di poket anda atau di celengan anda hanya dipenuhi dengan kotoran dan kotoran menjijikkan lain yang menghancurkan daya tarikan semula jadi mereka dengan merosakkan permukaan komposisi dan menjadikan duit syiling anda secara visual tidak menarik.

:arrow_right: Sekarang dalam artikel ini kita telah membincangkan hampir 5 pelbagai cara bagaimana membersihkan duit syiling. Salah satu sebab yang paling popular untuk membersihkan syiling adalah jika anda mengumpulkan mata wang yang diedarkan seperti duit syiling Lincoln yang tidak jarang atau kuno. Tidak mengejutkan bahawa duit syiling adalah barang paling kotor yang mungkin anda boleh ambil. Lebih-lebih hanya memikirkan semua tangan yang mereka lalui pada hari rata-rata dan berapa banyak kuman dan zarah lain yang tersekat di dalamnya kemudian ke tangan dan ukiran anda.