Stik biru adalah makanan mewah yang dibuat dari daging dan perisa tambahan, setelah memasak stik (daging) selama 2 minit, 1 minit di setiap sisi.

Stik biru adalah makanan yang paling terkenal dan mewah di kalangan orang-orang Rusia, Amerika dan orang kulit hitam. Mereka gemar makan daging panggang atau stik.

Stik Biru:

Steak bermaksud daging panggang atau daging goreng lembu atau kambing. Sementara biru adalah warna stik apabila dimasak untuk jangka waktu tertentu. Secara gabungan, kedua-duanya bermaksud daging panggang di bawah suhu tinggi sehingga stik menunjukkan atau menyala warna biru dari dirinya sendiri.

Sekiranya anda terbiasa untuk mendapatkan lebih banyak skala, stik biru mungkin sukar dicapai sekiranya anda mencuba dengan menarik. Namun, pastinya stik memerlukan lebih banyak kehangatan sebelum anda boleh memakannya? Sejujurnya, setiap stik biru memerlukan masa di setiap sisi, beberapa saat di setiap tepi. Cuba jangan terlalu tertekan dalam penampilan kasar - inilah yang mesti menyerupai stik biru.

Adakah selamat untuk makan stik biru?

Tidak ada yang memerlukan makanan mewah yang baik dimusnahkan dengan lawatan ke pusat trauma akibat kecederaan E. coli . Berkenaan dengan apakah dilindungi untuk makan stik biru, jawapan pendeknya adalah "ya" yang beresonansi - dan inilah sebabnya. Penyelidik di University of Nottingham mengetuai ujian stik untuk memutuskan sama ada makan stik yang disimbah dengan mikroba E. coli akan membawa organisma mikroskopik yang sebenarnya melekat ketika daging dimasak tidak biasa (melalui BBC). Apa yang mereka dapati adalah bahawa sementara masih ada organisma mikroskopik di stik setelah luka jatuh dari barbeku, mereka mendapati bahawa itu adalah hasil langsung dari peralatan pinggan mangkuk - dan bukan jangka masa singkat pada api api. Pada saat peralatan yang dibersihkan digunakan untuk mengubah stik biru, tidak ada E. coli yang dibezakan dalam daging

Sekiranya anda pernah berkunjung ke kedai stik akhir-akhir ini, anda mungkin pernah melihat stik anda keluar lebih jarang daripada yang anda nyatakan. The New York Post mengumumkan bahawa beberapa kedai steak telah mula memasak steak yang tidak biasa, dalam keadaan apa pun, ketika mereka diminta sedang-biasa saja, pada dasarnya dengan alasan bahawa kurang daging akhirnya dibuang ke sampah. "Sekiranya pelanggan mengatakan stik mereka terlalu matang, ia mesti dibuang," kata restoran restaurat Stephen Hanson. Stik biru sia-sia adalah rasa tidak berhati-hati terhadap lembu yang memberikan nyawanya untuk jalur New York anda.

Untuk tidak mengambil kesempatan, disarankan agar anda menggunakan termometer daging untuk memeriksa suhu dalaman rumah porter yang sedang anda bakar, dan sekiranya anda memerlukannya biru, mungkin tukar peralatan tersebut sebelum anda membalikkannya.

Bagaimana memasak stik biru yang indah?

Berkenaan dengan 'biru' atau 'bleu' - ini adalah perancangan paling luar biasa yang boleh anda pilih untuk stik anda. Walaupun masa memasak jauh lebih terhad untuk stik biru, ia memerlukan sedikit masa yang lebih lama di kedua sisi tukang masak - untuk datang ke suhu bilik dan dengan rehat panjang yang baik.

Mike Eggert tahu beberapa perkara mengenai pembuatan, mengetuai trattoria Tottis gaya Itali yang terkenal dan terkenal di Bondi dan CBD Sydney. Mike mengatakan bahawa memasak stik biru yang ideal adalah asas sekiranya anda mengikuti beberapa kemajuan asas:

 1. Tidak ada yang memerlukan stik yang sejuk di tengahnya, jadi untuk stik biru adalah penting untuk membawanya ke suhu bilik sebelum memasak. Saya cadangkan mengeluarkannya dari penyejuk dalam 15 minit sebelum memasak. Ini akan menjamin bahawa stik biru anda enak dan enak ketika dimasak dan bukan virus.

 2. Musim di kedua sisi dengan garam apabila anda mengeluarkannya dari peti ais. Ini akan membantu mengeluarkan sebahagian kelembapan ketika bersuhu dengan suhu bilik.

 3. Apabila siap memasak, pastikan bahagian luar stik kering - gunakan tuala kertas untuk menghilangkan kelembapan permukaan. Ini akan membantu anda mencapai kejayaan cemerlang di luar. Gosokkan stik dengan minyak.

 4. Pastikan hidangan atau panggang api anda cukup panas sebelum memasukkan stik anda ke dalam bekas.

 5. Duduk sebentar di satu atau sebelah. Pada ketika itu, dengan menggunakan perkakas anda, berikan beberapa saat juga.

 6. Keluarkan dari pinggan dan biarkan stik berehat. Saya akan mencadangkan pada kadar 10-15 minit. Rehat yang lama adalah asas untuk stik biru.

 7. Apabila anda bersedia untuk menghidangkan, panaskan wajan anda secara keseluruhan sehingga panas dan beri stik sekilas panas di kedua-dua belah sebelum anda menghidangkan.

Petua pakar

Petunjuk terbaik mengenai penentuan irisan adalah berkomunikasi dengan tukang daging anda tentang perkara yang ingin anda capai dan apa yang sesuai dengannya. Untuk stik biru, anda memerlukan potongan halus yang baik yang berasal dari otot yang tidak melakukan banyak kerja dan saya akan mencadangkan pemotongan tulang. Saya akan mencadangkan filet scotch, sirloin atau tenderloin sebagai permulaan.

Suhu stik biru:

Sekiranya anda tertanya-tanya berapa suhu stik biru sebelum anda menambahkannya ke dalam menu anda, stik biru pastinya tidak dipanggang terlalu lama, suhu dalamannya mungkin kurang dari 115 darjah fahrenheit.

Suhu dalam C ° = 46.1 ° - 48.8 °

Temp dalam K = 322k

Suhu dalam F ° = 115 ° -120

Anda harus ingat hakikat bahawa suhu stik biru berbeza dari stik lain, misalnya, stik biru langka, stik beruang dan stik bebas dll.

Masa memasak stik biru:

Stik biru juga dikenali sebagai bleu steak, memerlukan sedikit masa untuk memasaknya di bawah suhu tinggi. Cukup tinggi untuk melihat daging sejuk dari luar dengan ringan.

 • 2 minit masa memasak

Letakkan stik anda di panggangan di bawah suhu tinggi selama 2 minit untuk mendapatkan stik biru, 1 minit setiap sisi. Sekiranya anda memanggang stik 1 min lebih banyak ½ min di setiap sisi anda akan mendapat stik yang jarang dan bukannya biru.

Untuk stik biru langka sederhana:

 • 2 min masa keseluruhan

Panggang stik anda selama 2 minit, 1 minit di setiap sisi garis.

Untuk stik sederhana

Masa memasak: 2 ¼ min.

Sekiranya anda memanggang stik medium langka anda selama ¼ min lebih, anda akan mendapat stik sederhana.

Stik jarang Pittsburgh

Satu kisah mengatakan bahawa rumah sembelih berdekatan semasa Great Depression berharap dapat membawa wang tambahan dan membuka sebuah kafe di bahagian depan. Masyarakat sosial yang kaya dapat mengambil daging mereka dari seekor lembu yang masih hidup dan bertahan ketika dibantai. Stik kemudian akan dinyanyikan untuk menghilangkan mikroorganisma dan disajikan pada tahap panas dalaman lembu, dengan cara ini menjadikan "Pittsburgh Rare".

Cerita lain mengatakan bahawa istilah itu bermula pada proses keluli yang berbeza di dan sekitar Pittsburgh. Pekerja kilang memerlukan khasiat yang tidak sihat untuk pekerjaan yang berat dan hanya memerlukan 30 minit untuk makan tengah hari. Pemanas hentaman dipanaskan hingga lebih dari 2,000 ° F (1,100 ° C). Mereka akan membuang stik pada pemanas benturan (yang bersih kerana kehangatan yang hebat), membiarkannya selama beberapa saat, dan kemudian menghidupkannya. Stiknya dinyanyikan namun kasar di dalam.

Satu kisah menceritakan bahawa teknik ini dimulakan sebagai klarifikasi untuk pembakaran stik di restoran Pittsburgh, dengan juru masak menjelaskan bahawa ini adalah "gaya Pittsburgh".

Telah dikatakan bahawa strategi "pertama" untuk kesediaan adalah dengan menyanyikan daging dengan lampu las. Sekiranya ini benar tidak jelas. Strategi lain, yang berkaitan dengan bahagian kakitangan di Pittsburgh di Ruth's Chris Steak House, bermula dari kilang keluli di kawasan itu dan tindakan buruh memasak stik pada sekeping besi yang menyejukkan. Suhu keluli adalah dengan tujuan akhir bahawa sukar untuk dicapai lebih daripada membakar bahagian luar stik sambil menyimpan apa-apa yang patut dimakan. Salah satu bentuk khayalan yang terkenal ini adalah bahawa pekerja keluli akan membawa stik kasar ke tempat kerja dan, pada waktu rehat tengah hari mereka, melemparkannya ke "tabung keluli cair panas yang sangat besar. Stik akan habis dengan cepat dan selepas itu jatuh, selepas itu mereka meletakkan bahagian seberang stik menghadap ke bak mandi untuk menyelesaikannya. Tidak kira sama ada salah satu persepsi ini disahkan atau sekadar permainan gambar mekanik Pittsburgh mudah dibantah.

Kelebihan makan stik biru

Kurang HCA

Memasak daging dengan merokok atau barbeku menghasilkan amina heterosiklik, atau HCA. Ini adalah sebatian sintetik yang menyusun semasa anda memasak daging secara langsung di atas api terbuka atau dalam keadaan panas yang keterlaluan. Seperti yang ditunjukkan oleh Institut Kanser Nasional, HCA dapat menyebabkan pertumbuhan makhluk hidup yang ganas, walaupun tidak ada penyelidikan mengenai apakah kesannya sama pada orang. Walaupun begitu, mengapa membahayakannya, betul? Stik yang dilakukan tidak biasa mengandungi kurang HCA sehingga potensi bahaya pertumbuhan ganas berkurang, dan seterusnya, pilihan lain yang unggul.

Lebih baik dicerna

Anda akan kagum apabila mendapati bahawa daging yang dimasak di sekitarnya jauh lebih sukar untuk diproses daripada daging yang dimasak tidak biasa. Kenyataan ini ditegaskan oleh penyelidikan dalam buku harian "Penyelidikan Pemakanan dan Makanan Sub-atomik" pada tahun 2006. Mengapa semuanya, anda bertanya? Mereka mengemukakan hipotesis bahawa ia mungkin kerana garam, minyak, dan pelbagai perkara yang ditambahkan pada daging semasa kitaran memasak. Daging yang tidak biasa mungkin mempunyai lekapan yang serupa tetapi ini cenderung untuk "tenggelam" akibat masa memasak yang lebih terhad. Semakin menggelegak kitaran memasak, semakin sukar proses dagingnya.

Protein dan Enzim

Keseluruhan memasak menghilangkan sebahagian protein pepejal dan bahan kimia yang terdapat dalam daging. Sebilangan pemangkin ini sangat penting untuk tubuh, yang bermaksud tubuh anda tidak dapat membuatnya, dan sekarang, anda perlu memperolehnya dari suatu tempat. Pada ketika anda memasak daging, anda menggunakan protein dan sebatian ini, jadi makanannya tidak berkhasiat seperti yang sebelumnya. Dalam laporan serupa yang disebut di atas, mereka juga mendapati bahawa daging yang dimasak sepenuhnya kehilangan sejumlah kecil bahan karat amino (sekitar 6%) berbeza dengan daging yang dimasak tidak biasa. Walau bagaimanapun, masih ada beberapa ukuran protein yang tetap tanpa mengira sepenuhnya. Peringatan

Kelebihan perubatan ini sungguh mengagumkan. Walaupun begitu, terdapat beberapa bahaya yang sebenarnya timbul. Untuk mencegah pencemaran makanan, ikuti cadangan berikut:

Stik harus dimasak pada kadar 145 darjah Fahrenheit pada titik tengah.

Metodologi yang unggul adalah pada dasarnya memeriksa suhu daging anda untuk memastikan anda tidak memasak atau memasaknya secara berlebihan.

Termometer makanan membantu memastikan anda memasak daging sehingga "sempurna".

Basuh tangan anda sebaik sahaja menghubungi daging yang belum dimasak.

Cuci sebarang peralatan atau pinggan yang menyentuh daging sebelum dimasak.

Balut makanan yang sudah siap dan letakkan di dalam peti sejuk atau sejuk sekiranya anda tidak menghidangkannya dengan segera.

Cuba jangan makan stik yang berkesan pada suhu bilik selama lebih dari dua jam.

Soalan lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel stik biru.

Bagaimana Gordon Ramsay menyukai stiknya?

Dia cenderung ke arah mereka di sisi yang tidak biasa, dan pada umumnya menggunakan strategi, misalnya, sous-vide untuk menaikkan suhu dalam hingga 165F, pada saat itu dengan cepat membakarnya pada wajan besi yang sangat panas untuk memberi mereka permukaan yang menyenangkan dan mengorek ke arah luar.

Mengapa stik saya berwarna biru di atasnya?

Ia dilindungi sepenuhnya untuk dimakan. Sebenarnya, ini adalah warna berasaskan sayur, biasanya dihasilkan dengan menggunakan akar atau buah beri yang kaya, dan boleh habis digunakan sepenuhnya. Dengan cara ini, pada waktu berikutnya anda mengesan titik hijau atau biru pada peternakan baru daging anda, jangan membuangnya. Anda hanya melihat bukti bahawa daging tersebut telah dikaji dan disahkan.

Adakah selamat untuk makan stik biru?

Stik biru dilindungi sepenuhnya untuk dimakan, selagi anda mengikuti satu insurans langsung. Seluruh permukaan luaran stik anda (menghitung tepi) WAJIB dibetulkan sebelum makan. Sekiranya terdapat peluang, mikroba E. Coli akan melekat keluar dari daging, bukan di dalam.

Apa rasa stik Biru?

Stik biru sangat tidak biasa dan pada dasarnya stik dinyanyikan di setiap sisi untuk jangka masa yang singkat, di dalam stik sejuk dan merah dan hampir mentah. ... Mereka tidak mempunyai profil rasa stik biasa biasa, rasanya seperti sepotong daging separuh kasar, hampir spongey.

Adakah stik Biru mentah?

Stik biru pada dasarnya kasar, dengan cahaya menyanyi ke luar. Hamburger ini terasa lembut atau hampir lap seperti. Tahap kelekaan ini bukan untuk semua orang, kecuali dikatakan sebagai yang paling enak dan umumnya halus dari semua tahap memasak.

Kesimpulan:

Steak biru adalah salah satu makanan yang paling enak dan mewah di kalangan peminat Amerika, Rusia, dan gimnasium. Ramai orang gemar makan coretan biru tetapi ada juga yang menyukai corak arnab, hitam dan bebas juga.

Kelebihan perubatan berair biru sungguh mengagumkan. Walaupun begitu, terdapat beberapa bahaya yang sebenarnya timbul. Untuk mencegah pencemaran makanan, kerosakan usus dan lain-lain.

Stik biru selamat dimakan walaupun terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang harus anda ikuti sebelum membuat atau memakan stik biru. Saya telah membincangkan langkah berjaga-jaga, kelebihan dan prosedur memasaknya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, beritahu saya.

artikel berkaitan

Tahap keenakan stik

Steak Sizzle

Pelan Makanan Diet Keto

Daging tanpa lemak

Cara Menurunkan Berat Badan dalam 30 hari

Cara Makan Tamales

Apa yang anda boleh makan dengan diet Keto?

Sama ada pilihan anda adalah stik fillet lembut mentega, sirloin pekat rasa atau potongan yang lebih mirip dengan bavette, pantat atau onglet, memasak cepat atau perhatian tetap harus diberikan sekiranya memasak daging lembu anda. dengan kelewatan hanya beberapa minit antara yang jarang atau yang dilakukan dengan baik, masa adalah kunci. Kami telah mengumpulkan beberapa petua untuk membantu anda dari awal hingga akhir.

Sebaik sahaja anda menguasai seni stik yang sempurna, lihat resipi sos stik kegemaran kami untuk kejayaan terakhir. Potongan stik yang anda gunakan adalah mengikut pilihan peribadi atau anggaran. Potongan yang berbeza akan memberikan tahap kelembutan atau rasa yang berbeza. Infografik stik berguna kami menunjukkan kepada anda apa yang diharapkan dari setiap potongan atau memberi nasihat mengenai cara terbaik memasaknya.

Steak Bavette atau flank: Potongan murah yang paling baik disajikan tidak lebih daripada sederhana atau sesuai untuk barbeku. Fillet: Hadiah serupa dengan potongan paling lembut, ia juga yang paling mahal. ini mempunyai sedikit lemak, atau yang terbaik disajikan seperti yang jarang dan serupa dengan yang anda suka. Rib-eye atau tomahawk: Terdapat dua potongan pada catatan: tulang rusuk, tanpa tulang atau biasanya berfungsi, atau tulang rusuk pada tulang, juga dikenali serupa dengan côte de boeuf.

Besi rata: Stik ini adalah potongan dari bilah bahu, atau bernilai tinggi atau berbentuk rapi, tetapi ini perlu dimasak tidak lebih daripada sederhana atau ini pasti sukar. Onglet: Juga disebut stik gantungan, potongan daging berbentuk tali ini mempunyai banyak rasa tetapi akan menjadi sukar jika dimasak di luar jarang. Rump steak: Stik utama yang paling murah, ini akan menjadi sukar jika dimasak dengan cara yang lebih sederhana. Lihat resipi klasik kami untuk sirloin, rib-eye atau fillet steak atau lihat koleksi resipi stik penuh kami.

Kuali terbaik untuk stik

Untuk memasak di dalam rumah, kami cadangkan menggoreng stik anda, walaupun anda boleh memanggang ini jika anda suka. kuali lekapan berat dan tebal akan mencapai hasil yang terbaik, sama seperti kuali lekapan berat atau kuali besi tuang. Kuali jenis ini sangat panas atau mengekalkan kepanasannya, menjadikannya sesuai untuk mendapatkan kemasan yang berasap dan berasap di permukaan stik anda.

Stik harus dimasak di dalam kuali yang lapang - jika kuali tidak cukup besar untuk semua stik milik anda, jangan tergoda untuk memerahnya. Masak satu atau dua pada masa itu atau biarkan yang lain sama seperti anda memasak baki yang lain, atau memasak stik yang lebih tebal atau mengukir ini atau bahagikan kepingan ke porsi. Sekiranya anda berada dalam pasaran untuk mendapatkan alat baru, baca ulasan kami tentang kuali besi tuang, kuali menggoreng non-lekat atau kuali wajan.

Stik perasa

Pembersih daging lembu mungkin lebih suka mengambil rasa steak berkualiti yang tidak diubah suai dengan menambahkan apa-apa selain percikan garam atau sedikit lada. Bertentangan dengan kepercayaan popular, bumbu steak anda dengan garam lebih awal tidak mengeluarkan kelembapan tetapi sebenarnya memberi stik masa untuk menyerap garam atau menjadi lebih merata sepanjang musim. Garam stik anda terlebih dahulu - 2 jam untuk setiap ketebalan 1cm. untuk steak au poivre klasik (steak lada), taburkan banyak lada hitam pecah atau garam laut ke atas pinggan, kemudian masukkan daging ke saat-saat perasa sebelum memasukkannya ke dalam periuk.

Sebilangan orang mirip dengan peningkatan rasa atau daging lembut dengan pengasam. Cuka balsamic akan mengurangkan rasa manis, sama seperti lapisan madu & sawi. Anda boleh menambahkan dimensi Asia ke daging lembu anda dengan perapian miso atau teriyaki.

Banyak koki menambah cengkih bawang putih utuh atau ramuan kuat seperti thyme atau rosemary dengan lemak panas sementara stik adalah masakan, yang menambah rasa latar belakang stik secara halus, tanpa mengalahkannya.

Lemak memasak terbaik

Minyak tanpa rasa yang serupa dengan bunga matahari, sayur-sayuran atau kacang tanah berfungsi dengan baik, atau apabila stik menjadi kencang, anda boleh menambahkan mentega ke kuali untuk rasa. sentuhan yang bagus jika anda memasak stik sirloin tebal dengan potongan lemak di sebelahnya adalah dengan membuang lemak terlebih dahulu dengan memegang stik dengan sepasang penjepit, kemudian memasak daging lembu di dalam lemak daging lembu yang diberikan. Anda perlu menggunakan pertimbangan anda jika anda memanaskan kuali - anda mahu minyak pecah di dalam kuali tetapi tidak merokok.

Bagaimana ke arah laut

Mendengar stik sehingga mendapat kerak coklat karamel akan memberikan banyak rasa. agar ini berlaku, kuali atau lemak perlu cukup panas. Cara konvensional adalah dengan menggunakan ini di satu sisi, kemudian masak ini dengan jumlah yang sama di sisi lain. Ini memberikan hasil yang baik tetapi sisi kedua tidak pernah serupa dengan karamel yang baik yang serupa dengan yang pertama. untuk membina kerak yang merata di kedua-dua belah pihak, masak stik untuk jumlah masa yang dinyatakan dalam resipi, tetapi putar stik setiap minit.

Berapa lama untuk memasak stik

Pasukan memasak kami telah menggariskan apa yang anda harapkan dari setiap kategori stik.

• Biru: Masih berwarna gelap, hampir ungu, atau hanya hangat. ini akan terasa spongy tanpa rintangan.

• Jarang: Merah gelap dalam warna dengan sedikit jus merah mengalir. ini akan terasa lembut atau spongy dengan sedikit rintangan.

• Sedang-jarang: Merah jambu dalam warna dengan sedikit jus. ini akan menjadi sedikit lembut atau spongy atau sedikit kenyal.

• Medium: Merah jambu pucat di tengahnya dengan jus yang hampir tidak ada. ini akan terasa tegas atau kenyal.

• Syabas: hanya jejak warna merah jambu tetapi tidak kering. ini akan terasa spongy atau lembut atau sedikit kenyal.

Sangat penting untuk mempertimbangkan ukuran atau berat stik anda sebelum mengira waktu memasak. Sekiranya anda tidak pasti, manfaatkan mata pakar daging anda yang boleh memberitahu anda berapa lama anda perlu memasak daging anda.

Kami mencadangkan masa memasak berikut untuk steak fillet setebal 3.5cm:

• Biru: 1½ min setiap sisi

• Jarang: 2¼ minit setiap sisi

• Sedang-jarang: 3¼ minit setiap sisi

• Sederhana: 4½ minit setiap sisi

Kami juga mengesyorkan yang berikut untuk stik sirloin setebal 2cm:

• Biru: 1 min setiap sisi

• Jarang: 1½ minit setiap sisi

• Sedang jarang: 2 minit setiap sisi

• Sederhana: Lebih kurang 2¼ minit setiap sisi

• Stik yang baik: Masak selama kira-kira 4-5 minit setiap sisi, bergantung pada ketebalannya.

Cara memasak stik yang sempurna

 1. Musim stik dengan garam hingga 2 jam sebelumnya, kemudian dengan lada sebelum dimasak.

 2. Panaskan kuali berasaskan berat sehingga sangat panas tetapi tidak merokok.

 3. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali atau biarkan sebentar.

 4. Masukkan stik, tombol mentega, sedikit bawang putih atau ramuan kuat, jika anda mahu.

 5. Duduk secara merata di setiap sisi untuk masa yang disyorkan, bertukar setiap minit untuk kerak karamel terbaik.

 6. Biarkan selebihnya di atas papan atau pinggan hangat selama kira-kira 5 minit.

 7. Hidangkan keseluruhan stik atau diukir menjadi kepingan dengan jus rehat dicurahkan.

Cara cek stik adalah yang dimasak

Gunakan jari anda untuk menyajikan stik yang dimasak - jika jarang ini terasa lembut, sederhana-jarang akan melambung ringan, atau dilakukan dengan baik akan lebih tegas. Panduan gambar kami untuk memeriksa stik adalah yang dimasak menunjukkan kepada anda bagaimana penggunaan 'test jari', atau termometer daging yang dimasukkan ke tengah untuk memastikan ia dilakukan mengikut keinginan anda.

Biru: 54C

Jarang: 57C

Jarang sederhana: 63C

Sederhana: 71C

Syabas: 75C

Bagaimana selebihnya stik

Stik yang dimasak hendaklah berehat pada suhu bilik sekurang-kurangnya lima minit atau idealnya sekitar separuh masa memasak - ini akan tetap hangat selama 10 minit. Di sini, sains murni mula dimainkan - serat daging akan menyerap semula jus yang bebas, menghasilkan stik yang lembap atau lembut. Sebarang jus rehat hendaklah dicurahkan ke atas stik sebelum dihidangkan.

Anda pasti mendapat petunjuk dalam panduan kami untuk hidangan stik. Selain itu, kami mempunyai 10 sos steak yang mungkin anda buat dalam beberapa minit, dari lada cheat hingga chimichurri pedas. Anda akan melihat istilah ini di pasar raya, di menu tukang daging atau di restoran - inilah maksudnya.

Daging lembu yang diberi makan rumput: Ternakan yang diberi makan rumput berjalan-jalan atau merumput di padang rumput, yang bermaksud dagingnya lebih ramping dengan rasa yang lebih kaya dan gamier selera persekitaran ini diusahakan. Inilah sebabnya mengapa rumput Scotland- daging lembu yang diberi makan akan terasa berbeza dengan orang Ireland.

Marbling: Marbling adalah lemak yang terdapat di bahagian dalam potongan daging. sama dengan tukang masak daging, 'lemak marbled' cair - tanpa ini, daging akan kering atau tanpa rasa. Daging dengan banyak marbling kebanyakannya berasal dari bahagian belakang haiwan di mana otot-otot melakukan sedikit latihan.

Wagyu: Wagyu adalah nama generik bagi empat baka lembu Jepun. Mereka adalah rumput yang diberi makan atau jerami padi, kemudian ditambah dengan jagung, barli, kacang kedelai, dedak gandum dan, dalam beberapa kasus, bahkan bir atau sake. Lembu Wagyu menghasilkan daging dengan kelereng yang berat tetapi ini harganya lumayan.

Penuaan: Proses penuaan meningkatkan rasa atau kelembutan daging. Terdapat dua kaedah: penuaan kering, iaitu proses tradisional di mana bangkai digantung di tempat yang sejuk selama 30-60 hari untuk meningkatkan rasa atau menyebabkan daging menyusut, sementara penuaan basah adalah jika daging adalah daging yang dibungkus daging atau vakum, yang menghentikan penyusutan daging.

Soalan Lazim

Apa rasa stik Biru?

Uji stik biru sedap dan sedap

Adakah selamat untuk makan stik biru?

Ya

Adakah stik biru sejuk di tengah?

TIADA