Bagaimana Memotong Lampu LED? Anda boleh memotong lampu LED, tetapi masalahnya ialah bagaimana anda ketinggalan? Dengan sepasang gunting, anda boleh memotong lampu jalur LED dengan mudah. Pada akhir setiap LED terdapat sepasang titik tembaga. Semua LED akan berfungsi jika anda memotong titik-titik. Selepas itu, anda boleh menyolder atau menggunakan penyambung pantas untuk menyambungkan LED ke bekalan kuasa. Semua LED harus menyala dengan corak berwarna jika disambungkan dengan betul. Hasilnya, anda boleh memotong jalur anda dengan tepat di sini tanpa menyebabkan kerosakan.

Cara Memotong Lampu LED

Anda mungkin percaya bahawa memotong lampu jalur LED adalah tugas yang mudah. Sebaliknya, banyak yang lain membuat kesalahan tidak hilang dengan betul, menyebabkan lampu sempurna mereka rosak.

Panduan Pemotongan Lampu LED:

Untuk memotong lampu jalur LED anda dengan betul, ikuti panduan ini.

Apa sahaja jenis lampu jalur LED yang anda ada, anda pasti dapat memastikan satu perkara: anda boleh memotongnya mengikut panjang yang anda mahukan. Terdapat lurus atau bertitik-titik hitam atau putih garis seluruh jalur LED anda yang menunjukkan di mana anda boleh memotong. Oleh kerana litar terpencil di sini, mudah untuk ketinggalan garis ini. Hasilnya, anda boleh memotong helai anda dengan selamat di sini tanpa menyebabkan kerosakan .

Kerana pelbagai jenis jalur LED mempunyai garis pemotongan yang berbeza, LED akan mengubah garis pemotongan pada setiap jalur. Sebilangan besar jalur LED, sebaliknya, mempunyai garis pemotongan setiap tiga LED.

Titik tembaga juga terdapat di kedua-dua sisi garis pemotong hitam. Mereka membuat corak simetri. Terdapat dua titik tembaga; namun, pada RGB yang mengubah warna, terdapat empat titik tembaga . Garis pemotong akan kelihatan di antara tembaga ini jika anda mengesannya. Sebelum anda mula memotong, periksa untuk memastikan lampu anda beroperasi . Ini kerana memotong LED anda hampir pasti dapat mengelakkan jaminan anda.

LED

Kemudian fikirkan berapa lama anda memerlukan jalur LED untuk projek anda. Ukur kawasan rumah anda di mana anda ingin memasang lampu jalur LED anda dengan berhati-hati. Kemudian, untuk pemasangan yang betul, potong jalur pada garis terdekat dengan panjang yang anda perlukan. Potong jalur LED anda pada garisan dengan gunting atau pisau tajam. Perlahan, supaya anda tidak memotong sesuatu yang lain secara tidak sengaja. Sekiranya ini berlaku, anda tidak akan terluka , tetapi jalur LED anda mungkin musnah.

Lampu LED

LED adalah peranti semikonduktor yang beroperasi berdasarkan prinsip electroluminescent. HJ Round of Marconi Labs mencipta istilah electroluminescent pada tahun 1907 setelah menggabungkan Silicon Carbide dan pengesan Cat Whisker. LED komersial pada mulanya digunakan untuk mengatasi kekurangan lampu pijar, lampu indikasi neon, dan paparan 7 segmen. Manfaat utama menggunakan LED ini adalah saiznya yang kecil, jangka hayat yang panjang, dan kemampuan menukar yang baik.

Struktur

LED boleh dibuat dengan menggabungkan tiga warna , hijau, merah, dan biru, atau menggunakan bahan fosfor. LED terdiri daripada tiga terminal dalaman (warna RGB) dan plumbum panjang yang digunakan sebagai katod atau anod.

Potong lampu LED

Lampu Jalur LED digunakan pada umumnya , dan boleh dipotong pada titik di mana titik ditandakan di hujung litar. Panjang potongan berbeza antara produk .

Gulungan panjang jalur LED biasanya dipasarkan . Jalur LED panjangnya antara 3 hingga 16 kaki . Tetapi bagaimana jika mereka terlalu lama? Adakah mungkin memotong jalur LED untuk memenuhi keperluan anda?

Adakah panjang yang anda perlukan untuk projek anda? Berita baiknya ialah jalur LED boleh dikurangkan dalam ukuran. Berhenti sekarang, sebelum mengeluarkan gunting anda! Sebelum anda memotong panjang jalur LED anda, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

cahaya

KERJA

LED hanyalah kecil cahaya mentol yang boleh dengan mudah diintegrasikan ke dalam litar elektrik. Mereka tidak mempunyai filamen yang terbakar, memerlukan lebih sedikit elektrik , dan tidak menjadi panas seperti lampu pijar. Mereka dikuasakan sepenuhnya oleh aliran elektron dalam bahan, dan mereka bertahan sama seperti transistor konvensional. Jangka hayat LED beribu-ribu jam lebih lama daripada lampu pijar. Kerana faedah ini, LED kecil adalah salah satu teknologi yang paling banyak digunakan untuk menyalakan televisyen LCD.

Ringkasan

Diod pemancar cahaya (LED) adalah peranti semikonduktor yang berfungsi berdasarkan prinsip electroluminescent. LED boleh dibuat dengan menggabungkan tiga warna yang berbeza, hijau , merah, dan biru, atau bahan fosfor. Sebilangan besar Lampu Jalur LED digunakan, dan mereka boleh dipotong di tempat di mana titik-titik ditentukan di hujung litar . Panjang potongan berbeza bergantung pada produk. LED adalah lampu kecil yang boleh disatukan dengan mudah ke dalam litar elektrik. Jangka hayat LED adalah beribu-ribu jam lebih penting daripada lampu pijar .

Kelebihan Lampu LED

LED mempunyai beberapa kelebihan berbanding lampu pijar tradisional, yang paling penting ialah kecekapannya .

Proses penghasilan cahaya dalam lampu pijar merangkumi penghasilan haba (filamen mesti dipanaskan untuk menerangi). Kecuali anda menggunakan lampu sebagai penghangat, tenaga ini akan hilang sepenuhnya kerana banyak elektrik yang ada tidak digunakan untuk menghasilkan cahaya yang dapat dilihat. Sebagai perbandingan, LED mempunyai sedikit haba . Peratusan tenaga elektrik yang jauh lebih tinggi menghasilkan cahaya, menyebabkan permintaan elektrik jauh lebih rendah.

LED memberikan lebih banyak lumens (atau cahaya yang dapat dilihat) per watt daripada mentol pijar biasa. Sebagai perbandingan, mentol LED dapat menghasilkan output yang sama dengan hanya 6-8 watt. Mentol LED yang serupa boleh bertahan 25,000 jam , sedangkan mentol pijar 60-watt kemungkinan hanya bertahan 1,200 jam. Dengan kata lain, satu lampu LED boleh bertahan selagi 21 lampu pijar 60-watt jika semuanya digunakan serentak.

cahaya

Kerana LED terbuat dari bahan semikonduktor canggih , sebelum ini terlalu mahal untuk digunakan di kebanyakan aplikasi pencahayaan. Namun, setelah tahun 2000, kos peranti semikonduktor turun, menjadikan LED sebagai penyelesaian pencahayaan yang lebih menjimatkan dalam pelbagai keadaan . Walaupun pada mulanya harganya lebih mahal daripada lampu pijar, kos jangka panjangnya yang lebih rendah menjadikannya pelaburan yang unggul.

Beberapa perniagaan telah mula menjual lampu LED mentol direka untuk bersaing dengan pijar dan orang pendarfluor padat, menjanjikan lanjutan kehidupan , cahaya yang kuat, dan ekonomi tenaga yang luar biasa.

Bekalan Kuasa LED

Pemasang sistem pencahayaan pintar boleh menggunakan lampu atau jalur LED dengan penilaian input 12VDC atau 24VDC dan menghidupkannya dengan bekalan kuasa AC-DC atau pemacu yang juga menawarkan kawalan peredupan. Antaramuka kawalan yang kompleks, seperti standard DALI (Digital Addressable Lighting Interface), dapat disertakan. Ini membolehkan pengguna mengirim perintah kawalan pencahayaan ke satu lampu atau sekumpulan lampu melalui rangkaian .

Kuasa

Ada kemungkinan untuk menyesuaikan urutan pudar dan tahap kecerahan . Anda juga boleh membuat senario di mana satu arahan penyiaran menghidupkan banyak lampu secara serentak pada tahap yang berbeza. Mungkin ada tempat di teater untuk lampu redup di atas keramaian dan lampu kuat di atas panggung. Tugas akhir input kawalan bekalan kuasa lampu LED, tidak kira seberapa canggihnya, adalah menerjemahkan tahap isyarat kawalan ke tahap kecerahan yang sesuai untuk LED yang dikuasakan (atau LED).

Kecerahan LED sebanding dengan arus yang mengalir melaluinya, dan biasanya disesuaikan menggunakan modulasi lebar nadi (PWM). Arus puncak LED dalam mA dipilih, dan kitaran tugas PWM bervariasi untuk mengaturnya . Output cahaya LED di kaki-lamberts (fL) mungkin ditunjukkan berkaitan secara linear dengan kitaran tugas.

Carta ini dibuat sebagai rujukan kasar untuk menunjukkan bekalan kuasa mana yang diperlukan untuk panjang jalur yang berbeza dengan penggunaan daya yang berbeza-beza (diukur dalam watt per kaki). Jadual ini hanya mengandungi contoh dan tidak boleh digunakan sebagai panduan membeli!

Watt Per Kaki Panjang Jalur Formula Bekalan Kuasa
1.1 3.28 ' 1.1 * 3.28 = 3.62 3.62 * 1.2 = 4.33 APV 12-12 Dinilai untuk 12 watt
1.1 16.4 '' 1.1 * 16.4 = 18.04 18.04 * 1.2 = 21.65 APV 25-12 Dinilai untuk 25 Watt
3.3 3.28 ' 3.3 * 3.28 = 10.82 10.82 * 1.2 = 12.98 APV 16-12 Dinilai untuk 16 Watt
3.3 16.4 '' 3.3 * 16.4 = 54.12 54.12 * 1.2 = 64.94 APV 100-12 Dinilai untuk 100Watt

Pemakaian LED

Lampu LED boleh direka untuk memenuhi peranti atau pengguna keperluan . LED khusus aplikasi, sebaliknya, cukup meluas kerana fleksibiliti mereka dapat disesuaikan. LED khusus aplikasi ini, sebaliknya, dibahagikan kepada kategori berikut:

  • RGB atau Merah Hijau Biru

  • Dwi-Warna dan Tri-Warna

  • Berkelip

  • Pencahayaan

  • Alphanumerik

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Adakah mungkin untuk memotong lampu LED dan masih boleh berfungsi?

Ya, selagi anda memotong garis yang ditentukan, lampu jalur LED akan terus berfungsi setelah dipotong. Sekiranya anda terlepas tempat lain pada jalur LED, litar itu akan berhenti berfungsi, dan mungkin keseluruhan jalur.

2. Bagaimana jika saya memotong lampu LED saya?

Lampu Jalur LED akan terus berfungsi setelah dipotong kerana reka bentuknya . Ini kerana pada setiap titik pemotongan, litar mereka ditutup. Anda perlu melakukan pematerian jika anda kehilangan lampu jalur anda kepada dua bahagian dan berhasrat menggunakannya sebagai dua pemasangan bebas.

3. Bolehkah anda menyambung semula jalur LED yang dipotong?

Sekiranya jalur cahaya LED yang anda beli dapat dipotong, bahagian yang anda potong tidak lagi boleh digunakan. Sekiranya anda ingin memasangnya semula setelah memotongnya, anda memerlukan penyambung empat pin tambahan ... Item ini biasanya tidak termasuk dalam set jalur cahaya LED dan mesti dibeli secara individu.

4. Mengapa separuh daripada jalur LED saya padam?

Bekalan kuasa yang rosak boleh menyebabkan LED tidak menyala sama sekali. Penyelesaian: Sekiranya anda mempunyai banyak bekalan kuasa, cuba pasangkan sumber kuasa yang lain ke jalur yang sama untuk memeriksa apakah ia berfungsi sekarang. Sekiranya berlaku, anda mempunyai bekalan kuasa yang salah dan perlu menggantinya.

5. Bagaimana lampu LED berfungsi selepas memotong?

Dengan sepasang gunting , anda boleh memotong lampu jalur LED dengan mudah. Pada akhir setiap LED terdapat sepasang titik tembaga. Semua LED akan berfungsi jika anda memotong titik-titik. LED kemudian boleh disambungkan ke bekalan kuasa melalui penyambung pantas atau dengan pematerian.

6. Bolehkah saya menyertai semula jalur LRD setelah memotong? Adakah itu mungkin?

Penyambung 4pin tambahan diperlukan untuk menyambung semula jalur cahaya LED setelah ia dipotong. Item ini biasanya tidak termasuk dalam set jalur cahaya LED dan mesti dibeli secara individu.

7. Adakah lampu LED berfungsi jika anda memotongnya?

Ya, selagi anda memotong di sepanjang garisan yang ditetapkan, jalur LED lampu akan terus bekerja selepas anda tidak dapat melihat mereka. Apabila anda memotong di tempat lain pada jalur LED, litar itu akan berhenti berfungsi, dan mungkin keseluruhan jalur.

8. Bolehkah anda memperbaiki lampu LED yang dipotong?

Adakah mungkin untuk memotong dan bergabung dengan lampu jalur LED? Ya, anda boleh menyertai semula jalur yang telah dipotong sebelumnya. Untuk menyatukan dua jalur, anda boleh menggunakan sambungan pantas (tersedia di mana-mana kedai perkakasan) dan beberapa pelekat, atau anda boleh menggunakan penyambung cepat (tersedia di mana-mana kedai perkakasan).

9. Bolehkah jalur LED terbakar?

Walaupun lampu jalur yang dipimpin panas apabila disentuh , kemungkinan api terkena sangat jauh. Kerana lampu pijar memiliki filamen yang melepaskan banyak panas, mereka dapat terbakar jika menjadi terlalu panas. Sebaliknya, lampu LED menghasilkan cahaya pada suhu yang lebih rendah, sehingga tidak cepat terbakar.

10. Adakah selamat untuk menutup lampu LED?

Sangat menggoda untuk menyarungkan sweater atau selendang di atas lampu terang untuk menyembunyikannya, tetapi ini bukan idea yang baik. Kain cenderung menahan panas , yang boleh menyebabkan alat elektronik anda terlalu panas dan mungkin terbakar.

11. Adakah Lampu Jalur LED kami buruk untuk mata anda?

Meninggalkan lampu semasa anda pergi bukan sahaja membahayakan kebakaran tetapi juga meningkatkan bil elektrik anda. Mentol boleh menjadi sangat panas dan, jika tidak dikendalikan dengan betul, boleh menyebabkan kebakaran. Apabila mentol dibiarkan menyala, plastik akan meleleh, melepaskan gas berbahaya dan menyalakan benda yang berdekatan .

Kesimpulannya

Tidak sukar untuk memotong jalur LED anda dengan panjang yang anda mahukan. Yang harus anda lakukan ialah memperhatikan garis pemotong mereka. Anda boleh menukar ukuran lampu jalur LED dengan memotong atau memasangnya agar sesuai dengan keperluan pemasangan anda. Sekiranya anda memerlukan kepingan yang lebih pendek , potong dengan teliti. Pasang lebih banyak jalur ke jalur yang ada jika anda memerlukannya lebih panjang.

Artikel Berkaitan