Kecuali anjing anda berkeliaran di permukaan yang keras sehingga kuku kaki tetap pendek, anda harus memotong atau memotong kuku kira-kira sekali seminggu - jika anda mendengarnya mengklik permukaan yang keras, sudah tiba masanya untuk memotong.

Sebilangan besar anjing membenci kaki mereka, jadi pemotongan atau pemangkasan mungkin bukan aktiviti kegemaran anda, tetapi membiasakan anjing anda melakukan ritual ini pada peringkat awal membantu anda berdua menjalani proses tersebut. Cuba beri anjing anda makanan yang enak setelah sesi pemangkasan, bersama pelukan besar, "Anjing yang baik!" dan calar yang sihat di belakang telinga.

Sebelum mencuba sendiri, tanyakan kepada doktor haiwan atau penjaga anda untuk menunjukkan cara memotong kuku anak anjing anda dengan panjang yang betul.

Kuku jari kaki A anjing terdiri daripada kuku itu sendiri dan cepat, merah jambu (apabila ia boleh dilihat) bahagian kuku kaki anjing anda yang menyediakan bekalan darah ke kuku. Elakkan memotong dengan cepat kerana ia berdarah sedikit dan cukup sensitif.

imej Sekiranya anda tidak dapat melakukan semua kuku anjing anda sekaligus, jangan pernah takut - anda boleh memotongnya dengan satu kaki pada satu masa, dengan aktiviti lain atau waktu rehat di antara mereka.

Untuk memotong kuku anjing anda:

  1. Pegang kaki dengan stabil, tetapi pegang dengan lembut.
  2. Potong sedikit hujung setiap kuku kaki. Dengan menggunakan gunting jenis guillotine atau gunting, letakkan sedikit kuku di gunting kuku dan hirup. Sekiranya kuku terasa spongy semasa anda cuba memotongnya, berhenti segera - anda memotong cepat!
  3. Hentikan pendarahan dengan segera. Sekiranya anda memotong cepat (sering disebut quicking ), anda akan mempunyai anjing yang tidak senang dan kekacauan. Pendarahan cepat sangat banyak, jadi jika anda memotongnya, anda memerlukan kauterizer kuku - alat untuk menghentikan pendarahan dengan menggunakan haba - atau serbuk stptik yang boleh anda gunakan dengan kapas. Mempunyai kain lap yang lembap di tangan untuk membersihkan serbuk dan darah striptik yang diperlukan. Memetik sangat menyakitkan, dan kebanyakan anjing mengingati pengalamannya lama kemudian.

Jangan lupa kain pelindung jika anjing anda memilikinya. Mereka cenderung tumbuh lama kerana biasanya tidak menyentuh tanah dan jika anda gagal memotongnya, mereka akhirnya akan tumbuh kembali ke kaki anjing anda, yang cukup menyakitkan. Sekiranya anda menggunakan penggiling kuku dan bukan gunting, gunakan kaedah yang sama - pegang kaki anjing anda, hidupkan penggiling, dan geser sedikit setiap kuku.