Bagaimana cara menghapus akaun snapchat? Sekiranya anda hanya memadam aplikasi Snapchat dari telefon pintar anda, itu tidak bermaksud bahawa ia tidak akan menutup akaun anda. Sekiranya anda ingin melumpuhkan, menghapus, dan menyahaktifkan akaun Snapchat anda daripada yang harus anda ikuti langkah-langkah yang disebutkan di bawah:

Cara Memadam Akaun Snapchat

:small_blue_diamond: Untuk proses penghapusan, anda perlu pergi ke skrin pengurusan akaun Snapchat di accounts.snapchat.com .

:small_blue_diamond: Klik pada pilihan "Padam Akaun Saya".

:small_blue_diamond: Klik pada halaman "Hapus Akaun" yang memberi anda maklumat mengenai proses selanjutnya.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda telah melakukan ini, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan tekan butang "Teruskan" berwarna kuning besar.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda ingin terus maju, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan klik butang kuning "Teruskan".

:small_blue_diamond: Sekiranya anda ingin kembali, Snapchat akan menyimpan semua data anda selama 30 hari. Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula akaun anda daripada hanya log masuk untuk mengaktifkan semula akaun anda.

Cara menghapus akaun Snapchat anda secara kekal

Sekiranya anda ingin menghapus akaun Snapchat secara kekal, maka anda pasti boleh melakukannya. Aplikasi media sosial menjadi topik kontroversi , sejak pengasas Evan Spiegel mengatakan bahawa dia tidak mahu syarikat itu "berkembang menjadi negara miskin seperti India dan Sepanyol." Beberapa pengguna bertindak balas dengan teruk ketika reka bentuk semula kontroversial diperkenalkan oleh snapchat beberapa tahun yang lalu, mengatakan bahawa ini adalah usaha yang buruk dan mereka akan meninggalkan perkhidmatan kerana itu.

Atau mungkin anda mahu menyahpasang Snapchat untuk menghindari gangguan media sosial dan mengekalkan kehadiran dalam talian yang lebih senyap. Apa pun alasan anda, berikut adalah cara untuk mematikan Snapchat. Atau mungkin anda mahu menyahpasang Snapchat untuk melepaskan diri dari gangguan media sosial dan menjaga kehadiran dalam talian anda dengan tenang. Inilah cara untuk menyahaktifkan Snapchat.

:arrow_right: Untuk memadam Snapchat dari komputer riba atau peranti tablet

Untuk menghapus snapchat dari komputer riba atau tablet, anda mesti pergi ke https://accounts.snapchat.com/ dan log masuk.

 • Anda mesti log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan yang sama yang didaftarkan ke akaun Snapchat anda. Setelah pengesahan akaun, anda akan diarahkan ke halaman "Urus Akaun Saya".

 • Kemudian klik "Padam Akaun Saya".

 • Sekali lagi, Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

 • Klik "Teruskan" dan akan memerlukan beberapa saat untuk memproses permintaan anda. Setelah pengesahan permintaan, akaun Snapchat akan dipadamkan tetapi anda mempunyai masa 30 hari untuk memulihkan akaun anda jika anda mahu melakukannya. Sekiranya anda tidak akan log masuk dalam 30 hari, akaun anda akan dihapuskan selama-lamanya.

:arrow_right: Untuk memadam Snapchat dari peranti iPhone dan Android

Kaedah lain untuk menyahaktifkan akaun snapchat adalah dari peranti mudah alih anda. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya:

 • Pertama, buka aplikasi Snapchat di telefon anda dan kemudian klik avatar anda yang berada di kiri atas skrin anda.

 • Untuk mengakses panel "Tetapan", klik ikon "Aksesori" di kanan atas

 • Anda akan melihat pilihan "Saya memerlukan bantuan" semasa menatal ke bawah.

 • Navigasi ke Akaun Saya & Keselamatan> Maklumat Akaun> Padam Akaun Saya

 • Seterusnya, klik "Portal Akaun" dan log masuk ke akaun anda dari penyemak imbas web pada peranti anda.

Untuk memadam Snapchat dari peranti iPhone dan Android

Apakah dasar privasi Snapchat?

Menurut Dasar Privasi Snapchat, tiga jenis maklumat dikumpulkan:

 • Maklumat yang anda berikan kepada Snapchat. Maklumat peribadi yang anda kirimkan semasa membuat akaun.

 • Maklumat yang dikumpulkan semasa anda menggunakan Snapchat. Jenis kandungan yang anda kongsi, model telefon yang anda gunakan Snapchat, senarai kenalan anda, dll.

 • Maklumat dari pihak ketiga. Oleh kerana Snapchat bekerja dan dimiliki dengan syarikat lain, segala maklumat yang dikumpulkan oleh Snapchat atau pihak ketiga ini dapat ditukar dengan profil Snapchat yang lengkap.

Apa itu Snapchat?

Snapchat adalah aplikasi mudah alih untuk peranti Android dan iOS. Ia dimiliki oleh salah seorang pengasasnya, Evan Spiegel. Salah satu idea utama aplikasi adalah bahawa sebarang foto atau video atau mesej yang anda hantar disediakan untuk penerima sebentar sebelum tidak dapat diakses. Jenis aplikasi sementara ini pada asalnya dirancang untuk mempromosikan aliran interaksi semula jadi.

Pembangun Snapchat adalah syarikat awam bernama Snap. Ia mengaku sebagai syarikat kamera. Oleh itu, ia mencipta produk lain, termasuk Perkakasan, seperti Snapchat Spectacles.

Apa gunanya Snapchat?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Snapchat pada awalnya tertumpu pada perkongsian foto peribadi, tetapi sekarang anda dapat menggunakannya untuk berbagai kegiatan, termasuk mengirim video pendek, sembang video langsung, pemesejan, membuat avatar Bitmoji seperti karatatur, dan berbagi maklumat kronologi untuk semua peminat. Bahkan terdapat satu set "Penemuan" untuk kandungan bentuk pendek dari penerbit utama seperti Buzzfeed.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Snapchat membolehkan anda menyimpan media di kawasan simpanan peribadi. Ciri-ciri lain termasuk kemampuan untuk menambah penapis dan lensa berdasarkan AR untuk menangkap dan memaparkan lokasi anda secara langsung di peta dunia. Tetapi perkara yang paling penting untuk diperhatikan mengenai Snapchat adalah bahawa ini semua mengenai komunikasi segera dengan telefon bimbit anda. Sebelum Snapchat, media sosial didasarkan pada komputer, dan itu semua mengenai pengumpulan data.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Contohnya, anda boleh menyiarkan cerita, tweet, foto, dan video, dan mempunyai rekod semua perkara tersebut dalam talian, supaya rakan anda dapat memberi komen tentangnya dan anda semua dapat melihatnya selamanya. Snapchat telah mengubahnya. Ini telah mengubah cara kita berkomunikasi dalam talian. Dengan Snapchat, anda dapat dengan serta-merta mengirimkan foto anda dengan lensa AR pelangi-pelangi kepada rakan, dan setelah membukanya, ia akan hilang selamanya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Secara teknikal, jika mereka mahu, mereka dapat menangkapnya, dan kemudian memberi respons dengan respons foto atau video mereka sendiri, yang dapat mereka siarkan dalam cerita mereka untuk melihat rakan dan peminat. Terlalu banyak kegunaan untuk aplikasi ini. Sukar untuk tidak melihat nilainya dan mengapa ia berbeza.

Bagaimana Snapchat berfungsi?

Snapchat sering dikemas kini sehingga membuang masa untuk menulis panduan langkah demi langkah yang panjang mengenai cara menggunakan aplikasi, kerana Snapchat mungkin kelihatan dan berfungsi sama sekali berbeza dalam beberapa hari, jadi kami akan memberi tumpuan kepada suka, ciri dan bagaimana ia berfungsi secara umum, tetapi yang paling penting, skrin utama yang akan anda lihat ketika menggunakan Snapchat.

:small_blue_diamond: Skrin kamera

Apabila anda menghidupkan Snapchat, anda akan melihat paparan apa sahaja yang dapat dilihat oleh kamera peranti anda. Ini adalah skrin Kamera.

Sekarang, seperti apa tampilan dan pilihan paparan yang mungkin berubah dari masa ke masa, tetapi secara umum, anda akan melihat butang tangkapan di bahagian bawah, dan butang akses di layar Memori, Skrin sembang, dan layar Cerita. Selain itu, anda mungkin melihat pilihan akses di skrin profil, skrin carian, dan mungkin menghidupkan denyar atau menukar pandangan kamera anda ke hadapan. Namun, pada dasarnya, dari skrin ini, anda dapat mengambil gambar.

Untuk melakukannya, ketik atau tahan butang tangkap, untuk video dan snap masing-masing, dan anda akan melihat pilihan untuk menyimpannya ke gulungan / ingatan kamera anda, menambahkannya ke cerita anda, atau mengirimkannya kepada rakan atau sekumpulan rakan. Tetapi sebelum anda membagikannya kepada sesiapa sahaja, pastikan untuk menghiasi foto dengan teks, coretan, lampiran, pautan, dan lain-lain. Anda juga boleh menyesuaikan masa tontonan dari beberapa saat hingga tidak terhad.

Ingat, ketika anda mengambil gambar, ketika anda mengetuk paparan kamera, anda akan melihat Lensa dan Lensa Dunia muncul. Dari sana, anda boleh menghiasi snap dan membaginya dengan orang lain.

:small_blue_diamond: Skrin Peta Snap

Apabila anda menghidupkan Snapchat dan melihat layar Kamera, picit ke dalam seolah-olah untuk memperbesar, untuk melihat peta Snap. Anda kemudian akan melihat gambar Bitmoji anda, setelah akaun Bitmoji anda disambungkan, di peta langsung. Ketuk butang tetapan jika anda ingin memasuki "mode hantu" dan tidak kelihatan. Bagaimanapun, mana-mana pengguna yang tidak mengaktifkan mod Hantu akan muncul di peta sehingga anda dapat melihat lokasinya yang tepat.

Snapchat juga dapat menyampaikan cerita pengguna dari seluruh dunia sehingga anda dapat menghubungi dengan cepat dan melihat apa yang berlaku di tempat lain, seperti konsert Father John Misty di LA.

:small_blue_diamond: Skrin kenangan

Anda akan melihat ikon yang kelihatan seperti kad atau lingkaran di dekat butang tangkapan. Ketuk untuk mengakses kenangan anda, lokasi Snapchat di mana anda tidak hanya menyimpan gambar di Snapchat tetapi juga mengakses media tempatan yang disimpan di peranti anda. Anda boleh mencari kenangan, berkongsi kenangan, menandakan kenangan dan banyak lagi. Pada layar Kenangan, anda juga dapat mengakses profil anda, mengambil foto, dan pergi ke skrin Sembang dan cerita.

:small_blue_diamond: Skrin sembang

Apabila anda menghidupkan Snapchat dan melihat layar Kamera, ketuk butang sembang di sudut atau geser dari kiri ke kanan untuk mengakses skrin Sembang. Dari sana, anda boleh memulakan perbualan baru, mencari perbualan, melihat semua sembang aktif anda, dan bahkan pergi ke skrin profil anda, mengambil foto, beralih ke cerita, dan banyak lagi. Juga, pilihan ini mungkin berubah dari masa ke masa.

Oleh itu, inti bahagian ini adalah untuk berkongsi secara individu atau berkumpulan dengan rakan-rakan. Anda boleh memulakan perbualan, menghantar foto, mengirim wang tunai, memulakan sembang video langsung, menghantar pelekat Bitmoji, dan banyak lagi. Anda juga dapat menekan lama nama rakan untuk melihat Snapcode, Snapstreak mereka, dan pilihan kenalan lain di Snapchat. Untuk mengedit nama rakan, atau menyekat atau menghapusnya, ketik untaian sembang mereka, kemudian ketuk ikon hamburger (menu), dan anda akan melihat pilihan lain untuk menguruskan persahabatan itu.

:small_blue_diamond: Cari skrin

Untuk mengakses Discover, leret dari kiri ke kanan pada skrin cerita. Skrin Discover adalah bahagian yang memaparkan kisah berjenama dari penerbit seperti Daily Mail dan MTV. Anda tidak mempunyai kawalan terhadap jenis konten yang ditawarkan, tetapi anda boleh melanggan penerbit tertentu dengan menekan lama ikon cerita penerbit dan kemudian menekan butang Langgan. Untuk melihat cerita dari penerbit, ketuk ikon cerita mereka.

:small_blue_diamond: Cerita

Apabila anda menghidupkan Snapchat dan melihat layar Kamera, geser dari kanan ke kiri untuk mengakses skrin Discoveries. Dari sana, anda dapat melihat semua tangkapan gambar rakan anda dalam roda 24 jam. Kemas kini rakan terbaru berada di bahagian atas, diikuti dengan kisah penerbit di bawah. Cukup ketik nama rakan untuk mula menonton cerita mereka, dan kemudian ketuk setiap jalan pintas di dalam roda itu sendiri untuk melangkau ke hadapan

Anda juga boleh meleret ke atas dari snap dalam cerita untuk menghantar perbualan kepada orang itu. Namun, dari layar Discover, Anda mungkin melihat pilihan untuk menambahkan cerita, mencari cerita, mencari rakan, menambahkan kenalan yang dicadangkan dengan cepat, mengakses tetapan profil dan khalayak anda, mengambil foto, dan kembali ke sembang. Snapchat juga menyoroti kandungan dari Discover di layar ini.

:small_blue_diamond: Skrin carian

Apabila anda menghidupkan Snapchat dan melihat skrin Kamera, ketuk butang cari di bahagian atas. Dari sana, anda boleh mencari pengguna lain dengan nama Snapchat mereka. Pengguna yang disahkan akan mempunyai emoji yang muncul di sebelah namanya. Skrin Carian yang muncul juga akan memuji pengguna yang berkaitan, menunjukkan cerita teratas, dan membolehkan anda melihat pengguna lain dan kisah mereka dengan cara seperti muzik, sukan, fesyen, dan haiwan.

:small_blue_diamond: Skrin profil

Ketuk untuk mengakses skrin profil anda, di mana anda akan menemui Snapcode, Snapstreak, dan pilihan anda untuk melihat Trophy Case anda, siapa yang telah menambahkan anda, rakan anda, dan cara menambahkan lebih banyak rakan. Anda juga dapat menangkap cerita baru di sini, mengakses Chat dan cerita, dan mendapatkan tetapan tambahan atau mencari Snapchat, atau pilihan ini mungkin berubah dari masa ke masa.

:small_blue_diamond: Skrin tetapan

Sekiranya anda melihat ikon roda gigi di skrin profil anda, ketuk padanya untuk mengakses tetapan akaun Snapchat anda, di mana anda boleh menyambung ke akaun Bitmoji anda, mengurus geofilter yang sangat diperlukan, membuat atau mengimbas Snapcode, menambah dua item, menyesuaikan ingatan anda, Spectacles, dan pilihan Shazam, menukar kata laluan dan nombor telefon anda, dan banyak lagi.

Bagaimana Snapchat menggunakan maklumat anda?

Snapchat menggunakan maklumat yang dikumpulkan dari anda untuk memperibadikan pengalaman Snapchat anda dan menunjukkan kepada anda iklan yang disasarkan. Tetapi jika anda merasakan bahawa iklan Snapchat dianggap serius, anda dapat memberitahu Snapchat dengan mengisi borang maklum balas snapchat.

Ingat bahawa, setiap kandungan yang anda kongsi boleh digunakan untuk tujuan pemasaran dan promosi. Anda bertanggungjawab menguruskan maklumat anda secara dalam talian.

Adakah Snapchat selamat digunakan?

:small_blue_diamond: Pada bulan Mei 2019, Snapchat dilanda skandal pengesanan data yang mengatakan pekerja di kilang dapat mengakses alat yang memungkinkan mereka menguji data pengguna.

:small_blue_diamond: Dan mereka telah melakukan hal itu, menyalahgunakan akses ini untuk mengesan maklumat lokasi, gambar yang tersimpan, nombor telefon, alamat e-mel, dan maklumat peribadi lain.

:small_blue_diamond: Salah satu alat, yang disebut SnapLion, pada awalnya dikembangkan untuk menjawab permintaan undang-undang seperti perintah mahkamah atau panggilan untuk maklumat pengguna. Walau bagaimanapun, alat ini telah digunakan secara sukarela walaupun untuk pengguna yang tidak disyaki.

:small_blue_diamond: Untuk memburukkan lagi keadaan, aplikasi ini tidak menggunakan enkripsi end-to-end. Ini menjadikan data anda berisiko masuk ke pengintipan.

Adakah mesej benar-benar hilang di Snapchat?

Sekiranya anda menetapkan had masa pada snap, ia akan hilang setelah melihat. Walau bagaimanapun, penerima boleh mengambil tangkapan skrin menggunakan telefon mereka atau aplikasi tangkapan skrin pihak ketiga. Tangkapan skrin telefon akan memberitahu pengirim bahawa foto telah diambil. Tetapi permohonan pihak ketiga tidak menimbulkan notis. Atas sebab-sebab ini, adalah lebih baik bagi orang muda untuk memahami bahawa tidak ada yang dilakukan dalam talian untuk sementara waktu. Sebelum menyiarkan gambar memalukan atau seksi mereka atau orang lain, penting untuk diingat bahawa foto itu dapat diedarkan.

Apa itu Snapstreaks?

Dengan Snapstreaks, dua pengguna telah bolak-balik selama 24 jam selama tiga hari berturut-turut. Sebaik sahaja anda membuat coretan, emoji dan statistik khas dipaparkan di sebelah nama penyiar untuk menunjukkan berapa lama anda bertahan. Mengapa mereka penting? Antara lain, tambahkan ke poin Snapchat anda (pada dasarnya nombor yang menunjukkan berapa banyak anda menggunakan aplikasi). Dengan kata lain, mereka kadang-kadang boleh menjadi perkara terpenting dalam kehidupan anak. Kerana ikatan kuat yang dapat dibina oleh anak-anak di media sosial, mereka mungkin merasakan bahawa Snapstreak adalah ukuran persahabatan mereka, dan jika mereka tidak berhenti di situ, mereka akan menghentikan orang lain. Remaja bahkan diketahui memberi rakan akses ke akaun Snapchat mereka untuk terus beruntun ketika mereka tidak dapat melakukannya sendiri (misalnya, jika telefon mereka diambil alih kerana terlalu dalam talian). Ini boleh menimbulkan tekanan perasaan, kegelisahan dan paksaan, jadi ada baiknya anda mengetahui sama ada anak anda mempunyai coretan yang akan menemui tingkap dan mengapa selfie itu terasa sangat penting.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan topik bagaimana menghapus akaun Snapchat;

1. Apa yang berlaku jika saya memadam aplikasi Snapchat?

Sekiranya anda menyahpasang Snapchat, rakan anda masih dapat melihat anda. Anda tidak memadamkan akaun anda secara langsung, jadi apabila anda memasangnya semula, anda akan dapat masuk dan menggunakannya seperti biasa. Rakan anda masih dapat mengakses anda walaupun aplikasinya telah dipadamkan.

2. Bolehkah polis memulihkan akaun Snapchat yang dipadam?

Ya, polis dapat memulihkan akaun Snapchat yang dipadam. Pusat Keselamatan, Penguatkuasaan Undang-Undang, Snap Inc dapat mengambil perbualan dari telefon anda. Sebenarnya, sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke telefon anda boleh, walaupun anda fikir anda telah menghapusnya, dengan memeriksa telefon dengan forensik data.

3. Bagaimana saya memadamkan akaun pelaburan awam saya?

Untuk menutup akaun pelaburan awam, pertama-tama anda memindahkan wang anda ke bank anda atau kepada broker lain. Sekiranya anda mempunyai pelaburan, anda boleh menjualnya (anda mungkin menghadapi akibat cukai dalam kes ini) atau memindahkannya ke broker lain. Anda kemudian menghantar e-mel Perkhidmatan Pelanggan Awam dan meminta mereka untuk menghapus akaun anda.

4. Bolehkah seseorang menangkap anda jika anda memadamkan aplikasinya?

Ya, kerana anda harus menghapus akaun anda sehingga seseorang dapat mengirim anda snap kerana akaun anda sudah tidak ada lagi. Namun, walaupun anda telah memutuskan untuk menghapus akaun, ia masih memerlukan 30 hari sebelum akhirnya dihapus dari Snapchat.

5. Adakah memadam Snapchat akan memadamkan semuanya?

Ini bermaksud bahawa akaun, tetapan akaun, teman, Snap, Obrolan, Cerita, data peranti, dan data lokasi di domain pengguna utama kami akan dihapus. Kami mungkin menyimpan maklumat mengenai keperluan undang-undang, keselamatan dan perniagaan tertentu.

Kesimpulannya

:anger: Sekiranya anda memutuskan untuk menghapus akaun snapchat anda secara kekal, tetapan anda, rakan anda, Snaps, chat, cerita, data peranti, dan data locata dalam pangkalan data Snapchat pengguna besar akan dihapus. Platform ini menyimpan beberapa maklumat peribadi anda untuk keperluan undang-undang, keselamatan dan perniagaan tertentu. Sebagai contoh, Snapchat akan mengingati perincian mengenai sebarang pembelian yang anda buat dengan aplikasi tersebut.

:anger:Bukan hanya mungkin untuk menghapus akaun Snapchat anda dari desktop anda tetapi berita baiknya adalah, sangat mudah.

:anger:Yang harus anda lakukan ialah menavigasi ke portal akaun Snapchat dan masukkan nama pengguna atau alamat e-mel dan kata laluan anda, nama pengguna dan alamat e-mel anda boleh didapati di aplikasi mudah alih dalam tetapan profil anda.

:anger:Setelah memasukkan maklumat ini, akaun anda akan dinyahaktifkan selama 30 hari. Selepas tempoh rahmat ini, akaun anda akan dipadamkan secara kekal

Baca Juga:point_down:

Panduan Langkah demi Langkah Untuk Menghapus Akaun Instagram

Cara Menyahaktifkan atau Memadam Akaun Instagram

Cara Memadam Akaun Instagram

Bagaimana cara menghapus Akaun Instagram lama?

Bagaimana Memadamkan Akaun Facebook?

Cara Menyahaktifkan atau Memadam Akaun Facebook Anda

Snapchat Premium Terbaik

Bagaimana Membuat Snapchat Premium?