Sekiranya anda seperti peminat foto lain, anda mungkin sudah mempunyai akaun Instagram. Instagram adalah rangkaian media sosial teratas yang dimiliki oleh Facebook, dengan lebih daripada 500 juta pengguna aktif bulanan. Namun, banyak orang memutuskan untuk menonaktifkan Instagram mereka kerana bimbang privasi mereka akan dilanggar.

Mengapa anda menyahaktifkan akaun Instagram anda?

Keraguan ini adalah wajar, memandangkan WhatsApp (syarikat lain yang dimiliki oleh Facebook) ditanya oleh pengguna tahun ini mengenai dasar baru di mana mereka berkongsi data pengguna peribadi dengan Facebook. Adakah perkara serupa akan berlaku di Instagram? Bagi pengguna yang tidak terkira banyaknya, lebih baik selamat daripada menyesal. Itulah sebabnya kami berkongsi cara menghapus akaun Instagram anda dengan mudah dalam 3 langkah cepat.

Padamkan akaun Instagram anda secara kekal

Setelah dipadamkan, akaun Instagram anda tidak akan wujud lagi, dan orang tidak dapat lagi mencari anda di Instagram atau mengakses profil anda. Untuk memadam akaun Instagram anda, ikuti panduan 3 langkah mudah di bawah.

  1. Log masuk ke akaun Instagram anda dan arahkan ke hapus halaman akaun anda (hanya boleh diakses di aplikasi web).

  2. Tentukan pilihan dari menu lungsur turun, di sebelah Mengapa anda mahu menghapus akaun anda .

  3. Klik atau ketik Padam akaun saya secara kekal .

Itu sahaja. Akaun Instagram anda telah dipadamkan secara kekal.

Lebih banyak kaedah untuk melindungi privasi anda

Selain menghapus akaun Instagram anda, anda dapat mengambil langkah lain untuk melindungi privasi dalam talian anda ketika menggunakan jaringan sosial . Langkah pertama adalah kesedaran, anda harus memperhatikan perkara berikut:

  • Maklumat yang anda hantar ke media sosial dapat dilihat oleh umum, jadi sila pertimbangkan sebelum menghantar.

  • Walaupun anda mengurus tetapan privasi anda, masih ada masalah privasi "di belakang layar" kerana Instagram mungkin mengumpulkan data pengguna.

  • Biasanya ada metadata yang berkaitan dengan foto yang anda hantar, yang merangkumi perincian seperti di mana foto diambil dan waktu dan tarikh.

  • Fahami bagaimana aplikasi media sosial anda bersambung ke aplikasi lain, dan perkongsian data dapat berinteraksi dalam program yang berbeza.

Untuk melindungi privasi anda ketika menggunakan rangkaian sosial, anda juga dapat melakukan hal berikut:

  • Pertimbangkan sebelum anda berkongsi: Maklumat yang dikongsi di media sosial dapat dilihat oleh umum, jadi ingatlah bahawa maklumat itu dapat dilihat oleh sebilangan besar orang.

  • Baca dasar privasi: Pastikan anda memahami dasar privasi rangkaian sosial, sesuaikan tetapan anda dengan sewajarnya, dan fahami bagaimana data anda dikumpulkan, digunakan, atau dijual. Penting untuk mengetahui bahawa data dapat dikongsi antara syarikat dengan pemilikan yang sama (seperti Instagram dan Facebook).

  • Sesuaikan tetapan privasi anda: Tetapkan tetapan privasi di aplikasi untuk mengontrol bagaimana anda berkongsi maklumat dan menyembunyikan izin.