Bagaimana membuang ais kering? Anda boleh membuang ais kering menggunakan enam kaedah yang berbeza. Seseorang boleh membuang pejabat dengan meninggalkan ais di luar untuk mengubahnya menjadi gas. Anda boleh membuangnya dengan membiarkannya ke dalam dan mengubahnya menjadi gas. Ketiga, anda boleh menggunakan air panas untuk mencairkan ais. Kaedah keempat untuk membuang pejabat termasuk memecah ais kering agar dapat menyempurnakannya dalam masa yang singkat. Lebih-lebih lagi, anda boleh menggunakan penyejuk untuk membuang ais kering. Es kering boleh dibuang dengan selamat dengan meninggalkannya di luar atau di kawasan yang berventilasi baik, di mana ia akan bertukar menjadi gas dan hilang. Es kering tidak boleh dibuang ke dalam tandas atau tangki kerana ia boleh membekukan cecair di dalam paip anda, sehingga ia pecah. Memecah ais kering menjadi kepingan kecil atau merendamnya dalam air sabun hangat juga dapat meningkatkan proses pembuangannya. Ini sama dengan mencairkan ais biasa, kecuali bahawa ais kering berubah menjadi gas dan hilang, tanpa meninggalkan cairan atau air untuk membersihkan.

Apa itu Ais Kering:

Es kering adalah karbon dioksida yang telah dibekukan (CO2). Untuk menukar gas CO2 tulen menjadi cecair, ia pertama kali dimampatkan dan didinginkan dalam proses pengeluaran ais. CO2 cair kemudian dimasukkan ke dalam mesin pembuatan es kering, yang melepaskan tekanan, menghasilkan "serpihan" CO2 yang dipadatkan menjadi butiran atau potongan es kering.

Ketumpatan 0.9167–0.9168 g / cm3
Indeks biasan 1.309
Modulus Young 3400 hingga 37,500
Kekuatan tegangan 5 hingga 18 kg-kekuatan / cm2
Kekuatan mampatan 24 hingga 60 kg-kekuatan / cm
Nisbah Poisson 0.36 ± 0.13
Kekonduksian terma 0.0053 (1 + 0.105 θ ) cal / (cm s K), θ = suhu dalam ° C
Kapasiti haba tentu 0.5057 - 0.001863 θ cal / (g K), θ = nilai mutlak suhu dalam ° C

Apakah Sublimasi dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Es kering mempunyai suhu permukaan –109.3 ° F (–57 ° C). Es kering larut atau menyerap pada suhu ini. Kedua-dua istilah tersebut merujuk pada ketika bahan berubah dari keadaan gas tanpa terlebih dahulu menjadi cecair. Es kering akan larut tanpa meninggalkan kelembapan atau kelembapan.

Es kering mempunyai pelbagai kegunaan industri kerana sangat sejuk dan hilang tanpa membuat benda basah atau meninggalkan cecair di belakang . Ini digunakan untuk menjaga keselamatan makanan, bahan kimia, sampel perubatan, dan bekalan, terutama semasa transit. Ini kebanyakan digunakan untuk meniup ais, teknik pembersihan yang menghilangkan cendawan dan grafiti dari peralatan dan instrumen.

Apa yang Boleh Anda Lakukan Dengan Es Kering?

Jadi, bagaimana anda boleh menggunakan ais kering? Ya, kabut palsu atau kesan visual berkabut lain adalah mungkin. Walau bagaimanapun, pilihan tidak berhenti di situ. Berikut adalah beberapa aplikasi karbon dioksida pepejal .

1. Melancarkan roket

Apabila ais kering dicampurkan dengan air, ia akan mereda atau berubah dari beku menjadi wap tanpa melalui fasa cair. Sekiranya pemejalwapan berlaku dalam bekas terkurung, co2 yang dihasilkan akan meningkatkan tekanan, yang akhirnya akan menghasilkan pecah kecil. Reaksi letupan serupa ini dapat digunakan untuk mengirim roket sederhana yang terbang dengan beberapa langkah tambahan.

Roket ais kering mungkin dibuat dalam pelbagai kaedah, termasuk banyak demo YouTube. Namun, salah satu cara paling mudah hanya memerlukan sebotol Coke dan sekeping kadbod . (Orang-orang dalam video di atas tidak menggunakan kotak; walaupun tidak diperlukan, itu adalah kaedah yang baik untuk menjamin bahawa anda mencapai pelancaran sebaik mungkin.)

Untuk memulakan, potong lubang di dasar kotak dengan ketinggian yang sama dengan botol plastik; di sinilah anda akan meletakkan peluru anda apabila tiba masanya untuk melepaskannya. Kemudian, di bahagian atas botol, potong atau gerudi lubang kecil untuk membiarkan gas keluar, kemudian tutup lubang dengan pita Scotch .

Isi botol dengan air hingga kira-kira 1/3 penuh, kemudian tambahkan ketulan ais hingga separuh penuh. Tutup botol dengan cepat, letakkan aliran menaik di kotak kasut, dan perhatikan roket anda dari jarak yang selamat. Namun, perlu diingat bahawa peluru berpandu es kering tertentu mempunyai kecenderungan untuk melancarkan secara mendatar.

2. Bancuh sebilangan bir akar

Es kering hanyalah karbon dioksida pepejal, dan co2 inilah yang menjadikan soda menjadi berkurang. Oleh itu, anda boleh membuat minuman bersoda sendiri dengan sebotolnya.

Ambil satu liter air, 2 paun ais kering, dan dua gram ekstrak bir akar untuk membuat satu gelen bir akar. Beberapa resipi meminta dua cawan gula. Walau bagaimanapun, ini mungkin atau mungkin tidak diperlukan bergantung pada ekstrak bir akar yang anda pilih.

Dalam bekas besar dengan kapasiti sekurang-kurangnya 4 gelen dan bahagian atas yang dapat ditutup, gabungkan perairan, ekstrak, dan glukosa (jika menggunakan). Masukkan ais kering ke dalam cairan dengan kepingan menggunakan penjepit. Tutup bekas tetapi kadang-kadang membukanya untuk mencampurkan larutan dan melepaskan sedikit ketegangan yang telah menumpuk di dalamnya untuk mengelakkannya meletup.

Minuman anda harus siap diminum dalam masa kira-kira satu jam. Apabila anda menghirup campuran anda, pastikan tiada baki ais kering yang tinggal; walaupun gas karbon dioksida selamat untuk dimakan, karbon dioksida pepejal boleh membahayakan organ dalaman anda. Sekiranya anda meninggalkan ekstrak bir akar , anda boleh membuat air seltzer menggunakan kaedah yang sama.

3. Pastikan makanan anda segar.

Makanan mungkin dibekukan dengan cepat menggunakan ais kering, dan ini adalah kaedah yang lebih baik untuk mengawetkan buah dan sayur daripada hanya memasukkannya ke dalam Freezer. Apabila produk beku kilat dicairkan, ia mengekalkan tekstur asalnya dan tidak menjadi lembap.

Dapatkan beg ais kering tujuh hingga sepuluh paun dan letakkan di dalam penyejuk besar untuk membekukan makanan anda. Letakkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang ingin anda beku di atas loyang dan letakkan di atas ketulan ais. Kunci pendingin, dan setelah makanan anda beku sepenuhnya, pindahkan ke peti sejuk biasa dan simpan selama yang anda mahu.

4. Membela diri daripada perosak

Kerana serangga dan serangga lain tertarik ke gas karbon dioksida, es kering dapat digunakan untuk menarik mereka jauh dari mangsa mamalia mereka. Anda boleh meningkatkan keberkesanan perangkap dengan meletakkan beg kain dengan empat bahagian ais kering di dekat lampu nyamuk. Kepingan ais kering yang ditempatkan secara strategik juga dapat digunakan untuk menarik bug tidur.

Sebilangan individu menggunakan ais kering untuk mengelakkan pepijat dari terarium mereka; membuang haiwan, mengisi tangki dengan beberapa gelas co2 atmosfera pepejal dan air panas, menutup tangki, dan membiarkannya berehat selama lima minit nampaknya berfungsi. Cukup keluarkan cawan setelah lima minit, tutup tangki, dan biarkan selama dua atau tiga jam sebelum memperkenalkan semula haiwan anda.

Cara Menghilangkan Es Kering

Es kering datang dalam bentuk serpihan, pelet, atau blok. Ia sering digunakan untuk memindahkan barang yang sensitif terhadap suhu, membuat kesan kabut, dan melakukan penyelidikan saintifik . Membiarkan ais kering kembali ke keadaan gas di kawasan terbuka dengan pengudaraan yang mencukupi adalah cara terbaik untuk menyingkirkannya. Es kering tidak boleh dibiarkan di kawasan larangan kerana boleh menyebabkan keracunan CO2 yang cepat.

Kaedah 1: Penyerapan Ais Kering

1. Semasa mengendalikan ais kering, gunakan sarung tangan bertebat.

Es kering boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit jika ia bersentuhan dengannya. Anda mungkin terbakar atau radang dingin pada kulit anda yang terdedah setelah menghubungi ketulan ais selama beberapa saat. Pakai sarung tangan bertebat semasa mengendalikan ais kering untuk memberikan penghalang yang cukup antara hujung jari anda dan ais.

 • Sarung tangan oven atau sarung tangan musim sejuk boleh digunakan untuk menangani ketulan ais selama beberapa saat, sekurang-kurangnya dalam keadaan darurat.

 • Sarung tangan ujian nitril tidak akan memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap ais kering.

 • Semasa mengendalikan ais kering, gunakan tong bila boleh.

2. Lumurkan ais kering di ruang pengudaraan yang tidak terhad.

Es kering akan berubah dari beku menjadi gas pada suhu di bawah 109 ° F (78 ° C). Masukkan ais kering melalui kawasan yang baik untuk memastikan bahawa gas co2 tidak menyakiti sesiapa pun. Untuk mengelakkan kerosakan lantai anda, letakkan ketulan ais di atas kepingan Styrofoam atau plastik keras.

 • Letakkan ais kering di ruangan besar dengan pintu kaca atau di balkoni yang selamat, misalnya.

 • Untuk meminimumkan pendedahan gas karbon dioksida, pilih lokasi di mana anda tidak menghabiskan banyak masa.

 • Jangan sekali-kali meletakkan ais kering di atas permukaan jubin atau permukaan padat kerana sejuk yang kuat boleh merosakkannya.

3. Biarkan sekurang-kurangnya satu hari agar ais kering menyebar sepenuhnya.

Mungkin diperlukan beberapa hari untuk ais kering kembali sepenuhnya ke keadaan gas, bergantung pada berapa banyak yang anda ada. Biarkan ais kering untuk berehat selama satu hari penuh di lokasi yang berventilasi baik sebelum memeriksa untuk melihat sama ada ia telah menyebar. Untuk mengurangkan kepekaan anda terhadap gas karbon dioksida yang dihasilkan, elakkan membuang banyak masa di wilayah ini.

 • Diperlukan kira-kira 24 jam untuk 10 paun ais kering untuk menyerap sepenuhnya.

 • Butiran ais kering akan mengambil bahagian lebih lama daripada butiran atau serpihan.

Ringkasan :

Salurkan ais kering di ruang tanpa pengudaraan yang tidak terhad. Biarkan sekurang-kurangnya satu hari agar ais kering menyerap sepenuhnya. Es kering juga dapat digunakan untuk menarik serangga dan menjauhkannya dari mengunyah buah dan sayuran.

Kaedah 2: Mencegah Masalah

1. Es kering tidak boleh dibuang di tempat-tempat di mana orang awam dapat melihatnya.

Meninggalkan ketulan ais di koridor umum atau ruang awam lain mendedahkan orang kepada bahaya luka bakar. Ini juga dapat menghasilkan penumpukan co 2, menghasilkan lingkungan yang kekurangan oksigen. Karbon dioksida harus selalu disimpan atau dibuang di lokasi yang tidak dapat diakses oleh masyarakat umum.

 • Pastikan haiwan tidak dapat sampai ke es kering semasa anda menyingkirkannya kerana ia boleh menyebabkan luka bakar.

2. Ais kering jangan sekali-kali dibuang atau dipadatkan tong sampah.

Dalam persekitaran yang berventilasi baik, ais kering mesti menyerap atau menguap. Penumpukan wap karbon dioksida di ruang terkurung boleh mengakibatkan pecah, yang sangat berbahaya. Es kering tidak boleh dibuang ke tong sampah, tong sampah, atau menjunam tong sampah bangunan.

 • Letupan cepat boleh menyebabkan kecederaan diri atau kerosakan harta benda.

3. Es kering tidak boleh dibilas atau dibasuh ke longkang.

Suhu tinggi ais kering boleh merosakkan komponen dan paip tandas anda. Sebaiknya jangan cuba membuangnya di singki seperti ais biasa, yang cepat mencair. Begitu juga, membuang ais kering ke dalam tandas mungkin merupakan kaedah yang cepat dan tidak menyakitkan untuk menyingkirkannya , tetapi hampir pasti akan menyebabkan kerosakan kekal pada saluran paip anda.

4. Es kering hendaklah disimpan di dalam balang yang membolehkan gas karbon dioksida keluar.

Elakkan menyimpan ais kering di dalam bekas tertutup yang tidak dirancang untuk menyimpan ais kering sebelum membuangnya. Botol ais kering styrofoam dan tab plastik ais kering kering yang dipanaskan adalah contoh bekas ini. Ini boleh dibeli melalui perniagaan perkapalan atau dari kedai peralatan saintifik secara dalam talian.

 • Bekas simpanan ais kering yang tidak dirancang untuknya tidak akan mempunyai perlindungan atau pengudaraan yang mencukupi untuk memastikannya selamat.

 • Kerana dipanaskan tetapi tidak kedap udara, Styrofoam adalah media penyimpanan ais kering yang sangat baik.

5. Sekiranya anda membawa ais kering di dalam kereta anda, simpan di dalam tong sampah.

Karbon dioksida yang dikeluarkan oleh ais kering dapat dengan cepat memenuhi bahagian dalam kenderaan penumpang kecil. Ini boleh menyebabkan pemandu kenderaan sakit atau pening, meningkatkan kemungkinan kemalangan. Sekiranya anda mesti membawa ais kering menggunakan kenderaan, pastikan ia berada di dalam bagasi.

 • Es kering tidak boleh diangkut dalam jarak jauh.

Kaedah 3: Gunakan air panas untuk mempercepat proses pencairan

Anda mungkin mempercepat prosesnya dengan menggunakan air panas jika tidak ingin duduk menunggu ais mencair. Oleh kerana air jauh lebih efisien daripada udara ketika memancarkan haba, penyerapan ais kering menjadi gas akan terjadi lebih cepat di air panas.

Salah satu kaedah terpantas untuk membuang ais kering adalah meletakkannya di dalam periuk air mendidih di atas dapur. Apabila anda tidak mahu melakukannya, baskom atau baldi berisi air suam akan mencukupi.

Es kering akan menyejukkan dan mungkin membekukan air dari masa ke masa. Akibatnya, anda mungkin perlu mengalirkan air sejuk dan menggantinya dengan air suam tambahan. Jika dibandingkan dengan ais kering, air sejuk atau suhu udara panas sekalipun dan akan mempercepat kadar larutan ais kering. Maklumat lebih lanjut mengenai berapa lama ais kering akan bertahan di dalam air boleh didapati di sini.

Jangan meletakkan ais kering ke dalam sink anda atau di tempat lain di mana ia boleh membeku air di paip anda kerana ini boleh menyebabkannya pecah dan mengakibatkan kos paip yang besar.

Kaedah # 4: Bahagian Cara Es Kering Untuk Melebihi Lebih Cepat

Kecuali jika anda mahu ais kering menghilang lebih cepat , pecah menjadi kepingan yang lebih kecil. Ia akan bertukar menjadi gas dan lenyap lebih cepat.

 • Sekiranya anda membelah ais kering, pastikan menggunakan sarung tangan dan kacamata keselamatan.

 • Ia sangat sejuk sehingga boleh membakar daging anda, dan bahkan dapat membutakan anda jika jatuh di mata anda.

Kaedah # 5: Gunakan Penyejuk untuk Membuang perlahan-lahan Ais Kering

Sekiranya anda mahu ais kering anda bertahan selama mungkin, simpan di dalam penyejuk berkualiti tinggi. Ia akan terlindung dari udara luar yang panas dan tahan lebih lama.

Dalam sejuk seperti Yeti, ais kering dapat bertahan selama berhari-hari dan dapat digunakan untuk menjaga agar makanan tetap dingin. Ia tidak akan kekal selama-lamanya di dalam peti sejuk dan akhirnya akan bertukar menjadi gas , tetapi Pembeku akan melambatkan prosesnya dengan ketara.

Juga, pastikan pendingin anda tidak kedap udara sepenuhnya untuk mengelakkan penumpukan tekanan. Adakah ais kering di tempat sejuk akan menyebabkan ais pecah?

Kaedah 6: Letakkan di Freezer:

Sekiranya anda tidak mahu "kekuatan sejuk" es kering itu sia-sia, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk anda untuk menyimpan makanan sejuk beku.

Ini baik-baik saja dalam jumlah kecil, tetapi dalam jumlah besar, ia pasti akan mematikan Pembeku anda kerana termostat akan mengesan suhu sangat rendah.

Dalam kes tertentu, ais kering sebenarnya boleh membahayakan Freezer anda. Bagi sesetengah orang, sangat berbaloi; bagi orang lain, bahaya memusnahkan Freezer anda tidak berbaloi. Ketahui sama ada idea yang baik untuk menggunakan ais kering di dalam peti sejuk anda.

Ringkasan:

Es kering tidak boleh dibuang ke tong sampah atau pemadat sampah. Penumpukan wap karbon dioksida di ruang terkurung boleh mengakibatkan pecah, yang sangat berbahaya. Es kering harus disimpan di dalam balang yang membolehkan gas karbon dioksida keluar. Sekiranya anda tidak mahu menunggu ais kering menguap, anda mungkin perlu menyalurkannya ke dalam air.

Bagaimana Anda Mengeluarkan Es Kering dari Beg Plastik?

Es kering sering dibungkus dalam beg plastik agar lebih mudah dikendalikan dan membiarkan gas keluar. Pertimbangkan untuk meninggalkan ketulan ais untuk dipanaskan semula dan diubah menjadi gas untuk membuangnya ke dalam beg sampah. Beg plastik boleh dibuang setelah ais kering hilang sepenuhnya.

Ais Kering Yang Tidak Boleh Digunakan

TIDAK PERNAH:

 1. Jangan mengendalikan ais kering dengan kulit anda yang terdedah.

 2. Es kering tidak boleh diletakkan di tengah permukaan padat atau permukaan seramik kerana boleh menyebabkan permukaan pecah.

 3. Paparkan makanan secara terbuka di dalam peti sejuk anda ke ais kering, yang boleh membekukan makanan dengan serta-merta. Sekiranya anda membekukan kilat seperti ikan, masukkan ke dalam beg ziplock atau tutup dengan vakum sebelum memaparkannya ke ais kering.

 4. Simpan peti sejuk anda dengan lebih daripada 10 paun ais kering setiap hari. Lebih daripada itu boleh mengakibatkan penumpukan karbon dioksida di dalam peranti.

 5. Jangan simpan ais kering di bahagian peti sejuk peti sejuk anda; ia mungkin menurunkan tahap keseluruhan Freezer di bawah suhu yang ditetapkan dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi.

 6. Jangan membuang ais kering di dekat saluran kumbahan atau ke tempat pembuangan sampah, tandas, atau saliran sink; ia boleh membekukan dan memecahkan paip.

 7. Jangan meletakkan ais kering di parutan sampah, tong sampah, atau kawasan tertutup atau pengudaraan yang kurang baik seperti pantri. Karbon dioksida akan masuk terkurung kawasan sebagai ais kering sejat, berpotensi menyebabkan asfiksia. Karbon dioksida juga lebih berat daripada oksigen, jadi cenderung jatuh ke tempat rendah seperti ruang bawah tanah, di mana ia dapat menggantikan oksigen yang ada dan mengisi ruang dengan karbon dioksida.

 8. Letakkan ais kering di tempat luar di mana orang dan anjing boleh mencapainya.

 9. Jangan bawa ais kering ke dalam trak yang tidak berventilasi dengan betul. Semasa membawa ais kering di dalam kenderaan anda, buka satu atau beberapa tingkap. Sekiranya anda mesti menutup tingkap, matikan pilihan peredaran semula persekitaran dalaman (biasanya terdapat di konsol tengah) untuk membolehkan udara segar dari luar mengalir di dalam kenderaan untuk pengudaraan yang optimum. Untuk mengelakkan pendedahan berlebihan karbon dioksida, jangan bawa ais kering selama lebih dari 15 minit pada satu masa.

Ikuti Petua Pelupusan Ais ini dan Cadangan Keselamatan Ais Kering

Semasa mengendalikan ais kering, tiga teknik berikut dapat membantu anda mengurangkan risiko.

1. Pastikan wajah dan jari anda selamat.

Es kering boleh menyebabkan kecederaan pada kulit dan radang dingin kerana suhu permukaannya yang sangat rendah. Untuk membantu mengelakkan kecederaan akibat kontak, ikuti langkah berikut :

 • Elakkan menyentuh ais kering dengan tangan anda. Sarung tangan peperiksaan yang diperbuat daripada nitril tidak akan memberikan perlindungan yang mencukupi. Sarung tangan yang terlindung disarankan. Sarung tangan kriogenik dibuat untuk menyentuh barang yang sangat sejuk.

 • Lindungi mata anda dengan kacamata seperti kacamata keselamatan atau pelindung gas.

2. Jangan simpan ais kering di lokasi tertutup dengan pengudaraan yang tidak mencukupi, seperti bilik beku atau ruang bawah tanah.

CO2, yang kira-kira 1.5 kali lebih berat daripada udara, boleh menggantikan oksigen di kawasan kecil atau terkurung. Sekiranya sekeping kecil ais kering menyerap dengan cepat, ia akan menghasilkan sejumlah besar CO2. CO2 berbahaya dalam kuantiti yang tinggi dan boleh menyebabkan seseorang berhenti bernafas dan kehilangan kesedaran dengan cepat. Kehabisan nafas, tidak sedarkan diri, dan penangkapan pernafasan mungkin terjadi ketika ais kering menyebar di kawasan yang terbatas dan berventilasi buruk, seperti free-walk-in.

3. Es kering tidak boleh disimpan di dalam bekas kedap udara.

Sekiranya ais kering mencair di dalam bekas tertutup, gas CO2 di dalamnya akan menekan bekas, menyebabkannya pecah atau meletup. Es kering hanya boleh disimpan di dalam balang yang membiarkan gas keluar.

Penyimpanan Ais Kering

Untuk membantu mengurangkan kadar sublimasi, ais kering boleh disimpan di dada atau baldi yang tidak kedap udara yang diperbuat daripada busa penebat. Sebarang suhu melebihi –109.3 ° F menyebabkan ais kering menjadi sublimasi. Laju pengewapannya sangat berbeza bergantung pada jumlah dan jenis ais kering yang digunakan. Berdasarkan kajian yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan, sebilangan kecil pelet akan tersebar jauh lebih cepat daripada satu blok besar (FAA).

Botol ais kering hanya boleh disimpan di tempat yang berventilasi baik.

Pembuangan Ais Kering

Membiarkan ais kering menyerap pada suhu bilik adalah kaedah yang baik untuk menghilangkannya, tetapi ada pertimbangan keselamatan tertentu yang perlu diingat.

 • Hanya biarkan ais kering dicairkan di lokasi yang berventilasi baik untuk mengelakkan pengumpulan CO2 yang berbahaya. • Jangan sekali-kali meninggalkan ais kering di tempat awam.

 • Es kering tidak boleh dibuang di tandas, sink, atau tempat sampah. Selsema yang melampau boleh menyebabkan kerosakan pada paip.

 • Jangan sekali-kali membuang ais kering ke dalam bekas sampah .

 • Es kering tidak boleh diletakkan terus di permukaan marmar atau berlamina. Selsema boleh menyebabkan pelekat merosot dan pecah.

Pembakaran Ais Kering: Pertolongan Cemas

Es kering boleh menyebabkan hipotermia atau ais terbakar jika bersentuhan dengan kulit. Untuk mengatasi kecederaan akibat terkena es kering, OSHA mengesyorkan langkah pertolongan cemas berikut:

 • Dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin .

 • Tanggalkan pakaian yang tidak beku sepenuhnya ke kulit.

 • Rendam bahagian badan yang menderita ke dalam air suam (tidak melebihi 40 ° C, atau 104 ° F).

 • Jangan panaskan kawasan dengan api kering.

 • Elakkan menggosok kawasan yang menderita.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

Ini adalah soalan yang sering ditanya mengenai ais kering.

1. Perlukah saya mengambil langkah tambahan semasa menggunakan ais kering?

Semasa bekerja dengan ais kering, ada beberapa perkara yang perlu diingat:

 • Es kering jauh lebih sejuk daripada ais biasa, dan ia boleh menyebabkan kulit seperti radang dingin. Semasa mengatasinya, anda harus menggunakan sarung tangan terlindung. Sekiranya anda memotong atau memotongnya, gunakan kacamata pelindung dan pelindung wajah.

 • Jauhkan ais kering dari jangkauan kanak-kanak; jangan sekali-kali mengambil atau menelan ais kering, dan mengelakkan menghirup gas karbon dioksida.

2. Adakah mungkin tersedak dari ais kering?

Di kawasan terbatas, pengudaraan yang lemah, ais kering boleh menjadi bahaya yang teruk. Es kering terurai menjadi gas co2 semasa ia mencair. Gas ini mungkin terbentuk di kawasan yang pendek . Seseorang mungkin tidak sedarkan diri dan, dalam keadaan tertentu, mati sekiranya terdapat cukup gas CO2.

3. Adakah ais kering sesuai digunakan di bilik sejuk atau di dalam peti sejuk?

Menggunakan ais kering dalam berjalan-dalam peti sejuk, chiller , katil trak terkurung, atau kawasan ketat lain dengan pengudaraan yang mencukupi adalah sangat berbahaya. Sebilangan besar ais kering di dalam freezer atau peti sejuk boleh menghasilkan banyak karbon dioksida, yang boleh membawa maut kepada sesiapa sahaja yang memasuki kawasan tersebut.

4. Bagaimana anda dapat mengetahui jika anda terlalu banyak mengalami karbon dioksida?

Pendedahan berlebihan terhadap karbon dioksida menyebabkan sakit kepala dan kesukaran bernafas, serta mual dan muntah pada tahap pendedahan yang lebih tinggi.

5. Apakah beberapa cadangan untuk menggunakan ais kering untuk memastikan makanan tetap sejuk?

 • Beli ais kering mengikut bentuk dan saiz yang diperlukan. Memotong mungkin sukar dan berbahaya.

 • Es kering mesti dikeringkan dan disimpan sehingga memungkinkan untuk bocor . Gas karbon dioksida dapat meningkatkan tekanan di dalam pasu atau bekas jika tidak dievakuasi ketika es kering mencair.

6. Berapa banyak ais kering yang saya perlukan?

Jumlah ais kering yang diperlukan untuk menyimpan peti sejuk penyimpanan atau peti sejuk pada suhu tetap berbeza-beza. Berikut adalah beberapa panduan asas untuk menggunakan ais kering untuk menyejukkan makanan :

1. Simpan dalam peti sejuk:

 • Peti sejuk isi rumah boleh memakan sehingga 10 paun ais kering setiap hari.

 • Oleh kerana ais kering boleh menyebabkan beku, simpan makanan yang mungkin dirugikan dengan menyejukkannya sejauh mungkin.

 • Isi pangkalan unit rumah- jenis dengan ais. Untuk mengelakkan rak kaca anda pecah, gunakan surat khabar atau barang lain sebagai penebat.

 • Tutup cecair dengan selamat untuk mengelakkannya berkarbonat semasa peti sejuk mengisi dengan CO2.

2. Di dalam Peti Sejuk:

Letakkan 30 - 50 paun ais kering di atas makanan di dalam peti sejuk setiap hari.

3. Di Unit Gabungan Peti Sejuk / Pembeku untuk Rumah:

 • Pembeku di bahagian bawah unit mungkin memakan 15 hingga 25 paun setiap hari jika diletakkan di atas makanan.

 • Pembeku di bahagian atas unit mungkin memakan 20 hingga 30 paun sehari jika diletakkan di atas dan di sekitar makanan.

 • Peranti dengan peti sejuk bersebelahan, diletakkan di atas dan di sekitar makanan, boleh memakan 30 hingga 40 paun sehari.

7. Apakah kaedah terbaik untuk menghilangkan ais kering?

 • Jangan membuang ais kering ke dalam pembentungan , pembuangan sampah, atau saluran sampah kerana ia boleh menyebabkan gas CO2 terkumpul dan meningkatkan tekanan.

 • Di lokasi yang berventilasi baik, biarkan sisa es kering cair dan ubah menjadi gas.

8. Bolehkah ais kering disimpan selama tiga hari?

Sekiranya anda menggunakan blok besar dan kuantiti ais kering keseluruhan yang lebih besar, ia mungkin bertahan sehingga 2-3 hari. Dalam perjalanan yang panjang, syarikat perkapalan tertentu dapat mengisi semula ais kering untuk memastikan kargo anda tetap sejuk.

9. Adakah ais kering di tempat sejuk akan meletup?

Apabila ais kering "mencair," gas karbon dioksida dilepaskan, yang mungkin menumpuk di dalam kedap udara dan menyebabkannya meletup. Semasa menggunakan ais kering, pengguna harus mengikuti panduan penggunaan tertentu dan langkah-langkah keselamatan.

10. Berapa lama 1 kilogram ais kering membuat anda tetap hangat?

Sebaliknya , ais kering bukanlah makanan dan tidak boleh dikendalikan atau dimakan secara langsung! Oleh itu, berapa lama ais kering menjadikan anda sejuk? Dalam kotak penyejuk sederhana, 810 keping 1kg ais kering boleh bertahan sekitar 24 jam.

Kesimpulan:

Penggunaan ais kering semakin popular dari masa ke masa. Sebaliknya, pembuangan ais kering memang sukar, tetapi ada beberapa kaedah yang selamat untuk dilakukan. Semasa membuang ais kering, ada beberapa pertimbangan yang perlu diingat untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan. Es kering berguna, tetapi jika tidak ditangani dengan betul, ia boleh menyebabkan luka dan luka. Pastikan ais kering disimpan dalam bekas bertebat atau Styrofoam apabila tidak digunakan. Pastikan terdapat banyak aliran udara, dan jangan simpan ais kering di dalam bekas tertutup rapat.

 • Salah satu kaedah termudah untuk membuang ais kering adalah dengan menggunakan penyejuk Styrofoam. Penyejuk ini, tidak seperti bekas tertutup biasa, merangkumi lapisan Styrofoam. Penebat disediakan oleh Styrofoam.

 • Kaedah mudah lain untuk membuang ais kering adalah meletakkannya di kawasan yang mempunyai banyak udara. Ais kering yang tersisa akan menghilang kerana karbon dioksida termampat.

 • Elakkan mengalirkan ais kering ke longkang. Ia akan terus meningkat di paip, menyebabkan kerosakan pada paip anda.

ARTIKEL BERKAITAN: