Bagaimana Mencari Kaki Persegi ? Sangat mudah jika kalkulator Rakaman persegi mengira kaki persegi suatu kawasan atau permukaan lain. Ini adalah kemahiran praktikal yang mudah dipelajari dan dapat membantu anda dalam setiap keadaan dan khususnya sejumlah projek rumah DIY. Sekiranya permukaannya rumit bentuknya, adalah mungkin untuk membelah permukaan menjadi bentuk sederhana dan kemudian menambahkan rakaman persegi mereka bersama-sama.

Apa itu Kaki Persegi?

Kaki persegi adalah jumlah ruang rata yang meliputi kawasan secara sederhana. Contohnya anda tahu bahawa bilik anda panjang 12 kaki dan lebar 8 kaki. Anda tahu lebar dan panjangnya tetapi bagaimana dengan luas permukaan yang anda cari. Bagaimana anda dapat menentukan sama ada perabot anda akan sesuai dengan selesa di dalam ruang atau tidak.

Rakaman segi empat tepat akan memberitahu anda berapa luas permukaan yang harus anda bekerjasama. Pengiraan ini akan mengatasi keadaan yang rumit dan dapat membantu anda membuat keputusan tentang permaidani ukuran apa yang hendak dibeli atau bahkan dapat membantu anda mengetahui apakah bilik anda boleh memuatkan katil bersaiz king atau queen berdasarkan berapa banyak rakaman persegi simpanan yang anda ada dan bagaimana banyak rakaman persegi cetakan kaki katil anda.

Petua : Sekiranya anda mengetahui ukuran perabot anda yang dapat membantu anda merancang susunan terbaik untuk ruang unik anda mengikut pilihan anda. Cetakan kaki juga adalah jumlah ruang barang yang akan diambil di tanah seperti kaki anda mencetak sebidang perabot akan meliputi kawasan tertentu di bilik anda.

Bagaimana Mencari Kaki Persegi? Sangat mudah untuk mengetahui apakah kalkulator Rakaman persegi menganggar kaki persegi suatu kawasan atau permukaan lain. Ini adalah kemahiran praktikal yang mudah dipelajari dan dapat membantu anda dalam setiap keadaan dan khususnya sejumlah projek rumah DIY. Sekiranya permukaannya rumit bentuknya, adalah mungkin untuk membelah permukaan menjadi bentuk sederhana dan kemudian menambahkan rakaman persegi mereka bersama-sama.

Cara Mengira Rakaman Persegi

Kaki persegi mudah dikira kaki persegi tetapi rakaman persegi adalah kawasan yang dinyatakan dalam kaki persegi. Seperti persegi panjangnya dlm yar adalah kawasan yang dinyatakan di kilometer persegi. Juga meter persegi adalah ukuran kawasan yang biasa. Sekarang anggap bahawa anda mempunyai luas segi empat tepat atau persegi seperti bilik dan misalnya anda ingin mengira luas rakaman persegi tepat untuk lantai atau permaidani.

Untuk mengira luas segi empat tepat, anda perlu mengukur panjang dan lebar kawasan anda kemudian mengalikan kedua-dua nombor itu bersama-sama untuk mendapatkan luas kaki persegi (ft2). Sekiranya anda mempunyai kawasan berbentuk ganjil seperti segi tiga atau kawasan berbentuk L, maka potonglah ia menjadi bahagian segi empat atau segi empat dan perlakukannya sebagai dua kawasan yang terpisah. Hitung setiap bahagian kawasan kemudian tambahkannya bersama-sama untuk jumlah anda.

Sekiranya ukuran anda dalam satuan atau berbeza dalam satuan seperti kaki dan inci, maka pertama-tama anda boleh menukar nilai-nilai itu menjadi kaki kemudian kalikan bersama-sama untuk mendapatkan rakaman persegi tepat di kawasan itu.

Mengira Kos Per Kaki Persegi

Contohnya mengecat rumah, membina rumah atau memasang lantai rakaman persegi harta tanah selalu digunakan untuk menentukan kos atau bahan yang harus digunakan.

Rujukan

1 ekar = 43,560 kaki persegi 1 meter persegi = 9 kaki persegi 1 meter persegi = 10.76 kaki persegi 1 inci persegi = 0.00064516 kaki persegi

Tukarkan semua ukuran anda ke kaki

 1. Sekiranya anda mengukur kaki, langkau untuk mengira Kawasan sebagai Kaki Persegi.

 2. Sekiranya anda mengukur dalam inci dan kaki maka bahagikan inci dengan 12 dan tambahkan ke kaki anda ukur untuk mendapatkan jumlah kaki.

 3. Sekiranya anda mengukur dalam unit ukuran yang berbeza, lakukan perkara berikut untuk menukar ke kaki.

inci : Bahagikan dengan 12 dan jawapannya adalah ukuran kaki anda.

ela : Darabkan dengan 3 dan jawapannya adalah ukuran kaki anda.

sentimeter : Darabkan dengan 0.03281 untuk menukar menjadi kaki.

meter : Darabkan dengan 3.281 untuk menukar ke kaki.

Hitung Luas sebagai Rakaman Persegi

Sekiranya anda mengukur segi empat tepat atau luas persegi maka kalikan panjang panjang lebar.

Panjang x Lebar = Luas.

Untuk bentuk kawasan lain unit lihat formula di bawah untuk mengira Luas (ft2) sama dengan Kaki Persegi.

Tukarkan antara kaki persegi, inci persegi, halaman persegi dan meter persegi.

Anda boleh mengambil contoh dan melakukan semua pengukuran anda dalam Sentimeter atau inci untuk mengira luas dalam inci persegi atau sentimeter persegi, kemudian menukar jawapan terakhir anda ke unit seperti kaki persegi atau meter persegi bergantung pada apa yang anda perlukan.

Untuk menukar antara meter, kaki persegi dan meter, gunakan faktor penukaran berikut. Untuk unit lain gunakan kalkulator kami untuk penukaran kawasan.

 • Kaki persegi hingga meter persegi

 • darabkan ft² dengan 0.11111 untuk mendapatkan yd²

 • Kaki persegi hingga Meter persegi

 • darabkan ft² dengan 0.092903 untuk mendapatkan m²

 • Meter persegi ke Kaki persegi

 • darab yd² dengan 9 untuk mendapatkan ft²

 • Meter persegi ke Meter persegi

 • darab yd² dengan 0.836127 untuk mendapatkan m²

 • Meter persegi ke Kaki Persegi

 • darabkan m² dengan 10.7639 untuk mendapatkan ft²

 • Meter persegi ke Meter persegi

 • darabkan m² dengan 1.19599 untuk mendapatkan yd²

Formula Kaki Persegi hingga Meter persegi

1 Kaki persegi yang juga ditulis sebagai (sqft) = 0.09290304 meter persegi (meter persegi). Untuk menukar kaki persegi menjadi meter persegi, darabkan nilai kaki persegi dengan 0.09290304 atau bahagikan dengan 10.763910417.

Untuk mengetahui berapa meter persegi yang ada di 1000 kaki persegi kemudian kalikan 1000 dengan 0.09290304. Ini menjadikan 92.90304 meter persegi dalam 1000 kaki persegi.

formula kaki persegi hingga meter persegi

meter persegi = kaki persegi * 0.09290304

meter persegi = kaki persegi / 10.763910417

m² = ft² ** ______ ** ** 10.764 **

Meter persegi

Ini adalah ukuran luas yang sama dengan panjang satu meter dengan lebar satu meter meter .

Jadual Kaki Persegi hingga Meter persegi

Kaki persegi Meter persegi
1 kaki persegi 0.0929 meter persegi
2 kaki persegi 0.18581 meter persegi
3 kaki persegi 0.27871 meter persegi
4 kaki persegi 0.37161 meter persegi
5 kaki persegi 0.46452 meter persegi
6 kaki persegi 0.55742 meter persegi
7 kaki persegi 0.65032 meter persegi
8 kaki persegi 0.74322 meter persegi
9 kaki persegi 0.83613 meter persegi
10 kaki persegi 0.92903 meter persegi
11 kaki persegi 1.02193 meter persegi
12 kaki persegi 1.11484 meter persegi
13 kaki persegi 1.20774 meter persegi
14 kaki persegi 1.30064 meter persegi
15 kaki persegi 1.39355 meter persegi
16 kaki persegi 1.48645 meter persegi
17 kaki persegi 1.57935 meter persegi
18 kaki persegi 1.67225 meter persegi
19 kaki persegi 1.76516 meter persegi
20 kaki persegi 1.85806 meter persegi

Cara termudah untuk mencari Square Feet

1. Kaki Persegi Kasar dan cara mengira kaki persegi kasar (GSF)

Kaki Persegi Kasar juga dikenal sebagai (GSF) merujuk pada jumlah rakaman persegi yang tertutup dari sebuah bangunan yang diukur dari dinding luar. Ini adalah istilah yang digunakan untuk payung bahawa semua bidang ini termasuk dalam kemudahan. Adalah berguna untuk menganggap GSF sebagai kemuncak segala yang dijumpai di dinding bangunan. Ini seperti ruang umum di dalam kotak di mana anda boleh memasukkan sesuatu.

GSF paling sering digunakan untuk penganggaran dan juga dalam merancang pembinaan dan operasi penyelenggaraan. Ia dianggap sebagai bahagian penting dalam penanda bangku metrik untuk operasi dan juga penyelenggaraan.

Untuk mengira Gross Square Footage yang juga dikenali sebagai GSF adalah sangat mudah. Pertama Kira dimensi luaran bangunan anda seperti yang dinyatakan dalam grafik di atas. Kemudian ukur lebar dan panjang dinding bangunan. Gandakan setiap ukuran panjang dan lebar untuk mencari rakaman persegi yang sempurna. Jangan lupa untuk melipatgandakan rakaman persegi dengan jumlah lantai di bangunan jika kemudahan anda mempunyai lebih dari satu tingkat.

2. Kaki Persegi Bersih dan cara mengira kaki persegi bersih (NSF)

Net Square Feet yang juga dikenali sebagai NSF adalah seperti kaki persegi kasar. Ia adalah ruang minus yang tidak dapat diakses oleh orang. NSF akan merangkumi kawasan yang dapat dilalui orang seperti bilik darjah, pejabat, lorong, tangga dan almari dengan cara lain. NSF juga tidak termasuk ruang yang ditempuh oleh tembok atau pengejaran mekanikal yang ditutup antara dinding atau lantai.

Net Square kaki adalah metrik untuk digunakan ketika perancangan modal menentukan peredaran untuk pengubahsuaian dan lokasi kawasan mekanikal yang sangat baik. NSF tidak siap atau tersedia di kebanyakan kemudahan dan mungkin sukar dan juga memakan masa untuk dikumpulkan. Ini biasanya berlaku apabila pengurus kemudahan menjauhkan diri dari menugaskan seseorang untuk mengukurnya. Pengenalan perisian pengurusan ruang boleh membantu mengurangkan masalah ini dan memberi anda ukuran tepat dengan lebih pantas.

Sekarang masanya untuk mengetahui bahawa ia berfungsi. Cukup ambil rakaman persegi kasar bangunan anda GSF dan tolak petak ruang yang tidak dapat diakses seperti kawasan mekanikal dan ruang dinding dll. Metrik ini sama dengan kaki persegi bersih anda. Anda juga boleh mengira kaki persegi bersih di kemudahan anda dengan menjumlahkan luas setiap bilik.

3. Kaki Persegi yang dapat ditugaskan Bersih dan cara mengira kaki persegi yang boleh ditugaskan (NASF)

Net Assignable Square Feet juga dikenali sebagai NASF adalah jumlah semua kawasan yang diberikan atau tersedia untuk diserahkan kepada pemegang untuk penggunaan tertentu. Ambil contoh ruang yang boleh ditentukan termasuk makmal, bilik darjah, pejabat, kawasan belajar, bilik penggunaan umum, kawasan kediaman dan bilik penggunaan khas. Bilik-bilik ini adalah kawasan di mana orang berkumpul untuk menyelesaikan sesuatu tugas.

Ini adalah aturan praktis juga kawasan yang membolehkan penghuni atau pemegang untuk menyelesaikan sebahagian dari misi institusi mereka maka kemungkinan besar termasuk dalam kaki persegi bersih yang dapat ditugaskan. Kawasan yang tidak termasuk dalam kaki persegi yang dapat ditugaskan seperti lorong, dinding tangga, batang lif dan almari. Kawasan-kawasan ini tidak termasuk dalam NASF kerana tidak diperuntukkan untuk penggunaan penghuni.

Untuk mendapatkan pengukuran NASF yang tepat dapat membantu menentukan ruang terbaik untuk diedarkan ke jabatan. NASF juga dapat membantu pengurus kemudahan yang menganggarkan pendapatan untuk ruang yang disewa dan menentukan kakitangan yang diperlukan agar kawasan tersebut berfungsi dengan baik.

Untuk mengira Kaki Persegi Bersih yang Dapat Ditentukan yang Menentukan kaki persegi bersih bangunan anda. Sekarang tolak semua kawasan yang tidak mempunyai penggunaan khusus untuk pemegang contohnya lorong, tangga dan almari dll. Nombor ini adalah kaki persegi yang boleh anda gunakan kerana ia mengukur semua kawasan di kemudahan anda yang sebenarnya dapat digunakan oleh orang untuk aktiviti atau pada suatu hari seharian.

4. Kaki Persegi Bersih Bersih dan cara mengira kaki persegi bersih yang boleh dibersihkan (NCSF)

Kaki Bersih Bersih Bersih yang juga dikenali sebagai NCSF adalah jumlah keseluruhan kawasan lantai yang memerlukan perkhidmatan jagaan. NCSF adalah metrik terutamanya untuk kakitangan jagaan kemudahan anda yang sangat bagus. Untuk mengira pengukuran NCSF yang tepat dapat membantu menentukan kakitangan kustodian yang dalam beberapa kes termasuk penganggaran dan bantuan dalam permintaan penyedia perkhidmatan.

Untuk Mengira Kaki Persegi Bersih Bersih yang menentukan rakaman persegi setiap bilik yang perlu dibersihkan. Kawasan yang tidak memerlukan pembersihan seperti kawasan almari dan bilik mekanikal tidak akan termasuk. Setelah anda mengumpulkan rakaman persegi sekarang tolak kawasan yang tidak dapat dibersihkan untuk semua bilik dan tambahkannya bersama-sama. Nombor ini adalah jumlah rakaman persegi anda yang perlu dibersihkan.

Sekarang lakukan proses ini selangkah lebih jauh dan tambahkan semua kos pembersihan ke persamaan. Gandakan jumlah rakaman persegi yang dapat dibersihkan dengan harga asas untuk pembersihan. Sekiranya jumlah kawasan anda yang hendak dibersihkan adalah 5000 kaki persegi dan harga setiap kaki persegi adalah 25 sen maka anda boleh menggandakan $ 0.25 kali 5.000 untuk mendapatkan sejumlah $ 1.250 untuk bayaran pembersihan.

Ringkasan Bagaimana Mencari Kaki Persegi? Sangat mudah jika kalkulator Rakaman persegi mengira kaki persegi suatu kawasan atau permukaan lain. Ini adalah kemahiran praktikal yang mudah dipelajari dan dapat membantu anda dalam setiap keadaan dan khususnya sejumlah projek rumah DIY. Kaki persegi adalah jumlah ruang rata yang meliputi kawasan secara sederhana. Contohnya anda tahu bahawa bilik anda panjang 12 kaki dan lebar 8 kaki. Anda tahu lebar dan panjangnya tetapi bagaimana dengan luas permukaan yang anda cari. Bagaimana anda dapat menentukan sama ada perabot anda akan sesuai dengan selesa di dalam ruang atau tidak.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Terdapat beberapa pertanyaan yang berkaitan dengan Cara Mencari Kaki Persegi adalah seperti berikut:

S1. Berapakah bilangan kaki persegi bilik 10x10?

Berapa kaki persegi adalah 10 × 10 Jawapannya ialah rakaman persegi sebuah bilik adalah 10 kaki dan panjangnya 10 kaki bermaksud 100 kaki persegi. Sekarang untuk mencari rakaman persegi dengan mengalikan lebar 10 kaki dengan panjang 10 kaki.

S2. Berapakah bilangan kaki persegi bilik 10x12?

Bilik 10x12 = 120 kaki persegi

S3. Berapakah bilangan kaki persegi 12x12 inci?

Luas kaki persegi hingga inci ialah 12 inci kaki. Jadi (12 x 12) kaki persegi sama dengan 144 kaki persegi.

S4. Bagaimana anda mengira rakaman persegi secara manual?

Sangat mudah jika kalkulator Rakaman persegi menganggar kaki persegi suatu kawasan atau permukaan lain. Ini adalah kemahiran praktikal yang mudah dipelajari dan dapat membantu anda dalam setiap keadaan dan khususnya sejumlah projek rumah DIY. Sekiranya permukaannya rumit bentuknya, adalah mungkin untuk membelah permukaan menjadi bentuk sederhana dan kemudian menambahkan rakaman persegi mereka bersama-sama.

S5. Adakah bilik tidur 10x10 kecil?

Bilik tidur 10 × 10 terletak di sisi kecil, jadi jika anda tertanya-tanya saiz tempat tidur yang paling sesuai dan bagaimana anda boleh mengatur perabot anda yang lain ke ruang maksimum. Sekiranya anda mempunyai katil double atau twin. Salah satunya pasti dapat membantu anda mengatur bilik tidur yang sempurna.

S6. Berapakah bilangan kaki persegi sebuah bilik 5x5?

5'x5 = 25 kaki persegi ruang. Walaupun unit 5x5 ini sangat kecil dan ukurannya sangat baik untuk menyimpan semua tambahan anda seperti barang bermusim, alat kebun, peralatan pejabat, atau kotak lain-lain anda.

S7. Berapa lamakah 1000 kaki persegi?

Rakaman persegi ruang segi empat atau persegi dapat ditentukan dengan mengalikan lebar ruang dengan panjang ruang. Contohnya jika sebuah bilik panjangnya 50 kaki dan lebar 20 kaki boleh mencapai 1.000 kaki persegi.

S8. Berapakah bilangan kaki persegi 1 kaki?

Kaki persegi ke Kaki Penukaran Jadual 1 ft2 = 1 kaki 1 kaki = 1 kaki2 2 kaki2 = 1.4142 kaki 2 kaki = 4 kaki2 3 kaki2 = 1.7321 kaki 3 kaki = 9 kaki 2 4 kaki2 = 2 kaki 4 kaki = 16 kaki 2 5 kaki2 = 2.2361 kaki 5 kaki = 25 kaki 2 6 kaki 2 = 2.4495 kaki 6 kaki = 36 kaki 2 7 kaki2 = 2.6458 kaki 7 kaki = 49 kaki 2 8 kaki 2 = 2.8284 kaki 8 kaki = 64 kaki 2 9 kaki 2 = 3 kaki 9 kaki = 81 kaki 2 10 kaki2 = 3.1623 kaki 10 kaki = 100 kaki2 11 kaki2 = 3.3166 kaki 11 kaki = 121 kaki2 12 kaki2 = 3.4641 kaki 12 kaki = 144 kaki2 13 kaki2 = 3.6056 kaki 13 kaki = 169 kaki2 14 kaki2 = 3.7417 kaki 14 kaki = 196 kaki2 15 kaki2 = 3.873 kaki 15 kaki = 225 kaki2 16 kaki2 = 4 kaki 16 kaki = 256 kaki2 17 kaki2 = 4.1231 kaki 17 kaki = 289 kaki 2 18 kaki2 = 4.2426 kaki 18 kaki = 324 kaki2 19 kaki2 = 4.3589 kaki 19 kaki = 361 kaki2 20 kaki2 = 4.4721 kaki 20 kaki = 400 ft2 21 kaki2 = 4.5826 kaki 21 kaki = 441 kaki2 22 kaki2 = 4.6904 kaki 22 kaki = 484 kaki2 23 kaki2 = 4.7958 kaki 23 kaki = 529 kaki2 24 kaki2 = 4.899 kaki 24 kaki = 576 kaki2 25 kaki2 = 5 kaki 25 kaki = 625 kaki 2 26 kaki 2 = 5.099 kaki 26 kaki = 676 kaki 2 27 kaki 2 = 5.1962 kaki 27 kaki = 729 ft2 28 kaki2 = 5.2915 kaki 28 kaki = 784 kaki2 29 kaki2 = 5.3852 kaki 29 kaki = 841 kaki2 30 kaki2 = 5.4772 kaki 30 kaki = 900 kaki 2

Kesimpulannya

:arrow_right: Bagaimana Mencari Kaki Persegi? Sangat mudah jika kalkulator Rakaman persegi mengira kaki persegi suatu kawasan atau permukaan lain. Ini adalah kemahiran praktikal yang mudah dipelajari dan dapat membantu anda dalam setiap keadaan dan khususnya sejumlah projek rumah DIY. Sekiranya permukaannya rumit bentuknya, adalah mungkin untuk membelah permukaan menjadi bentuk sederhana dan kemudian menambahkan rakaman persegi mereka bersama-sama.

:arrow_right: Kaki persegi mudah dikira kaki persegi tetapi rakaman persegi adalah kawasan yang dinyatakan dalam kaki persegi. Seperti halaman persegi adalah kawasan yang dinyatakan dalam meter persegi. Juga meter persegi adalah ukuran kawasan yang biasa. Sekarang anggap bahawa anda mempunyai luas segi empat tepat atau persegi seperti bilik dan misalnya anda ingin mengira luas rakaman persegi tepat untuk lantai atau permaidani. Untuk mengira luas segi empat tepat, anda perlu mengukur panjang dan lebar kawasan anda kemudian mengalikan kedua-dua nombor itu bersama-sama untuk mendapatkan luas kaki persegi (ft2).

:arrow_right: Sekiranya anda mempunyai kawasan berbentuk ganjil seperti segi tiga atau kawasan berbentuk L, kemudian pecahkannya menjadi bahagian segi empat atau segi empat tepat dan perlakukannya sebagai dua kawasan yang terpisah. Hitung setiap bahagian kawasan kemudian tambahkannya bersama-sama untuk jumlah anda. Sekiranya ukuran anda dalam satuan atau berbeza dalam satuan seperti kaki dan inci, maka pertama-tama anda boleh menukar nilai-nilai tersebut menjadi kaki kemudian kalikan bersama-sama untuk mendapatkan rakaman persegi tepat dari kawasan itu.