Menentukan nilai kereta anda sebelum menjualnya sangat penting. Sekiranya anda menetapkan nilai rendah, anda akhirnya akan kehilangan wang. Tetapi jika anda menjual kereta anda dengan harga yang tinggi, hampir tidak ada yang akan membelinya. Oleh itu, seni menetapkan nilai tepat pada kereta terpakai adalah penting untuk dipelajari.

1- Lihat nilai kereta di laman web yang sahih

Terdapat banyak laman web yang menggunakan kalkulator nilai kereta . Kalkulator ini mempunyai metodologi yang berbeza di laman web. Anda harus mempercayai laman web yang terkenal dalam industri kereta. Biasanya platform ini memerhatikan transaksi yang berkaitan dengan armada sewa, peniaga bebas, transaksi pihak swasta dan lelong borong. Dengan mempertimbangkan data transaksi ini, julat tertentu dikira.

2- Faktor pasaran mana yang mempengaruhi nilai kereta?

Oleh kerana pasaran berubah-ubah, begitu juga nilai kereta terpakai. Lebih-lebih lagi, jumlah model kereta anda yang ada di pasaran juga mempengaruhi nilainya. Amalan terbaik adalah memilih nilai antara angka yang ditentukan oleh kalkulator nilai kereta.

Julat nilai seperti yang diberikan oleh kalkulator ini mempengaruhi harga. Walau bagaimanapun, tidak ada yang dapat mempengaruhi lebih daripada pasaran itu sendiri. Dalam beberapa kes, nilai pasaran menjadi berbeza dengan harga kalkulator.

Sekiranya bahagian tambahan dijumpai dengan mudah untuk kereta anda di pasaran, nilainya akan diturunkan dan sebaliknya. Dalam kes ini, anda tidak dapat menjual kereta dengan harga yang tinggi. Ini disebabkan oleh undang-undang penawaran dan permintaan. Tetapi jika anda cukup bernasib baik, undang-undang ini dapat membantu anda dalam menetapkan harga yang tinggi. Perkara lain yang perlu diingat adalah armada sewa.

Hukum penawaran dan permintaan mempunyai kaitan dengan kereta armada sewa. Ini adalah tugas syarikat penyewaan ini untuk menjual kereta lama untuk menggantikannya. Itulah sebabnya anda juga mesti menyemaknya.

3- Periksa keadaan kereta anda

Sekiranya anda telah mengekalkan kereta anda dalam keadaan yang sangat baik, anda boleh menuntut harga yang tinggi. Sekiranya tidak, anda harus berkompromi dengan harganya. Adalah dinasihatkan agar anda bersikap jujur ​​mengenai keadaan kereta. Anda tidak boleh menilai harga kereta yang terlalu tinggi. Walaupun anda harus menunggu selama berbulan-bulan untuk mendapatkan harga atau perjuangan terbaik, tetap bersikap jujur ​​kepada calon pembeli. Untuk menilai keadaan kereta, periksa jarak tempuh dan usia kenderaan.

Sekiranya kereta itu terlibat dalam kemalangan, itu akan memberi kesan. Sejarah perkhidmatan dan jenis pemanduan yang anda alami dengan kereta juga harus diperiksa. Memandu di bandar dan berhampiran lautan sering merosakkan kereta dan keadaannya.

Faktor lain termasuk pemeriksaan dalaman (penghawa dingin, infotainment, pintu, lampu), bahagian luar (cat, jahitan, pengelap dan bilah) dan komponen mekanikal (kakisan, minyak, kebocoran,).

4- Melayari pasaran tempatan

Nilai kereta berbeza dari bandar ke bandar. Sebagai contoh, barang yang boleh ditukar tidak boleh bernilai di bandar yang mempunyai iklim sejuk. Layari internet untuk laman web kereta yang diperakui dan ketik model, trim dan tahun kereta anda. Cari kereta mana yang serupa dengan kereta anda yang dijual berhampiran kawasan anda. Jauhkan anggaran 50 batu dari bandar anda. Biasanya anda dapat menjumpai sekurang-kurangnya 5 buah kereta.

Tetapi jika anda tidak dapat mencari, luaskan radius proses pencarian. Setelah mendapat lima carian, bandingkan harga dan letakkan kereta di antara julat harga. Ingat bahawa harga kereta anda mesti berada di tengah. Tuliskan harga di sebelah harga kalkulator kereta.

5- Perbandingan kalkulator dan nilai pasaran

Pada peringkat ini, anda akan dimaklumkan mengenai dua harga permintaan; satu dari kalkulator kereta dan satu dari pasar. Sering kali harga ini berbeza. Sebaiknya ikuti nilai yang diberikan oleh pasaran kerana ini adalah anggaran yang hampir dengan apa yang anda dapat untuk kereta tersebut. Mengikuti pasaran adalah pendekatan yang lebih pantas juga. Sekiranya anda ingin menjual kereta anda di UAE , anda boleh mengikuti harga kalkulator kereta tetapi jangan menunggu pembeli melebihi 10 hari.

Bacaan Berkaitan:

  1. ADAKAH INSURANS KERETA MENGELAKKAN CERITA?
  2. Cara Melompat Bateri Kereta | Kabel Jumper
  3. Insurans Kereta Sewa Kad Kredit
  4. Perlindungan jurang insurans automatik
  5. Cara Menyentuh Cat Kereta
  6. Insurans Kereta Sementara
  7. Mengapa Jual Beli Kereta kepada Penghancur Auto adalah Pilihan yang bijak
  8. Menjual kerana kepercayaan