Pinjaman adalah keperluan di saat ia melibatkan memulakan perniagaan baru atau mungkin ketika anda sedang berkembang, atau membeli peralatan baru. bukan sahaja diperlukan untuk membeli entiti fizikal tetapi juga untuk tujuan aktiviti yang baik. Pinjaman komersial mungkin merupakan pinjaman yang dirancang terutamanya untuk perniagaan. Lebih kerap, perniagaan menderita kerana kekurangan modal dan pinjaman bank adalah salah satu cara untuk mengekalkan kewangan . Walau bagaimanapun, seperti semua jenis pinjaman yang berlawanan, pinjaman komersial mempunyai peraturan persetujuan yang ketat dan melalui beberapa langkah.

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang gagal mengumpulkan pinjaman komersial. Berikut adalah 8 faktor yang membuat anda tidak mendapat pinjaman bank.

Sejarah Kredit

Ini adalah tonggak pertama untuk sebarang pinjaman. Sejarah kredit yang merugikan boleh memainkan rampasan kuasa, tanpa mengira seberapa baik parameter sebaliknya. Sejarah kredit akan membolehkan pemiutang dapat melihat kredibiliti anda. ini mungkin memberi mereka rancangan bagaimana anda mampu mengembalikan pinjaman.

Aliran Tunai Stunted

Pendapatan terbendung atau terhad adalah satu lagi masalah utama bank dan pemiutang. Sekiranya sumber wang utama adalah beberapa perkara yang tidak timbul keyakinan, maka ada kemungkinan cadangan pinjaman perniagaan anda menjadi salah. Pemiutang tidak akan suka dengan idea yang tidak betul, kerana pendapatannya semakin kering.

Ketiadaan Rancangan Perniagaan

Sekarang, ini sepertinya sedikit tidak menyenangkan, kerana walaupun rancangan yang paling baik gagal, tetapi ketiadaan rancangan perniagaan boleh menjadi resipi bencana yang pasti. Sebelum anda menghampiri pemiutang, perkara terpenting yang harus disiapkan adalah rancangan perniagaan yang kukuh. Rancangan perniagaan adalah konsep, diukur di atas kertas . Semua kemungkinan risiko bersama dengan rancangan keluar mesti disebutkan dalam rancangan perniagaan. Pemiutang berminat melihat kawasan di mana ada kemungkinan wang mereka juga berada dalam bahaya atau kawasan yang mendapat pulangan tinggi.

Dokumentasi Tidak Teratur

Ini adalah salah satu bendera merah bagi syarikat kredit dan pemiutang individu. Dokumentasi yang tidak teratur sering mengakibatkan hilangnya bukti atau ketiadaan dokumen penting. Semasa memohon pinjaman komersial, individu tersebut mesti bersedia untuk mengemukakan semua dokumen pinjaman komersial yang diperlukan untuk persetujuan. Dokumentasi yang tidak teratur adalah salah satu sebab utama kegagalan mendapatkan pinjaman bank .

Bisnes baru

Inilah salah satu cabaran yang dihadapi oleh perniagaan baru. Tidak cukup masa yang dihabiskan dalam perniagaan yang terlalu besar mungkin menjadi negatif apabila melibatkan permohonan pinjaman bank. Pengalaman yang diperoleh oleh perniagaan diambil kira untuk menjadi salah satu perlindungan kualiti terhadap kebankrapan.

Risiko

Perniagaan disebut berisiko jika pemiutang atau syarikat kredit merasakan bahawa industri, di mana entiti boleh menjadi bahagian, berisiko. Kadar kegagalan yang tinggi diambil kira untuk tidak sesuai untuk pinjaman MSME .

Cagaran

Sebilangan besar pinjaman perniagaan termasuk cagaran. ini boleh digunakan sebagai perlindungan daripada kegagalan mengembalikan pinjaman. Tidak mempunyai cagaran yang mencukupi akan menentang anda.

Penggunaan Hutang yang tinggi

Kalkulator EMI pinjaman bank akan memberi inspirasi kepada perniagaan mengenai apa yang harus dibayar. Sekiranya terlalu tinggi, maka kelulusan untuk pinjaman komersial gagal .

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Tentukan skor cibil yang diperlukan untuk pinjaman perniagaan?

Skor CIBIL untuk mendapatkan pinjaman komersial adalah antara 300-900. Skor CIBIL minimum yang diperlukan untuk pinjaman komersial ialah 750; sementara skor CIBIL yang paling sederhana adalah skor yang hampir 900.

Siapa Yang Boleh Mendapatkan Pinjaman Perniagaan?

Semua entiti, bekerja sendiri dan bukan profesional boleh mendapatkan pinjaman bank, setelah menjelaskan kriteria kelayakan pinjaman bank yang diinginkan.

Apakah dokumen yang diperlukan untuk pinjaman perniagaan?

Beberapa dokumen penting untuk memproses permohonan anda termasuk ITR selama dua tahun terakhir, kad Aadhar & kad PAN, bukti alamat dan penyataan tahun lalu.

Adakah saya mahu Percubaan perniagaan untuk mendapatkan pinjaman perniagaan?

NBFC meminta anda untuk mengemukakan rancangan perniagaan yang kukuh yang mempunyai semua cetakan kecil atau tujuan pinjaman bank dan apakah rancangan pengembangan anda.