Graduan baru-baru ini sering berjuang untuk mendapatkan pekerjaan kerana banyak jawatan, bahkan pekerjaan peringkat kemasukan, memerlukan satu hingga dua tahun pengalaman kerja. Yang tidak disedari oleh kebanyakan orang adalah bahawa dalam banyak keadaan mereka sudah mempunyai pengalaman dan kemahiran yang diperlukan. Ini boleh datang melalui kerja sambilan, magang, atau bahkan pengalaman sukarela. Untuk mendapatkan pekerjaan tanpa pengalaman, anda perlu memanfaatkan pengalaman peribadi dan profesional yang anda miliki, menonjolkan kemahiran dan pencapaian anda, dan mengasah kemahiran memburu pekerjaan anda.

Kaedah 1 Mengembangkan Pengalaman Kerja

1 Sukarelawan dalam kedudukan yang berkaitan dengan bidang yang anda mahukan. Sekiranya anda berusaha mendapatkan pekerjaan di bidang yang anda inginkan kerana anda tidak mempunyai pengalaman kerja yang mencukupi, anda harus menjadi sukarelawan di bidang anda. Ini akan membantu anda mendapatkan pengalaman kerja yang sebenar dan anda akan mula mengembangkan beberapa kemahiran yang penting bagi bakal majikan. Contohnya, jika anda ingin menjadi pekerja sosial, anda boleh menjadi sukarelawan di tempat tinggal tanpa tempat tinggal atau menjadi Big Brother atau Big Sister.

2 Memohon magang. Magang tanpa gaji atau bahkan dibayar adalah kaedah terbaik bagi pencari kerja peringkat permulaan untuk mendapatkan pengalaman konkrit bekerja di lapangan. Cari melalui papan pekerjaan dalam talian dan laman web syarikat untuk peluang magang. Sebagai contoh, beberapa syarikat akan mengambil pekerja musim panas untuk mengambil tugas pejabat umum seperti mengajukan, memasukkan data, dan menjawab telefon. Ini dapat memberi anda pengalaman bekerja di pejabat dan membolehkan anda bertemu dengan orang di bidang anda.

3 Kembangkan kepakaran anda. Sekiranya anda ingin memasuki bidang seperti penulisan, penyuntingan filem, atau reka bentuk dalaman, buat contoh produk untuk ditunjukkan kepada bakal majikan. Contohnya, jika anda ingin menjadi penulis, anda boleh memulakan blog. Ini akan menunjukkan bahawa anda mempunyai pengalaman membuat bahan bertulis secara berkala. Anda juga boleh menawarkan kerja pro bono untuk blog atau laman web yang terkenal dan meminta rujukan sebagai pertukaran. Ini juga akan membantu anda membina portfolio peribadi anda.

4 Dapatkan pekerjaan sambilan. Walaupun anda tidak dapat memperoleh pekerjaan di bidang yang anda inginkan, ambil pekerjaan sambilan. Majikan akan sering menimbang apa jua bentuk pengalaman kerja, bahkan pekerjaan sambilan pertama anda. Pengalaman kerja awal ini dapat dimanfaatkan untuk menunjukkan bahawa anda telah mengembangkan kemahiran komunikasi, layanan pelanggan, dan penyelesaian masalah. Sebagai contoh, berlaku untuk pekerjaan sambilan di runcit, makanan segera, atau bahkan melayani dan bartending. Pengalaman ini boleh sangat berharga. Melakukan pekerjaan sambilan adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan rujukan, yang banyak dicari oleh majikan ketika mereka mempertimbangkan untuk mengupah seseorang.

Kaedah 2 Menonjolkan Kemahiran dan Pencapaian Anda

1 Senaraikan semua kemahiran anda. Alasan bahawa majikan memberikan penekanan pada pengalaman kerja adalah kerana mereka ingin memastikan bahawa anda telah mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan. Hasilnya, sangat penting anda menyenaraikan dan mengetengahkan semua kemahiran yang berkaitan dengan jelas. Beberapa kemahiran yang perlu dipertimbangkan termasuk: Kemahiran komputer: Ini termasuk bekerja dengan sistem operasi Windows dan Mac, mengetik lebih dari 60 perkataan seminit, kemahiran menggunakan PowerPoint atau program Microsoft Office lain, pengaturcaraan web, blogging, sistem pengurusan kandungan, pangkalan data, reka bentuk grafik dan lebih banyak lagi. Kemahiran komunikasi: Termasuk apa sahaja dari pengucapan awam, penulisan, latihan, dan mendengar untuk memudahkan kerja berpasukan. Kemahiran menyelesaikan masalah dan penyelidikan: Pelajar dan blogger mempunyai kemahiran penyelidikan yang dapat diasah dengan baik yang boleh menjadi aset syarikat. Orang yang mempunyai kemahiran pengurusan organisasi atau pejabat juga boleh mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah yang luar biasa. Kemahiran pengurusan atau kepemimpinan: Sekiranya anda pernah memimpin projek di tempat kerja anda, melalui badan amal, atau di antara rakan, maka anda mempunyai pengalaman mengembangkan kemahiran kepemimpinan.

2 Kaitkan kemahiran anda dengan pengalaman anda. Walaupun penting untuk mengetahui dan memahami semua kemahiran yang telah anda kembangkan selama bertahun-tahun, lebih penting lagi anda dapat mengaitkan kemahiran tersebut dengan pengalaman kerja atau sukarelawan yang lalu. Ini akan menunjukkan kepada bakal majikan bahawa anda sebenarnya telah mempraktikkan kemahiran anda. Adalah satu perkara untuk mengatakan "Saya mempunyai kemahiran komunikasi bertulis yang sangat baik," tetapi lebih mengagumkan untuk mengatakan "Saya mempunyai 2,500 pengikut di blog saya, yang memfokuskan pada penulisan kreatif." PETUA MENGALAMI Meredith Walters, MBAMEREDITH WALTERS, Jurulatih Kerjaya Bersertifikat MBA Tekankan kekuatan anda jika anda tidak mempunyai pengalaman. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dan kemahiran yang diperlukan untuk pekerjaan, gunakan contoh konkrit yang menunjukkan kekuatan yang relevan. Contoh-contoh itu tidak harus berkaitan dengan pekerjaan-anda boleh menggunakan ilustrasi dari mana-mana bidang kehidupan anda yang menunjukkan mengapa anda sesuai untuk pekerjaan itu.

3 Terangkan bagaimana kemahiran ini dapat dipindahkan ke pekerjaan atau industri. Anda mungkin telah mengembangkan banyak kemahiran melalui aktiviti ekstra kurikular dan hubungan antara aktiviti ini dan pekerjaan impian anda, mungkin tidak jelas. Contohnya, mungkin hobi anda adalah bola sepak. Ini tidak langsung beralih ke posisi di IT, tetapi jika anda melatih pasukan bola sepak atau menganjurkan liga, anda dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai kemampuan kepemimpinan yang konkrit.

4 Kenal pasti sebarang anugerah yang telah anda menangi. Penghargaan dan pengiktirafan dapat membantu memberikan beberapa pernyataan standard yang biasa terdapat pada resume. Contohnya, anda mungkin menyatakan bahawa anda seorang pekerja keras. Anda boleh menyokongnya dengan menunjukkan bahawa anda memenangi anugerah pekerja bulan ini dalam pekerjaan sambilan anda sebelumnya. Sertakan dalam resume anda sebarang penghargaan atau pengiktirafan, dari pekerja bulan ini, kepada rakan niaga runcit, hingga pujian senarai dekan. Anugerah dan penghargaan harus disenaraikan di resume anda untuk menunjukkan dedikasi dan etika kerja anda yang luar biasa. Anda juga harus memasukkan sebarang penghargaan atau pengiktirafan yang anda perolehi melalui kerja sukarela. Kaedah 3 Mengasah Kemahiran Memburu Pekerjaan Anda

1 Buat resume yang berkesan. Untuk membantu pencarian pekerjaan anda, anda ingin mempunyai resume yang dengan jelas menyoroti kemahiran anda dan mengaitkannya dengan pekerjaan anda sekarang. Anda sebenarnya boleh mengatur bahagian pengalaman resume anda ke dalam kemahiran yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh menyenaraikan kemahiran komunikasi dan kemudian memberikan contoh atau kapan dan bagaimana anda mengembangkan kemahiran tersebut melalui pekerjaan, pekerja magang, dan posisi sukarelawan yang berbeza. Selalu ubah resume dan surat lamaran anda agar sesuai dengan pekerjaan yang anda lamar. Ini akan menunjukkan kepada calon majikan bahawa anda telah meluangkan masa untuk meneliti dan mempertimbangkan pengeposan tersebut. Sekiranya anda bukan penulis terkuat atau anda bimbang untuk memformat resume anda dengan betul, minta rakan untuk membantu! Anda juga boleh menemui templat resume dalam talian yang akan memudahkan proses anda. Ingatlah untuk menjadikannya dapat diimbas dalam masa yang singkat. Senaraikan perkara yang segera menyebabkan orang berfikir, "Orang ini mungkin dapat mencipta nilai."

2 Rangkaian dengan orang dalam industri. Gunakan laman media sosial, seperti LinkedIn untuk menghubungi dan bertemu dengan orang-orang di industri ini. Anda juga boleh membuat rangkaian di acara komuniti tempatan atau pameran pekerjaan. Rangkaian ini mungkin dapat mengesyorkan pekerjaan, membantu anda mengembangkan kemahiran, dan menjawab segala pertanyaan yang anda ada mengenai industri ini. 3 Cari melalui laman web pekerjaan dalam talian. Gunakan laman web pekerjaan seperti Monster.com , CareerBuilder.com , Indeed.com , dan SimplyHired.com untuk mula mencari tajuk pekerjaan peringkat permulaan. Laman web ini akan membolehkan anda mencari pekerjaan tertentu atau lebih umum di bidang kerjaya, seperti pengajaran atau iklan. Tentukan carian anda dengan memilih pengalaman 0 hingga 2 tahun. Ini akan membuang pekerjaan yang memerlukan lebih banyak pengalaman.

4 Memohon pekerjaan. Sebilangan besar mesin pencari pekerjaan akan membolehkan anda melamar pekerjaan secara langsung melalui laman web mereka. Anda harus melamar sebanyak mungkin pekerjaan, walaupun anda tidak memiliki semua pengalaman yang diperlukan yang disenaraikan di jawatan kerja. Sebagai contoh, jawatan tersebut mungkin mengatakan pengalaman dua hingga tiga tahun lebih disukai. Ini bermakna mereka akan mempertimbangkan calon yang tidak mempunyai pengalaman selama dua tahun.

5 Latih kemahiran menemu ramah anda. Untuk berjaya dalam temu duga, anda harus menyelidik syarikat tersebut secara menyeluruh. Dengan cara ini anda akan kelihatan berpengetahuan mengenai tujuan dan objektif pekerjaan dan syarikat. Anda juga harus mempraktikkan beberapa soalan temu ramah dengan rakan atau ahli keluarga. Ini akan memberi anda peluang untuk bersuara lantang dan menentukan dengan tepat bagaimana anda akan menjawab soalan yang berpotensi.

YOUTUBE: Bagaimana Mendapat Pekerjaan Tanpa Pengalaman?

Soalan Lazim: 1. Bagaimana menjana wang dalam talian. Jawapan: Klik Di Sini untuk menjana wang 2.Cara menjana wang di luar talian. Jawapan: Melakukan penyelenggaraan