Di Amerika Syarikat, ada dua jenis izin kerja . Salah satunya adalah izin kerja remaja, yang biasanya mesti diperoleh remaja di bawah usia 18 tahun sebelum bekerja. Anda boleh membuat permohonan dengan menghubungi kaunselor bimbingan anda atau mencari pejabat negeri anda. Permit kerja lain diberikan oleh kerajaan persekutuan AS kepada pendatang yang belum menjadi pemegang kad hijau atau warganegara semula jadi. Kanada juga memberikan izin kerja kepada bukan warganegara dalam beberapa keadaan. Di Kanada, anda perlu mempunyai tawaran pekerjaan sebelum memohon izin.

Kaedah 1 Memperolehi Permit dan Pekerjaan Remaja

1 Baca undang-undang negeri anda. Di AS, setiap negeri menetapkan peraturannya sendiri mengenai izin remaja. Anda harus mencari peraturan negara anda dengan mengetik "izin kerja pemuda" dan kemudian negara anda menjadi mesin pencari. Cari laman web kerajaan negeri. Anda mungkin juga ingin berbincang dengan kaunselor bimbingan di sekolah. Katakan kepada mereka, "Hei, Mr. Jones, saya berfikir untuk mendapatkan pekerjaan musim panas. Adakah anda tahu di mana saya boleh mendapatkan maklumat? " Mereka seharusnya dapat mengarahkan anda ke arah yang betul. Gambar berjudul Say Goodbye to Coworkers Step 13 2 Periksa syarat umur. Sebelum membuat permohonan, pastikan anda cukup umur. Contohnya, negeri anda akan mempunyai had umur minimum. Di Massachusetts, umur minimum adalah 14. Juga periksa sama ada anda memerlukan permit sama sekali. Di Nevada, anda tidak memerlukan permit kerja sekiranya anda berumur sekurang-kurangnya 14 tahun. Beberapa negeri mungkin mengecualikan anda sekiranya anda sudah lulus sekolah menengah. Contohnya, di California, anda tidak memerlukan permit kerja sekiranya anda sudah lulus atau mendapat sijil penguasaan.

3 Fahami batasan kerja yang boleh anda lakukan. Sebilangan besar negeri akan mengehadkan jumlah jam kerja anda. Mereka juga mungkin membataskan masa anda boleh bekerja. Anda harus memahami batasan ini sebelum mula bekerja. Sebagai contoh, di Massachusetts, anda terhad untuk bekerja maksimum 18 jam seminggu ketika sekolah sedang bersidang. Anda hanya boleh bekerja dari jam 7:00 pagi hingga 7:00 malam sepanjang tahun persekolahan dan 7:00 pagi dan 9:00 malam ketika sekolah tidak bersidang. Anda juga akan terhad dalam jenis pekerjaan yang boleh anda lakukan. Pekerjaan tertentu dianggap "berbahaya" dan kanak-kanak di bawah umur dilarang mengusahakannya. Mungkin ada sekatan lain untuk pekerja muda terutamanya. Hubungi pejabat buruh negeri anda.

4 Kumpulkan dokumen yang diperlukan. Negeri anda mungkin meminta dokumen tertentu sebelum mengeluarkan izin. Anda harus bertanya terlebih dahulu dokumen apa yang perlu anda serahkan, yang akan berbeza bergantung pada keadaan anda. Sebagai contoh, di Wisconsin, anda mesti mengemukakan perkara berikut: bukti umur, seperti sijil kelahiran anda, kebenaran kad Jaminan Sosial anda daripada ibu bapa atau penjaga anda surat dari majikan anda di kepala surat mengenal pasti tugas pekerjaan dan jam izin bekerja

5 Minta kebenaran ibu bapa anda. Anda memerlukan ibu bapa anda untuk menandatangani permit kerja, jadi anda harus bertanya kepada mereka jika anda boleh bekerja. Cuba ada beberapa sebab mengapa mendapat pekerjaan akan bermanfaat. Sebagai contoh, pertimbangkan perkara berikut: Terangkan mengapa anda mahukan wang itu. Anda boleh memberitahu ibu bapa anda, “Sekiranya saya bekerja, saya akan dapat membeli pakaian dan bekalan sekolah baru saya. Ini akan membantu saya belajar bagaimana membuat anggaran. " Beritahu mereka apa yang anda ingin pelajari. Katakan, "Saya tidak pernah bekerja sebelumnya, dan saya rasa ini adalah cara yang baik untuk belajar bagaimana berada dalam satu pasukan dengan orang lain. Saya akan belajar kemahiran orang penting. " Beritahu mereka bahawa anda bosan. Jelaskan kepada ibu bapa anda bahawa anda hanya akan duduk di rumah jika anda tidak bekerja. Dengan bekerja, anda akan memanfaatkan masa anda secara produktif.

6 Memohon izin. Harus ada aplikasi yang boleh anda isi. Periksa laman web negeri anda untuk mengetahui di mana anda boleh mendapatkan borang tersebut. Di beberapa negeri, anda boleh mendapatkannya dari pengawas sekolah anda atau kaunselor bimbingan. Di negeri lain, anda mesti menghubungi pejabat permit kerja. Lengkapkan permohonan dengan kemas. Sekiranya tulisan tangan anda tidak kemas, cuba taipkan aplikasinya. Simpan salinan permohonan izin untuk rekod anda dan kemudian serahkan kepada orang yang diperlukan. Tanya bagaimana anda akan mendapat izin tersebut. Di beberapa negeri, anda boleh mencetaknya dan kemudian menandatanganinya. Di negeri lain, anda mungkin perlu mengambilnya sendiri.

7 Memohon pekerjaan. Pekerjaan remaja yang biasa termasuk bekerja di restoran makanan segera, menjaga anak, dan bekerja di kem dan hotel. Walau bagaimanapun, anda harus memikirkan apa yang menarik minat anda dan, tentu saja, perniagaan apa yang anda sewa di tempat anda tinggal. Bergantung pada negeri anda, anda mungkin memerlukan tawaran pekerjaan sebelum anda bahkan meminta izin kerja. Periksa peraturan negeri anda. Anda mungkin berfikir untuk menulis resume. Walaupun tidak diperlukan untuk kebanyakan pekerjaan yang diperoleh remaja, ini adalah cara untuk menonjol. Cuba memohon di seberapa banyak tempat yang mungkin. Sekiranya anda mesti memohon secara peribadi, maka pakai pakaian yang kemas dan konservatif. Potong rambut dan kuku anda agar kelihatan profesional. Sekiranya anda mendapat wawancara, maka seriuslah. Jawab semua soalan dengan jujur ​​dan kirimkan atau kirimkan nota “terima kasih” kepada sesiapa yang menemu ramah anda.

8 Dapatkan permit baru. Sekiranya anda menukar pekerjaan, maka anda mungkin perlu mendapatkan izin kerja baru. Anda harus memeriksa dengan negeri anda untuk melihatnya. Jangan mula bekerja di pekerjaan baru sehingga anda mengetahui sama ada anda memerlukan izin baru.

Kaedah 2 Mendapatkan Permit Kerja AS sebagai Bukan Warganegara

1 Sahkan bahawa anda memerlukan permit kerja. Ramai warganegara asing yang tinggal di AS tidak memerlukan izin kerja kerana mereka sudah boleh bekerja di AS. Contohnya, orang-orang berikut boleh bekerja: semua pemegang kad hijau mewarisi warganegara pemegang visa berdasarkan pekerjaan, seperti H1-B visa

2 Periksa sama ada anda layak. Terdapat banyak kelas pendatang yang layak mendapat permit kerja dan mesti memperolehnya untuk bekerja. Namun, pelancong dan pendatang tanpa izin tidak dapat memenuhi syarat. Sebaliknya, kelas imigran berikut: orang yang diberi pasangan suaka dari pelbagai pemegang visa tunang tunang K-1 orang yang mempunyai permohonan kad hijau yang belum selesai (lihat arahan ke Borang I-765 USCIS untuk senarai lengkap)

3 Dapatkan borang yang betul. Anda mesti melengkapkan Borang I-765, Permohonan Kebenaran Pekerjaan, untuk memohon. Anda boleh memuat turun borang dari laman web Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Imigresen Amerika Syarikat (USCIS) di sini: https://www.uscis.gov/i-765 . Pastikan memuat turun arahan juga. Anda juga boleh mendapatkan salinan dengan menghubungi 1-800-870-3676.

4 Kumpulkan dokumen yang diperlukan. Anda perlu menghantar dokumen sokongan bersama dengan permohonan anda. Kumpulkan mereka lebih awal untuk mempercepat proses permohonan. Sebagai contoh, anda memerlukan perkara berikut: salinan Borang I-94 anda, salinan Rekod Ketibaan-Keberangkatan izin kerja terakhir anda (jika anda memohon yang baru) dua gambar berwarna gaya pasport yang diambil dalam masa 30 hari dari permohonan anda dokumen lain bergantung pada keadaan anda (lihat arahan)

5 Rujuk peguam, jika perlu. Hanya peguam imigresen yang berkelayakan yang dapat menjawab soalan anda. Untuk mencari peguam imigresen, hubungi persatuan pengacara di negeri atau bandar anda. Minta rujukan. Anda boleh mencari persatuan bar terdekat anda dengan memasukkan alamat anda di laman web ini: http://shop.americanbar.org/ebus/ABAGroups/DivisionforBarServices/BarAssociationDirectories/StateLocalBarAssociations.aspx . Sekiranya anda berpendapatan rendah, anda mungkin layak mendapat bantuan undang-undang. Lawati laman web Legal Services Corporation dan klik pada "Cari bantuan undang-undang." Bantuan undang-undang memberikan bantuan undang-undang percuma dan dikurangkan kepada orang-orang yang memerlukan kewangan.

6 Lengkapkan permohonan. Cetak dengan kemas menggunakan dakwat hitam atau, lebih baik lagi, taipkan jawapan anda ke dalam borang supaya lebih mudah dibaca. Berikan semua maklumat yang diminta. Sekiranya sesuatu tidak berlaku, ketik "N / A" atau "tidak berkenaan." Sekiranya anda memerlukan ruang tambahan, kemudian pasangkan sehelai kertas. Pastikan memasukkan nama anda dan Nombor Pendaftaran Alien (jika ada) di bahagian atas. Nyatakan juga bahagian dan item apa yang dirujuk oleh jawapan anda.

7 Hantarkan permohonan anda. Buat salinan aplikasi dan semua dokumen sokongan untuk rekod anda. Masukkan semuanya ke dalam sampul surat dan selamatkannya. Anda boleh mengetahui tempat memfailkan dengan menghubungi 1-800-375-5283. Anda perlu membayar yuran $ 380. Terdapat beberapa pengecualian, seperti yang dijelaskan dalam arahan. Jadikan cek atau kiriman wang anda perlu dibayar kepada "Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS." Jangan gunakan singkatan lain.

8 Berikan maklumat tambahan. Permohonan anda akan diperiksa untuk kesempurnaan. Sekiranya ada yang hilang, anda akan diminta untuk memberikannya. Lakukan dengan segera. USCIS juga mungkin menjadualkan wawancara atau meminta anda memberikan biometrik (seperti cap jari dan gambar). USCIS akan menghantar notis kepada anda sekiranya diperlukan.

9 Cari pekerjaan. Kad anda akan dihantar kepada anda. Sebagai alternatif, anda mungkin perlu pergi ke pejabat USCIS untuk mengambilnya. Setelah mempunyai kad, anda boleh memulakan pencarian pekerjaan anda, yang mungkin bergantung pada pendidikan, kemahiran, dan pengalaman anda. Pendatang mempunyai latar belakang yang sangat berbeza, jadi tidak ada satu pun pekerjaan yang sesuai untuk semua orang. Sekiranya anda mahukan pekerjaan peringkat permulaan, maka anda dapat melihat iklan Bantuan Dikehendaki dan periksa sama ada perniagaan yang sering anda lakukan adalah mengambil pekerja. Sekiranya anda mempunyai ijazah dan / atau pengalaman, maka anda dapat menjumpai keuntungan bukan untung untuk membantu pendatang membangun kembali kerjaya di AS Upwardly Global adalah salah satu daripada bukan keuntungan ini. Mereka memberi pertolongan untuk membuat resume dan rangkaian dengan berkesan. Mereka juga boleh merujuk anda kepada rakan komuniti untuk membantu meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris anda. Kaedah 3 Memperolehi Permit Kerja di Kanada sebagai Bukan Warganegara

1 Periksa sama ada anda memerlukan permit kerja. Banyak pekerjaan sementara tidak memerlukan izin kerja. Anda boleh menyemak sama ada anda memerlukannya dengan melayari http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who-nopermit.asp#dropdowns dan memeriksa pekerjaan yang ingin anda laksanakan di Kanada. Sebagai contoh, anda tidak memerlukan izin kerja untuk menjalankan atau menganjurkan konvensyen atau perjumpaan antarabangsa di Kanada, melainkan anda melakukan kerja langsung, seperti menghias, menyiapkan atau menurunkan paparan, atau menyediakan perkhidmatan audiovisual. Sekiranya anda berhasrat untuk bekerja sebagai khalayak umum selama lebih dari lima hari, maka anda juga memerlukan izin kerja.

2 Ketahui sama ada anda layak mendapat permit kerja. Kanada mempunyai senarai syarat kelayakan umum yang mesti anda penuhi. Periksa untuk mengetahui apa yang anda lakukan sebelum memohon izin kerja: Buktikan anda berniat untuk meninggalkan Kanada ketika permit anda tamat kesihatan yang baik dan ambil ujian perubatan jika diperlukan Bekerja hanya untuk majikan yang layak Elakkan bekerja untuk majikan yang terutama menawarkan tarian erotik atau urut, perkhidmatan pengiring, atau striptis Tidak membahayakan keselamatan Kanada

3 Mempunyai tawaran pekerjaan di tangan. Terdapat dua jenis izin kerja: izin kerja terbuka dan izin khusus majikan. Permit terbuka membolehkan anda bekerja untuk mana-mana majikan, sedangkan izin khusus majikan terikat dengan satu majikan. Sejauh ini, kebanyakan permit kerja adalah khusus untuk majikan, dan anda mesti mempunyai tawaran dari majikan Kanada sebelum melamarnya.

4 Memohon izin. Keperluan anda akan berbeza bergantung pada sama ada anda memohon izin kerja di luar Kanada, semasa berada di Kanada, atau ketika memasuki Kanada. Untuk maklumat terperinci, lihat http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who-eligible.asp . Sekiranya anda memohon ketika berada di luar Kanada, tentukan izin kerja mana yang anda perlukan: permit kerja terbuka atau khusus untuk majikan. Anda boleh memohon izin ketika anda memohon visa anda. Secara amnya, anda hanya boleh memohon izin kerja semasa berada di Kanada jika anda mempunyai alasan yang sah untuk berada di sana. Contohnya termasuk lulus dari universiti Kanada, mempunyai izin belajar atau bekerja yang sah, memiliki kediaman sementara. Anda boleh membuat permohonan secara dalam talian di http://www.cic.gc.ca/english/e-services/account.asp . Anda boleh memohon izin kerja semasa memasuki Kanada hanya jika anda berasal dari negara yang dikecualikan visa dan anda mempunyai sijil perubatan yang sah. Anda boleh meminta izin kerja terbuka atau menyelesaikan permohonan khusus majikan yang telah dilengkapkan oleh majikan anda.

5 Tunggu keputusannya. Jumlah masa yang mesti anda tunggu bergantung pada keadaan anda. Anda mungkin akan menerima keputusan dalam beberapa jam atau sehingga lapan minggu kemudian. Prosesnya juga boleh ditangguhkan sekiranya pemerintah perlu mengesahkan tawaran pekerjaan anda.

YOUTUBE: Bagaimana Mendapat Permit dan Pekerjaan?

Soalan Lazim: 1. Bagaimana menjana wang dalam talian. Jawapan: Klik Di Sini untuk menjana wang 2.Cara menjana wang di luar talian. Jawapan: Melakukan penyelenggaraan