Bagaimana cara mengeluarkan cat akrilik daripada pakaian? Untuk mengeluarkan cat akrilik daripada pakaian, anda harus menggunakan alkohol yang didenaturasi, kerana ia adalah kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan noda akrilik kering yang paling berterusan. Tuangkan sedikit ke kain atau bola kapas dan tekan perlahan-lahan pada noda selama satu minit. Gosokkan cat dengan gerakan bulat kecil hingga terkeluar.

:eight_pointed_black_star: MENGENAI LUKISAN AKRIL

MENGENAI LUKISAN AKRIL

Cat akrilik adalah cat cepat kering yang selalu digunakan pelukis sejak tahun 1960-an. Ia dapat digunakan tebal atau ringan membayar banyak air yang diterimanya,

Pada tahun 1950-an, cat akrilik pertama kali dihasilkan menggunakan gam sintetik untuk mengikat pigmen . Oleh kerana ia dapat dicairkan dengan air dan digunakan dengan tipis atau padat, bergantung pada berapa banyak air yang ditambahkan, ia mungkin meniru pertengkaran atau lukisan minyak, atau mempunyai keistimewaan tersendiri yang tidak dicapai oleh cara lain. Setelah kering, cat akrilik kalis air.

Kerana kemampuan menyesuaikan diri dan kemarau yang cepat, ia menjadi medium kegemaran pelukis hari ini. Artis David Hockney menggunakannya untuk penciptaan beberapa karya terkenalnya pada tahun 1960-an sebagai penganjur awal cat akrilik.

:small_red_triangle_down: Cat Akrilik Khas

Sukar mengalahkan akrilik untuk kebolehpercayaan dan kebolehsuaian . Tidak ada cat lain yang memberikan tekstur sebanyak ruang untuk pengubahsuaian - formula ada untuk setiap aplikasi dan tidak ada akhir untuk media. Ia ringan, berterusan dan halus dan menjadi pilihan bagi artis seperti Lichtenstein dan Hockney. Mana-mana artis yang ingin membuat karya yang sama cemerlang harus mempertimbangkannya.

Ia bagus untuk artis media campuran dengan formula air yang boleh dicampur yang melekat pada banyak permukaan dan menyediakan tanah yang stabil untuk hampir semua media kering dan basah. Selain itu, ia adalah alternatif yang sesuai untuk cat di rumah, kerana tidak diperlukan pelarut untuk mengecat atau membersihkan.

Jenis Cat Akrilik
Akrilik Bendalir Cat cecair mempunyai tekstur krim berganda.
Cat Badan Berat Mereka adalah yang paling berat dan tebal - mereka selalu yang paling terkenal.
Cat badan lembut Mereka lebih lembut dan mempunyai konsistensi yang serupa dengan yoghurt.
Dakwat Akrilik Ia dibina dari warna-warna ultra halus yang tersebar dalam emulsi akrilik seperti air .
Gouache Akrilik Ini baldu dengan rasa berkilat matt.
Penanda akrilik Mereka terkenal sangat didambakan, cepat kering, basah dan tahan lelasan.
Cat Spray Akrilik Anda boleh menggunakan lapisan kecil dengan warna terang di pelbagai permukaan.

:eight_pointed_black_star: Set haba Cat Akrilik pada kain

Set haba Cat Akrilik pada kain

Anda mungkin ingin pergi lebih jauh setelah selesai mengecat kain dan memanaskannya. Dengan berbuat demikian, anda memastikan ia bertahan lebih lama dan mencegah kerosakan. Sekiranya anda mengikuti semua arahan penggunaan cat kain akrilik, projek anda akan selesai.

Selain menambahkan medium kain, anda boleh memilih untuk memanaskannya dengan besi. Pada masa lalu, pilihan ini banyak digunakan dan selalu berfungsi dengan sempurna. Berikut adalah tindakan penting yang perlu anda lakukan:

:small_red_triangle_down: Langkah 1: Tunggu

Sekiranya anda telah mewarnakan bahan yang perlu dicuci, anda mesti memanaskannya setelah menyelesaikan lukisan . Tekniknya sama ketika anda menyeterika pakaian untuk menghilangkan bulu, tetapi anda harus menyeterika lebih lama hanya untuk kali ini.

Kami tidak menasihati anda untuk menyusun ciptaan anda sebaik sahaja anda menyelesaikannya. Sekurang-kurangnya 24 jam anda harus menunggu; ini menjamin bahawa cat anda telah kering dengan betul. Setelah kain anda selesai dipanaskan, tunggu sekurang-kurangnya 4-5 hari untuk mencuci.

:small_red_triangle_down: Langkah 2: Panaskan lukisan Pakaian Akrilik anda

Jangan gunakan tetapan wap pada seterika anda semasa menekan kain anda. Cat hanya memerlukan panas kering. Sekiranya besi anda menjadi wap, matikan dan pastikan botol air anda kosong.

Cuba jangan menyeterika kain yang dicat di seberang jika boleh. Jika ini tidak mungkin, hanya mengambil sehelai kain bersih dan letakkan di seluruh pakaian anda atau tekstil yang sebahagian dicat. Sekiranya anda membuat salah satu daripada alternatif ini, anda tidak akan membakar bahagian pakaian yang dicat atau mencairkan cat ke besi anda.

Anda juga disarankan meletakkan kain bersih di papan seterika. Ini membantu melindungi penutup papan seterika anda daripada warna cat semasa menyeterika kain dan bahagian dicat menghadap ke atas.

:small_red_triangle_down: Langkah 3: Berapa lama anda perlu menunggu Iron?

Untuk memastikan cat pada kain anda diatur dengan betul, anda mesti menyeterika selama 3 hingga 5 minit, tidak kurang. Anda mesti menggunakan medium hingga panas pada seterika anda dan pastikan bahawa anda menyeterika tekstil anda di bahagian yang salah.

Pada masa ini, berhati-hatilah untuk tidak menyentuh kain anda, kerana ia akan agak panas. Kami juga mengesyorkan sedikit bahagian besi pada satu masa, yang membolehkan anda bergerak lebih cepat supaya cat tidak terlalu panas atau terlalu sejuk.

:eight_pointed_black_star: Penjagaan Selepas untuk Lukisan Akrilik pada Pakaian

Kasih sayang yang teratur sangat penting dan tidak terlalu sukar untuk pakaian atau kain anda. Ingat, ia tidak akan stabil apabila dibersihkan jika anda menggunakan cat akrilik tanpa medium. Dalam keadaan ini, berhati-hati dengan kain anda.

Sekiranya boleh, kami mengesyorkan agar anda mencuci kain dengan tangan dan membiarkannya kering. Kami mencadangkan agar anda menggunakan kitaran lembut dan menggunakan tetapan panas rendah pada mesin pengering sekiranya anda memerlukan mesin basuh. Ini memastikan jangka hayat dan reka bentuk kain anda lebih lama.

:small_red_triangle_down: Ikuti petua berikut untuk menjadikan tekstil anda tahan lebih lama:

  • Semasa menggunakan cucian atau mesin pengering, gunakan cucian ringan dan api kecil.

  • Sekiranya boleh, basuh kain dengan tangan dan biarkan sehingga kering.

  • Jangan gunakan air panas untuk merendam tisu anda.

  • Tunggu sekurang-kurangnya 4 hari sebelum mencuci kain anda, memastikan cat telah kering dengan betul.

  • Semasa menggunakan mesin cucian kering, pastikan ia kering pada suhu bilik. Mungkin keringkan suede bersih.

  • Sekiranya anda perlu menyeterika pakaian atau kain itu nanti, gunakan besi yang rendah dan pastikan anda menyeterika di bahagian belakang.

  • Cuba elakkan membersihkan tempat.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana cara mengeluarkan cat akrilik dari pakaian?

Bagaimana cara mengeluarkan cat akrilik dari pakaian?

Apabila anda menemui tumpahan, mulailah usaha membuang lebihan. Setelah dikeluarkan, anda boleh:

  • Letakkan barang di tempat mencuci secara langsung. Tambahkan pembersih dan biarkan sejuk, kerana panas mungkin menghangatkan tempat.

  • Sekiranya anda tidak dapat memasukkan baju atau seluar anda ke dalam mesin basuh, simpanlah air anda sehingga anda dapat. Ia sangat penting bagi tempat itu agar tetap basah sehingga dapat dicuci.

  • Jangan risau jika cat telah sembuh beberapa ketika yang lalu - pakaian anda tidak akan rosak. Anda boleh mencuba dalam kes ini:

:small_red_triangle_down: Semburan Rambut

Siapa sangka penyembur rambut itu bagus untuk menghilangkan noda? Cukup semburkan pada kawasan yang berkenaan dan biarkan lembap. Tempat itu mesti mulai melembutkan, jadi anda boleh mengacaukan dan menghapusnya. Selepas itu, anda boleh menuangkan air ke atasnya dan segera mencucinya.

:small_red_triangle_down: Penggunaan cecair pencuci pinggan

Matikan pakaian anda, terutamanya jika cat itu bernoda, dan bilas dengan air suam sehingga cat sebanyak mungkin hilang. Campurkan air panas 1 keping dengan pencuci pinggan cair 1 keping. Ini adalah cara mudah, kerana kebanyakan individu di kediaman mereka mempunyai cecair pencuci rata.

Masukkan span atau tisu bersih anda ke dalam larutan dan sapu cat dengan kuat, cuba jangan menggosoknya, kerana boleh menyebarkan noda lebih dalam. Walaupun menggunakan kuku jari anda, keluarkan cat sebanyak mungkin. Bilas dengan air kawasan yang terkena dan lihat apakah noda itu terhapus. Sekiranya perlu, ulangi prosesnya.

Masukkan pakaian ke dalam mesin basuh anda dan basuh seperti biasa, kemudian masukkan ke dalam pengering dan pastikan cat dikeluarkan

:small_red_triangle_down: Penghilang pengilat kuku

Pelarut berfungsi seperti penghilang cat kuku. Gunakan sehelai bulu atau hujung kain di dalamnya dan masukkan ke dalam noda. Simpan beberapa minit di tempat untuk membiarkan aseton memecahnya. Sekiranya cukup longgar untuk mengeluarkannya, cubalah membuang bahagian kering dan bersihkan bit. Sebelum mencuci, bilas aseton dengan air.

:small_red_triangle_down: Penggunaan Cuka dan Amonia

Anda boleh menggunakan campuran cuka dan ammonia, sebaliknya, jika anda mempunyai triasetat atau asetat atau jika anda tidak mempunyai alkohol Isopropil.

Gunakan sudu, pisau atau kuku setelah cat kering untuk mengeluarkan cat kering sebanyak mungkin. Dalam air sejuk sedikit, tetapi pakaian dan rendam. Seterusnya, campurkan dengan secubit garam 1 bahagian cuka putih dan 1 bahagian ammonia. Tanggalkan pakaian dari lembangan air dan peras.

Masukkan sedikit cuka dan ammonia pada span bersih dan urut perlahan cat yang terkena. Bilas pakaian dengan air dan anda boleh mengulangi prosesnya jika perlu. Anda sekarang boleh mencuci pakaian di mesin basuh, tetapi pastikan noda cat telah dibersihkan sepenuhnya sebelum meletakkannya di pengering.

:small_red_triangle_down: Penghilang noda komersial

Beberapa penyelesaian penghilang noda terdapat di pasaran. Ikut arahan dengan penuh perhatian. Anda diminta untuk meletakkan penghilang pada noda atau menggunakannya sebelum membersihkan.

:small_red_triangle_down: Minuman beralkohol isopropil

Rendam atau tepu permukaan dengan alkohol isopropil, jangan malu dengan jumlah alkohol yang anda gunakan. Dengan menggunakan instrumen rata, duit syiling atau bahkan kuku jari anda cuba mengikis atau mengupas cat dari pakaian anda. Cuba pergi ke arah kain dengan menggunakan gerakan bolak-balik ketika mengikis. Lihat sama ada anda boleh mengeluarkan cat sebanyak mungkin sebelum langkah seterusnya

:white_square_button: Ringkasan

Letakkan pakaian anda di mesin basuh dan tetapkan pada pusingan yang sesuai untuk jenis bahan ini. Tambahkan pencuci standard anda dan basuh pakaian anda sepanjang kitaran, dan idealnya cat akan dikeluarkan dengan betul. Prosedur ini harus menghilangkan noda dari cat, tetapi anda boleh melakukannya lagi sehingga noda itu dihilangkan sepenuhnya

:eight_pointed_black_star: Tanggalkan Cat Pakaian Akrilik dengan Tangan

Tidak masalah bagaimana cat akrilik dikeluarkan dari pakaian yang anda pilih, jawapannya adalah tindak balas pantas anda terhadap peluntur. Semakin cepat jawapan anda akan menghilangkan noda dari pakaian anda, semakin baik peluang untuk berjaya.

Ikuti arahan ini sebelum menggunakan penghilang noda. Keluarkan lebihan cat dari pakaian anda dengan pisau, sudu atau benda rata. Kemudian jika anda bertindak dengan cepat semasa cat masih basah, gunakan tuala kertas anda untuk menampal tempat cat dengan berhati-hati dan mengambil cat sebanyak mungkin. Kunci kejayaan anda adalah dengan membuang cat sebanyak mungkin dengan cepat.

Pendekatan kertas tandas berguna hanya ketika warnanya masih segar dan ketika anda boleh mengeluarkannya. Juga, jangan gosok, ingat untuk menepuk lembut tempat cat . Prosedur ini menghilangkan dengan berkesan semua cat tambahan yang belum memasuki bahan.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai cara mengeluarkan cat akrilik dari pakaian. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Adakah cat akrilik pada baju kekal?

Cat akrilik akan kekal pada pakaian secara kekal. Apabila ia menyembuhkan dan memanaskan dengan seterika atau pengering, ia sentiasa ada. Jangan gunakan cat akrilik yang boleh dicuci! Ini tidak mula beroperasi untuk tugas ini.

:two: Berapakah bilangan jenis akrilik?

Dua jenis akrilik utama wujud sel yang diekstrusi dan dilemparkan. Akrilik ekstrusi atau "cor berterusan" dihasilkan dengan cara yang lebih murah , lebih lembut, dapat dikikis dan boleh mengandungi kekotoran.

:three: Bagaimana anda mengeluarkan cat akrilik kering dari pakaian anda?

Mengambil permukaan bernoda dengan mengelap alkohol sehingga tepu sepenuhnya untuk menghapus cat akrilik yang mengeras. Kemudian keluarkan cat menggunakan pisau bedah, spatula, sen, atau bahkan kuku anda, untuk mengikisnya. Basuh dan bersihkan seperti yang ditunjukkan pada label item untuk pakaian.

:four: Bolehkah anda mencuci cat akrilik kain?

Cat akrilik cair dan kering dengan ketara lebih cepat daripada minyak atau akuarium seperti cat lateks (disebut cat dinding ). Oleh kerana akrilik larut dalam air, pakaian atau bahan lain tidak boleh dikeluarkan.

:five: Bagaimana cat akrilik dapat dilindungi dari kain?

Untuk menjamin bahawa cat akrilik kekal pada kain selama mungkin, basuh dan keringkan kain menggunakan pelembut pada kitaran lembut mesin basuh anda. Pastikan air sejuk digunakan khususnya untuk kain yang lebih gelap.

:six: Adakah kualiti cat akrilik penting?

Cat akrilik kelas seniman sering kali mengandungi kepekatan pigmen yang lebih tinggi, konsistensi yang lebih halus dan ketahanan cahaya yang lebih baik ( mengukur seberapa baik ia tahan terhadap pudar), tetapi harganya juga lebih mahal.

:seven: Apakah akrilik yang paling jelas?

Akrilik - Akrilik adalah bahan yang jelas, menyerupai kaca. Ia lebih lut sinar daripada kaca yang menjadikan akrilik sebagai bahan paling jelas yang diketahui dengan kadar ketelusan 93 peratus.

:eight: Adakah cat akrilik kekal pada seluar jeans?

Beli sepasang seluar jeans, untuk permulaan, atau ambil sepasang yang anda miliki dan kumpulkan bekalan anda. Setelah memilih seluar jeans anda, basuh dan keringkan untuk menghilangkan habuk. Cat tidak akan kekal sebaliknya. Akrilik tahan lama dan pakaian tidak mudah didapati.

:nine: Bolehkah cat akrilik akan dicuci?

Sabun dan cat air yang senang dibersihkan semasa masih basah. Cat akrilik menjadi lentur dan kalis air apabila kering.

:keycap_ten:Mengapa saya memecahkan cat akrilik saya?

Keretakan berlaku apabila lapisan atas cat mengering lebih cepat daripada lapisan cat cat akrilik yang mendasari. Semasa lapisan bawah mengering, ia menarik kulit separa keras dan menimbulkan keretakan apabila regangan terlalu tinggi. Fisur yang baru dibuat dilanjutkan sehingga cat kering sepenuhnya.

:blue_book: Kesimpulan:

Cat akrilik sangat popular dan digunakan dalam banyak aplikasi, seperti lukisan umum, hiasan rumah dan pelbagai kerajinan. Gunakan hanya air untuk membersihkan alat dan tumpahan anda, tetapi jika tersebar di pakaian anda, ia boleh menyebabkan perubahan warna. Jangan panik, kerana kebanyakan tumpahan dapat dihapus dengan mudah.

artikel berkaitan

Tanggalkan Cat Akrilik dari Pakaian dan Permukaan Lain dengan Kemudahan

Bagaimana Menyelamatkan Barang Anda dari Tumpahan Cat Akrilik?

Cat akrilik yang tumpah di sofa, pakaian, atau lantai kayu anda mungkin menjadi bencana. Anda mungkin pernah mengalami ini sebagai seniman, penghias, atau hobi yang sering bekerja dengan akrilik. Anda mungkin telah mencari cara membuang cat akrilik dari pelbagai permukaan di Internet. Anda mungkin telah mencuba beberapa kaedah untuk mengeluarkan akrilik sebelum cat kering; tetapi, jika mereka tidak berjaya atau anda masih mencari pilihan yang lebih berkesan, berikut adalah beberapa cadangan.

Bertindak Cepat

Sama ada tumpahan pada baju, kerusi, karpet, lantai kayu keras, atau permukaan lain, langkah pertama adalah bertindak cepat untuk membuang tumpahan dan kemudian bilas dengan air. Anda boleh membersihkan tumpahan pada permukaan lembut dan keras dengan mengelapnya terlebih dahulu dan kemudian mengikisnya dengan pisau tumpul atau apa sahaja dengan tepi yang keras. Kemudian terus masukkan air sehingga tumpahan tidak lagi kelihatan. Mengapa sangat penting untuk bekerja dengan cepat?

Membersihkan Cat Akrilik dari Pakaian

Mulailah menghilangkan lebihan sebaik sahaja anda menyedari tumpahan. Setelah dipadamkan, anda boleh melakukan perkara berikut:

Letakkan barang di mesin basuh dengan segera. Tetapan yang lebih panas atau lebih panas dapat mengatur noda dengan panas, jadi tambahkan deterjen dan biarkan sejuk.

Sekiranya anda tidak mempunyai waktu untuk meletakkan baju atau seluar anda di mesin basuh segera, biarkan mereka tenggelam di dalam air sehingga anda dapat. Sangat penting untuk menjaga tempat itu basah sehingga tiba masanya untuk meletakkannya di mesin basuh.

Jangan risau jika cat telah lama kering; pakaian anda mungkin tidak dicederakan. Dalam contoh ini, anda mungkin ingin mencuba.

Semburan Rambut

Siapa yang menduga bahawa penyembur rambut boleh digunakan untuk menghilangkan noda? Cukup semburkan pada kawasan yang terkena sehingga benar-benar tepu. Tempat itu harus mulai melembutkan dan anda harus dapat membersihkan dan menghapusnya. Selepas itu, anda boleh mengalirkan air ke atasnya sebelum membuangnya ke mesin basuh.

Penghilang cat kuku

Acetone beroperasi dengan cara yang sama seperti penyembur rambut. Sapukan bola kapas tepu atau hujung kain lap yang lembap pada noda. Biarkan aseton mula memecahnya dengan membiarkannya di tempat selama beberapa minit. Apabila sudah cukup longgar untuk mengikis, cubalah membuang bahagian kering sebelum mengelapnya. Sebelum mencuci, bilas aseton dengan air.

Penghilang noda komersial

Pasar hari ini dibanjiri dengan produk penghilang noda. Ikut arahan dengan teliti. Anda akan diberitahu untuk menggunakan penghilang noda secara langsung ke noda atau menggunakannya sebagai rawatan awal sebelum mencuci.

Bagaimana Mengeluarkan Cat Akrilik dari Pelapis & Permaidani?

Gosok semua kelebihan menggunakan pisau (pisau mentega berfungsi dengan baik dan tidak akan merobek kain atau permaidani) atau sesuatu dengan tepi yang keras, mengelap pisau setelah setiap hantaran.

Isi bekas yang cukup besar untuk menampung kain lap dengan air suam, seperti baldi atau mangkuk besar. Sekiranya anda menggunakan air yang terlalu panas, noda akan menjadi kekal.

Untuk membuat sabun air, tambahkan beberapa pencuci pakaian, cecair pencuci pinggan, atau sabun bar.

Rendam kain lap dengan air sabun dan lap warna, bukan menggosoknya. (Menggosok noda lebih jauh ke kain atau permaidani meningkatkan risiko penyebarannya.) Juga boleh merebak jika anda menggosoknya.) Di antara bintik, bilas kain.

Bagaimana dengan Permukaan Kayu dan Plastik?

Lap cat yang telah disembuhkan dan kawasan sekitarnya dengan tuala kertas dan air bersih untuk menghilangkan serpihan atau zarah debu. Tuangkan sedikit minyak sayuran ke tuala kertas bersih yang lain. Untuk memulakan proses melonggarkan, tekan tuala kertas terhadap noda kering selama satu minit. Seterusnya, mulailah mengelap noda dengan tuala yang sudah berminyak sehingga semua cat hilang.

Dapatkan Cat Akrilik Kering dari Kaca

Gunakan span dapur dengan sisi kasar dan sisi halus. Keluarkan lebihan dengan mencelupkannya ke singki atau baldi air sabun suam.

Bermula dengan bahagian lembut span, gosokkannya dengan bersih di tempat. Tambahkan air sabun tambahan dan gosokkan dengan bahagian span yang bertekstur setelah cat kelihatan lembut. Perkara ini harus mengatasi kebanyakan masalah.

Setelah menggosok dengan span, gosokkan sedikit demi sedikit dari sisa baki dengan pisau utiliti untuk cat kering yang benar-benar sukar. Untuk mengelakkan calar, pastikan kaca sentiasa basah. Pegang pisau pada sudut 45 darjah untuk mengikis.

Bilas serpihan kering yang kering pada bahagian halus span basah.

Bersedia untuk Merawat Pakaian Anda

Terlepas dari kaedah yang anda gunakan untuk menghilangkan cat akrilik dari pakaian anda, lebih awal anda menanggapi noda, semakin besar kemungkinan anda dapat menghapusnya. Sekiranya cat masih basah, perlahan-lahan lap dengan tuala kertas atau kain untuk menyerap lebihan. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan cat sebanyak mungkin secepat mungkin. Dengan kain yang lebih keras, sikat bulu mungkin berguna, terutamanya jika cat telah menyatu menjadi globula besar. Sekiranya anda tidak selesa menggunakan peralatan makan, sikat boleh digunakan sebagai ganti sudu.

Mengeluarkan Cat dengan Alkohol Isopropil

Sekiranya anda mahu kawasan yang dicemari benar-benar direndam, gunakan banyak. Isopropil alkohol boleh dibeli dengan harga yang berpatutan dalam talian atau di farmasi tempatan anda. Sebotol akan memberi anda harga $ 2.50 di CVS. Mengikis cat dengan kuku, tongkat kayu, duit syiling, atau benda lain untuk mencuba mengupasnya dari kain. Kikis dengan butiran kain, kemudian lawan, bolak-balik. Sebelum beralih ke fasa berikut, cuba angkat sebanyak mungkin.

Mengeluarkan Cat dengan Ammonia dan Cuka

Letakkannya di dalam baldi atau sinki berisi air. Biarkan satu minit untuk semuanya tenggelam sebelum meneruskan. Anda mahu ia tepu sepenuhnya. Ini mesti dilakukan dalam mangkuk yang berasingan. Untuk menjimatkan masa, buat campuran semasa pakaian anda direndam di dalam air. Untuk mengalirkan air, putar pakaian bersama. Cubalah mengeluarkan air dengan banyak sehingga tidak menetes terlalu banyak, tetapi jangan risau jika masih lembab atau basah. Anda mahu ia menjadi lembap - mengapa anda merendamnya dari awal.

Melepaskan Cat dengan Pencuci Pinggan

Pegang di bawah air suam selama mungkin untuk mengeluarkan cat sebanyak mungkin. Ini akan menjadi penyelesaian yang akan anda gunakan untuk cuba menghilangkan noda. Oleh kerana anda mungkin mempunyai pencuci piring, strategi ini berfungsi dengan baik. Dengan menggunakan semangat, sapu dan buangkan noda; namun, elakkan menggosok terlalu keras, kerana ini akan menyebarkan noda. Gunakan kuku jari anda untuk menghilangkan noda jika perlu. Berusahalah untuk keluar semaksimum mungkin.

Melepaskan Cat dengan Pembersih Tingkap atau Hairspray

Pegang kawasan yang lembap di atas sebotol penghilang cat kuku dan lembapkan dengan sedikit aseton. Sekiranya anda mempunyai semburan tingkap atau penyembur rambut di rumah, kedua-dua produk ini mungkin menghilangkan noda. Sebaiknya anda menguji kawasan yang tidak mencolok pada pakaian terlebih dahulu untuk memastikan kain dapat menangani bahan kimia dalam produk ini. Sekiranya tidak, gunakan kaedah lain.

Kaedah Terbaik untuk Menghilangkan Noda Cat Akrilik dari Pakaian Anda

Cat akrilik sangat popular di kalangan seniman dan perajin ■■■■■■■ serupa kerana ia kering dengan cepat, mudah dilapisi, dan berasaskan air, menjadikannya selamat digunakan di sekitar kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Cat pasti akan berakhir di tempat lain selain kanvas anda, tidak kira sekeras mana pun anda mencuba — terutamanya jika tangan muda terlibat.

Sapukan Pencuci Dobi

"Noda ini harus segera ditangani," kata Mary Gagliardi, saintis dan ahli pembersihan Clorox, yang biasanya dikenal sebagai "Dr. Dobi. " "Berhenti bekerja, tanggalkan pakaian anda, dan gosok cat sebanyak mungkin. Sapukan pencuci pakaian cair pada noda dan gosokkan dengan lembut (tetapi cepat!). Anda juga boleh menggosok kain dengan berus nilon lembut, seperti berus gigi. "

Rawat dengan Alkohol Isopropil

Isopropil alkohol, menurut Gagliardi, adalah satu-satunya pelarut yang sesuai untuk memproses noda kain, jadi patut dicuba. Tejada setuju, tetapi menambah bahawa menggunakan alkohol isopropil sebagai tindak lanjut adalah pendekatan terbaik untuk memastikan noda dihilangkan dari pakaian. "Kami mengesyorkan segera membersihkan dengan sabun dan air, kemudian membasmi kuman dengan alkohol dan berus gigi," jelas Tejada. "Sekiranya mungkin, buang semua barang di mesin cuci selepas itu. Akan sangat sukar untuk mengeluarkan cat setelah kering, jadi orang mesti bertindak pantas ketika mengeluarkannya dari tekstil. "

Elakkan Bahan-Bahan Ini

Anda mungkin pernah mendengar pembersih tingkap, cuka, dan amonia sebagai rawatan cat cat akrilik yang berpotensi. Kerana kepekatan air yang tinggi, yang menjadikannya tidak berguna pada noda yang tidak larut, Gagliardi sangat menyarankan agar tidak melakukan prosedur ini.

Mengeluarkan cat akrilik dari pakaian: panduan cara mengeluarkan cat dari pakaian

Sama ada anak-anak anda mempunyai kelas melukis yang sangat aktif di sekolah atau telah menggilap bakat kreativiti mereka di rumah pada hujung minggu hujan, membersihkan cat dari pakaian adalah sesuatu yang mesti ditangani oleh semua ibu bapa pada suatu ketika. Noda cat unik kerana mempunyai reputasi positif dan negatif.

Bagaimana Menghilangkan Noda Cat Akrilik Basah dari Pakaian?

Sebelum lapisan plastik terbentuk, cuba mulakan noda secepat mungkin. Apabila basah, cat akrilik berperilaku serupa dengan cat berasaskan air, yang bermaksud ia dapat dikeluarkan dengan cepat dan mudah menggunakan teknik pembilasan dan putaran cepat di mesin basuh. Untuk mengeluarkan cat akrilik dari pakaian, ikuti langkah berikut:

Siram cat sebanyak mungkin dari pakaian

Mudah membersihkan noda dengan menahannya di bawah air yang sejuk dan mengalir sehingga perubahan warna berkurang dengan ketara. Untuk kesan yang serupa, anda mungkin merendam pakaian dalam piring air sejuk.

Pra-merawat noda

Bila air jernih, gunakan pra-perawatan yang diformulasikan untuk menghilangkan noda, seperti Persil Non Bio Liquid, untuk menghilangkan perubahan warna yang tersisa.

Basuh di mesin pada suhu yang suam

Untuk mengelakkan kesan noda pada suhu tinggi, simpan pada suhu 30 darjah atau lebih rendah. Gunakan pencuci pakaian berkualiti tinggi.

Soalan Lazim

Bagaimana Menghilangkan Noda Cat Akrilik Kering dari Pakaian?

Tidak mustahil untuk segera menghilangkan noda. Cat akrilik mengembangkan lapisan plastik ketika mengering, menjadikannya lebih seperti cat berasaskan minyak daripada cat berasaskan air. Jangan risau, ada kaedah yang sangat berkesan untuk menghilangkan cat dari pakaian.

Bagaimana anda mengeluarkan cat akrilik kering daripada pakaian?

Rendam kawasan bernoda dengan alkohol gosok hingga tepu sepenuhnya untuk menghilangkan cat akrilik kering. Gores pada cat menggunakan pisau, sudu, duit syiling, atau kuku jari anda yang kusam untuk mengikisnya. Ikuti arahan pada label item pakaian untuk mencuci dan mengeringkan.

Adakah cat akrilik kekal pada pakaian?

Hasil gambar untuk Bagaimana mengeluarkan cat akrilik daripada pakaian?

Cat akrilik akan kekal pada pakaian selama-lamanya . Ia kekal apabila ia kering dan diset panas dengan pengering atau seterika. Hati-hati jangan menggunakan cat akrilik yang boleh dicuci! Ini tidak akan berfungsi untuk projek ini.

Bagaimana baking soda menghilangkan cat akrilik dari pakaian?

Kerana baking soda menyerap, sangat sesuai untuk menghilangkan noda. Namun, kerana cat melekat pada serat dengan begitu cepat, baking soda tidak berkesan menghilangkannya. Anda boleh mencuba taburkan baking soda di atas cat pada denim , tetapi cadangan kami untuk membuang cat adalah yang terbaik dari yang terbaik.

Kesimpulannya

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, anda boleh menggunakan alkohol gosok atau penyembur rambut. Itu boleh membantu, dan cuka dan baking soda juga dapat membantu. Biarkan cuka meresap ke dalam cat cat. Setelah membilas cuka, basuh pakaian seperti biasa.

Jamin cat akrilik kekal di atas kain selama mungkin, basuh pada kitaran lembut dengan pelembut kain di mesin basuh anda dan gantung sehingga kering. Semasa mencuci tekstil yang lebih gelap, pastikan menggunakan air sejuk.