Bagaimana cara mendapatkan inhaler tanpa berjumpa doktor? Dengan membuat janji temu dalam talian dengan doktor atau mendapatkan alat sedut yang boleh diakses di kaunter, kita boleh mendapatkan alat sedut tanpa berjumpa doktor. Doktor ada dalam talian untuk menulis preskripsi untuk penyedut semasa temu janji dalam talian. Doktor boleh menghantar preskripsi inhaler ke farmasi secara elektronik di mana orang yang diperlukan dapat mengambilnya.

Penyedut

Untuk apa Inhaler Digunakan?

:small_blue_diamond: Untuk mengatasi masalah pernafasan, inhaler digunakan. Pakar perubatan menetapkan agar anda berjumpa doktor sebelum menggunakan alat penyedut asma dan rawatan lain. Walau bagaimanapun, terdapat alat penyedut asma dan rawatan lain. Beberapa keadaan perubatan yang membenarkan penggunaan alat sedut melibatkan:

 • COPD

 • Bronchiectasis

 • Bronkitis kronik

 • Asma

 • Emfisema

:small_blue_diamond: Bercakap dengan doktor adalah yang terbaik kerana mereka dapat menentukan ubat terbaik untuk anda dengan bekerjasama dengan anda dan mereka juga akan memeriksa anda untuk memastikan rancangan rawatan itu berfungsi.

Bolehkah saya mendapatkan Inhaler tanpa berjumpa doktor?

:small_blue_diamond: Ya, tanpa berjumpa doktor, anda boleh mendapatkan inhaler dan juga tanpa preskripsi anda boleh mendapatkan inhaler. Untuk asma ubat OTC teratas termasuk:

 • Penyedut Asthmanefrin

 • Primatene Mist HFA Inhaler

 • Tablet Bantuan Bronkial (efedrin dan guaifenesin)

:small_blue_diamond: Untuk rawatan asma yang diresepkan, ubat-ubatan di kaunter tidak boleh diganti. Sekiranya anda menghidap asma sederhana atau teruk maka mereka tidak seharusnya menjadi pilihan rawatan utama.

:small_blue_diamond: Sebelum membuat rancangan rawatan anda sendiri, anda harus berjumpa doktor. Serangan asma jika tidak dirawat dengan betul boleh mengancam nyawa.

Bagaimana saya boleh membuka paru-paru saya tanpa penyedut?

:small_blue_diamond: Salah satu perasaan terburuk di dunia adalah sesak nafas. Sekiranya anda sedang menunggu rawatan perubatan dan anda tidak mempunyai alat sedut, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk membuka paru-paru anda.

:small_blue_diamond: Beberapa perkara untuk membuka paru-paru anda tanpa alat sedut yang boleh anda lakukan di rumah termasuk:

 • Kekal tenang

 • Duduk tegak

 • Minum cecair suam

 • Tarik udara atau wap lembap yang hangat

 • Tarik nafas dalam-dalam perlahan

 • Mandi air panas dan panas

 • Ambil vitamin C, D, dan E

 • Jauhkan dari pencetus

:small_blue_diamond: Rawatan di rumah sering dapat mengurangkan simptom asma ringan dan masalah pernafasan lain. Tetapi, jika anda mempunyai pernafasan yang cepat, sakit dada, atau warna kebiruan pada kulit anda, segera dapatkan rawatan perubatan.

Bagaimana doktor menentukan sama ada anda memerlukan alat sedut atau tidak?

:small_blue_diamond: Diagnosis biasanya dibuat berdasarkan gejala asma (sesak nafas, batuk dan berdehit sekejap), dan kemudian dibenarkan dengan ujian fungsi paru-paru.

:small_blue_diamond: Pesakit asma biasanya akan mengalami halangan (Kerana penyempitan saluran udara yang terhad dalam aliran udara) pada ujian fungsi paru-paru sama ada dengan fungsi paru-paru formal atau dengan meter aliran puncak. Diagnosis asma biasanya disahkan jika selepas memberi bronkodilator kepada pesakit, halangan ini akan hilang.

Apa itu Asma?

:small_blue_diamond: Asma adalah penyakit kronik yang membuat pernafasan menjadi sukar. Ia juga menyebabkan keradangan di saluran udara. 25 juta orang di Amerika Syarikat menderita asma menurut CDC.

:small_blue_diamond: Gejala asma biasanya merangkumi:

 • Batuk

 • Kesukaran tidur

 • Mengi

 • Sesak nafas

 • Sesak dada atau sakit

Pencetus Asma untuk Dielakkan

:small_blue_diamond: Asma mencetuskan untuk mengelakkan penyedut yang menawarkan kawalan jangka panjang dan kelegaan jangka pendek. Untuk mengurangkan risiko terkena suar, anda boleh mengelakkan pencetus asma, jika alat penyedut tidak tersedia.

:small_blue_diamond: Pencetus asma untuk mengelakkan melibatkan:

 • Pendedahan debunga

 • Tungau habuk

 • Pencemaran udara luar

 • Bau yang kuat seperti minyak wangi atau asap tembakau

 • Perosak (lipas, tikus)

 • Acuan

 • Haiwan peliharaan (bulu dan kelemumur)

 • Jangkitan yang berkaitan dengan virus selesema, selesema, dan pernafasan

 • Bekalan pembersihan dan pembasmian kuman (cecair)

 • Senaman yang kuat

:small_blue_diamond: Dengan penyedia penjagaan kesihatan anda, baiklah melakukan pemeriksaan berkala walaupun anda mengalami simptom asma ringan sepanjang tahun.

:small_blue_diamond: Adalah perlu untuk memastikan bahawa anda mempunyai diagnosis yang tepat kerana kadang-kadang penyakit pernafasan lain juga boleh menyebabkan mereka sama seperti asma.

:small_blue_diamond: Menurut American College of Allergy, Asthma, and Immunology, jika anda harus menggunakan alat sedut OTC 2 kali dalam seminggu atau 2 atau lebih malam dalam seminggu atau sebulan, maka anda semestinya perlu menghubungi doktor.

Adakah selamat menggunakan alat sedut asma jika kita tidak menghidap asma?

:small_blue_diamond: Tidak dianjurkan untuk menggunakan ubat apa pun untuk keadaan yang tidak anda miliki. Tetapi, bagi penyedut asma, risikonya agak rendah berbanding dengan ubat diabetes misalnya, yang boleh menyebabkan penurunan gula darah yang mengancam. Untuk melegakan kekejangan pada otot saluran napas digunakan bronchodilator inhaler atau melegakan ubat.

:small_blue_diamond: Alat penyedut tidak akan memberi kesan pada saluran udara jika anda tidak mengalami kekejangan tetapi ia mempunyai kesan sampingan yang berpotensi melibatkan degupan jantung berlumba dan merasa sangat gemetar. Penyedut steroid yang dihirup tidak akan memberi kesan yang baik kecuali meningkatkan risiko keadaan seperti osteoporosis, candida oral dan katarak yang penting jika digunakan pada dos yang tinggi dalam jangka masa yang panjang.

Bagaimana alat penyedut asma berfungsi?

:small_blue_diamond: Terdapat beberapa jenis penyedut serbuk kering-penyedut fizikal, penyembur bertekanan dan penyedut kapsul dan ini berbeza mengikut ubat yang dikandungnya dan syarikat yang membuatnya. Terdapat tiga kelas utama ubat yang dibawa dalam penyedut:

 • Untuk menyelamatkan bronkodilator bertindak pendek digunakan, ketika dada ketat - ini membuka saluran udara.

 • Tulang belakang semua rawatan asma adalah steroid yang dihirup. Steroid yang dihirup menargetkan dan mengurangkan keradangan di saluran udara menjadikannya tidak dijangka mengalami kekejangan.

 • Pengawal biasanya merupakan bronkodilator yang bertindak panjang yang membantu mengawal gejala.

:small_blue_diamond: Ubat penyembuhan paling berkesan kerana ia terus ke paru-paru di mana masalahnya adalah, mengurangkan kesan sampingan dan meningkatkan kesan ubat.

Penyedut

Cara Merawat serangan Asma tanpa Penyedut

:small_blue_diamond: Anda biasanya akan menggunakan alat sedut untuk merasa selesa, ketika menghidap asma. Tetapi di kawasan di mana anda tidak boleh mendapatkan ubat anda mungkin mengalami serangan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk bernafas dengan selesa ketika alat sedut anda tidak dapat dicapai. Cubalah teknik berikut jika anda mengalami serangan, atau anda merasa akan datang.

1. Duduk

:small_blue_diamond: Jangan berbaring ketika serangan menyerang. Sekiranya anda berbaring atau walaupun anda hanya membongkok, ia boleh menyekat pernafasan lebih banyak.

2. Fokus pada Pernafasan anda

:small_blue_diamond: Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan sehingga anda bersedia jika tiba masanya. Mereka juga dapat membantu anda tidak mengalami serangan.

:small_blue_diamond: Kaedah Buteyko memerintahkan anda untuk bernafas dengan stabil dan selesa melalui hidung dan bukan melalui mulut. Udara di dalam badan anda akan tetap lembab dan hangat sekiranya anda menggunakan teknik ini. Semasa anda bernafas, ini membantu saluran udara menjadi kurang sensitif.

:small_blue_diamond: Kaedah papworth menggunakan latihan relaksasi dan pernafasan untuk membantu anda mempelajari ahli corak pernafasan. Ia mendorong pernafasan yang lebih santai dan ketika anda menghirup udara membuat anda lebih mengetahui otot yang anda gunakan. Contohnya, anda akan menggunakan hidung dan diafragma dan bukannya dada mulut anda. Kaedah papworth juga memberi petunjuk bagaimana mengubah pernafasan anda mengikut aktiviti yang anda lakukan.

:small_blue_diamond: Bercakap dengan doktor anda kerana kedua-dua kaedah ini memerlukan masa untuk belajar dan anda perlu menggunakannya masing-masing agar mereka dapat membantu menghidap asma anda.

3. Jauhi pencetus

:small_blue_diamond: Beberapa perkara di rumah atau di sekitar anda boleh menjadikan asma anda menjadi teruk. Cuba menjauhkan diri dari perkara-perkara berikut sebanyak mungkin jika anda mengalami serangan atau bahkan jika tidak.

 • Tekanan

 • Asap

 • Orang yang menghidap selesema biasa

 • Pengawet dalam minuman dan makanan

 • Serbuk sari, acuan, bulu binatang dan habuk

 • Beberapa ubat seperti beta-blocker, aspirin, naproxen sodium dan ibuprofen

4. Ambil sedikit madu

:small_blue_diamond: Madu akan membantu menghilangkan kahak di kerongkong anda, Sekiranya anda mengambil sesudu atau mencampurkannya ke dalam segelas air. Itu boleh membolehkan anda bernafas dengan selesa. Sebaiknya minum madu sebelum tidur, walaupun anda tidak mengalami serangan. Anda akan tidur lebih lena apabila menghilangkan kahak di kerongkong anda. Itu dapat membantu anda bangun dengan segar.

5. Minum Kafein

:small_blue_diamond: Soda, kopi, teh atau minuman lain dengan kafein dapat membantu saluran udara anda terbuka. Sebilangan kecil kafein dapat membantu anda bernafas dengan lebih baik sehingga 3 jam. Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengetahui sama ada minuman berkafein dapat menolong simptom asma secara kekal.

6. Gunakan minyak Eucalyptus

:small_blue_diamond: Dalam mangkuk air rebus masukkan beberapa tetes dan hirup wap untuk membantu membersihkan jalan yang tersumbat. Ia juga boleh meruntuhkan lendir.

:small_blue_diamond: Anda boleh meletakkan beberapa tetes pada tuala dan meletakkannya di dekat hidung semasa anda tidur untuk membantu anda mendapatkan rehat yang lebih baik. Sebelum mencubanya, berbincanglah dengan doktor anda mengenai perkara ini kerana sebilangan produk dengan minyak kayu putih juga membawa bahan kimia yang boleh menyebabkan asma pada sesetengah orang.

7. Cuba minyak Mustard

:small_blue_diamond: Dari biji sawi, minyak pemanasan dapat membantu anda bernafas. Minyak yang dipanaskan membuka laluan anda dan membantu paru-paru anda berfungsi setelah anda minyak di dada anda. Ia melindungi, jadi anda boleh menggunakannya sebanyak yang anda perlukan untuk merasa selesa.

Bolehkah Kami Menghidap Penyedut Asma di Kaunter?

:small_blue_diamond: Untuk mengubati asma tidak ada kaedah jalan pintas, tetapi jika diperlukan bantuan cepat, ada pilihan OTC yang tersedia untuk memberikan kelegaan. Inhaler dosis meteran yang diluluskan oleh FDA hanya Primatene Mist. Primatene mist disarankan untuk gejala ringan asma spasmodik.

:small_blue_diamond: Walaupun alat penyedut asma boleh diakses, pakar mengatakan bahawa mereka bukan pilihan yang baik untuk asma. Tetapi, sebilangan orang memilih laluan ini kerana kekurangan insurans atau untuk bantuan cepat.

Perbezaan antara Penyedut Coklat dan Biru

:small_blue_diamond: Penyedut biru adalah penghilang. Mereka digunakan apabila diperlukan untuk bantuan kecemasan dari gejala asma.

:small_blue_diamond: Penyedut coklat adalah penyebabnya. Untuk mengelakkan gejala asma dan serangan asma, ia harus digunakan setiap hari.

Penyedut Biru

:small_blue_diamond: Ubat salbutamol terdapat dalam alat sedut biru dan diberikan di bawah jenama Salamol dan Ventolin.

:small_blue_diamond: Bronkodilator yang bertindak pantas dan yang dapat segera menghilangkan gejala asma adalah Salbutamol. Di saluran udara berfungsi dengan cepat untuk merehatkan otot sehingga lebih mudah bernafas. Untuk mencapai kesan ini satu atau dua hembusan alat sedut biru anda sudah mencukupi. Alat sedut ini harus digunakan berdasarkan 'keperluan' - anda harus menggunakannya setiap kali anda merasakan asma anda semakin teruk. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa pencetus, seperti asap, senaman, debunga atau perubahan cuaca .

:small_blue_diamond: Anda harus menyimpan alat sedut biru anda pada diri anda sekiranya anda memerlukannya. Sekiranya anak anda mengalami asma, ada baiknya menyimpan alat sedut biru kedua di sekolah.

:small_blue_diamond: Asma anda mungkin tidak terkawal dengan baik, jika anda menggunakan alat sedut biru lebih dari dua kali seminggu. Untuk kajian semula asma jika ini berlaku, anda harus menghubungi jururawat atau doktor anda.

Penyedut Coklat

:small_blue_diamond: Steroid dos rendah terdapat di dalam inhaler coklat. Ini diberikan sekali atau dua kali sehari untuk mengurangkan keradangan dalam gejala kawalan dan saluran udara. Ia harus digunakan setiap hari walaupun anda merasa baik-baik saja. Tetapi, mungkin memerlukan beberapa minggu untuk melihat kelebihannya.

:small_blue_diamond: Penyedut steroid fokus untuk mengurangkan berlakunya gejala asma dan mencegah serangan asma daripada berlaku. Oleh itu, mereka penting dalam pengurusan asma. Penyedut steroid tidak cepat menghilangkan gejala kecemasan dan itulah sebabnya tidak boleh digunakan semasa serangan asma - dan kerana ini alat sedut biru digunakan.

:small_blue_diamond: Di UK inhaler steroid biasa yang diresepkan termasuk Pulmicort, Clenil, dan Qvar. Berdasarkan tahap asma anda, anda mungkin menggunakan kekuatan inhaler steroid atau inhaler gabungan yang lebih besar. Inhaler kombinasi pada dasarnya menggabungkan bronkodilator yang bertindak panjang bersama dengan steroid. Ini bertujuan untuk mengurangkan bilangan alat sedut yang perlu anda gunakan. Mereka juga harus digunakan secara berkala dan mungkin warna lain!

Penyedut Coklat

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai cara mendapatkan alat sedut tanpa berjumpa doktor.

S1. Bagaimana saya mendapatkan alat sedut kecemasan?

Anda boleh mendapatkan alat sedut kecemasan dengan bertanya kepada ahli farmasi tempatan jika mereka dapat memberikan bekalan ubat kecemasan kepada anda. Dalam beberapa kes, jururawat di pusat lawatan NHS mungkin dapat memberikan ubat anda. Di luar waktu GP biasa, anda mungkin boleh mendapatkan resep dengan menghubungi 111 atau dari perkhidmatan di luar waktu. Lawati NHS 111 hampir.

S2. Bolehkah ahli farmasi menetapkan ubat penyedut?

Semua ahli farmasi boleh memberikan preskripsi dan menetapkan dalam keadaan kecemasan di Alberta ,. Dalam kes ini, Rick membuka semula resepnya, menukar ubat jenama Ventolin dengan ubat generik Salbutamol, yang memberi Mary bantuan pernafasan kecemasan.

S3. Adakah anda memerlukan preskripsi untuk inhaler?

Anda boleh mendapatkan inhaler tanpa preskripsi dan juga tanpa berjumpa doktor. Untuk mengawal keadaan secara melindungi dan mencukupi, kebanyakan pesakit asma memerlukan ubat preskripsi, seperti penyedut preskripsi. Ubat OTC teratas untuk asma melibatkan:

 • Penyedut Primatene Mist HFA

 • Penyedut asthmanefrin

S4. Berapakah kos penyedut?

Inhaler biasanya berharga antara $ 350 dan $ 450 setiap preskripsi. Sebaliknya, alat sedut generik baru ini berharga antara $ 60 hingga $ 100. Walaupun pesakit tidak mahu membayar harga penuh, mereka masih boleh menjimatkan wang.

S5. Bolehkah saya membeli alat sedut di Walmart?

Ya, anda boleh membeli alat sedut di Walmart kerana Walmart mengumumkan bahawa ia akan menjadi peruncit lengkap alat sedut ReliON Ventolin HFA. Bermula pada $ 8, menurut Walmart, alat sedut penyelamat albuterol yang mesra alam ini adalah alat sedut harga terendah di pasaran, menurut Walmart.

S6. Bolehkah anda berlebihan menggunakan inhaler biru?

Tidak, anda tidak boleh berlebihan menggunakan inhaler biru kerana jika anda terlalu banyak menyedut inhaler Asmol, anda mungkin mengalami degupan jantung yang cepat, merasa tenang atau sakit kepala. Anda juga mungkin mempunyai asid yang meningkat dalam darah, yang boleh menyebabkan peningkatan pernafasan. Gejala-gejala ini pada amnya adalah kesan sampingan ringan semasa menggunakan inhaler Asmol.

Kesimpulannya

:small_blue_diamond: Bagaimana cara mendapatkan alat sedut tanpa berjumpa doktor? Anda boleh mendapatkan alat sedut tanpa berjumpa doktor dengan membuat janji temu dalam talian dengan doktor atau mendapatkan alat sedut yang boleh diakses di kaunter. Inhaler digunakan untuk mengatasi masalah pernafasan.

:small_blue_diamond: Rasa kekurangan adalah salah satu perasaan buruk dunia. Anda boleh membuka paru-paru tanpa menggunakan alat sedut dengan melakukan beberapa perkara di rumah. Rawatan di rumah sering dapat mengurangkan simptom asma ringan dan masalah pernafasan lain.

:small_blue_diamond: Tidak dianjurkan untuk menggunakan ubat apa pun untuk keadaan yang tidak anda miliki. Untuk mengubati asma tanpa menggunakan alat sedut, cubalah melakukan beberapa perkara seperti duduk, fokus pada pernafasan anda dan jauhkan dari pencetus dll. Untuk melegakan simptom asma, penyedut biru digunakan dan penyedut coklat digunakan untuk mencegah gejala asma dan serangan asma.

artikel berkaitan

Adakah kalsium skor tinggi baik untuk kesihatan?

Vaksinasi dari Kanak-kanak

Bantuan Kecemasan: 8 cara untuk mengurangkan kebimbangan secara semula jadi

Gejala Diabetes

Untuk apa penyedut digunakan? Inhaler digunakan untuk mengurangkan keradangan saluran pernafasan. Penyedut mempunyai ubat anti-radang yang dipasang di dalamnya yang melawan pembengkakan dan dengan itu meminimumkan pertumbuhan lendir di saluran udara. Oleh kerana itu, saluran udara yang sensitif kurang terdedah kepada pencetus keradangan berulang. Beberapa penyedut mempunyai mekanisme kerja yang kuat dan cenderung bertindak balas lebih cepat daripada yang lain. Namun, ada yang mungkin mula bekerja setelah beberapa minggu dan bahkan sebulan.

Apakah tujuan menggunakan alat sedut?

Inhaler juga disebut sebagai Bronchodilators. Inhaler digunakan untuk melebarkan dan mengurangkan kesan menguatkan otot yang mengelilingi paru-paru anda. Inhaler berfungsi dengan melonggarkan saluran udara sehingga lebih banyak oksigen dapat bergerak ke dalam paru-paru dan karenanya karbon dioksida dapat keluar dari laluan dengan mudah, yang mengakibatkan pemeliharaan aliran udara normal.

Sekiranya asma , saluran udara menjadi terhad dengan otot yang sangat mempengaruhi proses pernafasan dengan sesaknya. Keketatan ini mengakibatkan pembengkakan dan penyempitan saluran udara. Dalam keadaan ini, penggunaan alat sedut mengakibatkan pencairan saluran udara yang disekat dengan merehatkan otot-otot yang ketat.

RINGKASAN: Orang yang menghidap asma menggunakan alat sedut kerana terdapat kapsul atau ubat yang dimasukkan ke dalamnya, dalam kebanyakan jenisnya. Ubat ini mengurangkan pembengkakan tiub udara dan menenangkan pernafasan.

Berdasarkan penggunaannya, alat sedut mempunyai jenis berikut:

Ciri-ciri pMDI DPI PENYEMBUHAN SOFT-MIST
Jenis-Jenis 2 3 3 Bujang
Gunakan Lebih senang digunakan Lebih senang digunakan Lebih senang digunakan Membingungkan
Kapsul / ubat Tiada seperti itu Ada yang ada, yang lain tidak Ya Ya
Kos murah mahal Murah Mahal

1. pMDI:

Antara yang paling penting dari semua penyedut adalah pMDI. Jenis ini selanjutnya terdiri daripada dua kategori. Yang pertama adalah mekanikal sementara yang kedua adalah sesak nafas.

Untuk menggunakan alat sedut mekanikal, orang tersebut harus menekan pemicu sebelum dia mula menyedutnya. Penyedut mekanikal tidak begitu sesuai untuk orang yang berumur atau mempunyai masalah arthritis.

Di sisi lain terdapat alat penyedut nafas. Jenis alat sedut ini lebih sesuai kerana mereka tidak memerlukan banyak usaha untuk membuat mereka mula bekerja. Sebaliknya, mereka mula bekerja sebaik sahaja pesakit menginspirasinya.

Alat penyedut pernafasan akut mempunyai sekatan yang lebih kuat sehingga pesakit harus menghirup melebihi jumlah purata, yang biasanya 30 mL dalam satu saat sehingga alat sedut dapat berfungsi dengan baik.

2. INHALER KERING KERING:

Inhaler Serbuk Kering atau DPI direka sedemikian rupa sehingga lebih mudah digunakan daripada pMDI. Pesakit yang tidak dapat bersaing dengan selang waktu pMDI kerana kekuatan dan kekurangan potensi mereka tidak cenderung menggunakan DPI.

Inhaler Serbuk Kering mempunyai kelebihan bahawa mereka memberikan satu atau beberapa gumpalan, bergantung pada keperluan penggunanya. Dengan munculnya strategi pemasaran yang berbeza, DPI selanjutnya dipecah menjadi kategori yang berbeza.

Sebilangan DPI berfungsi dengan memasukkan ubat ke dalamnya, sementara yang lain bekerja sendiri. Kerosakan ini adalah kelemahan besar kerana menghalang penggunaan alat sedut ini dengan betul.

Kadang-kadang, berlaku salah tanggapan dan pengguna tidak memahami jenis mana yang harus mereka gunakan. Oleh kerana kelemahan ini, penjualan alat penyedut ini telah mengurangkan kerana tidak mesra pengguna.

3. NEBULISER:

Ubat pertama yang diketahui untuk merawat pesakit asma adalah Nebulizers. Nebulizer mempunyai mekanisme bahawa sebaik sahaja dimampatkan ubat keluar dari semburan dan masuk terus ke paru-paru.

Nebulizer mempunyai penutup mulut yang merupakan bahagian terpentingnya dan memainkan peranan penting dalam proses inspirasi. Pesakit memegang nebulizer di tangannya dan penutup mulut dibawa dekat ke mulut. Kemudian, pesakit harus menarik nafas panjang dan dalam selama hampir sepuluh hingga lima belas minit. Proses ini membolehkan ubat yang dicairkan mencapai paru-paru dan membuka otot-otot yang tersekat dengan cara yang cekap. Nebulizer mempunyai kelebihan bahawa mereka tidak memerlukan banyak kekuatan untuk membuatnya berfungsi. Walaupun nebulizer mudah digunakan tetapi tetap pesakit harus meminta nasihat dari dokternya mengenai penggunaan nebulizer yang juga bergantung pada ubat yang disarankan oleh doktor untuk digunakan oleh pesakit.

Jenis nebulizer lain adalah ultrasonik yang berfungsi pada tahap suara, tetapi lebih mahal daripada nebulizer lain.

4. PENYEDUR SOFT-MIST:

Yang ketiga dan terbaru dari semua alat sedut adalah penyedut kabus lembut. Nafas ubat melalui alat sedut ini jauh lebih perlahan daripada yang lain. Lebih dari satu setengah saat diperlukan untuk membuat ubat keluar dari semburan dan sampai ke destinasi terakhir paru-paru, alveoli.

Pesakit lebih selesa menggunakan alat sedut ini dan mereka berfungsi mengikut selang waktu dan pengguna mendapat masa antara pengeluaran ubat dan jangkauannya ke alveoli. Inhaler jenis ini sangat popular di kalangan masyarakat sekarang.

Diberikan di bawah adalah ubat-ubatan yang boleh dimasukkan ke dalam alat sedut untuk kegunaannya, baik dalam bentuk tunggal atau dengan menggabungkan kedua-duanya: • Kortikosteroid • Bronkodilator

RINGKASAN: Jenis penyedut pertama adalah pMDI. DPI adalah jenis penyedut kedua dan berfungsi sama ada ubat yang dimasukkan ke dalamnya atau ubat itu sendiri. Nebulizers adalah penyedut jenis ketiga dan berfungsi dengan penutup mulut yang melekat pada mulut pesakit. Alat penyedut terbaru adalah penyedut kabut lembut. Bengkak mereka jauh lebih perlahan daripada yang lain.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Orang ramai mengemukakan beberapa soalan yang berkaitan dengan penggunaan alat sedut. Beberapa soalan yang paling sering ditanya dan jawapannya diberikan di bawah:

1. Apa yang ada di dalam alat penyedut?

Inhaler mempunyai tujuan utama untuk mengurangkan pembengkakan saluran udara. Pembengkakan ini dikurangkan melalui ubat-ubatan yang dipasang di alat sedut. Selalunya, steroid digunakan di dalam alat sedut, tetapi banyak penyedut juga mempunyai bronkodilator untuk mengurangkan pembengkakan ini. Beberapa penyedut mempunyai kombinasi steroid dan bronkodilator. Inhaler jenis ini disebut sebagai gabungan dua.

2. Bolehkah inhaler membantu batuk?

Terdapat jenis penyedut tertentu yang disyorkan oleh ahli alahan, bergantung kepada gejala batuk alergi pesakit. Penyedut ini mengurangkan keradangan saluran udara sehingga mengurangkan serangan batuk.

3. Bagaimana menggunakan inhaler untuk asma?

Langkah-langkah berikut harus diikuti untuk penggunaan inhaler yang betul:

 1. Bersihkan penutup mulut dan bawa dekat ke mulut anda.
 2. Goncangkan alat sedut ke atas dan ke bawah untuk mengaktifkan ubat.
 3. Mula menarik nafas perlahan-lahan melalui alat sedut.
 4. Gerakkan kepala sedikit ke belakang.
 5. Hentikan nafas anda selama beberapa saat sehingga ubat dapat sampai ke paru-paru dengan betul.
 6. Hembuskan nafas yang tersimpan melalui saluran hidung.
 7. Untuk mengambil lebih banyak sedutan inhaler, tunggu sebentar dan kemudian ulangi prosedur di atas.

4. Apakah kesan sampingan penggunaan alat sedut?

Kesan sampingan yang paling biasa adalah:

 1. Sakit tekak
 2. Batuk
 3. Kulat yang tumbuh di dalam mulut
 4. Pendarahan hidung

5. Apakah penyedut?

Penyedut adalah ubat anti-radang yang mengurangkan pembengkakan saluran udara dan dengan itu mengurangkan masalah pernafasan.

KESIMPULAN:

Orang yang menghidap asma mengalami pembengkakan dan penyempitan saluran udara yang menghalang proses pernafasan. Penyempitan ini dikurangkan dengan penggunaan alat sedut.

Inhaler mempunyai kapsul yang terpasang di dalamnya yang keluar dalam bentuk semburan sebaik sahaja pemicu ditekan. Semburan ubat ini memasuki paru-paru dan membuka penyempitan. Penyedut adalah dari pelbagai jenis.

Artikel berkaitan:

Ya, anda boleh mendapatkan alat sedut tanpa berjumpa doktor dengan membuat janji temu visual atau dengan menggunakan alat sedut di kaunter.

Doktor dalam talian dapat menetapkan arahan penyedut pada waktu temu janji sebenar. Mereka secara mekanikal boleh menghantar surat inhaler doktor anda ke farmasi anda, di mana anda boleh mengambilnya.

Bilakah dan Cara Menggunakan Penyedut

Terdapat pelbagai jenis alat sedut yang berfungsi untuk tujuan yang berbeza dan memerlukan teknik yang berbeza.

Harian: Urus Penyedut

Alat penyedut ini membantu mencegah letusan dan mencegah gejala menjadi semakin teruk. Mereka dipanggil inhaler kawalan kerana mereka mempunyai ubat anti-radang.

Gunakan sendiri sekerap yang diberitahu oleh doktor anda, biasanya sekali atau dua kali sehari:

Sama ada anda mempunyai simptom atau tidak Atau anda merasa lebih baik Sekiranya anda terpaksa menggunakannya dua kali sehari, berhasrat untuk berpisah selama 12 jam.

Sekiranya anda mula menggunakan alat sedut ini, mungkin dua hingga empat minggu sebelum anda menyedari bahawa ubat mula berfungsi.

Pelepasan Segera: Rescue Inhaler

Alat sedut kecemasan atau kecemasan membawa kembali pernafasan normal apabila anda:

Angin Sedikit Letupan Merasa sesak di dada Anda Batuk Anda harus sentiasa menggunakan alat penyedut pemulihan. Gunakannya:

Apabila anda mengalami simptom

Sebelum anda terlalu dekat dengan penyebab asma Apabila anda menghadapi sebab yang tidak dijangka Penyedut pemulihan dirancang untuk melegakan gejala sementara, bukan untuk mengawal asma anda dalam jangka masa panjang. Sekiranya anda menggunakan dua atau lebih hari dalam seminggu, atau lebih dari 2 malam dalam sebulan, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kawalan penyedutan harian.

Cara Menggunakan Inhaler Dosis Berukuran (MDI)

Inhaler berbeza, jadi periksa arahan anda. Inhaler pertama terlebih dahulu. Anda perlu melakukan ini semasa anda menggunakan alat sedut untuk pertama kalinya, atau jika anda tidak menggunakannya selama 2 minggu atau lebih. Goncangkan selama 5 saat, keluarkan alat sedut dari anda, dan tekan ke bawah untuk menyedut. Tunggu beberapa saat dan lakukan lagi. Kemudian lakukan ini dua kali lebih daripada empat kali.

Cara Menggunakan Inhaler MDI Tanpa Ruang

Tanggalkan penutup, kemudian: Goncangkan selama 5 saat. Pegang alat penyedut dengan jari telunjuk ke atas dan ibu jari ke bawah untuk menyokongnya. Gunakan tangan yang lain untuk menahan ruang jika anda memerlukannya. Tarik nafas dalam-dalam. Letakkan pembesar suara di antara gigi anda, dan tutup bibir dengan rapat. (Pastikan lidah anda tidak menyekat bukaan anda.) Anda juga boleh memegang penutup mulut dengan dua jari dari mulut anda. Tekan ke atas, kemudian tarik nafas sehingga paru-paru anda sepenuhnya terisi - kira-kira 4-6 saat. Pegang ubat di paru-paru anda selama mungkin (5-10 saat kanan), dan kemudian hembuskan. Sekiranya anda tidak mendapat cukup udara untuk nafas pertama, tunggu 15-30 saat dan cuba lagi. Goncangkan kanister lagi sebelum tarikan seterusnya. Ulangi untuk pembesar suara. Sekiranya ubat anda mengandungi steroid, bilas mulut anda dan bilas dengan air setelah menggunakan alat sedut. Lumurkan air. • gunakan alat sedut. Lumurkan air.

Cara Menggunakan MDI Inhaler dengan Spacer

• Ganti alat sedut. • Goncangkan selama 5 saat. • Pegang alat penyedut dengan jari telunjuk ke atas dan ibu jari ke bawah untuk menyokongnya. Gunakan tangan yang lain untuk menahan ruang jika anda memerlukannya. • Bernafas keluar. • Letakkan pembesar suara di antara gigi anda, dan tutup bibir dengan rapat di dekat ruang. (Pastikan lidah anda tidak menyekat bukaan anda.) • Tekan ke atas dan tarik nafas sehingga paru-paru anda benar-benar penuh - kira-kira 3-5 saat. • Pegang ubat di paru-paru anda selama mungkin (5-10 saat ke kanan), dan kemudian hembuskan. • Sekiranya anda tidak mendapat cukup udara untuk nafas pertama, tunggu 15-30 saat dan cuba lagi. Goncangkan alat sedut semula sebelum penyedutan kedua. Jangan mengisi bilik dengan mengeluarkan dua ubat pada masa yang sama. • Ulangi untuk pembesar suara. • Sekiranya ubat anda mempunyai steroid, bilas mulut anda dan bilas dengan air setelah menggunakan alat sedut. Lumurkan air. Cara Menggunakan Inhaler Serbuk Kering Keluarkan penutupnya. Untuk menggunakan satu peranti, muatkan kapsul. Tarik nafas dalam-dalam (bukan di mulut). Masukkan pembesar suara di antara gigi depan anda dan tutup bibir anda. Tarik nafas ke dalam mulut selama 2-3 saat. Tanggalkan alat sedut. Tahan nafas anda selama mungkin. (Antara 4 hingga 10 saat tidak mengapa.) Tarik nafas sedikit.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q.1 Bolehkah saya mendapatkan alat sedut di kaunter?

Primatene Mist adalah satu-satunya alat penyedut over-the-counter (OTC) yang diluluskan untuk melegakan simptom asma ringan - seperti sesak nafas, sesak dada dan sesak nafas - pada pesakit yang berumur 12 tahun ke atas.

S.2 Bolehkah saya mendapatkan alat sedut di farmasi?

Sekiranya anda kehilangannya, atau sudah berakhir dan anda tidak dapat menemui janji temu doktor, ahli farmasi anda boleh memberi anda alat sedut kecemasan.

Q.3 Adakah itu di kaunter Albuterol?

Albuterol digunakan untuk merawat asma dan COPD. Sebagai ubat preskripsi, tidak mungkin membeli albuterol over-the-counter (OTC). Kos inhaler albuterol HFA doktor biasanya berkisar antara 25 hingga 60 per inhaler

S.4 Apa yang boleh menggantikan alat sedut yang baik?

Sekiranya anda menggunakan ubat ini, beralihlah ke steroid lain yang tertelan. Alternatif lain yang baik termasuk Flovent, Pulmicort, Asmanex dan Alvesco.

Q.5 Bolehkah anda membeli alat sedut Walmart?

Alat sedut ReliOn® Ventolin HFA, dijual secara eksklusif di Walmart *, akan mengurangkan perubahan tersebut kerana pesakit asma terpaksa menukar alat sedut berkemampuan CFC mereka untuk memasang alat sedut HFA baru pada tahun baru sesuai dengan mandat FDA.

Q.6 Berapa banyak penyekat penyedut yang boleh membunuh anda?

Dos biasa ialah 2 biji empat kali sehari. Overdosis ubat ventolin boleh membawa maut. Sekiranya anda rasa anda makan berlebihan, anda harus mendapatkan bantuan perubatan DARURAT

Q.7 Adakah salah menggunakan alat sedut jika anda tidak menghidap asma?

Tidak digalakkan menggunakan ubat preskripsi yang anda ambil. … Alat sedut bronkodilator, atau “antidepresan”, digunakan untuk meredakan kesakitan saluran udara. Sekiranya anda tidak mengalami kekejangan, ia tidak akan mempengaruhi saluran udara tetapi kemungkinan kesan sampingannya termasuk degupan jantung yang cepat dan gegaran yang sangat kuat.

Q.8 Adakah penyedut membahayakan paru-paru?

Penghidap ASTHMA dapat menyedut paru-paru mereka untuk menghasilkan bahan kimia berbahaya dan sangat meningkatkan risiko kejang jika digunakan terlalu kerap, kata para penyelidik.

Mendapatkan penyedut dari farmasi

Ya, anda boleh membeli alat sedut di mana-mana farmasi tempatan . Ini termasuk alat penyedut yang dijual di kaunter dan preskripsi. Anda boleh bercakap dengan ahli farmasi tempatan anda mengenai pilihan rawatan. Mereka mungkin mencadangkan penyedut di kaunter atau mencadangkan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Bolehkah anda membeli alat penyedut?

Bolehkah anda membeli alat penyedut? Ya, penyedut over-the-counter, seperti Primatene Mist, boleh didapati tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa alat sedut OTC bukan pengganti alat sedut preskripsi.

Penyedut asma kecemasan di kaunter

Albuterol digunakan untuk merawat asma dan COPD. Sebagai ubat preskripsi, tidak mungkin membeli albuterol over-the-counter (OTC). Kos penyedut HFA albuterol biasanya berkisar antara $ 25 hingga $ 60 setiap penyedut.

Bagaimana cara mengeluarkan alat sedut dari waktu ke waktu?

Bagaimana cara mengeluarkan alat sedut dari waktu ke waktu? Tanyakan kepada ahli farmasi tempatan jika mereka dapat memberikan bekalan ubat kecemasan kepada anda. dalam beberapa kes, jururawat di pusat lawatan NHS mungkin dapat memberikan ubat atau preskripsi anda. di luar waktu GP biasa, anda mungkin boleh mendapatkan preskripsi dari perkhidmatan selepas waktu atau dengan menghubungi 111. Lawati NHS 111 dalam talian.

Inhaler biru atau coklat terlebih dahulu

Mesej utama adalah bahawa inhaler biru digunakan untuk melegakan segera, sementara inhaler coklat digunakan untuk mengurangkan gejala dan mencegah serangan selanjutnya. Ingat ketika gejala muncul atau jika anda mengalami serangan asma untuk menggunakan alat sedut biru.

Inhaler 'reliever' biru digunakan sesuai keperluan untuk melegakan simptom asma dengan segera. Penyedut coklat 'preventer' harus digunakan setiap hari untuk mencegah gejala asma dan serangan asma.

Bolehkah anda membeli modulit clenil di kaunter?

Clenil Modulite tidak boleh didapati di kaunter tetapi hanya dengan preskripsi.

Bolehkah anda mendapatkan alat sedut kecemasan dari farmasi?

Ahli farmasi boleh memberikan rawatan kecemasan sehingga 30 hari rawatan untuk kebanyakan ubat preskripsi kecuali: insulin, salap asma, krim atau alat sedut - hanya pembungkusan terkecil yang akan disediakan.

Penyedut biru di atas kaunter

Ventolin adalah ubat preskripsi sahaja. Adalah penting bahawa doktor menilai gejala anda dan mendiagnosis keadaan anda sebelum menggunakan Ventolin untuk pertama kalinya. Oleh itu, Ventolin tidak boleh dibeli di kaunter.

Bagaimana untuk membeli alat sedut di kaunter?

Ya, anda boleh membeli alat sedut di mana-mana farmasi tempatan. Ini termasuk alat penyedut over-the-counter dan preskripsi. Anda boleh bercakap dengan ahli farmasi tempatan anda mengenai pilihan rawatan. Mereka mungkin mencadangkan alat penyedut di kaunter atau mencadangkan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Menggunakan alat sedut semasa anda tidak menghidap asma

Adakah selamat menggunakan alat sedut jika anda tidak menghidap asma? Tidak digalakkan menggunakan ubat untuk penyakit yang tidak anda alami. Bagi penyedut asma, risikonya relatif rendah dibandingkan dengan ubat diabetes misalnya, yang boleh menyebabkan kadar gula darah turun dengan berbahaya.

Adakah alat penyedut boleh didapati di kaunter?

Inhaler over-the-counter, seperti Primatene Mist, boleh didapati tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa alat sedut OTC bukan pengganti alat sedut preskripsi.

Adakah penyedut mesti diresepkan?

Alat sedut boleh didapati tanpa resep untuk melegakan simptom ringan asma, seperti sesak nafas, sesak dada, dan mengi.

Penyedut asmol di kaunter

Salbutamol, juga dikenal sebagai Ventolin, Asmol, dan Airomir, yang biasanya digunakan untuk asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), dan penyakit pernafasan lain adalah ubat penenang yang penting. Ubat ini boleh didapati di kaunter tanpa memerlukan preskripsi dari doktor anda.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Adakah terdapat Albuterol yang dijual bebas?

Albuterol digunakan untuk merawat asma dan COPD. Sebagai ubat preskripsi, tidak mungkin membeli albuterol over-the-counter (OTC).

S: Adakah rawatan pernafasan bebas?

Asthmanefrine (racepinephrine) adalah ubat penyedut bebas yang kini ada di kaunter. Jenis ubat asma ini dirancang untuk melegakan simptom asma seperti sesak nafas, sesak dada, dan mengi.

S: Adakah anda memerlukan preskripsi untuk inhaler?

Anda memerlukan preskripsi untuk inhaler di Amerika Syarikat, tetapi mungkin berbeza untuk beberapa negeri di Amerika Syarikat. Satu-satunya alat sedut yang diluluskan oleh FDA yang anda dapat tanpa preskripsi adalah Primatene Mist. Walau bagaimanapun, ia hanya diluluskan untuk melegakan simptom asma sementara dan bukan untuk rawatan jangka panjang.

S: Bolehkah anda mendapatkan inhaler dalam talian?

Ubat asma digunakan untuk memberikan kelegaan jangka pendek dan pengurusan asma jangka panjang. Melalui Push Health, anda boleh memesan preskripsi ubat asma secara dalam talian dan memberikan ubat penyedut atau pil asma kepada anda atau ke farmasi tempatan.

S: Apa yang boleh saya gunakan jika saya tidak mempunyai Albuterol?

Diambil tanpa penyedut semasa serangan asma?

:o: Duduk tegak. Hentikan apa sahaja yang anda lakukan dan duduk tegak.

:o: Tarik nafas panjang dan dalam. Ia membantu melambatkan pernafasan dan mencegah

:o: Hiperventilasi.

:o: Bertenang.

:o: Pergi dari pencetus.

:o: Minum minuman berkafein panas.

:o: Dapatkan bantuan perubatan kecemasan.

S: Apa yang boleh saya gunakan sebagai pengganti alat sedut?

Kopi, soda, teh, atau minuman berkafein lain dapat membantu saluran udara anda terbuka. Sebilangan kecil kafein dapat membantu anda bernafas lebih mudah sehingga 4 jam. Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengetahui apakah minuman berkafein dapat membantu melegakan simptom asma secara kekal. Gunakan minyak kayu putih.

S: Bagaimana cara mendapatkan alat sedut kecemasan?

Anda mungkin boleh mendapatkan ubat atau preskripsi dengan salah satu cara berikut: Lawati doktor tempatan dan pesan preskripsi. Kakitangan di pusat lawatan NHS mungkin dapat mengatur janji temu untuk anda dengan GP. tanyakan kepada ahli farmasi tempatan jika mereka dapat memberikan bekalan ubat kecemasan kepada anda.

S: Berapakah kos penyedut?

Ini biasanya berharga antara $ 300 dan $ 400 setiap preskripsi. Sebagai perbandingan, inhaler generik baru ini berharga antara $ 50 dan $ 90. Walaupun pesakit tidak perlu membayar harga penuh, mereka masih dapat menjimatkan wang. Ini kerana banyak rancangan kesihatan mempunyai bayaran pengguna yang lebih rendah untuk generik.

Q: Adakah mucinex baik untuk asma?

Mucinex direka untuk merawat gejala, bukan masalah yang mendasari. Oleh itu, tidak boleh membahayakan jika anda menghidap asma, dan itu boleh membuatkan anda berasa lebih baik. Tetapi, dengan sendirinya, ia tidak akan mengawal asma anda. Oleh itu, pastikan anda terus mengambil ubat asma yang ditetapkan.

S: Bagaimana berhenti menggunakan alat sedut?

Lima langkah untuk menghilangkan penyedut asma anda

:point_right: Cuba diet penghapusan. Klik di sini untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh melakukan ini.

:point_right: Masukkan minyak ikan. Ia boleh berfungsi sebagai agen anti-radang semula jadi.

:point_right: Makan makanan yang kaya dengan magnesium.

:point_right: Nafas bekerja.

:point_right: Masukkan zink tambahan.

Kesimpulannya

You can get an inhaler without seeing a doctor. You can visit any pharmacy and buy from there. Some inhalers need doctor's prescription and some don't need.