Bagaimana Mendapatkan Implan Gigi yang Dilindungi oleh Insurans

Ketika membimbangkan kehilangan gigi, implan oral menggunakan ubat yang boleh dipercayai, namun rawatannya mahal. Sebelum meneruskan terapi, kemungkinan besar anda ingin memeriksa jika anda mempunyai perlindungan insurans klinikal atau oral yang merangkumi implan. Penyelesaian untuk masalah ini tidak mungkin mudah, tetapi jangan biarkan perkara itu membuat anda pergi. Pembawa perlindungan insurans anda dan juga pakar pergigian anda dapat membantu anda mencari alternatif kewangan untuk menampung perbelanjaan tersebut.

Apa yang Dilindungi oleh Insurans Anda?

Implan oral adalah pelaburan kewangan untuk kesihatan gigi anda dan juga gambaran diri yang positif, namun anda harus saling memahami tentang apa yang berkaitan dengan strategi terapi peribadi anda dan juga apa yang anda boleh jangkakan sebelum bayar sebelum bersetuju dengan rawatan.

Hanya syarikat insurans perlindungan anda sendiri yang dapat memberikan penyelesaian yang jelas mengenai aspek terapi implan oral anda yang diliputi oleh strategi anda; namun demikian, Persatuan Pakar Bedah Mulut Amerika dan Pakar Bedah Maxillofacial (AAOMS) membincangkan bahawa perlindungan insurans klinikal dan oral mungkin dapat dibelanjakan untuk beberapa bahagian rawatan implan oral anda, bergantung pada strategi anda dan juga sifat gigi anda yang hilang .

Sebagai contoh, jika gigi anda yang hilang benar-benar menimbulkan masalah klinikal, polisi insurans klinikal anda mungkin merangkumi beberapa aspek terapi implan gigi. Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans oral, anda mungkin dapati bahawa ia merangkumi mahkota yang mengubah gigi semula jadi pada implan. Serta jika anda memerlukan implan kerana kemalangan, strategi perlindungan insurans yang membelanjakan kecederaan mungkin terdiri daripada implan oral dalam perlindungan insuransnya

Bercakap dengan pakar pergigian anda mengenai tahap rawatannya. Bersama dengan terapi implan pergigian asas - yang merangkumi meletakkan artikel keluli tepat ke tulang rahang anda, memungkinkannya bergabung dengan tulang dan setelah itu meletakkan mahkota sebagai tambahan kepada catatan blog - anda mungkin memerlukan tindakan tambahan. Sebelum pakar bedah kosmetik dapat meletakkan pesanan implan gigi, anda mungkin perlu mengeluarkan gigi atau mencangkok tulang di tulang rahang anda, seperti yang dijelaskan oleh AAOMS. Anda mungkin memerlukan ubat bius sepanjang rawatan pembedahan. Semua elemen ini dapat menyumbang kepada perbelanjaan terakhir, dan juga polisi insurans mungkin atau mungkin tidak merangkumi setiap bahagian terapi anda.

Bercakap dengan Penyedia Insurans Anda dan juga Pakar Bedah Mulut

Tanyakan kepada doktor pergigian anda untuk mengetahui strategi terapi individu anda, dan selepas itu hubungi pembekal perlindungan insurans oral dan klinik anda untuk mengetahui elemen apa yang mereka lindungi. Jangan lupa untuk memeriksa had optimum perlindungan insurans anda setiap tahun, kerana keseluruhan kos implan pergigian anda mungkin lebih besar. Sekiranya itu berlaku, anda mungkin mempunyai kemampuan untuk membagi terapi antara bulan Disember hingga Januari untuk memastikan bahawa anda tidak meninjau hadnya dan juga hanya perlu membuat penyelesaian kecil.

Sekiranya anda mengetahui bahawa perlindungan insurans anda tidak merangkumi implan dan hanya merangkumi terapi yang lebih murah, semua harapan tidak akan ditumpahkan. American Academy of Implant Dentistry mengesyorkan agar individu meminta syarikat insurans mereka memberikan peruntukan yang sepadan dengan harga gigi palsu konvensional atau jambatan oral.