Apa yang anda boleh buat

Hiperpigmentasi yang berkaitan dengan jerawat berlaku apabila bintik-bintik gelap berkembang setelah titik sembuh. Walaupun hiperpigmentasi tidak berbahaya, boleh mengecewakan.

Sekiranya anda mengalami hiperpigmentasi yang berkaitan dengan jerawat, anda tidak bersendirian. Bercakap dengan pakar dermatologi anda mengenai pilihan rawatan over-the-counter (OTC) dan profesional anda.

Rawatan khusus yang anda pilih akan bergantung pada tahap keseriusan keadaan anda, sama seperti jenis dan warna kulit anda. Ahli dermatologi anda dapat membantu anda mencari pilihan yang paling sesuai untuk kulit anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana anda dapat mengurangkan bentuk hiperpigmentasi ini dengan produk over-the-counter, krim preskripsi, dan banyak lagi.

1. Vitamin C

Vitamin C adalah antioksidan kuat yang membantu menjaga kesihatan bahagian dalam dan luar badan anda. Ia dikenali dengan banyak nama, termasuk asid askorbik atau L-askorbik.

Menurut Cleveland Clinic, asid l-askorbik dapat membantu mengurangkan penampilan parut dan meratakan warna kulit anda dengan merangsang pengeluaran kolagen.

Nutrient C dilihat selamat untuk semua warna kulit.

Produk untuk dicuba

Anda boleh memanfaatkan vitamin C sebagai pencerah dalam bentuk tulen dan gabungan.

Pilihan OTC yang popular adalah:

 • Serum Vitamin C Mario Badescu Dengan 7.5% vitamin C, serum ini dapat membantu mengatasi masalah hiperpigmentasi.
 • Serum Vitamin C TruSkin Naturals. Serum ini mengandungi 20 peratus vitamin C dan juga digunakan untuk garis-garis halus dan kedutan.
 • Minyak Infusi Multi-Vitamin Murad. Ini mengandungi vitamin C serta vitamin lain dari A hingga F. Ada yang menganggap ini produk all-in-one untuk mengatasi masalah dengan nada, kedutan, dan kehilangan kelembapan.
 • Krim Malam Intensif Derma-E Vitamin C. Sebagai tambahan, item ini adalah kekasih vegetarian dan tanpa belas kasihan.

2. Asid Azelaic

Asid Azelaic terkenal dengan sifat anti-radang dan boleh menjadi pilihan yang baik jika anda menghadapi jerawat aktif dan hiperpigmentasi yang berkaitan. Ini juga dapat berfungsi dengan baik untuk bintik coklat yang tinggi.

Walau bagaimanapun, terdapat risiko hipopigmentasi. Sekiranya anda mempunyai kulit gelap, anda mungkin cenderung mengalami hipopigmentasi.

Produk untuk dicuba

Bentuk asid azelaic yang lebih kuat memerlukan preskripsi.

Anda juga boleh mendapatkan ramuan dalam produk OTC berikut:

 • Suspensi asid azelaic biasa 10%. Anda juga boleh menggunakan produk ini untuk mengatasi masalah tekstur umum.
 • Peel Azelaic Bioplasma GiGi. Serum ini menghilangkan sel kulit mati dan melancarkan kulit yang sekata.
 • Serum Harian Asid Rodial Super. Serum ini juga menggunakan asid laktik untuk membantu mempromosikan pertumbuhan semula sel kulit.

3. Asid mandelik

Asid Mandelic adalah sejenis asid alfa hidroksi (AHA) yang terbuat dari kacang almond. Ia sering digunakan dalam campuran dengan pelekapan yang berbeza sebagai musuh rawatan matang untuk kedutan dan warna kulit yang miring. Asid ini juga dapat digunakan untuk merawat jerawat yang meradang.

Produk untuk dicuba

Pilihan OTC yang popular termasuk:

 • Krim Asid Mandelic Sefpil. Ini pada dasarnya digunakan sebagai pra atau pasca-rawatan untuk mikrodermabrasi dan teknik penilaian pakar lain. Anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi anda sebelum menggunakannya.
 • Kupas dengan 40% asid mandelik. Pengupas dengan kekuatan tinggi ini juga dapat digunakan untuk merawat rosacea dan jerawat yang aktif.
 • Vivant Skin Care 8% Serum Mandelic Acid 3-in-1. Serum ini menghilangkan bintik-bintik gelap sambil merawat masalah aktif.

4. Asid Kojic

Berasal dari sejenis kulat, asid kojik dianggap sebagai peluntur semula jadi. Ia sering digunakan untuk bintik-bintik usia, jadi mungkin berfungsi paling baik untuk pigmentasi jerawat coklat.

Produk untuk dicuba

Pilihan OTC yang popular termasuk:

 • Serum Pencerah Kulit Pureauty Naturals dengan Asid Kojic. Serum sederhana ini mensasarkan penciptaan melanin yang banyak pada sumbernya untuk mencuba dan mencantikkan warna kulit anda.
 • Sabun pencerah dengan asid kojik putih dan betik. Direka untuk kegunaan harian, pembersih ini menyatukan warna kulit anda dengan aroma buah.
 • ProActiv Complexion Perfecting Moisturizer. Sebagai bonus tambahan, pelembap anti-jerawat ini juga mengandungi asid salisilik untuk membantu mencegah jerawat di masa depan.

5. Niacinamide

Niacinamide adalah bahan yang terdapat dalam niasin (vitamin B-3). Ia sering dijumpai dalam krim kedutan dan produk anti-penuaan yang lain kerana ia membantu pengekalan air. Ia juga dapat meningkatkan pengeluaran kolagen.

Produk untuk dicuba

Walaupun niacinamide boleh berguna jika anda mempunyai kedutan dan hiperpigmentasi, ia mungkin tidak akan mengatasi masalah terakhir itu sendiri. Mungkin lebih bermanfaat untuk mencari ramuan dalam produk gabungan.

Pilihan OTC yang popular adalah:

 • Eva Naturals Vitamin B3 Serum Niacinamide 5%. Sebagai sedikit tambahan, serum ini dapat membantu meningkatkan fleksibiliti.
 • Niacinamide biasa 10%. Serum ini juga mengandungi zink untuk membantu mengurangkan penampilan liang.
 • Pilihan Paula tahan terhadap 10% penguat niacinamide. Sepatutnya untuk semua jenis kulit, serum ini juga dapat membantu kerutan dan kulit kering.
 1. Hydroquinone

Hydroquinone adalah agen pemutihan yang menghilangkan bintik-bintik gelap sambil melambatkan pembebasan melanin. Bahan ini berfungsi paling baik untuk bintik-bintik gelap pada semua warna kulit. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengelakkannya pada kulit sensitif. Sebilangan orang juga alah.

Produk untuk dicuba

Hydroquinone boleh didapati dengan preskripsi, tetapi anda harus mempertimbangkan pilihan OTC yang kurang ketat terlebih dahulu.

Pilihan OTC yang popular adalah:

 • Krim Pudar AMBI. Produk ini terdapat dalam pelbagai formula untuk jenis kulit normal dan berminyak.
 • Murad Rapid Age Spot dan Pigment Lightening Serum. Ini mengandungi asid hidrokuinon dan glikolik untuk memaksimumkan potensi faedah pembetulan pigmen.
 • Kagumi serum pencerah yang sangat kuat untuk kulit saya. Serum ini juga mengandungi Vitamin C, Kojic Acid, dan Azelaic Acid untuk lebih banyak kelebihan.

7. Retinoid

Retinoid adalah sebatian yang terbuat dari vitamin A. Walaupun ia dianggap ubat yang terbukti di dunia anti-penuaan, ada beberapa produk yang juga digunakan untuk jerawat dan hiperpigmentasi yang berkaitan. Ini berfungsi dengan mendalam di bawah kulit anda untuk meratakan warna dan tekstur kulit.

Produk untuk dicuba

Seperti hidrokuinon, retinoid boleh didapati dengan preskripsi dan di kaunter.

Sebelum mencuba retinoid ubat yang lebih beralasan, fikirkan salah satu yang berikut:

 • Gel Differin. Sebagai tambahan, gel retinoid ini dapat merawat kulit pecah dan hiperpigmentasi berkaitan keradangan kulit.
 • Kagumi Krim Retinoid Kulit Saya. Losyen harian ini juga dapat mengurangkan kemerahan dan kedutan.
 • Pad Retinoid Pekerja Falsafah Miracle. Tampon yang mudah digunakan ini juga membantu menambahkan kelembapan semula jadi untuk meningkatkan warna kulit anda secara keseluruhan.

8. Pengupas kimia

Jalur zat menggunakan asid untuk membantu "melucutkan" lapisan luaran kulit anda, membongkar kulit yang lebih licin dan lebih halus. Mereka mengandungi AHA, seperti asid glikolik, atau asid beta-hidroksi (BHA), seperti asid salisilik.

Mana-mana asid yang anda pilih, ketahui bahawa versi kulit mengandungi kepekatan yang lebih tinggi daripada serum dan krim yang dijual bebas.

Untuk hiperpigmentasi berkaitan keradangan kulit, jalur kompaun berfungsi untuk mengurangkan kehadiran bintik kusam. Versi OTC hanya menghilangkan epidermis. Sekiranya anda mempunyai bintik-bintik gelap, anda mungkin perlu mendapatkan kulit profesional dari pakar dermatologi anda yang juga boleh menargetkan dermis (lapisan tengah).

Produk untuk dicuba

Sekiranya anda berminat dengan jalur sintetik di rumah, lihat yang berikut:

 • Exuviance Performance Peel AP25. Kulit dua kali seminggu ini menggunakan asid glikolik untuk memperbaiki warna dan tekstur kulit.
 • Juice Beauty Green Apple Peel Sensitive. AHA ini adalah kulit yang baik untuk dicuba jika anda baru menggunakan kulit kimia atau jika anda mempunyai kulit sensitif.
 • Peel Gel Imej yang Sempurna dengan 20% asid salisilik. Kulit ini mengandungi BHA untuk membantu menghilangkan jerawat dan memperbaiki warna kulit.

9. Pengelupasan laser

Berpikir untuk melakukan rawatan semula, jalur laser menggunakan tenaga cahaya untuk merombak bahagian luar kulit anda. Kulit baru tumbuh semula lebih sekata dan lebih halus daripada sebelumnya.

Jalur laser digunakan dalam keadaan hiperpigmentasi yang lebih ekstrem. Mereka juga cenderung berfungsi lebih baik untuk kulit yang lebih ringan. Sebilangan sinar laser secara tidak sengaja boleh menyebabkan lebih banyak bintik-bintik gelap pada kulit yang lebih gelap.

Anda tidak boleh membeli kulit laser. Anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi anda sekiranya anda berminat dengan prosedur ini untuk hiperpigmentasi jerawat.

Pastikan anda bertanya kepada doktor anda mengenai laser ablatif - ia lebih sengit dan menghilangkan lapisan luar kulit. Mereka juga cenderung menyebabkan kegelapan yang tidak disengajakan.

10. Mikrodermabrasi

Microdermabrasion adalah bentuk dermabrasi yang kurang berkesan. Ia menggunakan kristal kecil atau alat tangan berlian untuk menghilangkan epidermis anda, yang berfungsi dengan baik di kawasan rata dengan hiperpigmentasi dari jerawat. Anda mungkin memerlukan rawatan mingguan untuk mendapatkan hasil dan ini berkesan pada kulit yang cantik.

Mikrodermabrasi boleh dilakukan di pejabat pakar kulit atau pakar kulit anda. Produk OTC juga ada. Walaupun produk OTC sering lebih murah, mereka biasanya tidak mencapai hasil yang sama dengan microdermabrasion profesional.

Adakah hiperpigmentasi sama dengan parut?

Ada kemungkinan wabak boleh menyebabkan hiperpigmentasi dan parut. Walau bagaimanapun, ini adalah dua masalah kulit yang berbeza yang memerlukan pendekatan rawatan yang sangat berbeza.

Parut berlaku apabila jumlah tisu yang berlebihan ditinggalkan dari cacat (hipertrofik) atau ketika terdapat kawasan yang tertekan di kulit kerana kekurangan tisu (atropik).

Beberapa prosedur, seperti rawatan laser B. boleh digunakan untuk merawat kedua-dua masalah kulit.

Sekiranya anda tidak pasti apakah cela anda, berjumpa dengan pakar dermatologi anda. Mereka dapat membantu mendiagnosis masalah anda dan membincangkan pilihan rawatan.

Bilakah untuk melawat ahli dermatologi anda

Bercakap dengan pakar dermatologi anda sebelum mencuba prosedur hiperpigmentasi di rumah. Mereka mungkin mempunyai pilihan untuk mencadangkan teknik rawatan yang lebih sesuai untuk penjagaan kulit individu anda.

Ketekalan adalah kunci untuk sebarang rawatan yang anda dan pakar dermatologi anda pilih. Ini sebagai peraturan memerlukan sekitar seperempat tahun untuk mendapatkan hasil. Anda juga perlu mengikuti rawatan biasa, jika tidak, hiperpigmentasi mungkin akan kembali.

APA JERAWAT ACNE ?

Parut jerawat akibat jerawat yang melampau, adalah pengubahsuaian tekstur kekal dan lekukan yang muncul di kulit. Untuk tanda merah dan coklat sementara yang ditinggalkan lebih awal setelah jerawat muncul, perkataan "parut" tidak digunakan kerana tanda ini hampir pasti dapat bertambah baik tanpa rawatan.

APA YANG MENYEBABKAN PEMECAHAN DARIPADA TINDAKAN?

Ruang yang penuh dengan nanah yang dikenali sebagai kista jerawat terbentuk pada jerawat yang melampau. Semasa proses penyembuhan, sista ini merosakkan tisu kulit yang tidak diganti. Biasanya meninggalkan lekukan (atau parut) di wajah sehingga kista akhirnya mengosongkan dan kawasan itu sembuh. Parut di bahagian dada dan punggung (dikenali sebagai "hipertrofik" atau "keloid" parut) boleh menjadi kental.

APAKAH PEMANDANGAN ACNE MENCARI?

Parut jerawat di kawasan yang tertekan dengan pelbagai saiz berlaku kerana gangguan pada struktur kulit. Parut cenderung meningkat dan kental di bahagian belakang dan bahu. Parut biasanya merupakan warna semula jadi kulit. Selama beberapa tahun, beberapa parut keloid boleh kekal merah.

JENIS-JENIS SCARS ACNE

Terdapat jenis ketakutan jerawat berikut;

1. Parut Jerawat Kereta Kotak

Parut kereta kotak adalah parut tertekan yang, dengan margin yang jelas, lebarnya cetek hingga sederhana, biasanya terdapat di pipi dan pelipis. Bentuk parut ini bertindak balas dengan baik terhadap pelbagai terapi, termasuk resurfacing lengkap, laser pecahan, pengisi dermal dan rawatan frekuensi radio, kerana kedalaman yang agak cetek.

2. Parut Jerawat Memetik Ais

Parut dalam dan sempit yang sampai ke lapisan bawah kulit adalah bekas luka es. Prosedur seperti terapi pecahan tidak begitu berjaya seperti TCA CROSS (asid kimia trikloroasetik membaiki parut kulit) kerana kedalaman parut pemetik ais.

Asas penjagaan parut pemetik ais adalah untuk memperbaiki tahap parut atau memangkas pemotongan itu sendiri (membuangnya secara pembedahan). Parut pengambilan ais dalam dapat diperbaiki dengan rawatan seperti pemotongan pukulan atau TCA CROSS. Permukaan semula laser menawarkan sentuhan terakhir sehingga luka dibawa ke permukaan yang lebih cetek.

3. Parut Jerawat Bergelombang, Atropik dan Tertekan

Tanda jerawat yang bergelombang cenderung muncul pada kulit sebagai kegatalan dan kemurungan. Adalah mungkin untuk menahan kawasan parut seperti itu ke struktur yang lebih dalam. Untuk rawatan bekas luka dan tanda tetes, pelbagai prosedur boleh digunakan, termasuk kecurigaan, laser muka pecahan, frekuensi radio dan pengisi kulit. Membebaskan luka yang melekat dan menutup kemurungan dengan kolagen adalah asas di sebalik pemulihan parut. Untuk hasil yang terbaik, parut jerawat jenis ini biasanya memerlukan banyak terapi.

4. Parut Jerawat Campuran

Kaedah parut jerawat yang paling biasa adalah ini. Banyak individu, termasuk parut yang tertambat atau berlabuh, bekas luka ais, bekas luka kotak kereta dan parut bergulir, mungkin mempunyai gabungan bekas jerawat. Bentuk parut jerawat yang berbeza memerlukan banyak terapi dan hasil yang optimum dapat dicapai dengan pendekatan yang diperibadikan untuk memperbaiki parut.

5. Parut Jerawat Merah- Parut Macular

Di bahagian pipi dan dahi, bekas jerawat makula biasanya dilihat dan muncul sebagai kawasan merah. Mereka timbul akibat parut dari jerawat awal. Tanpa penjagaan, parut jenis ini dapat memudar selama 6 hingga 12 bulan, tetapi rawatan laser vaskular juga dapat mempercepat penyelesaian parut. Untuk hasil yang lebih baik, banyak terapi diperlukan.

6. Parut Hipertrofik dan Keloid

Parut merah kental, paling sering dijumpai di sepanjang garis rahang, perut, dada dan bahagian belakang, timbul dari bentuk parut jerawat ini. Luka kental lebih baik dirawat dengan urutan suntikan kortikosteroid. Banyak individu memerlukan 2 hingga 4 tangkapan jarak 6 minggu. Kemerahan parut boleh dirawat dengan laser vaskular, tetapi hasil terbaik mungkin memerlukan 3 hingga 4 rawatan.

BAGAIMANA SCARRING ACNE DIPEROLEH?

Untuk tanda jerawat, terdapat beberapa terapi yang boleh menguatkan dan melembutkan warna parut. Ia memerlukan pelbagai terapi. Menjangkakan kembali ke kulit semula jadi sepenuhnya selepas pembedahan tidak praktikal.

Empat pemboleh ubah utama akan bergantung pada rawatan yang optimum:

i. Jenis kulit (jenis kulit dinilai mengikut jumlah pigmen kulit)

ii. "Jenis parut" (bergulir, "" atropik, "" "kotak kereta", "memilih ais" atau "berlabuh" boleh menjadi parut)

iii. Waktu henti yang tersedia (masa yang diperlukan kulit untuk pulih selepas prosedur)

iv. Kos prosedur (prosedur yang lebih rumit yang melibatkan laser dan pengisi biasanya lebih mahal daripada prosedur asas seperti frekuensi radio dan jarum kulit. Prosedur tertentu melakukan penggantian Medicare, seperti pelapisan laser lengkap atau semakan parut yang dilakukan oleh pakar).

Kaedah yang berbeza untuk merawat parut jerawat disenaraikan dengan terperinci berikut.

1. Pengisi

Suntikan pengisi hyaluronik lebih baik digunakan untuk parut atropik dan parut bergolek. Mereka mempunyai faedah perubahan cepat dan waktu henti yang rendah. Pada mulanya, penjagaan diulang pada selang waktu 6 bulanan, tetapi tempohnya secara beransur-ansur dapat diturunkan menjadi dua kali setahun.

2. Kortikosteroid Intralesional

Rawatan kortikosteroid intralesional dengan parut jerawat kental lebih baik digunakan. Mungkin ada banyak terapi suntikan yang diperlukan. Terapi laser vaskular juga boleh dikaitkan dengan rawatan ini.

3. Rawatan Laser

Terapi laser boleh didapati dalam dua jenis utama: ablatif dan tidak ablatif. Laser yang meletup (atau mencederakan) menanggalkan lapisan kulit yang nipis. Laser yang tidak melekat (tidak luka) mendorong pembentukan kolagen dan menegangkan kulit di bawahnya. Walaupun penyerapan semula laser bukan ablatif kurang invasif dan memerlukan masa penyembuhan yang lebih sedikit, untuk luka yang lebih dalam, ia kurang efisien daripada pelapisan semula laser ablatif.

i. Laser Non-Ablatif pecahan

a. Telah ditunjukkan bahawa pelbagai panjang gelombang instrumen laser pecahan meningkatkan parut jerawat.

b. Ia paling baik digunakan untuk melancarkan parut dan parut atropik.

c. Kemerahan sementara mungkin disebabkan oleh laser ini, tetapi permukaan kulit tidak retak sepenuhnya.

d. Waktu pemulihan yang cepat, keupayaan untuk menangani bentuk kulit yang lebih gelap dan profil keselamatan yang lebih tinggi adalah kelebihan laser pecahan yang tidak ablatif.

e. Semasa terapi laser pecahan, masa penyembuhan berkisar antara 3 hingga 8 hari.

f. Urutan rawatan laser pecahan (2 hingga 5) dapat membantu kebanyakan individu. Berbanding dengan jenis kulit yang lebih ringan, jenis kulit yang lebih gelap biasanya memerlukan rawatan lebih lanjut.

ii. Laser Ablatif

a. “Piawaian emas” untuk rawatan parut kereta kotak adalah laser ablatif.

b. Terdapat dua kaedah laser ablatif, ablatif pecahan dan permukaan semula.

c. Laser CO2 lebih baik digunakan pada jenis kulit yang lebih ringan ketika benar-benar ablatif, sedangkan laser erbium menawarkan ambang perlindungan yang lebih luas untuk jenis kulit yang lebih gelap. Profil keselamatan laser fraksional CO2 / Erbium lebih baik daripada laser laser sepenuhnya ablatif dan boleh digunakan dalam semua bentuk kulit.

d. Tempoh penyembuhan yang lebih lama sehingga 2 minggu adalah kelemahan laser ablatif. Kemerahan selepas laser ablatif adalah kesan sampingan yang menonjol.

4. Frekuensi radio

Frekuensi radio adalah bentuk pembentukan semula parut yang tidak invasif. Pada bekas jerawat awal, parut atropik, parut bergelombang dan dalam bentuk kulit yang lebih gelap, terapi ini paling baik digunakan. Jenis RF baru melibatkan jarum kulit, yang memperdalam dermis (kulit) dengan tenaga yang lebih besar.

5. TCA CROSS (Pembentukan Semula Parut Kulit Kimia)

Prosedur ini menggunakan TCA intensiti tinggi (50-100 peratus). Untuk bekas luka memilih ais, kaedah penyemakan bekas luka ini sesuai dan boleh digunakan dengan mudah untuk semua jenis kulit. Untuk hasil terbaik, 2 atau 3 terapi adalah optimum.

6. Kaedah pembedahan menghilangkan parut

Prosedur seperti pemotongan pukulan, penambahan pukulan, dan pengurangan juga menjadi cara yang berguna untuk menyembuhkan luka pengambilan ais dalam serta bekas luka berlabuh atau tertambat. Dalam beberapa keadaan, beberapa bulan selepas itu, laser muncul semula disertai dengan pembedahan.

7. Jarum kulit

Dalam rawatan parut jerawat, jarum kulit mungkin berkesan. Jarum kulit, seperti namanya, membawa jarum dengan kedalaman yang berbeza (0,5 hingga 3 mm) ke dalam lapisan kulit kulit. Instrumen yang dipegang pena semakin lama mengganti penggelek jarum kulit.

Terapi ini sesuai untuk bentuk kulit yang lebih gelap, tetapi tidak berjaya seperti terapi laser pecahan. Needling mengurangkan tisu parut dan mendorong penghasilan kolagen baru. Laser menyediakan pemanasan terkawal membran kulit, yang membawa kepada kelonggaran kolagen yang lebih baik dan semakan ketakutan yang lebih berjaya.

8. Dermabrasi

Rawatan laser kini banyak menggantikan dermabrasi penuh.

APAKAH REMEDI RUMAH UNTUK MENYEMBUHKAN parut ACNE?

Pelbagai ubat ada untuk merawat masalah jerawat di rumah. Rawatan ini memerlukan masa tetapi tidak memberi kesan berbahaya; termasuk

• Asid salisilik

• Retinoid

• Asid Hidroksi Alpha

• Asid laktik

• Minyak kelapa

• Mentega shea

• Gel Aloe Vera

• Madu mentah

• Serbuk penaik

• Jus lemon

APAKAH HASIL HASIL DARI ACNE SCARRING?

Peningkatan daripada penyingkiran sepenuhnya atau "penyembuhan" adalah tujuan utama untuk menyembuhkan parut jerawat. Tahap perubahan bergantung pada jenis parut dan warna kulit individu. Parut jerawat setiap orang menimbulkan cabaran khusus bagi pakar. Rawatan, bersama dengan pilihan, alat dan piawai pengamal, disesuaikan dengan tujuan, toleransi, bentuk parut jerawat dan jenis kulit setiap orang.

Rawatan jenis kulit yang lebih gelap sangat sukar kerana terapi laser boleh dikaitkan dengan perubahan warna selepas rawatan, yang paling sering dilihat sebagai kegelapan sementara kulit. Penggunaan keadaan konservatif, laser pecahan, krim pudar pasca prosedur dan photoprotection akan membantu menghasilkan hasil yang sesuai dalam subkumpulan individu ini.

ADAKAH OK UNTUK MENGHASILKAN VASELINE DI ACNE?

Vaseline boleh mencetuskan timbulnya jerawat pada kulit yang berjerawat. Terdapat beberapa losyen dan pelembap lain untuk melembapkan wajah kita tetapi jangan masukkan selasih atau petroleum jelly.

KESIMPULAN

Parut jerawat adalah masalah utama bagi banyak orang bahkan untuk lelaki dan wanita. Nasib baik keadaannya boleh dirawat. Dengan menggunakan program ketakutan yang terperinci, hampir semua parut jerawat dapat dikurangkan atau dihilangkan secara dramatik tanpa prosedur yang mahal dan ada beberapa ubat semula jadi yang dapat menghilangkannya seiring berjalannya waktu. Tidak syak lagi, parut jerawat menjijikkan dan memberi kesan buruk kepada keperibadian.

Cara menghilangkan parut jerawat Cara menghilangkan parut penyakit kulit anda. selalu memerlukan 3-6 bulan untuk tanda hilang. Namun, jika anda mendapat parut, anda menghadapi kerosakan kulit kekal yang memerlukan rawatan sehingga hilang. Parut penyakit kulit mengubah rasa kulit.

Apa yang Anda Lakukan untuk Menghilangkan Parut Jerawat Walaupun penyakit kulit terdapat dalam beberapa bentuk, seperti bintik hitam dan bintik putih, jenis penyakit kulit yang paling teruk boleh menjadi gejala yang berkembang jauh di dalam kulit, menyebabkan kemerahan, bengkak, dan menyakitkan lebam. Sekiranya penyakit kulit telah meninggalkan lekukan, atau bintik-bintik yang meningkat, kemudaratannya berlaku pada tahap yang lebih dalam di dalam kulit. Adakah penyakit kulit adalah satu perkara yang anda tinggalkan semasa remaja? kita juga. malangnya, perkara seperti usia akan menghentikan penyakit kulit. bersalin akan benar-benar membuang kulit anda dari pukulan yang menyebabkan rehat gaol jahat. Walau bagaimanapun, di sini unitkan beberapa rawatan penyakit kulit dewasa baru kegemaran kami. Pakar anda akan membantu anda melihat pilihan paling mudah untuk unit Kawasan di sana yang sama sekali berbeza dengan produk anda untuk memilih produk Neutrogena seperti persediaan, penyental wajah, toner sangat berguna untuk kulit anda.

Produk yang mesti dicuba

 1. Protein delima Penyediaan wajah. …

2. Losyen Kering …

 1. Rawatan Pembersihan Kulit Harian. …

4. Losyen perasa Astringent biru. …

5. Rawatan penyakit kulit pada waktu malam. …

6. Topeng Rawatan Pembersihan lumpur super. …

7. Penyediaan pengelupasan setiap hari

Semua unit kawasan ini sangat berguna untuk kulit dan menimbulkan kesan parut.

Makan ini untuk menyebabkan kulit Jernih

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran kuning dan oren seperti wortel, aprikot, dan ubi jalar.

2. Bayam dan sayur-sayuran gelap yang tidak berpengalaman dan berdaun.

3. Tomato.

4.Bloberi.

5. Roti gandum.

6. Beras perang.

 1. Quinoa.

8. Turki.

1. Cuci dua kali ganda setiap hari ketika berpeluh Meliputi wajah anda dengan selendang dan juga hentikan Jerawat terutama sekali dengan memakai topi atau topi keledar, akan menyebabkan penyakit kulit menjadi lebih teruk, sehingga mencuci kulit anda secepat mungkin ketika berpeluh. Menggunakan sabun cuci, span mesh, atau apa sahaja akan merengsakan kulit.

2. Bersinar dengan kulit anda . Gunakan barang dagangan ringan, seperti orang yang menggunakan unit bebas alkohol. jangan gunakan barang dagangan yang merengsakan kulit anda, yang dapat mewujudkan zat, toner dan pengelupasan. Kulit kering dan merah menjadikan penyakit kulit kelihatan lebih teruk.

3. Menggosok kulit anda akan menyebabkan penyakit kulit menjadi lebih teruk . Elakkan godaan untuk mencuci kulit anda.

4. Bilas dengan air suam

5. Syampu kerap Sekiranya anda mempunyai rambut berminyak, syampu setiap hari.

6. Biarkan kulit anda sembuh secara semula jadi . Sekiranya anda membuat keputusan, menggulung atau meremas penyakit kulit anda, kulit anda akan memakan masa lebih lama untuk membersihkan dan anda meningkatkan peluang untuk mendapat parut penyakit kulit.

7. Menyentuh kulit anda Dengan menyentuh kulit anda sepanjang hari akan menyebabkan timbulnya kemerahan.

8. Jauhkan dari cahaya matahari dan katil penyamakan . Penyamakan merosakkan kulit anda. Selain itu, beberapa ubat penyakit kulit membuat kulit sangat sensitif terhadap sinar ultraviolet (UV), yang anda dapat dari setiap alat penyamakan cahaya matahari dan dalaman.

Kesimpulan Setiap Anak lelaki, wanita mempunyai penyakit kulit di usia remaja di sana, tidak ada yang perlu dikhawatirkan, namun satu faktor yang benar-benar diperlukan adalah memerlukan penjagaan kulit walau di mana umur anda berada. Rawat kulit anda dengan barang yang masuk akal.