Luka sejuk, juga disebut lepuh demam, adalah lepuh yang menyakitkan yang boleh berkembang di atau di sekitar bibir. Baca Artikel penuh mengenai Cara Menghilangkan Luka Sejuk.

Cara menghilangkan luka sejuk adalah soalan yang kini banyak orang tanyakan. Kenapa? Kerana bukan sahaja luka sejuk biasa pada musim luruh-musim sejuk tetapi juga menyakitkan. Lepuh sejuk ini sedikit berpusing di sekitar mulut. Mereka juga dipanggil peringkat demam. Mereka disebabkan oleh jangkitan herpes simplex. Strain jangkitan yang paling banyak diketahui yang menyebabkan lepuh mulut adalah jangkitan herpes simplex 1. Ia cenderung merebak dengan mencium atau berkongsi peralatan makan atau sekiranya anda berkongsi tuala bekas anda dengan orang lain. Virus herpes simplex yang disebabkan oleh pilek tidak cepat sembuh. Namun, ia mungkin tidak berfungsi untuk waktu yang sangat lama.

FAKTA MENGENAI SORES DINGIN

 1. Luka sejuk adalah lepuh kecil di sekitar mulut yang disebabkan oleh virus herpes simplex.
 2. Luka sejuk boleh disebarkan dengan mencium atau berkongsi peralatan makan atau berkongsi tuala.
 3. Kesemutan sering berlaku sebelum lepuh muncul.
 4. Luka sejuk menyebabkan lecet kecil di bibir dan mulut yang membesar, pecah, dan kemudian berkerak.
 5. Rawatan awal dapat meningkatkan penyembuhan dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyembuhkan sakit selesema
 6. Lepuh mulut juga boleh muncul di bahagian badan lain termasuk kawasan di sekitar hidung dan bahkan di lidah. Oleh itu, ia hanya akan hilang dan hilang apabila anda menggunakan krim yang disyorkan oleh pakar dermatologi kepada anda dan anda boleh menggunakan krim tersebut di kawasan sakit sejuk yang terjejas. Beberapa kajian mendapati bahawa lebih baik menggunakan krim apa pun untuk luka sejuk daripada menjalani rawatan kerana rawatan mempunyai beberapa kesan sampingan lain yang kadang-kadang membawa kepada kanser kulit.
 7. Banyak individu yang terkena sakit selsema tidak mempunyai kesan sampingan. Orang yang dicemari dengan sakit sejuk tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Gejala luka sejuk tidak muncul yang pada suatu ketika sukar untuk mengetahui bahawa sama ada demam biasa atau gejala sakit selesema. Oleh itu, disyorkan bahawa perjalanan tanpa menutup kawasan sakit sejuk yang terjejas boleh menyebabkan peningkatan risiko jangkitan ini kepada orang lain juga. Oleh itu, selalu berusaha untuk tidak melakukan perjalanan semasa anda dijangkiti sakit yang teruk.
 8. Walaupun kecederaan HSV paling mudah menular ketika dinamik, dan seseorang tanpa sakit yang ketara atau lepuh mulut yang berfungsi, boleh menyebabkan jangkitan merebak. Ironinya adalah bahawa orang kadang-kadang tidak mendapat suar yang menonjol di kulit mereka, menjadikannya lebih sukar untuk dikenali.
 9. Fakta jelas bahawa tekanan mempengaruhi tubuh kita dari pelbagai perspektif. Ia dapat menghancurkan dan melemahkan fungsi dalaman tubuh kita yang tidak dapat difahami, menjadikan tubuh lebih sukar untuk mengelakkan gatecrash organik, misalnya, musiman (jangkitan) dan pencemaran (mikroba), seterusnya menjadikan sistem imun kita benar-benar lemah. Mempunyai sistem imun yang lemah akan membuat kita terdedah kepada jangkitan yang berlainan termasuk luka sejuk.

HERPES SIMPLEX VIRUS

Herpes simplex adalah jangkitan yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit pada orang dari pelbagai peringkat umur. Pada masa muda, biasanya menyebabkan lebam seperti lebam di mulut dan di sekitar bibir dan tisu yang bersentuhan dengan mulut, misalnya, ibu jari atau jari yang disedut. Herpes genital adalah tanda penyakit herpes penting yang paling dikenali pada remaja dan orang dewasa. Mereka boleh menyebabkan kecederaan pada organ genital lelaki atau wanita.

PENYEBAB

Lepuh mulut muncul di bahagian tubuh yang berlainan apabila anda dijangkiti oleh jangkitan herpes simplex. Apabila jangkitan ini ada di dalam badan anda, boleh menyebabkan pelbagai jenis lepuh mulut di seluruh wajah anda. Kemunculan lepuh mulut biasanya disebabkan oleh memaparkan wajah anda di bawah sinar matahari yang terik, angin sejuk, selesema atau penyakit yang berbeza, perubahan tahap hormon, atau tekanan.

GEJALA SORING DINGIN

Sakit selsema mempunyai tahap yang terlalu banyak. Kesan sampingan virus ini tidak muncul antara dua hari hingga empat belas hari. Walaupun begitu, apabila penyakit terjadi, terdapat herpes yang berulang yang dapat muncul pada kulit individu sepanjang masa dia dijangkiti penyakit ini. Pencemaran boleh berulang pada masa yang berbeza dalam kehidupan seseorang individu.

Lelaki dan wanita dari segala usia boleh dijangkiti virus ini. Sebilangan orang tidak mempunyai manifestasi sehingga ketika pertama kali diserang virus sakit selesema. Yang lain mempunyai manifestasi dan luka seperti influenza (ulser) di dalam dan di sekitar mulut mereka. Kesan sampingan boleh berlaku dalam pelbagai cara pada setiap individu. Ini adalah petunjuk yang paling terkenal:

 1. Menggigil bibir, lebih kerap dilihat sebelum lecet mulut muncul pada 90 peratus orang.
 2. Kedudukan kecil di bibir dan mulut yang mengembang, pecah, di bahagian kulit kita di mana lapisan luar kulit selesai.
 3. Kesemutan, kekeringan, dan gangguan bibir dan mulut
 4. Kerengsaan bibir dan mulut
 5. Titik kecil berisi cecair biasanya keluar di pinggir bibir anda. Selalunya pada pesakit, mereka muncul di sekitar hidung, pipi, atau di dalam mulut.
 6. Limpahan dan kerak yang terjadi ketika pangkat kecil dapat bergabung antara satu sama lain dan setelah beberapa waktu mereka pecah, meninggalkan luka terbuka cetek yang lendir, dan kulit luar di atasnya meletus.

Tanda dan kesan sampingan berubah, bergantung pada kenyataan bahawa sama ada ini adalah masalah pertama anda atau anda pernah didiagnosis dengan ini pada masa lalu. Pada pertama kali timbulnya demam, indikasi penyakit kulit ini mungkin tidak bermula lebih dari 20 hari setelah anda pertama kali dijangkiti jangkitan. Lebam kemungkinan besar dapat dilihat dalam beberapa hari untuk muncul, dan peringkat mungkin memerlukan sedikit masa untuk pulih sepenuhnya. Luka sejuk yang berlainan biasanya dilihat pada titik yang sama di wajah anda dan setiap kali ia secara amnya akan kurang serius daripada sakit selesema primer (sumber luka). Pada kali pertama berlaku, anda juga mungkin dijangkiti oleh gejala berikut:

 1. Pyrexia
 2. Sakit Gusi
 3. Sakit tekak
 4. Migrain
 5. Denyutan otot
 6. limfadenopati

Kanak-kanak di bawah usia 5 tahun selalu berisiko tinggi dijangkiti lepuh mulut di dalam mulut mereka dan luka biasanya terkadang bercampur dengan bisul. Lepuh berbeza dengan bisul dengan cara yang merangkumi hanya filem mukus dan tidak disebabkan oleh jangkitan herpes simplex. Semasa fasa awal lepuh mulut, individu dapat menyebarkan virus mereka kepada orang lain selama 7 hari dalam seminggu meneruskan penyebarannya sekurang-kurangnya setengah bulan setelah tanda-tanda atau kesan sampingan muncul. Selepas gejala pertama muncul, jangkitan mungkin dinamik setiap kali menimbulkan luka di mana-mana di kawasan lepuh sejuk di sekitarnya. Individu dengan lepuh yang paling tidak terkontaminasi dapat menyebarkan jangkitan selama tiga atau empat hari setelah tanda-tanda luka sejuk muncul. Terdapat kes di mana individu yang tercemar tidak mempunyai tanda atau kesan sampingan.

ORANG YANG TERDAPAT DENGAN SORING DINGIN:

Hampir semua orang boleh dijangkiti lepuh mulut. Sebilangan besar orang dewasa menyampaikan jangkitan yang menyebabkan lepuh mulut, tidak kira sama ada mereka tidak pernah mengalami manifestasi.

Anda kemungkinan besar akan terkena penyakit ini dan kerumitan jangkitan ini meningkat sekiranya anda mempunyai sistem yang sangat lemah untuk melawan jangkitan yang datang dengan musim yang berbeza. Tetapi menurut kajian terbaru orang yang telah menggunakan ubat-ubatan dan menerima rawatan yang berbeza untuk beberapa penyakit lain mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah menjadikan mereka calon ideal untuk jangkitan ini. Sebagai contoh,

 1. HIV / AIDS
 2. Dermatitis atopik (keradangan kulit)
 3. Kemoterapi malignan
 4. Musuh untuk membuang ubat untuk penempatan semula organ

MASALAH

Pada individu tertentu, jangkitan ini yang menyebabkan lepuh mulut boleh menyebabkan luka di wilayah yang berlainan di badan anda, termasuk:

1. hujung jari

Kedua-dua HSV-1 dan HSV-2 dapat disebarkan ke jari. Penyebaran virus semacam ini selalu disebut dan dikaitkan dengan virus herpes simplex. Kanak-kanak yang menghisap ibu jari boleh menyebabkan pencemaran merebak dari mulut ke ibu jari mereka.

2. Mata.

Jangkitan itu kadang-kadang boleh menyebabkan pencemaran mata. Pencemaran yang berulang boleh menyebabkan parut dan kecederaan, yang boleh menyebabkan anda mengalami beberapa masalah penglihatan atau kadang-kadang dalam keadaan terburuk kehilangan penglihatan.

3. Kawasan kulit yang luas.

Individu yang mempunyai keadaan kulit yang disebut atopik (dermatitis) lebih cenderung kepada lepuh mulut menyebarkan jangkitan di seluruh badan. Ini kadang-kadang boleh berubah menjadi masalah kesihatan yang lain juga.

4. Bahagian peribadi.

Anda mungkin mempunyai tahi lalat atau bisul di bahagian peribadi anda atau di bahagian belakang anda.

5. Zon kulit yang berbeza.

Dalam beberapa keadaan apabila anda mengalami keradangan kulit dan terkena lepuh mulut, segera lihat PCP anda untuk mengurangkan risiko dari keadaan yang disebut dermatitis herpeticum. Ruam yang luar biasa ini meliputi zon kulit anda yang sangat besar.

OTAK atau garis tulang belakang.

Jangkitan boleh menyebabkan keradangan berbahaya yang disebut meningitis atau ensefalitis, terutama pada individu yang mempunyai sistem imun tahan yang lemah.

DIAGNOSIS:

Penyedia penjagaan kesihatan anda sering dapat mendiagnosis luka sejuk anda dengan hanya melihat luka. Sekiranya diagnosis tidak jelas, pembekal anda mungkin menyapu sakit dan menghantarnya ke makmal untuk pemeriksaan lebih lanjut.

RAWATAN

Luka sejuk memerlukan sekitar 1 hingga 3 minggu untuk sembuh. Kali pertama ketika mereka muncul, mereka boleh mengambil masa 1 hingga 3 minggu untuk sembuh. Tetapi ketika luka sejuk kembali dijangkiti oleh sakit selsema, mereka biasanya kurang parah dan memerlukan waktu seminggu untuk sembuh jika tidak ada ubat yang digunakan. Ubat antivirus boleh membantu, tetapi ia berfungsi paling baik jika dimulakan dengan gejala awal sebelum munculnya lepuh. Antivirus biasanya tidak disarankan untuk orang yang sihat. Sentiasa berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan atau doktor gigi anda sekiranya sakit tidak sembuh atau menjadi semakin teruk seiring berjalannya waktu. Tidak ada ubat untuk lepuh mulut. Apabila anda mempunyai jangkitan, ia akan kekal di dalam badan anda. Lebam untuk sebahagian besar masa membaiki sendiri dalam 1 atau empat belas hari. Resep antivirus dapat pulih dengan cepat, terutama jika anda mengambilnya setiap kali ada sedikit petunjuk.

PCP anda mungkin memerintahkan anda untuk menggunakan:

Krim yang anda sapukan pada luka. Acyclovir (Zovirax) dan penciclovir (Denavir) paling sering disyorkan, kadang-kadang doktor mengesyorkan docosanol (Abreva) yang biasanya terdapat di kedai. Cadangan lain oleh doktor termasuk pil yang anda telan, serupa dengan asiklovir (Sitavig, Zovirax), famciclovir (Famvir), atau valacyclovir (Valtrex) tetapi anda memerlukan ubat yang betul dari doktor anda. Ubat dimasukkan ke dalam sistem peredaran darah anda (disebut intravena atau IV) sekiranya anda mempunyai jangkitan herpes simplex yang melampau, misalnya cidofovir (Vistide) atau foscarnet (Foscavir). Luka sejuk tidak dapat disembuhkan. Tetapi, jika simptomnya teruk, rawatan dapat membantu mengurangkan beberapa gejala. Rawatan boleh merangkumi:

 1. Salap antivirus seperti acyclovir dan penciclovir untuk meletakkan luka tidak begitu membantu.
 2. Ubat oral antivirus seperti acyclovir, famciclovir, dan valacyclovir dapat membantu mengurangkan luka sejuk.
 3. Ubat penghilang rasa sakit yang berlebihan semasa memakai sariawan (topikal) dapat membantu mengatasi gejala luka sejuk. Ubat anti-radang juga boleh membantu. Beberapa penyembuhan di rumah dapat membantu anda mengurangkan luka sejuk semasa anda memperbaikinya:

1. Pek yang sejuk dan lembap

Sapukan pek basah atau ais yang sejuk ke kawasan yang dipengaruhi pada kadar 2 hingga 3 kali setiap hari selama 15 hingga 20 minit untuk mengurangkan pertumbuhan atau eritema. Semasa pembakaran, jauhkan dari makanan yang boleh mengganggu lepuh mulut (contohnya, sumber makanan berasid). Sekiranya tidak dikontraindikasikan, fikirkan penggunaan ubat penghilang rasa sakit OTC untuk meringankan siksaan.

2. Ubat siksaan

Pada saat lepuh mulut benar-benar menyengat, anda mungkin mendapat sedikit pengurangan dari ubat penahan sakit di kaunter seperti acetaminophen dan ibuprofen

3. Ubat penahan sakit krim dengan benzocaine atau lidocaine

Mouth blister Cream menyampaikan beberapa elemen, yang membantu dalam pengurangan kualiti yang sangat ekstrem dari lepuh mulut yang disebabkan oleh jangkitan dengan membuat dinding sementara pada kulit dalaman yang membuat lepuh mulut tidak pecah dan kering untuk membantu mempercepat sembuh. Terdapat krim kulit dan resep oral yang berbeza dan boleh didapati dengan mudah oleh individu yang dapat membantu mengurangkan jangka hayat lepuh mulut. Acyclovir adalah salah satu suplemen ubat oral yang digunakan untuk menghilangkan lepuh. Ia berfungsi dengan campur tangan dengan replikasi virus dalam jangkitan, yang berlaku sebelum lepuh mulut muncul.

4. Ubat dengan minuman keras untuk mengeringkan barisan

Letakkan minuman keras penggosok pada bola kapas dan kemudian letakkan bola kapas ini pada kedudukan untuk mengurangkan sakit yang semakin meningkat dan membolehkan lebam hilang dalam beberapa hari. Lakukan ini selama 2 minit, 4 kali setiap hari.

5. Periuk bibir

Balsem bibir yang berbeza yang merangkumi lemon dan ceri dalam ramuannya juga membantu mengurangkan luka sejuk.

6. Ais. Anda dapat menghilangkan rasa sakit di kawasan yang dijangkiti dengan selesema dengan menggunakan paket virus pada sakit. Cuba jangan meletakkan ais pada kulit anda secara sah - yang boleh membahayakannya.

7. Krim over-the-counter.

Terdapat barang-barang yang boleh diakses di kedai ubat yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit pada lepuh mulut atau membantu anda menjaga kulit agar lembut ketika ia sembuh.

8. Ubat yang ditetapkan secara profesional.

Oleh kerana lepuh mulut disebabkan oleh jangkitan, pakar mungkin mengesyorkan preskripsi antivirus untuk membantu anda mengatasi semua luka sejuk dengan cepat. Ubat antivirus yang digunakan untuk merawat lepuh mulut merangkumi acyclovir (Zovirax), valacyclovir (Valtrex), famciclovir (Famvir), dan penciclovir (Denavir).

9. Pelindung matahari.

Mendapat luka bakar dari sinar matahari boleh menyebabkan lepuh mulut. Menggunakan pelindung matahari ketika anda berada di bawah sinar matahari dapat mencegahnya. Sapukan salap bibir dengan pelindung matahari ke kawasan bibir dan mulut anda. Untuk menjamin hasil yang memuaskan, gunakan pelindung matahari yang sangat luas dan luas dalam jarak SPF dari 30 hingga seterusnya. Untuk mencegah kerengsaan lebih lanjut, Tang, pakar dermatologi di institut kesihatan Amerika juga mencadangkan memakai pelindung matahari di sekitar mulut anda dan pada lepuh mulut ketika sakit sejuk anda sembuh.

10. Gel lidah buaya.

Gel yang digunakan untuk luka bakar dari sinar matahari dapat membantu lepuh mulut sembuh. Penyelidikan makmal telah membuktikan bahawa gel dapat membantu memerangi jangkitan, termasuk herpes simplex.

1 1. Lisin.

Peningkatan ini dapat digunakan beberapa waktu untuk mengobati lepuh mulut. Ia biasanya dimasukkan ke dalam krim atau balsem bibir yang sejuk.

12. Propolis.

Salap ini, yang merupakan jenis lilin lebah buatan manusia, dapat digunakan untuk mengobati lepuh mulut. Minyak pokok teh. Beberapa penjelajahan menunjukkan bahawa minyak berbau padat ini membolehkan lepuh mulut pulih lebih cepat.

13. Minyak pudina.

Pemeriksaan dan kajian terbaru yang dilakukan mendapati minyak pudina kuat melawan lecet mulut.

14. Kanuka nektar.

Evaluasi klinikal kanuka nektar, yang disampaikan oleh lebah madu di New Zealand, sama kuatnya dengan ubat kulit sebagai rawatan untuk lepuh mulut, seperti yang ditunjukkan oleh laporan yang sedang berlangsung yang diedarkan di BMJ Open.

15. Nutrien C dan nutrien E.

Kedua-dua nutrien ini sangat berguna untuk mengatasi lepuh mulut. Kajian menunjukkan bahawa nutrien C dapat mematikan jangkitan herpes simplex, iaitu jangkitan yang menyebabkan lepuh mulut. Penjelajahan lain menunjukkan bahawa nutrien E dapat membantu memulihkan lecet mulut.

16. Tekanan menurun. Mencari cara untuk mengurangkan perasaan cemas anda dapat mengelakkan dari lepuh mulut. Sertakan senaman dan yoga dalam rutin harian anda dan lakukan juga aktiviti pernafasan yang mendalam.

17. VITAMIN E

Nutrient E adalah agen pencegah barah yang terkenal dengan keupayaannya untuk membantu memperbaiki sel-sel kulit yang rosak dan memajukan perkembangan yang baru. Ini menunjukkan bahawa ia dapat membantu memulihkan dan mengurangkan lepuh mulut anda, kata Tang. Nutrien E dapat digunakan secara topikal untuk mengobati lepuh mulut atau kadang-kadang ditelan melalui kacang, biji, dan sayur-sayuran hijau untuk mencegahnya. . Satu laporan baru-baru ini yang diedarkan dalam Kajian Perubatan Alternatif terhadap 30 anggota mendapati bahawa penggunaan krim lisin setiap hari menyembuhkan lepuh mulut pada 40% individu pada hari ketiga dan 87% individu pada hari keenam. Setiap individu yang terlibat dalam kajian ini kecuali dua anggota telah didapati menunjukkan peningkatan kritikal pada hari ke-6. Anda boleh menggunakan rawatan lisin atau mengambil makanan tambahan, yang boleh didapati di kaunter. Makanan tambahan lain yang memberikan ketahanan terhadap penyebaran virus, misalnya, teh echinacea juga dapat membantu merawat lepuh mulut, kata Tang.

18. LEMON:

Secara formal disebut Melissa Officinalis, salap lemon adalah rempah yang terkenal dengan sifat antivirus. Ini dapat membantu mengurangkan kemerahan walaupun hanya mengembangkan jangkitan virus di mulut anda dan mengelakkan kemungkinan pencemaran. Dalam laporan terbaru yang diedarkan di Phytomedicine, 116 anggota kajian dengan HSV-1 menggunakan ubat lemon pada lebam bibir mereka. Setelah dua hari, kemerahan dan pembesaran sama sekali berkurang pada anggota, namun pencabutan dan siksaan berterusan seperti sebelumnya. Emolien lemon biasanya boleh dibeli sebagai daun, kadang-kadang terdapat dalam botol minyak dan minyak ini boleh dibeli di kedai ubat kejiranan anda. Adalah disyorkan untuk individu dewasa bahawa anda perlu menggunakan swab ke kawasan yang dipengaruhi berkali-kali setiap hari.

PENCEGAHAN:

Sekiranya anda mengalami sakit selsema, anda boleh mencegah atau mengurangkan berapa kali perkara yang menyebabkan luka sejuk anda bersentuhan dengan kulit anda yang boleh menyebabkan wabak. Dan jauhkan dari pencetus itu. Sebagai contoh, jika paparan sinar matahari adalah pencetus, gunakan pelindung matahari ketika berada di bawah sinar matahari. Sekiranya anda sering mengalami wabak, berbincanglah dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda. Memulakan rawatan sebaik sahaja anda mengetahui bahawa anda mendapat sakit selesema dapat membantunya sembuh lebih cepat. Penggunaan jangka panjang ubat antivirus oral dapat mencegah luka sejuk, tetapi faedahnya sangat kecil. Pendekatan ini biasanya digunakan hanya untuk orang-orang yang mengalami luka sejuk dan kerap. Ubat antivirus untuk meletakkan luka nampaknya tidak membantu mencegahnya atau membuatnya cepat sembuh.

KESIMPULAN

Luka sejuk adalah jangkitan yang disebabkan oleh sentuhan kulit. Tanda-tanda luka sejuk terlalu cepat muncul di wajah anda atau bahagian badan anda, kadang-kadang demam juga membawa demam. Disarankan oleh doktor bahawa orang mesti mengelakkan berjabat tangan dan berpelukan satu sama lain yang menghalang mereka daripada bersentuhan dengan kulit. Terdapat pelbagai ubat dan krim yang tersedia untuk merawat luka sejuk tetapi tidak terpengaruh dalam merawatnya, sebaliknya bungkus epal dan bungkusan ais didapati lebih berkesan daripada semua ubat dan krim.