Apa itu kemurungan

Depresi adalah perasaan sedih dan putus asa dengan kehilangan kesenangan dalam aktiviti biasa yang dinikmati seseorang sekali, perubahan corak tidur, kehilangan selera makan, kehilangan tenaga dan pemikiran bunuh diri yang berulang. Ini adalah penyebab utama kecacatan kerana menjadikan seseorang tidak mempunyai tujuan dan benar-benar putus asa.

Apakah perbezaan antara kemurungan dan kegelisahan?

Depresi tidak boleh dikelirukan dengan kegelisahan kerana kegelisahan adalah perasaan gelisah atau takut akan apa yang akan berlaku. Keresahan menyebabkan kerengsaan mental dengan mood yang meningkat berbanding dengan kemurungan di mana penekanan mental jelas.

Apakah gangguan Mania atau Bipolar?

Mania adalah tingkah laku yang berlawanan yang dicirikan oleh terlalu aktif, semangat, kemarahan, pemikiran yang cepat, corak pertuturan yang cepat dan penilaian yang lemah. Dalam gangguan Bipolar seseorang menunjukkan perubahan mood yang teruk, kadang-kadang emosi sangat tinggi dan kadang-kadang sangat rendah.

Apakah simptom kemurungan?

o Corak tidur yang terganggu (kurang tidur atau terlalu banyak tidur) o Kehilangan tenaga o Peningkatan keletihan o Perasaan tidak berharga o Kehilangan atau kenaikan berat badan tanpa usaha sedar o Fikiran bunuh diri o Menghadapi kesukaran untuk menumpukan perhatian atau mengambil keputusan o Tingkah laku yang keliru Sekiranya gejala ini berlangsung lebih lama daripada dua minggu, sudah tiba masanya untuk diagnosis kemurungan. Untuk diagnosis yang lebih baik, beberapa masalah perubatan yang dapat mengatasi gejala kemurungan (misalnya; tumor otak) mesti dikesampingkan terlebih dahulu.

Adakah kesedihan, kesedihan dan kemurungan adalah sinonim?

Rasa sedih atau bersedih sebagai tindak balas terhadap beberapa situasi yang menjengkelkan; contohnya, kehilangan orang yang disayangi, gagal dalam peperiksaan, kehilangan pekerjaan atau menghadapi putus cinta adalah fenomena biasa. Sebilangan besar orang yang melalui perasaan ini menganggap dan menggambarkan diri mereka sebagai "tertekan". Tetapi kesedihan dan kemurungan adalah dua perkara yang berbeza. Perasaan duka adalah khusus bagi setiap orang termasuk beberapa ciri kemurungan misalnya perasaan sedih yang melampau atau kurang berminat dalam beberapa aktiviti. Tetapi secara keseluruhan mereka berdua adalah dua perasaan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kesedihan kadang-kadang boleh menyebabkan kemurungan jika seseorang tidak dapat mengatasi tekanan emosi kerana kehilangan besar

Apakah mekanisme kemurungan yang mendasari?

Depresi bukan sekadar permainan tahap tinggi atau rendah beberapa bahan kimia otak tertentu. Terdapat banyak sebab lain yang boleh menyebabkan kemurungan yang mungkin berlaku, gangguan mood yang terganggu oleh otak, individu yang rentan genetik, kejadian penyebab tekanan, kesan sampingan dari beberapa ubat atau beberapa masalah perubatan yang mendasari. Tidak syak lagi, bahan kimia otak tertentu yang dikenali sebagai orang tengah juga terlibat dalam kemurungan, tetapi itu bukan satu-satunya alasan. Beberapa faktor lain, di luar otak turut mengambil bahagian.

Menurut penyelidikan, terdapat beberapa gen yang terlibat dalam peningkatan kerentanan terhadap kemurungan dan tindak balas terhadap terapi ubat.

Apakah faktor risiko?

Depresi tidak secara khusus menyerang individu yang hidup dalam beberapa keadaan tertentu, tetapi boleh menyerang sesiapa sahaja - pada setiap kumpulan usia. Seseorang yang hidup dalam persekitaran yang ideal juga boleh menjadi rentan seperti orang yang hidup dalam keadaan sukar. Walau bagaimanapun, beberapa faktor terlibat dalam menyebabkan kemurungan; • Perubahan bahan kimia tertentu di otak boleh terlibat dalam kemurungan. • Gen juga memainkan peranan penting dalam kemurungan. Sebilangan individu secara genetik lebih terdedah kepada kemurungan. • Harga diri adalah faktor penting dalam pembinaan keperibadian seseorang individu. Pesimisme memainkan peranan penting dalam membina kemurungan. • Beberapa faktor persekitaran (penganiayaan oleh orang lain, keadaan kewangan, kesunyian) boleh mempengaruhi seseorang, menyebabkan dia mengalami kemurungan.

Bagaimana kemurungan dapat dirawat?

Di era kemajuan dan perkembangan ini dalam bidang sains dan teknologi, ada keadaan yang jarang berlaku yang tidak dapat diubati dan untungnya kemurungan tidak ada di antara mereka. Terdapat lebih daripada 80 peratus kemungkinan seseorang yang menderita kemurungan akan disembuhkan sepenuhnya.

Diagnosis kemurungan

Sebelum memulakan rawatan, seseorang harus didiagnosis mengalami kemurungan oleh profesional penjagaan kesihatan, untuk mengecualikan kemungkinan terdapat beberapa keadaan lain, yang menunjukkan gejala yang serupa dengan kemurungan. Contohnya, masalah tiroid boleh menunjukkan gejala kemurungan.

Rawatan

Terdapat tiga jenis terapi kemurungan. Sama ada ia dirawat dengan Psikoterapi atau ubat-ubatan.

1. Psikoterapi

Sekiranya seseorang menderita kemurungan ringan, dia hanya boleh dirawat dengan psikoterapi. CBT (terapi tingkah laku kognitif) berkesan untuk mengatasi kemurungan. Ini adalah terapi bicara di mana seseorang individu diajar untuk memahami dan mengawal pemikiran yang merosakkan atau menjengkelkan yang mungkin memberi kesan negatif terhadap mood dan emosi orang itu. Bergantung pada tahap kemurungan, rawatan dapat diteruskan selama beberapa minggu atau dapat dihentikan tidak lama lagi. Biasanya, 10-15 sesi cukup untuk mengatasi kemurungan. Tetapi jika kemurungan sederhana hingga teruk, ia tidak dapat diatasi hanya dengan psikoterapi. Ia memerlukan penglibatan ubat-ubatan dan psikoterapi .

2. Terapi Elektrokonvulsif (ECT)

ECT adalah sejenis rawatan yang digunakan untuk pesakit dengan kemurungan yang teruk dan yang tidak bertindak balas terhadap psikoterapi atau ubat-ubatan. Dalam terapi seperti ini, otak pesakit anestetik dirangsang secara elektrik.

3. Terapi ubat

Ubat-ubatan yang terlibat dalam rawatan kemurungan disebut "antidepresan" dan ada kelas antidepresan berikut

Perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI)

• Citalopram • Escitalopram • Fluvoxamine • Paroxetine • Sertraline Mereka secara khusus menghalang pengambilan serotonin yang membawa kepada peningkatan kepekatan neurotransmitter pada celah sinaptik. Mereka mempunyai sedikit aktiviti penyekat pada reseptor muskarin, α-adrenergik, dan histamin H1.

Inhibitor pengambilan semula serotonin norepinefrin

• Venlafaxine • Desvenlafaxine • Sertraline Mungkin berkesan dalam merawat kemurungan pada pesakit yang SSRI tidak berkesan

Antidepresan atipikal

• Bupropion • Mirtazapine • Nefazodone • Trazodone • Vilazodone Antidepresan atipikal adalah kumpulan agen campuran yang mempunyai tindakan di beberapa laman web yang berbeza

Antidepresan trisiklik

• Imipramine • Desipramine • Clomipramine • Doxepin • Desipramine • Nortriptyline TCA berkesan dalam merawat kemurungan sederhana hingga teruk. Beberapa pesakit dengan gangguan panik juga bertindak balas terhadap TCA.

Perencat monoksida oksidase

• Phenelzine • Isocarboxazid • Tranylcypromine • Selegiline MAOI ditunjukkan untuk pesakit tertekan yang tidak responsif atau alergi terhadap TCA dan SSRI atau yang mengalami kegelisahan yang kuat.

Bagaimana seseorang dapat menolong dirinya sendiri untuk mengatasi kemurungan ?

Terdapat aktiviti berikut yang dapat membantu seseorang mengatasi kemurungannya sendiri; • Latihan dan penglibatan yang kerap dalam permainan luar • Tidur yang lebih baik • Makanan sihat • Gaya hidup bebas alkohol • Berfikir secara optimis • Mengelilingi dirinya dengan individu yang ramah

Topik berkaitan Apakah definisi kemurungan? Apakah penyebab utama kemurungan? Apakah rawatan kemurungan? Apa itu psikoterapi? Apa itu gangguan mania atau bipolar?

Skizofrenia adalah gangguan mental yang berkaitan dengan kognisi (proses mental yang terlibat dalam pemahaman atau tafsiran). Seorang pesakit skizofrenia memahami realiti dengan cara yang tidak normal dan dalam banyak kes, ini melibatkan halusinasi, khayalan, ketidakteraturan pertuturan, dan pemikiran yang tersebar, yang mengakibatkan kelainan fungsi. Skizofrenia hanya dapat dirawat secara simptomatik dan tidak mungkin pemulihan yang tepat.

Apakah penyebab skizofrenia?

Tidak ada penyebab skizofrenia yang diketahui secara pasti, tetapi menurut kajian, penyakit ini mungkin timbul kerana gabungan kesan gen, bahan kimia otak dan faktor persekitaran.

Beberapa neurotransmitter penting (dopamin, glutamat) boleh terlibat dalam perkembangan penyakit ini. Menurut kajian, terdapat beberapa perbezaan dalam morfologi sistem saraf individu yang terkena yang boleh menjadi penyebab utama skizofrenia.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang jelas mengenai konsep ini.

Berapakah usia permulaan skizofrenia?

Skizofrenia biasanya menyatakan dirinya antara remaja akhir hingga awal tiga puluhan. Ia dinyatakan lebih awal pada lelaki (pada usia 15 hingga 25) dibandingkan dengan wanita, di mana ia dinyatakan akhir-akhir ini (pada akhir dua puluhan). Walau bagaimanapun, skizofrenia bukan jenis kelamin atau umur tertentu. Permulaannya berbeza pada orang yang berbeza.

Apakah faktor risiko skizofrenia?

Terdapat beberapa faktor penting yang meningkatkan kemungkinan mencetuskan penyakit pada beberapa individu. Pelakon ini merangkumi:

 • Pendedahan kepada beberapa jenis bahan toksik, virus, atau kekurangan zat makanan semasa kehamilan, boleh mengganggu otak janin yang sedang berkembang, yang kemudian menampakkan dirinya sebagai skizofrenia.

 • Beberapa faktor persekitaran juga boleh terlibat dalam perkembangan penyakit ini, seperti hidup miskin, persekitaran tertekan, kejahilan oleh ahli keluarga, atau orang yang disayangi.

 • Sekiranya terdapat sejarah keluarga penyakit ini, seperti yang disarankan oleh beberapa kajian yang berkaitan dengan gen, beberapa gen dapat terlibat dalam meningkatkan risiko skizofrenia, tetapi tidak hanya satu gen yang dapat menyebabkan penyakit ini. Walau bagaimanapun, maklumat genetik tidak mencukupi untuk meramalkan orang yang lebih berisiko.

 • Mengambil beberapa ubat yang mempengaruhi aktiviti otak (baik perangsang otak atau depresan)

Ringkasan Keracunan, jangkitan virus, atau kekurangan zat makanan pada kehamilan adalah beberapa faktor risiko penting untuk skizofrenia. Selain itu, status sosioekonomi, sejarah keluarga, sebab genetik, atau penggunaan ubat-ubatan yang mempengaruhi otak juga merupakan faktor risiko.

Apakah tanda dan gejala skizofrenia?

Skizofrenia dapat dinyatakan dengan cara berikut:

 • Perubahan pada pola penglihatan, pendengaran, bau atau sentuhan, dan rasa normal.

 • Menyatakan tingkah laku pelik, seperti pandangan tanpa ekspresi.

 • Corak tidur yang terganggu

 • Seseorang yang menghidap skizofrenia mula hidup di dunia khayalan

 • Orang mula berhalusinasi misalnya dia mula mendengar suara atau melihat perkara atau orang yang sebenarnya tidak ada.

 • Khayalan (kepercayaan atau tanggapan pelik yang jauh dari realiti) yang dipegang teguh oleh kepercayaan yang tidak disokong oleh fakta objektif

 • Masalah pemikiran atau pertuturan yang tidak teratur

 • Kehilangan motivasi, minat atau keseronokan dalam aktiviti rutin

 • Jarak sosial, fungsi tidak normal

 • Kesukaran memberi perhatian, sukar menumpukan perhatian atau membuat ingatan

 • Masalah dalam membuat keputusan

Kesihatan mental

Apakah rawatan skizofrenia?

Kerana kerumitan dan kurangnya pengetahuan mengenai penyebab skizofrenia yang mendasari, strategi rawatan terutamanya dianggap dapat merawat penyakit secara simptomatik.

Rawatan diberikan seperti berikut:

1. Antipsikotik

Antipsikotik digunakan untuk mengurangkan intensiti dan kekerapan gejala skizofrenia. Mereka boleh diambil sebagai tablet, sirap, atau suntikan.

Antipsikotik ini biasanya dikaitkan dengan beberapa kesan sampingan seperti kenaikan berat badan, mulut kering atau mengantuk, dan lain-lain pada awalnya. Ubat yang digunakan dalam rawatan gangguan mental, tidak boleh dihentikan sendiri, kerana ia menyebabkan gejala penarikan.

 • Antipsikotik Generasi Kedua

Antipsikotik generasi kedua relatif berkaitan dengan kesan sampingan yang lebih sedikit tetapi ada yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan mengganggu gula darah dan kolesterol.

Terdapat beberapa contoh antipsikotik generasi kedua:

 • Aripiprazole

 • Brexpiprazole

 • Clozapine

 • Asenapine

Clozapine adalah ubat pilihan pada pesakit yang tidak bertindak balas terhadap antipsikotik khas.

 • Antipsikotik generasi pertama

Mereka bertindak dengan menyekat dopamin ( neurotransmitter ) dan lebih cenderung daripada antipsikotik generasi kedua menyebabkan gejala extrapyramidal seperti dystonia atau dyskinesia.

Beberapa contoh ubat ini adalah:

 • Klorpromazin

 • Fluphenazine

 • Haloperidol

 • Loxapine

2. Psikoterapi

Mengajar pesakit untuk mengawal corak pemikiran dan masalah tingkah laku oleh psikiatri adalah kaedah yang lebih baik untuk merawat. Ini dipanggil psikoterapi . Semakin banyak individu mengetahui tentang penyakitnya, semakin mudah mereka menguruskan penyakitnya.

3. Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif adalah sejenis terapi tingkah laku di mana pesakit diajar untuk menangani halusinasi dan suara khayalan.

Kesan gabungan terapi kognitif-tingkah laku dan ubat-ubatan antipsikotik memungkinkan individu untuk mentafsirkan faktor-faktor pencetus dan cara-cara untuk mengawalnya.

4. Terapi peningkatan kognitif

Dalam terapi peningkatan kognitif, gabungan latihan mental berasaskan komputer dan sesi kumpulan digunakan untuk membantu pesakit skizofrenia untuk mengawal penyakitnya dengan lebih baik.

5. Kaedah lain

 • Penglibatan ahli keluarga dan orang tersayang oleh beberapa program pendidikan atau latihan mengenai memberi kesedaran mengenai sebab, gejala, dan pengurusan skizofrenia dapat membantu memperbaiki keadaan pesakit.

 • Rawatan Komuniti Asertif adalah strategi rawatan khusus untuk pesakit skizofrenia yang berisiko kerap masuk hospital atau menderita kehilangan tempat tinggal.

 • Dalam ACT , terdapat penglibatan pasukan, yang terdiri dari profesional perawatan kesehatan, beban bersama, yang secara langsung memberikan layanan, pertemuan pesakit sering, untuk mengurangi perbelanjaan rumah sakit

Ringkasan Untuk rawatan skizofrenia, antipsikotik, psikoterapi, terapi tingkah laku kognitif, terapi peningkatan kognitif, dan gangguan komuniti asertif adalah pertimbangan penting.

Bagaimana orang lain dapat membantu pesakit dengan skizofrenia?

 • Oleh kerana faktor persekitaran adalah faktor penyumbang utama dalam mengembangkan penyakit, maka peningkatan perhatian dan perawatan oleh keluarga dan orang tersayang dapat memainkan peranan penting dalam pengurusan penyakit ini.

 • Tetapi ia selalu dikaitkan dengan beberapa kesukaran kerana ini bukan permainan kanak-kanak untuk menangani seseorang yang mengalami masalah psikotik yang serius.

 • Seseorang harus menelefon 911 jika dia mengetahui seseorang yang menderita skizofrenia yang boleh menyebabkan bahaya kepada orang lain atau tidak dapat mencari nafkah dan tempat tinggal untuk dirinya sendiri.

 • Fikiran bunuh diri dan tingkah laku berbahaya adalah dua perkara penting yang sangat dinyatakan dalam diri orang skizofrenia. Sekiranya seseorang mengetahui seseorang yang mempunyai kemungkinan ini berlaku, dia mesti tinggal bersama pesakit tersebut atau menghubungi agensi keselamatan.

Adakah terdapat hubungan antara kemurungan dan skizofrenia?

 • Skizofrenia dan kemurungan ditafsirkan sebagai tanda beberapa masalah mental, oleh kebanyakan orang. Orang berpendapat bahawa skizofrenia sama ada disebabkan oleh tekanan atau kemurungan yang melampau.

 • Tetapi kemurungan dan skizofrenia bukanlah istilah alternatif, walaupun beberapa gejala bertindih dan keduanya berkaitan dengan fungsi otak, namun ada beberapa perbezaan besar.

 • Perbezaan utama antara kedua-dua adalah, ketika bercakap mengenai skizofrenia, ia akan mencetuskan emosi negatif dalam pesakit. Dalam kes kemurungan, kesan positif adalah dominan.

 • Individu skizofrenia berbahaya dan sangat tidak dapat diramalkan , berbanding dengan orang yang tertekan yang tidak menimbulkan ketakutan pada orang di sekelilingnya.

Ringkasan Skizofrenia dan kemurungan bukanlah penyakit yang sama walaupun kedua-duanya berkaitan dengan otak. Orang yang tertekan tidak berbahaya, sementara pesakit skizofrenia sangat berbahaya kerana tidak dapat diramalkan.

Apakah beberapa personaliti terkenal yang menghidap skizofrenia?

Skizofrenia adalah gangguan mental dan dapat menampakkan diri pada usia dan jantina mana pun. Beberapa keperibadian yang sangat terkenal juga telah menderita penyakit ini. Sebahagian daripadanya disebutkan di bawah:

Lionel Aldridge

Seorang pemain bola sepak profesional, lahir pada tahun 1941 dan meninggal pada tahun 1998, menderita skizofrenia pada akhir usia dua puluhan. Akibat penyakit ini, dia kehilangan setiap barang yang dimilikinya, termasuk keluarganya.

Zelda Fitzgerald

Dia adalah seorang penulis, penari, dan isteri penulis terkenal F. Scott Fitzgerald didiagnosis dengan skizofrenia, kemungkinan besar kerana alkoholisme yang melampau dan kehidupan beracun yang beracun.

Peter Green

Pengasas Fleetwood mac (rock band) dan pemuzik dan gitaris Britain juga telah menderita skizofrenia.

Syd Barret

Syd Barret, seorang lagi penulis muzik, penyanyi, dan gitaris terkenal Britain menjadi skizofrenia semasa akhir hayatnya.

Eduard Einstein

Anak lelaki saintis terkenal Albert Einstein didiagnosis menderita skizofrenia pada usia dua puluhan.

Buddy Bolden

Juga dikenali sebagai King Bolden, menderita skizofrenia, kerana psikosis alkohol.

Darrel Hammond

Pelakon terkenal yang memainkan peranan sebagai Bill Clinton juga telah menderita skizofrenia dan juga gangguan bipolar.

Jack Kerouac

Seorang novelis Amerika adalah skizofrenia pada usia awal.

Soalan lazim

1. Apakah tanda-tanda awal skizofrenia?

Beberapa tanda dan gejala awal skizofrenia diberikan sebagai:

 1. Kemurungan dan kegelisahan
 2. Penjarakan Sosial
 3. Reaksi hebat terhadap sebarang bantahan atau kritikan
 4. Tanpa penjagaan diri
 5. Menatap tanpa ekspresi
 6. Ketidakupayaan untuk menyatakan emosi
 7. Gangguan tidur

2. Bagaimana orang menghidap skizofrenia?

Etiologi skizofrenia yang tepat tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan skizofrenia, misalnya, keracunan semasa kehamilan, penyebab genetik, keadaan sosioekonomi. Sebilangan orang mungkin lebih sensitif untuk menghasilkan skizofrenia atau kemurungan dan tekanan juga boleh menyebabkan skizofrenia.

3. Apakah jenis skizofrenia yang berbeza?

Skizofrenia dibahagikan lagi kepada pelbagai jenis. Jenis-jenis ini diberikan di bawah:

 1. Skizofrenia paranoid, merangkumi khayalan dan halusinasi
 2. Skizofrenia katatonik, dicirikan oleh pergerakan yang melampau.
 3. Skizofrenia Hebephrenic, juga disebut sebagai skizofrenia tidak teratur
 4. Skizofrenia sisa, apabila seseorang mempunyai sejarah masa lalu sekurang-kurangnya satu episod skizofrenia.
 5. Skizofrenia yang tidak dibezakan, termasuk gejala dua atau lebih jenis skizofrenia

4. Apakah jenis suara yang didengar oleh para skizofrenia?

Seseorang yang menderita skizofrenia mendengar pelbagai jenis suara, kadang-kadang lebih keras dan menjadi persuasif dengan kemajuan penyakit. Contohnya, jeritan yang terlalu kuat, bunyi calar atau suara muzik.

Kesimpulannya

Skizofrenia adalah gangguan mental yang teruk yang berkaitan dengan psikologi kognitif . Pesakit skizofrenia menafsirkan realiti dengan cara yang jauh dari tingkah laku normal. Ini dinyatakan kebanyakannya pada fasa pertengahan usia. Gangguan pada neurotransmitter adalah penyebab utama skizofrenia. Antipsikotik, psikoterapi, CBT, CET adalah komponen terapi utama.

Carian Berkaitan

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan?

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?

Kenali gejala psikologi tekanan

Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia

Apa itu psikologi kognitif?

Psikologi perspektif kognitif

Depresi adalah gangguan kemurungan utama. Penyakit mental sangat biasa dan serius yang memberi kesan negatif kepada seseorang bahawa bagaimana perasaan seseorang, cara dia berfikir dan bagaimana dia bertindak. Nasib baik, ia juga boleh dirawat. Dalam kemurungan, seseorang mempunyai perasaan sedih dan / atau kehilangan minat dalam aktiviti yang pernah dinikmati. Orang itu harus menghadapi pelbagai masalah emosi dan fizikal dan dapat mengurangkan kemampuan seseorang untuk berfungsi di tempat kerja dan di rumah.

Kemurungan

Apa itu skizofrenia?

Skizofrenia adalah gangguan mental yang berkaitan dengan kognisi (proses mental yang terlibat dalam pemahaman atau tafsiran). Seorang pesakit skizofrenia memahami realiti dengan cara yang tidak normal dan dalam banyak kes, ini melibatkan halusinasi, khayalan, penyusunan pertuturan, dan pemikiran yang tersebar, yang mengakibatkan kelainan fungsi. Skizofrenia hanya dapat dirawat secara simptomatik dan tidak mungkin pemulihan yang tepat. Bagaimana kemurungan berbeza dari kesedihan atau kesedihan?

Kemurungan dan kesedihan adalah dua perkara yang berbeza. Terdapat beberapa pengalaman yang sukar untuk ditanggung oleh kehidupan setiap orang, seperti ■■■■■ orang yang dicintai, kehilangan pekerjaan atau berakhirnya hubungan. Merupakan perasaan sedih atau duka yang normal untuk berkembang sebagai tindak balas kepada situasi seperti itu. Sebilangan besar orang yang mengalami kerugian sering menggambarkan diri mereka sebagai "tertekan."

Tetapi kesedihan tidak sama dengan mengalami kemurungan. Kesedihan adalah proses semula jadi dan unik bagi setiap orang dan berkongsi beberapa ciri kemurungan yang sama. Kedua-dua kesedihan dan kemurungan boleh mempunyai penglibatan teruk kesedihan dan pengeluaran daripada aktiviti biasa, tetapi mereka juga adalah berbeza dengan cara yang penting:

 • Dalam kesedihan, seseorang mengalami perasaan menyakitkan yang timbul dalam gelombang, sering bercampur dengan kenangan positif si mati. Tetapi dalam kemurungan utama, perasaan atau perasaan senang seseorang menurun selama hampir dua minggu.
 • Dalam kemurungan utama, perasaan tidak berharga dan membenci diri adalah perkara biasa tetapi dalam kesedihan, semangat biasanya dijaga.
 • sebilangan orang berpendapat bahawa ■■■■■ orang yang dikasihi dapat menimbulkan kemurungan yang besar. Kehilangan pekerjaan boleh menyebabkan kemurungan bagi sesetengah orang. Apabila kesedihan dan kemurungan wujud pada masa yang sama, kesedihan lebih parah dan berlangsung lebih lama daripada kesedihan tanpa kemurungan. Membezakan antara kemurungan dan kesedihan dapat membantu orang mendapatkan bantuan, sokongan atau rawatan yang mereka perlukan.

Jenis-jenis kemurungan

Terdapat pelbagai jenis kemurungan. Beberapa peristiwa dalam hidup kita menyebabkan beberapa, dan perubahan kimia di otak kita menyebabkan yang lain.

Apa pun penyebabnya, langkah pertama kami adalah memberitahu doktor kami bagaimana perasaan kami. Dia boleh merujuk kami kepada pakar kesihatan mental untuk membantu mendiagnosis jenis kemurungan yang kita alami. Diagnosis ini penting dalam menentukan rawatan yang tepat untuk kita.

1. Kemurungan Utama

Doktor boleh memanggil gangguan ini sebagai "gangguan kemurungan utama. Jenis ini mungkin berlaku jika seseorang merasa tertekan pada kebanyakan masa dalam seminggu.

kemurungan utama

Apa yang boleh menjadi gejala kemurungan utama?

Seseorang dengan gangguan kemurungan utama juga mesti mengalami 5 atau lebih gejala berikut dalam tempoh 2 minggu:

 • Perasaan sedih atau kesal hampir sepanjang hari, hampir setiap hari.
 • Kurang minat dengan kebanyakan aktiviti yang pernah dinikmati.
 • Tiba-tiba penurunan atau kenaikan berat badan atau perubahan selera makan.
 • Mengalami masalah tertidur atau mahu tidur lebih banyak dari biasa.
 • Mengalami perasaan gelisah.
 • Rasa letih dan kekurangan tenaga.
 • Rasa tidak berharga atau bersalah, sering kali mengenai perkara-perkara yang biasanya tidak membuatnya merasa seperti itu.
 • Mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, berfikir, atau membuat keputusan.
 • Berfikir untuk mencederakan diri sendiri atau membunuh diri.

Apakah penyebab gangguan kemurungan utama?

Yang tepat menyebabkan Mejar gangguan kemurungan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan keadaan.

Kimia otak dapat dipengaruhi oleh gabungan gen dan tekanan dan boleh mengurangkan keupayaan untuk mengekalkan kestabilan mood.

Perubahan keseimbangan hormon juga dapat menyumbang kepada perkembangan gangguan kemurungan utama.

Gangguan kemurungan utama juga mungkin disebabkan oleh:

 • Penggunaan alkohol atau dadah

 • Beberapa masalah perubatan, seperti barah atau hipotiroidisme

 • Jenis ubat tertentu, termasuk steroid

 • Segala jenis penderaan semasa kecil

Rawatan Gangguan Depresi Utama

Gangguan ini sering diubati dengan ubat dan psikoterapi. Penyesuaian gaya hidup juga dapat membantu mengurangkan gejala tertentu.

Orang yang mengalami gangguan kemurungan besar atau mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri mungkin perlu tinggal di hospital semasa rawatan untuk melindungi mereka daripada bahaya. Sebilangan pesakit juga mungkin perlu mengambil bahagian dalam program rawatan pesakit luar sehingga gejala tidak membaik.

Ubat-ubatan

Penyedia penjagaan primer sering memulakan rawatan untuk gangguan ini dengan menetapkan ubat antidepresan.

Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI)

SSRI sering diberi jenis antidepresan. Inhibitor ini berfungsi dengan membantu menghalang pemecahan serotonin di otak, yang mengakibatkan jumlah neurotransmitter yang lebih tinggi.

Serotonin adalah bahan kimia otak yang dipercayai bertanggungjawab terhadap mood. Serotonin dapat membantu meningkatkan mood dan menghasilkan pola tidur yang sihat.

Orang dengan gangguan kemurungan utama sering dianggap mempunyai kadar serotonin yang rendah. SSRI dapat melegakan gejala gangguan ini dengan meningkatkan jumlah serotonin yang ada di otak.

Psikoterapi

Psikoterapi juga dikenali sebagai terapi psikologi atau terapi bicara. Ia boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk orang-orang dengan kemurungan utama. Ia melibatkan pertemuan dengan Psikoterapi secara berkala untuk membincangkan keadaan dan masalah yang berkaitan.

Psikoterapi dapat membantu kami dalam:

 • menyesuaikan diri dengan krisis atau peristiwa tekanan lain
 • menggantikan pemikiran dan tingkah laku negatif dengan yang positif dan sihat
 • Meningkatkan kemahiran komunikasi
 • mencari kaedah yang lebih baik untuk menghadapi cabaran dan penyelesaian masalah
 • meningkatkan harga diri
 • mendapatkan kembali rasa kepuasan dan kawalan dalam kehidupan

2. Gangguan Depresi Berterusan

Sekiranya kemurungan berlangsung selama 2 tahun atau lebih lama daripada yang disebut gangguan kemurungan berterusan. Istilah ini digunakan untuk menjelaskan dua keadaan yang sebelumnya dikenali sebagai dysthymia dan kemurungan utama kronik.

orang yang mengalami gangguan kemurungan yang berterusan mungkin mempunyai gejala seperti:

 • Perubahan selera makan iaitu tidak cukup makan atau makan berlebihan
 • Terlalu banyak tidur atau terlalu sedikit
 • Kekurangan tenaga atau rasa letih
 • Kurang keyakinan diri
 • Menghadapi masalah dalam menumpukan perhatian atau membuat keputusan
 • Rasa putus asa

Rawatan

Gangguan ini dapat diatasi dengan psikoterapi, ubat-ubatan, atau kombinasi keduanya.

3. Gangguan Bipolar

Kemurungan bipolar juga dikenali sebagai kemurungan manik. Dalam gangguan ini, pesakit mempunyai episod mood yang berkisar dari tenaga bertenaga tinggi dengan mood "naik" hingga periode "depresi" rendah.

Rawatan

Dalam gangguan ini ubat dapat membantu mengawal perubahan mood. Sama ada pesakit berada dalam tempoh tinggi atau rendah, doktor mungkin mencadangkan penstabil mood, seperti litium.

Tiga ubat diluluskan oleh FDA untuk merawat fasa tertekan:

 • Seroquel
 • Latuda
 • Olanzapine-fluoxetine

4. Kemurungan Psikotik

Orang yang mengalami kemurungan ini mungkin mempunyai gejala kemurungan utama bersama dengan gejala psikotik seperti:

 • Halusinasi (untuk melihat atau mendengar perkara-perkara yang tidak ada)
 • Khayalan termasuk kepercayaan palsu
 • Paranoia, salah mempercayai bahawa seseorang cuba mencederakan anda

Rawatan

Ubat antidepresan dan antipsikotik dapat merawat kemurungan psikotik. ECT juga boleh menjadi pilihan.

5. Kemurungan Situasi

Istilah ini bukan istilah teknikal dalam psikiatri. Tetapi seseorang boleh mengalami perasaan tertekan ketika dia menghadapi masalah menguruskan peristiwa tertekan dalam hidupnya, seperti ■■■■■ dalam keluarga, perceraian, atau kehilangan pekerjaan anda. Doktor boleh memanggil sindrom tindak balas tekanan ini.

Rawatan

Psikoterapi selalunya dapat membantu mengatasi masa kemurungan yang berkaitan dengan keadaan tertekan.

6. Kemurungan Atipikal

Jenis kemurungan ini berbeza daripada kesedihan yang berterusan dari kemurungan biasa. Ini dianggap sebagai "penentu" yang menggambarkan pola gejala depresi. Sekiranya seseorang mengalami kemurungan atipikal, kejadian positif dapat meningkatkan moodnya buat sementara waktu.

Gejala lain dari kemurungan atipikal adalah:

 • Selera makan meningkat
 • Terlalu sensitif terhadap kritikan
 • Tidur lebih banyak dari biasa
 • Rasa berat di lengan dan kaki

Rawatan

Antidepresan dapat membantu gangguan ini. Doktor boleh mencadangkan jenis yang disebut SSRI ( inhibitor reuptake serotonin selektif) sebagai rawatan lini pertama.

7. Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD)

Wanita dengan Gangguan Dysphoric Pramenstruasi mengalami kemurungan dan gejala lain pada awal haid mereka.

Selain merasa tertekan, wanita juga mungkin mempunyai:

 • Perubahan emosi
 • perasaan mudah marah
 • Rasa cemas
 • Rasa sukar dalam menumpukan perhatian
 • Keletihan dan berat di lengan dan kaki
 • Perubahan selera makan atau tabiat tidur
 • Perasaan terharu

Rawatan

Ubat antidepresan atau kadang-kadang kontraseptif oral dapat merawat Premenstrual Dysphoric Disorder.

Soalan lazim

 • Apakah penyebab sebenar kemurungan?

Menurut kajian itu, terdapat banyak cadangan bahawa kemurungan bukan berasal dari terlalu banyak atau terlalu sedikit bahan kimia otak tertentu. Sebaliknya, ada banyak kemungkinan penyebab kemurungan di mana pengaturan mood yang salah oleh otak, kerentanan genetik, peristiwa kehidupan yang tertekan, ubat-ubatan, dan masalah perubatan disertakan.

 • Apakah maksud kegelisahan dan kemurungan?

Gangguan kemurungan dan kegelisahan berbeza, tetapi orang yang mengalami kemurungan sering mengalami gejala yang serupa dengan gangguan kecemasan, seperti kegelisahan, mudah marah, dan masalah tidur dan berkonsentrasi . Tetapi setiap gangguan mempunyai sebab tersendiri dan gejala emosi dan tingkah lakunya sendiri.

 • Bagaimana kemurungan mempengaruhi tingkah laku manusia?

Orang yang menderita bentuk kemurungan yang lebih ringan, gangguan ringan ini dapat mempengaruhi banyak aspek kehidupan mereka. Kemurungan klinikal boleh merumitkan keadaan kesihatan yang serius seperti penyakit jantung atau barah. Depresi juga boleh menyebabkan masalah dengan rasa sakit, keinginan dan prestasi seksual, dan tidur.

 • Adakah kemurungan menua wajah anda?

Tekanan psikologi, seperti yang dialami oleh orang yang mengalami kemurungan, mempunyai kesan jangka panjang yang besar terhadap 'keausan' tubuh seseorang, yang mengakibatkan penuaan biologi yang dipercepat.

 • Apakah penyebab kemurungan terbesar?

Ini adalah persoalan yang rumit kerana terdapat banyak penyebab kemurungan. Faktor-faktor termasuk kerentanan genetik, tekanan hidup yang teruk, bahan yang mungkin anda ambil (beberapa ubat, ubat-ubatan dan alkohol) dan keadaan perubatan boleh mempengaruhi cara otak kita mengatur suasana hati.

Kesimpulan: Sekiranya kita telah didiagnosis menderita kemurungan, kita perlu mendapatkan rawatan yang tepat untuk menjadi lebih baik. we should not suffer needlessly when depression is a highly treatable illness. In fact, between 80% and 90% of people who get treatment feel better. Treatment usually includes medication, counseling , or a combination of the two.

artikel berkaitan

What is Depression?

Depression is a feeling of sadness and of emotional tension. Depression is a strain which causes negative effects on your behavior, on your physical body and make your lose of interest in several things. How to get rid of depression? As we know, it is the disorganization of the mood and is often due to life happenings and changes in life. Depression can be treated with normal activities but if it got chronic stage, it need serious treatment.

What are the symptoms of Depression?

As we know, depression is often for changing and due to various events in our life. So the symptoms of depression vary from person to person and also vary due to different situations.

Some of the symptoms are;

 • Off mood in the morning is a sign of depression

 • loss of interests in the activities

 • boreness due to repetitive work

 • feeling guilty over mistakes

 • loss of appetite or late hunger

 • Too much sleepy mood or no sleep in depressed moods even not in nights

 • loss of pleasure in life.

These are few symptoms but there are much more symptoms that can be discussed under particular conditions.

What are the causes of Depression?

Depression is a kind of sadness and can due to several reasons because there are lot of things which can cause depression and many purposes through which depression is caused. Some causes of depression are;

 • Unemployment - Unemployment leads to depression. As there are lot of people in the world who don't have work to earn, even there are several people who have degrees and have experiences in particular fields, but they don't have works and because of no job or work, they think about their life and worry about their appetite which leads to depression.

 • Financial issue - If you are a business man or you are an employee or you are jobless, financial issues of your life make you depressed because money is the need of the hour and without it life is impossible.

 • Death - Every person in this world is mortal and has to die one day. But deaths are also causes of depression because when your nearly person or family members dies, you feel depressed because that person was the part of your life and without that person life seems difficult, which leads to depression.

 • Abuse - Abuse can also be called as top source of depression. Abuse is done in many ways, if you go to a place where people disrespects you, you will feel depressed at that time. Similarly, if your are being abused sexually and you don't have power to stop that act, then you will be depression in life and it can lead to whole life depression.

 • Love Failure - Human nature is a kind of loving and wants someone who love him/her and takes care. Due to this reason people make couples and live their relationship life, but when compulsions came in their way some people break their relation and go their own ways, due to this apathy and no attention People feel depression. Love failure depression can be serious and it can cause medical disorders.

What are the treatments of depression?

Depression is of many types and of many conditions. Some depression is of normal condition and can be cured with time by little things, like relaxation, exercise of physical body and mind, taking interests in good things, eating good and healthy food, playing with children, taking therapies. Normal depression can also be controlled by family members in helping the suffering person.

But if depression has gained the the chronic situations, then there is need to consult the medical specialist and to take proper checkup. Some of the treatments of depression are;

 • Psycho Therapy - Psychotherapy is known as ''talk therapy''. It is one of the most used therapy to cure the patient. Because talking with patient and sharing his sorrows, make him/her return to life.

 • Interpersonal Therapy - Interpersonal therapy is a short-term therapy and is related to personal relations. This therapy explore relations and tells how to deal with them and how to make their depression go away.

 • Medication - Medication is last step of depression. If you are not having any positives responses through exercises and therapies, then you will have to take medicines like antidepressants, which will cure you properly with medication.

Soalan Lazim

Depression is a serious stage of stress and depression lead to other body diseases like mental illness and disorders in body functioning. So, some frequently asked questions about depression are;

Does depression count as a disability?

According to American Disability Act (ADA) , depression is included in psychiatric disability because depression is a mood disorder and behavioral sadness. It disturbs you daily routine life and interfere in your work. So, that's why it is counted as Disability of mind.

Can you get long term disability for depression and anxiety?

If your are suffering from long term depression and anxiety and you are insured, then you will surely receive disability terms for your disorder. Because disorders make changes in health and there are insurance policies for health. In short, disabilities caused by depression are also included in disability terms of insurance.

Can depression change your personality?

Depression has serious effects on our personality. It changes our mood and style and behavior for short terms or even for whole life personality of person changes. Mental illness can cause personality changes. Problems or disorders like anxiety, depression, manic depression and PTSD can certainly cause personality changes. Mental disorders are often a results of variety of things including experience, genetics or maybe physical injury or illness.

Kesimpulannya

How to get rid of depression? . In short depression is a mental disorder which has serious implication on our health and life. If you are having depression, you are ill and there is proper treatment for this disorder. Do not ignore your depression because it increases with time and may lead to chronic stage.

Topik-topik yang berkaitan

Apakah kegagalan jantung?

How does stress effects us psychologically?

What are the causes of hypertension?

Depression is a condition in which some one feels unhappy helpless hopeless or can not take any positive decision. It can be a short term condition in the beginning but as it persists it can be severe and lasts for days ,weeks or even months .

In the past this condition was thought to be the mysterical or due to the strange creatures but now medical science has proved it to be a medical condition which is curable

SYMPTOMS

Although depression has different symptoms in different individuals due to their environment and circumstances in which they live in or face problems but most of the common symptoms are given as

Feeling of worthlessness being troublesome to near and dear relations .

Loss of hope and interest in the joys of life .

Lackof warmth with loving relationships.

In severe conditions a person do not take interest in dressing up properly or not try to look good by quitting of going to saloons

Try to live at home and sometimes people leave their jobs cut off their families or friends and prefer to live alone which is an alarming situation.

Persons do not show any interest in religious activities

Person feels headache ,migraine weakness or sleepy and becomes pale day by day

DEMERITS OF DEPRESSION

Diagnosis of depression in early stages is necessary as it makes its treatment easy however if it persists for a long term it can even lead to a suicide attempt. If we notice any person near us showing behavioral changes we should try to help him to get rid of it.

HOW IT CAN BE CURED

A person can easily get rid of depression by adopting a healthy lifestyle and by consulting a medical assistance. There are many effective ways to treat depression like these

Counseling

It is proved by a research at university of Carolina that a friendly talk and proper counselling can help overcome depression .

Medication

At some extent medication also helps to keep the patient relax and calm. Mostly a good sleep with a relax mind helps to improve mental health.

Social connections

Scientists claim that depression can be cured fastly by social care .Meeting siblings ,old friends and parents or grand parents is good to relax and relieve from depression.

Relationships

Sometimes a very loved one helps a depression patient to cure fastly and encourages him to improve.

CONCLUSION.

Although depression can cause difficulties but can be handled with simple techniques.

The patient should try to keep calm and hopefull.

Spend time with children and keep engaged in their small activities.

Eat chocolate or Ice cream.

Keep a pet which makes you caring and engaged.

Plantation is a good hobby which helps a person to get rid of depression and feel energetic.

Never leave yourself to go in depression, when you feel sad or hopeless immediately make your self engaged in some positive activity.

How to get rid of depression? Introduction: Anxiety is a stressful feeling and its common in our society. Everyone is trying to cope their anxiety. The feeling of anxiety is to getting nervous in different situation like meet new relations, first day at job, visit to doctor etc. It further includes some kind of health problems like upset stomach, sweating, headache, shortness of breath, discomfort, fear, heart palpitation, uneasiness and anger. Its directly effects our daily lifestyle and consequence are we unable to perform our daily task. Anxiety pressure reflects in our behavior sometimes it gets worse and end up with uncontrolled anger, peevishness, fighting on little issues, verbal abuses, violence, hurting other feeling and the list goes for beyond . It essential to control this feeling unless it creates disaster. The person who is feeling anxious is the only one who can cope or calm it by applying some tips we discuss here.

 1. Change your mind: “Rule your mind or it will rule you” We should know this truth that feeling anxious is only feeling not fact or truth. It can be controlled. First of all change your minds when its start panic about anything. What issue and problem hitting you always see it in a bigger picture & always be positive about it. Shift your mind on their perspective automatically your mind will discontinue to get negative thoughts.

 2. Relax your mind: Anxiety comes from mental pressure how much you give relax to your mind the more refined thoughts will produce there. For relaxation of mind and thoughts various tips are here for example visit natural places, it gives breath to your mind and remove all thoughts that create anxiety. “ Relax your mind, relax your soul”

 3. Problem solving skill: Anxiety is a result of numerous problem which are not solved by person so if you try to settle up your problem automatically your concentration becomes shift to on puzzle out techniques except panic or stress. Make your self able to analyze the root cause of problem and organise list of solutions which are required for dissolve matters put your all efforts and mind to solve problem but remember one thing some problem cannot be solved and with losing one tempo we have to faced it with courage.

 4. Fill your plate with healthy foods: We are, what we eat daily healthy plate creates healthy person. Unhealthy meals produce some kind of serious health problem which also generate anxiety so in order to free up yourself anxiety you must avoid such kind of food like soda, junk food, much spicy food, Alcohol, excessive sugary substances etc. It creates BP, sugar, acidity, liver problem these problems are cause of anxiety and disturb both health and mind. Your plate should fill with those food who are enrich vitamins, calcium like fruits, fish, milk eat those that kill fat from your body like green tea, vegetables and fruits

 5. Exercise: To keep your mind must need a fit body . Exercise is the best medicine to keep in shape. workout and walk is a greatest way to loose fat and maintain your weight it also reduces blood pressure , sugar and digest food. Due to exercise your body feels relaxation and you get enough sleep and soothe your mind. Make a habit of exercise fail after waking up. Workout can be done at anytime of day eg yoga and use machines as well you can choose anyone which will suit you. Meditation is another way to tranquil your mind.

 6. Read books and pen down your feelings: Reading books expand your knowledge and vocabulary it teaches us how to see world better. It constructs our idea of life , our thinking and build up our perception about different aspects of life then our overall mindset reflects in our behavior. The more we read the more we learn to tackle different situation in life , which behavior we should adopt or not that's why a Wiseman said books are your best friends. Reading and writing are interconnected with each other reading is inhaling and writing is exhaling. we can defined it as writing is a reflection of what we perceive from reading. Pen down your feeling can lead to overcome such behavior which are harmful for everyone. Through writing we can Cope our problems and will no longer able to have I'll vibes or tension.

 7. Believe yourself: Its an ability to put faith on yourself are no matter what the situation or obstacle are and I will over come it. This believe is the baseline of the over all journey nerve thought I cant because it generate negative thoughts & allow your mind to show disruptive behavior instead of focusing what we can do shift your mind to possibilities what we do. These possibilities bring your path which goes to harmony. “If you believe in yourself and have dedication, pride and never quit. You will be a winner”.

 8. Seek help: None can spend life alone. Everyone needs another for talking , sharing and calming each other. Everyone has problems and seek help to other will not cost you anything. Sharing your problems with your loved ones is great idea to free up yourself from depression. I think its a therapy . psychologist has taken high Money for listening your problem so why not you can share it with your friend or sibling or anyone. May be they can help you or may be by talking and sharing you make yourself able to resolve your mystery. Always be ready to help others and seek help. People are not bad as we think so trust your people with good intentions.

 9. Always be happy : Its impossible to be anxious when you are happily inside out or laughing. Laughter is also called as a medicine because it also relieves anger or sadness. Tryout those activities that yourself happy like watching n listening jokes , create humor in your our talking read and watch comic shows it improves your immune system join those groups which make people laugh and spread happiness everywhere. Happiness can kill your anxiety. “Sometimes crying and laughing are only options left and laughing feels better right now”

Conclusion: These are ways to elevate your depression level apply it for long and healthy life. Manage your depression or it will damage your completely.

major depressive disorder
Spending time outdoors
Think about happy thoughts

How to overcome depression:

How to overcome depression .Depression is real. If you are reading this article, you probably already know it. In some cultures, this can be regarded as a myth or something not worthy of any real treatment.

However, if you are struggling with the symptoms of depression, there are steps you can take to improve your quality of life. In other cases, we have concluded that depression means sadness only when depression affects people in different ways:

Loss of interest or enjoyment of once-pleasant activities:

 • Reduced energy or fatigue

 • Inability to concentrate

 • Decreased self-respect

 • Thoughts about guilt or unworthiness

 • Negative feelings about the future

 • Thoughts about self-harm or suicide Insomnia

 • Lack of hunger or gas

Lower the pain threshold associated with increased back pain, pain, or even headache.

Can you? Related to some or more of them? Are you having trouble falling asleep or have you decided to get up?

Do you find it difficult to do what you used to like to do, whether it is reading, hunting, sewing, or hanging out with friends?

Are negative thoughts destroying your thoughts and making you unable to succeed? Do you feel hopeless or helpless?

If your answer to any of these questions is yes, there are ways to fight back.

Here is how you can start to overcome depression:

Seek emotional support: This can be a support group, or a friend, family member, or mentor. They are real listeners and can be with you. The keyword here is participation. Proactively make friends for a cup of coffee, or go to see a show or something interesting in the city. Volunteering may be helpful and provide emotional support for your pet that you love in the center of your home. When dealing with depression, it is important to have a vulnerable and honest person.

Join a hobby: A healthy hobby can be joining a leisure league, taking cooking or language courses, making Pinterest-style crafts, or dusting tools hidden in the closet. Or corners. This is important because it gives you a reason to do something during the day. We slept for a few hours because we had no reason to get up. Useless and unsatisfactory day. When there are appointments on your calendar, you have an excuse to get up, get dressed, and chat with others.

Develop healthy habits: The word “healthy” sounds like a synonym for eating salad, sweating, or not eating sweets. This is difficult to achieve. But first, you need to study your sleep schedule. How many hours sleep? Do you have a fixed schedule?

Do you feel exhausted when you wake up or during the day? New research shows that if you encounter problems in this area, you can try the following methods: Naps: Naps can prevent the harmful effects of poor sleep on your health. In particular, the study found that taking a nap can restore hormones and proteins related to stress and immune function to normal levels.

Spending time outdoors:

Spending time outdoors, especially in green spaces, is one of the fastest ways to improve health and happiness. It has been proven to reduce stress, blood pressure, and heart rate while promoting physical activity and improving mood. And mental health.

Avoid using technology before going to bed:

Using the screen will affect the speed at which you fall asleep and how long you sleep. There are several reasons for this: Using the screen an hour before bed can stimulate your brain. Blue light from TVs, computer screens, mobile phones, and tablets can lower melatonin levels and delay sleepiness.

Activities:

Find out what you like. The key to success is to find a sport that will persist throughout your life.

Diet:

You can make some changes and lead a healthier lifestyle. Limiting caffeine and nicotine intake can help you fall asleep and improve your brain. Eliminating sugar and refined carbohydrates can also help. B vitamins and omega-3 fatty acids help stabilize mood and fight depression. Therefore, eating green leafy vegetables, citrus fruits, chicken, eggs, and fish will help a lot.

Think about happy thoughts:

No, it's not easy to break the chains of negative thinking, but you can identify pessimistic thinking patterns and add fuel to depression. For example, when you are in trouble, replace them with rational thoughts. Look absolutely this will lead to spiritual destruction because there is a middle point in life. An over-generalized life environment will hinder your growth because negative experiences will prevent you from gaining positive experiences in the same field.

Even if you are a low-level person, you can spend a lot of your thoughts on all the bad things in life instead of the good things. Seeking can also be harmful, because guessing at the worst can be harmful, especially in relationships.

Commitment:

Lifestyle changes are not easy, or people have fulfilled their New Year's promises. Anything of value requires effort and effort. If you decide to take medications for depression, it is important to know that these medications will work best when you are also pursuing a healthier lifestyle. In addition, it is best not to consume them for a long time to avoid unnecessary side effects.

But sometimes they may be needed in a short time. If you change your lifestyle and the depression persists, it is also important to seek professional help.

Depression is a treatable illness. There is no universal cure because many factors can cause it. However, if you are in trouble, you can get help. Not to mention another aspect of depression: the mental aspect, which would be an oversight.

The sixth letter to the Ephesians says that every day on the earth there is a war against evil and good, light and darkness, Jesus and Satan. In this war, we can use truth, redemption, peace, and faith. Come to defend ourselves, but our crimes, our swords, our way of fighting come from believing that the Holy Spirit is fighting for us. All it takes is prayer. Praying for the truth is also a defensive and offensive strategy. Negative thoughts can be put aside and replaced by peace. Here are some scriptures where you can pray for peace and hope:

The Lord is a stronghold for the burdened, a shelter when required.

"Although I am going to enter the valley of the shadow of death, I am not afraid of evil, because you are with me.

"The Lord is near the broken Heart, save the broken heart.

Ringkasan:

"Lord, answer me quickly; my thoughts are exhausted; don't hide my face from me, otherwise I will be like a man in the pit; may the morning bring me your endless love, because of me Trust you; show me the way, go, I entrust my life to you; Lord, let me escape from the enemy because I am hidden in you. "Those who look to the Lord will be strong. They will soar like eagles; you will not be tired from running; "

Come to me, you are all tired, come home with loads, I will let you rest; take my yoke and learn from me, because my heart is gentle and humble, you Will find the peace of your soul. My yoke is soft and my burden is very light. "Didn't I tell you to be strong and brave? Do not be afraid; do not despair, because wherever you go, the Lord your God will be with you.

Soalan Lazim:

Q1: What is the main cause of depression?

A: Research shows that persistent adversity (prolonged unemployment, violent or lethargic relationships, prolonged loneliness or loneliness, prolonged stress at work) is more likely to trigger depression than recent life stressors.

Q2: Is there a permanent cure for depression?

A: While depression can be cured and symptoms relieved, depression cannot be "cured. Instead, referrals are targeted. There is no generally accepted definition of direction, since it is individual for each person. People may have symptoms or decreased functionality with remission.

Q3: What are the problems of depression?

A: Depression causes persistent mood swings and affects your daily life. It can range from mild to severe. Mild depression can make you feel depressed and harder to do.Severe depression can lead to despair and, in some cases, suicide.

Q4: How to get rid of anxiety?

A: Any plans to control anxiety complications involve learning about stress, mindfulness, rest methods, breathing methods, nutrition adjustments, exercise, confidence training, building self-esteem, cognitive therapy, exposure therapy, structured problem solving, medications, etc. and groups. support.

Q5: Who suffers the most from depression?

A: Major depression most often affects people between the ages of 45 and 65. “Middle-aged people are at the top of the depression curve, but those at the end of the curve, from the youngest to the very oldest, may have a higher risk of developing major depression,” Walch says.

Kesimpulan:

For some people, a negative, stressful, or unhappy home environment can lead to depression. Other stressful life circumstances, such as poverty, homelessness, or violence, can also contribute to this. Peer pressure makes some people feel isolated, victimized, or insecure. In August, the FDA approved a drug called esketamin for the treatment of depressive symptoms in adults with major depressive disorder (MDD) with acute suicidal ideation or behavior. Esquetamin is the first and only drug approved for the relief of symptoms of depression. within 24 hours after use.

Read Also: