Lalat Buah adalah masalah yang tidak dapat dielakkan di banyak negara kerana mereka tidak akan membiarkan anda berehat. Itulah sebabnya hampir semua orang mahu menyingkirkan mereka.

Bagaimana Menghilangkan Lalat Buah?

Baca Topik Berkaitan:

Cara Menghilangkan Lalat Buah Dan Gnat

Cara Menghilangkan Lalat Buah Dengan Cepat

Cara menghilangkan lalat buah di longkang

Bagaimana Menghilangkan Lalat Buah di Rumah?

Cara menghilangkan lalat buah di dapur

Cara menghilangkan lalat buah dengan cuka putih

Ringkasan Walaupun anda tidak dapat menyingkirkannya sepenuhnya sepanjang musim panas, namun ada cara untuk mengurangkan kehadiran mereka. Dalam garis panduan terperinci ini mengenai cara menghilangkan lalat buah, anda akan mengetahui tentang teknik khusus untuk mengurangkan kewujudan lalat di tempat tinggal anda.

Peranti Elektrik yang Menjadikan Tugas Anda Lebih Mudah

Pertama sekali, kami akan membincangkan beberapa cara yang sangat mudah yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja di mana sahaja untuk menghilangkan lalat ini. Selepas itu, kami secara sistematik akan menggunakan pelbagai bahan kimia dan langkah berjaga-jaga. Mari kita mulakan dengan swatters elektrik dan raket.

Pembunuh serangga elektrik dan swatters

Swatters elektrik adalah pilihan yang lebih higienis untuk swater lalat standard yang hanya digunakan untuk membunuh dan menghancurkan lalat. Mereka menghilangkan lalat dan juga berbagai hama lain segera untuk berhubungan, menyingkirkan syarat untuk menyekat lalat dengan penyapu dan juga menimbulkan kekacauan.

Swatters elektrik dan pembunuh serangga agak selamat; namun, mereka masih dapat memberikan kejutan yang tidak menyenangkan.

Lampu Pembunuh Serangga Ultra Violet

Lampu sinar UV adalah optimum untuk menangkap lalat rumah serta pelbagai jenis nyamuk yang cukup besar dan juga pepijat parasit. Ini adalah pelbagai fungsi dan boleh digunakan dengan mudah untuk serangga dan parasit udara lain di rumah anda juga.

Anda boleh memasangnya atau meletakkannya di tempat yang mudah di mana lalat ditarik oleh cahaya dan selepas itu terperangkap di papan pelekat atau dihilangkan oleh kejutan elektrik.

Namun, beberapa langkah pencegahan harus berkaitan dengan penggunaan dan pemasangannya. Pastikan anda menggunakan penangkap cahaya yang dikembangkan untuk penggunaan dalaman, kerana zappers perosak luar voltan tinggi dapat menimbulkan kekacauan yang tidak bersih. Letakkan peranti anda di dalam rumah dan kira-kira 4-6 kaki (1.2-1.8 meter) di atas lantai. Sentiasa jauhkan barang-barang seperti itu dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Kejutan elektrik dalam kes mereka sering membawa maut terutamanya apabila tiada pertolongan berdekatan.

Rawatan Rumah Kos rendah Ringkas untuk menyingkirkan Lalat Buah

Bersama dengan perubatan, penghalau serangga dan alat elektrik banyak teknik lain juga digunakan untuk membunuh dan merobohkan serangga. Ubat kediaman tradisional ini adalah kaedah terbaik agar anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang dan banyak barang boleh diakses dengan mudah dari dapur dan gudang anda. Mari kita mulakan garis panduan:

Cuka atau anggur merah untuk menangkap lalat buah

Lalat buah sangat dibawa ke barang buah yang diperam, seperti merlot dan juga cuka sari apel. Anda dapat menghasilkan pilihan hasil tangkapan langsung menggunakan wain putih atau cuka sebagai daya tarik untuk menarik serta menghilangkan lalat buah dewasa. Itu adalah kaedah yang baik untuk memerangkap serangga ini dan kemudian melepaskannya di luar premis anda, tanpa membunuhnya dan menimbulkan kekacauan.

 • Letakkan sebilangan cuka sari apel ke dalam bekas atau bekas dan juga tutup bukaan dengan pelekat.
 • Gunakan tali elastik untuk menahan pembalut berpaut pada kedudukannya.
 • Hasilkan bukaan kecil di clap wrap untuk memastikan bahawa bekas lalat buah aroma cuka dan juga merangkak masuk.
 • Lalat tentu tidak akan dapat melarikan diri, dan juga akan tenggelam dalam cuka.
 • Masukkan sedikit cuka ke dalam pinggan dan campurkan dalam beberapa sabun resipi.
 • Sabun resipi pastinya akan mengganggu tekanan permukaan cuka, memicu lalat tenggelam jika mereka berusaha tiba di permukaan permukaan cecair.
 • Susun atur dan buka bekas merlot dengan sebilangan kecil merlot yang tersisa di dalamnya.
 • Lalat pasti mempunyai kemampuan untuk masuk ke dalam botol dengan cepat; namun, pasti akan mengalami kesukaran untuk keluar sekali lagi.

Pastikan Dapur anda Rapi dan Bersih

Bersama dengan petua di atas, anda juga boleh menggunakan cuka untuk membersihkan kawasan memasak anda. Dengan cara itu anda dapat menjauhkan lalat buah dengan mudah dengan menjaga kebersihan kawasan memasak anda dengan kain basah cuka.

Selain itu, berhati-hatilah untuk menjaga kebersihan kawasan memasak anda. Sebagai contoh, pastikan untuk menyingkirkan semua jenis buah busuk, sayur-sayuran, atau bekas yang tidak dicuci yang tercemar dengan jus, minuman ringan, atau sisa bir. Begitu juga dengan sisa makanan di tong sampah anda.

Pita terbang juga merupakan idea yang bagus

Menggunakan pita terbang, atau kertas terbang adalah cara moden untuk menyingkirkan parasit dan serangga kecil yang mungkin merangkak di dalam kawasan memasak anda. Ini juga merupakan cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk menangkap banyak tawaran lalat rumah orang dewasa.

Yang harus anda lakukan hanyalah menggantung gulungan di kawasan kerja anda supaya tidak ada serangga terbang yang melarikan diri tetapi harus menempel pada pita. Ada bahan pelekat khusus yang menarik lalat dan mereka tidak tahan terjebak dalam perangkap manis itu.

Jangan menggantung pita terbang terus ke lokasi di mana anda pasti akan menyediakan atau memakan makanan. Bangkai lalat atau bangkai mungkin akhirnya terpisah dan juga menyerahkan pita.

Semburan racun serangga dan Produk lain

Anda boleh menggunakan semburan berasaskan kimia yang akan membunuh serangga hanya dalam beberapa saat. Walaupun ini tidak selamat digunakan di kawasan memasak, namun anda dapat menggunakannya dengan hati-hati apabila tidak ada barang keperluan dan perkakas. Walaupun banyak penyembur dan losyen siap pakai di pasaran, namun anda juga boleh menyediakannya dengan mudah di rumah dengan teknik mudah berikut:

Buat semburan lalat sendiri

Buat semburan lalat buah. Isi bekas penyembur berkabut yang hebat dengan alkohol gosok 70%. Percikkan pada lalat buah terapung. Mereka akan sampai ke lantai dan anda juga boleh menaikkannya dan juga menjaga mereka.

Anda juga boleh menyemburkan 91% alkohol gosok di udara dan juga untuk mengisi sebarang jenis telur. Alkohol yang lebih kuat ini menghilangkannya dengan cepat serta berfungsi sebagai anti-bakteria yang sangat berkesan.

Anda juga boleh menggunakan bekas jerebu yang hebat untuk menyemburkan banyak lalat dengan air biasa; mereka pasti akan turun ke kawasan permukaan yang disenaraikan di bawah. Oleh kerana sayapnya berkeringat, mereka pasti akan lama tidak dapat terbang, jadi anda boleh merapatkannya dengan mudah dan juga merapikannya.

Teknik semburan tambahan adalah menggunakan semburan pembersih Clorox. Bersihkan kawasan permukaan dan juga lalat mati selepas itu. Walaupun begitu, anda perlu mengudarakan kawasan yang anda percikan kerana bau itu agak menjengkelkan; tidak dinasihatkan jika anda tertekan kerana udara dalaman yang berbahaya atau anda terpercik di kawasan permukaan memasak.

Adakah Taman Anda bebas dari pelbagai jenis serangga?

Sebilangan besar daripada kita mempunyai beberapa jenis pokok atau tanaman di kawasan perumahan kita. Ada juga yang mempunyai pokok buah-buahan, jika anda juga mempunyai pokok buah, pilihlah buahnya ketika sudah matang dan jangan biarkan di luar sana sehingga baunya menarik pelbagai serangga. Daripada membiarkannya membusuk di dahan atau di bawah pokok gunakan saja. Dapatkan atau buang lebihan buah yang telah sampai ke tanah di bawah pokok, untuk mencegah masalah lalat buah.

Anda juga boleh memasukkan beg pengecualian ke atas dahan pokok yang berbuah. Beg mestilah membiarkan cahaya tetap sampai ke buah serta udara mengalir tanpa memungkinkan akses lalat buah ke buah. Beg seperti itu biasanya dapat diperoleh dari lokasi yang menyediakan petani semula jadi.

Perolehan semburan lalat buah semula jadi dari kemudahan halaman atau penyedia pengembangan semula jadi. Semprotan semacam itu semestinya perlu digunakan semula secara konsisten, sebagai hasil dari sifat semula jadi namun ini adalah strategi selamat yang paling berkesan untuk mengembangkan buah yang sihat dan seimbang.

Cara Mengeluarkan Lalat Buah dari Bilik Basah Anda

Paip longkang tandas tidak terkecuali kerana menjadi tempat pembiakan lalat buah terbaik. Ini termasuk pancuran mandian, bilik mandi, dan juga saluran pembuangan singki, yang mungkin mempunyai banyak lapisan, dicampur dengan "produk organik" seperti sel kulit mati dan juga rambut.

Tidak ada kunci sebenarnya untuk ini. Lalat buah suka kelembapan dan juga panas. Mereka biasanya bertelur di bawah kulit buah yang terlalu masak namun jika ada permintaan, pepijat itu pasti akan membuangnya di kawasan gelap dan lembap, ditutup dengan bahan mentah, seperti saluran paip di rumah anda.

Serta kejutan yang tidak dijangka apabila terdapat awan lalat buah akhirnya di bilik cuci anda juga mempunyai keterangan asas. Seekor lalat dewasa boleh memakan sekitar 100 telur sehari, yang menetas dalam 72 jam. Fasa-fasa berikut kemajuan mereka sehingga dewasa bersayap juga tidak memerlukan masa yang lama dalam masalah yang sesuai (sering, serendah 5 hari hingga seminggu). Jadi, tidak hairanlah mengapa anda dapat memperoleh banyak binatang, ketika sedang mandi, tiba-tiba.

Hangat yang teruk menghilangkan dengan cepat semua haiwan yang hidup. Jadi, untuk membersihkan bilik air mengalirkan paip telur lalat buah serta larva, kukus sedikit air dan masukkan ke dalam tiub. Anda juga boleh menggunakan cuka putih untuk pekerjaan dengan melemahkannya dengan sedikit air dan juga sekali lagi, biarkan campuran mendidih.

Sebaik sahaja anda selesai, pergi dan bersihkan paip longkang di seluruh rumah anda - di kawasan memasak, kawasan dobi / utiliti, tenggelam di dalam komod dan sebagainya

Bagaimana untuk menghentikan lalat buah daripada kembali?

Untuk menyingkirkan lalat buah tidaklah begitu sukar dibandingkan dengan menghalangnya kembali ke lokasi anda serta bertelur di bilik mandi dan juga kawasan memasak saluran paip (atau di satu tempat lagi), anda harus memelihara rumah anda dalam keadaan kemas, seperti yang telah dibincangkan.

 • Anda juga harus membuktikan keseluruhan kediaman anda dengan mempertimbangkan beberapa prosedur pencegahan yang masuk akal, beberapa di antaranya pasti akan membantu anda berbanding dengan pelbagai masalah serangga yang lain.
 • Oleh kerana buah menerbangkan tabung pada buah serta beberapa jenis sayuran, sentiasa bersihkan halaman anda untuk membuat atau membeli buah.
 • Selain itu, nilaikan buah dan sayur-sayuran untuk kerosakan, seperti pecahan kecil atau bukaan.
 • Lalat buah suka meletakkan telurnya di bawah kulit buah yang matang jika diberikan pilihan, sehingga anak-anak mereka dapat diamankan sambil memanjakan dan juga menjadi orang dewasa.
 • Sekiranya anda pernah mengalami masalah lalat buah pada masa lalu, masuk akal jika anda berhenti menjaga buah anda, dimasukkan ke dalam pinggan, di kaunter kawasan dapur anda. Sama ada tutupnya dengan hidangan tambahan atau beli buah anda dengan selamat.

Kebersihan adalah kunci pengurangan lalat

Sentiasa membersihkan sisa makanan, bekas separuh kosong dan tabung agar tidak membawa lalat buah dan juga pelbagai perosak kelaparan yang lain. Jangan tinggalkan makanan yang tidak bersih di singki semalaman.

Anda mungkin tidak perlu diberitahu bahawa sanitasi bangunan sangat penting untuk menjaga berbagai bug, yang terdiri dari lalat buah. Masalahnya timbul, apabila tumpahan tidak dapat dilihat selama berhari-hari, jadi nilailah di bawah perabot kawasan dapur serta di tempat lain bahawa kecelakaan seperti ini dapat berlaku.

Semburkan permukaan di bilik mandi dan dapur anda dengan ubat pencegah semburan buatan sendiri. Kombinasi ini sangat mudah dibuat dengan memasukkan minyak penghalau ke beberapa air suam untuk memuatkan bekas penyembur 100ml. Minyak serai, lavender, pudina, kayu putih, atau cengkeh semuanya sesuai untuk menghantar lalat buah. Perlu diingat bahawa sebagai perkhidmatan pantas untuk sekumpulan lalat buah yang tidak dijangka, anda dapat menurunkan jumlahnya dan juga menghilangkan beberapa dengan memercikkannya terus dengan penghalau Do It Yourself.

Jangan sekali-kali menggunakan aroma organik di kawasan memasak

Aroma organik menarik lalat buah, jadi jamin anda membersihkan bekas sampah serta menyimpannya dengan rapat. Rapi kaleng secara berkala dan juga alat anjing peliharaan. Singkirkan makanan yang sudah habis. Rapi paip saliran anda dengan kerap.

Buat ruang dengan kelembapan tinggi, seperti tandas anda, dengan memasang pengikut atau dengan membuka tingkap rumah selepas mandi. Ini perlu untuk membantu mencegah lalat buah pergi ke lokasi, kerana mereka memilih masalah nyaman dan basah untuk bertelur.

Jaga Paip Saluran Bilik Basah anda

 • Lembapkan saluran air, jika diperlukan. Masukkan 1 hingga 2 gelen (4 hingga 8 liter) air yang selesa terus ke saluran air untuk melembapkannya sedikit.
 • Perlu diingat bahawa ini hanya diperlukan jika saluran air tidak digunakan secara berkala. Saluran air yang digunakan setiap hari cukup basah tanpa memerlukan dimensi tambahan.
 • Gunakan berus saluran paip keluli. Pasang sikat saluran paip keluli tepat ke saluran air, kembangkan ke bawah hingga ke saluran paip yang mungkin.
 • Putar berus sambil berpindah secara beransur-ansur ke belakang dan ke depan untuk menghilangkan kotoran dari sisi saluran paip.
 • Pancing pelbagai senjata lain dengan ular paip. Letakkan ular paip tepat ke saluran air dan putar juga dengan saluran paip untuk mengeluarkan gumpalan minyak yang ada lebih baik.
 • Masukkan pembersih paip pembuangan gel tepat ke saluran paip. Sapukan kira-kira 4 oz (125 ml) pembersih di bahagian tepi saluran air.
 • Menggunakan alat pembersih ke sisi saluran air memungkinkannya melapisi sisi saluran paip dan juga saluran paip ketika bergerak ke bawah.
 • Pembersih gel dikembangkan untuk menghilangkan bahan mentah. Anda juga boleh menggunakan pembersih saluran pembuangan enzim atau mikroba untuk menghilangkan produk semula jadi.
 • Cuka, air mendidih, dan juga peluntur adalah penyelesaian khas untuk menghilangkan lalat saluran paip, namun, banyak profesional dengan tegas menegaskan bahawa teknik ini tidak berkesan.
 • Natrium bikarbonat serta cuka yang dicurahkan ke saluran pembuangan dapat menghilangkan lalat; ia pasti akan membersihkan saluran paip minimum.
 • Anda mungkin memerlukan pendua dos pembersih saluran paip yang sama setiap hari selama 5 hingga 7 hari selesai.

Bersihkan Tong Sampah Secara Berkala

Teruskan membersihkan bekas setiap minggu atau dua minggu, khususnya sepanjang akhir musim panas apabila populasi lalat buah tinggi.

Keranjang sampah anda, bekas yang digunakan kembali, dan juga bekas kompos kebun dapat memelihara telur lalat buah. Segala jenis bekas sampah yang anda simpan di dalam rumah anda mesti dibersihkan dengan air sabun suam secepat anda melihat masalahnya. Dapatkan sampah, penggunaan semula, atau kompos kebun anda biasanya untuk mengelakkan masalah berulang.

Bilas bekas serta pelbagai bekas lain dengan air suam sebelum anda memasukkannya ke dalam bekas. Deposit dari barang-barang ini boleh menyimbah bekas sampah anda dan juga menjadikan masalah lalat buah menjadi lebih teruk.

Hancurkan tempat pembiakan

Lebih mustahak untuk mengatasi masalah ini secara tetap. Anda mesti tahu dari mana asal lalat. Sekiranya mereka mempunyai sarang di kediaman anda, sudah pasti keadaan ini membimbangkan. Sebelum mencuba salah satu petua dan trik di atas, anda mesti menjaga tempat pembiakan ini. Itulah kawasan dari mana serangga datang.

Di mana telurnya?

Lalat buah meletakkan kawasan telurnya yang menawarkan makanan serta kelembapan, seperti buah yang membusuk dan juga tenggelam dan tong sampah. Untuk mengeluarkan telur, anda perlu mengenal pasti di mana sumber makanan lalat berada di kawasan memasak anda.

 • Mangkuk atau beg buah lama adalah pelaku yang ketara. Walaupun buah anda baru, bekas yang anda simpan mungkin mempunyai deposit dari ciptaan lama yang masih membawa lalat buah.
 • Beg terbuka yang dapat dikitar semula dapat menarik perhatian lalat buah, terutama jika terdiri daripada bir yang tidak dibilas atau bekas minuman ringan.
 • Bilakah kali terakhir anda membersihkan tong sampah? Walaupun anda sering membuang sampah, wadah itu sendiri boleh menjadi sumber masalah.
 • Singki tempat memasak mengalirkan paip dengan kerap memelihara lalat buah, memandangkan makanan yang sedikit dapat ditangkap di dalamnya dan juga mulai membusuk.
 • Bersihkan kawasan permukaan di kawasan dapur anda.
 • Periksa juga lantai. Sekiranya minuman yang diperoleh disimbah di bawah peti sejuk, misalnya, itu boleh menjadi masalah. Rapi segala jenis lokasi yang terasa melekit.
 • Menjaga kawasan permukaan dapur dengan kemas setiap hari. Pastikan apa sahaja yang dibersihkan sebagai bahagian pembersihan anda selepas setiap pinggan.
 • Bersihkan semua makanan selepas digunakan. Cegah meninggalkan makanan dengan menenangkan najis (jika anda mempunyai mesin basuh pinggan mangkuk, letakkan di sana dan tutup juga pintu untuk menunggu cucian).
 • Gunakan air sabun suam untuk membersihkan kaunter dapur anda. Pastikan anda memperoleh semua perpecahan dan juga jurang di mana lalat buah dapat berkumpul.
 • Rapi almari, dapur, dan juga kawasan lain di mana anda telah menyimpan buah, jus, atau pelbagai perkara manis lain.

Potong buah dan sayur anda dengan teliti

Akhir sekali, apabila anda menghadapi masalah lalat buah, jangan biarkan buah terungkap pada tahap suhu ruang di kawasan dapur anda. Belanja di dalam beg kecoklatan tertutup atau simpan di dalam peti sejuk sehingga anda menjaga buah-buahan. Satu item bekas buah yang terlalu matang mengatasi masalah dengan menawarkan kawasan yang hebat untuk pembiakan lalat buah.

Jangan buang sisa buah di sampah. Kecuali anda membuang sampah setiap hari, cegah membuang tong persik, inti epal, dan juga pelbagai sisa buah lain di sampah di kawasan dapur anda, kerana ia akan menjadi tempat pembiakan lalat buah. Bawa sisa terus ke timbunan kompos atau di luar bekas.

Mengapa anda mesti tertekan mengenai Lalat Buah?

Sebilangan besar pembaca mungkin berfikir bahawa mengapa khuatir dengan serangga terbang kecil ini? Walaupun mudah untuk menjatuhkan lalat-lalat kecil ini dan juga menghindarkannya dari sentuhan pada makanan pagi anda, anda mesti resah kerana tidak jarang terdapat sekumpulan lalat buah yang mendekati anda seperti ini! Sekiranya anda ingin makan dengan tenang, anda mesti mula mengetahui sama ada anda mengalami pencerobohan lalat buah di suatu tempat di rumah anda. Untuk memastikan anda dan keluarga selamat dari kuman dan penyakit, anda mesti menjaga tempat anda daripada serangga ini.