Bagaimana untuk menghilangkan cegukan?

 • Tahan nafas sebentar
 • Tarik nafas ke dalam beg kertas
 • Tarik lidah anda
 • Makan madu
 • Makan secubit gula atau sukrosa
 • Menghisap lemon

Kami di sini untuk memberi anda semua maklumat mengenai cara menghilangkan cegukan yang terbaik untuk orang dewasa. Sekiranya anda mencari cegukan bayi maka klik cara menghilangkan cegukan bayi

Hampir semua orang seperti orang dewasa, tua dan bayi mengalami cegukan sekali gus. Kadang-kadang cegukan hilang tanpa menggunakan tipu muslihat dan ubat - ubatan di sana dalam beberapa minit, cegukan dapat mengganggu ketika makan, minum, dan juga semasa mengambil.

Atas sebab itu, Orang ramai menyediakan senarai trik terperinci untuk menghilangkan cegukan, Menghirup beg kertas selama beberapa saat, dan makan sesudu gula dan madu. Tetapi timbul persoalan, ubat mana yang terbaik dan benar-benar berkesan?

Mari mulakan Membaca untuk mengetahui cara yang paling popular dan berkesan untuk menghilangkan cegukan.

Terdapat banyak penyebab cegukan tetapi ada yang melakukan perubahan kecil di dalamnya dapat membantu anda mengelakkan cegukan. Sebahagian daripada mereka disenaraikan di bawah:

 • Anda mesti makan dengan perlahan.
 • Anda mesti makan makanan sihat seperti roti bakar buatan sendiri
 • Makan makanan dalam jumlah yang lebih kecil.
 • Jangan minum alkohol . Ia juga buruk untuk kesihatan anda.
 • Elakkan minum botol berkarbonat.
 • Elakkan makan makanan pedas.
 • Elakkan makan makanan segera. Anda juga dapat menurunkan berat badan dengan makan lebih sedikit atau mengelakkan makanan segera
 • Elakkan tekanan

Ubat untuk menghilangkan cegukan

Terdapat beberapa langkah dan trik yang harus anda ikuti untuk menghilangkan cegukan . Terdapat beberapa jenis cegukan, tetapi yang berbahaya adalah cegukan kronik. Sekiranya anda mengalami cegukan kronik yang berlangsung lebih dari 48 jam, berbincanglah dengan doktor anda. Ini mungkin merupakan tanda keadaan yang memerlukan rawatan. Dan ia keluar dengan bantuan ubat. Sekarang mulakan dengan beberapa muslihat.

Teknik pernafasan atau postur untuk menghilangkan:

Anda tahu bahawa perubahan pernafasan yang sederhana dapat merehatkan diafragma anda dengan mudah.

1 Amalkan pernafasan yang diukur.

 • Sebilangan besar orang atau anda boleh mengganggu sistem pernafasan anda dengan pernafasan yang perlahan dan diukur. Anda mesti menarik nafas untuk kiraan lima dan keluar untuk kiraan lima. Kadang kala anda mesti melakukannya dan secara automatik ia boleh menghembuskan nafas sehingga 5 kiraan.

2 Tahan nafas.

 • Anda harus menghirup udara yang besar dan menahannya selama kira-kira 10 hingga 20 saat, kemudian menghirup perlahan. Ulangi helah ini apabila anda merasa perlu.

3 Tarik nafas dalam beg kertas.

 • Letakkan beg kertas di atas mulut dan hidung anda. Tarik nafas perlahan-lahan dengan kiraan 5 dan ke atas dan keluar, mengempiskan dan mengembung beg . Jangan gunakan beg plastik atau beg lain.

4 Peluk lutut.

 • Duduk di tempat yang selesa apa sahaja yang anda mahukan. Pastikan anda berada di tempat yang selesa. Kemudian bawa lutut ke dada dan tahan di sana selama dua minit.

5 Kompres dada anda.

 • Bersandar atau bengkok ke hadapan untuk memampatkan dada, yang memberi tekanan pada diafragma anda.

2 titik tekanan

Anda harus tahu bahawa titik Tekanan adalah kawasan badan anda yang paling sensitif terhadap tekanan. Anda harus memberi tekanan pada titik sensitif ini dengan tangan atau ibu jari yang boleh membantu mengendurkan diafragma anda.

1 Tarik lidah anda dengan tangan anda.

Inilah petua terbaik yang harus anda ketahui. Menarik di lidah anda merangsang kegelisahan dan otot di kerongkong anda. genggam hujung lidah anda dan tarik perlahan ke depan sekali atau dua kali.

2 Tekan diafragma anda.

Diafragma memisahkan perut anda dari paru-paru anda. Gunakan tangan anda untuk memberi tekanan ke kawasan tepat di bawah hujung sternum anda.

3 Picit tapak tangan anda.

Gunakan ibu jari anda untuk memberi tekanan pada telapak tangan anda yang lain.

3 Perkara untuk dimakan atau diminum untuk menghilangkan cegukan

Makan dan minum beberapa perkara yang anda dapat dengan mudah melonggarkan titik tekanan dan saraf phrenic anda. mari kita bincangkan perkara-perkara ini.

1 Minum air ais perlahan.

 • Menghirup air sejuk secara perlahan dapat membantu merehatkan saraf vagus.

2 Minum dari seberang gelas.

 • Letakkan gelas ke bawah dagu anda untuk diminum dari jauh.

3 Minum air melalui kain atau tuala kertas.

 • Tutup bahagian atas gelas air sejuk dengan kain atau tuala kertas dan menghirupnya dan minum perlahan-lahan.

5 Sedut pada ais batu.

 • Hirup pada kiub ais selama beberapa minit atau 45 saat, kemudian menelannya setelah mengecil ke ukuran yang berpatutan

6 Air ais berkumur.

 • Berkumurlah air ais selama 30 saat. Ulangi jika perlu.

7 Makan sesudu madu.

 • Ambil satu sudu madu penuh kemudian biarkan larut di mulut anda, dan biarkan menelannya.

8 Makan secubit gula.

 • Letakkan secubit gula di lidah anda dan biarkan selama 5 hingga 10 saat, kemudian telan.

9 Sedap sebiji lemon.

 • Hiris sebilangan besar lemon selama beberapa saat atau anda juga dapat menghidu garam . Cegukan anda akan berjaya.

10 Letakkan beberapa tetes cuka di lidah anda.

Ubat untuk Cegukan

 • Sekiranya anda merasa cegukan anda lebih lama daripada cukup, anda harus berunding dengan doktor anda. Mereka mungkin dapat merawat cegukan kronik dengan ubat-ubatan atau melakukan beberapa ujian untuk melihat mengapa cegukan anda tidak hilang.

 • Sekiranya anda mengalami cegukan jangka panjang, doktor anda mungkin menetapkan:

 • Baclofen (Gablofen, Lioresal), penenang otot

 • Chlorpromazine (Ormazine, Thorazine), digunakan untuk merawat penyakit psikiatri

 • Metoclopramide (Metozolv, Reglan), yang merawat masalah GERD dan asid gastrik lain

 • Segera berbincang dengan doktor anda jika anda mengalami cegukan dan sakit perut, demam, sesak nafas, atau muntah, atau jika anda batuk darah.

Apa maksud cegukan?

Hic suara cegukan, mungkin anda boleh mengatakan bahawa perkataan itu diberikan dari bunyi cegukan. anda sudah mula cegukan semasa makan sesuatu atau semasa duduk atau apa sahaja yang anda lakukan, pernahkah anda perhatikan bahawa suara lucu ini berasal dan mengapa ia datang. Jawapannya ialah diafragma anda. Ini adalah otot yang merupakan bahagian bawah kanan dada anda. Dan cegukan datang dari sini.

Setiap kali diafragma anda hampir berfungsi dengan sempurna dan tepat. Semasa anda mula menghirup, diafragma anda membantu udara menarik ke dalam paru-paru. Apabila anda mula menghembuskan udara, sistem akan mengendur dan aliran udara keluar dari paru-paru anda.

Kadang kala anda menyedari bahawa diafragma anda menjadi jengkel. Apabila kerengsaan bermula, anda menyedari bahawa tiba-tiba jurang udara yang besar melalui tekak anda. Apabila kotak suara di tekak anda terdengar oleh desiran udara, suara anda tiba-tiba ditutup dan suara yang keluar dari kerongkong anda "hic". Ini bermakna anda akan mengalami masalah.

Beberapa perkara yang menjengkelkan diafragma adalah makan terlalu cepat atau terlalu banyak, kerengsaan di perut atau tekak, atau merasa gugup atau teruja. Hampir semua kes cegukan berlangsung hanya beberapa minit. Beberapa kes cegukan boleh berlangsung selama berhari-hari atau bahkan berbulan-bulan, tetapi ini sangat tidak biasa dan biasanya ini merupakan tanda masalah perubatan yang lain.

Selepas itu, anda mendengar banyak cadangan daripada orang dan doktor mengenai cara menghilangkan cegukan, dan anda juga mencuba cadangan yang sangat berguna seperti: menahan nafas sebentar, makan gula, makan lemon, dan banyak lagi. Sekarang saya memberi anda beberapa petua dan rawatan lain, seseorang menakutkan anda apabila anda tidak menyangka, ini membantu banyak orang dan mengucapkan selamat tinggal kepada cegukan.

Bolehkah anda benar-benar menakutkan cegukan?

Di Amerika Syarikat, kematian askar tentera AS Fort Hud, ini menunjukkan bahawa kepercayaan terhadap penawar rakyat untuk menakut-nakuti cegukan boleh membawa kesan tragis. ketika dibawa ke tahap yang melampau, tetapi Adakah asas jika penawarnya diberikan dengan akal.

Budak lelaki yang berusia hampir 22 tahun itu dibunuh oleh rakan tenteranya tetapi rakannya hanya berusaha mengejutkannya untuk keluar dari cegukan.

Kebanyakan orang keluar dari cegukan dengan dua cara yang sangat popular iaitu menukar atau mengalihkan otak anda dengan memikirkan perkara lain yang memerlukan masa untuk mengingati anda. sebagai contoh, mengapa anda menampar saya semalam? apa yang anda makan dalam sarapan tiga hari yang lalu? hanya mengalihkan fikiran. Penyembuhan ini berfungsi apabila orang kedua menanyakan perkara ini kepada anda. Dan cara lain adalah minum air dan ambil sesudu madu.

Kedua-dua penawar ini berfungsi dengan baik apabila anda menggabungkan kedua-duanya. seperti menahan nafas, dan orang lain mengemukakan beberapa soalan. Tahan nafas untuk mengambil diafragma anda adalah keadaan normal dan fikiran yang mengalihkan berhenti menjadi cegukan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1 Apa yang menyebabkan kerapuhan?

Terdapat beberapa sebab dan penyakit yang menyebabkan cegukan bermula atau berterusan, beberapa gejala termasuk diafragma pleurisy, radang paru-paru, uremia, alkoholisme, gangguan perut, atau esofagus, dan penyakit usus. Sementara itu, anda harus tahu bahawa Cegukan juga mungkin berkaitan dengan pankreatitis, kehamilan, kerengsaan pundi kencing, barah hati, atau hepatitis.

2 Adakah penawar cegukan sebenarnya berfungsi?

Sekali dalam hidup, anda menderita cegukan dan anda merasa jengkel dan mencari cara untuk menghilangkan cegukan. Dan kadang-kadang, ia bertahan lebih lama daripada yang anda mahukan kerana tiada ubat rumah yang nampaknya berfungsi. Malangnya, tidak ada penawar rasmi untuk cegukan yang berfungsi untuk semua orang

3 Adakah OK untuk membiarkan bayi terbaring dengan cegukan?

Tidak, anda tidak membiarkan bayi sendirian anda harus memulakan rawatan bayi seperti menggosok bahagian belakang bayi.

4 Apa yang berlaku semasa anda cegukan?

Anda perhatikan bahawa diafragma mula merengsa. Dan apa yang berlaku, jurang udara yang besar tiba-tiba menyentuh kotak suara dan bunyi hingar dibuat dan anda ditinggalkan dengan cegukan

3 Suka

Untuk menghilangkan cegukan, terdapat banyak ubat dan rawatan sekarang.

Cegukan mengganggu dan mengganggu semasa bercakap dengan orang atau makan makanan. Dan hampir setiap orang memilikinya. Mereka boleh pergi sendiri tetapi kadang-kadang tidak dan mengambil masa untuk pergi.

Beberapa kisah lama wanita untuk melepaskan diri dari cegukan adalah menakutkan anda dari seseorang. Tetapi ia seperti takhayul dan tidak akan berjaya. Dan kebanyakan orang menggunakan banyak muslihat lain untuk menyingkirkannya, dari mencubit hidung hingga bernafas ke dalam beg . Tetapi masalah sebenarnya adalah yang berfungsi !

Mereka tidak berkesan untuk merawat cegukan tetapi beberapa ubat adalah kaedah yang popular yang tidak pernah meniru Frenik anda. Phrenic Nerve sebenarnya bersambung dengan diafragma anda. Ini adalah saraf deria yang penting untuk bernafas kerana ia memberikan kawalan motor diafragma yang merupakan otot utama untuk pernafasan.

Diafragma anda adalah otot yang besar tetapi kadang-kadang kekejangan dan tali vokal tertutup dan yang menyebabkan cegukan berlaku.

Sebab cegukan:

Terdapat beberapa faktor gaya hidup yang menyebabkan cegukan:

 • Makan makanan dengan cepat dan berlebihan.
 • Makanan pedas
 • Tekanan
 • Minuman alkohol atau berkarbonat
 • Faktor perubahan iklim .

Cara menghilangkan cegukan:

Teknik Postur

Sekiranya anda cegukan kronik, kebanyakannya kekal sekurang-kurangnya 24 jam. Anda harus mencuba rawatan berikut.

 • Tahan nafas.
 • Peluk lutut.
 • Kompres dada anda.

Titik tekanan:

 • Tarik lidah anda.
 • Picit tapak tangan anda.
 • Telan air sambil memicit hidung anda.

Makan atau minum:

 • Minum air ais
 • Minum air melalui tuala kertas atau kain bersih .
 • Makan sedikit gula, madu atau mentega kacang
 • Setitik cuka.
 • Minum segelas air suam tanpa bernafas atau berhenti.

Ubat yang berfungsi:

 • Gosokkan bahagian belakang leher anda
 • Alihkan perhatian anda dengan sesuatu yang menarik.
 • Berkumur dengan air.

Titik yang anda tulis adalah titik terbaik untuk menghilangkan cegukan. Selalunya, cegukan hilang secara automatik, tetapi jika tidak, maka ia boleh menjadi serius. Di titik tekanan seksyen , u juga boleh menambah " Tahan nafas anda dan menelan tiga kali", kerana ia adalah salah satu utama pra-berhati-hati yang digunakan untuk menghilangkan masalah. Sekiranya cegukan telah mengambil masa 2 atau lebih hari, anda harus menghubungi doktor anda, atau berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang baik dan profesional. Cegukan adalah penyebab yang sangat biasa pada masa kini, tetapi pada masa lalu, orang-orang menganggapnya sangat serius. Hanya kerana mereka tidak tahu bagaimana menyingkirkannya. Tetapi, perlahan-lahan ketika bertahun-tahun berlalu, mereka mengetahui bagaimana menyingkirkannya dan banyak lagi penyakit lain. Perkara yang anda nyatakan sangat luar biasa dan nyata. Ubatnya sangat baik, menggosok belakang leher kita adalah titik yang sangat baik untuk menghilangkannya. Kita boleh mengalihkan perhatian kita dan bersenang-senang. Kita boleh berkumur dengan air suam untuk menghilangkan cegukan ini, jika tidak kemudian masukkan garam ke dalam air suam kemudian berkumur, anda pasti akan menghilangkan cegukan ini. Titik fizikal juga sangat baik, menahan nafas, memeluk lutut, menekan dada adalah titik yang sangat baik untuk menghilangkan cegukan, tetapi memampatkan dada dengan cara yang salah boleh membahayakan kerana boleh menyebabkan beberapa penyakit yang teruk , seperti Asma dan Batuk . Sebilangan orang mengalami masalah / sakit lutut yang serius seperti cakera boleh patah, sendi boleh retak, dan banyak lagi, Dalam kes ini, seseorang sukar untuk memeluk lutut. Titik tekanan juga baik dan baik, menarik lidah adalah titik utama untuk menghilangkan cegukan, menekan tapak tangan juga merupakan titik yang baik, tetapi menelan air sedikit berbahaya kerana menelan air secara langsung boleh menyebabkan masalah yang teruk di sistem pernafasan. Seperti yang anda nyatakan, kisah lama wanita untuk menyingkirkan cegukan adalah menakut-nakuti seseorang, itu adalah titik yang sangat baik untuk diperhatikan kerana sifat manusia tidak begitu mudah untuk tidak takut, sesuatu muncul secara tiba-tiba di depan , sehingga tubuh manusia sel berfungsi dengan cepat, sebab itulah cegukan kebanyakan hilang setelah ditakuti oleh seseorang. Cegukan agak berbahaya bagi bayi / bayi yang baru lahir kerana sistem ketahanannya tidak begitu kuat untuk mengatasi cegukan itu. PERHATIAN AWAL: kita tidak boleh memberi bayi / bayi makanan / minuman yang baru lahir seperti air sejuk, makanan pedas, dan kita tidak boleh membawanya dalam persekitaran yang sangat sejuk atau sangat panas, kerana ini adalah beberapa penyebab utama cegukan yang terjadi pada bayi / bayi yang baru lahir. Terdapat juga beberapa langkah berjaga-jaga untuk menghilangkan cegukan. Seperti bernafas dalam. Penyebab cegukan yang lebih utama adalah merasa cemas, cepat makan, dan tumor otak. Sekiranya cegukan berlangsung lebih dari 2 hari, anda harus berjumpa doktor, mereka akan mengesyorkan anda merawat rawatan cegukan seperti penenang otot yang dikenali sebagai Baclofen, Chlorpromazine, yang digunakan untuk merawat penyakit psikiatri.

1 Suka

Untuk menghilangkan cegukan dengan pantas, anda mesti mengetahui sebab-sebabnya.

• Penderitaan stres • Rasa cemas • Makan dengan cepat • Strok • Pembedahan perut • Penggunaan penyakit untuk mengganggu saraf diafragma • Ubat yang salah tertentu • Tumor otak

3 penyelesaian terbaik dan berkesan:

Untuk menyingkirkannya, anda harus mengetahui penyelesaian terbaik untuk menyembuhkannya. Sebilangan besar ini adalah beberapa rawatan rumah. Sebilangan daripada mereka ada di sini:

1. Sudu penuh gula

untuk penyembuhan segera, gula adalah kaedah terbaik dan lebih masuk akal untuk menyesuaikan semula tekak.

2. Tarik nafas dalam-dalam:

Dalam ubat ini, anda hanya perlu menarik nafas dalam-dalam dan menahan nafas selama beberapa saat. Ini membantu merakam cegukan kerana ini akan merosakkan saraf dari otak ke diafragma.

3. Minum air:

Minum air adalah cara yang berkesan juga kerana mengubah corak pernafasan dan cara lain adalah dengan memikirkan sesuatu yang lain untuk mengalihkan perhatian anda.

Cegukan adalah sesuatu yang boleh berlaku. Sebagai orang dewasa, kita mungkin menganggapnya sebagai beban kecil - minum sedikit air untuk membuangnya, dan setelah itu mendekati zaman kita.

Pada titik ketika cegukan terjadi pada anak-anak, namun, ini cenderung menjadi pertemuan alternatif . Bayi anda tidak memahami apa yang sedang terjadi, mungkin ketakutan oleh cegukan, dan mungkin menghadapi masalah dari mereka.

Cara Menghilangkan Cegukan Untuk Bayi

Pada amnya, cegukan tidak berisiko bagi bayi. Ia boleh berlaku sekali-sekala pada bayi anda dan sembuh sendirian. Meringankan cegukan pada bayi tidak memerlukan sebarang aktiviti.

Walau apa pun, sekiranya anda menyedari bahawa anak anda selalu mengalami cegukan dan cegukan menyebabkan bayi anda menderita atau disertai dengan memuntahkan badan selepas makan, sangat sesuai untuk berbincang dengan pakar. Anak anda mungkin mengalami kepekaan yang berkaitan dengan pedih ulu hati atau perut.

Sekiranya rintangan bayi ini kelihatan mencampuri dengan mengambil mereka dalam apa-apa kapasiti atau anak anda beralih biru, segera dia atau dia diperiksa oleh doktor.

Sekiranya bayi anda cegukan secara teratur atau kelihatan canggung dengan cegukannya, anda boleh mencuba sebahagian daripada pengaturan yang menyertainya.

 1. Tinjau cegukan anak anda. Perhatikan ketika cegukan anak anda berlaku. Sebagai contoh, jika mereka mungkin berlaku setelah menyusui bayi anda atau ketika anda meletakkannya dalam posisi tertentu, anda mungkin akan membuat cegukan dan dapat mengubah bagaimana dan kapan anda memberi makan kepada anak anda atau posisi apa yang anda letakkan kepadanya .

 2. Bersendawa anak anda dengan baik. Cegukan dapat diatasi oleh gelembung udara yang berlebihan yang terperangkap semasa bayi anda makan. Meletup dapat membantu membersihkan gelembung gas yang dapat menyebabkan cegukan.

 3. Periksa kendi anak anda. Sekiranya cegukan adalah masalah penting, bekas anak anda boleh menjadi pesalah. Sebilangan struktur kontena akan menangkap lebih banyak udara daripada yang lain semasa mengurus. Cuba pelbagai jenama atau jenis yang dapat mengurangkan udara yang tertangkap di dalam bekas.

 4. Minta anak anda diperiksa oleh pakar . Kadang-kadang, cegukan dapat disebabkan oleh GERD, atau gangguan pencernaan. Terutama jika cegukan anak anda disertai dengan mencubit, sangat baik jika anak kecil anda diperhatikan oleh pakar untuk menjalankan sebarang penyakit asas yang boleh menyebabkan cegukan.

Cara Menghilangkan Cegukan Ketika Mabuk

Perkara utama yang lebih mengerikan daripada menjatuhkan telefon anda pada waktu malam (dan berdoa agar tidak berpecah) adalah mendapat cegukan. Cegukan selalu menjengkelkan tetapi oleh semua akaun ada sesuatu yang menjadikannya lebih serius setelah beberapa minuman. Kami bercakap dengan cegukan yang menjadikan anda tidak bersedia untuk menyelesaikan ayat.

Semakin banyak kita akhirnya mendapat cegukan yang tidak terkawal berulang dan tidak dapat menahan keinginan untuk merasa jengkel, namun terhina. Kami menyedari bahawa kami tidak "dicerca" namun jiwa kami kembali ke pertunjukan anak-anak muda yang menunjukkan setiap alkohol goyah sepanjang masa tinggal dengan kejadian cegukan tajam.

Oleh itu, adakah kita benar-benar meminum kekacauan? Sebenarnya, ya. Cegukan adalah kesan buruk pada perut yang terletak tepat di antara perut dan paru-paru. Perut ini disebabkan oleh pembengkakan pada perut. Gangguan ini dapat timbul daripada makan dengan cepat, mengalami kegelisahan atau tenaga, atau menghirup banyak udara, sebahagian besarnya dari karbonasi.

Kami secara keseluruhan mempunyai usaha untuk meretas cegukan, namun berikut adalah jawapan terbaik dan munasabah untuk dicapai apabila anda berada dalam beberapa pusingan.

1. Minum Segelas Air Dengan Cepat

Ini membantu menjadikan abs anda berfungsi dan mengganggu mereka. Ini mungkin jelas, tetapi minum segelas air dengan cepat tidak akan mengatasi masalah ini. Ia juga dicadangkan untuk memasang telinga anda sambil minum melalui jerami.

2. Cari Titik Tekanan

Yang paling mudah dijumpai ialah filtrum yang siap di antara hidung dan mulut anda. Mengekang titik selama 20-30 saat boleh mengakhiri pertarungan cegukan.

3. Batuk Atau Bersin

Ini sekali lagi akan memanfaatkan otot perut anda untuk menarik perhatian. Pastikan untuk memaafkan diri anda daripada perbincangan sebelum anda memulakan penggodaman seseorang secara telus .

4. Tutup Mulut Anda

Tutup mulut dan hidung anda tetapi jangan menahan nafas. Teruskan dengan suasana bernafas yang biasa dan sejauh mana yang diketahui oleh peluasan karbon dioksida akan menghentikan cegukan anda.

5. Ganggu Diri Anda

Ini secara konsisten berfungsi yang terbaik untuk saya. Ini mendapat tumpuan tambahan dengan berfungsi sebagai jenis pengalihan untuk perhimpunan semasa anda menerangkan kali terakhir anda melihat tupai, berusaha ABC secara terbalik, atau menukar air.

6. Menghisap Lemon

Rasa tajam yang luar biasa menyebabkan reaksi setanding yang menakutkan seseorang. Kami menyukai pilihan ini dengan lebih baik kerana pada hakikatnya pada bila-bila masa anda menasihati rakan untuk mengejutkan anda, mereka menyedihkan.

7. Ubah Kedudukan Duduk Anda

Duduk dan bawa lutut ke dada. Dengan mengubah posisi duduk anda sedikit mengemas perut yang membolehkan anda mengawal selera lebih-lebih lagi tanpa masalah .

Cegukan adalah khas untuk orang, tetapi tidak boleh dikatakan sesuatu untuk anjing? Yakinlah, cegukan khas untuk anjing juga.

Apa yang Menyebabkan Cegukan Pada Anjing

Sama seperti pada orang, kecemasan di perut, otot di bawah paru-paru, menyebabkan cegukan pada gigi taring . Kesesuaian menyebabkan glotis, bukaan di antara garis vokal, ditutup secara tiba-tiba. Ini menghasilkan suara "hic". Doggie akan berulang kali mengalami cegukan setelah makan atau minum dengan cepat, ketika mereka dikeringkan, ketika mereka bertenaga, atau ketika mereka terlalu sejuk.

Penyelidik tidak benar-benar mempunyai idea yang paling kabur mengapa orang, anjing, dan makhluk berdarah panas yang lain cegukan. Satu hipotesis adalah bahawa cegukan adalah tambahan daripada ketika kita membuat di utero. Cegukan janin telah dilaporkan pada banyak spesies mamalia. Mungkin berlaku cegukan di perut adalah kaedah menguji otot pernafasan.

Hipotesis ini dapat menjelaskan mengapa cegukan jauh lebih biasa pada anjing kecil daripada anjing kecil yang dewasa. Apabila anjing kecil anda semakin mantap, dia mungkin akan kurang senang sesering mungkin, atau tidak dengan cara apa pun.

Hipotesis lain adalah bahawa cegukan adalah kaedah anjing kecil anda untuk menenangkan gas atau perut yang gelisah.

Cara Menghilangkan Cegukan Pada Anjing

Cegukan sebagai peraturan hilang sendirian. Tentunya ada banyak kisah suami isteri tentang cara membuang cegukan manusia, misalnya, menahan nafas, menarik lidah, atau merasa takut. Walau bagaimanapun, tidak ada yang tahu sama ada ini benar-benar berfungsi.

Tidak ada alasan untuk cuba mengejutkan taring anda atau menarik lidahnya untuk menggerakkan cegukannya. Menarik atau menarik lidah (atau ubat lain yang anda gunakan) kemungkinan besar akan menyusahkannya daripada cegukan.

Walau bagaimanapun, ada tiga perkara yang boleh anda lakukan yang mungkin berguna untuk anak anjing anda yang cegukan.

Nafas Tidak Teratur Tenang. Bantu contoh pernafasan anjing anda menjadi lebih konsisten dan berkadar. Biasanya jika anda membiarkannya berbaring di punggungnya dan menggosok perut yang menyenangkan, ia boleh menyebabkan cegukan mati.

Minum air. Seperti orang, air minum boleh membantu cegukan. Pastikan anjing anda meminumnya dengan tenang dan sedikit demi sedikit.

Perlahan semasa Makan Malam. Cegukan boleh berlaku jika anjing anda makan dengan cepat. Berjaga-jaga menjaga dia sedikit demi sedikit untuk mengelakkan cegukan.

Cara Menghilangkan Cegukan Tanpa Air

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan cegukan tanpa air:

 1. Amalkan santai. Ganggu kerangka pernafasan anda dengan santai dan sederhana.

 2. Tahan nafas anda. Tarik nafas dengan udara yang besar dan tahan selama sekitar 10 hingga 20 saat, pada ketika itu tarik nafas secara beransur-ansur.

 3. Tarik nafas ke dalam karung kertas.

 4. Labuhkan lutut anda.

 5. Kemaskan dada.

 6. Gunakan langkah Valsalva.

Cegukan adalah penyempitan perut secara automatik - otot yang mengasingkan dada anda dari bahagian tengah anda dan menganggap fungsi penting dalam bersantai. Setiap kompresi dikendalikan oleh kesimpulan tiba-tiba dari rentetan vokal anda, yang memberikan suara tanda dering "hic".

Terdapat sedikit orang yang cegukannya berlangsung beberapa minit dan masalahnya tidak teruk . Walau bagaimanapun, kes menjadi lebih teruk apabila cegukan anda berlangsung lebih lama daripada dua hari. Anda perlu berjumpa doktor dengan segera. Dikatakan bahawa apabila cegukan berlangsung lebih dari dua hari, mereka dianggap kronik. Mereka boleh terus wujud jika bertahan lebih dari dua hari dan berakhir dalam satu bulan.

Kesinambungan cegukan untuk jangka masa yang panjang boleh menjadi tidak selesa tetapi membahayakan kesihatan manusia. Sekiranya tidak dirawat, cegukan berpanjangan boleh mengganggu tidur anda. Tabiat makan anda juga boleh terganggu. Pendek kata, semuanya terganggu. Cegukan harus dirawat sebaik sahaja berlaku agar tidak menjadi teruk. Anda harus berjumpa doktor yang baik dan ikuti nasihatnya untuk menghilangkan cegukan secepat mungkin.

Terdapat beberapa ubat yang membantu menghilangkan cegukan.

1. menakutkan

menakutkan orang yang mengalami cegukan yang akan mengalihkan perhatiannya dan cegukan akhirnya berhenti sendiri.

2. Makan masam

anda boleh makan sesuatu yang masam yang juga akan mengganggu perhatian anda. Untuk masam, anda boleh mengambil sedikit cuka dan lemon yang membantu mengganggu nafas anda.

3. Makan mentega kacang kegemaran anda

Makan mentega kacang juga sangat berkesan untuk menghentikan cegukan kerana mengganggu corak nafas anda dengan mudah.

4. Beberapa cara lain untuk mencegah cegukan adalah:

 • Elakkan makan berlebihan
 • Makan perlahan-lahan dan kunyah makanan anda dengan betul
 • Minum air secukupnya
 • Lakukan senaman pernafasan dalam
 • Kekal aktif

Cegukan bayi juga disebabkan oleh penutupan pita suara atau penguncupan diafragma membantu mewujudkan suara seperti cegukan. Kadang kala mereka mengganggu si muda seperti orang dewasa yang lain

Untuk menghilangkan cegukan dan menyembuhkannya, saya akan berkongsi beberapa petua dengan anda.

• Bersendawa bayi anda selepas menyusu, yang membantu menyingkirkan gas tambahan. Gas tambahan ini kadang-kadang menyebabkan cegukan bayi. Gosok perlahan atau tepuk punggung bayi anda dengan sedikit tenaga. • Apabila bayi mula cegukan daripada cuba menghisap dot yang membantu menghentikan cegukan. • Biarkan cegukan berhenti sendiri sekiranya tidak mengganggu bayi anda, kadang-kadang mereka berhenti sehingga biarkan mereka mengikuti jalan mereka. Sekiranya tidak maka berjumpa doktor. • Cuba masukkan air anggur kepada bayi anda. Ini adalah gabungan air dan herba (halia, adas, chamomile, dan kayu manis). Periksa bahan sebelum membeli air anggur.

Cegukan mungkin menarik tetapi sains di belakangnya lebih menarik

Kata singultus adalah bahasa Latin untuk "menarik nafas ketika menangis." Diary Pelajar Perubatan blog mendefinisikan gerakan cegukan sebagai penguncupan diafragma tanpa sengaja, yang berlaku pada masa yang sama dengan penguncupan kotak suara, dan penutupan glotis, yang bersama-sama menyekat pengambilan udara. Glotis terletak di bahagian tengah laring, di mana pita suara berada, dan ketika terkunci, ia menyebabkan bunyi cegukan.

Punca Cegukan

Cegukan boleh disebabkan oleh kejutan, tekanan, penggunaan alkohol, merokok, perubahan suhu secara tiba-tiba, kegembiraan, dan makan berlebihan. Banyak perkara ini mengganggu kerongkongan, yang boleh mencetuskan cegukan. Tidak ada yang tahu mengapa cegukan ada teks yang kuat

Beberapa saintis mengatakan bahawa cegukan adalah sifat yang tersisa dari masa lalu evolusi kita - bahawa otot yang membuat kita cegukan pada awalnya ditujukan untuk insang kita, menurut Buzzfeed. Yang lain mengatakan bahawa cegukan membantu janin bersiap untuk bernafas dengan melatih otot mereka. Kes cegukan terpanjang berlangsung selama 68 tahun

Episod cegukan biasa berlaku beberapa minit, tetapi seorang lelaki bernama Charles Osborne mengalami cegukan dari tahun 1922 hingga 1960, sehingga dia berusia 96 tahun. Mereka berhenti satu tahun sebelum dia mati Manusia bukan satu-satunya yang cegukan

Sebilangan besar mamalia cegukan, sangat mengejutkan. Tetapi manusia cenderung cegukan lebih banyak daripada binatang lain. Lebih biasa bayi mendapat cegukan daripada orang dewasa, dan janin diketahui cegukan di rahim

Penyelesaian di rumah untuk cegukan tidak terbukti

Tidak ada ubat slam-dunk untuk cegukan — kecuali ubat resep. Oleh itu, jangan risau jika taktik seperti menakutkan diri sendiri, menahan nafas, atau minum segelas air terbalik tidak berfungsi untuk anda. Banyak ubat cegah di rumah, seperti bernafas ke dalam beg kertas, melepaskan ion kalsium ke dalam darah untuk menyekat aktiviti sistem saraf. Itu mungkin menyebabkan penurunan kekejangan otot, tetapi tidak pasti dan tidak dijamin untuk membuat cegukan anda berhenti Beberapa ubat-ubatan rakyat yang nampaknya berdasarkan konsep saintifik yang wajar melibatkan menahan nafas atau bernafas ke dalam beg kertas.

Sekurang-kurangnya bagi pesakit dengan cegukan yang tidak dapat dielakkan, peningkatan kepekatan karbon dioksida yang mereka hirup telah terbukti dapat mengurangkan seberapa sering mereka cegukan.

Menahan nafas melakukan sesuatu yang serupa: "Anda menyekat corak motor dan juga menyebabkan penumpukan karbon dioksida," kata Provine. Menghirup beg kertas juga akan meningkatkan karbon dioksida di dalam badan.

Bagaimana anda menghentikan cegukan?

Terdapat banyak cara untuk menghentikan cegukan

• Minum air • Gigit sebiji lemon • Tahan nafas anda untuk beberapa lama

Apa ubat yang digunakan untuk menghentikan cegukan?

Beberapa perkara berkesan yang digunakan untuk menghentikan cegukan adalah: • Chlorpromazine • Haloperidol • Metoclopramide • Juga beberapa anticonvulsant

Seperti perincian yang diberikan oleh penyiasat, ia dapat membayangkan bahawa cegukan atau gangguan dan slip adalah identiti ikhlas COVID -19. Dalam siasatan pesakit pada tahun 2020, seorang lelaki berusia 64 tahun ditubuhkan untuk mengalami cegukan baru-baru ini sejak menunjukkan puncak COVID -19.

Kesalahan Repositori anda menyebutkan masalah kecil atau sukar seperti cegukan, terutamanya jika ia tidak panjang atau hanya rawatan. Apabila anda telah luput, anda membuat ulangan yang diucapkan dengan lancar di gullet anda, sering kerana anda mengalami pengambilan atau penyerapan terlalu cepat.

Adakah cegukan tidak menyenangkan?

Cegukan, atau cegukan, secara automatik bergema dengan penguncupan rongga. Cegukan biasanya terlindung dan disusun satu sama lain setelah tidak teratur. Pada suatu masa, tarik cegukan yang berakhir selama berhari-hari atau berminggu-minggu dengan harapan dapat menunjukkan ketidakteraturan kardinal.

Berikut adalah senarai beberapa perkara yang boleh dimakan yang menyebabkan cegukan; 1. Makanan panas dan pedas 2. Makan berlebihan. 3. Minum cecair di mana alkohol digunakan. 4. Makan dengan cepat 5. Makan minuman berkarbonat tinggi, yang menghasilkan gas di perut anda 6. Cuaca atau suhu berubah 7. ketika bayi lapar mengambil banyak susu pada satu masa yang dapat mengembung perut dan menghasilkan cegukan

Rawatan perubatan cegukan Cegukan juga dikenali sebagai cegukan. jika cegukan mengganggu untuk jangka masa yang panjang dengan mana-mana orang yang doktor mungkin menetapkan ubat untuk kualiti hidup di sini adalah beberapa ubat yang dapat membantu jika cegukan muncul 1. Baklofen (Lioresal), yang digunakan untuk melegakan otot. 2.Haloperidol, ia adalah ubat antipsikotik yang dapat membantu mengurangkan cegukan.

jika kedua-duanya tidak berfungsi, maka doktor mengesyorkan dua ubat lain seperti 1.Chlorpromazine. 2.Reglan.

Perkara-perkara yang membantu kita meredakan cegukan;

1. Ambil air secepat mungkin. 2. Ambil satu sudu gula dan letakkan di lidah anda. 3. Ambil beg kertas pernafasan. 4. Jangan letakkan jari anda di bahagian dalam leher 5. Lembutkan bola mata ke atas dan ke bawah untuk mengubah perhatian anda. 6. Bilas mulut dengan cuci mulut atau air 7. Kawal nafas

Bolehkah stres menyebabkan cegukan Ia boleh berlaku untuk banyak sebab. Semua penyebabnya tidak sama ada yang disebabkan oleh masalah fizikal dan ada yang disebabkan oleh tekanan, kemurungan. Kadang-kadang kegelisahan, kemurungan dikaitkan dengan beberapa pesakit dengan cegukan tinggi dan rendah.

Gangguan pencernaan dan ubat

Cegukan elemen panjang dapat diaktifkan dengan:

1. Melegakan 2.Unemotionalisme 3.Glaucoma 4.Kenyakit buah pinggang 5. Analeptik

Huraikan;

Tarik cegukan boleh menghalang dengan:

 1. Makan (pengambilan)
 2. Tidur (tertidur) 3 Ucapan (kuliah)

Cegukan adalah kekejangan diafragma dan otot dada, tetapi apabila ia menjadi berterusan ia mungkin menunjukkan beberapa jenis kerengsaan pada saraf phrenic dan vagus, yang menghidupkan diafragma, kerana situasi seperti refluks, penggunaan minuman beralkohol atau berkarbonat, serta pernafasan yang cepat misalnya.

Sebilangan besar masa, cegukan tidak berbahaya dan berlalu dalam beberapa minit atau dengan rangsangan seperti menahan nafas, menghembus, minum air sejuk atau membuat berkumur, misalnya, cegukan berterusan dicirikan oleh beberapa episod cegukan pada siang hari , selama beberapa hari berturut-turut.

Apabila cegukan menjadi berterusan, penting untuk menyiasat penyebabnya, kerana mungkin terdapat beberapa perubahan neurologi yang penting, gangguan saluran gastrointestinal atau pernafasan, yang memerlukan penilaian perubatan untuk menentukan penyebabnya dengan lebih baik dan menunjukkan rawatan yang sesuai.

Apa yang boleh menjadi cegukan berterusan dan apa yang harus dilakukan?

Apa yang boleh menjadi cegukan berterusan dan apa yang perlu dilakukan

Apa itu?

Penyebab utama cegukan berterusan termasuk:

 1. Penggunaan minuman berkarbonat yang berlebihan , seperti minuman ringan, dan minuman beralkohol;

 2. Contohnya, pengambilan makanan yang berlebihan dapat meningkatkan pengeluaran gas , melebarkan perut, misalnya kubis, brokoli, kacang polong dan beras perang.

 3. Penyakit gastrointestinal , seperti esofagitis, gastroenteritis dan refluks, terutamanya, yang sesuai dengan pengembalian isi perut ke perut dan ke arah mulut, menyebabkan rasa sakit, radang dan menyebabkan cegukan.

 4. Perubahan sistem pernafasan sama ada disebabkan oleh penyakit seperti radang paru-paru, atau peningkatan kadar pernafasan setelah melakukan senaman fizikal yang berat, misalnya, dengan penurunan kepekatan CO2 dalam aliran darah;

 5. Perubahan elektrolitik , iaitu perubahan kepekatan kalsium, kalium dan natrium dalam badan;

 6. Penyakit neurologi yang boleh mengubah kawalan otot pernafasan, seperti tumor otak dan sklerosis berganda, misalnya.

Selain itu, cegukan berterusan mungkin timbul selepas prosedur pembedahan di dada atau perut, kerana boleh menyebabkan beberapa jenis rangsangan atau kerengsaan di kawasan diafragma. Penyebab ini berkait rapat dengan kejadian cegukan, namun, belum diketahui apa yang sebenarnya menyebabkan terjadinya kekejangan ini.

Bagaimana untuk menghentikan cegukan dengan cepat?

Untuk menghentikan episod cegukan dengan cepat, yang berlaku disebabkan oleh penguncupan diafragma yang cepat dan tidak disengajakan, adalah mungkin untuk mengikuti beberapa petua yang membuat saraf dan otot-otot kawasan dada berfungsi kembali pada kadar yang betul. Beberapa petua ini adalah minum air sejuk, tahan nafas selama beberapa saat dan biarkan perlahan-lahan.

Apabila cegukan berterusan dan berlangsung selama lebih dari 1 hari, adalah perlu untuk berjumpa dengan doktor umum untuk menilai penyebab cegukan dan menunjukkan rawatan dengan ubat-ubatan yang sesuai, seperti gabapentin, metoclopramide dan baclofen.

Oleh itu, untuk menghentikan cegukan secara berkesan dan pasti, penting untuk menghilangkan penyebabnya, yang mungkin adalah pelebaran perut kerana makan berlebihan atau makan berlebihan, pengambilan minuman beralkohol dan juga penyakit otak, seperti meningitis, misalnya .

9 petua untuk menghentikan cegukan

Cegukan biasanya berlangsung beberapa saat, dan teknik buatan sendiri dapat dilakukan untuk membuatnya hilang dengan lebih cepat. Teknik-teknik ini popular dan tidak semua mempunyai bukti saintifik, dan hasilnya mungkin berbeza dari orang ke orang. Petua ini paling berguna dalam kes cegukan secara tiba-tiba dan jarang, dan boleh:

 1. Minum segelas air ais , atau menghirup ais, kerana merangsang saraf dada;

 2. Letakkan kompres sejuk di wajah anda untuk membantu mengawal pernafasan anda;

 3. Tahan nafas anda sebanyak mungkin atau hirup dalam beg kertas, kerana ia meningkatkan tahap CO2 dalam darah, dan merangsang sistem saraf;

 4. Tarik nafas dalam-dalam dan perlahan-lahan , untuk meregangkan diafragma dan otot pernafasan;

 5. Ketakutan , kerana melepaskan adrenalin yang mengganggu fungsi otak dan merangsang saraf otot;

 6. Lakukan pergerakan percikan , kerana ini membantu diafragma berfungsi dengan baik sekali lagi;

 7. Minum sedikit air dengan batang miring ke depan atau terbalik, kerana ini melegakan diafragma;

 8. Tutup hidung dan beri tenaga untuk melepaskan udara , menguncup dada, yang disebut manuver Valsalva, yang merupakan cara lain untuk merangsang saraf dada;

 9. Makan sesudu gula , madu, lemon, jahe atau cuka, kerana ini adalah bahan yang merangsang selera, membebani saraf mulut dan menempati otak dengan rangsangan lain, membuat diafragma menjadi rileks.

Pada bayi yang baru lahir atau bahkan di dalam rahim ibu, cegukan boleh disebabkan kerana diafragma dan otot pernafasan masih berkembang, dan refluks selepas penyusuan sangat biasa. Dalam kes-kes ini, disarankan untuk menyusui anak atau, jika perut sudah penuh, bersendawa.

Ubat rumah untuk menyembuhkan cegukan

Cegukan boleh menjadi tidak selesa, tetapi dapat dengan mudah dihilangkan dengan beberapa tindakan buatan sendiri yang merangsang saraf vagus, yang merupakan saraf di otak yang sampai ke perut dan mengatur aktiviti diafragma, dapat menghentikan cegukan.

Oleh itu, penyelesaian buatan sendiri untuk menghentikan cegukan melibatkan kaedah untuk meningkatkan kepekatan CO2 dalam darah atau untuk merangsang saraf vagus. Salah satu pilihan buatan sendiri untuk menyembuhkan cegukan adalah menjulurkan lidah anda dan menggosok mata, serta berbaring di perut anda. Kedua teknik ini merangsang saraf vagus, yang dapat menghentikan cegukan. Cara buatan lain untuk menghentikan cegukan adalah:

1. Minum air sejuk

Ubat rumah yang sangat baik untuk menyembuhkan cegukan adalah dengan minum segelas air sejuk atau berkumur dengan air. Selain air, makan ais hancur atau roti berkerak juga boleh menjadi cara yang berguna untuk mengurangkan cegukan, kerana merangsang saraf vagus.

2. Bernafas

Satu lagi ubat rumah yang baik untuk menyembuhkan cegukan adalah dengan memasukkan beg ke dalam beg selama beberapa minit. Selain itu, menahan nafas selama yang anda boleh, juga, pada kebanyakan orang, dapat menghentikan cegukan, kerana meningkatkan kepekatan CO2 dalam darah dan merangsang saraf.

Cara yang lebih berkesan dan kekal untuk mengelakkan cegukan adalah melalui aktiviti seperti yoga, pilates dan meditasi, kerana ia membantu mengawal pernafasan anda.

3. Cuka atau gula

Minum satu sudu cuka atau minum sedikit gula dapat menghentikan cegukan, kerana kedua makanan ini dapat merangsang saraf vagus.

4. manuver Valsava

Manuver waltz terdiri daripada menutup hidung dengan tangan dan membuat kekuatan untuk melepaskan udara, menguncup dada. Teknik ini juga sangat berkesan untuk menghentikan cegukan.

5. Lemon

Jeruk nipis adalah pilihan terbaik untuk menyembuhkan cegukan, kerana mampu merangsang saraf, menyebabkan cegukan berhenti. Anda boleh mengambil 1 sudu besar jus lemon, atau campurkan jus setengah lemon dengan sedikit air.

Apa yang perlu dilakukan untuk menghentikan cegukan bayi?

Beberapa petua untuk menghentikan bayi daripada menangis:

 • Meletakkan bayi untuk menyusui : ini boleh menjadi penyelesaian yang baik buat masa ini, jika pada masa yang tepat, kerana tindakan menghisap dapat mengurangkan refleks diafragma;

 • Perhatikan kedudukan pada saat menyusu : menjaga bayi dengan kepala lebih tinggi, menurunkan kemungkinan dia akan menelan udara semasa menghisap dapat mengurangkan episod cegukan.

 • Beristirahat semasa menyusu dan meletakkan bayi di atas kakinya : boleh menjadi strategi yang baik jika biasa mengalami cegukan setelah menyusui, kerana dengan cara ini bayi bersendawa dan mengurangkan lebihan gas di dalam perut;

 • Mengetahui masa untuk berhenti : penting untuk mengetahui kapan bayi sudah cukup makan, kerana perut yang sangat kenyang memudahkan episod refluks pengecutan diafragma;

 • Letakkan dalam posisi tegak : pada saat cegukan, jika bayi mempunyai perut penuh, disarankan untuk membiarkannya dalam keadaan bersendawa, berdiri, kerana ini memudahkan pengeluaran gas di dalam perut;

 • Hangatkan bayi : sejuk juga dapat memicu cegukan, jadi setiap kali suhu turun, disarankan untuk menjaga bayi tetap hangat dan hangat;

Biasanya, dengan langkah-langkah ini, cegukan pada bayi hilang dengan sendirinya dan tidak perlu dirawat, kerana tidak menimbulkan risiko kesihatan, hanya sedikit tidak selesa. Walau bagaimanapun, teknik buatan sendiri harus dielakkan, seperti menakutkan atau menggoncang bayi, kerana ia mempunyai sedikit kesan dan boleh membahayakan anak.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Bilakah cegukan berbahaya?

Dan ketika kita cegukan terlalu banyak, udara memasuki paru-paru dengan kuat dan alveoli membengkak, yang boleh menyebabkan sakit otot di perut dan juga di kepala. Cegukan pada orang tua boleh membahayakan kerana alveoli lebih rapuh, terutama pada perokok. Anak kecil juga harus berhati-hati.

2. Apa yang boleh menyebabkan cegukan?

Cegukan adalah kekejangan diafragma dan otot dada, tetapi apabila ia menjadi berterusan ia mungkin menunjukkan beberapa jenis kerengsaan pada saraf phrenic dan vagus, yang menghidupkan diafragma, kerana situasi seperti refluks, penggunaan minuman beralkohol atau berkarbonat, serta pernafasan yang cepat misalnya.

3. Bagaimana cara menghentikan cegukan dengan menekan jari anda?

Beberapa doktor mengesyorkan agar anda meletakkan jari di telinga anda untuk menghentikan cegukan . Cabang saraf vagus juga meluas ke sistem pendengaran dan, dengan merangsang ujung saraf di sana, saraf vagus masuk.

Sejujurnya, setiap daripada kita mengalami cegukan dalam atau sekarang dalam hidup kita yang kadang-kadang menjengkelkan. Namun, mereka bergerak dalam beberapa minit dengan sendirinya tetapi beberapa nafas yang diambil dengan cegukan yang keras kepala itu boleh menjengkelkan. Tidak ada yang mahu merosakkan hari mereka dengan cegukan yang menjengkelkan yang dia alami semasa sarapan.

Wanita tua telah menghasilkan banyak idea untuk menghilangkan cegukan seperti makan sudu penuh gula , bernafas dalam beg plastik, berhenti bernafas untuk beberapa waktu, dan banyak lagi. Di antara mereka yang berjaya? Adakah anda pernah mencuba dan menguji salah satu daripadanya? Adakah ia berfungsi? Tidak ada banyak penyelidikan yang menilai daya maju pelbagai penawar cegukan. Bagaimanapun, sebilangan besar dari mereka ditegakkan oleh bukti naratif beratus-ratus tahun. Begitu juga, beberapa ubat di rumah benar-benar berfungsi dan membantu menstabilkan saraf frenik, yang berkaitan dengan perut anda.

Di sini kami telah memberikan panduan lengkap mengenai cara menghilangkan cegukan.

Punca Cegukan pada Orang Dewasa:

Diafragma adalah otot yang memainkan peranan penting dalam bernafas. Apabila kekejangan otot yang besar ini, udara memasuki mulut anda dan pita suara anda tiba-tiba tersentak. Yang mengakibatkan cegukan secara tiba-tiba.

Beberapa cegukan yang berlangsung kurang dari 48 jam disebabkan oleh beberapa faktor yang merangkumi:

Minum minuman berkarbonat

Minum alkohol terlalu banyak

Makan terlalu banyak

tekanan emosi atau kegembiraan

Suhu tiba-tiba berubah

Menelan udara dengan menggigit gusi atau menghisap makanan

Punca Cegukan pada Bayi:

Sama seperti orang dewasa, bayi yang baru lahir juga mengalami cegukan kerana kekejangan otot diafragma besar yang tidak disengajakan. Tetapi sebab sebenar cegukan masih belum diketahui. Tetapi telah mengumpulkan beberapa sebab untuk cegukan pada bayi:

 • Cegukan pada bayi baru lahir mungkin berlaku kerana makan berlebihan.
 • Makan terlalu cepat tanpa mengunyah
 • Minum air kurang

Semua keadaan di atas jatuh ke perut yang merupakan sebab utama di sebalik kekejangan diafragma. Kemudian cegukan berlaku yang berlangsung selama beberapa minit.

Walaupun tempoh cegukan berbeza-beza dari orang ke orang ia berlangsung lebih dari 48 jam maka anda mesti berjumpa doktor secepat mungkin.

Ubat untuk menghilangkan cegukan:

Kami telah mencari beberapa kaedah untuk mengatasi masalah cegukan yang keras kepala. Sebahagian daripadanya disebutkan di bawah:

Teknik Postur dan Pernafasan:

Anda boleh mengatasi cegukan anda dengan perubahan sederhana dalam teknik pernafasan anda. atau anda boleh mencuba postur untuk merehatkan otot-otot besar diafragma.

1. Berlatih pernafasan yang diukur.

Ubah tabiat bernafas anda dan perubahan sederhana dalam kerangka pernafasan anda, dianggarkan santai. Tarik nafas dan jangan menghembuskan nafas selama kira-kira enam minit selepas menghembuskan nafas dan anda akan melihat perubahan ketara dalam cegukan anda.

2. Tahan nafas.

Buka mulut anda selama beberapa saat dan hirup udara besar, tahan selama sekitar 10 hingga 20 saat, pada ketika itu tarik nafas secara beransur-ansur. Rehash sebagai asas.

3. Bernafas ke dalam beg kertas.

Letakkan beg makan tengah hari di atas mulut dan hidung anda. Tarik nafas perlahan-lahan masuk dan keluar, mengempis dan mengembung beg. Jangan sekali-kali menggunakan beg plastik. Letakkan karung makan tengah hari di atas mulut dan hidung anda. Secara beransur-ansur udara masuk dan keluar, runtuh dan bengkak karung. Tetapi elakkan menggunakan beg plastik yang boleh menyebabkan reaksi.

4. Peluk lutut.

Anda boleh menghilangkan cegukan dengan memeluk lutut. Mulakan prosesnya dengan duduk di tempat tidur selesa kegemaran anda. Dekatkan lutut anda ke dada dengan mengangkat kaki anda dan tahan di sana dan lupakan selama tiga minit. Anda akan melihat kesan positif secara beransur-ansur dalam cegukan anda.

5. Regangkan dada.

Bersandar atau pusing ke hadapan untuk meregangkan dada, yang memerah perut anda.

Bilakah berjumpa doktor?

Dalam kebanyakan kes, cegukan hilang dalam beberapa minit dengan minum air atau menahan atau menarik nafas. Tetapi dalam beberapa kes, pesakit mengalami kesukaran untuk menyembuhkan cegukan mereka walaupun setelah mengikuti rawatan ini. Sekiranya anda menghadapi masalah cegukan sejak dua hari lalu, anda perlu berjumpa doktor hari ini.

Cegukan anda mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari seperti:

* gastroesophageal reflux (GERD) * strok

 • sklerosis berbilang

Walaupun beberapa kes cegukan lebih parah dan berbahaya daripada yang lain. Apabila anda mengalami cegukan yang keras kepala maka doktor anda mungkin mengesyorkan ubat untuk menolong mereka. penawar. berikut adalah beberapa ubat untuk cegukan:

 • baclofen (Gablofen)
 • chlorpromazine (Thorazine)
 • metoklopramida

Langkah berjaga-berjaga:

Beberapa kes cegukan biasanya dirangsang oleh faktor gaya hidup. Anda boleh mengatasi punca cegukan dengan mengubah gaya hidup anda. Adakah perubahan dalam gaya hidup anda dan anda akan mengalami sedikit perubahan dalam cegukan anda. Beberapa tingkah laku gaya hidup menyebabkan cegukan segera:

 • Elakkan makan cepat. Makan perlahan setiap hidangan
 • makan lebih perlahan
 • elakkan makanan pedas
 • kurang minum alkohol
 • elakkan minuman berkarbonat
 • amalkan teknik pernafasan lebih kerap, seperti meditasi, pernafasan dalam, atau yoga untuk mengurangkan tekanan

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

 1. Bagaimana anda menghilangkan cegukan dengan pantas?

 2. Tahan nafas dan telan tiga kali.

 3. Minum segelas air dengan cepat .

 4. Telan satu sudu teh gula.

 5. Tarik lidah anda.

 6. Berkumur dengan air.

2. Bagaimana menghilangkan cegukan secara kekal?

 1. Minum air ais.
 2. Minum dari seberang gelas.
 3. Perlahan-lahan minum air suam tanpa menarik nafas
 4. Sedut di atas ais batu.
 5. Air ais berkumur
 6. Makan sesudu madu
 7. Makan sedikit gula.

3. Mengapa cegukan menyakitkan?

Cegukan boleh menyakitkan. Ini boleh menyebabkan kesukaran dalam makan, minum, tidur, atau kadang-kadang bercakap, tetapi mereka boleh menyakitkan. "Kebanyakannya boleh menyebabkan kesakitan akibat penguncupan spasmodik berulang dan penyekat glotis," kata Dr Nab.

4. Mengapa tidak baik untuk menghentikan cegukan?

Menahan nafas dan bernafas ke dalam karung kertas telah diperhitungkan untuk membantu cegukan dengan mewujudkan asidosis pernafasan yang lembut, yang dapat memberi kesan penghambatan langsung pada kontraktilitas diafragma. Inilah sebab mengapa anda tidak boleh menahan cegukan anda. Ia juga boleh membahayakan otak anda.

5. Adakah Cegukan mental?

Cegukan boleh berlaku kerana banyak sebab - sebahagiannya bersifat fizikal, dan ada yang bersemangat. Ini adalah alasan bahawa gangguan yang sebenarnya berlaku pada saraf yang menghubungkan minda ke perut. Beberapa sebab asas termasuk: Makan dan minum secara berlebihan atau cepat.

Apakah sebab-sebab cegukan?

Cegukan adalah pengecutan tiba-tiba (spasme) otot diafragma. Apabila kekejangan otot, pita suara tertutup menghasilkan bunyi cegukan. Penyebab cegukan yang biasa termasuk: Makan terlalu cepat, makan atau minum terlalu banyak, penyakit yang menjengkelkan saraf yang mengawal diafragma, pembedahan adnominal, strok, tumor otak, asap berbahaya dan pernafasan tertentu. Sebilangan besar kes cegukan dapat disembuhkan atau diselesaikan dalam masa yang singkat, dan jarang sekali merupakan keadaan kecemasan perubatan. Lihat doktor anda jika cegukan berlangsung lebih dari tiga jam, atau jika mereka mengganggu tabiat makan atau tidur anda. Penyelesaian di rumah atau cara untuk menghilangkan cegukan termasuk: menahan nafas, minum segelas air dengan cepat, menarik keras lidah anda, menggigit lemon, berkumur dengan air, bernafas garam berbau. Jarang sekali doktor, mungkin menetapkan ubat seperti chlorpromazine (Thorazine), haloperidol (Haldol), dan metoclopramide (Reglan) untuk cegukan berterusan yang teruk. Cegukan dapat dicegah dengan mengelakkan terlalu panas, makan terlalu cepat, atau minum terlalu banyak untuk membantu mencegah cegukan. Mengapa kita cegukan? Cegukan (juga cegukan dieja) adalah kontraksi (kekejangan) otot diafragma secara tiba-tiba dan tidak disengajakan. Apabila kekejangan otot, pita suara tertutup menghasilkan bunyi cegukan. Cegukan sering berirama. Mereka biasanya hanya gangguan kecil sementara, tetapi cegukan yang berpanjangan mungkin menandakan masalah perubatan utama. Serangan cegukan yang paling lama dicatatkan adalah enam dekad !. Wanita dan lelaki cenderung mendapat cegukan sama seperti biasa, tetapi cegukan yang berlangsung lebih dari 48 jam lebih kerap berlaku pada lelaki. Cegukan malah boleh berlaku pada janin ketika masih dalam kandungan. Istilah perubatan untuk cegukan adalah singultus yang berasal dari perkataan Latin untuk "gasp" atau "sob". Beberapa ubat juga mungkin mengalami cegukan sebagai kesan sampingan, misalnya: Ubat untuk refluks asid, kebanyakan benzodiazepin termasuk diazepam (valium), alprazolam (Xanan), dan lorazepam (Atvian), Levodopa, nikotin, ondansetron (Zofran).

Bagaimana untuk menghilangkan cegukan?

Berikut adalah beberapa petua untuk diikuti semasa cegukan:

:o: Tahan nafas dan telan 3 kali.

:o: Tarik nafas ke dalam beg kertas, tetapi berhenti sebelum anda menjadi gila!

:o: Minum segelas air dengan cepat.

:o: Telan satu sudu teh gula.

:o: Tarik lidah.

:o: Berkumur dengan air.

Adakah menahan nafas berhenti cegukan?

Ya, menahan nafas berhenti cegukan. Sebilangan besar rawatan di rumah berdasarkan salah satu daripada dua mekanisme. Pada kumpulan pertama adalah kaedah yang meningkatkan kadar karbon dioksida (CO2) dalam darah, menghalang kekejangan diafragma. Teknik ini melibatkan menahan nafas atau bernafas ke dalam beg kertas. Kadang-kadang mereka boleh bekerja, tetapi penyelidik tidak pasti mengapa.

Bagaimana anda membuat cegukan hilang?

Inilah yang perlu dilakukan untuk menghentikan atau mencegah cegukan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bernafas ke dalam beg kertas (jangan letakkan di kepala anda)

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Angkat lutut ke dada dan bersandar ke hadapan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Minum air sejuk ais.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Telan gula pasir.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kunyah lemon atau perasakan cuka.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tahan nafas sebentar.

Bagaimana cara membuat cegukan bayi hilang?

Berikut adalah beberapa cara:

:baby: Rehat dan bersendawa. Beristirahat dari penyusuan untuk melahirkan bayi anda dapat membantu menghilangkan cegukan, kerana bersendawa dapat membuang lebihan gas yang dapat menyebabkan cegukan.

:baby: Gunakan pacifier. Cegukan bayi tidak selalu bermula dengan penyusuan susu ibu.

:baby: Cuba air gripe

:baby: Biarkan mereka berhenti sendiri.

Bagaimana untuk menghentikan cegukan dengan gula?

Membiarkan sesudu gula larut di lidah anda, menggelitik langit-langit mulut anda dengan kain kapas, atau meletakkan jari di telinga anda merangsang semua cabang saraf vagus, dan berlebihan pada ujung saraf vagus yang lain boleh menyebabkan kerosakan. istilah untuk cegukan.

Apakah ubat untuk cegukan?

Ubat rumah untuk cegukan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Minum segelas air dengan cepat.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dapatkan seseorang untuk menakut-nakutkan anda.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tarik lidah dengan kuat.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Gigit sebiji lemon.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Berkumur dengan air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Minum dari seberang gelas.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Gunakan garam wangi.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Letakkan setengah sudu gula kering di bahagian belakang lidah anda.

Cegukan tidak akan hilang

Penyebab cegukan jangka panjang adalah kerosakan atau kerengsaan pada vagus atau saraf phrenic yang bertindak pada otot diafragma. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan kerosakan atau kerengsaan pada saraf ini termasuk: Rambut telinga atau sesuatu yang menyentuh telinga gegendang telinga. Tumor, sista atau gondok leher.

Bagaimana cara menghilangkan cegukan anjing?

Berikut adalah 5 cara cepat dan selamat yang akan membantu anda menghilangkan cegukan:

1. Tawarkan sedikit air : Beberapa teguk air pasti dapat membantu mengatasi masalah anda tetapi anjing anda mungkin tidak berminat untuk minum. Anda juga boleh mencuba ais batu yang membantu merangsang saraf vagus.

2. Beri dia urut : Tekan sedikit tekanan pada diafragma anjing anda dapat membantu pengecutan. Dan gosok perut atau dada sentiasa menyeronokkan!

3. Bersantai sahaja : Sekiranya anda tenang, anak anjing anda juga akan merasakan pengalaman ini dengan santai. Pukul dia dengan lembut dan bercakap dengan suara lembut untuk meyakinkannya bahawa semuanya baik-baik saja.

4. Makan malam yang perlahan : Seekor anjing yang makan terlalu cepat tidak hanya berisiko mengalami sakit perut tetapi juga menelan banyak udara semasa prosesnya. Jadikan anak anjing anda sebagai pengumpan perlahan dan lebih kerap memberi makan bahagian yang lebih kecil.

5. Ubah dietnya : Makanan yang mengandungi banyak biji-bijian seperti gandum, jagung, atau barli cenderung menyebabkan cegukan lebih kerap daripada makanan bijirin rendah. Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana anda boleh menukar makanan anjing anda, kemudian isikan bidang di bawah ini.

Bagaimana untuk mengelakkan cegukan semasa minum?

Sebilangan besar masa, cegukan akan berhenti sendiri dalam beberapa minit, tetapi jika anda ingin menolongnya, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Berusahalah untuk menghilangkan cegukan:

 • Rangsang bahagian belakang tekak anda dengan menelan sesudu gula.
 • Hirup atau berkumur dengan air ais.
 • Tahan nafas selama beberapa saat untuk mengganggu kitaran pernafasan anda.
 • Cuba manuver Valsalva dan cuba menghembuskan nafas dengan mulut ditutup sambil mencubit hidung.
 • Gosokkan bahagian belakang leher anda.
 • Tarik nafas ke dalam beg kertas.
 • Tarik lutut ke dada dan bersandar ke hadapan.
 • Bengkokkan ke hadapan untuk memberi tekanan pada diafragma anda.
 • Gigit sekeping lemon.

Apa yang menyebabkan bayi mengalami cegukan?

Cegukan bayi baru lahir disebabkan oleh makan berlebihan bayi, makan terlalu cepat, atau menelan banyak udara. "Mana-mana perkara ini boleh menyebabkan perut buncit," kata Forgenie. Apabila perut mengembung, ia benar-benar mendorong diafragma, menyebabkan kekejangan, dan voila, cegukan!

Bagaimana cara menghilangkan cegukan selepas pembedahan?

Langkah-langkah berikut dapat membantu anda menghilangkan cegukan.

:point_right: Minum air sejuk-sejuk perlahan atau berkumur dengan air yang sangat sejuk.

:point_right: Tahan nafas sebentar, hembuskan nafas, kemudian lakukan tiga atau empat kali lagi, dan lakukan ini setiap 20 minit.

:point_right: Tekan perlahan ke hidung anda sambil menelan.

:point_right: Beri tekanan lembut pada diafragma.

:point_right: Kunyah lemon.

:point_right: Telan gula pasir.

:point_right: Ambil sedikit cuka, secukup rasa.

:point_right: Anda mungkin menyedut atau menghembus nafas dalam beg kertas, tetapi jangan menutup beg plastik atau kepala dengan beg.

:point_right: Duduk dan peluk lutut sedekat mungkin ke dada anda untuk waktu yang singkat.

:point_right: Bersandar ke hadapan untuk menekan perlahan dada anda.

:point_right: Terapi alternatif boleh merangkumi akupunktur dan hipnosis.

:point_right: Tarik perlahan lidah anda.

:point_right: Gosok bola mata.

:point_right: Letakkan jari anda ke kerongkong sehingga menyebabkan refleks faring.

:point_right: Banyak petua ini diturunkan dari generasi ke generasi.

:point_right: Mereka mungkin berkesan, tetapi beberapa kajian menyokong penggunaannya.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Bagaimana untuk menghilangkan cegukan dalam 10 saat?

:o: Menghilangkan cegukan

:o: Amalkan pernafasan yang diukur. Ganggu sistem pernafasan anda dengan pernafasan yang perlahan dan diukur.

:o: Tahan nafas anda. Tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama kira-kira 10 hingga 20 saat, kemudian tarik nafas perlahan.

:o: Tarik nafas dalam beg kertas.

:o: Ketatkan lutut anda.

:o: Kompres dada anda.

:o: Gunakan manuver Valsalva.

S: Apakah penyebab utama cegukan?

Cegukan disebabkan oleh pengecutan diafragma yang tidak disengajakan. Diafragma adalah otot yang memisahkan dada dari perut dan memainkan peranan penting dalam bernafas. Pengecutan yang tidak disengajakan ini menyebabkan pita suara ditutup dalam masa yang sangat singkat, menghasilkan cegukan khas.

S: Mengapa cegukan menyakitkan?

Cegukan boleh membingungkan, misalnya, sukar makan, minum, tidur, dan bercakap, tetapi juga boleh membuat frustrasi dan menyakitkan. "Kadang-kadang mereka boleh menyebabkan kesakitan kerana kontraksi spasmodik berterusan dan penutupan glotik," kata Dr Nab.

S: Ubat apa yang boleh menghentikan cegukan?

Chlorpromazine (Trazine) biasanya merupakan ubat lini pertama yang diresepkan untuk cegukan. Ubat lain yang digunakan untuk merawat cegukan termasuk haloperidol (Haldor) dan metoclopramide (Les Grands). Beberapa relaksan otot, penenang, analgesik, dan juga perangsang telah dilaporkan dapat membantu melegakan gejala cegukan.

S: Mengapa mentega kacang berhenti cegukan?

Selai kacang dicerna perlahan oleh tubuh, dan proses pencernaan perlahan mengubah corak pernafasan dan menelan anda. Ini menyebabkan saraf vagus bertindak balas secara berbeza, menyesuaikan diri dengan corak baru dan menghilangkan cegukan.

S: Mengapa minum air dengan tuala kertas dapat menyembuhkan cegukan?

Kaedah tuala kertas

Letakkan tuala kertas di atas segelas air, kemudian minum melalui tuala. Anda harus "menarik" lebih kuat dengan diafragma anda untuk menyedut air. Menelan harus mengatasi cegukan.

Kesimpulannya

Ya, menahan nafas berhenti cegukan. Sebilangan besar rawatan di rumah berdasarkan salah satu daripada dua mekanisme. Pada kumpulan pertama adalah kaedah yang meningkatkan kadar karbon dioksida (CO2) dalam darah, menghalang kekejangan diafragma. Teknik ini melibatkan menahan nafas atau bernafas ke dalam beg kertas. Kadang-kadang mereka boleh bekerja, tetapi penyelidik tidak pasti mengapa.

Garis besar

Hampir semua orang mengalami cegukan sekaligus atau yang lain. Walaupun cegukan biasanya hilang sendiri dalam beberapa saat, mereka boleh menjengkelkan dan mengganggu makan dan bercakap.

Individu telah membuat banyak aksi untuk membuangnya, dari bernafas ke dalam bungkusan kertas hingga makan sesudu gula. Namun, penawar mana yang benar-benar berfungsi?

Tidak banyak penyelidikan yang menilai daya maju pelbagai penyembuhan cegukan. Bagaimanapun, sebilangan besar dari mereka ditaja oleh bukti naratif beratus-ratus tahun. Lebih-lebih lagi, mungkin penyembuhan yang paling terkenal benar-benar menghidupkan saraf vagus atau frenik anda, yang berkaitan dengan perut anda.

Teliti untuk mengetahui tentang pendekatan yang paling terkenal dan menarik untuk membuang cegukan.

Punca

Cegukan berlaku apabila perut anda mula masuk secara automatik . Perut anda adalah otot yang sangat besar yang membantu anda masuk dan keluar. Pada saat ia sesuai, anda menarik nafas secara tiba-tiba dan rentak vokal anda terhenti, yang menyebabkan bunyi yang tidak dapat dilupakan.

Pada amnya, mereka melakukan perjalanan dengan cepat. Faktor cara hidup yang boleh menyebabkan cegukan merangkumi:

 • makan secara berlebihan atau berlebihan

 • minuman berkarbonat

 • pelbagai jenis makanan berapi

 • berasa bimbang atau bertambah kuat

Membuang cegukan

Petua ini bertujuan untuk cegukan episod pendek. Sekiranya anda mengalami cegukan yang berterusan selama lebih dari 48 jam, berbincanglah dengan PCP anda. Ini mungkin merupakan petunjuk keadaan asas yang memerlukan rawatan.

Strategi pernafasan dan pendirian

Kadang-kadang, perubahan pernafasan atau pendirian anda secara langsung dapat melonggarkan perut anda.

1. Berlatih dengan santai . Ganggu kerangka pernafasan anda dengan santai dan sederhana. Ambil untuk tidak termasuk lima dan untuk hitungan lima.

2. Jeda pernafasan anda. ■■■■■■. dia adalah udara yang besar dan menahannya selama sekitar 10 hingga 20 saat, kemudian, pada ketika itu menghirup dengan santai. Rehash sebagai mustahak.

3. Tarik nafas ke dalam karung kertas. Letakkan karung makan tengah hari di atas mulut dan hidung anda. Secara beransur-ansur masuk dan keluar, ratakan dan kembangkan karung. Jangan gunakan karung plastik.

4. Lekatkan lutut anda. Turun di tempat yang menyenangkan. Bawa lutut ke dada anda dan tahan di sana selama dua minit.

5. Kemaskan dada . Bersandar atau lekukan ke hadapan untuk mengemas dada anda, yang memerah perut anda.

6. Gunakan langkah Valsalva. Untuk melakukan gerakan ini, cubalah menarik nafas sambil memicit hidung dan menutup mulut.

Faktor penekanan memberi tumpuan

Fokus faktor penekan adalah ruang badan anda yang sangat sensitif terhadap tekanan. Menekankan perhatian pada fokus ini dengan tangan anda mungkin membantu mengendurkan perut atau menghidupkan saraf vagus atau frenik anda.

7. Tarik lidah anda. Menarik pada lidah anda menyegarkan saraf dan otot di tekak anda. Dapatkan hujung lidah anda dan tekan ke depan dengan lembut lebih dari sekali.

8. Tekan perut anda. Perut anda mengasingkan bahagian tengah anda dari paru-paru anda. Gunakan tangan anda untuk memberi tekanan pada ruang di bawah hujung sternum anda.

9. Tekan hidung anda tutup sambil meneguk air.

10. Tekan tapak tangan anda . Gunakan ibu jari anda untuk menekan pada tapak tangan anda.

11. Balik semula koridor karotid anda. Anda mempunyai kursus karotid di kedua-dua sisi leher anda. Itulah yang anda rasakan semasa memeriksa degupan jantung anda dengan menghubungi leher anda. Rehat, pusingkan kepala ke satu sisi dan pusing belakang koridor di sebelah kanan dalam gerakan bulat selama 5 hingga 10 saat.

Perkara untuk dimakan atau diminum

Makan makanan tertentu atau mengubah cara minum anda juga dapat membantu menguatkan saraf vagus atau frenik anda.

12. Minum air ais. Merasakan air sejuk secara beransur-ansur dapat membantu menyegarkan saraf vagus.

13. Minum dari sisi gelas yang bertentangan. Letakkan gelas di bawah garis rahang anda untuk diminum dari jauh.

14. Secara beransur-ansur minum segelas air suam tanpa henti untuk berehat.

15. Minum air melalui bahan atau tuala kertas . Tutup segelas air sejuk dengan bahan atau tuala kertas dan rasakan.

16. Sedut pada bongkah ais. Sedut di atas lapisan ais selama beberapa saat, kemudian, pada saat itu menelannya setelah ia menjadi ahli terapi untuk ukuran yang masuk akal.

17. Air ais swish. Swis air ais selama 30 saat. Rehash sebagai asas.

18. Makan sesudu nektar atau mentega kacang. Biarkan ia pecah di mulut anda sebelum meneguk.

19. Makan sedikit gula. Letakkan sentuhan gula pasir di lidah anda dan biarkan ia berada di sana selama 5 hingga 10 saat, kemudian, pada ketika itu, telan.

20. Sedap sebiji lemon. Beberapa kumpulan menambah sentuhan garam pada potongan lemon mereka. Basuh mulut anda dengan air untuk melindungi gigi dari ekstrak sitrus.

21. Letakkan setetes cuka di lidah anda.

Tidak jarang menunjukkan teknik dewasa

Anda mungkin tidak akan mengetahui teknik-teknik ini, namun kedua-duanya ditaja oleh penyelidikan kontekstual yang logik.

22. Mempunyai ■■■■■■. Terdapat sumber kajian lama yang dipercayai, termasuk seorang lelaki yang cegukannya berlangsung selama empat hari. Mereka dengan cepat menghilang setelah dia memiliki ■■■■■■■.

23. Mainkan sapuan belakang rektum. Satu lagi kajian kes yang dipercayai oleh Source melaporkan bahawa seorang lelaki dengan cegukan berterusan mendapati pengurangan cepat setelah sapuan belakang rektum. Menggunakan sarung tangan elastik dan banyak salap, masukkan jari ke dalam rektum dan gosok belakang.

Penyembuhan yang berbeza

Berikut adalah beberapa penyembuhan penderitaan lain yang boleh anda cuba.

24. Ketuk atau gosok belakang leher anda. Mengikis kulit di bahagian belakang leher anda mungkin menghidupkan saraf frenik anda.

25. Letakkan bahagian belakang tekak anda dengan hujung q Sapu perlahan bahagian belakang kerongkong anda dengan hujung q sehingga anda tersentak atau menggodam. Refleks gag anda boleh menguatkan saraf vagal.

26. Sibukkan diri dengan sesuatu yang terkunci. Cegukan kerap hilang sendiri apabila anda berhenti memusatkan perhatian. Main permainan komputer, selesaikan teka-teki silang kata, atau lakukan beberapa pengiraan di fikiran anda.