Bagaimana cara menghilangkan kulit yang bertekstur? Ini adalah soalan yang sering diajukan oleh orang yang mempunyai kulit kasar dan sukar. Untuk menghilangkan kulit yang bertekstur, anda harus minum banyak air, gunakan sunblock dengan julat SPF yang sesuai, gunakan agen pengelupasan kulit untuk membuang sel kulit mati, sapukan produk kulit yang kaya dengan vitamin C, dan gunakan produk berasaskan minyak untuk pengaturan sebum.

1. Apa yang dimaksudkan dengan kulit bertekstur?

Semua orang mengimpikan kulit yang halus, halus, dan lembut tanpa bintik-bintik matahari, kedutan, cela, atau kekasaran. Tetapi di era pencemaran yang melampau ini, kabut asap, asap kenderaan, dan udara yang penuh dengan debu, sukar untuk memiliki kulit yang sempurna.

:white_check_mark: Kulit bertekstur

Kulit bertekstur adalah sejenis kulit di mana epidermis terjejas teruk. Ia memperlihatkan dirinya dalam bentuk kulit kering, pecah, tidak rata, dan kusam.

:white_check_mark: Mengapa ia bertekstur?

 1. Ini berlaku kerana sel-sel kulit mati, penurunan kadar kolagen dengan bertambahnya usia, kerosakan kerana sinar UV dari matahari, dan akhirnya, kekurangan air dalam badan dikenali sebagai dehidrasi.

 2. Oleh itu, kerana pengumpulan sel mati di permukaan kulit, kulit kehilangan kelembutan dan kelancarannya - menjadi kasar dan bergelombang.

2. Apakah penyebab kulit bertekstur?

Oleh kerana semua orang ingin mengetahui jawapan kepada persoalan bahawa bagaimana menghilangkan kulit bertekstur, maka anda harus mengetahui sebab-sebab kulit bertekstur. Berikut adalah senarai faktor yang mengambil bahagian dalam tekstur kulit:

 1. Faktor persekitaran

 2. Kekurangan pengelupasan

 3. Kekurangan vitamin

 4. Kurang tidur

 5. Faktor genetik

 6. Kekeringan

 7. Tekanan

2.1. Faktor persekitaran

:small_blue_diamond: Persekitaran menjadi begitu keras dengan kemajuan industri dan banyak kenderaan sehingga tidak ada yang dapat menjauhkan diri dari kesan berbahaya.

:small_blue_diamond: Asap dari kenderaan, kilang, zarah debu yang berlebihan di udara, dan perubahan cuaca yang teruk sama ada di kawasan yang sangat panas atau sangat sejuk mempunyai sumbangan besar pada kulit yang bertekstur.

:small_blue_diamond: Sinaran ultraviolet yang datang dari matahari langsung sampai ke bumi akibat penipisan lapisan ozon. Sinaran ini mensasarkan kulit, terutama bahagian badan yang terdedah seperti wajah.

2.2. Kekurangan pengelupasan

 1. Pengelupasan kulit adalah proses semula jadi sel kulit sambil membuang sel mati lama setiap 30 hari.

 2. Apabila kurang pengelupasan, sel-sel mati terkumpul di permukaan, membentuk tompok-tompok kering dan mengelupas, menyumbat liang.

 3. Kekurangan pengelupasan ini menyebabkan permukaan kulit kusam dan bergelombang.

2.3. Kekurangan vitamin

Vitamin C adalah bahan utama yang mengambil bahagian dalam kesegaran dan kehalusan permukaan kulit. Ia membantu melawan keadaan kulit tertentu termasuk jerawat, hiperpigmentasi, dan bintik-bintik gelap. Beberapa vitamin lain yang digunakan untuk memperbaiki kulit adalah:

:small_blue_diamond: Vitamin A :small_blue_diamond: Vitamin K :small_blue_diamond: Vitamin D :small_blue_diamond: Vitamin E :small_blue_diamond: Vitamin B3 :small_blue_diamond: Vitamin B5

Apabila terdapat kekurangan vitamin ini di dalam badan, terutama vitamin C, ia akan menghasilkan kulit yang bertekstur.

2.4. Kurang tidur

 1. Tidur yang nyenyak sekurang-kurangnya 6-8 jam sehari adalah perlu untuk kesihatan yang lebih baik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan bahawa bagaimana menghilangkan kulit yang bertekstur dan anda kurang tidur, anda pasti tidak akan mendapat kulit yang cantik dan sihat.

 2. Kurang tidur mempengaruhi pertumbuhan kolagen, penghidratan kulit, dan tekstur kulit yang paling penting.

 3. Ia juga menyebabkan peningkatan tindak balas keradangan yang mengakibatkan timbulnya jerawat, psoriasis, dan keadaan ekzematik yang menyebabkan kulit kasar.

2.5. Faktor genetik

 1. Sama seperti jenis kulit yang diwarisi kulit yang buruk atau bertekstur juga boleh menjadi hasil genetik. Jenis kulit kering, berminyak, atau normal ditentukan oleh pewarisan dan ekspresi gen .

 2. Pengelupasan juga dikawal oleh pesan genetik untuk merangsang pembuangan sel mati dan menjana semula kulit.

 3. Hiperpigmentasi, kerana pengeluaran melanin yang berlebihan juga dipengaruhi oleh genetik.

2.6. Kekeringan

 1. Air adalah komponen penting untuk homeostasis badan . Apabila air kekurangan badan, ia akan terpantul di kulit anda. Sekiranya anda ingin memperbaiki tekstur kulit anda, minum banyak air.

 2. Anda mungkin ingin mengetahui berapa banyak air yang harus anda minum sehari untuk menjauhkan diri dari dehidrasi yang mempengaruhi tekstur kulit.

Air Lemon Mint untuk kulit

2.7. Kesan tekanan

 1. Walaupun kelihatan aneh bahawa tekanan juga boleh mempengaruhi tekstur kulit, namun itu adalah kenyataan. Tekanan yang berlebihan boleh mengakibatkan keadaan kulit yang teruk seperti eksim, psoriasis, gatal-gatal, dan ruam.

 2. Keadaan ini akan membawa kepada artikel ini untuk mencari jawapan kepada persoalan bahawa bagaimana memperbaiki kulit yang bertekstur.

:white_check_mark: Ringkasan Faktor persekitaran seperti pencemaran dan cahaya matahari, dehidrasi, kekurangan vitamin , sebab hormon dan genetik, kekurangan pengelupasan, dan kurang tidur semuanya merupakan faktor penyebab kulit bertekstur.

:star: Lihat juga

:ballot_box_with_check: Pembuangan rambut laser sebelum dan selepasnya :ballot_box_with_check: Pembuangan rambut laser bikini :ballot_box_with_check: Lip bibir sebelum dan selepas

3. Bagaimana anda dapat memperbaiki kulit yang bertekstur secara semula jadi?

:small_blue_diamond: Ubat penjagaan kulit semula jadi selalu ada di atas. Perkara menarik mengenai kaedah rawatan semula jadi dan kaedah semula jadi ini adalah bahawa ia lebih murah dan mempunyai kesan tahan lama.

:small_blue_diamond: Bukan hanya membantu memperbaiki tekstur kulit, tetapi juga memberi kesan baik secara keseluruhan mengenai keadaan kesihatan. Beberapa cara semula jadi untuk memperbaiki kulit yang bertekstur diberikan seperti:

3.1. Katakan Tidak kepada Matahari :sunny:

 1. Walaupun kita jatuh cinta dengan matahari namun kulit kita mempunyai beberapa masalah keserasian dengan cahaya matahari. Lebihan segala sesuatu adalah buruk dan begitu juga cahaya matahari.

 2. Melanin begitu tertarik ke arah sinar matahari sehingga akan cepat terkumpul di atas epidermis untuk karung kontak langsung dengan panas terik yang dikeluarkan oleh matahari musim panas.

 3. Mengatakan tidak pada cahaya matahari atau menghadapnya dengan perlindungan - pelindung sinar matahari dengan SPF yang sesuai - akan membantu anda memperbaiki kulit yang bertekstur dan juga mencegah penuaan dan kedutan kulit. Sunblock harus digunakan sepanjang tahun, tidak kira musim panas atau musim sejuknya.

 4. Ia juga dapat menyelamatkan kulit anda dari dehidrasi yang menyebabkan kulit menjadi kotor, kasar, dan noda dengan bintik-bintik gelap.

3.2. Pengelupas kulit

 1. Pengelupasan kulit - seperti yang disebutkan sebelumnya - membantu kulit anda menyingkirkan sel-sel mati yang lama dan terkoyak sehingga memberi ruang untuk yang baru. Ia membantu mendapatkan peningkatan pada kulit bertekstur, memberikan warna kulit yang segar dan sekata.

 2. Sekiranya anda menggunakan beberapa pengelupasan berkualiti seperti Biologique recherche P50 , anda dapat mempercepat proses pengelupasan semula jadi.

 3. Anda boleh membuat lilin semula jadi dengan menggunakan resipi lilin gula untuk digunakan untuk penyingkiran sel kulit mati. Topeng muka - terutama yang kaya dengan vitamin C - juga merupakan ubat rumah yang baik untuk memperbaiki tekstur kulit.

3.3. Penggunaan vitamin C

 1. Tidak diragukan lagi banyak vitamin dan mineral bertindak sebagai pemulih radikal bebas dan membantu anda mendapatkan kulit segar dan licin tanpa lebam atau kusam.

 2. Namun, berkaitan dengan kulit, vitamin C dapat disebut sebagai "raja vitamin" kerana antioksidan terbaik.

 3. Jadikan penggunaan vitamin C sebagai bahagian penting dalam diet anda jika anda tertanya-tanya bagaimana memperbaiki kulit yang bertekstur. Penggunaan vitamin C membantu pengurangan hiperpigmentasi dan penuaan kulit.

3.4. Pembersihan kulit

 1. Pembersihan - menggunakan pembersih berkualiti - selalu menjadi kaedah terbaik untuk menghilangkan sel kulit mati. Anda juga boleh menggunakan pembersih buatan sendiri dengan mencampurkan yogurt dan kunyit atau beberapa bahan semula jadi yang dicari dari internet.

 2. Pembersihan meningkatkan tekstur kulit kerana membantu menghilangkan sel mati dan membina sel baru dengan daya serap yang lebih baik untuk produk kulit. Sentiasa gunakan pembersih yang paling sesuai dengan jenis kulit anda.

 1. Proses pembersihan tidak terlalu rumit atau memakan masa. Anda hanya memerlukan pembersih, kain basah dan lembap dan sedikit masa.

 2. Urut kulit dengan jumlah pembersih yang sesuai untuk masa yang mencukupi dan kemudian bersihkan dengan kain yang hangat dan lembap untuk membuang sel-sel yang mati.

3.5. Diet untuk memperbaiki kulit yang bertekstur

 1. Makanan bukanlah perkara yang hanya berkaitan dengan perut atau kesihatan anda, tetapi mempunyai kesan langsung pada kulit anda. Sekiranya anda makan dengan tidak sihat, anda tidak seharusnya mencari jawapan untuk soalan tersebut, bagaimana menghilangkan kulit yang bertekstur?

 2. Makanan dalam tin dan diproses tidak sesuai untuk kulit dan anda harus menjauhinya jika anda ingin mempunyai kulit yang baik dan sempurna. Tambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran maksimum dalam diet harian anda, jika anda prihatin dengan tekstur kulit.

 3. Terdapat banyak bahan makanan yang terbaik untuk kulit dan beberapa daripadanya telah disenaraikan di bawah:

:star: Vitamin C

:small_blue_diamond: Vitamin C adalah vitamin terbaik di bandar yang bertindak sebagai antioksidan dan pemulih radikal bebas. Ia juga meningkatkan imuniti dan jeruk kaya dengan vitamin C.

:small_blue_diamond: Anda juga boleh menggunakan krim malam yang kaya dengan vitamin C dan topeng kulit jeruk juga akan membantu anda menghilangkan kulit yang bertekstur. Berikut adalah beberapa makanan yang kaya dengan vitamin C:

 1. Buah sitrus seperti Jeruk
 2. Lemon
 3. Strawberi
 4. Brokoli
 5. Kentang
 6. Tomato
 7. Lada

:star: Asid lemak omega-3

 1. Omega-3 adalah asid lemak tak jenuh ganda dan membantu merawat penyakit kulit tertentu termasuk kekeringan, gatal-gatal, dan kekeringan kulit.

 2. Ia menutup kelembapan dan menjadikan kulit anda terhidrat. Ikan adalah sumber omega-3 terbaik dan begitu juga kacang walnut.

:star: Teh hijau sebagai antioksidan

 1. Teh hijau adalah sumber antioksidan yang baik untuk menghilangkan kulit yang bertekstur terutamanya kemerahan kulit.

 2. Tetapi ia juga mempunyai kafein sebagai penyusunnya dan boleh menyebabkan alergi kulit seperti rosacea.

:star: Kunyit untuk memperbaiki kulit yang bertekstur

 • Sama ada digunakan sebagai makanan atau sebagai bahagian topeng muka, kunyit adalah ubat rumah terbaik untuk memperbaiki kulit yang bertekstur.

 • Ia bertindak sebagai anti-radang dan antioksidan semula jadi.

3.6. Jauhkan tekanan

 1. Tekanan tidak hanya mempengaruhi sistem ketahanan badan dan kesihatan keseluruhan; ia juga mempengaruhi tekstur kulit. Hormon yang menyebabkan jerawat dilepaskan semasa keadaan minda anda tertekan.

 2. Hormon ini (seperti kortisol) meningkatkan minyak pada kulit yang menyebabkan liang pori tersumbat dan juga penyebab jerawat. Ia juga meningkatkan proses penuaan kulit dan kedutan pada kulit.

3.7. Cukup tidur

 1. Kurang tidur mempengaruhi kesihatan keseluruhan, termasuk tekstur kulit. Membaiki adalah proses yang pantas ketika anda tidur dengan tenang.

 2. Beri badan anda peluang untuk memperbaiki sel-sel kulit lama dengan tidur yang lena selama kira-kira 6-8 jam .

 3. Berjaga lebih dari 18 jam mendorong pembebasan adrenalin yang menyebabkan bintik-bintik gelap dan juga jerawat.

Pendek kata:pencil2: Menghindari cahaya matahari langsung, menggunakan pelindung sinar matahari, minum banyak air, memakan makanan yang kaya dengan vitamin, tidur yang betul, pengelupasan, dan pengelupasan bahan kimia adalah cara untuk memperbaiki kulit yang bertekstur.

4. Bagaimana memperbaiki tekstur dan warna kulit?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Menurut beberapa pakar dermatologi terbaik, pengelupasan secara berkala membantu anda menyingkirkan sel-sel kulit mati, dan mendedahkan lapisan kulit yang baru dan segar.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lebih-lebih lagi, perkara berikut akan membantu anda mendapatkan kulit yang licin dengan kulit yang cantik:

 1. Jauhkan dari cahaya matahari langsung

 2. Gunakan diet kaya vitamin C seperti buah sitrus dan sayur-sayuran

 3. Gunakan sunblock dengan SPF yang baik sepanjang tahun

 4. Lakukan pembersihan secara berkala dan ia boleh dilakukan dengan pembersih buatan sendiri sebagai kunyit.

 5. Teh hijau adalah antioksidan yang baik dan mencegah penuaan dan tekstur kulit

 6. Tidur dengan betul dan jangan terlalu memberi perhatian kepada tekanan

 7. Gunakan pengelupasan kimia untuk menghilangkan sel kulit mati

Baca juga :books::small_blue_diamond: Ubat rumah terbaik untuk rambut berminyak :small_blue_diamond: Ubat rumah terbaik untuk rambut kering :small_blue_diamond: Cara menghilangkan parut jerawat

Soalan lazim

Kulit yang baik dan sihat selalu menjadi keutamaan utama kita semua. Sebilangan besar soalan diajukan mengenai kulit dan telah dijawab dengan tepat:

1. Bagaimana saya boleh mendapatkan kulit tanpa kulit?

Pori-pori di kulit tidak hanya membuatnya kelihatan buruk tetapi juga berubah menjadi jerawat ketika tersumbat. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan pembentukan liang:

 • Mencuci muka secara teratur dan teliti

 • Gunakan pengelupasan untuk menyingkirkan sel kulit mati, sekurang-kurangnya dua kali seminggu

 • Jangan gunakan produk berasaskan minyak jika anda mempunyai jenis kulit berminyak

 • jaga kelembapan untuk mengelakkan dehidrasi

 • Gunakan sunblock berkualiti tinggi, sepanjang tahun

 • Sapukan primer sebelum menggunakan solek

 • Gunakan serbuk penutup pori

2. Apakah rawatan terbaik untuk tekstur kulit?

Sekiranya anda berpendapat bahawa tidak ada perubahan pada tekstur kulit dengan menggunakan kaedah biasa, anda boleh menjalani prosedur permukaan kulit. Berikut adalah beberapa rawatan yang terlibat dalam permukaan kulit:

:small_blue_diamond: Jarum mikro :small_blue_diamond: Kulit ringan :small_blue_diamond: Kulit laser muncul semula :small_blue_diamond: Kulit kimia :small_blue_diamond: Dermabrasi

3. Bagaimana cara menghilangkan tekstur kulit yang tidak baik?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dari semua kaedah yang digunakan untuk menghilangkan kulit bertekstur, pengelupasan adalah kaedah terbaik. Pengelupasan adalah proses yang membantu anda menyingkirkan sel-sel kulit mati yang lama dan terkoyak.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sel-sel baru menggantikannya dengan mempamerkan lapisan kulit yang segar. Pengelupasan adalah proses semula jadi dan kitaran selesai setiap 30 hari. Anda juga boleh menggunakan pengelupasan untuk mengurut dan memperbaiki proses pengelupasan.

Kesimpulannya

Artikel tersebut berisi data yang memuaskan terkait dengan pertanyaan "Bagaimana cara menghilangkan kulit bertekstur?" Setiap orang ingin mempunyai kulit yang cantik dan licin tanpa bintik-bintik dan kedutan.

:white_check_mark: Faktor penyebab kulit bertekstur adalah:

 • Cahaya matahari
 • Kekeringan
 • Tidak boleh tidur
 • Kekurangan pengelupasan
 • Kekurangan vitamin
 • Faktor genetik
 • Tekanan

:white_check_mark: Kaedah berikut dapat digunakan untuk menghilangkan kulit bertekstur:

 1. Penggunaan sunblock dengan nilai SPF yang baik
 2. Tidur yang betul
 3. Menggunakan makanan yang kaya dengan vitamin c, vitamin ADEK, dan vitamin B3 dan B5
 4. Jangan tertekan kerana merangsang beberapa hormon.
 5. Penggunaan kulit kimia
 6. Pembersihan dan pengelupasan kulit
 7. Menjaga kulit sentiasa terhidrat.

Baca artikel berkaitan

Bagaimana cara menghilangkan tanda kulit secara semula jadi? Bagaimana cara menghilangkan tanda kulit pada kelopak mata? 14 petua terbukti untuk menghilangkan kelemumur Cara menghilangkan kuku yang mencelup

DAPATKAN KULIT TEKSTUR? DI SINI APA YANG ANDA BOLEH LAKUKAN TENTANG ITU

Bagaimana membuang kulit yang sudah selesai ?, Anda semua telah menangkap angin warna kulit yang miring, tetapi adakah anda pernah menyelidiki permukaan kulit sebelah sisi? Anehnya, kulit yang sudah selesai sama sekata dengan warna kulit yang bermuka-muka, namun ia tidak cukup dibincangkan. Permukaan yang selesai terasa tidak menyenangkan dan tidak sekata, menjadikan kulit anda kelihatan kusam secara umum. Sebilangan besar orang yang telah selesai kulit biasanya melihatnya sebagai ciri kulit mereka, namun ada pendekatan untuk menguruskannya.

Kita harus melakukan masalah kulit selesai dengan cepat dan menyelesaikan apa yang sebenarnya menyebabkannya dan apa yang boleh dilakukan.

Apa yang menyebabkan kulit selesai?

Terdapat tujuan yang berbeza di sebalik kulit selesai. Salah satu sumber utama adalah perkembangan sel kulit mati yang melampau di bahagian luar kulit. Selain itu, keterbukaan sinar matahari yang melampau telah dikreditkan sebagai alasan untuk permukaan kulit yang miring kerana ia meningkatkan ukuran liang yang biasa. Begitu juga, dermat menuduh merokok, dermatitis dan jenis kulit kering untuk kulit selesai.

Bagaimana menguruskan kulit siap?

Mengupas

Sekiranya terdapat sel-sel kulit mati yang memberi anda kulit yang sudah siap, ada baiknya membuangnya dari permukaan. Kupas dengan Scrub Kelapa dan Kopi Energising St Ives tiga hingga empat kali setiap minggu. Dibuat dengan 100% pengelupas biasa, bau ini membersihkan dan mengelupas dengan mendalam tanpa parutan. Buat titik fokus pada ruang yang paling memerlukannya dan tepu secara konsisten selepas itu.

Jalur sintetik

Jalur sintetik menjadi sangat terkenal dengan penagih penjagaan kulit kerana seberapa baik mereka meneruskan kes mereka. Tukar wajah normal anda dengan jalur semula jadi produk yang menghakis dan biarkan pakar mengendalikan perkembangan kulit kering yang mengganggu. Jalur bahan memberi anda hasil yang menarik dan mencungkil kulit baru dan berkilau dari dalam.

Nutrien C

Kelebihan menambahkan Vitamin C dalam rutin penjagaan kulit anda sangat ketara. Sebagai penguat sel yang kuat, ia berkaitan dengan warna kulit dan permukaan yang tidak rata. Ia membantu memperbaiki kulit dari dalam dan merekah pada tisu parut yang pulih dan mengurangkan pigmentasi. Tambahkan Lakme Absolute Perfect Radiance Skin Brightening Night Crème ke latihan harian anda untuk memperbaiki permukaan kulit semasa anda berehat, tidak masalah!

Rawatan Minyak

Sekiranya sebahagian besar permukaan kulit anda licin hanya dengan sedikit lekapan pada kulit atau hidung anda yang tidak rata, menggunakan rawatan minyak semestinya berkesan. Cukup sentuh sedikit minyak wajah ringan ke ruang-ruang ini dan setelah beberapa lama ia akan merampingkan seperti sisa wajah anda.

Kerja asas

Walaupun anda merawat kulit anda yang sudah selesai, ada pendekatan untuk tidak membenarkannya menghalang aplikasi kosmetik yang ideal. Gunakan Lakme Absolute Blur Perfect Makeup Primer sebelum pendirian anda untuk memperkemaskan ketukan dan memberikan anda penyelesaian matte. Item itu juga menjadikan kosmetik tidak berhenti menutup pori-pori anda dan menambahnya lebih jauh.

Kaedah yang paling berkesan untuk membuang kulit yang tidak rata

Mempunyai permukaan kulit yang miring adalah salah satu keraguan pembetulan yang menjengkelkan yang tidak diragukan lagi bukan kiamat tetapi lebih menjengkelkan. Berbeza dengan pewarnaan, yang dapat kita tutupi dengan sentuhan cepat concealer, permukaan kulit yang miring jauh lebih sukar untuk ditutup dan boleh dirawat dengan lebih sukar. Misi pertama anda? Untuk menentukan sebab komposisi kasar dan selepas itu pergi dari titik itu. Spoiler: Genetik, usia, parut keradangan kulit, pori-pori bertambah, dan rutin penjagaan kulit yang tidak semestinya dan tambahan penggunaan barang adalah pelanggar terbesar.

Walau bagaimanapun, walaupun, merawat dan memperbaiki permukaan kulit yang tidak rata akan merangkumi TLC di rumah dan pejabat serta pemeliharaan. (Juga, memang ada kepercayaan!) “Setelah berusia 30 tahun, pergantian sel kulit mulai menurun. Ini menunjukkan bahawa badan anda biasanya tidak membuang sel secara produktif dari luar kulit, ”tambah Zeichner. "Ketika sel-sel terkumpul, kulit juga tidak mencerminkan cahaya, yang menambah kekurangan kecerahan dan permukaan sisi." Matlamat utama anda: Serang, cegah, dan teruskan. Rogers dan Zeichner sedia membantu. Terus cari ubat-ubatan terbaik di rumah dan di pejabat untuk membantu memperbaiki permukaan kulit yang sebelah kanan, selain jadual penjagaan kulit pagi dan malam yang pasti.

Penyelesaian Di Rumah:

1. Penjagaan Kulit yang Disuntikkan Asid

Renée Rouleau AHA / BHA Blemish Control Cleanser

"Menggunakan rutin pembersih korosif hidroksi atau barang-barang peninggalan secara rutin adalah salah satu kaedah paling mudah dan terbaik untuk memperbaiki permukaan kulit yang tidak rata di rumah," kata Zeichner. "Asid semacam ini seperti bantuan korosif glikolik atau salisilik menghilangkan sel mati dari bahagian luar kulit dan dengan itu, memperkuat pembentukan kulit." Secara kolektif, katanya, ini akan membantu meningkatkan permukaan dan kehebatan komposisi anda.

2 **. Pelindung Matahari Mineral Berasaskan Zink **

Supergoop! Zincscreen 100% Mineral Lotion SPF 40 PA +++

Rogers dan Zeichner mengatakan perkara pertama bahawa kecenderungan pelindung matahari setiap hari (persamaan berasaskan zink mineral sangat sesuai!) Adalah teknik penting untuk menjaga kesejahteraan dan permukaan kulit anda. Seperti yang dijelaskan oleh Zeichner, cahaya UV menjadikan bahaya bebas dari kerosakan pada kolagen biasa, yang pada dasarnya mengisi sebagai kumpulan orang yang mendorong kulit kita. Sekiranya kolagen ditawar, ia tidak dapat memberikan kelebihan yang memuaskan pada kulit anda, yang akan meningkatkan getaran liang atau masalah tekstur lain.

3. Formula yang Diisi Antioksidan

Farmacy Honey Potion Renewing Antioxidant Hydration Mask

Sebagai ciri jadual penjagaan kulit pagi hari anda, Rogers menambah bahawa menanamkan kulit anda dengan agen pencegahan barah (sel pertempuran dan bahaya semula jadi) adalah kaedah mudah lain untuk menjaga penampilan yang halus dan bercahaya. Kami gemar menyiapkan kulit kami untuk hari ini dengan tudung nektar, gliserin, dan nutrien yang sedap ini dari Farmacy. Atau sekali lagi cari apa-apa nutrien C yang memalsukan sebagai penetapan prinsip.

4. mikrodermabrasi

Mikroderm Peribadi PMD Classic

Walaupun kita sering mengetahui tentang mikrodermabrasi sebagai rawatan di pejabat, Zeichner mengatakan bahawa alat mikrodermabrasi pada masa ini dapat diakses untuk digunakan di rumah dan dapat membantu menghilangkan sel mati dari luar kulit untuk memperbaiki permukaan kulit secara umum.

5. Retinoid Topikal

Dennis Gross Ferulic + Retinol Wrinkle Recovery Peel ($ 88)

"Retinoid membantu menyegarkan kolagen untuk menebalkan lapisan kulit yang lebih mendalam dan pada masa yang sama mengurangkan lapisan kulit luaran," kata Zeichner. "Ini menyegarkan kulit sama seperti kilauan embun."

Semua perkara yang dipertimbangkan, sekiranya anda memerlukan sesuatu yang lebih kuat dan mempunyai masalah tekstur yang lebih serius, Zeichner mencadangkan untuk berbincang dengan pakar dermatologi anda mengenai penyelesaian retinoid yang berkesan. "Altreno Lotion adalah persamaan Tretinoin yang disokong oleh FDA yang tersedia. Hasil daripada definisi novelnya, ia membatasi gangguan kulit dan meningkatkan kemasukan dan kecukupan. "

Rawatan Di Pejabat :

1. Dermaplaning : Apabila kulit mati yang kasar, kulit mati dan buah persik secara sengaja dan sengaja dihilangkan dengan alat pembedahan untuk mengungkap penampilan yang lebih halus. Terapi biasanya dilakukan oleh pakar estetik pakar klinikal. Kos: ~ $ 150

Percutian : Menurut Rogers, anda boleh menjadi lebih baik sepanjang hari, dan anda harus menjauhi ubat kulit yang dinamik (retinol, serum nutrien C) selama 48 jam untuk mencegah gangguan kulit. Gunakan item terapi seperti Doctor Rogers Restore Face Cream ($ 72) dan pelindung matahari berasaskan zink untuk membantu kulit pulih.

2. Pengelupasan Kimia : Apabila kulit yang keras dikeluarkan oleh penumpahan sintetik yang menggunakan pelekapan seperti asid hidroksi alfa dan beta. Terapi ini biasanya dilakukan oleh pakar estetik pakar klinikal di pejabat doktor. Kos: ~ $ 150

Percutian : "Berharap untuk bersemangat sedikit sepanjang hari dan menjauhkan diri dari ubat kulit selama 48 jam untuk mencegah gangguan kulit," kata Rogers.

3. Mikrodermabrasi : Apabila kulit mati dan berkembang dikeluarkan dengan pengelupasan sebenar dan biasanya dilakukan oleh pakar estetik pakar klinikal di pejabat doktor. Kos: ~ $ 150

Waktu peribadi : Sekali lagi, kulit anda mungkin agak merah atau memburuk selepas rawatan dan harus menjauhi ubat kulit yang kuat selama 48 jam agar tidak mengganggu.

4. Microneedling : "Kecukupan strategi ini bergantung pada pembekal (pakar estetik berbanding MD) dan seberapa kuat mereka tanpa menyebabkan bahaya," jelas Rogers. "Hasil yang lebih baik memerlukan jalan masuk lebih jauh dengan microneedles dan lebih banyak hantaran di setiap rawatan. Tidak sama dengan laser, tidak ada segmen kehangatan untuk ubat-ubatan ini, hanya kecederaan mekanikal. " Kos: ~ $ 450

5. Laser Tenaga Rendah 1540 atau 1927nm yang jelas dan cemerlang:

Rogers menjelaskan laser semacam ini sebagai penyampaian masalah fizikal yang cetek dan terkawal kepada 5% kulit untuk memajukan peralihan kulit. "Sistem ini mengangkat permukaan berwarna dan menghaluskan permukaan, menggerakkan tubuh anda untuk membuat kulit yang sangat indah sekitar empat belas hari setelah kejadian. Hasilnya lebih penting daripada pilihan di atas, namun masa peribadi masih sangat singkat. Ini adalah rawatan yang sangat terkenal. Ini adalah pilihan utama saya untuk menyelesaikan empat belas hari sebelum majlis akhbar utama. " Kos: ~ $ 450

Percutian : Jangkakan pertumbuhan dan kemerahan yang lembut selama enam jam awal diikuti oleh tujuh hari kekeringan yang dapat dilihat.

6. Fraxel / 1540 / Nonablatif pecahan

Menghadap muka: Menurut Rogers, ini adalah rawatan perbandingan dengan laser Clear dan Brilliant namun memberikan lebih banyak tenaga ke tahap kulit yang lebih tinggi, yang memberikan hasil yang dapat diandalkan. Dia mengatakan untuk menjangkakan peningkatan yang lebih ketara pada bintik-bintik berwarna bersahaja, perbezaan yang hampir tidak dapat dikenali, dan pada permukaan kulit secara umum. Kos: ~ $ 1000

Waktu peribadi: Jangkakan kemerahan dan pertumbuhan selama dua hari, tujuh hari "kerak", dan kulit kering 14 hari dengan kerengsaan lembut. Pada hari keempat, Rogers mengatakan anda akan mempunyai pilihan untuk menggunakan kosmetik anda lagi dan keluar. Pesona!

7. Carbon Dioxide Laser / 10,600nm / Fractionsated Ablatif Resurfacing: "Ini adalah rawatan laser yang paling kuat untuk permukaan, dengan fokus pada kedutan, ukuran pori, mencantumkan kelopak mata, dan kulit yang parut," kata Rogers. "Ia menjadikan kulit menjadi masalah fizikal yang lebih mendalam, yang menyegarkan langkah-langkah kritikal terhadap pengembangan kolagen dan elastin baru. Ini adalah rawatan nombor satu saya untuk memperbaiki permukaan kulit yang bermuka-muka dengan alasan hasilnya paling mengagumkan. " Kos: ~ $ 1600

Waktu peribadi: Kira-kira empat hari tumbuh, kemerahan, dan tanda "kerangka" di wajah. Pada ketika itu, tujuh hingga 14 hari kerak, dan 14 hingga 28 hari kulit kering dengan sedikit kerengsaan. Menjelang hari kelima, Rogers boleh menggunakan kosmetik dan keluar.

Rutin Penjagaan Kulit AM yang Disyorkan:

Di bawahnya, Rogers memberikan rutin penjagaan kulit pagi dan malam yang ideal bagi mereka yang berharap dapat memperbaiki warna kulit yang miring — dihiasi dengan pilihan item nombor satu kami.

Tahap 1: Basuh Dengan Pembersih Lembut

Tahap 2: Serum Antioksidan dengan Vitamin C

Tahap 3: Pelembap-Sekiranya Perlu

Tahap 4. Pelindung Matahari Berasaskan Zink

Rutin Penjagaan Kulit PM yang Disyorkan:

Tahap 1: Basuh Dengan Pembersih Lembut

Tahap 2: Rawatan Retinoid atau Asid khas

Tahap 3: Pelembap

Tahap 4: Katil

Susulan: Saya Editor Kecantikan Pimple-Prone, Inilah Rutin Penjagaan Kulit Harian yang Saya Sumpah

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel bagaimana menghilangkan kulit yang bertekstur:

Apakah strategi 7 kulit?

Hujungnya dikembangkan dari teknik tiga kulit hingga strategi tujuh kulit yang kini sangat luar biasa. Apa sebenarnya? Jadi, ia berlapis pada tiga hingga tujuh lapisan toner atau quintessence dan-toner-in-one (orang Korea memanggil barang-barang ini "kulit," akibatnya nama teknik tujuh-kulit) setelah membersihkan

Bagaimana anda membuang kulit siap sendiri?

Untuk memperbaiki permukaan kulit anda, anda harus menggosok beberapa kali setiap minggu dan menggunakan tudung pada kadar 2 kali setiap minggu. Anda boleh membeli kedua-duanya atau membuat muka anda bersih dan bertudung di rumah dengan menggunakan pemasangan biasa.

Apakah rawatan terbaik untuk permukaan kulit?

Rawatan Di Pejabat:

Dermaplaning : Apabila kulit yang tidak menyenangkan, kulit mati dan bulu persik dihilangkan secara pakar dan susah payah dengan alat pembedahan untuk mengungkap penampilan yang lebih halus. …

Pengelupas Sebatian : Apabila kulit yang keras dikeluarkan oleh penumpahan zat yang menggunakan pelekapan seperti asid hidroksi alfa dan beta.

Bagaimana saya boleh memperbaiki permukaan kulit saya?

Kaedah yang paling berkesan untuk Memperbaiki Tekstur Kulit

 1. Tingkatkan rutin makan anda untuk memperbaiki kulit. …
 2. Pastikan anda mendapat rehat yang mencukupi.
 3. Selesaikan dengan latihan biasa.
 4. Berhenti bermain-main dengan membersihkan dan menumpahkan.
 5. Angkat penghidratan dengan krim yang betul.
 6. Hidrat kulit anda dari dalam.
 7. Elakkan cahaya matahari.

Apa yang menyebabkan kulit selesai?

Kekeringan adalah sebab khas untuk permukaan kulit yang bermata sisi. Kekurangan kelembapan yang mencukupi, kulit kering mengalami masalah membalikkan dan membuang selnya dengan tepat. Ini menjadikan sel-sel kulit mati berkembang di permukaan kulit, menyebabkannya muncul kasar, tidak stabil dan kusam.

** 8. Karbon Dioksida ** Laser / 10,600nm / Ablatif Fraksinasi

Permukaan semula : "Ini adalah perawatan laser yang paling kuat untuk permukaan, dengan fokus pada kerutan, ukuran pori, kelopak mata yang tergantung, dan kulit yang berparut," kata Rogers. "Ini menjadikan masalah kulit yang lebih penting, yang menghidupkan peningkatan kolagen baru dan peningkatan elastin. Ini adalah rawatan utama saya untuk memperbaiki permukaan kulit yang miring dengan mempertimbangkan hasil yang paling luar biasa. " Kos: ~ $ 1600

Melarikan diri: Kira-kira empat hari pemanjangan, kemerahan, dan tanda "rangka" di wajah. Pada masa itu, tujuh hingga 14 hari kerak, dan 14 hingga 28 hari kulit kering dengan sedikit gangguan. Menjelang hari kelima, Rogers memberikan yang baik untuk memohon agen kecantikan dan keluar.

Rutin Penjagaan Kulit AM yang Disyorkan:

Di bawah, Rogers memberikan rutin penjagaan kulit pagi dan malam yang ideal bagi mereka yang berharap dapat memperbaiki warna kulit yang miring — bertatahkan dengan pilihan utama kami.

Tahap 1: Basuh Dengan Pembersih Lembut

Tahap 2: Serum Antioksidan dengan Vitamin C

Tahap 3: Pelembap-Sekiranya Perlu

Tahap 4. Pelindung Matahari Berasaskan Zink

Rutin Penjagaan Kulit PM yang Disyorkan:

Tahap 1: Basuh Dengan Pembersih Lembut

Tahap 2: Rawatan Retinoid atau Asid khas

Tahap 3: Pelembap

Tahap 4: Katil

Berikutan: Saya Editor Kecantikan Pimple-Prone, Inilah Rutin Penjagaan Kulit Harian yang Saya Sumpah.

Apakah 7 kaedah kulit?

Petua dibuat dari prosedur tiga kulit hingga kaedah tujuh kulit yang kini hampir hebat. Apa sebenarnya? Untuk meletakkannya secara sederhana, ia melapisi tiga hingga tujuh lapisan toner atau inti dan toner-in-one (orang Korea menyebut perkara-perkara ini "kulit," yang kemudian dinamakan prosedur tujuh kulit) berikutan pembersihan

Bagaimana anda boleh membuang kulit siap sendiri?

Untuk memperbaiki permukaan kulit anda, anda perlu menanggalkannya setiap kali beberapa kali setiap minggu dan menggunakan penutup dengan kadar yang berulang kali setiap minggu. Anda boleh membeli kedua-duanya atau membuat bekas muka dan penutup muka di rumah dengan menggunakan hiasan biasa.

Apakah rawatan terbaik untuk permukaan kulit?

Rawatan Di Pejabat:

Dermaplaning: Apabila tidak dapat dimaafkan, kulit mati dan bantal persik dibunuh dengan mahir dan berhati-hati dengan alat yang berhati-hati untuk mengungkap susunan yang lebih halus.

Zat Pengelupas: Bila kulit yang tidak dapat dilupakan dikeluarkan oleh pencairan yang direkayasa menggunakan hiasan seperti asid hidroksi alfa dan beta.

Bagaimana mungkin saya mempunyai pilihan untuk memperbaiki permukaan kulit saya?

Arahan untuk Memperbaiki Tekstur Kulit

 1. Tingkatkan rutin makan anda untuk memperbaiki kulit.
 2. Jamin anda mendapat rehat yang mencukupi.
 3. Selesaikan dengan senaman standard.
 4. Dapatkan kebenaran dengan pembersihan dan pelucutan.
 5. Angkat penghidratan dengan krim yang betul.
 6. Hidrat kulit anda dari dalam.
 7. Menjauhkan diri dari cahaya matahari.

Apa yang menyebabkan kulit selesai?

Kekeringan adalah justifikasi permukaan kulit sebelah kanan. Kekurangan kelembapan yang memuaskan, kulit kering menghadapi masalah membalikkan dan membuang selnya dengan betul. Ini menjadikan sel-sel kulit mati terbentuk di permukaan kulit, menjadikannya kelihatan kejam, bersisik dan kusam.

Bagaimana Menghilangkan Kulit Bertekstur?

Bagaimana cara menghilangkan kulit bertekstur? Jauhkan dari cahaya matahari. Kita suka berada di luar cahaya, tetapi kulit kita tidak. Mengelupas kulit. Pengelupasan secara teratur dapat membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dari kulit anda, menghilangkan lapisan yang sihat dan membantu kulit kelihatan lebih ringan dan lebih sekata, menggunakan vitamin C sebagai antioksidan, membersihkan, mengurangkan pengambilan kalori, minum lebih banyak air, menarik nafas dalam-dalam, mendapatkan tidur yang betul. Adakah anda mahukan kulit yang lebih lembut dan kelihatan lebih muda? Anda tidak sendiri. Setiap orang terjejas oleh lebam, bintik keras, kekeringan, dan perubahan warna hingga tahap tertentu. Dengan terlalu banyak produk yang tersedia di pasaran yang menawarkan kulit yang halus dan berseri, sukar untuk mengetahui bagaimana memulakannya. Selalunya, memiliki kulit yang cantik bukan mengenai penampilan. Maintaining the integrity of your skin, like every other organ of the body, is critical to your physical health and well-being.

What Factors Affect Face Texture?

The most popular source of face texture is an accumulation of dead skin cells on the skin's surface. This accumulation clogs pores, causing texture, acne, and redness. The climate will also affect the appearance of your skin since toxins and sunlight can induce oxidative stress, which affects your skin's potential to create collagen. This protein maintains your skin looking soft and fresh. Because of depleted collagen levels and a lack of hydration, the skin will grow rough and dry when you age. Acne and acne redness may often leave noticeable traces or rough texture .

How to Improve Texture Skin

Exfoliate

Exfoliating the skin is one of the most effective methods to get clear of rough skin. Scrubbing your face with a mild exfoliator removes dead skin layer buildup as well as oil and dust, which can block your pores and cause skin texture. While supermarket exfoliating scrubs and sonic cleaning brushes may be successful, if you've a lot of texture, it might be worth consulting a specialist for a chemical peel or some more sophisticated treatment. You mustn't over-exfoliate. Excessive “deep-cleaning” of your pores will strip away natural oils, worsening the texture of your skin. For best performance, do it twice a week. To avoid micro-tears in your skin, use formulations that are not too harsh and materials of spherical particles rather than jagged points.

Use Sunblock

The light is a significant contributor to rough skin texture . UV rays may harm the skin's capacity to generate collagen and elastin, resulting in lines, stretch marks, and redness. As a result, SPF is among the essential skincare items to have in your arsenal.

Try incorporating sunscreen into the everyday routine. You may cover it under cosmetics, and certain moisturizers include broad-spectrum SPF. SPF 30 is intended for regular use but, if you plan on spending a lot of time outdoors, SPF 50 or better is suggested.

Use the Oils

While it can be counterintuitive, applying oil to the face will potentially render it less oily. If your skin texture is focused on one region (for instance, around your nose), start implementing an oil treatment into your skincare routine. When you remove the face of its coconut oil with toners and cleansers, the skin compensates by producing more oils, resulting in clogs that trigger blackheads and texture. Using this oil-based product to your skin will help control its oil content, resulting in less texture-causing oil accumulation. Begin by adding the crude oil to your t-zone (the middle of your face) and any other areas that are oddly textured.

Get a Micro-Needling Treatment

Micro-needling is a favorite among makeup editors because of the swift and visible effects of swelling and general rough appearance. As the name implies, the procedure necessitates the use of small needles to make tiny scratches on the skin. These micro-injuries allow the skin to go into recovery mode, increasing collagen output and decreasing pores, acne marks, and age spots for a cleaner overall texture. It also improves absorption, which ensures that skincare ingredients can perform more efficiently after a procedure. However, an in-office micro-needling therapy, which uses an oscillatory derma-pen to enable direct entry of the skin (the outer layer of skin), can provide better results. You should also attempt derma-rolling at home.

Change Your Diet

What you put on your body is just as essential as what you carry it on when it comes to having flawless skin. Dairy products and processed sugars will suffocate the body's healthy bacteria, resulting in an infection that can induce skin irritation and breakouts.

Replacing these ingredients for those high in vitamins and antioxidants will help the skin look better and healthier. Salmon, fruit, and salads can help avoid and reverse the occurrence of skin harm induced by environmental contaminants and make the skin seem more moisturized. Antioxidant-rich foods can also help mitigate redness and swelling.

Drink More Water

Stay hydrated to keep the skin moisturized from inside. Water assists the body in flushing out pollutants that can trigger dryness, clogged pores, injury, and discomfort. Furthermore, drinking water keeps the skin moist, which prevents fine lines and wrinkles and makes the skin seem smoother, skinnier, and more healthy. For the best results, many doctors suggest drinking eight glasses of water a day .

Kesimpulannya

Unwanted pimples or texture on the skin may be aggravating. With too many items on the market that claim to have smooth skin, finding the right way to dispose of uneven skin may be tricky. Cleaning your skin regularly, utilizing sun-protective components, and consuming foods that promote safe skin cell activity are all excellent places to start. It's also worth noting that everyone's skin is different, so you can work with various strategies and ingredients to see what works the best for you.

Soalan Lazim

1. How do I manage poreless skin?

 • Clean the face on a daily basis.
 • Exfoliate the skin at least twice a week.
 • Keep in mind to be tender with your skin.
 • Moisturize the skin twice per day and every day.
 • Each day, apply sunscreen.
 • Smooth over pores with a beauty primer.
 • Apply pore masking powder.

2. May I use my hands to add toner ?

When your hands are clean, apply a thin layer of toner to them and softly press it on. After hugging it input, kindly put your hands on your face to encourage it to integrate into your skin.

3. What foods enhance the texture of the skin?

 • Fish that is oily. Fatty fish, including salmon, swordfish, and herring, are good sources of proteins.
 • Avocados are rich in good fats.
 • Walnuts are delicious.
 • Sunflower seeds are healthy.
 • Kentang
 • Bell peppers, either red or yellow.
 • Spinach vegetable
 • Tomato

4. How does textured skin have seemed?

Oddly, textured skin is as normal as rough skin tone, but it is seldom discussed. A surface coatings feel gritty and bumpy to the fingertips, giving the skin an overall dull appearance. Most people with textured skin consider it to be their normal skin, although there are ways to manage it.

5. What is causing the graininess on my face?

Elevated dead skin cells that grow up on the skin surface usually cause rough skin texture, cosmetic surgeon Paul Jarrod Frank, MD, told Byrdie. This may cause parts of the skin to look dirty or patchy to the touch and a bland appearance.

artikel berkaitan