Penjagaan kulit dan kulit harus menjadi bahagian penting dalam rejimen sihat anda. Kulit, adalah organ terbesar di dalam badan anda. Sudah tentu, perkara pertama yang akan diberitahu oleh kebanyakan profesional kesihatan untuk menjaga kesihatan kulit anda adalah dengan menghadkan pendedahan anda kepada sinar UV yang berbahaya, dan memakai pelindung matahari ketika terkena cahaya matahari.

Tetapi matahari tidak semuanya buruk. Pendedahan harian hanya 10-15 minit membantu mensintesis Vitamin D ke seluruh kulit. Memang, vitamin D adalah salah satu vitamin terbaik untuk kulit, bersama dengan vitamin C, E dan K, vitamin C, Vitamin E dan Vitamin K.

Memastikan anda mendapat cukup vitamin dapat menjaga kulit anda sihat dan awet muda.

Penurunan pengambilan vitamin ini dapat diterjemahkan menjadi:

 1. bintik gelap

 2. Kemerahan

 3. Kedutan

 4. Tompok kasar

 5. Kekeringan berlebihan

Vitamin kulit penting boleh didapati dalam bentuk suplemen, tetapi juga terdapat dalam produk penjagaan kulit.

Vitamin D.

Vitamin D, ikan, kacang dan telur

Vitamin D sering disintesis ketika kulit anda menyerap cahaya matahari. Kolesterol ditukar menjadi vitamin D apabila ini berlaku.

Kemudian hati dan ginjal menyerap vitamin D dan mengangkutnya ke seluruh badan untuk membantu menjadikan sel yang sihat. Ini merangkumi kulit

Di mana vitamin D berperanan penting dalam warna kulit. Malah boleh membantu merawat psoriasis.

Calcitriol adalah versi buatan manusia dari jenis vitamin D yang dihasilkan manusia secara semula jadi.

Calcitriol adalah krim topikal yang berkesan pada orang yang mempunyai psoriasis.

Satu kajian tahun 2009 yang diterbitkan oleh pakar kulit di islamabad dan Dermatologi mendapati bahawa menggunakan calcitriol dapat mengurangkan keradangan dan kerengsaan kulit pada orang dengan psoriasis dan menghasilkan sedikit kesan sampingan negatif.

Linus Pauling Institute di Oregon State University mengesyorkan pengambilan vitamin D setiap hari sebanyak 600 unit antarabangsa setiap hari. Seorang wanita mungkin memerlukan lebih banyak jika dia hamil atau jika dia berusia lebih dari 70 tahun.

Anda boleh meningkatkan pengambilan vitamin D dengan:

Pendedahan kepada cahaya matahari selama 10 minit sehari (berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai sejarah barah kulit)

• Makan makanan yang diperkaya, seperti bijirin sarapan pagi, jus oren, dan yogurt

• Makan makanan yang secara semula jadi mengandung vitamin D, seperti salmon, tuna dan ikan kod

Vitamin C

Secawan oren dan biji-bijian jeruk

Vitamin C terdapat dalam tahap tinggi di epidermis (lapisan luar kulit) dan juga dermis (lapisan dalam kulit).

Sifat anti-kanser (antioksidan) dan peranannya dalam penghasilan kolagen membantu menjaga kesihatan kulit anda.

Inilah sebabnya mengapa Vitamin C adalah salah satu bahan utama yang terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit anti-penuaan.

Mengambil vitamin C dari mulut dapat meningkatkan keberkesanan pelindung matahari yang digunakan pada kulit anda untuk melindungi dari sinar matahari yang berbahaya.

Ia melakukan ini dengan mengurangkan kerosakan sel dan membantu proses penyembuhan luka fizikal.

Vitamin C juga dapat membantu mengatasi tanda-tanda penuaan kerana peranan pentingnya dalam sintesis kolagen semula jadi tubuh.

Ia juga membantu menyembuhkan kulit yang rosak dan, dalam beberapa kes, mengurangkan penampilan kedutan.

Pengambilan vitamin C yang mencukupi juga dapat membantu memperbaiki dan mencegah kulit kering.

Memandangkan kelaziman vitamin C dalam produk bebas, dalam makanan tambahan dan makanan yang kita makan, kekurangan nutrien ini sangat jarang berlaku. Untuk makluman anda, cadangan untuk orang tersebut ialah 1000 mg sehari.

Sekiranya anda mendapati bahawa anda tidak mendapat cukup vitamin C dalam diet anda, anda boleh:

Makan lebih banyak makanan berasid, seperti jeruk. Makan sumber vitamin C tumbuhan lain, seperti strawberi, brokoli, dan bayam. Minum jus oren

Ambil makanan tambahan seperti yang disyorkan oleh doktor anda

• Cari rawatan kulit anti-penuaan dengan Vitamin C untuk merawat kekeringan, kemerahan, kedutan, dan bintik-bintik usia

Vitamin E

Sekumpulan kacang yang kaya dengan Vitamin E.

Seperti vitamin C, vitamin E adalah vitamin antioksidan. Fungsi utamanya dalam perawatan kulit adalah melindungi dari kerosakan sinar matahari.

Vitamin E menyerap sinar ultraviolet yang berbahaya dari sinar matahari ketika disapu pada kulit. Dan pengimejan optik menunjukkan kemampuan tubuh untuk mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh sinar ultraviolet. Ia juga berperanan dalam mencegah bintik-bintik gelap dan keriput.

Biasanya, badan menghasilkan vitamin E melalui sebum, yang merupakan bahan berminyak yang dilepaskan dari liang-liang kulit. Dan dalam keseimbangan yang betul,

Sebum membantu menjaga kulit berseri dan mencegah kekeringan.

Dan jika anda mempunyai kulit kering, vitamin E dapat membantu mengatasi kekurangan lipid. Vitamin E juga membantu merawat dermatitis. Walaupun vitamin E terdapat di banyak produk penjagaan kulit , masalahnya adalah bahawa kesannya dapat dikurangkan ketika terkena sinar matahari.

Sebaiknya dapatkan cukup vitamin E dalam makanan anda. Memang, kebanyakan orang dewasa memerlukan sekitar 15 mg vitamin E setiap hari.

Anda juga dapat meningkatkan pendapatan anda dengan:

Makan lebih banyak, seperti badam, kacang hazel, dan biji bunga matahari

Ambil suplemen multivitamin atau vitamin E yang berasingan

Penggunaan produk topikal yang mengandungi vitamin E dan vitamin C (ini dapat lebih efektif melindungi dari cahaya daripada yang hanya mengandungi satu dari dua)

Vitamin K

Bayam

Vitamin K diperlukan dalam membantu proses pembekuan darah di dalam badan, yang membantu tubuh menyembuhkan luka, lebam dan kawasan yang terkena pembedahan.

Juga dipercayai bahawa fungsi utama vitamin K membantu keadaan kulit tertentu, seperti:

 1. Tanda regangan

 2. Urat labah-labah

 3. Pakar bedah

 4. Bintik hitam

 5. Lingkaran degil di bawah mata anda

Vitamin K boleh didapati dalam pelbagai jenis krim topikal untuk kulit, dan vitamin K juga membantu merawat pelbagai keadaan kulit.

Doktor sering menggunakan krim yang mengandungi vitamin K pada pesakit yang telah menjalani pembedahan untuk membantu mengurangkan bengkak dan lebam.

Ini dapat membantu mempercepat penyembuhan kulit. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai kesan vitamin E pada kulit lebih terhad daripada vitamin E dan C.

Menurut University of Florida, kekurangan vitamin K jarang berlaku di Amerika Syarikat . Orang dewasa memerlukan antara 90 hingga 120 mikrogram setiap hari.

Anda boleh meningkatkan pengambilan dengan makan:

 1. Kubis - lobak

 2. Bayam

 3. Selada

 4. Kobis

 5. Kacang hijau

Vitamin sangat penting untuk kulit yang sihat, Tangan yang licin menunjukkan kehalusan kulit

Pemikiran Akhir

Oleh kerana vitamin sangat penting untuk kesihatan dan fungsi tubuh anda, kekurangan vitamin boleh menyebabkan kesan berbahaya pada kulit kerana vitamin C, C, dan E berperanan penting dalam melindungi kulit anda dari sinar matahari, kekurangan vitamin mana pun dapat meningkatkan risiko kerosakan kulit, termasuk barah kulit.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (AS), barah kulit adalah jenis barah yang paling biasa di Amerika Syarikat.