Bagaimana cara mengeluarkan air dari port pengecasan? Air secara semula jadi akan menguap dari port pengisian dalam masa kira-kira 1 hingga 2 jam. Sekiranya air selain air tawar memasuki port pengisian peranti anda, anda mesti membasuhnya dengan air tawar dan keringkan dengan bersih dengan kain kering dan lembut.

Port pengecasan telefon atau tablet Android

Peranti Samsung tidak akan dicas sekiranya kelembapan terdapat di port pengecasan semasa ia dipasang. Ini adalah langkah pencegahan yang ditambahkan untuk mengelakkan kakisan, dan anda masih dapat mengecas dengan pengecas tanpa wayar pada peranti yang disokong. Mesej timbul akan muncul sekiranya pengecas dipasang semasa kelembapan terdapat di port pengecasan

:warning: Amaran: Untuk mengelakkan kejutan elektrik dan kerosakan pada telefon atau tablet anda, jangan mengecas semasa basah atau di kawasan yang boleh basah. Jangan pegang peranti, pengecas, atau kabel dengan tangan basah semasa mengecas. Jangan masukkan objek ke dalam port pengecasan. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada port pengecasan telefon anda.

Keluarkan kelembapan. Sekiranya anda cuba menyambungkan telefon atau tablet anda ke pengecas semasa port pengecasan basah, anda akan mendengar penggera berbunyi dengan langkah-langkah untuk memutuskan pengecas anda. Penggera akan terus berdering sehingga pengecas terputus. Goncangkan peranti dengan perlahan untuk membantu mengeluarkan cecair atau kelembapan dari port.

Tunggu kelembapan menguap. Air secara semula jadi akan menguap dari port pengisian dalam kira-kira 1 hingga 3 jam. Sekiranya ada cecair selain air tawar memasuki port pengisian peranti anda, anda mesti membasuhnya dengan air tawar dan keringkan dengan bersih dengan kain kering dan lembut.

Gunakan pengecas tanpa wayar. Pengecasan tanpa wayar tidak dipengaruhi oleh kelembapan atau bahan asing di port pengecasan. Sekiranya peranti anda menyokong pengecasan tanpa wayar, anda boleh mencuba mengecasnya dengan cara itu. Pastikan mengeringkan sepenuhnya peranti sebelum meletakkannya pada pengecas tanpa wayar .

Meminta perkhidmatan. Sekiranya arahan sebelumnya tidak berfungsi, hubungi 1-800-SAMSUNG (726-7864) atau pergi ke pusat khidmat pelanggan Samsung.

Cara Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengecasan Telefon iPhone & Samsung

Terdapat sejumlah panduan di luar sana mengenai cara mengeluarkan air dari telefon anda jika anda tidak sengaja menjatuhkannya ke dalam air, tetapi tidak ada banyak panduan yang khusus mengenai port pengecasan telefon.

Saya fikir kami harus berkongsi arahan ini, dan mudah-mudahan, mereka akan berguna setiap kali anda ingin mengeluarkan air dari port pengecasan telefon anda. Petua ini pasti berfungsi untuk anda sama ada anda menggunakan telefon pintar iPhone atau Samsung Galaxy .

Cara Mengeluarkan Air Dari Port Pengecasan Telefon Menggunakan Bulu

Salah satu cara mengeluarkan air dari port pengecasan telefon adalah dengan menggunakan kapas atau kain penyerap. Pertama sekali, matikan telefon anda supaya pin tidak menyebabkan jambatan elektrik >> kemudian bungkus bulu kapas atau sehelai pakaian penyerap di sekitar tusuk gigi , pin, atau jarum (pastikan ini cukup tipis untuk dimasukkan ke dalam ruang di port pengecasan) >> dan perlahan-lahan gerakkannya ke arah bulat, keringkan port >> anda ingin membiarkan telefon anda dimatikan sebentar sehingga udara masuk ke port sebelum menghidupkannya.

Cara Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengisian Telefon dengan Padi

Ini adalah fakta bahawa beras membolehkan telefon kering dengan cepat, dan untuk port pengecasan anda, pasti ada sesuatu yang kita tahu dapat berfungsi. Sekiranya anda telah menggunakan bulu dan telefon mungkin masih menghantar mesej amaran kelembapan kepada anda, cubalah meletakkan telefon anda di dalam nasi kering semalaman. Ia diuji dan berjaya.

Cara Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengecasan Telefon dengan Kipas

Kipas berdiri adalah sumber yang sangat baik dan kekuatan udara yang lebih kuat, dan yang konsisten. Berbanding dengan hanya membiarkannya kering di meja makan, kipas pekat, udara kering, dan ia tetap, sehingga semua bahagian port pengisian menjadi lebih cepat kering. Meletakkan peranti android atau iPhone anda di hadapan kipas setelah menggunakan bulu kapas atau kain kering benar-benar berfungsi dengan lebih baik.

Cara Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengisian Telefon dengan Selang Vakum

Ini adalah satu lagi pilihan bagus. Air di port pengisian tidak cukup untuk menghancurkan mesin, sehingga Anda dapat membuangnya dengan menggunakan selang vakum untuk menyedot sepenuhnya air dari port pengisian. Ia berfungsi dengan hebat.

Apa yang Harus Dilakukan dan Tidak Dilakukan Apabila Telefon Anda Meresap ke Air

Sekiranya keseluruhan atau sebahagian telefon anda jatuh ke dalam air , atau mengatakan bahawa anda basah kuyup oleh hujan, menyebabkan air memasuki port pengecasan, pembesar suara, penutup mulut, bateri, dan beberapa bahagian lain di telefon anda, berikut adalah senarai perkara buat dan tidak buat.

Matikan Telefon Anda dengan Segera

Sekiranya anda mengetahui bahawa air mungkin memasuki telefon anda, matikan telefon secepat mungkin. Air adalah pengalir elektrik yang kuat, dan sementara elektrik yang mengalir dari bateri ke dalam telefon anda ringan, air di panel cukup kuat sehingga menyebabkan banyak kerosakan pada telefon anda. Anda mahu mematikannya dan meninggalkan sehingga anda yakin 100% bahawa panel dikeringkan sebelum memulakan semula peranti.

Bilas dengan Air Tawar

Ini mungkin terdengar kontraproduktif, tetapi untuk banyak keadaan, ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Apabila telefon anda jatuh ke air masin , seperti di pantai, atau cecair lain selain air tawar, anda mahu telefon dimatikan, dan dibilas dengan air tawar. Mempunyai zat seperti garam atau minyak di dalam panel telefon anda atau di port pengecasan adalah sama teruknya dengan menggunakan telefon basah. Setelah membilas, cuba keringkan dengan kain kering, dan keringkan port pengisian dan port dan ruang lain dengan teliti, dan kemudian beri masa telefon kering.

Tanpa Pengecasan

Selagi telefon anda masih basah, dan untuk beberapa lama setelah mengeluarkan air dari port pengecasan, tidak disarankan untuk menyambungkan peranti anda ke sumber kuasa. Kelembapan memerlukan sedikit masa untuk kering, jadi cubalah untuk tidak menyambungkan kuasa ke dalam telefon sekurang-kurangnya 4 jam. Walaupun selepas ini, jika peranti anda dilengkapi dengan ciri pengecasan tanpa wayar, kami sarankan menggunakannya sehingga anda yakin telefon anda berfungsi dengan baik.

Terlalu Panas Teruk

Ya, ukuran kehangatan di sekitar telefon anda sangat baik untuk membantu telefon anda cepat kering setelah jatuh ke dalam cecair tetapi berhati-hati dengan jumlah panas yang terdedah pada telefon anda. Membiarkan telefon anda terkena cahaya matahari tidak boleh merosakkan, tetapi jika terlalu dekat dengan lampu elektrik atau perapian boleh merosakkan lebih sedikit barang. Sebenarnya, untuk kebanyakan titisan cecair, meninggalkan telefon anda di kawasan yang berventilasi baik adalah sempurna.

Lumpuhkan Pemberitahuan Kelembapan

Ini hanya untuk orang-orang yang yakin bahawa port pengecasan mereka dikeringkan tetapi masih mendapat pemberitahuan bahawa ia mempunyai kelembapan (Samsung Galaxy S7, S8, S9, S9 + atau S10). Perkara serupa mesti berlaku pada peranti android yang lain.

Pergi ke Tetapan >> pilih Penggunaan Bateri >> tatal ke bawah ke Penggunaan Bateri Terkini >> cari dan ketuk Sistem Android >> ketuk Paksa Berhenti (anda akan mendapat amaran bahawa ia boleh menyebabkan masalah sistem). Mematikannya dengan pemberitahuan "Mengesan Kelembapan" yang menyukarkan pengecasan peranti saya.

Jangan Cuba Hembuskan Air dengan Mulut Anda

Tertanya-tanya bagaimana mengeluarkan air dari port pengecasan telefon, ramai di antara kita dengan cepat mencuba mengeluarkan air dari port, tetapi meniup ke port pengecasan telefon pintar anda sering memaksa air melangkah lebih jauh ke dalam port pengecasan, menjadikannya lebih sukar untuk kering .

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya air masuk ke port iPhone saya yang ringan?

Apabila anda menyambungkan pengecas atau aksesori ke iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, atau model yang lebih baru, iPhone anda boleh memberi amaran kepada anda jika terdapat air di port Lightning.

Sekiranya anda melihat salah satu mesej timbul ini, iPhone anda telah mengesan air di port Lightning atau kabel Lightning atau aksesori Lightning. Untuk melindungi iPhone dan aksesori anda, pengecasan dan sambungan aksesori tidak tersedia sehingga port Lightning dan aksesori kering sepenuhnya.

Sekiranya anda mengecas iPhone semasa port Lightning masih basah, pin pada port Lightning atau kabel boleh menghakis dan menyebabkan kerosakan kekal atau dapat berhenti berfungsi, menyebabkan masalah sambungan pada iPhone atau aksesori anda .

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengecas iPhone semasa basah, anda mungkin perlu dalam keadaan kecemasan. Sekiranya anda menyambungkan semula iPhone ke kabel atau aksesori Lightning, anda mempunyai pilihan dalam keadaan kecemasan untuk menggulingkan pengesanan cecair dan mengecas iPhone anda.

Sekiranya anda mempunyai pengecas tanpa wayar, anda masih boleh menggunakannya untuk mengecas iPhone anda. Untuk hasil terbaik, pastikan bahagian belakang iPhone anda kering sebelum meletakkannya pada pengecas yang diperakui Qi.

Mengapa Port Pengecasan iPhone Anda Tidak Berfungsi?

Penyebab umum port pengecasan iPhone tidak berfungsi adalah adanya kotoran atau habuk di port pengecasan. Debu masuk ke port pengecasan iPhone anda tidak dapat dielakkan dan terlalu banyak habuk boleh masuk ke dalamnya, sehingga tidak boleh dicas. Mungkin ada beberapa zarah atau penumpukan zarah di port pengisian yang menghalang sambungan dan yang harus anda lakukan dalam kes ini adalah menghilangkan gangguan atau membersihkan port pengecasan.

Pelabuhan Longgar

Masalah pengecasan port iPhone anda yang tidak berfungsi boleh disebabkan oleh port pengecasan yang longgar. Ini adalah ketika port pengecasan terputus dari papan induk telefon anda. Ini dapat terjadi ketika pengecas salah dimasukkan, ketika pengecas yang tidak sesuai digunakan atau ketika benda dimasukkan secara cuai ke port pengisian.

Penyambung Port Pengecas Bent

Sebab lain untuk port pengecasan iPhone tidak berfungsi ialah penyambung logam port pengecas bengkok. Penyambung logam adalah penyambungan logam pada port ke papan induk dan ini boleh menjadi bengkok atau rosak setelah menjadi lemah.

Hakisan

Pengaratan adalah sebab lain mengapa port pengecasan iPhone anda tidak berfungsi dengan baik. Logam menjadi lemah kerana berkarat dan ini menjadikan sambungannya lemah. Pengaratan berlaku dari masa ke masa dan disebabkan oleh air. Air yang tersimpan dari pantai, memegang telefon anda dengan tangan basah atau bahkan peluh boleh menyebabkan port pengecasan anda berkarat.

Pelabuhan Rosak

Terdapat dua cara yang berbeza di mana port pengecasan anda boleh rosak. Ia mungkin rosak secara fizikal atau terputus dari papan telefon. Bagaimanapun, ini adalah masalah yang lebih kompleks yang memerlukan perhatian profesional.

Cara memperbaiki Port Pengecasan iPhone Tidak Berfungsi

Untuk menyelesaikan masalah "Port pengecasan iPhone tidak berfungsi", anda boleh mencucinya dengan betul terlebih dahulu. Matikan iPhone anda, kemudian gunakan sumber cahaya untuk melihat ke port pengecasan untuk memeriksa kotoran atau habuk terkumpul, anda boleh membersihkannya dengan menggunakan sikat gigi baru atau sikat gigi antistatik untuk membersihkan kotoran atau debu. Sekiranya kotoran tetap tersekat di pelabuhan, anda boleh mencuba menggunakan pinset atau hujung isyarat.

Kami tidak mengesyorkan menggunakan tusuk gigi atau klip kertas kerana tusuk gigi boleh pecah di dalam port, menyebabkan lebih banyak kerosakan dan klip kertas mengalirkan elektrik dan tajam. Anda harus berhati-hati ketika membersihkan port pengisian, anda tidak mahu kotoran masuk lebih jauh ke dalam port pengisian atau menyebabkan kerosakan serius pada port. Setelah membersihkan port, pastikan untuk membersihkan seluruh telefon untuk kotoran yang mungkin memasuki port pengisian. Juga, periksa kabel kilat anda dan bersihkannya. Sekiranya anda tidak dapat membersihkan port sendiri, anda boleh membawa telefon ke kedai Apple atau kedai pembaikan telefon terdekat dan meminta mereka membersihkannya untuk anda. Ini umumnya pilihan yang lebih selamat.

Baiki Port Anda

Sekiranya membersihkan port pengecasan anda, telefon anda tidak dicas semula atau jika tidak ada kotoran yang tersekat di port dan ia tidak berfungsi, maka port tersebut mungkin rosak, berkarat, atau terputus dari papan telefon. Memperbaiki ini memerlukan perhatian profesional.

Kami tidak mengesyorkan penggunaan tutorial DIY untuk masalah seperti ini. Sebagai gantinya, bawa telefon ke kedai Apple atau kedai pembaikan telefon terdekat dan minta mereka membaiki atau mengganti port pengecasan.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Bagaimana anda mengeringkan port pengecasan?

  • Letakkan Telefon Anda di Depan Kipas, atau Biarkan Kering Secara Semula Jadi.

  • Dengarkan Mesej Amaran atau Nasihat Telefon Anda.

  • Letakkan Telefon Anda di Nasi Semalaman.

2- Bolehkah air merosakkan port pengecasan anda?

Apabila Android atau iPhone anda tidak dapat diisi, pertama-tama tanyakan pada diri anda apakah telefon anda mungkin bersentuhan dengan air . Telefon anda juga tidak perlu berenang untuk menahan kerosakan air. Kelembapan masuk ke port pengecasan anda sama buruknya dengan meletakkan telefon anda di tandas.

3- Bagaimana anda mengeluarkan air dari port pengecas tanpa beras?

Keringkan telefon (dan terutamanya port) di hadapan kipas. Tinggalkan telefon anda di dalam bekas kedap udara yang penuh dengan paket gel silika (paket kecil yang anda masukkan ke dalam kasut dan beg baru), atau agen pengeringan lain. Ini membantu menyerap kelembapan. Jangan mengecas telefon sehingga anda yakin ia kering.

4- Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengecas port?

Biarkan udara kering selama sekurang-kurangnya 24 jam sebelum menyalakannya semula atau menyambungkannya semula, jika tidak, kerosakan mungkin berlaku.

5- Adakah sudah terlambat untuk memasukkan telefon saya ke dalam beras?

24 hingga 36 jam (atau 1 hingga 3 hari) adalah masa yang cukup untuk beras menarik dan mengeluarkan air dari telefon. Sekiranya masih aktif, matikan segera dan biarkan. Sudah terlambat untuk perkara lain. Jangan masukkan iPhone anda ke dalam beras - ada cara yang lebih baik untuk melembabkan telefon bimbit anda.

6- Bagaimana saya menghidupkan telefon saya jika kehabisan bateri dan tidak akan dicas?

Dengan telefon anda terpasang, tekan dan tahan kedua-dua butang kelantangan dan butang kuasa pada masa yang sama sekurang-kurangnya 10 saat.

  • Sekiranya anda melihat lampu merah, bateri anda habis sepenuhnya.

  • Cas telefon anda sekurang-kurangnya 30 minit.

  • Tekan dan tahan butang kuasa selama beberapa saat.

  • Pada skrin anda, ketik Mulakan semula.

7- Adakah beras tidak baik untuk telefon?

Walau apa yang anda dengar, meletakkan telefon anda di dalam bekas beras yang tidak dimasak tidak akan mengeringkan telefon anda, dan sebenarnya boleh membahayakan daripada kebaikan. Debu, pati dan sebiji beras kecil dapat dimasukkan ke dalam mekanisme telefon anda. Sebaliknya, gunakan paket gel silika.

8- Bagaimana saya boleh mengeringkan telefon tanpa nasi?

Gunakan oat segera lebih menyerap daripada nasi. Letakkan telefon anda pada kedudukan di mana air dapat keluar dengan mudah dan biarkan ia duduk di dalam gandum sekejap selama 2-4 jam

9- Berapa lama masa yang diperlukan air untuk merosakkan telefon?

Sebenarnya, pada mulanya telefon biasa berfungsi setelah ia dijatuhkan di dalam air dan dikeringkan. Kemudian 2, 3, atau 4 minggu pada masa akan datang telefon berhenti berfungsi. Ini kerana kelembapan di telefon tidak hilang. Ia terperangkap di dalam dan menghakis logam.

10- Apa yang berlaku jika anda mengatasi pengesanan cecair?

Ia akan melewati pengesanan cecair dan membolehkan anda mencuba dan mengecasnya. Ini untuk mengingatkan anda bahawa mungkin ada air di port pengecasan anda dan iPhone anda mungkin rosak. Walau bagaimanapun, anda akan mempunyai pilihan untuk terus mengecas sekiranya anda berada dalam keadaan darurat. Saya mengesyorkan agar anda melepaskan kabel kilat.

Kesimpulan:

Kesimpulannya, untuk mengelakkan kejutan elektrik dan kerosakan pada telefon atau tablet anda, jangan mengecas semasa basah atau di kawasan yang boleh basah. Jangan pegang peranti, pengecas, atau kabel dengan tangan basah semasa mengecas. Jangan masukkan objek ke port pengisian dan jangan letakkan telefon anda semasa pengecasan jika port basah. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada port pengecasan.

artikel berkaitan

iPhone dalam pesanan "Telefon pintar Android" Samsung Membebankan Kos Pembaikan Port

Cara Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengecasan Telefon [iPhone & Samsung dengan & tanpa Beras]

Terdapat banyak tutorial tentang cara mengeluarkan air dari telefon anda jika anda membuangnya secara tidak sengaja, tetapi tidak banyak yang khusus untuk port pengecasan telefon. Saya fikir kami akan menawarkan teknik ini dengan harapan mereka akan berguna pada masa berikutnya anda perlu mengeluarkan air dari port pengecasan telefon anda. Sama ada anda mempunyai iPhone atau telefon pintar Samsung Galaxy, cadangan ini akan membantu anda. Kami mengesyorkan agar anda memeriksa semula bahawa air belum menembusi peranti anda, kerana menghidupkannya dan cuba mengecasnya semasa ia mempunyai air di panel boleh menyebabkan bahaya teruk, termasuk panel yang dipanggang sepenuhnya.

Bagaimana Mengeluarkan Air Dari Port Pengecasan Telefon Menggunakan Bulu?

Menggunakan bulu kapas atau kain penyerap untuk mengeluarkan air dari port pengecasan telefon adalah salah satu pilihan. Matikan telefon anda supaya pin tidak menyebabkan jambatan elektrik >> balut bulu kapas atau sehelai kecil pakaian penyerap di sekitar tusuk gigi, pin, atau jarum (pastikan ia cukup kecil untuk masuk ke ruang di port pengisian)> > dan gerakkan perlahan-lahan, keringkan port >> anda pasti membiarkan telefon anda dimatikan sebentar sehingga udara dapat masuk ke port sebelum menghidupkannya.

Bagaimana Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengisian Telefon dengan Padi?

Beras terkenal untuk mempercepat proses pengeringan telefon, dan kami tahu ia dapat berfungsi untuk port pengisian anda. Sekiranya anda sudah mencuba bulu dan telefon anda masih memberi amaran kebasahan, cubalah memasukkannya ke dalam nasi kering semalaman. Ia sentiasa berkesan. Perhatikan bahawa memasukkan gajet anda ke dalam beras harus dilakukan dengan berhati-hati. Partikel beras kecil boleh merosakkan telefon anda, jadi pastikan tidak ada zarah yang masuk ke dalamnya setelah air mengalir dari port pengecasan.

Bagaimana Mengeluarkan Air dari Port Pengisian Telefon dengan Kipas?

Kipas berdiri adalah sumber udara yang hebat yang lebih kuat dan stabil. Kipas pekat, udara kering, dan konsisten, sehingga semua bahagian port pengisian kering lebih cepat daripada jika dibiarkan kering di meja makan. Adalah lebih berkesan untuk meletakkan Android atau iPhone anda di hadapan kipas selepas membersihkannya dengan kapas atau kain kering.

Bagaimana Mengeluarkan Air dari Port Pengisian Telefon dengan Selang Vakum?

Ini sekali lagi merupakan pilihan terbaik. Oleh kerana air di port pengisian tidak mencukupi untuk merosakkan mesin, anda boleh menghirup air dengan menggunakan selang vakum. Ia berfungsi seperti daya tarikan.

Apa yang Harus Dilakukan dan Tidak Dilakukan Apabila Telefon Anda Mendapat Air?

Sekiranya telefon atau bahagiannya menjadi basah, atau jika anda basah kuyup dalam hujan dan air masuk ke port pengecasan, pembesar suara, penutup mulut, bateri atau elemen lain dari telefon anda, inilah yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan.

Matikan Telefon Segera

Sekiranya anda mengesyaki air telah memasuki telefon anda, matikan secepat mungkin. Air adalah pengalir elektrik yang hebat, dan semasa arus dari bateri ke dalam telefon bimbit anda tidak berbahaya, air di panel mampu menyebabkan kerosakan yang besar pada telefon anda. Sebelum menyambung semula peranti, anda harus mematikannya dan membiarkannya sehingga anda yakin panelnya kering sepenuhnya.

Bilas dengan Air Tawar

Ini mungkin kelihatan tidak produktif, namun dalam banyak kes, ini adalah tindakan yang betul. Apabila telefon anda terendam dalam air masin, seperti di pantai, atau dalam cecair lain selain air tawar, anda harus mematikannya dan bilas dengan air tawar. Sama seperti berbahaya jika terdapat garam atau minyak di panel telefon anda atau di port pengecasan seperti menggunakan telefon lembap. Setelah membilas, keringkan sepenuhnya telefon dengan kain kering, termasuk port pengecasan dan port dan kawasan lain, dan kemudian biarkan telefon kering.

Tanpa Pengecasan

Bukan idea yang baik untuk memasang telefon anda ke sumber kuasa semasa masih basah, dan untuk sementara waktu setelah anda mengeluarkan air dari port pengecasan. Kerana kelembapan memerlukan masa untuk kering, cuba jangan biarkan telefon terpasang sekurang-kurangnya 5 jam. Walaupun setelah tempoh ini berlalu, jika telefon pintar anda mempunyai kemampuan pengecasan tanpa wayar, kami mengesyorkan menggunakannya sehingga telefon anda berfungsi sepenuhnya.

Terlalu Panas Teruk

Ya, sedikit kehangatan di sekitar telefon bimbit anda akan cepat kering setelah terendam dalam cecair, tetapi berhati-hatilah dengan seberapa banyak haba telefon anda terdedah. Walaupun meninggalkan telefon anda di bawah sinar matahari tidak boleh membahayakannya, meletakkannya terlalu dekat dengan lampu elektrik atau perapian. Sebenarnya, membiarkan telefon anda di tempat yang berventilasi baik sangat sesuai untuk kebanyakan titisan cecair.

Lumpuhkan Pemberitahuan Kelembapan

Ini hanya untuk pengguna Samsung Galaxy S7, S8, S9, S9 +, atau S10 yang yakin bahawa port pengecasan mereka kering tetapi masih menerima pemberitahuan kelembapan. Telefon pintar Android lain semestinya mempunyai sesuatu yang serupa. Pergi ke Tetapan >> Penggunaan Bateri >> tatal ke bawah ke Penggunaan Bateri Terkini >> cari dan tekan Sistem Android >> ketuk Paksa Berhenti (anda akan mendapat amaran bahawa ia boleh menyebabkan masalah sistem). Mematikannya mengeluarkan pemberitahuan "Detecting Moisture", yang menghalang saya untuk mengecas telefon bimbit saya.

Jangan Cuba Hembuskan Air dengan Mulut Anda

Ramai di antara kita akan berusaha untuk ■■■■ air keluar dari port pengecasan telefon jika kita tertanya-tanya bagaimana mengeluarkan air dari port pengecasan telefon, namun meniup ke port pengecasan telefon pintar anda sering mendorong air untuk bergerak lebih jauh ke dalam pengisian pelabuhan, menjadikannya lebih sukar untuk dikeringkan.

Sekiranya anda melihat amaran pengesanan cecair pada iPhone anda

Sekiranya anda menyambungkan kabel atau aksesori Lightning ke iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, atau yang lebih baru, iPhone anda dapat mengesan kelembapan di port Lightning dan memberi amaran kepada anda. IPhone anda telah mengesan cecair di port Lightning, kabel Lightning, atau aksesori Lightning jika anda melihat salah satu amaran ini. Pengecasan dan sambungan aksesori dilumpuhkan sehingga port Lightning dan aksesori kering untuk melindungi iPhone dan aksesori anda.

Sekiranya aksesori iPhone dan Kilat anda tidak basah

Pemberitahuan ini mungkin muncul setiap kali anda menyambungkan kabel atau aksesori tertentu, yang menunjukkan bahawa kabel atau barangnya rosak. Sila hubungi pengilang. Hubungi Sokongan Apple jika anda melihat amaran ini setiap kali anda memasang kabel atau aksesori Apple Lightning.

Soalan Lazim

Bagaimana cara mengeringkan port telefon saya?

Di hadapan kipas, keringkan telefon (terutamanya port). Letakkan telefon anda di dalam bekas kedap udara yang diisi dengan paket gel silika (paket kecil yang terdapat dalam kasut dan beg baru) atau agen pengeringan yang serupa. Ini membantu penyerapan kelembapan. Jangan mengecas telefon sehingga kering sepenuhnya.

Bolehkah air merosakkan port pengecasan anda?

Sama ada Android atau iPhone anda tidak akan dicas, periksa sama ada ia bersentuhan dengan air. Kerosakan air tidak memerlukan telefon anda berenang. Kelembapan masuk ke dalam port pengecasan telefon anda sama seperti menjatuhkannya di tandas.

Berapa lamakah kelembapan kering di port USB?

Biarkan alat kering di udara sekurang-kurangnya 24 jam sebelum menghidupkannya semula atau menyambungkannya untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.

Kesimpulannya

Nasi memerlukan 24 hingga 36 jam (atau 1 hingga 3 hari) untuk menarik dan menyedut air dari telefon. Sekiranya masih dihidupkan, matikan sekarang dan biarkan. Ia juga sudah terlambat untuk perkara lain. Terdapat cara yang lebih baik untuk melembapkan iPhone anda daripada memasukkannya ke dalam beras. Penyumbang kepada Getty Images. Matikan telefon anda jika port atau kabel pengecasan basah. Kemudian biarkan hingga kering pada suhu bilik pada permukaan yang rata. Sekiranya terdapat serpihan di dalam port atau kabel pengecasan, ketuk perlahan di tangan anda, port ke bawah, untuk mengeluarkannya.

Sekiranya anda melihat amaran pengesanan cecair pada iPhone anda

Sekiranya anda menyambungkan kabel Lightning atau aksesori ke iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, atau yang lebih baru, iPhone anda dapat mengesan kelembapan di port Lightning dan memberi amaran kepada anda.

IPhone anda telah mengesan cecair di port Lightning, kabel Lightning, atau aksesori Lightning jika anda melihat salah satu amaran ini. Pengecasan dan sambungan aksesori dilumpuhkan sehingga port Lightning dan aksesori kering untuk melindungi iPhone dan aksesori anda.

Sekiranya anda menyambungkan iPhone ke pengecas dan cecair dikesan, mesej "Pengecasan tidak tersedia" muncul.

Apabila anda menyambungkan aksesori ke iPhone anda yang tidak mengecasnya, cecair akan dikesan di penyambung Lightning.

Bagaimana Mengeluarkan Air Dari Pelabuhan Pengecasan Telefon?

Terdapat banyak tutorial tentang cara mengeluarkan air dari telefon anda jika anda membuangnya secara tidak sengaja, tetapi tidak banyak yang khusus untuk port pengecasan telefon.

Saya fikir kami akan menawarkan teknik ini dengan harapan mereka akan berguna pada masa anda perlu mengeluarkan air dari port pengecasan telefon anda. Sama ada anda mempunyai iPhone atau telefon pintar Samsung Galaxy, cadangan ini akan membantu anda, kerana menghidupkannya dan cuba mengecasnya semasa ia mempunyai air di panel boleh menyebabkan bahaya teruk, termasuk panel yang dipanggang sepenuhnya.

6 Petua Mudah Mengeringkan Port USB Telefon Pintar Anda

Jangan risau sekiranya port pengecasan anda menjadi basah. Ikuti garis panduan mudah ini.

Foto Telefon Basah

Tidak sukar untuk memasukkan air ke port pengecasan telefon pintar anda. Anda mungkin memasak, berlari, atau bahkan mandi, dan selalu ada risiko jika telefon anda berada berdekatan. Jadi, apa yang anda lakukan sekiranya anda mendapati air telah memasuki port USB anda? Untuk memastikan telefon anda pulih dengan selamat, ikuti dos dan perkara yang tidak boleh disenaraikan di bawah.

Kaedah untuk Mengeringkan Port USB

Sekiranya anda ingin mengeringkan port USB pada telefon pintar anda, pastikan anda mengikuti langkah-langkah ini.

Keringkan telefon anda dengan meletakkannya di hadapan kipas atau membiarkannya kering secara semula jadi. Sekiranya anda mahu proses pengeringan berjalan lebih cepat,

Amaran Kelembapan Diterima Ketika Mencuba Mengisi Telefon Samsung Galaxy saya

Mesej "Periksa port: Kelembapan telah dikesan di pengecas anda" muncul.

Persekitaran

Telefon galaksi dari Samsung

Resolusi

Periksa kelembapan di port pengecasan atau kabel pengecasan anda, kerana amaran ini paling sering disebabkan oleh pendedahan cecair sebenar.

Sekiranya anda menjumpai atau mengesyaki kelembapan, matikan telefon dan gunakan tuala kecil yang bebas statik untuk mengeringkan kawasan tersebut.

Periksa Petunjuk Kerosakan Cecair untuk mengetahui sama ada telefon terkena cecair di bahagian dalam. Sekiranya Petunjuk Kerosakan Cecair berwarna jingga / merah, berhenti di sini. Biarkan sekurang-kurangnya 24 jam agar alat kering kering sebelum menghidupkannya atau menyambungkannya ke elektrik, jika tidak, alat itu akan rosak lebih jauh.

Soalan Lazim

Bagaimana Mengeluarkan Air dari Pelabuhan Pengisian?

Alka Saha adalah seorang pelakon India.

Anda tidak sengaja meletakkan telefon anda ke dalam baldi air. Dan sekarang anda tersekat untuk mencari tahu bagaimana mengeluarkan air dari port pengecasan. Namun, anda mesti mengambil tindakan untuk memperbaiki masalah tersebut, atau anda akan terpaksa membeli telefon baru. Sebilangan besar telefon pintar dan iPhone dapat mengesan kelembapan di port USB dan mengelakkan bahaya tambahan dengan enggan mengecas peranti.

Jangan risau, perkara tidak seburuk yang muncul. Bagaimana anda boleh mengeluarkan air dari port pengecasan? Terdapat beberapa pilihan. Sekiranya anda berminat, saya cadangkan agar anda terus membaca.

Kehilangan Kuasa: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Telefon Anda Tidak Mengisi?

Membaiki paparan telefon pintar berharga lebih dari $ 3 bilion setahun di Amerika Syarikat.

Anda tahu betapa teruknya layar yang retak jika anda pernah mengalaminya. Ada kemungkinan telefon anda masih berfungsi.

Sama ada berlaku atau tidak, anda mesti memutuskan untuk membelanjakan beratus-ratus dolar atau tidak agar telefon pintar anda diperbaiki oleh pengeluarnya. Sebagai alternatif, anda mungkin menjimatkan ratusan dolar dengan menukarnya oleh pihak ketiga, tetapi anda berisiko membatalkan jaminan anda.

Walaupun paparan yang hancur tidak selesa, telefon anda masih boleh digunakan dalam banyak keadaan. Tetapi jika tiba-tiba berhenti mengecas, anda mempunyai masalah yang jauh lebih besar di tangan anda. Sekiranya telefon anda tiba-tiba tidak dapat dicas, terus mengisi semula.

Kesimpulannya

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda perlu mengetahui Incoterms jika anda hanya menghantar ke dalam negara. Bukankah itu hanya FOB?

Tidak, itu tidak berlaku!

Walaupun sebahagian besar perusahaan di Amerika Syarikat menggunakan istilah penghantaran yang ditentukan oleh Kod Komersial Seragam Amerika Syarikat (UCC) untuk penghantaran dalam negeri, frasa ini tidak dapat digunakan ketika menyampaikan di peringkat antarabangsa.

Semasa penghantaran ke luar negara, istilah yang anda gunakan untuk penghantaran domestik mempunyai makna yang berbeza. Sebagai contoh, pengirim domestik sering menggunakan varian frasa FOB, yang tidak dapat digunakan di peringkat antarabangsa kerana konotasi yang berbeza.

Menguruskan keselamatan dan kesihatan adalah aspek penting dalam menjalankan syarikat. Perniagaan mesti melakukan penilaian risiko untuk menentukan bahaya dan risiko yang ada di tempat kerja mereka dan melaksanakan kaedah untuk berjaya mengawalnya agar pekerja tidak dirugikan.

Organisasi Buruh Antarabangsa (ILO) telah mengeluarkan garis panduan ILO-OSH 2001 untuk pengembangan sistem pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

Garis panduan ini dibuat sebagai alat praktikal untuk membantu organisasi (syarikat, operasi, firma, usaha, penubuhan, perusahaan, institusi, atau persatuan, atau sebahagian daripadanya, baik yang diperbadankan atau tidak, awam atau swasta, yang mempunyai fungsinya sendiri) dan pentadbiran) yang mempunyai fungsi dan pentadbiran mereka sendiri.