Bagaimana untuk menjadi lebih tinggi adalah soalan yang diajukan oleh orang yang tidak setinggi yang mereka mahukan. Untuk bertambah tinggi, diet, senaman, vitamin, kalsium, dan protein yang betul mesti menjadi sebahagian daripada kehidupan rutin. Genetik juga penting dalam menentukan ketinggian seseorang.

Protein yang terdapat dalam daging, ikan, bijirin, kalsium yang terdapat dalam produk tenusu, dan vitamin yang terdapat dalam produk makanan lain mesti menjadi sebahagian daripada diet. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin mengetahui bahawa gen yang diwarisi dari ibu bapa adalah penentu utama ketinggian anak-anak.

Apa yang mempengaruhi ketinggian seseorang?

:white_check_mark: Kebiasaannya, petunjuk mengenai ketinggian seseorang terdapat dalam gen anak yang dia dapatkan dari ibu bapa. Sekiranya salah satu atau kedua ibu bapa lebih tinggi, mereka akan melahirkan anak yang boleh menjadi lebih tinggi jika gen yang diperoleh dari ibu bapa yang lebih tinggi menjadi dominan.

:white_check_mark: Jantina seseorang juga menentukan ketinggian kerana lelaki biasanya lebih tinggi daripada wanita. Umur lelaki yang semakin meningkat adalah sehingga akil baligh dan bagi wanita, ketinggian boleh meningkat hingga saat kitaran haid bermula.

Penentu ketinggian utama

Berapa tinggi seseorang boleh menjadi titik yang ditentukan oleh beberapa faktor. Sebahagian daripadanya telah disebutkan di sini:

 1. Jantina seseorang
 2. Genetik diwarisi daripada ibu bapa
 3. Diet harian seseorang
 4. Rutin kehidupan seharian seseorang
 5. Corak tidur dan waktu tidur seseorang
 6. Keadaan perubatan tertentu

1. Jantina seseorang

:white_flower: Penentu tinggi seseorang adalah jantina. Ini adalah kepercayaan umum bahawa jika lelaki mempunyai ketinggian yang lebih besar daripada wanita. Stereotaip gender ini disokong oleh pemerhatian harian yang memberi kita bukti kuat bahawa lelaki lebih tinggi daripada wanita.

:white_flower: Menurut penyelidikan, ketika stereotaip gender diuji pada orang-orang dari kumpulan umur yang berbeza, dan nilai yang berlainan merupakan bukti yang sangat menarik.

:white_flower: Terdapat bukti yang sangat menarik bahawa kanak-kanak perempuan lebih tinggi daripada kanak-kanak lelaki sehingga usia 13 atau 14 tahun. Ini bermaksud bahawa stereotaip gender berubah-ubah dan ia berubah pada tahap kehidupan yang berbeza.

:white_flower: Sebab di sebalik fakta ini adalah bahawa pada usia 13-15 tahun, kanak-kanak perempuan mengalami akil baligh dan itulah masanya seseorang mempunyai kadar pertumbuhan paling cepat. Kanak-kanak lelaki mencapai usia baligh pada usia yang lebih tua iaitu 16-17 tahun dan oleh itu mereka mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih cepat pada peringkat yang lebih awal daripada kanak-kanak perempuan.

:white_flower: Aspek lain yang mungkin dipertimbangkan ketika mempertimbangkan kadar pertumbuhan yang berbeza untuk lelaki dan perempuan adalah diskriminasi gender. Walaupun tidak begitu sering dipertimbangkan, namun kenyataannya tidak dapat diabaikan bahawa di negara-negara Asia, kanak-kanak lelaki diberi kepentingan lebih tinggi daripada kanak-kanak perempuan.

:white_flower: Di antara anak lelaki dan perempuan, anak lelaki mempunyai lebih banyak peluang untuk bermain, bersenam, bermain permainan luar, dan mempunyai diet yang lebih baik berbanding dengan adik perempuan mereka. Oleh kerana diet dan senaman mempunyai peranan penting dalam menentukan corak ketinggian seseorang, maka ia boleh menjadi faktor dalam hal ini.

2. Genetik - penentu ketinggian

:white_flower: Fakta lain yang tidak dapat dinafikan ialah peranan gen sangat penting dalam penentuan ketinggian. Walau bagaimanapun, belum jelas bahawa gen apa yang mengambil bahagian.

:white_flower: Terdapat kira-kira 700 gen yang diketahui terlibat dalam penentuan ketinggian. Sekarang pasangan gen mana yang memberikan kesan sebenarnya adalah dilema yang tidak jelas.

:white_flower: Genetik berperanan dengan cara bahawa jika anda mempunyai ibu bapa yang lebih tinggi, anda akan mewarisi gen yang akan memberi anda ketinggian yang lebih besar daripada anak-anak orang tua yang pendek.

:white_flower: Kadang-kadang, jika salah satu daripada kedua ibu bapa mempunyai ketinggian yang pendek sementara yang lain lebih tinggi, beberapa anak mereka akan lebih tinggi dengan yang lain tinggi badannya pendek.

:white_flower: Ini berlaku kerana gen yang dominan dan resesif. Ciri yang akan dikembangkan oleh anak didefinisikan oleh pasangan gen dan jika gen yang diterima dari satu ibu bapa adalah dominan sementara gen yang diterima dari yang lain adalah resesif, sifat yang dikaitkan dengan gen yang dominan akan dinyatakan pada anak.

:white_flower: Oleh itu, jika kedua ibu bapa lebih tinggi, ada lebih banyak peluang untuk anak-anak menjadi lebih tinggi dan sebaliknya. Bagi ibu bapa dengan ketinggian yang pendek, anak-anak sering kekurangan. Sekiranya ibu bapa mempunyai ketinggian bercampur, mereka akan melahirkan anak-anak yang mempunyai corak ketinggian bercampur, lebih tinggi dan lebih pendek.

3. Diet seseorang

:white_flower: Diet memainkan peranan utama dalam penentuan ketinggian. Cara membesar lebih tinggi mempunyai jawapan terbaik bahawa penyesuaian rancangan diet yang lebih baik memainkan peranan penting dalam kesihatan dan ketinggian seseorang.

:white_flower: Kekurangan zat makanan menghasilkan pertumbuhan yang tidak stabil dan ini menunjukkan betapa pentingnya diet dalam penentuan ketinggian. Sekiranya anda prihatin tentang cara tumbuh lebih tinggi, maka salah satu faktor yang mesti anda utamakan adalah diet.

:white_flower: Mengambil protein, kanji, karbohidrat, lemak, vitamin, kalsium, zink, karbohidrat, dan beberapa komponen lain yang penting untuk kesihatan apabila tidak diambil dengan betul, mengakibatkan ketinggian pendek.

:white_flower: Tidak mengambil produk tenusu atau makanan yang kaya dengan protein, kalsium, dan karbohidrat terutamanya adalah sebab jika anda tinggi badan pendek jika dibandingkan dengan ketinggian ideal yang mesti anda miliki.

4. Rutin seseorang

:white_flower: Bagaimana seseorang menghabiskan hidup atau apa rutin harian seseorang juga boleh mempengaruhi ketinggian dan pertumbuhan orang itu. Gaya hidup aktif dengan senaman dan permainan luar biasa adalah penentu ketinggian yang penting.

:white_flower: Sekiranya anda menjalani rutin yang membosankan tanpa aktiviti, ia akan memberi kesan langsung kepada kadar pertumbuhan. Aktiviti yang rendah atau tidak langsung dapat mempengaruhi pertumbuhan seseorang.

5. Corak tidur - penentu ketinggian

:white_flower: Orang yang kurang tidur mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih rendah menurut kajian. Semua aktiviti metabolik yang terlibat dalam proses pertumbuhan berlaku semasa tidur.

:white_flower: Oleh itu, corak tidur yang teratur jika tidak diikuti dapat mengakibatkan ketinggian yang pendek terutama jika anda tidak tidur dengan baik pada tahap kehidupan yang semakin meningkat. Waktu tidur yang diperlukan untuk kumpulan umur yang berbeza diberikan di bawah:

Umur seseorang Waktu tidur yang diperlukan
Baru lahir sehingga 3 bulan 15 hingga 17 jam
3 hingga 11 bulan 12 hingga 17 jam
1 hingga 2 tahun 11 hingga 14 jam
3 hingga 5 tahun 10 hingga 13 tahun
6 hingga 13 tahun 9 hingga 11 jam
14 hingga 17 tahun 8 hingga 10 jam
18 t 65 tahun 7 hingga 9 jam
Lebih daripada 65 tahun 7 hingga 8 jam

6. Keadaan perubatan

:white_flower: Keadaan perubatan tertentu mengakibatkan kerdil atau gigantisme. Pertumbuhan yang tersekat adalah ciri beberapa penyakit dan juga boleh menjadi kesan sampingan dari beberapa ubat. Keadaan perubatan ini dijelaskan secara ringkas dalam bahagian ini:

1. Gigantisme:

 • Kelenjar hipofisis adalah kelenjar kecil yang terdapat di otak yang mengawal kadar pertumbuhan seseorang. Apabila kelenjar pituitari mula mengeluarkan hormon somatotropin yang berlebihan, ia mengakibatkan keadaan perubatan yang dikenali sebagai gigantisme.

 • Orang-orang dengan gigantisme lebih tinggi dan kadang-kadang juga mempengaruhi ketebalan mereka. Untuk mengawalnya pada usia dini, penting untuk membuat diagnosis awal.

2. Kerdil:

Ia juga merupakan keadaan perubatan yang mungkin disebabkan oleh beberapa masalah genetik. Sekiranya orang dewasa mempunyai ketinggian 147 cm dia boleh dianggap kerdil. Kekurangan hormon pertumbuhan boleh menjadi penyebab utama kerdil.

3. Artritis

 • Kerencatan pertumbuhan boleh berlaku akibat arthritis remaja. Ini adalah keadaan di mana keradangan kronik berlaku di pelbagai tisu badan yang mempengaruhi ligamen, otot, sendi, dan organ badan yang lain.

 • Oleh kerana sifat kronik gangguan ini, apabila keradangan berlaku untuk waktu yang lebih lama mengakibatkan kekakuan, dan ubah bentuk sendi mengakibatkan pertumbuhan seseorang tertangguh.

4. Hipotiroidisme

 • Hipotiroidisme bermaksud tahap hormon tiroid yang lebih rendah daripada yang diperlukan dalam badan. Apabila keadaan seperti itu berlaku, ia mempengaruhi pertumbuhan seseorang yang menyebabkan ketinggian ketinggian.

 • Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diubati, dan apabila hormon tiroid mencapai tahap yang diperlukan dalam tubuh, pertumbuhan individu yang terjejas kembali normal.

5. Sindrom Turner

 • Ini adalah sejenis gangguan perubatan di mana salah satu hormon seks hilang sebahagian atau sepenuhnya. Ini mengakibatkan kegagalan pertumbuhan, masalah jantung, dan terutamanya kekurangan gonad.

 • Sekiranya sindrom Turner - terutama terdapat pada wanita - dirawat pada usia dini dengan memberikan hormon pertumbuhan, ia dapat memberi manfaat besar dalam mengekalkan pola pertumbuhan.

6. Sindrom Down

 • Sindrom Down adalah keadaan yang berkaitan dengan kromosom. Apabila seseorang mempunyai salinan tambahan kromosom nombor 21 di dalam sel-sel badan, ia menghasilkan kelainan ciri.

 • Sindrom Down tidak hanya mencerminkan dirinya dalam bentuk masalah kognitif tetapi juga pertumbuhan terencat dikaitkan dengan jatuhnya individu di belakang rakan sebayanya.

7. Sindrom Marfan

 • Ini adalah satu lagi penyakit yang disebabkan oleh masalah pada gen yang disebut fibrillin-1. Oleh kerana fibrillin-1 dicirikan memainkan peranan utama dalam tubuh sebagai penyusun tisu penghubung, masalah genetik ini boleh mengakibatkan kaki panjang.

 • Individu yang terkena sindrom Marfan mempunyai ketinggian yang lebih lama dan lengan dan kaki yang lebih panjang yang berbeza daripada pertumbuhan normal seseorang.

8. Penyakit seliak

 • Penyakit seliak adalah gangguan usus. Bagi anak-anak yang menderita penyakit seliak, ketika mengambil makanan dengan gluten, merosakkan villi.

 • Villi adalah unjuran usus kecil yang bertanggungjawab untuk penyerapan makanan dalam usus kecil. Oleh itu, apabila villi rosak, tubuh tidak dapat menyerap nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan normal seseorang.

 • Keadaan seperti ini boleh menyerupai kekurangan zat makanan di mana tubuh tidak mendapat nutrien yang diperlukan untuk pola pertumbuhan normal. Jadi, penyakit seliak jika tidak dirawat boleh mengakibatkan pertumbuhan individu yang terencat.

9. Keadaan yang memerlukan rawatan steroid berterusan

 • Keradangan adalah salah satu keadaan yang memerlukan rawatan steroid. Keradangan sendi atau artritis boleh dianggap sebagai gangguan utama yang memerlukan terapi steroid.

 • Pada usia dini, jika seseorang mengambil steroid, ia dapat mengakibatkan pertumbuhan terencat kerana tidak teratur dalam kematangan tulang. Steroid yang dihirup pada kanak-kanak yang lebih muda diperhatikan menyebabkan kelambatan pertumbuhan yang kelihatan.

:closed_book: Lihat juga Berapa banyak kromosom yang dimiliki manusia? Apakah warisan dan ungkapan gen? Penemuan Sarah mengenai penurunan berat badan Apakah penemuan Sarah?

Bagaimana untuk menjadi lebih tinggi semasa remaja?

:star: Bagaimana untuk menjadi lebih tinggi ketika remaja adalah soalan yang ditanyakan oleh orang yang tidak setinggi yang mereka mahukan. Untuk menjadi lebih tinggi, baik sebagai remaja atau sebagai anak, diet, senaman, vitamin, kalsium, dan protein yang betul mesti menjadi sebahagian daripada kehidupan rutin. Genetik adalah penentu utama ketinggian seseorang.

:star: Protein terdapat dalam daging, ikan, bijirin, kalsium terdapat dalam produk tenusu, dan vitamin terdapat dalam produk makanan lain dan semuanya mesti menjadi sebahagian daripada diet. Walau bagaimanapun, anda mesti mengetahui dengan jelas bahawa gen yang diwarisi daripada ibu bapa adalah penentu utama ketinggian anak-anak dan tidak ada yang boleh tumbuh lebih tinggi daripada itu.

:star: Sekiranya seseorang berfikir bahawa ada beberapa jawapan ajaib untuk pertanyaan bagaimana untuk menjadi lebih tinggi, maka dia salah. Tidak ada formula untuk tumbuh lebih tinggi ketika remaja atau pada usia yang lebih kecil yang bekerja dalam beberapa minggu atau bulan.

:star: Ini adalah proses berterusan yang mesti dijalankan untuk pertumbuhan dan ketinggian yang lebih baik. Untuk bertambah tinggi usia remaja, diet, senaman, vitamin, kalsium, dan protein yang betul mesti menjadi sebahagian daripada kehidupan rutin. Genetik seseorang juga penting dalam menentukan ketinggian seseorang.

:star: Protein, yang terdapat dalam daging, ikan, bijirin, kalsium yang terdapat dalam produk tenusu, dan vitamin yang terdapat dalam produk makanan lain mesti menjadi sebahagian daripada diet. Walau bagaimanapun, seseorang mesti mengetahui bahawa gen yang diwarisi dari ibu bapa adalah penentu utama ketinggian anak-anak.

:star: Terdapat perkara-perkara berikut yang mesti dipertimbangkan dan diikuti oleh seseorang yang prihatin terhadap ketinggiannya dan merasakan bahawa dia mempunyai kadar pertumbuhan yang rendah dibandingkan dengan rakan sebayanya.

 1. Diet yang betul
 2. Bersenam secara berkala
 3. Mengelakkan steroid
 4. Tidur yang betul dan teratur
 5. Ketiadaan atau rawatan beberapa keadaan perubatan

1. Diet yang betul - untuk tumbuh lebih tinggi

 • Walaupun genetik yang memainkan peranan utama dalam menentukan ketinggian seseorang, namun beberapa faktor lain boleh memberi kesan langsung kepada pertumbuhan dan ketinggian seseorang.

 • Apakah jenis diet yang diperlukan untuk corak pertumbuhan yang lebih baik dan bertambah tinggi?

 • Walaupun tubuh anda setinggi badan anda diperintahkan oleh gen, namun jika anda mengambil diet yang tepat, ia dapat merangsang pertumbuhan dan ketinggian. Jenis diet berikut boleh bermanfaat dalam hal ini:

1. Makanan yang kaya dengan protein

Protein adalah komponen utama otot badan. Semakin banyak anda mengambil makanan kaya protein, semakin baik jisim otot anda. Berikut adalah beberapa makanan yang kaya dengan protein:

Telur: Jangan lupa untuk mengambil telur setiap hari dalam sarapan jika anda berminat untuk menjadi lebih tinggi. Telur adalah sumber protein terbaik dan membantu meningkatkan jisim otot yang diperlukan untuk kesihatan dan struktur tubuh yang lebih baik.

Susu: Protein susu juga merupakan sumber yang baik untuk merangsang pertumbuhan terutama ketika anda masih remaja.

Yogurt: Yogurt adalah sumber protein tenusu lain dan mengambil 180 ml yogurt setiap hari sebagai sebahagian daripada sarapan pagi akan berfungsi dengan cara terbaik untuk memenuhi keperluan protein yang diperlukan dalam badan.

Keju: Keju juga merupakan produk tenusu dan menawarkan kandungan protein yang hebat. Menggunakan keju sebagai sebahagian daripada diet harian membantu menjadi lebih sihat dan bertambah tinggi tetapi hanya membuat keju tidak mencukupi.

Daging: Daging domba, daging lembu, dan kanggaru, dll adalah sumber protein terkaya. Sentiasa lebih suka menjadikan daging sebagai sebahagian daripada diet harian anda.

Jenis makanan laut: Apabila terdapat perbincangan mengenai makanan kaya protein, bagaimana seseorang boleh melupakan ikan dan jenis makanan laut lain sebagai sumber protein yang hebat. Yang lain termasuk ketam, udang, dan tiram, dll yang kaya dengan protein.

2. Pengambilan kalsium

 • Kalsium adalah komponen utama yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan kekuatan tulang. Apabila seseorang tidak mengambil makanan yang kaya dengan kalsium, ia dapat mengakibatkan pertumbuhan yang tidak stabil.

 • Apabila tulang tidak tumbuh, mereka tidak mendapat panjang sebenar yang mereka dapat dengan adanya pemakanan yang diperlukan.

 • Oleh itu, untuk pertumbuhan dan kepadatan mineral tulang yang betul, anda mesti mengambil makanan yang kaya dengan kalsium. Produk tenusu adalah makanan pilihan untuk pengambilan dos kalsium harian.

3. Pengambilan karbohidrat

 • Karbohidrat memainkan peranan utama dalam pembinaan otot kerana aktiviti penghapusan protein mereka. Protein hemat bermaksud apabila anda mengambil karbohidrat, tubuh anda menggunakan tenaga dengan memecah glikogen dan bukan protein otot.

 • Apabila diet kaya karbohidrat diambil setelah latihan, ia membantu menghentikan pengambilan protein otot sehingga membantu membina otot yang membantu pertumbuhan dan membantu bertambah tinggi.

 • Makanan kaya karbohidrat merangkumi gandum, pisang, bit, jeruk, dan blueberry, dll. Oleh itu, makanan ini mesti menjadi sebahagian daripada rutin harian seseorang jika dia prihatin tentang cara tumbuh lebih tinggi.

4. Peranan pengambilan zink dalam pertumbuhan

 • Zink adalah elemen yang penting dalam mengekalkan pertumbuhan dan membantu tumbuh lebih tinggi dengan pelbagai cara. Zink mempunyai kesan pengawalseliaan langsung terhadap sintesis DNA dan mempengaruhi pengaturan hormon semasa pembahagian sel.

 • Hormon hipofisis yang merupakan hormon utama yang mempengaruhi dan merangsang pertumbuhan dan membantu tumbuh lebih tinggi, dipengaruhi oleh zink yang ada di dalam badan.

 • Terdapat beberapa makanan yang kaya dengan zink dan satu atau dua daripadanya mesti dimasukkan dalam diet harian untuk pertumbuhan yang sihat dan bertambah tinggi.

Makanan kaya zink termasuk:

 • Daging merah
 • Kekacang
 • Kerang
 • Produk tenusu - Susu, yogurt
 • Telur
 • Kekacang
 • Bijirin penuh
 • Kacang

Peranan senaman bertambah tinggi

:star: Bersenam adalah faktor penting kedua yang membantu tumbuh lebih sihat dan lebih tinggi. Sekiranya anda cukup malas untuk tidak melakukan senaman setiap hari, maka anda mesti berhenti bertanya-tanya tentang bagaimana untuk menjadi lebih tinggi.

:star: Latihan merangsang pertumbuhan dalam banyak cara yang meningkatkan metabolisme dan membantu menyerap nutrien yang terdapat dalam makanan. Diet yang kaya protein diambil selepas bersenam dan membantu membina jisim otot.

:star: Telah diperhatikan bahawa satu faktor yang mempunyai pengaruh dalam menentukan ketinggian wanita yang lebih rendah daripada lelaki adalah kurangnya latihan dalam kehidupan rutin wanita.

:star: Bukan hanya mempengaruhi seseorang secara fizikal tetapi juga mempunyai bukti mental tetapi jelas mengenai kesan-kesan ini yang tidak ada sehingga kini. Tetapi jelas dengan penyelidikan bahawa anak-anak yang memiliki gaya hidup sihat pada usia remaja, mempunyai lebih banyak peluang untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik di kemudian hari.

Kesan fizikal latihan:

Tidak kira sama ada anda seorang kanak-kanak atau orang dewasa, gaya hidup yang tidak aktif memberi kesan besar kepada kesihatan seseorang. Beberapa faedah kesihatan yang utama dari latihan diberikan seperti:

 • Ia menguatkan jantung kerana jantung adalah organ otot dan senaman mempunyai kesan langsung terhadap kekuatan otot. Mengepam jantung menjadi lebih baik dan membantu menghilangkan masalah jantung.

 • Latihan mempunyai kesan besar kedua terhadap aktiviti paru-paru. Bukan sahaja jantung tetapi juga membantu paru-paru melakukan yang lebih baik. Kecekapan paru-paru menjadi lebih baik apabila pengambilan oksigen meningkat semasa melakukan senaman.

 • Kesan penting ketiga yang dilakukan oleh sukan terhadap kesihatan manusia adalah menguatkan tulang. Latihan yang kerap dan berorientasikan tulang membantu menumbuhkan tulang, menjadikan kepadatan tulang lebih besar, dan juga membantu mencegah osteoporosis.

 • Membantu menurunkan berat badan: senaman sangat membantu kerana seseorang dapat mengekalkan berat badan. Kalori tambahan yang diambil dan tidak digunakan oleh seseorang kerana gaya hidup tidak aktif ditukar menjadi lemak.

3. Tidur yang kerap

:star: Tidur mempengaruhi ketinggian orang dalam arti bahawa banyak proses metabolik berlaku semasa tidur. Oleh itu, jika seseorang tidak tidur dengan betul, ia boleh mempengaruhi pertumbuhannya.

:star: Tidur 6-8 jam dengan fikiran yang tenang adalah penentu penting kesihatan yang baik dan ketinggian yang lebih tinggi daripada yang tidak tidur dengan betul atau menjalani kehidupan yang tertekan.

4. Katakan tidak kepada steroid

:star: Terapi steroid mempunyai kesan sampingan utama yang memberi kesan buruk kepada pertumbuhan seseorang terutamanya jika orang yang mengambil steroid lebih muda.

:star: Oleh itu, keadaan yang memerlukan terapi steroid seperti arthritis mesti dirawat untuk beberapa pilihan rawatan lain kerana tidak memberi kesan buruk pada pertumbuhan dan ketinggian.

5. Keadaan perubatan

:star: Keadaan perubatan tertentu menyebabkan pertumbuhan terhenti dan ketinggian seseorang secara langsung dipengaruhi olehnya. Sebilangannya boleh menyebabkan pertumbuhan yang berlebihan seperti gigantisme, sementara yang lain menghasilkan perawakan yang pendek daripada biasa iaitu kerdil.

:star: Semua keadaan perubatan yang menunjukkan diri mereka mesti dirawat pada peringkat awal. Sebilangan dari mereka mempunyai penglibatan langsung kelenjar tiroid dan hipofisis yang merupakan kelenjar utama yang mengambil bahagian dalam penentuan seseorang yang semakin meningkat.

:star: Hipotiroidisme, hipertiroidisme atau rangsangan berlebihan kelenjar pituitari untuk pengeluaran hormon pertumbuhan adalah beberapa mekanisme pengatur utama yang dapat dikawal dan dirawat untuk pertumbuhan dan ketinggian normal seseorang.

Soalan lazim

Beberapa soalan mempunyai pertanyaan yang belum dapat diselesaikan mengenai bagaimana untuk bertambah tinggi dan aspek kesihatan tertentu yang lain. Sebahagian daripada mereka telah dijawab dalam bahagian ini:

1. Adakah terdapat cara untuk menjadi lebih tinggi?

 1. Walaupun ketinggian ditentukan oleh susunan genetik yang diterima oleh seseorang daripada ibu bapanya namun beberapa faktor mempengaruhi pertumbuhan dan ketinggian seseorang.

 2. Sekiranya anda mengambil protein, karbohidrat, kanji, karbohidrat, zink, dan kalsium dalam diet biasa anda dan melakukan senaman yang betul, bermain permainan luar, ini memberi kesan kepada ketinggian dan pertumbuhan anda sambil membantu anda bertambah tinggi. Tetapi satu perkara mesti jelas bahawa tidak ada yang boleh melebihi ketinggian yang ditentukan oleh gen.

2. Pada usia berapa gadis berhenti tumbuh tinggi?

Kanak-kanak perempuan sering berhenti tumbuh ketika mencapai usia baligh. Rata-rata kanak-kanak perempuan mencapai akil baligh pada usia 13 hingga 14 tahun. Oleh itu, pada usia itu, mereka mempunyai kadar pertumbuhan terpantas, dan oleh itu kebanyakan gadis lebih tinggi pada usia ini berbanding dengan adik-beradik lelaki atau rakan sebaya mereka.

3. Apa yang menghentikan pertumbuhan ketinggian?

 1. Akil baligh dan beberapa keadaan perubatan menghentikan pertumbuhan ketinggian. Apabila seseorang mencapai usia baligh, plat pertumbuhan berhenti membuat tulang baru, dan oleh itu pertumbuhan ketinggian dihentikan.

 2. Walaupun gen adalah penentu ketinggian utama tetapi ketika seseorang mencapai usia 17-18, pertumbuhan tinggi dihentikan.

4. Adakah kurang makan menjadikan anda lebih pendek?

Tidak! sebenarnya tidak. Makan lebih sedikit hanya menjadikan anda lebih pendek jika anda menjauhi makanan sehingga boleh menyebabkan kekurangan zat makanan. Apabila tubuh tidak mendapat cukup nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan yang sihat, ia berhenti membuat otot dan tulang dibandingkan dengan keadaan jika tubuh menerima diet yang tepat.

5. Adakah melompat membuat anda lebih tinggi?

 1. Melompat sendiri tidak cukup untuk anda bertambah tinggi. Banyak faktor yang terlibat dalam penentuan ketinggian dan senaman adalah salah satunya.

 2. Diet yang betul, susunan genetik seseorang, jumlah tidur, tabiat bersenam adalah semua faktor yang mengawal pertumbuhan dan ketinggian seseorang.

Kesimpulannya

:white_check_mark: Bagaimana untuk menjadi lebih tinggi adalah soalan penting yang diajukan oleh orang yang tidak setinggi yang mereka mahukan. Untuk menambah tinggi badan, diet yang betul, senaman teratur, vitamin, kalsium, zink, karbohidrat, dan pengambilan protein mesti menjadi sebahagian daripada kehidupan rutin.

:white_check_mark: Genetik adalah penentu utama ketinggian seseorang kerana anak-anak orang tua yang lebih tinggi cenderung bertambah tinggi berbanding mereka yang mempunyai ibu bapa yang lebih pendek. Kira-kira 700 varian gen terlibat dalam penentuan ketinggian seseorang.

:white_check_mark: Protein yang terdapat dalam daging merah, ikan, bijirin, kalsium yang terdapat dalam produk tenusu, dan vitamin yang terdapat dalam produk makanan lain mesti menjadi sebahagian daripada diet. Walau bagaimanapun, seseorang harus mengetahui dengan jelas bahawa gen yang diwarisi daripada ibu bapa adalah penentu utama ketinggian anak-anak.

:white_check_mark: Beberapa keadaan perubatan juga terlibat dalam mempengaruhi ketinggian dan pertumbuhan seseorang seperti kerdil menjadikan seseorang lebih pendek daripada rakan sebayanya sementara gigantisme adalah keadaan di mana seseorang mempunyai tulang yang panjang.

:white_check_mark: Sindrom Down , arthritis, sindrom Turner, dan hipotiroidisme adalah beberapa keadaan perubatan utama yang boleh mempengaruhi ketinggian seseorang jika tidak dirawat pada peringkat awal.

Bersenam secara teratur membantu menyerap nutrien dalam badan, menjadikan jantung lebih sihat dan meningkatkan pengepaman. Kesan positif lain dari latihan pada kesihatan melibatkan prestasi paru-paru yang lebih baik dan menggunakan kalori tambahan. Kalori tambahan yang diambil semasa gaya hidup tidak aktif disimpan dalam bentuk lemak dan menambah berat badan seseorang.

Baca artikel berkaitan

12 ubat semula jadi untuk batuk Berapa lama masa yang diperlukan untuk mencerna makanan? Bagaimana menurunkan berat badan dengan cepat tanpa bersenam Adakah kalsium skor tinggi baik untuk kesihatan? Bagaimana cara menghilangkan lemak ketiak? Cara terbaik untuk menurunkan berat badan