Berpindah ke Kanada adalah seperti impian ajaib bagi mereka yang mencari peluang baru dan pelbagai. Tidak syak lagi, Kanada mempunyai banyak yang ditawarkan kepada penduduknya. Namun, cabaran sebenarnya adalah melalui langkah-langkah yang diperlukan untuk berhijrah ke Toronto Kanada . Individu muda sering dijumpai bertanya 'bagaimana berhijrah ke Kanada' sejurus mereka memasuki kehidupan praktikal.

Pada masa kini, terdapat banyak cara untuk berpindah ke Kanada dan memulakan semula. Mari kita bincangkan jalan yang paling biasa untuk memasuki salah satu negara yang paling dicari.

 1. Pekerja Mahir Persekutuan

Adakah anda mempunyai kemahiran yang mendapat permintaan tinggi di Kanada? Sekiranya ya, anda boleh memasuki negara ini melalui program pekerja mahir Persekutuan. Kriteria kelayakan untuk program mahir persekutuan merangkumi:

 • Satu tahun pekerjaan sepenuh masa berterusan atau pengalaman sambilan dua tahun dalam sepuluh tahun terakhir. Terdapat sejumlah 38 pekerjaan yang berada di bawah program ini.
 • Secara sah tinggal di Kanada sebagai pekerja asing sementara. Tinggal di Kanada sebagai pelajar antarabangsa selama satu tahun juga melayakkan anda mengikuti program ini.
 • Ketersediaan pekerjaan yang selamat dengan majikan Kanada

Selain itu, akaun bank anda mesti menunjukkan dana yang mencukupi untuk menyara diri dan keluarga anda sekurang-kurangnya enam bulan. Umur, pendidikan, dan kemahiran bahasa menambahkan lagi titik imigrasi.

 1. Tajaan Kelas Keluarga

Terdapat sebilangan besar kes di mana seorang ahli keluarga menaja visa ahli keluarga mereka pulang. Ini juga adalah antara cara yang paling biasa untuk berhijrah ke Kanada. Individu yang menaja visa mestilah warganegara Kanada dan orang yang memohon tajaan kelas keluarga adalah pasangan atau anak-anak anda yang berumur di bawah 22 tahun.

Anda tidak lagi dapat menaja ibu bapa atau datuk nenek mengikut peraturan baru yang ditetapkan oleh pemerintah Kanada.

 1. Program Pencalonan Wilayah

Juga dikenal sebagai rute 'PNP', Program Penamaan Provinsi adalah untuk mereka yang menargetkan provinsi tertentu. Anda diharuskan tinggal hanya di wilayah-wilayah yang menyetujui program ini. Pemohon mesti mempunyai tawaran kerja oleh majikan Kanada untuk menjadi layak mengikuti program ini.

 1. Visa Kerja LMIA

Anda pertama kali dikehendaki mendapatkan visa pekerjaan Kanada dan kemudian memohon visa kerja. Terbukti dengan namanya, visa kerja LMIA berdasarkan pekerjaan anda di Kanada. Majikan anda di Kanada akan membantu anda untuk melamar kategori ini. Visa kerja juga merupakan pintu masuk yang sangat biasa untuk mendapatkan kediaman tetap di Kanada.

 1. Visa Pelabur Kanada

Individu yang mempunyai pengalaman menjalankan perniagaan mereka sendiri dan mempunyai nilai bersih yang tinggi layak untuk kategori ini. Ini membolehkan pemohon menyumbang kepada ekonomi negara dan membantunya berkembang. Selain mempunyai nilai bersih yang tinggi, pemohon juga harus bersedia sepenuh hati untuk membuat pelaburan besar.

Bagaimana cara berhijrah ke Amerika Syarikat dari Kanada?

Setelah anda mempunyai kewarganegaraan Kanada , anda boleh berhijrah ke Amerika Syarikat dengan mudah. Orang Kanada benar-benar mempunyai kelebihan di sini berbanding dengan warga negara lain. Terdapat 5 kategori visa di mana anda boleh berhijrah ke Amerika Syarikat.

 1. TN Visa

Visa TN dirancang untuk orang Kanada dan orang Mexico yang bersedia menetap di Amerika Syarikat. Tugas yang anda lakukan mesti disenaraikan di NAFTA (Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara) untuk mendapatkan visa. Walau bagaimanapun, visa itu bukan untuk penduduk tetap Kanada dan hanya untuk profesional NAFTA yang tidak berhijrah.

 1. Visa Pemindahan Antara Syarikat L-1

L-1 Visa adalah untuk individu yang mempunyai pengalaman bekerja untuk anak syarikat, sekutu, ibu bapa, atau cawangan mana-mana syarikat AS yang berada di luar AS. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman bekerja di syarikat seperti itu. L-1 lebih disukai oleh banyak orang kerana fakta bahawa ia tidak mempunyai kuota.

 1. Visa E-1 dan E-2

Anda boleh memohon visa E-1 dengan tujuan utama menjalankan perdagangan antarabangsa di AS. Perdagangan boleh melibatkan produk ketara atau tidak ketara. Pemegang E-1 vis juga boleh membawa pasangan mereka dan anak-anak yang belum berkahwin di bawah usia 21 tahun. Walau bagaimanapun, hanya pasangan yang boleh bekerja melalui kategori ini dan anak-anak tidak dibenarkan bekerja.

Anda layak mendapat visa E-2 jika anda mempunyai dana yang cukup untuk menetapkan perniagaan atau pejabat di Amerika Syarikat. Visa E-2 dapat diperpanjang untuk jangka masa yang tidak ditentukan. Walau bagaimanapun, ia tidak memastikan Kad Hijau.

Kesimpulannya

Walaupun berhijrah ke Kanada terdengar seperti proses yang membebankan, ia menjadi cepat dengan berunding dengan peguam dan perunding yang tepat. Pastikan kes anda dikendalikan oleh individu yang cekap dan pintar. Yang terpenting, pastikan anda mempunyai mata yang mencukupi agar permohonan anda dapat diterima.

Untuk bantuan dan pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi pasukan kami.