Setiap orang mempunyai saat-saat kealpaan dari semasa ke semasa, terutama ketika hidup sibuk.

Walaupun ini benar-benar normal, memori yang lemah boleh membuat anda kecewa.

Genetik berperanan dalam kehilangan ingatan, terutamanya dalam keadaan neurologi yang teruk seperti penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa diet dan gaya hidup juga dapat memberi kesan besar pada ingatan.

Berikut adalah 14 kaedah berasaskan bukti untuk meningkatkan ingatan anda secara semula jadi.

1. Makan Kurang Gula

Makan gula yang terlalu banyak telah dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan dan penyakit kronik, termasuk penurunan kognitif.

Kajian menunjukkan bahawa diet yang mengandung gula dapat menyebabkan ingatan yang lemah dan pengurangan jumlah otak, terutama di kawasan otak yang menyimpan memori jangka pendek.

Sebagai contoh, kajian ke atas lebih dari 4,000 orang mendapati bahawa mereka yang menggunakan lebih banyak minuman bergula seperti soda mempunyai jumlah otak yang lebih rendah dan ingatan yang lebih rendah rata-rata berbanding dengan mereka yang kurang minum gula.

Mengurangkan gula bukan sahaja membantu ingatan anda tetapi juga meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

RINGKASAN Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap mengonsumsi gula tambahan dalam jumlah besar mungkin mempunyai daya ingatan yang lebih lemah dan jumlah otak yang lebih rendah daripada mereka yang kurang mengambil gula.

2. Cuba suplemen minyak ikan

Minyak ikan kaya dengan asid lemak omega-3, asid eicosapentaenoic (EPA), dan asid docosahexaenoic (DHA).

Lemak ini terbukti penting untuk kesihatan secara keseluruhan dan terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, mengurangkan keradangan, menghilangkan tekanan dan kegelisahan, dan penurunan mental yang perlahan.

Banyak kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan dan minyak ikan dapat meningkatkan daya ingatan, terutama pada orang tua.

Kajian terhadap 36 orang tua dengan gangguan kognitif ringan mendapati bahawa ingatan jangka pendek dan skor kerja meningkat secara mendadak setelah mengambil suplemen minyak ikan pekat selama 12 bulan.

Satu lagi tinjauan baru-baru ini terhadap 28 kajian mendapati bahawa ketika orang dewasa dengan gejala kehilangan ingatan ringan mengambil suplemen yang tinggi dalam DHA dan EPA, seperti minyak ikan, mereka mengalami peningkatan dalam memori episodik.

DHA dan EPA keduanya penting untuk kesihatan dan fungsi otak dan juga membantu mengurangkan keradangan di dalam badan, yang telah dikaitkan dengan penurunan kognitif.

RINGKASAN Makanan tambahan ikan dan minyak ikan kaya dengan asid lemak omega-3 EPA dan DHA. Penggunaannya dapat membantu meningkatkan ingatan jangka pendek, bekerja, dan episodik, terutama pada orang tua.

3. Luangkan masa untuk bertafakur

Amalan meditasi boleh memberi banyak kesan positif kepada kesihatan anda.

Ia mempunyai kesan yang menenangkan dan menenangkan, dan mengurangkan tekanan dan kesakitan, menurunkan tekanan darah, dan bahkan meningkatkan ingatan.

Sejujurnya, refleksi telah muncul untuk memperluas masalah redup di otak. Bahan kelabu mengandungi badan sel neuron.

Dengan bertambahnya usia, bahan kelabu semakin berkurang, yang memberi kesan negatif terhadap ingatan dan kognisi.

Teknik meditasi dan relaksasi telah ditunjukkan untuk meningkatkan ingatan jangka pendek pada orang dari semua peringkat umur, dari orang berusia 20 hingga orang tua.

Sebagai contoh, satu kajian menunjukkan bahawa pelajar Taiwan yang melakukan amalan meditasi seperti kesedaran mempunyai memori kerja spasial yang jauh lebih baik daripada pelajar yang tidak berlatih meditasi.

Memori kerja spasial adalah keupayaan untuk menyimpan dan memproses maklumat di kepala anda mengenai kedudukan objek di ruang angkasa.

** RINGKASAN ** Meditasi bukan sahaja baik untuk badan anda tetapi juga baik untuk otak anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa meditasi dapat meningkatkan bahan kelabu di otak dan meningkatkan memori kerja spasial.

4. Mengekalkan berat badan yang sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat adalah mustahak untuk kesejahteraan dan merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan badan dan minda anda.

Beberapa penyiasatan telah menetapkan bahawa penyakit perut menjadi faktor bahaya kemerosotan psikologi.

Menariknya, kegemukan sebenarnya boleh menyebabkan perubahan pada gen yang berkaitan dengan ingatan di otak, yang mempengaruhi memori secara negatif.

Ketinggian juga boleh menyebabkan penyumbatan dan kerengsaan insulin, yang mana kedua-duanya boleh mempengaruhi serebrum.

Kajian terhadap 50 orang berusia 18 hingga 35 tahun mendapati bahawa indeks jisim badan yang lebih tinggi dikaitkan dengan prestasi yang jauh lebih rendah pada ujian memori.

Ketinggian juga berkaitan dengan bahaya yang lebih tinggi untuk membangun penyakit Alzheimer, jangkitan reformis yang mengurangkan daya ingatan dan kemampuan intelektual.

RINGKASAN Obesiti adalah faktor risiko penurunan kognitif. Mengekalkan indeks jisim badan dalam julat normal dapat membantu anda mengelakkan pelbagai masalah yang berkaitan dengan kegemukan, termasuk ingatan yang lemah.

5. Cukup Tidur

Kurang tidur yang betul telah dikaitkan dengan ingatan yang lemah selama beberapa waktu.

Tidur memainkan peranan penting dalam penyatuan ingatan, proses di mana ingatan jangka pendek dikuatkan dan berubah menjadi kenangan jangka panjang.

Kajian menunjukkan bahawa jika anda kurang tidur, ia boleh menjejaskan ingatan anda secara negatif.

Sebagai contoh, satu kajian melihat kesan tidur pada 40 kanak-kanak berumur 10 hingga 14 tahun.

Sekumpulan kanak-kanak dilatih untuk ujian memori pada waktu petang, kemudian diuji keesokan harinya setelah tidur malam. Kumpulan yang lain dilatih dan diuji pada hari yang sama, tanpa tidur antara latihan dan ujian.

Kumpulan yang tidur antara latihan dan ujian menunjukkan prestasi memori 20% lebih baik.

Kajian lain mendapati bahawa jururawat yang bekerja shift malam membuat lebih banyak kesilapan matematik dan 68% mendapat markah lebih rendah pada ujian ingatan berbanding perawat yang bekerja pada waktu siang.

Pakar kesihatan mengesyorkan agar orang dewasa tidur tujuh hingga sembilan jam setiap malam untuk kesihatan yang optimum.

RINGKASAN Kajian secara konsisten menghubungkan tidur yang mencukupi dengan prestasi ingatan yang lebih baik. Tidur membantu menyatukan kenangan. Sekiranya anda berehat dengan baik, anda mungkin boleh melakukan ujian memori dengan lebih baik berbanding kurang tidur.

6. Amalkan Kesedaran

Kesedaran adalah keadaan mental di mana anda memusatkan perhatian pada keadaan semasa dengan menjaga kesedaran tentang persekitaran dan emosi anda.

Kesedaran digunakan dalam meditasi, tetapi keduanya tidak sama dan sama. Meditasi adalah latihan yang lebih formal, sementara perhatian adalah kebiasaan mental yang boleh anda gunakan dalam situasi apa pun.

Kajian telah membuktikan bahawa penjagaan sangat berkesan dalam mengurangkan tekanan dan meningkatkan fokus dan ingatan.

Kajian terhadap 293 pelajar psikologi menunjukkan bahawa mereka yang mendapat latihan kesedaran meningkatkan prestasi ingatan-ingatan ketika mengingat objek berbanding dengan pelajar yang tidak mendapat latihan kesedaran.

Kesedaran juga dikaitkan dengan risiko penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia dan peningkatan kesejahteraan psikologi secara keseluruhan.

Masukkan teknik kesedaran ke dalam rutin harian anda dengan lebih memperhatikan keadaan anda sekarang, memfokuskan pada pernafasan anda, dan mengatur kembali perhatian anda dengan lembut ketika fikiran anda berkeliaran.

RINGKASAN Mempraktikkan teknik perhatian telah dikaitkan dengan peningkatan prestasi ingatan. Kesedaran juga dikaitkan dengan penurunan penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia.

7. Minum alkohol kurang

Mengonsumsi terlalu banyak minuman beralkohol boleh membahayakan kesihatan anda dalam beberapa cara dan boleh mempengaruhi ingatan anda secara negatif.

Minum minuman keras adalah corak minum yang meningkatkan tahap alkohol darah anda menjadi 0.08 gram per ml atau lebih. Kajian menunjukkan bahawa ia mengubah otak dan membawa kepada kekurangan memori.

Kajian terhadap 155 pelajar baru mendapati bahawa pelajar yang menggunakan enam atau lebih minuman dalam jangka masa pendek, sama ada mingguan atau bulanan, menghadapi masalah dengan ujian peringatan segera dan tertunda, berbanding dengan pelajar yang tidak pernah minum alkohol.

Alkohol mempunyai kesan neurotoksik pada otak. Episod berulang minum boleh merosakkan hippocampus, bahagian otak yang memainkan peranan penting dalam ingatan.

Walaupun satu atau dua minuman sihat sekali-sekala, mengelakkan minum berlebihan adalah cara pintar untuk melindungi ingatan anda.

RINGKASAN Alkohol mempunyai kesan neurotoksik pada otak, termasuk penurunan ingatan. Kadang-kadang minum sederhana tidak menjadi masalah, tetapi minum berlebihan boleh merosakkan hippocampus anda, kawasan utama otak anda yang berkaitan dengan ingatan.

8. Latih otak anda

Melatih kemahiran kognitif anda dengan bermain permainan otak adalah cara yang menyeronokkan dan berkesan untuk menguatkan ingatan anda.

Teka-teki silang kata, permainan ingat perkataan, Tetris, dan bahkan aplikasi mudah alih latihan memori adalah cara terbaik untuk meningkatkan memori.

Kajian terhadap 42 orang dewasa dengan gangguan kognitif ringan mendapati bahawa bermain dengan aplikasi latihan otak selama lapan jam dalam tempoh empat minggu meningkatkan prestasi pada ujian memori.

Kajian lain terhadap 4,715 orang mendapati bahawa memori jangka pendek, memori kerja, fokus, dan penyelesaian masalah meningkat dengan ketara jika dibandingkan dengan kumpulan kawalan ketika mereka menyelesaikan 15 minit program latihan otak dalam talian sekurang-kurangnya lima hari seminggu.

Permainan latihan otak juga terbukti dapat mengurangkan risiko demensia pada orang dewasa yang lebih tua.

RINGKASAN Permainan yang mencabar otak anda dapat membantu anda meningkatkan ingatan dan bahkan mengurangkan risiko demensia.

9. Kurangkan karbohidrat halus

Makan sejumlah besar karbohidrat halus seperti kek, bijirin, kue, nasi putih, dan roti putih boleh merosakkan ingatan anda.

Makanan ini mempunyai indeks glisemik tinggi, yang bermaksud bahawa tubuh mencerna karbohidrat ini dengan cepat, yang menyebabkan peningkatan kadar gula darah

Kajian menunjukkan bahawa diet barat, tinggi karbohidrat halus, dikaitkan dengan demensia, penurunan kognitif, dan penurunan fungsi kognitif.

Kajian terhadap 317 anak yang sihat mendapati bahawa mereka yang menggunakan lebih banyak karbohidrat yang diproses seperti beras putih, pasta, dan makanan segera mengalami penurunan keupayaan kognitif, termasuk ingatan jangka pendek dan bekerja yang lebih buruk

Kajian lain menunjukkan bahawa orang dewasa yang menggunakan bijirin sarapan siap makan setiap hari mempunyai fungsi kognitif yang lebih rendah daripada mereka yang kurang menggunakan bijirin.

RINGKASAN Seperti gula tambahan, karbohidrat halus menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat, yang boleh merosakkan otak anda dari masa ke masa. Makanan tinggi karbohidrat halus dikaitkan dengan demensia, penurunan kognitif, dan penurunan fungsi otak.

10. Dapatkan tahap vitamin D anda diuji

Vitamin D adalah nutrien penting yang memainkan banyak peranan penting dalam tubuh.

Tahap vitamin D yang rendah telah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penurunan fungsi kognitif.

Satu kajian yang mengikuti 318 orang dewasa yang lebih tua selama lima tahun mendapati bahawa mereka yang mempunyai tahap vitamin D darah kurang dari 20 nanogram per ml kehilangan ingatan dan kemahiran kognitif lain lebih cepat daripada mereka yang mempunyai tahap vitamin D normal.

Tahap vitamin D yang rendah juga dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi.

Kekurangan vitamin D sangat biasa, terutama pada iklim yang lebih sejuk dan pada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap. Bercakap dengan doktor anda mengenai ujian darah untuk mengetahui sama ada anda memerlukan suplemen vitamin D.

RINGKASAN Kekurangan nutrien D adalah perkara biasa, terutama pada lingkungan yang lebih dingin, dan telah dikaitkan dengan penurunan intelektual dan demensia yang berkaitan dengan usia. Sekiranya anda berpendapat bahawa tahap vitamin D anda rendah, tanyakan kepada doktor anda untuk ujian darah.

Dapatkan jawapan daripada ahli terapi dalam beberapa minit, bila-bila masa

Adakah anda mempunyai soalan perubatan? Berhubung dengan ahli terapi yang berpengalaman dan bertauliah dalam talian atau melalui telefon. Pediatrik dan pakar yang berbeza juga boleh diakses sepanjang hari, setiap hari.

11. Bersenam Lebih Banyak

Latihan penting untuk kesejahteraan fizikal dan psikologi secara umum. Cari penyelesaian daripada penasihat dalam beberapa minit, bila-bila masa

Penyelidikan telah membuktikan bahawa ia bermanfaat untuk otak dan dapat membantu meningkatkan ingatan pada orang dari semua peringkat usia, dari kanak-kanak hingga orang dewasa yang lebih tua.

Sebagai contoh, kajian terhadap 144 orang berusia 19 hingga 93 tahun menunjukkan bahawa satu sesi senaman sederhana selama 15 minit dengan basikal pegun menghasilkan peningkatan prestasi kognitif, termasuk ingatan, pada semua usia.

Banyak kajian menunjukkan bahawa senaman dapat meningkatkan rembesan protein neuroprotektif dan meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan neuron, yang membawa kepada kesihatan otak yang lebih baik.

Bersenam secara berkala pada usia 40-an juga dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih rendah di kemudian hari.

RINGKASAN Latihan mempunyai faedah luar biasa untuk seluruh badan anda, termasuk otak anda. Walaupun senaman sederhana untuk jangka masa pendek terbukti dapat meningkatkan prestasi kognitif, termasuk ingatan, di semua peringkat umur.

12. Pilih makanan anti-radang

Memakan makanan yang tinggi makanan anti-radang dapat meningkatkan ingatan anda.

Antioksidan membantu menurunkan keradangan dalam badan dengan mengurangkan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Anda boleh menggunakan antioksidan dalam makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan teh.

Kajian baru-baru ini terhadap sembilan kajian yang melibatkan lebih daripada 31,000 orang mendapati bahawa mereka yang makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai risiko penurunan kognitif dan demensia yang lebih rendah daripada individu yang memakan lebih sedikit makanan berkhasiat ini.

Beri kaya dengan antioksidan seperti flavonoid dan antosianin. Makan boleh menjadi kaedah terbaik untuk mencegah kehilangan ingatan.

Kajian lebih daripada 16,000 wanita menunjukkan bahawa mereka yang paling banyak menggunakan blueberry dan stroberi mengalami penurunan kognitif dan kehilangan ingatan yang lebih lambat daripada wanita yang makan lebih sedikit buah beri.

RINGKASAN Makanan anti-radang sangat baik untuk otak anda, terutama buah beri dan makanan lain yang tinggi antioksidan. Untuk memasukkan lebih banyak makanan anti-radang dalam makanan anda, anda tidak boleh salah dengan memakan pelbagai buah dan sayur-sayuran.

13. Pertimbangkan Curcumin

Curcumin adalah sebatian yang terdapat dalam fokus tinggi pada akar kunyit. Ia adalah salah satu kategori sebatian yang disebut polifenol.

Ia adalah antioksidan yang kuat dan memberikan kesan anti-radang yang kuat pada badan.

Sejumlah kajian haiwan mendapati bahawa kurkumin mengurangkan kerosakan oksidatif dan keradangan di otak, dan juga mengurangkan jumlah plak amiloid. Ini berkumpul di neuron dan menyebabkan kematian sel dan tisu, menyebabkan kehilangan ingatan.

Sebenarnya, pembentukan plak amiloid boleh berperanan dalam perkembangan penyakit Alzheimer.

Walaupun lebih banyak kajian manusia diperlukan mengenai kesan kurkumin pada ingatan, kajian haiwan menunjukkan mungkin berkesan dalam meningkatkan memori dan mencegah penurunan kognitif.

RINGKASAN Curcumin adalah antioksidan yang kuat. Kajian haiwan menunjukkan bahawa ia mengurangkan keradangan dan plak amiloid di otak. Walau bagaimanapun, lebih banyak penerokaan diperlukan pada orang.

14. Tambahkan Sebilangan Kakao ke dalam Makanan Anda

Koko tidak hanya enak tetapi juga berkhasiat dan memberikan antioksidan yang kuat yang disebut flavonoid. Kajian menunjukkan bahawa flavonoid sangat bermanfaat untuk otak.

Mereka dapat membantu merangsang pertumbuhan saluran darah dan neuron dan meningkatkan aliran darah di bahagian otak yang berkaitan dengan ingatan.

Kajian terhadap 30 orang yang sihat mendapati bahawa mereka yang menggunakan coklat gelap yang mengandungi 720 mg flavonoid koko menunjukkan daya ingatan yang lebih baik berbanding dengan mereka yang menggunakan coklat putih tanpa flavonoid koko.

Untuk memanfaatkan coklat sepenuhnya, pilih coklat gelap dengan kandungan koko 70% koko atau lebih tinggi. Ini akan membantu memastikan bahawa ia mengandungi jumlah antioksidan yang lebih besar seperti flavonoid.

RINGKASAN Kakao kaya dengan antioksidan yang dapat membantu meningkatkan prestasi ingatan. Pastikan memilih coklat gelap dengan 70% koko atau lebih untuk dos antioksidan pekat.

Garisan bawah

Terdapat banyak cara yang menyeronokkan, sederhana, dan bahkan lazat untuk meningkatkan ingatan anda. Melakukan senaman minda dan badan anda, menikmati coklat yang berkualiti, dan mengurangkan jumlah gula tambahan dalam diet anda adalah teknik yang hebat. Cuba tambahkan beberapa petua berasaskan sains ini untuk rutin harian anda untuk meningkatkan kesihatan otak anda dan menjaga ingatan anda dalam keadaan puncak.

Perkembangan yang lebih baik dalam fakta otak dikenali sebagai peningkatan ingatan. Peningkatan ingatan adalah proses menguatkan ingatan seseorang. Kekurangan memori, kehilangan ingatan yang berkaitan dengan usia, dan individu yang berusaha mengembangkan ingatannya sendiri semuanya menyumbang kepada kajian bagaimana cara terbaik untuk membantu orang meningkatkan ingatan mereka. Kajian juga berusaha untuk menentukan pemboleh ubah apa yang mempengaruhi memori dan pemahaman.

Beberapa pendekatan telah digunakan untuk meningkatkan memori, termasuk persiapan kognitif, psikofarmakologi, diet, kawalan tekanan, dan latihan. Setiap pendekatan berpotensi mempengaruhi memori dengan cara itu. Neuroimaging juga memberikan data neurobiologi yang mengesahkan cara holistik di mana memori dapat ditingkatkan.

Punca Kehilangan Ingatan

Slip dalam ingatan kadang-kadang menjengkelkan, menjengkelkan, dan membimbangkan. Mereka akan menimbulkan ketakutan terhadap demensia atau penyakit Alzheimer jika mereka muncul lebih daripada yang sepatutnya. Tetapi ada sebab-sebab pelupa yang dapat diubati. Terdapat sebab-sebab kehilangan ingatan yang popular, termasuk

1. Kurang Tidur

Sumber kealpaan terbesar yang tidak dihargai mungkin tidak cukup tidur. Tidur nyenyak yang sangat sedikit juga boleh mengakibatkan perubahan mood dan kegelisahan, yang seterusnya menimbulkan masalah ingatan.

2. Ubat

Ingatan mungkin dipengaruhi oleh ubat penenang, opioid, beberapa pil tekanan darah, dan ubat-ubatan lain, biasanya dengan mendorong penenang atau ketidakpastian. Itu sukar untuk memperhatikan kandungan baru.

Sekiranya anda fikir ubat baru menghilangkan tekanan dari ingatan anda, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda. Biasanya ada alternatif yang ada, kerana Cimetidine boleh diganti dengan Lansoprazole atau Esmoprazole.

3. Tiroid kurang aktif

Ingatan boleh terganggu oleh tiroid yang goyah (serta mengganggu tidur dan menyebabkan kemurungan, yang keduanya boleh menjadi sumber pelupa). Sekiranya tiroid menjalankan tugasnya dengan betul, ujian darah cepat akan dinyatakan.

4. Pengambilan Alkohol

Meminum alkohol terlalu banyak akan, walaupun kesan alkohol telah hilang, akan merosakkan ingatan jangka pendek. Walaupun "terlalu cepat" berbeza dari orang ke orang, lebih baik mematuhi saranan untuk tidak lebih dari dua minuman untuk lelaki sehari dan tidak lebih dari satu untuk wanita setiap hari. 1.5 auns (1 gelas tembakan) minuman keras 80 kalis, 5 auns wain, atau 12 ons bir biasanya digambarkan sebagai satu koktel.

5. Tekanan Dan Kebimbangan

Apa sahaja yang menjadikannya lebih sukar untuk fokus dan mengunci data dan pengetahuan baru akan menimbulkan masalah dengan ingatan. RUU itu penuh dengan ketegangan dan ketakutan. Kedua-duanya dapat bersaing dengan tumpuan dan menyekat kenangan baru atau pengambilan yang lama daripada berkembang.

6. Kemurungan

Kesedihan yang menyekat, kurang memandu, dan mengurangkan keseronokan dalam perkara yang biasanya anda nikmati adalah tanda-tanda kemurungan yang biasa. Pelupa juga boleh menjadi tanda, atau akibat dari, kemurungan.

Perlu berbincang dengan doktor jika kekurangan ingatan mengganggu anda, untuk melihat apakah ada pencetus yang boleh ditarik balik yang menjadi punca masalah. Sesuatu seperti tidur lebih lama, mengubah resep, atau program untuk menghilangkan tekanan mungkin mengembalikan ingatan anda pada landasan yang betul.

MAKANAN UNTUK MENINGKATKAN MEMORI

Otak anda adalah masalah besar. Ia berperanan menjaga jantung anda berdegup dan paru-paru bernafas sebagai teras kawalan badan anda dan membantu anda beralih, merasa dan ingat. Itulah sebabnya menjaga otak dalam keadaan operasi yang optimum adalah perkara yang bijak.

Dalam menjaga keseimbangan otak, makanan yang anda makan berperanan dan dapat memperkuat fungsi mental tertentu, seperti ingatan dan perhatian.

1. Ikan Berlemak

Ikan berlemak selalu berada di kedudukan teratas dalam senarai ketika individu bercakap tentang makanan otak. Salmon, trout dan sardin, keduanya merupakan sumber lemak omega-3 yang kaya termasuk dalam kategori makanan ini.

Sekitar 60 peratus otak anda terdiri daripada lemak, dan bentuk omega-3 adalah separuh daripada lemak itu. Untuk menghasilkan sel otak dan saraf, otak menggunakan omega-3 dan lemak ini penting untuk pembelajaran dan ingatan. Omega 3-s juga menawarkan beberapa kelebihan tambahan kepada otak.

i. Mereka boleh, untuk satu perkara, melambatkan kemerosotan mental yang berkaitan dengan usia dan membantu mengelakkan penyakit Alzheimer.

ii. Tidak mempunyai cukup omega-3 dikaitkan dengan gangguan pembelajaran, dan juga kemurungan, di sisi lain.

iii. Makanan ikan nampaknya mempunyai kesan kesihatan yang positif pada umumnya.

iv. Satu penyelidikan menunjukkan bahawa individu yang sering makan ikan goreng atau panggang mempunyai lebih banyak masalah kelabu di otak mereka. Sebilangan besar sel saraf yang mengatur pengambilan keputusan, ingatan dan empati terdapat dalam masalah abu-abu.

v. Secara keseluruhan, untuk kesejahteraan otak, ikan berlemak adalah alternatif yang luar biasa.

2. Kopi

Sekiranya sorotan pagi anda adalah kopi, anda pasti gembira mengetahui bahawa ia sihat untuk anda. Otak disokong oleh dua bahan utama kopi: kafein dan antioksidan. Pelbagai kesan menguntungkan pada otak disebabkan oleh kafein dalam kopi, termasuk:

i. Makluman yang meningkat

Dengan menyekat adenosine, utusan kimia yang membuat anda letih, kafein membuat otak sentiasa berjaga-jaga.

ii. Mood yang bertambah baik

Beberapa neurotransmitter yang “sedap”, seperti serotoninin, malah boleh menaikkan kafein.

iii. Kepekatan yang Diasah

Satu kajian menunjukkan bahawa ketika peserta mengkonsumsi satu kopi besar pada waktu pagi atau jumlah yang lebih kecil pada siang hari, mereka lebih berkesan dalam tugas yang melibatkan perhatian.

Dalam jangka masa panjang, pengambilan kopi sering dikaitkan dengan penurunan risiko gangguan neurologi seperti Parkinson dan Alzheimer. Ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh kepekatan antioksidan yang tinggi dalam kopi.

3. Blueberry

Blueberry, termasuk yang khusus untuk otak anda, mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

i. Anthocyanins, kategori sebatian tumbuhan dengan sifat anti-radang dan antioksidan, disediakan oleh blueberry dan beri berwarna lain.

ii. Antioksidan, faktor yang boleh menyebabkan penuaan otak dan gangguan neurodegeneratif berfungsi melawan tekanan oksidatif dan keradangan.

iii. Sebarang antioksidan terbukti berkumpul di otak dalam blueberry dan membantu meningkatkan hubungan sel otak.

iv. Ujian haiwan mendapati bahawa blueberry membantu meningkatkan memori dan juga dapat menunda kemerosotan memori jangka pendek.

v. Cuba semburkan atau sapukan pada smoothie pada sarapan pagi anda.

4. Kunyit

Kunyit baru-baru ini menimbulkan banyak kegembiraan. Bahan utama dalam serbuk kari, rempah kuning pekat ini mempunyai pelbagai manfaat untuk otak. Telah ditunjukkan bahawa kurkumin, bahan aktif dalam kunyit, melintasi penghalang darah-otak, yang bermaksud dapat menembus otak secara langsung dan membantu sel-sel di sana. Ia adalah sebatian antioksidan dan anti-radang yang berkesan yang sesuai dengan kelebihan otak berikut.

i. Semoga Bermanfaat Memori

Pada individu dengan Alzheimer, kurkumin dapat membantu meningkatkan ingatan. Plak amiloid yang merupakan ciri gangguan ini juga dapat membantu menghilangkannya.

ii. Meringankan Kemurungan

Ini meningkatkan serotonin dan dopamin, yang kedua meningkatkan mood. Selama enam minggu, satu kajian menunjukkan kurkumin menunjukkan tanda-tanda kemurungan yang hampir sama dengan antidepresan.

iii. Membantu sel otak baru tumbuh

Curcumin meningkatkan faktor neurotrofik yang berasal dari otak, suatu bentuk hormon pertumbuhan yang membantu mengembangkan sel-sel otak. Ini dapat membantu melambatkan kemerosotan mental yang berkaitan dengan usia, tetapi penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

5. Brokoli

Brokoli dipenuhi dengan sebatian tumbuhan yang kuat, termasuk antioksidan.

i. Ia juga sangat kaya dengan vitamin K, yang menawarkan 1 cawan (91 gram) hidangan (27) lebih daripada 100% Pengambilan Harian yang Disyorkan (RDI).

ii. Untuk membentuk sphingolipid, sejenis lemak yang dimasukkan ke dalam sel otak, vitamin larut lemak ini sangat penting.

iii. Pada orang dewasa yang lebih tua, beberapa kajian mengaitkan pengambilan vitamin K yang lebih tinggi dengan peningkatan ingatan.

iv. Selain vitamin K, brokoli mengandungi pelbagai sebatian yang memberikannya sifat anti-radang dan antioksidan yang dapat membantu melindungi otak dari bahaya.

6. Biji Labu

Biji labu mengandungi antioksidan kuat yang melindungi tubuh dan otak dari kerosakan radikal bebas. Mereka juga merupakan sumber magnesium, besi, zink dan tembaga yang sempurna. Untuk kesejahteraan otak, setiap nutrien ini penting:

i. Zink

Untuk isyarat saraf, aspek ini penting. Banyak gangguan neurologi berkaitan dengan kekurangan zink, termasuk penyakit Alzheimer, kemurungan dan penyakit Parkinson.

ii. Magnesium

Untuk pembelajaran dan ingatan, magnesium adalah penting. Banyak gangguan psikiatri, termasuk migrain, kemurungan dan kejang, dikaitkan dengan tahap magnesium yang rendah.

iii. Tembaga

Untuk mengatur impuls saraf dengan lebih baik, otak menggunakan tembaga. Dan ada kemungkinan lebih besar penyakit neurodegeneratif, termasuk Alzheimer, ketika kadar tembaga tidak stabil.

iv. Besi

Kabut otak dan pengurangan kawalan otak juga dicirikan oleh kekurangan zat besi.

7. Teh Hijau

Kafein dalam teh hijau, seperti halnya kopi, meningkatkan aktiviti otak. Pada kenyataannya, kewaspadaan, kecekapan, ingatan dan tumpuan telah ditingkatkan. Namun teh hijau juga mempunyai ciri-ciri lain yang menjadikannya minuman yang sihat otak.

Salah satunya adalah L-theanine, asid amino yang dapat melewati penghalang darah-otak dan meningkatkan fungsi neurotransmitter GABA, yang membantu mengurangkan ketakutan dan membuat anda merasa lebih selesa.

i. Kekuatan gelombang alfa di otak juga meningkat dengan L-theanine, yang membuat anda santai tanpa mengantuk.

ii. Satu kajian mendapati bahawa dengan mengatasi kesan kafein yang menenangkan, L-theanine dalam teh hijau akan membantu anda berehat.

iii. Ia juga tinggi polifenol dan antioksidan yang dapat menghambat kemerosotan mental di otak dan mengurangi kemungkinan Alzheimer dan Parkinson.

iv. Teh hijau juga terbukti dapat meningkatkan ingatan.

LATIHAN UNTUK MENINGKATKAN MEMORI

Terdapat beberapa latihan dunia nyata yang sederhana untuk mengasah otak dan meningkatkan ingatan, termasuk

1. Pandu laluan baru pulang

Seperti asas latihan ini, ia mengaktifkan otak dengan mengambil jalan pulang yang berbeza. Untuk menavigasi jalan, Anda terpaksa menggunakan lebih banyak indera, yang membuat otak anda tetap waspada dan bukannya berkeliling tanpa berfikir atau beroperasi di jalan umum.

2. Ulangi dengan kuat

Sangat mustahak untuk menahan rasa bosan dan kebosanan agar otak tetap tajam, kata Eagleman. Teka-teki silang kata yang mudah dan permainan kata lain seperti scrabble, menyusun semula huruf dan mencipta sebanyak mungkin perkataan, menenangkan otak dan meningkatkan ingatan.

3. Main catur

Permainan strategi penambahbaikan otak lain seperti catur dan pemeriksa, jangan lupa bermain. Permainan berasaskan logik dengan angka seperti Sudoku akan memastikan otak sentiasa cergas.

4. Belajar alat muzik

Mula memainkan alat muzik. Kajian menunjukkan bahawa bermanfaat bagi minda yang sudah tua untuk mengalami sesuatu yang segar dan kompleks dalam jangka masa yang lebih lama.

5. Belajar bahasa asing

Dalam talian atau di pusat pendidikan terdekat, ikuti kursus bahasa asing. Ia akan menajamkan otak dan meremajakannya.

6. Lakukan tugas dengan mata tertutup

Dengan mata tertutup, cubalah mencuci pinggan, mengatur cucian atau mandi. Untuk menyelesaikan pekerjaan, ini akan menyebabkan otak menggunakan jalur neuron lain. Jelas, dengan mata yang tertutup, jangan melakukan sesuatu yang akan membahayakan sesiapa atau diri anda.

PERMAINAN UNTUK MENINGKATKAN MEMORI

Terdapat beberapa permainan otak di aplikasi atau laman web untuk mempertajam otak dan meningkatkan ingatan, termasuk:

1. Lumositi

Salah satu perkhidmatan kecergasan otak dan kecergasan tingkah laku yang paling maju adalah Lumosity. Untuk bermain tiga permainan sehari, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma, atau memilih program premium untuk tawaran selanjutnya. Walau apa pun, anda boleh mengikuti perkembangan dan persembahan anda.

Penyelarasan otak dan sukan kesihatan mental, penilaian, dan latihan yang menyenangkan di Lumosity disahkan oleh penyelidikan. Di laman web, anda boleh memainkannya atau memuat turun aplikasi iOS dan Android percuma. Lumosity kini mempunyai aplikasi bernama Lumosity Mind untuk tidur dan penuh perhatian.

2. Tanda silang kata

Kata silang adalah guru otak klasik, mengakses dari beberapa peringkat maklumat bukan sahaja bahasa lisan tetapi ingatan. Terdapat beberapa cara, baik dalam talian maupun di luar, untuk melaksanakan teka-teki silang kata.

Sekiranya anda mempunyai surat khabar tempatan, hampir selalu ada kata silang untuk anda. Atau dapatkan buku silang kata yang sesuai dengan tahap kemampuan dan keinginan anda. Dalam talian atau melalui perisian percuma atau murah, anda juga dapat mencari beberapa pilihan untuk teka-teki silang kata. Dial boleh didapati di laman web AARP.

3. Meninggikan

Untuk bermain 35 permainan latihan otak yang berbeza (dan dikira), yang mempunyai suasana pendidikan yang tinggi, anda perlu memuat turun aplikasi. Ia percuma (dengan pembelian dalam aplikasi) dan terdapat puluhan ribu penilaian lima bintang yang tersedia di kedua-dua model iOS dan Android.

Membaca, menulis, mendengar, dan matematik adalah fokus permainan Elevate, dan anda boleh menyesuaikan latihan anda untuk memberi tumpuan kepada bidang apa sahaja yang anda mahukan. Anda dapat memetakan kemajuan anda, seperti di kebanyakan permainan otak lain, dan melihat apakah kemampuan anda bertambah baik.

4. Puncak

Puncak adalah satu-satunya pilihan aplikasi sahaja yang menawarkan permainan otak untuk membantu anda menumpukan perhatian pada daya tumpuan, ingatan, penyelesaian masalah, ketahanan mental, dan lebih banyak fungsi kognitif (tersedia untuk iOS dan Android).

Anda mungkin terinspirasi dengan memerhatikan apa yang anda lakukan terhadap pengguna lain sekiranya anda adalah individu yang kompetitif. Perisian ini percuma untuk dimuat turun, tetapi lebih banyak ciri dibuka dengan keahlian yang berpatutan.

5. Braingle

Laman web percuma Braingle menawarkan lebih dari 15,000 teka-teki, cabaran, dan penggoda otak lain, serta komuniti pemain dalam talian, yang mengaku memiliki pilihan penggoda otak terbesar di dunia.

Untuk memberi otak anda senaman yang hebat, anda juga boleh membuat teka-teki anda sendiri. Braingle mempunyai pelbagai penawaran, dari ilusi optik, cypher dan kata laluan, dan kuiz untuk hal-hal sepele.

KESIMPULAN

Ingatan adalah jumlah keseluruhan dari apa yang kita ingat dan memberi kita kemampuan untuk belajar dan mengadopsi dari pengalaman sebelumnya dan juga untuk membina hubungan. Ini adalah kemampuan untuk mengingat pengalaman masa lalu dan kekuatan proses mengingat kembali fikiran yang telah dipelajari sebelumnya, kemahiran dan kebiasaan kesan. Ia dapat diasah dengan diet, senaman dan rawatan. Tetapi ubat-ubatan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, cara-cara semula jadi harus digunakan.

Ketahui cara meningkatkan memori dan fahami cara menggunakan instrumen ini untuk menjadikan aliran kerja menjadi lebih baik. Juga, gunakan petua untuk menjadikan agensi lebih produktif, inovatif dan dengan proses yang ramping. Kerjakan memori anda dan rangsangkan kreativiti, walaupun ketika bekerja di bawah tekanan.

Bagi mereka yang bekerja di bidang kreatif, memahami bagaimana meningkatkan memori boleh menjadi kemahiran menarik untuk mengekalkan prestasi tinggi. Bagi agensi, kualiti ini tidak hanya menyumbang kepada pengurusan dan produktiviti yang lebih baik dalam proses pemantauan, tetapi juga penting bagi mereka yang bekerja di bidang kreatif, yang mendorong inspirasi dan munculnya idea.

Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan 8 petua yang dapat anda terapkan untuk mendapatkan hafalan yang lebih baik. Ambil kesempatan untuk menerapkan tabiat ini, fahami bagaimana memperluas latihan ke seluruh agensi. Oleh itu, anda memanfaatkan kehidupan seharian profesional dan memastikan aliran kerja yang lebih cekap.

1. Selamat menjalani diet dengan kerap

Walaupun pekerjaan di sebuah agensi bersifat intelektual, makanan akan mempengaruhi atau menggemari fungsi otak. Sudah tentu, ini bukan tempat untuk menganjurkan puasa atau memaksa semua orang untuk minum jus hijau dan makan rebung untuk makan tengah hari.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menawarkan kuliah dengan perspektif yang berbeza mengenai kesan makanan terhadap prestasi pekerja.

Perkara yang paling menarik ialah kebanyakan item dalam senarai yang baik untuk menghafal juga mendorong kreativiti. Ini kerana mereka adalah makanan yang menyuburkan otak. Kami dapati dalam senarai ini:

 1. blueberry;
 2. kacang;
 3. kembang kol;
 4. brokoli;
 5. coklat pahit;
 6. teh hijau.

Ia juga baik untuk mengelakkan gula berlebihan, kerana ia menghasilkan pam tenaga yang menghasilkan pembuangan tahap tinggi, bagaimanapun, untuk jangka waktu yang singkat.

Makanan jenis ini juga dikenali sebagai pencuri tenaga. Selain menghalang proses menghafal, otak akan berjalan dengan lebih perlahan.

2. Buat irama untuk meningkatkan ingatan

Untuk memahami kepentingan irama, pertama anda perlu mengetahui bagaimana proses menghafal berlaku. Kita boleh mengatakan bahawa hafalan berlaku dalam 3 peringkat yang berbeza.

Pada mulanya, yang dikenali sebagai tempoh pemerolehan , kami terdedah kepada maklumat atau fakta untuk pertama kalinya. Ini adalah ketika pengalaman berlaku dan dari itu, anda menyerap semua pembelajaran tentang situasi tertentu.

Kemudian, kita melalui proses asimilasi . Dengan banyaknya rangsangan yang selalu dilakukan otak, tidak mungkin menyimpan semua yang berlaku. Oleh itu, terdapat semacam penyaringan pada masa itu yang menentukan sama ada ingatan akan jangka pendek atau jangka panjang.

Dengan berfikir dengan cara ini, kita dapat memahami mengapa orang membawa kenangan masa kecil tertentu, tetapi mereka biasanya tidak dapat mengingat apa yang mereka makan siang dengan minggu sebelumnya.

Akhirnya, terdapat proses yang dikenali sebagai pemulihan, yang terdiri daripada mengaktifkan memori . Contohnya, apabila anda dapat mengingati nama pelanggan atau, lebih mengagumkan, nombor CNPJ syarikatnya.

Hubungan antara irama dan proses hafalan berlaku dalam beberapa cara. Pembentukan rutin mendorong otak untuk memahami (dan mengingati) apa yang akan datang. Jadi, jika perjumpaan pasukan diadakan setiap hari Khamis pada akhir hari bekerja, semua orang akan bersedia untuk itu.

Penting untuk memahami irama (atau rutin) mana yang menyukai penghafalan dan melaksanakannya. Sebaliknya, perjumpaan yang panjang setiap minggu dapat menghasilkan ingatan negatif dalam kumpulan.

3. Belajar bagaimana meningkatkan memori tidur

Otak kita terbenam dalam cecair yang bertanggungjawab untuk pertukaran bahan dengan badan. Melalui jalan inilah nutrien yang diperlukan diambil untuk fungsi minda, dan juga pembebasan toksin. Semasa anda terjaga, seolah-olah massa otak membengkak, mencegah cairan mengalir dengan bebas.

Ketika tidur, proses detoksifikasi berlaku, kerana massa ini mengempis dan memungkinkan pertukaran berlaku dengan cara yang betul. Di samping itu, semasa tidur, terdapat juga proses penyusunan semula neuron . Pembentukan rangkaian neuron (hubungan antara neuron) bertanggungjawab untuk dapat memproses jenis maklumat tertentu.

Itulah sebabnya tidur sangat penting untuk proses hafalan. Lebih-lebih lagi, hubungan ini sangat berkaitan dengan produktiviti tugas kreatif sehingga seniman dan pencipta hebat, seperti Thomas Edison atau Salvador Dalí, biasa tidur siang selepas makan tengah hari. Pelukis itu tertidur di kerusi dengan sekumpulan kunci di tangannya. Oleh itu, kunci jatuh ketika dia tidur, membuat bising dan menyedarkannya dengan idea produktif.

Kami juga menyedari pentingnya tidur dan hubungannya dengan ingatan dan prestasi pekerja dengan menonton syarikat permulaan seperti Google. Dalam persekitaran kerja ini, ada ruang yang disediakan untuk pekerja untuk tidur siang.

4. Berlatih aktiviti fizikal dengan kerap

Semakin intelektual pekerjaan, semakin banyak orang itu harus bergerak. Mungkin anda tahu ayat terkenal penyair Rom Juvenal "minda yang sihat, badan yang sihat". Lagipun, latihan fizikal menyumbang kepada fungsi otak yang betul dan memelihara ingatan. Beberapa faedah kerap bersenam adalah:

 1. peningkatan peredaran darah, yang menyokong oksigenasi dan pemakanan otak;
 2. pembaharuan sel, termasuk neuron (proses yang dikenali sebagai neurogenesis);
 3. penghasilan hormon atau neurotransmitter, seperti endorfin, dopamin dan serotonin, yang bertanggungjawab untuk melahirkan rasa kesejahteraan, selain dikaitkan dengan kemampuan untuk memberi perhatian dan juga untuk belajar (atau menghafal).

Oleh itu, membuat program untuk mendorong latihan di agensi boleh menjadi idea yang baik. Mereka tidak perlu aktiviti yang memakan masa seperti latihan gim, yang berlangsung sekitar satu jam. Terdapat gimnastik kerja yang berlangsung dari 15 hingga 20 minit dan sudah dapat menyumbang kepada ingatan dan suasana hati pasukan yang baik.

5. Selaraskan postur badan anda dan kuatkan ingatan anda

Dari ingatan yang baik hingga persepsi peningkatan dalam pengurusan eksekutif, postur tubuh yang baik dapat banyak membantu dalam persekitaran kerja seperti di agensi komunikasi.

Untuk sains Cina kuno, ada saluran tenaga yang mengalir di badan kita dan jalan utama mereka adalah melalui tulang belakang. Oleh itu, untuk memastikan bahawa tenaga mengalir, memungkinkan penghafalan dan kesadaran yang baik, perlu memiliki postur tubuh yang baik.

Bagi sains tradisional, postur badan yang betul juga lebih baik untuk bernafas. Ini memungkinkan pengoksigenan otak yang lebih besar dan, oleh itu, ingatan dan kemampuan berkonsentrasi yang lebih baik. Dalam kes ini, postur yang baik juga menyumbang kepada peningkatan penaakulan. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk melaksanakan gimnastik tempat kerja di agensi, ambil kesempatan dan tawarkan latihan yang meningkatkan postur badan.

6. Lakukan senaman otak

Apabila anda melakukan senaman badan, mengaktifkan otot-otot tertentu, otot-otot tersebut berkembang dan menjadi lebih kuat. Perkara yang sama berlaku dengan minda: semakin banyak aktiviti untuk otak, semakin efisien dan semakin besar kemampuan menyelesaikan latihan yang dilatih.

Hari ini terdapat beberapa aktiviti dan permainan yang boleh digunakan untuk ini, seperti:

 1. Memrise - aplikasi yang bertujuan untuk melatih atau mempelajari bahasa baru dengan fokus pada penghafalan;
 2. Fit-brain-mengumpulkan beberapa aktiviti yang difokuskan pada penaakulan logik, kepantasan, tumpuan dan juga daya ingatan;
 3. Lumosity - mirip dengan aplikasi sebelumnya, ia mempunyai versi berbayar dan versi percuma yang melepaskan 3 permainan berbeza setiap hari. Ia dikira dengan skor dan membandingkan prestasi pemain dengan kumpulan umur dan evolusi orang itu sendiri.

7. Gunakan akronim untuk mengingat

Kadang-kadang pengurusan masa tidak dilakukan dengan baik dan tarikh akhir hampir berakhir. Untuk mengukuhkan urgensi permintaan, anda meminta ASAP. Walau bagaimanapun, bertentangan dengan apa yang nampaknya, ini bukan hanya slang milenium, tetapi akronim bahasa Inggeris yang bermaksud "Secepat mungkin", atau "secepat mungkin", dalam terjemahan percuma.

Akronim terdiri daripada penggunaan kata atau frasa yang membantu menghafal perkara lain. Dalam kursus untuk Enem adalah sangat biasa bagi guru untuk membuat akronim bagi pelajar untuk menghafal isi yang paling pelbagai, dari formula fizik, fakta sejarah hingga jadual berkala.

8. Bertaruh pada peta minda

Anda mungkin biasa dengan peta minda dan seberapa banyak yang mereka sumbangkan dalam organisasi, perancangan dan kajian. Mereka juga boleh menjadi tindakan yang sangat baik untuk membantu menghafal. Lagipun, jika anda dapat mengubah banyak maklumat menjadi beberapa topik, anda akan mengasimilasi subjek yang ditangani dengan lebih mudah, seperti dalam skema akronim.

Adakah anda melihat bagaimana meningkatkan memori boleh menjadi sederhana dan menyeronokkan? Anda boleh membuat tabiat dan mengembangkan kemahiran peribadi ini, tetapi ada juga beberapa tindakan yang dapat dilaksanakan di agensi untuk mengubah pemikiran pekerja dan mengoptimumkan prestasi pasukan. Untuk ini, penting untuk membuat semua orang menyedari tujuan dan kepentingan perubahan.

Latihan untuk ingatan semasa membaca

Konsentrasi: ketika kita membaca teks, kita sering harus kembali ke perenggan, kerana kita menyedari bahawa kita membaca, tetapi kita tidak memahami. Pada masa ini, kita dapat menganalisis jika kita tidak berlebihan dengan rangsangan mengganggu, kerana ini dapat mengganggu konsentrasi membaca.

Persekitaran yang tenang: untuk membaca dokumen penting, pergi ke persekitaran di mana tidak ada gangguan (tidak ada televisyen, telefon tidak berdering tanpa henti dan tanpa orang bercakap-cakap). Pertahankan postur badan yang betul di kerusi, agar rasa tidak selesa yang disebabkan oleh postur yang buruk tidak membuat anda gelisah dan mengganggu pemahaman teks.

Menyerap maklumat yang paling penting: gunakan sehelai kertas kosong untuk menutup baris yang belum anda baca, iaitu, gambarkan satu baris pada satu masa dan cuba tandakan, dengan pen penanda, sekurang-kurangnya dua kata penting dari setiap perenggan dan kemudian baca semula perkataan yang digarisbawahi untuk menyerap maklumat dengan lebih baik.

Apa yang perlu dimakan untuk meningkatkan ingatan?

Makanan juga penting untuk meningkatkan daya ingatan, dan makanan yang kaya dengan omega-3, seperti salmon, sardin dan biji rami, dan antioksidan yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, menyumbang untuk menjaga otak. berfungsi.

Apa yang harus dielakkan?

Sebagai tambahan, seseorang harus mengelakkan makanan yang kaya dengan gula sederhana, seperti kek, kue dan coklat, dan memilih untuk makan karbohidrat utuh, seperti roti, pasta dan beras perang dan / atau gandum, misalnya.

Apakah teknik terbaik untuk menggunakan memori?

Menurut para pakar, teknik terbaik untuk melakukan ingatan adalah teknik yang merangsang otak untuk berfungsi dengan berbeza daripada biasanya. Cukup buat perubahan kecil dalam aktiviti harian, sehingga menjadi cabaran bagi ingatan anda. Awak boleh:

 1. memakai pakaian dalam gelap;
 2. berjalan-jalan di dalam rumah;
 3. mengambil jalan yang berbeza untuk bergerak di sekitar bandar;
 4. gunakan tangan kiri anda jika anda tangan kanan (dan kanan anda jika tangan kiri) untuk menggosok gigi atau menyisir rambut;
 5. baca majalah terbalik.

Selain merangsang otak untuk keluar dari rutin, menjaga kebiasaan makan yang sihat, berlatih aktiviti fizikal dan menjaga emosi juga dapat membantu menjaga ingatan.

Bagaimana meningkatkan ingatan pada usia tua?

Dengan penuaan, biasanya mengalami episod pelupa atau disorientasi, yang boleh menjejaskan kualiti hidup orang tua. Untuk mengatasi masalah ini, warga tua perlu menjalani rutin yang teratur, agar dapat melakukan aktiviti mereka satu persatu. Melakukan hobi, seperti teka-teki silang kata atau permainan tujuh kesalahan sangat sahih, dan kesan menguntungkan aktiviti ini untuk ingatan telah terbukti secara saintifik. Membaca juga merupakan aktiviti yang dapat mengingat memori dan dapat dioptimumkan, misalnya, jika orang tua digalakkan untuk memberitahu ahli keluarga mengenai peristiwa dalam sejarah yang dibaca.

Dan ingatan semasa mengandung, bagaimana keadaannya?

Semasa kehamilan, kekurangan perhatian dan kekurangan ingatan adalah perkara biasa dan berlaku disebabkan oleh perubahan hormon dalam tempoh ini, terutamanya peningkatan progesteron. Untuk mengatasi keadaan dengan lebih baik, wanita hamil dapat melakukan hobi untuk merangsang ingatan, membuat senarai dengan aktiviti seharian dan bahkan menggunakan penggera telefon bimbit untuk mengingat tugas yang paling penting. Di samping itu, mengelakkan tekanan dan menjaga tidur dengan baik juga merupakan petua yang membantu meningkatkan ingatan sepanjang tempoh kehamilan.

Adakah normal bagi kita untuk menjadi lebih pelupa dengan usia?

Kehilangan ingatan tidak boleh dianggap normal, tetapi wajar jika penurunan berlaku sepanjang hidup, kerana kita tidak lagi mempunyai beberapa neuron seiring berjalannya tahun. Pada usia 40 atau 45 tahun, kita akan kehilangan sedikit ketangkasan mental dan berfikir cepat. Tetapi kehilangan ingatan bukanlah sebahagian daripada penuaan.

Kerana penurunan kewaspadaan mental ini, kita mulai menghadapi lebih banyak masalah perhatian dan alasan kita sedikit lebih perlahan, yang agak keliru dengan kegagalan ingatan.

Bagaimana membezakan antara kegagalan ingatan normal dan yang mungkin disebabkan oleh beberapa penyakit?

Perbezaan utama terletak pada bagaimana masalah itu mempengaruhi rutin anda. Pengurangan semula jadi dalam kewaspadaan mental tidak menyebabkan masalah besar. Biasanya, aduan itu dilakukan oleh orang itu sendiri, bukan oleh orang lain.

Bolehkah anda mengelakkan kehilangan kewaspadaan mental yang timbul seiring bertambahnya usia?

Oleh itu, cadangannya adalah untuk memusatkan perhatian pada kombinasi lama pemakanan sihat dan senaman fizikal. Di samping itu, penting juga untuk memastikan otak anda selalu aktif: belajar bahasa baru, belajar alat muzik, banyak membaca, melakukan aktiviti berkumpulan, bersosial dan kerap bercakap dengan rakan dan keluarga anda.

Adakah teknologi baru menjadikan otak kita lebih malas?

Masih terlalu awal untuk mengatakan apa-apa mengenai perkara ini - jika kita berfikir secara evolusi, kedatangan teknologi adalah mutakhir dan tidak ada cara untuk mengatakan sama ada ia mempengaruhi otak atau tidak. Tetapi para pakar tidak mengesyaki: apa yang berlaku adalah kita gagal mengembangkan beberapa kemahiran untuk menjaga orang lain dengan lebih baik. Kami dapat menangani beberapa jenis maklumat pada masa yang sama, sebagai contoh. Ini adalah aspek pelbagai fungsi yang tidak biasa dan kita belum mengembangkannya baru-baru ini. Perlu diperhatikan permintaan diri yang akhirnya kita buat untuk menyimpan semua maklumat yang kita terima sepanjang hari. Bukan anda yang dilupakan, tetapi jumlah maklumat yang melebihi kemampuan penyimpanan anda. Adalah perkara biasa untuk mengadu tentang memori itu sendiri. Saya sendiri berpendapat bahawa saya tidak sehebat ketika saya masih muda. Tetapi, apabila anda mula menghadapi masalah di tempat kerja, anda lupa komitmen penting dan orang lain mula menyedarinya, disarankan untuk mendapatkan penilaian perubatan. Perbezaan penting lain adalah kelajuan kegagalan ini: kehilangan semula jadi usia adalah perlahan dan beransur-ansur. Tanda-tanda patologi berkembang dengan cepat.

Bolehkah orang dewasa muda juga mengalami kegagalan ingatan?

Cadangannya sama untuk semua peringkat umur: jika kelupaan mula mengganggu rutin dan prestasi anda, berjumpa doktor.

KAEDAH MENINGKATKAN MEMORI

Apa itu Peningkatan Ingatan

Peningkatan memori adalah demonstrasi meningkatkan memori seseorang. Kekurangan memori, penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia, dan keperluan individu untuk meningkatkan ingatan peribadi mereka telah mendorong penyelidikan kaedah yang paling mahir untuk membantu individu untuk meningkatkan ingatan mereka. Penjelajahan juga berusaha untuk mengetahui pemboleh ubah apa yang mempengaruhi ingatan dan pengetahuan.

Banyak teknik yang berbeza untuk meningkatkan ingatan telah dijumpai, termasuk latihan kognitif, psikofarmakologi, diet, pengurusan tekanan, dan latihan. Setiap teknik mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi ingatan dengan cara yang berbeza. Neuroimaging juga memberikan bukti neurobiologi yang menyokong, cara holistik di mana seseorang dapat meningkatkan ingatan.

PETUA UNTUK MENINGKATKAN MEMORI

Jangan Langkau Latihan Walaupun latihan mental penting untuk kesejahteraan otak, itu tidak bermakna anda tidak perlu mula berpeluh. Latihan yang betul membolehkan otak anda tetap tajam. Ini menyebarkan oksigen ke otak anda dan mengurangkan bahaya untuk kekacauan yang menyebabkan penurunan kognitif, misalnya, diabetes dan jangkitan kardiovaskular. Senaman juga dapat meningkatkan kesan bahan sintetik minda yang menyokong dan mengurangkan hormon tekanan. Mungkin di atas segalanya, aktiviti mengambil bahagian penting dalam neuroplastik dengan meningkatkan faktor perkembangan dan menghidupkan hubungan neuron baru.

Tidur dengan lena Dapatkan tidur nyenyak atau tidur siang setelah belajar sesuatu yang baru. Satu kajian penyelidikan mendapati bahawa orang yang tidur selama 8 jam setelah mempelajari wajah dan nama baru lebih baik mengingatnya berbanding mereka yang tidak mendapat peluang tidur. Tidur bukan sahaja melindungi otak kita daripada melupakan kenangan, tetapi juga membantu kita mendapatkan kembali memori dengan lebih baik.

Minum Kopi Tidak kira sama ada kafein dapat meningkatkan ingatan setiap kali diambil sebelum menemui beberapa maklumat baru dengan mudah terbukti salah. Sebilangan besar pemeriksaan mendapati hampir tidak ada kesan daripada memakan kafein sebelum membuat ingatan baru. Walau bagaimanapun, satu pemeriksaan yang lewat menunjukkan bahawa minum pil kafein setelah tugas belajar benar-benar meningkatkan tinjauan ingatan selama 24 jam.

Chew Gum Satu lagi teknik mudah yang boleh meningkatkan ingatan anda ialah mengunyah permen karet semasa anda mempelajari perkara baru. Terdapat beberapa pemeriksaan yang bertentangan mengenai hal ini, jadi ini hanyalah pertaruhan yang kuat, namun penyelidikan yang disebarkan setahun yang lalu menunjukkan bahawa anggota yang menyelesaikan tugas tinjauan memori lebih tepat dan mempunyai masa tindak balas yang lebih tinggi sekiranya mereka mengunyah permen karet semasa peperiksaan.

Kurangkan Gula dalam Makanan Berkhasiat manis dapat merasakan rasa surgawi dan merasa imbuhan sejak awal, namun mereka mungkin menganggap fungsi penurunan kognitif. Pemeriksaan dari tahun 2017 pada model makhluk mendapati bahawa diet yang tinggi minuman manis mempunyai kaitan dengan jangkitan Alzheimer.

Para penganalisis juga mendapati bahawa minum minuman manis yang berlebihan, termasuk jus produk semula jadi, mungkin mempunyai kaitan dengan jumlah minda lengkap yang lebih rendah, yang merupakan petunjuk awal jangkitan Alzheimer.

Permainan Otak Mengambil bahagian dalam permainan pikiran, misalnya, teka-teki silang, catur, dan perpanjangan, sama seperti saluran inventif seperti kanvas, bermain instrumen, atau belajar bahasa, belum ditunjukkan untuk memastikan menentang penurunan kognitif. Walau bagaimanapun, minat ini dapat membantu dengan kemampuan berfikir yang biasa dan, apabila berkolaborasi dengan latihan normal, dapat membina pegangan psikologi seseorang.

Elakkan Memori Meningkatkan Suplemen Kira-kira 25% orang dewasa yang berumur 50 tahun ke atas mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan kesihatan otak mereka. Walaupun produk ini menjanjikan faedah seperti memori yang ditingkatkan dan perhatian dan tumpuan yang lebih besar, penyelidikan tidak menemui bukti kukuh bahawa ia berfungsi. Orang boleh mendapat lebih banyak manfaat otak dengan melakukan senaman aerobik secara berkala dan mengamalkan diet berasaskan tumbuhan.

Elakkan Pembakaran Alkohol - sebilangan besar alkohol boleh memudaratkan kesejahteraan anda dari pelbagai perspektif dan boleh mempengaruhi ingatan anda.

Minuman keras inti adalah contoh minum yang meningkatkan kadar minuman keras darah anda menjadi 0.08 gram per ml atau lebih tinggi. Kajian menunjukkan bahawa ia mengubah fikiran dan mengakibatkan kekurangan ingatan.

Ambil Diet Sihat seperti diet Mediterranean, yang kebanyakannya terdiri daripada sayur-sayuran dan buah-buahan, minyak zaitun, makanan laut, dan kacang-kacangan - kaya dengan lemak tak jenuh yang sihat - telah dikaitkan dalam banyak kajian) dengan peningkatan ingatan dan penurunan kadar ingatan.

RINGKASAN Terdapat banyak pendekatan menyeronokkan, asas dan bahkan syurgawi untuk meningkatkan ingatan anda.

Mempraktikkan jiwa dan raga anda, menghargai sedikit coklat berkualiti dan mengurangkan ukuran gula tambahan dalam rutin makan anda adalah keseluruhan prosedur yang luar biasa.

Ikutilah beberapa petua yang ditaja oleh sains ini ke dalam jadual harian anda untuk menyokong kesejahteraan minda dan menjaga ingatan anda dalam keadaan terbaik.

Sebilangan besar orang mempunyai ingatan berkala, jadi bagaimana meningkatkan ingatan anda, seperti mengabaikan nama rakan lain atau kehilangan kunci kenderaan.

Petunjuk langkah demi langkah untuk Meningkatkan Memori

Lebih kerap daripada ini, ini hanya tanda bahawa seseorang itu sama sekali terlalu sibuk atau terganggu. Sekali lagi, mempunyai memori yang tidak berdaya boleh berisiko bagi seseorang.

Sebilangan besar komponen berperanan dalam penurunan kognitif, termasuk kualiti keturunan, usia, dan penyakit yang mempengaruhi serebrum. Terdapat juga beberapa faktor bahaya yang wajar untuk penurunan kognitif, misalnya, diet dan cara hidup.

Walaupun tidak semua penurunan kognitif dapat dicegah, individu mungkin mempunyai pilihan untuk mengambil langkah-langkah untuk memastikan minda terhadap keruntuhan intelektual seiring bertambahnya usia.

Strategi Meningkatkan Ingatan

cari kira-kira lapan strategi untuk berusaha meningkatkan memori anda. Dalam pelbagai cara, ingatan kita membentuk identiti kita. Mereka membentuk akaun masuk kami

1. Kisah-kisah yang kita sampaikan mengenai apa yang telah kita selesaikan dalam hidup kita. Mereka mendedahkan kepada kita dengan siapa kita bersekutu, siapa yang pernah kita hubungi selama hidup kita, dan siapa yang telah menghubungi kita. Secara sederhana, ingatan kita sangat penting bagi hakikat siapa kita sebagai orang.

2. Piawai penilaian, dinamik, dan tanda baca disimpan dalam ingatan.

Artikel dan fungsinya secara simbolik diucapkan oleh kata-kata, dan kamus psikologi ini juga disimpan dalam ingatan.

Akhirnya, ingatan memberi asas kepada perasaan dan niat tertentu.

Beberapa reaksi yang bersemangat merangkumi hubungan antara masa kini dan masa lalu. Ini tidak dapat dibayangkan tanpa gambaran mental tentang masa lalu yang disimpan dalam ingatan.

Beberapa proses pemikiran merangkumi gambaran objektif jarak jauh, tidak segera diperkenalkan oleh iklim. Selain itu, ini tidak dapat dibayangkan tanpa gambaran mental tentang perkara-perkara yang akan disingkirkan, atau mungkin diciptakan oleh memori.

Itu menunjukkan penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia dapat berbicara kepada diri yang hilang. Ini juga mempengaruhi sisi kehidupan ke bawah, seperti berkeliling kawasan atau mengingatkan bagaimana menghubungi rakan atau ahli keluarga. Pada jangka masa itu, kebimbangan tentang penurunan kemampuan berfikir dan ingatan berada di antara perasaan teratas yang ditakuti oleh individu yang semakin meningkat usia mereka.

Masalah Keturunan

Apa yang membuatkan sebilangan orang kehilangan ingatan sementara yang lain tetap tajam sebagai pukulan? Kelayakan memikul pekerjaan, tetapi juga membuat keputusan. Pendekatan yang ditunjukkan untuk memastikan ingatan dimasukkan setelah rutin makan yang kuat, berlatih secara konsisten, tidak merokok, dan menjaga denyut nadi, kolesterol, dan glukosa dalam keadaan ketat. Menjalani kehidupan yang dinamik secara intelektual juga penting. Begitu juga dengan otot yang semakin bertambah dengan penggunaannya, latihan mental membantu mengekalkan kemampuan mental dan ingatan.

Individu yang lebih mantap secara amnya akan mempunyai lebih banyak masalah untuk berpusat daripada anak muda. Ini dengan alasan bahawa perubahan serebrum yang berkaitan dengan usia menjadikannya lebih sukar untuk menyelesaikan peningkatan yang tidak berkaitan dengan pekerjaan utama. Petua-petua untuk membantu memperbaiki penggunaan latihan rutin; mengambil bahagian dalam persediaan psikologi; dan meneruskan dengan cara hidup yang kuat yang merangkumi pengawasan keadaan asas, makan rejimen makan Mediterranean, dan mendapatkan langkah-langkah aktiviti yang disarankan (150 minit dalam seminggu) dan berehat (tujuh hingga lapan jam untuk setiap malam).

Sekiranya anda memasukkan sekeping data sekali pasti, anda akan mengabaikannya. Oleh itu, adalah mustahak untuk memasukkannya dalam keadaan apa pun dua atau beberapa kali dipisahkan dalam memperluas jangka masa. Contohnya, anda mungkin membaca ceramah, daripada membacanya lagi beberapa jam selepas fakta dan selepas itu beberapa hari selepas fakta.

Memikirkan semula

Saya khususnya menerima bahawa perkara utama untuk mengingat sesuatu adalah mempunyai pilihan untuk memberitahu dengan kata-kata anda sendiri. Untuk menghasilkan idea yang berfungsi. Oleh itu, rampas seekor ducky elastik, atau teddy bear, atau anjing kecil yang menjijikkan dan jelaskan kepada mereka apa yang baru anda baca. Bahagian yang tidak memuaskan adalah bahagian yang mana anda harus berpusat lebih jauh.

Pendamaian

cubalah untuk merealisasikan semua yang anda fikirkan bagaimana sesuatu yang anda pasti tahu, untuk mengaitkannya dengan maklumat anda sekarang.

Rehat

Beristirahat setelah anda berusaha untuk mengambil sesuatu adalah sangat penting. Saya merasa terdesak untuk menekan ini sebanyak mungkin. Sekiranya anda sibuk dengan belajar, selebihnya tidak memikirkan. Keseluruhannya, rehat yang kuat pasti merenung memori. Selain itu, sentiasa terhidrat juga.

Selamat menjalani diet

Makanan yang kita makan boleh mempengaruhi struktur dan kesihatan minda kita. Memakan makanan yang dapat meningkatkan minda dapat menopang kerja serebrum jarak pendek dan jangka panjang.

Coklat redup

Coklat redup mengandungi kakao, atau disebut kakao. Cacao mengandungi flavonoid, sejenis penguat sel.

Pengukuhan sel sangat penting untuk kesejahteraan serebrum, kerana minda sangat tidak tahan terhadap tekanan oksidatif, yang menambah kemerosotan psikologi yang berkaitan dengan usia dan penyakit minda.

Beri

beri mengandungi agen pencegah barah flavonoid. Pemeriksaan mengesyorkan agar buah ini memberi khasiat buah beri yang enak untuk serebrum.

Kacang dan biji

1. biji bunga matahari

2. buah badam

 1. kacang hazel

Kafein

Para saintis mendapati bahawa kafein menyebabkan pengembangan entropi minda, yang merujuk kepada tindakan serebrum yang rumit dan berubah-ubah. Pada ketika entropi tinggi, akal dapat menangani lebih banyak data.

Ikan Berlemak

Pada ketika individu membincangkan khasiat serebrum, ikan berminyak sering kali berada di tempat pertama dalam senarai.

Ikan seperti ini merangkumi ikan salmon, ikan trout dan sardin, yang kebanyakannya kaya dengan sumber omega 3.

Biji Labu

mengandungi agen pencegahan barah yang melindungi tubuh dan serebrum daripada bahaya ekstrem yang bebas. Setiap suplemen ini penting untuk kesejahteraan minda.

Zink : Komponen ini penting untuk penegakan saraf. Kekurangan zink telah dikaitkan dengan banyak keadaan neurologi, termasuk penyakit Alzheimer, kecewa dan jangkitan Parkinson.

Kekurangan zat besi Besi sering digambarkan oleh jerebu serebrum dan kerja minda yang terhalang.

Kesimpulannya

Banyak individu bercakap dengan ceroboh tentang memiliki 'hebat' atau, lebih kerap, ingatan yang mengerikan seolah-olah itu apa-apa, sesuatu yang jelas, milik yang mungkin anda cukup beruntung untuk dimiliki atau tidak. Namun, ketika anda mula mempertimbangkan ingatan, memeriksa pertemuan anda sendiri, meneliti penjelajahan dan mencuba pelbagai perkara dengan beberapa pemikiran yang luar biasa, anda memahami bahawa ingatan pasti tidak jelas. Ini tidak semudah mengatakan bahawa anda mungkin 'dapat diterima' atau 'mengerikan' memandangkan ia merangkumi pelbagai kerangka kerja, susunan kebolehan yang membingungkan, ruang lingkup pertemuan yang sedang berkembang. Ini jelas tidak langsung - yang menyiratkannya sangat membingungkan dan membingungkan, dan kita mungkin cepat memaafkannya. Semua perkara di atas benar-benar berguna untuk meningkatkan ingatan.

Orang menghadapi banyak masalah dalam hidup mereka. Ada yang mengalami tekanan, seseorang menghadapi krisis kewangan, seseorang mengalami tekanan kerana kajian, banyak orang tidak dapat mencari pekerjaan, banyak yang terjebak dalam masalah hubungan terburuk mereka, ada yang bimbang tentang kecergasan mereka, seseorang benci belajar, yang lain tertekan kerana kemampuan perubatan mereka dan lain-lain ...

Namun masalah terbesar dalam hidup saya dan banyak orang lain termasuk kebanyakan orang tua dan orang yang tertekan adalah masalah ingatan jangka pendek. Ya orang biasanya melupakan perkara-perkara yang sangat penting bagi mereka. Mereka lupa dokumen mereka, mereka lupa kunci mereka, mereka lupa nama orang yang kadang-kadang mereka temui, mereka lupa alamat rumah seseorang, mereka lupa nombor telefon bimbit mereka sendiri dan banyak lagi.

Saya menjumpai beberapa teknik yang membantu mengekalkan perkara-perkara di dalam fikiran. Saya mengusahakan teknik-teknik tersebut dan terbukti berguna.

Tenusu harian

Satu teknik yang sangat berkesan dalam kes saya. Ini adalah menyimpan buku nota berukuran poket mini dengan pen dan setiap kali anda menemui sesuatu, tuliskan dengan tarikh dan waktu. ia menjadikan hidup anda senang dan layak untuk dijalani.

Mendengar muzik

Saya mengamalkan teknik ini setiap hari dan secara beransur-ansur saya dapati bahawa ya !! Ianya berfungsi. Menurut penyelidikan Harvard Health, menambahkan muzik dalam rutin harian anda mengubah mood anda dan menguatkan ingatan anda. Apabila anda memberikan muzik ke otak anda, bahagian otak yang berbeza bekerjasama secara serentak, sehingga meningkatkan memori anda.

Peredaran darah lebih cepat

Akhir sekali, nenek saya pernah berkata untuk berbaring di atas katil selama beberapa minit dan menggantungkan kepala anda dari sisi dan membiarkan rambut anda bergerak bebas ke arah bawah. Ini meningkatkan peredaran darah ke otak anda dan membantu bahagian otak yang berlainan berfungsi dengan lebih berkesan. Kerana ketika kita berada dalam postur normal peredaran darah ke otak melawan graviti yang tidak begitu efisien.

Oleh itu, teknik ini membantu saya meningkatkan ingatan dan mengekalkan beberapa perkara yang sangat penting. Semoga artikel dapat menolong anda juga.

Bagaimana untuk meningkatkan ingatan adalah soalan yang membimbangkan setiap orang dewasa dan yang maju menjelang usia tua mereka bertanya.

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan ingatan kita. Dari rutin hingga kebiasaan makan kita, ingatan sangat bergantung pada bagaimana gaya hidup kita. Meningkatkan ingatan adalah tindakan menguatkan atau meningkatkan minda anda dengan menjaga gaya hidup sihat.

APA ITU MEMORI?

Kata "Memory" berasal dari kata Anglo-Perancis "Memoire" yang bermaksud "rakaman" dan dari Latin "Memoria" yang bermaksud "suatu tindakan peringatan".

Ingatan adalah keupayaan mental untuk menyimpan peristiwa tidak sedar atau sedar masa lalu dan mengingatnya apabila diperlukan.

APA PENYEBAB KEHILANGAN MEMORI?

Kehilangan ingatan adalah salah satu masalah yang paling biasa di dunia kerana sebab-sebab berikut:

 1. Umur

 2. Peranan gen

 3. Gaya hidup yang tidak sihat

 4. Gangguan dalam pola tidur (Tidak cukup tidur)

 5. Penggunaan alkohol, dadah dan merokok jangka panjang

 6. Trauma atau tragedi emosi

 7. Diet yang tidak sihat

 8. Tekanan dan tekanan berterusan.

 9. Kecederaan otak

CARA-CARA MENINGKATKAN MEMORI:

Apabila kita mendengar istilah "kecergasan" atau "kesihatan", perkara pertama yang datang adalah orang yang sihat secara fizikal yang makan sihat dan bersenam di gim secara beragama. Di dunia moden ini, di mana keutamaan kita berkisar kepada menjadi langsing dan cerdas, membina otot dan otot, membuat kerjaya yang sempurna dan berjaya dalam platform profesional, kita biasanya tidak memperhatikan salah satu bahagian paling penting dalam hidup kita yang juga dihubungkan dengan keutamaan yang disebutkan di atas. Ya, itulah akal. Apabila kita mula fokus pada kekuatan mental kita, akhirnya ia akan mengekalkan fungsi memori. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan memori seperti berikut:

1. Latihan kardio:

Kajian MRI menunjukkan bahawa senaman aerobik yang kerap seperti berlari meningkatkan daya ingatan dengan meningkatkan aliran darah.

Setelah melakukan latihan dengan intensiti tinggi, makanan yang enak ditunjukkan untuk mendorong pembelajaran maklumat baru. Glucose and Insulin is also key to consolidation, the conversion of short term memory to long term memory storage.

2. Working in a social environment:

Many types of research have shown that people working in groups or a socially interactive environment tend to learn things much more quickly than people with zero interactions. Working in such environments helps you to learn and memorize things more quickly and for a long period of time because of the ongoing feedback from peers and short challenges in the task.

Hanging out with people can protect against memory loss and mental disorders common in dementia. People who stay in touch with their friends and family show better memory function and maintains other cognitive abilities.

3. Meditation

Meditation can greatly enhance your memorizing ability. Trying different breathing exercises especially box-breathing, which is a sort of mindfulness used by Navy SEALs, helps to engage in future tasks much more efficiently. Meditation allows blood flow in the brain which improves memory, Researchers did a study on participants who practiced meditation every day and they found an improvement in learning and memorizing things just after eight weeks.

Meditation and breathing techniques have been shown to improve short term memory consolidation in people of all ages.

4. Food

The foods we eat are directly proportional to the structure and health of our brains. Our brain works on the fuel we take in the form of in taking food. So, it needs 20 percent of the body's calories to maintain and improve brain functions.

The diet which helps in improving memory are as follow:

 1. Foods rich in Omega-3 fatty acids help build and repair brain cells,

 2. Green tea can also help to refresh our brains as it contains antioxidants that help to reduce cellular stress and inflammation, which are linked to memorizing and learning.

 3. Berries such as strawberries, blackberries, blackcurrants, mulberries contain flavonoid antioxidants. A 2014 review notes that the antioxidant compounds in berries have many positive effects on the brain such as improving communication between brain cells and prevent from neurodegenerative diseases.

·

5. Sleep

Sleep plays a vital role in the consolidation of memory from short term holding to long term storage. It aids in building a strong connection between brain cells and triggers storing memories. Researchers have done a long study and they have concluded that the people who have learned skills and take good care of their sleeping patterns resulted in an impeccable remembrance than the ones who sleep less.

The reason behind this is that the sleep-deprived person loses focus and attention which further allows him to less store information. Other than that, when a person is sleeping, it prevents the brain to struck by external stimuli that causes diversion from the focus and interference with memory storage.

According to psychologists, when a person is asleep it reduces the secretion of dopamine which accelerates forgetfulness and in return, it enhances the working of the hippocampus which allows preserving memories.

6. Be Organized:

As we know, memory has a certain capacity to store information. When a huge bulk of the information is stored in it, it creates chaos which causes difficulty in maintaining attention and remembering things. So, the best way to keep your information organized is:

 1. Making notes of what you're studying and grouping similar concepts helps in remembering things.

 2. Make a to-do list every day

 3. Keep a calendar on your table to remember deadlines and tasks. You can also use google calendar to set reminders.

 4. Keep an alarm in your phone to remember tasks.

7. Playing brainstorming games:

Brainstorming is a critical approach to build up your memory and think creatively or out of the box. According to neurobiologists, playing brainstorming games aids in boosting memory power and improves performance by up to 12%. The suggested brainstorming games are as follows:

 1. Playing chess

 2. Checkers

 3. Rubik's cube

 4. Scrabble

 5. Crossword puzzles

 6. Sudoku

 7. Jigsaw Puzzles

 8. Riddles and quizzes

8. Use of Caffeine:

According to the study, intake of caffeine such as coffee or green tea helps in boosting memory power and attain focus for the long term. It is being suggested that taking 200 milligrams of caffeine allows remembering things faster and for a long time. This method is highly useful for students who can recall their tests by having coffee in the morning.

9. Use of Chocolate:

We've heard many times that if you're feeling down, have a bar of chocolate. Study shows that having dark chocolate not only helps to relieve stress but also boosts brain functions. The cacao allows rejuvenating memory and improves blood flow to the brain. So, it is suggested to have a bar of chocolate which has 85% cacao in it. The darker the chocolate is, the better is for brain performance.

10. Take time out for hobbies:

According to psychologists, our brain works best in the '20s but what really effects the brainpower is our lifestyle. It is being suggested to learn new skills or spend some time with your hobbies allows relaxing your mind and enhance brain functions.

Artistic hobbies which include learning musical instruments, painting, sketching and photography plays an integral role in boosting communication between brain cells.

The biggest personalities who are known for their intelligence are:

 1. Einstein was a famous physicist who was also an impeccable violinist.
 2. Leonard Da Vinci was a scientist and a mathematician who had a great interest in painting.
 3. Billionaire Warren Buffett plays ukulele every day in his spare time to keep his mind sharp.

KESIMPULAN:

Mental health is something which is really important in order to live a happy and healthy life. We take care of our bodies, our skin and trying numerous methods to keep it healthy. But when it comes to the brain, we ignore it as it doesn't really matter. We need to take it really seriously because memory problem is something really dangerous and painful when it gets out of hands. Long-term ignorance of it can cause mental diseases such as Alzheimer's and dementia which is so common nowadays. Statistical study shows that fifty million people are suffering from this disease and every year, eight to ten million cases derive, ranging from age 40-70.

How to improve memory is the perplexing question often asked by many people especially by, youngsters and young adults. Their need for answers is important because of today's growing competition whether it is related to education or other life perspectives. Consciousness is the main thing in a person and having a weak one isn't going to help today's generation. Focusing on attention, taking less stress and visualizing concepts can improve the memory.

Healthy diet connected to better brainpower

The nourishments we eat can bigly affect the structure and soundness of our brain. Eating a brain-boosting diet can uphold both short-and long haul mind work.

Regardless of whether you need to improve your sustenance during test season or remain sharp in your next work meeting, focusing on your eating regimen can truly pay off. Despite the fact that there's no single 'cerebrum food' to secure against age-related problems, for example Alzheimer's or dementia. Contemplating what you eat gives you the most obvious opportunity with regards to getting the supplements your requirement for better memory.

Similarly, as there is no enchantment pill to forestall intellectual decay, no single omnipotent mind food can guarantee a sharp brain memory as you age. Nutritionists stress that the main system is to follow a solid dietary example that incorporates a ton of organic products, vegetables, fruits and entire grains. Attempt to get protein from plant sources and fish and pick solid fats, for example, olive oil or canola, as opposed to immersed fats.

Like everything else in your body, the mind can't work without energy. The capacity to think and center originates from a sufficient, consistent gracefully of energy (as glucose) in our blood, to the brain. Accomplish this by picking whole grains which have a low-GI, which implies they discharge their energy gradually into the circulatory system, keeping you intellectually alert for the duration of the day. Eating too not many solid carbs, like whole grains, may prompt cerebrum mist and fractiousness. Settle on 'earthy colored' wholegrain grains, storage facility bread, rice and pasta. All things considered, certain nourishments in this general plan are especially wealthy in fortifying parts like omega-3 unsaturated fats, B nutrients and cancer prevention agents. These things are known to help brain wellbeing and frequently alluded to as food sources.

Examination shows that the best brain nourishments are similar ones that ensure your heart and veins, including the accompanying:

1) Green, verdant vegetables:

Verdant greens, for instance, kale, spinach, collards and broccoli are plentiful in cerebrum. Solid supplements like nutrient K, lutein, folate and beta carotene. Examination recommends these plant-based nourishments may treat mild mental decay.

2) Greasy fish:

Greasy fish are bountiful wellsprings of omega-3 unsaturated fats, solid unsaturated fats that have been connected to bring down blood levels of beta-amyloid—the protein that structures harming bunches in the cerebrums of individuals with Alzheimer's infection. Attempt to eat fish at any rate twice hebdomadally. Besides picking varieties that are low in mercury, for example, salmon, cod, canned light fish and pollack. In case you're not a fanatic of fish, get some information about taking an omega-3 enhancement, or pick earthly omega-3 sources, for example, flaxseeds, avocados and pecans.

3) Berries:

Flavonoids, the individual plant pigments that provide berries their imposing tones, additionally assist enhance consciousness, study shows. In a recent report issued in Annals of Neurology, experts at Harvard's Brigham and Women's Hospital found that ladies who burned-through at least two servings of strawberries and blueberries each week prolonged memory decay by up to above two years.

4) Tea and espresso:

The caffeine in your morning mug of espresso or tea may offer something beyond a transient fixation help. In a recent report distributed in The Journal of Nutrition, members with higher caffeine utilization scored better on the trial of mental capacity. Caffeine may moreover help bond new memories, as shown by other investigations. Agents at Johns Hopkins University solicited members to contemplate an arrangement from pictures and afterward take either a fake treatment or a 200-milligram caffeine tablet. More individuals from the caffeine bunch had the option to accurately distinguish the pictures on the next day.

5) Pecans:

Nuts are astounding wellsprings of protein and solid fats and one sort of nut specifically may likewise improve memory. A recent report from UCLA connected higher pecan utilization to improved intellectual grades. Pecans are high in a kind of omega-3 unsaturated fat called alpha-linolenic corrosive (ALA), which assists lower with blooding pressure and secures conduits. That is beneficial concerning both the heart and brain.

6) Dark Chocolate:

Dark chocolate contains cocoa, otherwise called cacao. Cacao contains flavonoids which is a sort of cell reinforcement.

Cell reinforcements are particularly significant for mental wellbeing, as the cerebrum is exceptionally helpless to oxidative pressure, which adds to age-related intellectual decrease and brain illnesses. Cacao flavonoids seem to be beneficial for the brain. As per a 2013 survey, they may empower neuron and vein development in parts of the mind associated with memory and learning. They may likewise animate the bloodstream in the mind.

Some examination additionally proposes that the flavonoid segment of chocolate may invert memory issues in snails. Researchers still can't appear to examine this in people.

The specialists reasoned that eating this sort of dark chocolate may improve mind pliancy, which is pivotal for learning and may likewise give other brain-related advantages.

Other Brain Boosters

Notwithstanding a solid eating routine, practice additionally assists with keeping our minds sharp. The study recommends that standard exercise improves intellectual capacity, hinders the psychological maturing cycle and causes us to measure data all the more viably. Specialists suggest at any rate 150 minutes of activity for each week to help the brain and body.

Kesimpulannya

The key point is not only in-take of a healthy diet or exercise but one's mind should also be optimistic and shouldn't stress or overthink things. We should learn the value of patience and positive thinking, both combined have a very vital role in increasing our brain health. A simple motto in our life should be “go with the flow” rest, will be okay.

1 Suka