Apa Yang Dibincangkan Kumpulan

Perbincangan dalam kumpulan hanyalah cara yang penting dalam menilai kesatuan, kualiti kepemimpinan, pemikiran yang tidak dapat dipertimbangkan, dan kualiti pengurusan lain secara peribadi.

Semasa bahasa awam, perbincangan kumpulan mungkin merupakan perbincangan yang melibatkan sekumpulan sekitar tujuh hingga lapan peserta.

Perkenalkan diri anda dalam perbincangan kumpulan

Kita harus memperkenalkan diri kepada sekelompok orang yang mungkin acara rangkaian mungkin seminar atau kelas. Anda hadir tetapi anda harus ingat bahawa orang akan membuat penilaian berdasarkan anda bagaimana anda menunjukkan diri anda dan ingat itu bukan hanya apa yang anda katakan tetapi, bagaimana anda mengatakannya.

Jadi, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat pada masa berikutnya anda harus memperkenalkan diri di hadapan kumpulan.

01: Pastikan Semua Orang Dapat Melihat Wajah Anda.

Pastikan semua orang dapat melihat wajah anda, ini mungkin seperti akal sehat tetapi jika anda berada di tengah-tengah bilik dan anda hanya berdiri.

Kemudian perkenalkan pada diri anda bahawa setengah ruangan melihat bahagian belakang kepala anda jika itu berlaku, hanya melangkah ke sisi bilik dan berpusing dan pastikan semua orang dapat melihat wajah anda.

02: Sentiasa Waspada.

Seorang peserta biasanya mendapat masa sekitar seperempat jam untuk mempercayai subjeknya . Anda ingin berfikir pantas dan menyusun jumlah maksimum yang anda mahukan. Sentiasa memerhatikan kata-kata anda. Kandungannya harus masuk akal, tajam dan disokong dengan baik dengan contoh atau situasi dunia nyata. Jangan mengambil sikap santai atau menguap di antara perbincangan kumpulan.

03: Cakap dengan kuat

Perlu diingat bahawa anda ingin bercakap dengan kuat sehingga seluruh ruangan dapat mendengar anda lagi. Akal biasa tetapi anda harus memproyeksikan anda harus mengisi seluruh ruangan bukan hanya dengan cara yang cukup kuat sehingga mereka dapat mendengar, anda tetapi juga cukup kuat sehingga mereka dapat memahami anda.

04: Berdiri Tinggi & Senyum

Perlu diingat bahawa anda ingin berdiri tegak dan tersenyum anda ingin menunjukkan keyakinan dan salah satu cara terbaik untuk melakukannya adalah memastikan bahawa anda mempunyai postur yang hebat anda berdiri tegak dan anda tersenyum anda mempunyai senyuman terbuka pada muka awak.

Sekiranya anda mengingati perkara-perkara ini pada masa berikutnya anda memperkenalkan diri .

05: Jaga pakaian anda juga.

Jangan memakai pakaian yang mencolok semasa pergi ke perbincangan kumpulan atau temu ramah . Calon wanita juga harus mengelakkan alat solek kek atau memamerkan perhiasan yang berat. Bunyi gelang yang gemerik kadang-kadang bertindak sebagai elemen yang mengganggu dalam perbincangan formal. Berpakaian profesional dan elakkan warna yang keras.

Kita boleh memulakan perbincangan kumpulan dengan pertanyaan, fakta atau petikan yang baru bagi penonton. Kita harus benar-benar berkaitan dengan topik ini dan jangan biarkan penonton terganggu. Sampaikan pandangan anda dengan suara yang lantang dan jelas dan jangan biarkan mereka menjelajah topik.

Apakah tujuan perbincangan kumpulan?

Tujuan perbincangan adalah untuk menolong peserta mempelajari dan menganalisis atau membiasakan diri dengan topik sehingga mereka dapat mengemukakan pandangan mereka sendiri di hadapan orang lain.

Untuk lebih menganalisis kepentingan perbincangan kumpulan , lihat kepentingan perbincangan kumpulan.

Apakah kemahiran perbincangan kumpulan yang penting?

 • Bercakap Untuk menjadi penutur yang baik.

 • Pengurusan Masa Untuk dapat mengagihkan jangka masa sama rata di antara semua peserta.

 • Persembahan Untuk dapat menyampaikan pendapat anda dengan jelas.

 • Parafrasa Untuk menerangkan topik dengan membuat parafrasa atau meringkaskan.

 • Kreativiti Untuk memperkenalkan topik baru untuk perbincangan.

 • Mendengarkan Bersabar untuk mendengar dengan fikiran terbuka terhadap idea dan pemikiran peserta.

 • Proaktif Tidak hanya mengambil bahagian secara aktif tetapi juga memotivasi orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Untuk lebih banyak petua mengenai permulaan perbincangan kumpulan yang berkesan, lawati cara memperkenalkan diri dalam perbincangan kumpulan .

Apakah topik terbaik untuk dibincangkan di dalam kelas?

Mengikuti topik dan topik lain yang serupa dengannya dapat membantu memulakan perbincangan yang menarik dalam kumpulan.

Hobi Semua orang mahu bercakap mengenai hobi mereka.

Masa Anda boleh membincangkan bagaimana orang tua menghargai masa berbanding yang lebih muda.

Perbincangan Tidur mengenai berapa banyak tidur yang diperlukan untuk orang normal juga boleh dilakukan.

Muzik Jenis muzik mana yang popular di kalangan generasi baru pada masa kini juga boleh menjadi topik yang berkesan.

Tarikh Pertama Anda juga boleh bercakap mengenai apa yang harus anda perhatikan mengenai seseorang pada tarikh pertama anda?

Perbincangan Kerja mengenai jenis pekerjaan apa yang boleh membosankan atau meletihkan juga terbukti menjadi topik yang baik.

Individu berisiko boleh berkongsi pendapat mereka mengenai risiko yang mesti ditanggung dalam hidup.

Makanan Jenis makanan mana yang lebih bermanfaat untuk kesihatan, makanan segera atau makanan tradisional buatan rumah, ini juga boleh menjadi topik yang menarik.

Apa yang menjadikan topik pidato persuasif yang baik?

Ini adalah topik yang baik untuk dibincangkan secara umum:

 • Kesihatan: Adakah kesihatan sangat penting daripada kekayaan?

 • Agama: Adakah agama benar-benar perkara peribadi?

 • Persekitaran: Bagaimana kita dapat menjaga kebersihan persekitaran kita?

 • Sukan: Sukan jenis mana yang popular pada masa ini?

 • Teknologi: Adakah teknologi menjadikan kehidupan kita selesa atau mekanikal?

 • Pertimbangkan Semua Sudut: Bolehkah kita menganggap orang tidak bersalah jika dia tidak terbukti bersalah?

 • Ketahui Pemirsa Anda: Untuk memulakan perbincangan, adakah perlu mempunyai maklumat lengkap mengenai khalayak anda?

Untuk mendapatkan petua yang baik untuk menyampaikan topik dengan cekap dalam perbincangan kumpulan, lihat bagaimana membincangkan topik dalam kumpulan

Bagaimana anda memulakan perbincangan?

Terdapat tujuh cara untuk memulakan perbincangan atau perbualan sehingga dapat berjalan sesuai dengan keinginan anda.

 • Mulakan dengan topik biasa seperti cuaca atau sukan.

 • Beri pujian kepada orang lain.

 • Bercakap mengenai tempat .

 • Minta tolong dari orang lain.

 • Buka perbincangan dengan petikan lucu atau jenaka.

 • Kemukakan hujah tanpa perasaan atau kesalahan yang kuat.

 • Mulakan dengan soalan yang jelas berkaitan dengan topik anda.

Sebelum ini bermula, lawati cara menulis perbincangan .

Apakah jenis perbincangan kumpulan?

Topik kajian kes: Dalam kajian kes, kita membincangkan situasi kehidupan sebenar.

Topik kontroversial: Mengadakan perbincangan mengenai topik di mana orang cenderung untuk menunjukkan persetujuan atau tidak setuju.

Topik abstrak: Untuk membincangkan topik yang bukan berbentuk korporat atau material tetapi boleh menjadi bahagian kehidupan setiap orang.

Apakah kaedah perbincangan kumpulan?

 • Pilih subjek pengetahuan umum seperti urusan semasa atau trend fesyen.

 • Subjek atau topik mungkin dapat digunakan untuk membuat argumen positif atau negatif.

 • Perkara harus jelas untuk difahami.

Untuk lebih banyak petua mengenai cara melakukan perbincangan kumpulan yang berjaya, lihat teknik perbincangan kumpulan yang berjaya .

1 Suka

Perbincangan kumpulan adalah alat penting untuk belajar dan memperoleh pengetahuan mengenai isu-isu semasa. Dalam perbincangan kumpulan orang bercakap mengenai situasi semasa dan mereka menyampaikan pandangan mereka. Perbincangan menjadi bermanfaat bagi pencari pengetahuan. Mereka mendapat sudut pandangan yang berbeza dari satu titik .

Perbincangan kumpulan:

Perbincangan kumpulan adalah pusingan penting dalam sebarang proses temu ramah sama ada anda melamar pekerjaan impian anda atau cuba memasuki perbincangan kumpulan perguruan tinggi tidak diragukan lagi adalah salah satu babak penyingkiran yang anda perlukan untuk menghadapi banyak calon panik mengenai perbincangan kumpulan tetapi tidak bimbang kerana kami mempunyai beberapa petua penting untuk membantu anda memikirkan idea baik anda.

Tujuan Perbincangan Kumpulan:

Tujuan utama perbincangan kumpulan adalah untuk membawa keyakinan anda di hadapan anda supaya anda dapat menghadapi dan duduk di antara kumpulan dan bercakap dengan yakin. Secara ringkas perbincangan kumpulan adalah fenomena di mana sekumpulan orang duduk bersama. Mereka membincangkan perkara dan aspek yang berbeza dari satu topik. Orang yang suka mendengar kedua-dua sisi duit itu adalah kaedah terbaik untuk belajar.

Rasa Bercakap:

Semasa perbincangan anda dapat melihat bahawa anda mempunyai pengetahuan mengenai titik yang diberikan dan mempunyai pandangan anda sendiri. Rasa pengetahuan ini memaksa anda untuk membincangkannya. Anda mendapat mata yang berbeza dan anda kini dapat membuat keputusan dan kesimpulan mengenai topik ini. Ini mungkin membawa anda pada masa di mana anda memerlukan bimbingan itu.

Faedah Perbincangan Kumpulan:

Anda boleh menetapkan kriteria pemikiran. Perbincangan dalam kumpulan sangat membantu kerana meningkatkan kemampuan berfikir anda dan anda belajar bagaimana menghormati kata - kata orang lain. Dalam perbincangan kumpulan, penemuduga ingin melihat corak pemikiran seseorang dan mereka menilai tahap kemahiran kepemimpinan.

Kemahiran mendengar:

Perkara yang paling penting sebelum mempelajari cara perbincangan adalah mendengar. Istilah mendengarkan mewakili cara anda dapat menghormati orang lain. Apabila anda mendengar orang lain maka orang lain juga suka bercakap dengan anda. Mereka cuba untuk menghubungi anda untuk menyampaikan mereka titik pandangan dengan anda. Ini meningkatkan pengetahuan kerana tidak perlu pada setiap masa anda berada di sebelah kanan. Kadang-kadang orang di sebelah anda boleh menjadi betul. Oleh itu, penting untuk mendengar orang lain.

Keyakinan dan kerja berpasukan:

Kemahiran mendengar membuat anda yakin dan ini mengajar anda kerja berpasukan. Kualiti ini datang melalui perbincangan kumpulan. Perbincangan kumpulan mengajar anda cara untuk mewakili anda. Anda boleh mengemukakan pandangan anda dengan logik. Ini menunjukkan betapa anggunnya anda dapat menentukan keperibadian anda dalam satu kumpulan.

Petua untuk Perbincangan Kumpulan:

Dalam perbincangan kumpulan anda dapat melihat bagaimana orang berfikir atau menangani situasi yang berbeza. Terdapat 8 petua teratas dan yang akan membantu anda dalam menawarkan keperibadian terbaik anda dalam perbincangan kumpulan. Anda tidak perlu mempunyai semua pengetahuan. Ilmu itu datang dari orang lain. Sekiranya anda keluar dan berjumpa dengan orang lain maka anda boleh mendapatkan perspektif yang berbeza .

Topik Sihat untuk dibincangkan Topik kontroversial untuk dibincangkan
Pendidikan Politik
Hal Ehwal semasa Keganasan
Sukan Pengambilan alkohol
Perniagaan Merokok
Media Sosial Permainan video

Topik perbincangan:

Terdapat beberapa topik baik umum yang boleh anda selidiki pada beberapa topik seperti itu: :atom_symbol: Wanita menjadi lebih baik Pengurus bersetuju atau tidak setuju media sosial adalah kebaikan atau kebajikan masyarakat. :atom_symbol: Pandangan anda mengenai bitcoin dan cryptocurrency memandangkan senario semasa. :atom_symbol: Anda juga boleh menyiapkan topik di sekitar topik covid19 seperti kesan coronavirus pada Ekonomi global. :atom_symbol: Seberapa berkesan pembelajaran maya dan sosial menjauhkan norma baru untuk dinamakan.

Ringkasan:

Beberapa topik yang berbeza dapat diberikan kepada anda bermula dari topik umum hingga kajian kontroversial hingga kes sebelum melangkah ke penyelidikan yang baik mengenai beberapa topik yang sering diajukan. Anda tidak perlu menjalankan kajian terperinci mengenai topik ini. Cukup jika anda mempunyai idea kasar mengenainya.

Petua untuk Perbincangan yang Baik:

:atom_symbol: Anda tidak dinilai berdasarkan pengetahuan anda tetapi betapa bijaknya anda mengemukakan jawapan anda.

:atom_symbol: Anda harus memulakan perbincangan kumpulan yang mungkin anda fikirkan sekiranya anda bercakap terlebih dahulu.

Cara Menangkap Perhatian:

Anda boleh menarik perhatian dengan baik ya anda pasti boleh. Walau bagaimanapun, ini juga boleh memberi reaksi kepada anda bahawa petua kami adalah bahawa bercakap terlebih dahulu hanya jika anda mempunyai maklumat yang bermakna mengenai topik ini. Anda boleh memulakan perbincangan dengan petikan cerita atau fakta yang relevan jika anda keliru mengenai topik ini dan tidak pasti bagaimana memulakannya. Tidak apa-apa untuk menunggu dan mendengar yang lain dan kemudian susun semula jawapan anda tiga setelah perbincangan kumpulan berjalan lancar.

Hormati pandangan orang lain:

Berhati-hati dengan cara anda bercakap akan ada banyak calon dengan pandangan yang berbeza. Anda harus menghormatinya dan dengan tegas melontarkan pandangan anda tetapi tidak agresif tidak perlu anda berteriak dan marah. Terdapat beberapa frasa yang dapat membantu anda menyampaikan pendapat anda dengan hormat terlebih dahulu.

Perbincangan kontroversi:

:atom_symbol: Sekiranya anda tidak bersetuju dengan seseorang, anggun dan kendalikan emosi anda. Anda boleh menggunakan frasa seperti saya mohon berbeza atau saya tidak menyokong pandangan anda. Saya mempunyai pendapat yang berbeza.

:atom_symbol: Jadi dalam situasi di mana anda bersetuju dengan seseorang gunakan frasa seperti saya mendahului anda atau saya mempunyai pendapat yang sama.

:atom_symbol: Selain daripada ini akan ada senario di mana anda mungkin sepakat dengan seseorang pada masa itu. Sebaiknya katakan bahawa anda betul namun saya tidak menyokong kenyataan anda sepenuhnya.

:atom_symbol: Pada suatu ketika sekiranya anda diminta untuk mengganggu seseorang berfikir sebelum anda melakukan itu dan meminta maaf saya ingin mengganggu anda di sana terakhir.

:atom_symbol: Sekiranya anda ingin menambah beberapa Penunjuk, anda boleh memulakan perbualan dengan mengatakan selain itu anda mesti menggunakan kata dan frasa yang betul sepanjang kebaikan anda.

:atom_symbol: Dengarkan dengan teliti dan kemudian balas memberi peluang kepada orang lain untuk bercakap. Lakukan kontak mata atau beri perhatian dengan menganggukkan Kepala. Ini menunjukkan peserta aktif anda dalam perbincangan.

Perbincangan Sihat:

Ini menunjukkan bahawa anda menghormati orang lain dan kelenturan anda dalam menerima pandangan orang lain sambil berpegang pada ingatan anda sendiri. Anda mempunyai sikap positif sepanjang perbincangan. Penting untuk menjalankan perbincangan kumpulan Perbincangan yang sihat bukanlah proses untuk menilai pengetahuan semasa anda tetapi menilai kemahiran dan tingkah laku interpersonal anda.

Kongsi Pendapat anda:

Menggunakan frasa yang disebutkan sebelumnya membolehkan anda bercakap. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda bercakap dengan jelas dan menyampaikan pendapat anda dengan yakin. Memiliki Bahasa Inggeris yang baik dan bercakap dengan selesa. Berhenti sebentar dan fikirkan apa yang hendak dibincangkan. Jangan cuba menjadi dominan semasa bercakap.

Perkara yang Perlu Diingat:

Akhirnya semuanya bermula dari bagaimana anda menyampaikan pendapat anda dan seberapa baik anda dapat meyakinkan calon-calon yang lain dan meninggalkan kesan positif kepada mereka melalui ucapan anda. Ingatlah untuk bercakap dengan baik dan menarik perhatian panel.

:atom_symbol: Perkara lain yang perlu diingat adalah tidak duduk setelah bercakap sekali. :atom_symbol: Cubalah mempunyai lebih daripada satu entri lima petua seterusnya untuk anda adalah mendengar. :atom_symbol: Hati-hati, jangan hanya mendengar tetapi mendengar kemahiran penting dan panel menilai anda.

Bahasa Badan dalam Perbincangan Kumpulan:

Bahasa badan juga memainkan peranan utama dalam mewakili anda. Perhatikan cara anda duduk dan bertindak balas bahasa tubuh yang banyak menyebut tentang anda. Oleh itu, duduk tegak, elakkan pergerakan tidak sabar atau tegang agar tetap tenang dan jaga hubungan mata. Anda juga harus ingat untuk berpakaian secara profesional dan tampil rapi.

Kemahiran Kepimpinan:

Jangan menyimpang dari fokus topik pada kandungan dan bukannya panjang perbincangan kumpulan ucapan anda juga memberi anda peluang untuk menunjukkan kemahiran kepimpinan anda. Katakan kumpulan itu menjauh dari topik yang diberikan. Berminat untuk membantu kumpulan ini terus berada dalam topik dan menuju ke arah positif setelah mengatakan bahawa bukan tugas anda untuk menjadi Pewawancara.

Selesaikan perbincangan:

Walau bagaimanapun, lakukan usaha secara sedar agar kumpulan berpegang pada topik. Meringkaskan atau menyatakan kesimpulan anda memberi peluang yang baik untuk menarik perhatian panel petua kami ialah anda merangkum keseluruhan Perbincangan dan mengetengahkan perkara-perkara penting yang cuba dijumpai di tengah jalan dan tidak mempunyai ringkasan satu sisi agar ringkasannya pendek dan relevan sehingga itu adalah 8 petua terbaik untuk kami kuasai

Ringkasan:

Mendengarkan adalah tanda hormat, dengarkan untuk memahami rakan sepasukan anda dan bukan hanya untuk membalasnya, ini mungkin terdengar mudah tetapi ia adalah salah satu tugas yang paling mencabar untuk dilakukan dalam perbincangan kumpulan.

Soalan Lazim:

Orang sering mengemukakan soalan berikut:

1. Bagaimana mengetuai perbincangan kumpulan?
Anda boleh menuju perbincangan kumpulan dengan mendengar setiap ahli kumpulan. Ini memberi mereka peluang untuk berkongsi pandangan dengan orang lain. Sekiranya mereka salah mengenai apa-apa, maka perbincangan ini dapat mengajar mereka cara bercakap yang betul.
2. Bagaimana untuk memudahkan perbincangan kumpulan yang sihat?
Anda boleh melakukan perbincangan kumpulan palsu yang boleh meningkatkan kemahiran komunikasi dan membuat anda yakin.
3. Bagaimana menyelesaikan perbincangan kumpulan?
Untuk menyelesaikan perbincangan kumpulan, anda harus membuat pandangan setiap orang dalam kumpulan dan kemudian anda harus meringkaskannya dengan idea yang baik dan sihat.
4. Apakah faedah perbincangan Kumpulan?
Peranan utama perbincangan kumpulan adalah dalam peningkatan kemahiran komunikasi. Ini juga menjadikan anda pendengar dan pembicara yang baik. Anda boleh belajar dari setiap ahli.

Kesimpulan:

Dalam perbincangan kumpulan, anda harus memastikan bahawa anda mengikuti petua ini dan juga menindaklanjutinya. Anda juga boleh melakukan banyak penyelidikan sebelum perbincangan. Anda harus menyedari keadaan semasa . Bukan hanya masa sekarang anda harus mengetahui mengenai sejarah keadaan itu. Penyelidikan mengenai topik yang berbeza dapat meningkatkan kemahiran komunikasi dan bahasa anda. Anda akan mempunyai pengalaman yang baik dan ini akan menjadikan anda lebih yakin dan selesa dalam perbincangan kumpulan.

Artikel berkaitan:

"Perbincangan Kumpulan", atau GD, adalah perbincangan di mana peserta bertukar idea atau mengambil bahagian dalam aktiviti dalam kumpulan . Konsep asas tunggal menyatukan individu yang mengambil bahagian dalam perbualan kumpulan. Setiap ahli kumpulan menggambarkan perspektif mereka berdasarkan konsep itu. Kumpulan perbualan adalah kumpulan individu yang sering mempunyai minat bersama dan bertemu secara formal atau tidak rasmi untuk bertukar idea, menyelesaikan masalah, atau membuat pemerhatian. Bertemu secara langsung, mengadakan telekonferensi, menghantar teks, atau berkomunikasi melalui laman web seperti forum dalam talian adalah semua kaedah komunikasi standard.

Penjelasan Perbincangan Kumpulan:

 • GD adalah format perbualan yang menilai kemampuan calon dalam kepemimpinan, komunikasi, kemahiran sosial dan tingkah laku, kesopanan, kerja berpasukan , keupayaan mendengar, pemahaman asas, kepercayaan, dan kemahiran menyelesaikan masalah, antara lain.

 • Kumpulan Perbincangan biasanya merupakan langkah berikut setelah lulus ujian kemasukan untuk program ijazah profesional.

 • Perbincangan Kumpulan boleh digunakan pada awal atau akhir proses pengambilan pekerja, bergantung pada syarikat atau organisasi.

 • Tidak diharuskan perbincangan kumpulan berlaku di sekitar meja. Individu boleh duduk dalam konfigurasi apa pun, dan setiap orang harus bersedia untuk melihat wajah masing-masing.

 • Ia bukan sekadar dialog biasa tetapi juga berdasarkan maklumat dan fakta. Kursus MBA , misalnya, mempunyai jangka masa purata kira-kira 15 minit untuk kebanyakan perbincangan kumpulan.

 • Biasanya, panel akan terdiri daripada tiga atau empat anggota yang memantau pelbagai aspek kandungan dan penyampaian peserta.

 • Harap maklum bahawa hakim mempunyai pilihan untuk mengakhiri Perbincangan Kumpulan atau melanjutkannya tanpa had.

 • Itu bukan tanggungjawab peserta untuk mengawasi masa atau mengambil berat tentang Kumpulan.

Mesyuarat pasukan adalah jenis persidangan, walaupun dalam beberapa aspek berbeza dari pertemuan rasmi:

 • Ini mungkin atau mungkin tidak mempunyai objektif yang jelas - banyak perjumpaan kumpulan hanya itu: kumpulan memantulkan idea mengenai topik tertentu. Itu akhirnya boleh menghasilkan gol ... atau mungkin tidak.

 • Ini kurang formal dan mungkin tidak dibatasi oleh had waktu, susunan tersusun, atau rencana . Ia biasanya kurang arahan daripada mesyuarat.

 • Ini meletakkan premium pada proses ( pemeriksaan konsep) daripada hasilnya (tugas-tugas tertentu yang harus dilakukan dalam batas pertemuan).

 • Memimpin perbincangan kumpulan berbeza dengan mengetuai mesyuarat. Ini lebih dekat dengan berkhidmat sebagai orang tengah tetapi tidak serupa.

Perbincangan kumpulan yang berjaya selalunya terdiri daripada unsur-unsur berikut:

 • Setiap ahli kumpulan berpeluang untuk bercakap , meluahkan fikiran dan perasaan mereka secara bebas, dan melanjutkan dan menyelesaikan pelajaran mereka.

 • Ahli kumpulan boleh mencuba konsep yang tidak terbentuk sepenuhnya. Anggota kumpulan dapat menerima dan membalas kritikan yang membina namun berbudi bahasa.

 • Maklum balas mungkin positif atau negatif, atau hanya berfungsi untuk menjelaskan atau membetulkan ketidaktepatan atau kesalahan fakta, tetapi selalu diberikan dengan hormat.

 • Banyak perspektif maju dan ditangani. Individu tertentu tidak mengawal perbahasan.

Ringkasan:

Makna rasmi perbualan kumpulan cukup jelas: ini adalah dialog kritis mengenai topik tertentu, atau mungkin pelbagai subjek, yang dilakukan dalam syarikat dengan ukuran yang cukup untuk membolehkan penglibatan penuh oleh semua peserta. Walaupun kumpulan 2 atau 3 biasanya tidak memerlukan pemimpin untuk melakukan perbincangan yang produktif, jika kumpulan melebihi 5 atau 6 orang, ketua atau fasilitator sering kali dapat memberi manfaat.

Kepentingan Perbincangan Kumpulan:

Perbincangan Kumpulan sangat penting untuk menguji calon dalam organisasi, pengambilan pekerja, dan sebagainya. Ini juga memberi sumbangan besar dalam pengembangan kemahiran calon. Oleh itu, marilah kita membincangkan nilai perbincangan kumpulan.

Keyakinan meningkat:

 • GD membolehkan ahli bercakap secara terbuka, yang meningkatkan keyakinan mereka untuk bercakap secara bebas.

Berkonsentrasi pada pemikiran mendalam:

 • Ia menilai pengetahuan calon. Peserta diberi masa hanya beberapa saat (tiga hingga lima minit) untuk membuat persiapan.

 • Mereka mesti menyiapkan senarai perkara untuk ditangani dalam jangka waktu yang singkat.

 • Anggota dalam sebuah syarikat saling memahami dan memahami sudut pandang satu sama lain, yang memaksa mereka untuk memikirkan perkara itu dengan teliti.

Meningkatkan Keupayaan Komunikasi:

 • GD membolehkan murid menyatakan pandangan mereka dan mengemukakan soalan yang berkaitan. Ini meningkatkan bukan hanya keyakinan calon tetapi juga kemahiran komunikasi mereka.

Menghilangkan rasa takut untuk bercakap:

 • Calon tertentu sering mengalami kegelisahan ketika bercakap di khalayak ramai. Calon seperti itu mungkin mengalami kesukaran untuk berkomunikasi.

 • Namun, ia meningkat setelah 2 atau 3 Perbincangan Kumpulan. Perbincangan Berkumpulan membolehkan calon tersebut bercakap dengan kuat dan jelas mengenai perkara itu. Selain itu, ia menghilangkan keraguan mereka untuk berkomunikasi.

Kerjasama:

 • Perbincangan juga merupakan usaha kolaboratif . Adalah penting dalam perniagaan untuk bekerja secara kolaboratif pada projek yang diperuntukkan.

 • Hasilnya, Perbincangan Kumpulan menilai keberkesanan kerjasama ahli pasukan. Selain itu, ahli panel mempertimbangkan kerjasama kumpulan.

 • Ini membolehkan orang memberikan perspektif mereka kepada kumpulan yang lain.

Kelakuan:

 • Adalah bermanfaat untuk mempelajari sikap dan tingkah laku calon terhadap ahli kumpulan yang lain.

Keupayaan Mendengar:

 • GD membantu pemohon meningkatkan pendengaran mereka. Sebagai contoh, ahli panel boleh meminta ringkasan perbincangan dari mana-mana calon dalam kumpulan .

 • Calon boleh membuat kesimpulan hanya jika mereka mempunyai kemampuan mendengar yang kuat. Hasilnya, setiap calon yang mengambil bahagian dalam perbincangan memberi perhatian.

 • Ia juga membantu calon meningkatkan kemampuan mendengar mereka.

Pemikiran Berbagai:

 • Perbincangan Kumpulan memerlukan pertukaran fikiran dengan ahli kumpulan yang lain. Setiap orang menyumbangkan pendapat mereka kepada kumpulan, menghasilkan kepelbagaian idea .

Pengambilan:

 • Perbincangan kumpulan adalah teknik yang sering digunakan dalam proses pengambilan pekerja .

 • Ini membantu ahli panel dalam menyempitkan bidang pemohon kepada beberapa.

 • Selain itu, ia membantu mereka menentukan sama ada prospek sesuai untuk syarikat.

Ringkasan:

Ini meningkatkan kemampuan anda untuk berfikir, mendengar, dan bercakap. Selain itu, ia meningkatkan keyakinan anda. Ini adalah alat yang sangat berjaya untuk menyelesaikan masalah, membuat keputusan, dan menilai keperibadian. Kebolehan GD dapat membantu pelajar mencapai kejayaan akademik, populariti, dan tawaran masuk atau pekerjaan yang baik.

Perbincangan Berkumpulan Datang dalam Pelbagai Bentuk:

Terdapat dua jenis perbincangan kumpulan yang sering dijalankan: perbincangan [kumpulan berdasarkan topik] (kumpulan berdasarkan topik ) (perbincangan kumpulan topik ) dan perbincangan kumpulan berdasarkan kajian kes .

Perbincangan Kumpulan mengenai Mata Pelajaran Khusus:

Setiap kumpulan terdiri daripada beberapa calon, dan setiap kumpulan diberi topik yang berbeza. Ahli kumpulan membincangkan subjek, yang disebut sebagai Perbincangan Kumpulan.

Pengelasan lebih lanjut untuk perkara tertentu Perbincangan Kumpulan merangkumi yang berikut:

 • Cadangan untuk Topik Kontroversi

 • Mata pelajaran yang memerlukan pengetahuan

 • Subjek Abstrak

 • Konsep tematik

Subjek Kontroversi:

 • Perbincangan subjek yang dipertikaikan akan menjadi perbahasan . Mata pelajaran ini dipilih untuk menilai kemarahan peserta dan mengekalkan ketenangan mereka semasa perbualan.

 • Ini menunjukkan bagaimana calon dapat menyatakan kedudukan mereka tanpa terlibat dalam perbahasan dengan peserta lain. Contoh masalah yang diperdebatkan termasuk Sistem Tempahan, persamaan agama, dan sebagainya.

Topik yang memerlukan pengetahuan:

 • Sebelum memulakan perbincangan, para anggota harus mempunyai pemahaman yang tegas mengenai perkara itu. Maklumat itu harus meyakinkan ahli panel .

 • Faktor kritikal adalah menjaga keyakinan . Sekiranya anda tidak memahami topik ini, jangan mulakan perbahasan.

Subjek Abstrak:

 • Tema abstrak menilai keaslian dan pemikiran kritis calon. Selain itu, ia menilai kemampuan komunikasi.

 • Topik untuk abstrak boleh menjadi 'Jalan-jalan untuk mengingat kembali.'

Topik konsep:

 • Syarikat hari ini menggunakan konsep abstrak secara meluas. Ia menilai pengetahuan , penaakulan, dan kebolehan calon calon.

 • Topik perbincangan dipilih secara rawak, memberi hakim peluang untuk menilai pemikiran dan kemampuan inovatif peserta untuk menangani masalah.

Perbincangan Kumpulan Berasaskan Senario:

 • Perbincangan kumpulan berdasarkan senario biasanya digunakan dalam program MBA di institusi seperti IIM.

 • Dalam perbahasan jenis ini, suatu masalah dikemukakan, dan para peserta ditugaskan untuk menyelesaikannya. Selain itu, masa persiapan lebih panjang daripada perbincangan lain.

 • Para hakim menilai kemampuan peserta untuk bekerja dalam pasukan dan membuat penilaian yang tepat . Para peserta mesti terlibat dan menyedari persekitaran mereka.

 • Selain itu, ia menilai keupayaan peserta untuk melakukan pemerhatian. 'Perbincangan di antara penyelia dan pengurusan adalah contoh topik berdasarkan kajian kes.

Kesalahan yang perlu dielakkan dalam Perbincangan Kumpulan:

 • Bilangan calon dalam Perbincangan tidak menyedari beberapa kesalahan . Kesalahan kecil boleh memberi kesan buruk terhadap persepsi kita terhadap hakim, seperti yang dinyatakan di bawah:

 • Elakkan memimpin jika anda tidak memahami topik ini: Kita harus mengelakkan mengambil maklumat di dalam Perbualan Kumpulan jika kita tidak mengetahui masalah ini.

 • Sama ada kita yakin dengan subjeknya , kita boleh memulakan perbualan kumpulan.

 • Sebagai alternatif, tunggu orang lain bermula. Dengan berada di kedudukan ke-2, ke-3, atau ke-4 dalam kumpulan, anda dapat memahami subjek dengan mendengar sepenuhnya calon lain.

 • Jangan takut untuk memulakan perbualan: jika anda berpengetahuan dan yakin akan perkara ini, cubalah mengambil inisiatif.

 • Walaupun ini bukan tugas yang mudah, ia mungkin memuaskan .

 • Perbincangan kumpulan yang sangat sihat dapat berfungsi sebagai pemangkin tindakan dan transformasi masyarakat jangka panjang. Semasa bercakap, elakkan melakukan hubungan visual dengan peserta lain:

 • Semasa anda memulakan perdebatan, ingatlah bahawa ia adalah dialog antara banyak orang. Maksudnya, anda bukan hanya bercakap dengan mereka tetapi juga terlibat dalam perbincangan atau perbalahan dengan orang lain.

 • Mencegah kontak mata dianggap sebagai tanda penghinaan dan rasa tidak selamat.

TOP 5 Negara berdasarkan Perbincangan Kumpulan:

Mata Wang Pangkat
Kanada 1
Jepun 2
Jerman 3
Switzerland 4
Australia 5

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Orang bertanya banyak soalan mengenai Kecergasan. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah.

1. Apa yang anda maksudkan semasa anda merujuk kepada perbincangan kumpulan?

 • Ini adalah perbahasan di mana sekumpulan orang disatukan oleh aktiviti, tujuan, atau ciri bersama.

2. Apakah perbualan kumpulan itu, dan seberapa kritikalnya?

 • Perbualan kumpulan adalah bahagian penting dalam aktiviti akademik, komersial, dan pemerintahan. Ini adalah prosedur lisan interaktif yang teratur dan bertujuan.

3. Apa yang anda pelajari dari kerja kumpulan?

 • Apabila projek kumpulan dirancang dengan tepat, mereka dapat memperkuat kemampuan yang berlaku untuk tugas pasukan dan bebas, seperti memecah aktiviti yang kompleks menjadi bahagian dan proses yang dapat dikendalikan.

 • Jadualkan dan uruskan masa anda. Tingkatkan pemahaman melalui interaksi dan perbincangan.

4. What are the group discussion's objectives?

 • The purpose of a group conversation is to examine specific characteristics of a candidate that would be complicated or time expensive to discover in any other way.

 • In a group discussion, panelists or evaluators will search for communication abilities.

5. What are the main benefits of group work?

 • Compose difficult jobs into manageable components and steps.

 • Schedule and manage your time.

 • Enhance comprehension by discussion and explanation.

 • Provide and receive performance feedback.

 • Contest presumptions.

 • Enhance your communication abilities.

Kesimpulan:

Group conversations are prevalent in modern society and serve several functions, ranging from organizing an action or project to cooperating and resolving a local issue. A successful group leader must be attentive to the discussion's method and topic and the group's members. She must prepare this same space and set to the best of her ability; assist the group in establishing basic rules which will maintain the communication open and comfortable; provide any materials required; become acquainted with the subject, and ensure that any which was before measurements or coursework are distributed to attendees in enough time. It is a difficult task, but one that may be incredibly gratifying. A well-facilitated group conversation can serve as a springboard for action and lasting community transformation.

# #Related Articles

The Discussion can be happening in two or more people. If there are more than three people then we called it a group of people. How to introduce yourself in group discussion? To introduce yourself in the group discussion, your introduction is the first step. The introduction is telling about yourself. It must be simple and in clear words.

We can see some examples of introducing yourself are Shown below:

a) Hello everyone, my name is Ayaz, and I will take the opportunity to introduce myself here.

b) Hello everyone, my name is Ayaz, and for today's group discussion, we will discuss the topic “How to introduce yourself in the group discussion”

Confidence is the key factor to introduce yourself in the Group Discussion. After that, you have to be very clear in the explanation which is giving in the discussion. Before starting the discussion, you have to think about yourself and the topic to explain.

Practice is the essential part for any speech to be given one-to-one or in the group so that audience can hear and understand clearly what you are trying to say.

The introduction must be interesting

Make the discussion interactive and interesting. Explain the relevant quote or a fact with a full grip on saying and authentication of the fact or quote.

The flow on the topic will come only after extensive preparation. You need to increase your knowledge through TV, Online magazines, Debates, Internet, and others.

Time Management

Prepare your introduction with time in consideration. Don't try to make the introduction lengthy because it's the only introduction, and you will get a chance to speak later in a group discussion.

Group Discussion Tips:

There are some tips to start the conversation in a group discussion:

· Take the initiative. Start the discussion by taking initiative and don't wait for the others to start. Do it in confidently.

· Never be rigid: Don't try to be rigid and listen to what others are saying and then only respond. Just simply conclude is not an option as there is always room for discussions.

· Take care of your dressing and posture. Try to be professional and avoid dark colors. Sit straight and be confident while going for Group Discussions.

· Understand the motive behind GD: group Discussion is for bringing out the managerial skills. Nobody will appreciate you if you shout or fight in group discussions.

· Approach it with confidence One of the best ways to present oneself in a GD is to express yourself with confidence.

· Read a lot. Always try to read the newspaper and get your knowledge increase about your environment. An individual must be aware of the current happenings to be successful in a group discussion.

The following table is showing the topics which should and should not be discussed:

Healthy Topics Controversial Topics
Education Politics
Current affairs Terrorism
Sports Pengambilan alkohol
Perniagaan Merokok
Social Media Video games

What are the reasons people fail to perform well in GD?

In today's scenario most of the people fail to perform well in a group discussion because of the below three reasons:

 1. Because of the fear of speaking in public.

 2. Lack of knowledge on the topic.

 3. No proper command of language.

Before going for GD one needs to keep in mind a few points.

a) Get the latest information such as news and trending topics in the market.

b) Read newspapers, books, and magazines so that get the information.

c) Watch videos to remember the content for a longer period

d) Select a topic and speak in front of the mirror.

e) Get Knowledge of different topics such as sports, political news, technology news, economics, etc.

Ringkasan:

To be the best in group discussions, one must follow the Do's and Don'ts which are discussed in the reply. After following the tips one can introduce him/her in group discussion very well.

Soalan Lazim:

1) How to introduce yourself in a group?

a) Write a greeting.

b) Start with a sentence on why you're writing.

c) Present the full name of the person you're introducing.

d) Explain their role and why it is relevant to the reader.

e) Provide information on how they might work together or be helpful for each other.

2) How can I introduce myself in English?

a) My name is Ayaz Khan, and I am 35 years old.

b) I live with my family in Karachi, Pakistan.

c) My father is a bank employee, and my mother is a doctor.

d) I have achieved My MCS degree and have 20 years of experience in IT.

3) How do I talk about myself?

 1. Talk about the things you find most interesting about yourself.

 2. Approach a friend or loved one if you feel like you don't know what these are.

4) How to write an introduction about yourself

 1. Summarize your professional standing. First, you have to include your name and job title or experience.

 2. Explain your experiences and achievements.

 3. Conclude the topic of the GD in the next part of the conversation.

Kesimpulan:

If you are thinking that how to introduce yourself in a group discussion? it is better if you think of this as a first chance to impress your future employer or panelists. The introduction prepares you for future job interviews if you are attending GD at school. Preparing introduction and practicing with friends or by yourself will help in boosting confidence for face-to-face interviews and overall communication skills

Artikel berkaitan: