Dapur di rumah anda mengatakan banyak tentang anda dan semestinya memberikan banyak gambaran mengenai jenis orang anda dan gaya hidup yang anda jalani. Ini kerana dapur adalah nadi setiap rumah, dan sama ada anda adalah Nigella wannabe, atau anda lebih suka segelas wain dan jenis kentang panggang, maka dapur anda harus mencerminkan hal itu.

Ketika merancang dan membuat dapur terbaik untuk anda , sukar untuk mengetahui di mana hendak memulakannya. Tetapi penting bagi anda untuk bersikap jujur ​​dengan diri sendiri mengenai bagaimana anda akan menggunakan dapur anda. Sebagai contoh, tidak ada gunanya mengisi ruang dengan peralatan memasak berteknologi tinggi jika percutian dengan rakan lebih sesuai dengan gaya anda.

Tetapi jangan risau kerana kami ada di sini untuk membantu, dan dengan membawa anda melalui pelbagai susun atur dapur yang tersedia, anda akan dapat membuat dapur yang sesuai untuk anda, dan anda pasti suka menghabiskan masa!

Bentuk L Tradisional

Apabila anda memikirkan dapur yang lebih tradisional, anda mungkin membayangkan susun atur berbentuk L yang biasa kita ketahui. Ini adalah susun atur dapur yang biasa kerana ia sesuai dengan ruang dapur bersaiz kecil dan besar dan telah menjadi reka bentuk biasa tetapi abadi. Susun atur berbentuk L membuat bentuk menggunakan dua dinding bersebelahan, dan membuat penerusan ruang atas meja. Dapur jenis ini sangat digemari kerana ruang lantai terbuka yang disediakannya, sehingga tidak kira arah mana pun anda memasuki dapur dari sana boleh diakses dari kedua hujungnya. Ini menghentikan ruang daripada merasa sesak dan kecil.

Cara lain untuk memanfaatkan sepenuhnya tata letak dapur berbentuk L adalah dengan menggunakan ruang lantai tambahan untuk menambah pulau yang menjadikan ruangan lebih fleksibel. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menambahkan meja makan ke ruang ini jika anda suka melayan tetamu. Pakar reka bentuk dapur Magnet mempunyai pelbagai susun atur dapur ini, dari bentuk tradisional L hingga sentuhan moden pada klasik lama.

Dapur untuk Memasak- dapur

Sekiranya anda seorang tukang masak yang gemar dan tidak gemar meluangkan masa di dapur untuk memasak ribut, susun atur gaya dapur adalah yang terbaik untuk anda. Dapur dapur, juga kadang-kadang disebut sebagai gaya selari, adalah salah satu susun atur yang paling berkesan yang bermaksud ia popular di kalangan koki dan sesuai untuk mereka yang mempunyai ruang dapur yang lebih kecil untuk bekerja. Seperti yang anda bayangkan, gaya dapur mempunyai dua meja kerja yang saling berhadapan dengan ruang berjalan di tengah.

Ia popular di kalangan mereka yang gemar memasak kerana menyediakan banyak ruang kerja yang sangat berguna ketika menyediakan makanan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa susun atur dapur ini tidak membenarkan banyak ruang berjalan, jadi ini tidak sesuai jika anda merancang untuk mempunyai banyak orang di dapur pada satu masa.

Selesa di dapur- semenanjung

Sekiranya anda mempunyai kawasan yang lebih kecil untuk bekerja ketika memilih susun atur dapur yang sesuai untuk anda, penting untuk anda memikirkan fungsi dan penyimpanan. Inilah sebabnya mengapa reka bentuk semenanjung menjadi trend dapur yang popular kerana praktikal dan estetika menarik.

Ini sangat sesuai untuk mereka yang suka merasa selesa di rumah mereka, dan yang suka dapat memasukkan pulau berdiri bebas di dapur mereka tetapi bimbang mereka tidak mempunyai ruang. Sebaliknya dapur gaya semenanjung memungkinkan permukaan pulau yang dihubungkan ke dinding tanpa mengambil semua ruang berjalan yang tersedia. Ini bermanfaat untuk dapur mana pun kerana ia juga menyediakan ruang simpanan tambahan dan juga boleh digunakan sebagai ruang makan atau ruang penyediaan makanan tambahan.

Sekiranya anda seorang yang mahukan ruang dapur serba boleh yang bagus untuk bersosial dan memasak makanan yang lazat, semenanjung adalah tempat yang sesuai untuk anda.

Penghibur- Bentuk U

Sekiranya anda mempunyai ruang yang besar untuk diisi ketika mencari susun atur dapur yang sesuai untuk anda, maka anda akan berasa seperti anda pilihan. Tetapi masih penting anda tidak menolak beberapa susun atur yang lebih popular kerana ia mungkin sesuai untuk anda. Ruang dapur yang besar bermaksud peluang yang ada tidak terbatas untuk menghiburkan tetamu , dan walaupun anda mempunyai keluarga besar, anda tetap harus menggunakan ruang yang anda miliki dengan bijak.

Susun atur ini biasanya terdiri dari tiga meja kerja (untuk membuat bentuk-u) yang bermaksud banyak ruang untuk penyediaan dan memasak makanan. Ini juga merupakan contoh yang baik dari segi tiga yang berfungsi, yang bermaksud anda boleh bergerak dengan mudah di antara tiga kawasan utama yang anda perlukan untuk memasak, seperti peti sejuk, ketuhar dan sink. Dengan semua ruang tambahan ini, anda boleh mempunyai lebih daripada satu tukang masak di dapur dan terdapat banyak ruang untuk melibatkan semua keluarga.

Pulau-mesra keluarga

Susun atur dapur pulau menjadi semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan biasanya terdapat di dapur keluarga. Ini kerana bagaimana persekitaran yang serba boleh dan fleksibel mewujudkan yang mana ibu bapa akan tahu sangat penting jika anda mempunyai anak. Sama ada waktu makan malam di rumah anda melibatkan anak - anak terlibat dalam memasak , atau bermaksud membuat mereka duduk dan membuat kerja rumah mereka sehingga anda dapat mengawasi mereka semasa anda menyiapkan makanan, susun atur dapur pulau menyediakan ruang yang sempurna.

Susun atur ini adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang mempunyai dapur bersaiz sederhana hingga besar dan menawarkan persekitaran yang sempurna untuk seisi keluarga untuk mengejar dan bersosial setelah seharian sibuk di tempat kerja dan sekolah.

Dapur seperti keluarga ; semuanya terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda meluangkan masa untuk mempertimbangkan bagaimana anda akan memanfaatkan sepenuhnya dapur anda apabila mempertimbangkan susun atur mana yang paling sesuai untuk anda. Sama ada anda tinggal bersendirian dan suka berhibur, atau mempunyai keluarga untuk dipertimbangkan, ini akan membolehkan anda menjadikan impian dapur anda menjadi kenyataan dan mengubah dapur dan ruang makan anda.