Bagaimana menjalani gaya hidup sihat? Kadang kala, perlu untuk mempertimbangkan semula cara hidup kita. Untuk menjalani gaya hidup sihat, kita perlu membuat beberapa perubahan dalam rutin harian kita. Genetik, diet, rutin senaman dan pilihan lain menentukan kualiti anda hidup. Kita tidak dapat mengawal gen kita tetapi faktor lain seperti senaman biasa dan diet sihat dapat dikendalikan yang akan menjadikan gaya hidup kita sihat.

Apa yang dimaksudkan dengan gaya hidup sihat?

Gaya hidup yang sihat adalah cara hidup yang mengurangkan ancaman penyakit serius atau kematian dini. Tidak semua gangguan, namun sebilangan besar penyakit jantung koronari dan barah paru-paru dapat dicegah.

Penyelidikan saintifik dengan jelas menyebutkan jenis sikap tertentu yang menyumbang kepada penyakit serius atau kematian mendadak. Oleh itu, ada keperluan untuk mengubah tingkah laku kita dan cuba memilih alternatif yang lebih sihat dalam hidup.

Kita harus memilih cara hidup yang menolong kita menikmati lebih banyak aspek dalam kehidupan kita. Kesihatan bukan hanya untuk mencegah penyakit, tetapi juga mengenai kesejahteraan sosial, mental dan fizikal. Apabila kita menggunakan gaya hidup sihat, kita memberikan lebih banyak teladan yang optimis untuk orang lain dalam keluarga kita, terutamanya kanak-kanak.

Prinsip untuk menjalani gaya hidup sihat:

Untuk mengekalkan tubuh dan minda yang sihat, anda harus mengikuti beberapa prinsip tertentu yang membolehkan anda mencapai matlamat anda. Berikut adalah beberapa langkah khas yang akan membantu anda hidup sihat:

Makan makanan yang seimbang:

Pertama sekali, untuk sihat, anda harus menjadualkan dan menjalani diet yang ketat. Diet ini harus mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Makan hanya makanan sihat dan berhenti makan makanan ringan yang kaya dengan karbohidrat dan lemak yang berbahaya bagi kesihatan anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui tentang diet rendah karbohidrat, lihat artikel ini mengenai diet keto.

Bangun awal:

Adalah kebiasaan yang baik untuk bangun pagi. Bangun pagi memberi anda peluang untuk menyelesaikan kerja anda lebih awal sehingga anda akan mempunyai masa untuk keluarga anda. Selain itu, tidur awal juga sangat penting untuk badan anda. Anda mesti tidur awal kerana merehatkan badan sepenuhnya sehingga menjadikannya sihat.

Lakukan senaman secara berkala:

Bersenam secara teratur menjadikan tubuh anda lebih sihat dan juga melepaskan ketegangan dari otot yang terkumpul sejak sekian lama.

Elakkan ketagihan telefon bimbit:

Orang-orang sekarang ini terobsesi dengan telefon bimbit mereka. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini menimbulkan banyak masalah mental dan fizikal untuk mereka. Oleh itu untuk mengelakkan kesan buruk penggunaan telefon bimbit secara berlebihan, jumlah penggunaannya harus dikurangkan.

Mempunyai syarikat yang positif:

Terlibat dengan orang yang optimis. Semakin banyak anda berkongsi syarikat mereka, semakin positif sikap anda terhadap diri sendiri dan kehidupan anda yang akhirnya akan mempengaruhi kesihatan anda dengan cara yang baik.

Ringkasan: Untuk mengamalkan gaya hidup sihat, anda mesti mematuhi prinsip-prinsip ini seperti menjalani diet yang sihat, bangun dan tidur lebih awal dan melakukan senaman secara berkala. Penggunaan telefon bimbit yang minimum diperlukan. Bergaul dengan orang-orang, yang menikmati gaya hidup sihat, akan juga menolong anda.

Mengekalkan gaya hidup sihat:

Sangat penting untuk mengetahui petua yang berguna untuk mengekalkan gaya hidup sihat.

Kekalkan tabiat sihat:

Untuk gaya hidup sihat, salah satu yang paling penting adalah dengan meneruskannya. Tidak kira betapa sibuknya anda, selalu cuba makan makanan seimbang, makan jumlah kalori yang sama dan lakukan aktiviti fizikal dengan jumlah yang sama. Anda mungkin mahu untuk menjaga kebiasaan sihat anda pada waktu bekerja dan berehat pada hujung minggu, tetapi penting untuk menguruskan rutin yang sama setiap hari dalam seminggu.

Simpan kalori anda:

Anda boleh berusaha meringankan atau mengubah rancangan diet anda sepenuhnya setelah mencapai objektif penurunan berat badan anda. Walaupun idea yang masuk akal untuk mempunyai pelbagai jenis makanan berkhasiat dalam diet anda, sangat penting untuk memerhatikan pengambilan kalori anda. Untuk menentukan jumlah kalori yang anda perlukan, hitung jumlah penggunaan tenaga harian anda untuk memastikan bahawa anda membolehkan badan anda mendapatkan keseimbangan tenaga.

Luangkan masa untuk bersenam setiap hari:

Anda tahu bahawa senaman yang teratur dan kecergasan fizikal yang mencukupi sangat penting untuk mencapai berat badan yang anda inginkan. Tetapi pentingnya bersenam untuk merasa sihat dan menjalani gaya hidup sihat tidak boleh diabaikan. Sekiranya anda sudah melakukan senaman sendiri atau menjalani latihan fizikal di gim setiap hari, jangan ketinggalan. Tetapi jika anda ingin mengubah rutin anda, cubalah untuk tidak berehat. Teruskan senaman biasa anda sama ada anda akan berjoging di trek atau berenang di kolam renang.

Tingkatkan pengambilan air anda:

Adalah penting untuk meningkatkan jumlah air yang anda minum setiap hari. Minum banyak air bukan sahaja menjadikan anda terhidrat dan membantu badan anda berfungsi dengan lebih baik tetapi juga memberi manfaat dalam pengurusan berat badan. Sekiranya anda mengambil segelas air besar sebelum makan, ia akan memberi anda rasa kenyang yang akan mengurangkan pengambilan kalori anda.

Semoga awak tidur lena:

Kurang tidur dan kenaikan berat badan lebih berkaitan antara satu sama lain daripada yang anda fikirkan. Apabila anda tidur dengan teruk, anda cenderung untuk terlepas latihan dan membuat keputusan yang tidak sihat mengenai makanan. Oleh itu, anda mesti tidur lena. Anda harus mendapat 7 9 jam tidur setiap malam dan cuba cari jumlah tidur yang mencukupi untuk diri sendiri.

Lawati artikel ini mengenai cara tidur nyenyak untuk mendapatkan lebih banyak petua.

Ringkasan: Untuk mengekalkan gaya hidup sihat, beberapa amalan sihat mesti diguna pakai seperti biasa untuk bersenam dan berhati-hati dengan pengambilan kalori, minum banyak air dan cukup tidur. Sekiranya anda membuat perubahan ini, anda akan menjadi bahagia dan sihat .

Faedah gaya hidup sihat:

Sekiranya anda ingin menjalani kehidupan yang panjang, bahagia dan sihat dan anda ingin menikmati setiap hari dalam hidup anda, anda perlu mempunyai minda dan badan yang sihat. Untuk ini, anda mesti memilih gaya hidup sihat, yang membantu anda untuk kekal cergas dan membasmi banyak masalah kesihatan. Dengan cara ini, anda akan menjadi orang yang aktif dan pintar. Ia meningkatkan sikap anda terhadap orang dan meningkatkan harga diri anda. Anda akan menjadi lebih produktif di tempat kerja. Ia akan menggembirakan hidup anda dan anda akan mendapat suasana positif di sekeliling anda yang menjadikan anda yakin.

Mempunyai kehidupan dengan masalah kesihatan yang kurang:

Manfaat penting dari gaya hidup sihat ialah ia membolehkan anda hidup lebih lama dengan masalah kesihatan yang kurang. Mengikuti strategi mesra kesihatan membantu anda mencegah penyakit kronik seperti diabetes, kolesterol tinggi, kemurungan, kegelisahan dan terutama kegemukan yang boleh menjadi penyebab semua penyakit ini.

Menjadi lebih bertenaga:

Sudah terbukti bahawa apabila anda menjadi lebih bertenaga, prestasi anda juga akan bertambah baik di tempat kerja. Seseorang yang bertenaga mempunyai banyak kualiti yang baik secara semula jadi. Mereka cenderung mengembangkan keperibadian yang meriah. Orang memuja kesediaan dan minat mereka untuk bekerja.

Mengekalkan berat badan lebih mudah:

Sekiranya anda mengamalkan gaya hidup sihat, ini akan mengelakkan anda daripada kenaikan berat badan yang tidak disengajakan. Menjadi mudah bagi anda untuk menguruskan berat badan anda. Orang boleh menurunkan berat badan jika mereka mula makan makanan sihat. Makanan sampah atau makanan yang diproses juga harus dielakkan. Makan pada waktu yang tetap juga membantu anda mengelakkan makan berlebihan.

Jangan letih diri anda selama seminggu atau selama sebulan. Anda lebih suka melakukan usaha kecil setiap hari. Cuba membiasakan diri dengan makanan sihat secara perlahan. Pada mulanya, latihan selama 10 minit sudah cukup. Meningkatkan masa latihan anda secara beransur-ansur. .

Untuk lebih banyak petua mengenai penurunan berat badan, lihat artikel ini mengenai menurunkan berat badan melalui yoga.

Ringkasan: Keinginan hidup yang panjang, bahagia dan sihat dapat menjadi kenyataan jika anda bersedia untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup sihat kerana ia akan menjaga minda dan badan anda agar tetap sihat dan sihat. Ia juga akan mencegah banyak masalah kesihatan.

Apakah elemen gaya hidup sihat?

Kita semua tahu bahawa kesihatan adalah kekayaan. Ia adalah perkara paling berharga yang kita ada. Kita harus kuat dan sihat sekiranya kita ingin menikmati kualiti hidup yang baik. Kesihatan mempunyai tiga dimensi: mental, fizikal dan emosi. Sebahagian daripada ketiga-tiga ciri ini diperlukan untuk menikmati kehidupan di puncak tempat kita bekerja, bermain dan bersantai dalam keseimbangan yang sempurna.

Terdapat sebilangan elemen yang diperlukan untuk menjadi orang yang bahagia dan sihat. Sebahagian daripadanya akan dibincangkan di sini.

Makanan berkhasiat:

Menurut pakar pemakanan, 80 peratus kesihatan keseluruhan anda bergantung pada diet anda. Makanan mampu menimbulkan kesan khas dalam badan kita. Ia boleh menjadikan kita sihat atau sebaliknya. Oleh itu, sangat penting untuk menonton apa yang anda makan. Sentiasa lebih suka makanan organik dan elakkan makanan yang diproses. Lebih-lebih lagi, anda harus menahan diri daripada terlalu banyak memasak makanan kerana merosakkan vitamin dan nutrien penting.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat, lawati artikel ini mengenai makanan organik.

Latihan biasa:

Tubuh manusia harus melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 14 jam setiap hari. Gaya hidup yang tidak aktif sangat berbahaya bagi seseorang. Senaman sangat berguna untuk mendapatkan jumlah aktiviti yang diperlukan oleh badan anda. Tetapi hanya latihan fizikal yang tidak mencukupi, anda juga harus menjalani rutin yang sihat.

Terdapat banyak kelebihan melakukan senaman secara teratur. Ia mencegah anda daripada penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kegelisahan dan meningkatkan kualiti tidur anda.

Tidur berkualiti:

Tidur dapat meningkatkan kesan usaha anda untuk sihat. Ketika anda sibuk dalam aktiviti untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan anda, tidur akan melipatgandakan kesan aktiviti ini. Tubuh anda menjadi letih dengan tugas yang anda laksanakan pada siang hari. menghidupkan semula anda untuk keesokan harinya. Tetapi ingat bahawa tidur sekurang-kurangnya 8 jam diperlukan untuk gaya hidup sihat.

Pengurusan tekanan:

Dunia hari ini penuh dengan aktiviti dan tekanan. Aktiviti dalam hidup kita berlaku dengan begitu cepat sehingga kita sering mengikuti mereka. Ini menyebabkan tekanan pada minda dan badan kita. Sangat penting untuk menguruskan tekanan ini kerana tekanan yang terlalu banyak boleh menyebabkan gangguan saraf, kehilangan kekuatan badan dan serangan jantung. Anda harus melakukan segala yang mungkin untuk mengurangkan tekanan ini. Anda juga boleh menyertai terapi santai seperti meditasi untuk tujuan ini.

Pendedahan cahaya matahari:

Penting bagi kita untuk meluangkan masa di atmosfer yang cerah kerana matahari adalah sumber vitamin D yang sangat penting untuk menjaga kesihatan tulang, gigi dan otot kita. Bagi kebanyakan kita yang sibuk dengan pekerjaan kita yang tidak aktif, sering kali sukar untuk mendapatkan jumlah cahaya matahari yang mencukupi dalam kehidupan seharian.

Kami selalu duduk di kerusi pejabat kami. Akibatnya, cahaya matahari tidak mungkin mendapat cahaya yang mencukupi.

Sekarang, sudah waktunya untuk memahami bahawa kita harus mendapat cahaya matahari selama 1 atau 2 jam setiap hari. Ini membantu badan kita menghasilkan vitamin D yang diperlukan untuk penyerapan kalsium dan menjaga kesihatan sistem pencernaan.

Hubungan sosial:

Manusia adalah makhluk sosial. Kita tumbuh dan maju dalam hidup dengan hidup dan bekerja bersama. Penting bagi kita untuk terus berhubung dengan keluarga, rakan, rakan sekerja dan lain-lain. Kita harus membina hubungan yang bermakna dengan orang jika kita ingin mencapainya tujuan kita dalam hidup. Sentiasa bersedia untuk menolong orang lain, sebagai balasan anda juga akan mendapat pertolongan mereka dan ini akan menjadi permulaan hubungan yang sihat.

Aktiviti rekreasi:

Jangan sibuk dengan kerja sepanjang masa, berehat dan nikmati hidup anda juga. Luangkan sedikit masa untuk melakukan sesuatu yang anda gemari. Jangan lupa bahawa selepas bekerja, badan dan fikiran anda memerlukan kelonggaran. Ini sangat disyorkan untuk sihat cara hidup.

Bekerja:

Bekerja adalah aspek penting dalam gaya hidup sihat. Meluangkan banyak masa untuk berehat tidak baik untuk kesihatan kita. Apabila kita melakukan beberapa aktiviti, ini menjadikan kita sihat dan cerdas. Keseimbangan antara kerja dan rekreasi diperlukan untuk menjadi sihat.

Makanan tambahan kesihatan:

Mengambil makanan tambahan adalah baik untuk mengisi jurang pemakanan. Makanan tambahan ini dapat membantu anda menguruskan tekanan anda, prestasi fizikal yang diperlukan, kualiti tidur yang baik dan juga metabolisme anda. Makanan tambahan ini boleh diambil bersama dengan diet harian anda tetapi mereka bukan alternatif makanan sihat .

5 faktor gaya hidup sihat:

Menurut kajian yang dilakukan baru-baru ini, orang yang mengamalkan 5 faktor sihat berikut dapat hidup lebih lama berbanding dengan individu yang tidak mengikuti satu pun. Faktor-faktor ini adalah:

Makan makanan yang sihat:

Sekiranya anda cuba mengawal berat badan anda, anda mesti berhati-hati dengan tabiat makan anda. Makanan yang tinggi lemak menyebabkan lebih banyak kalori dan dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan, jadi anda mesti menjauhinya. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan akan membantu mengurangkan berat badan anda. .

Jadi aktif:

Tanpa mengira usia, menjadi aktif adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat. Ia dapat melindungi anda dari ancaman jenis barah tertentu. Senaman selalu membantu anda meningkatkan kesihatan setiap kali anda mula melakukannya. Anda boleh mendapatkan banyak faedah dari senaman walaupun walaupun anda telah memulakannya akhir-akhir ini.

Berhenti merokok:

Anda harus mengetahui risiko yang terlibat dalam merokok. Bilangan orang yang terbunuh akibat merokok lebih besar daripada jumlah orang yang mati dalam kemalangan kereta, tembakan atau bahkan dengan minum alkohol. Merokok merosakkan hampir setiap organ di badan termasuk mulut, hidung, paru-paru, jantung, kulit dan organ pembiakan. Ia boleh menyebabkan barah di dalamnya dan boleh menjadi sebab kematian yang menyakitkan. Tidak mudah bagi anda untuk berhenti merokok tetapi anda harus melakukannya dengan apa jua kos.

Jangan berlebihan berat badan:

Tingkatkan penggunaan sayur-sayuran, buah-buahan dan serat dalam diet rutin anda dan turunkan jumlah gula, lemak tepu dan kalori. Ia dapat membantu anda menjalani gaya hidup sihat jika anda menonton apa yang anda makan dan minum.

Hadkan alkohol:

Menggunakan alkohol boleh meningkatkan risiko kanser perut, mulut, tekak, payudara, esofagus , usus besar dan rektum . Jumlah alkohol yang diminum oleh seseorang nampaknya merupakan faktor terpenting dalam meningkatkan kemungkinan menghidap barah. Sekiranya mereka mengehadkan jumlahnya alkohol yang mereka makan, risiko barah dapat dikurangkan.

10 tabiat sihat untuk gaya hidup sihat:

Orang yang ingin menjalani gaya hidup sihat harus mengamalkan tabiat yang disebutkan di bawah.

Jangan melangkau sarapan:

Sarapan pagi adalah makanan terpenting sepanjang hari, jadi kita tidak boleh melewatkannya. Makan sarapan pagi membantu kita untuk meningkatkan tumpuan dan membuat kita merasa kenyang. Ia memastikan keinginan dan kelaparan makanan kita terkawal pada siang hari. Ia juga meningkatkan tenaga kita. Dengan cara ini, kita dapat membuktikan diri kita lebih cekap di tempat kerja. Tidak lama lagi, sarapan pagi adalah kaedah terbaik untuk memulakan hari kita.

Minum banyak air:

Untuk pengangkutan nutrien ke seluruh badan dan untuk menjaga keseimbangan cairan tubuh, perlu banyak minum air. Ia memberi anda rasa kenyang sehingga anda dapat mengawal keinginan makanan anda yang boleh menjadi sebab kenaikan berat badan anda.

Tetapkan matlamat anda:

Anda mesti mempunyai cita-cita yang jelas untuk mencapai cita-cita anda. Untuk mencapai matlamat, tetapkan tarikh akhir dan bekerja keras untuk mencapainya. Setelah anda berjaya mencapai matlamat ini, tetapkan matlamat baru dan mulalah berusaha untuk mencapainya.

Jangan lupa matlamat kesihatan anda:

Jangan ketinggalan gim atau lupa menyediakan makanan sihat untuk diri sendiri. Jangan membuat alasan pincang. Jadilah boleh dipercayai dan jujur ​​dengan diri sendiri.

Selaras:

Kita semua mempunyai hari-hari ketika kita melewatkan gimnasium, jangan makan makanan yang sihat atau mengelakkan beberapa peraturan hidup sihat. Tetapi tidak perlu panik dan mengutuk diri sendiri untuk perkara ini. Perkara yang sangat penting adalah apa yang anda lakukan masa, bukan apa yang berlaku kadang-kadang dalam hidup anda. Oleh itu, maafkan diri anda dan cuba menjadi lebih konsisten pada masa akan datang.

Berhubung dengan orang lain:

Tetap berhubung dengan orang di sekitar anda. Setiap orang memerlukan hubungan atau hubungan yang boleh dipercayai dengan seseorang yang boleh anda percayai. Keperluan hubungan ini berbeza bagi setiap orang. Ia kurang diperlukan untuk introvert berbanding dengan ekstrovert. Terdapat cara yang tidak terhad untuk membuat hubungan dengan orang lain. Sesetengah orang menikmati perkara seperti berkongsi makanan atau berjalan-jalan bersama. Yang lain mungkin lebih suka mengadakan perjumpaan sosial. Berhubung dengan orang melengkapkan keperibadian anda dan anda merasa seperti anda tidak bersendirian dalam masyarakat ini.

Jaga kesihatan mental anda:

Penyelidikan menunjukkan bahawa pada usia tua, anda mungkin dapat diselamatkan dari masalah kesihatan mental jika anda sibuk dengan aktiviti sosial. Kajian terbaru juga membuktikan bahawa senaman yang teratur membantu kesihatan mental walaupun pada usia tua.

Tidur lena:

Tidur sangat penting untuk kesejahteraan anda. Bukan sahaja badan anda berehat tetapi juga menghasilkan hormon penting untuk banyak fungsi psikologi. Ia meningkatkan ingatan anda dan membantu anda mempelajari perkara baru. Sekiranya anda kurang tidur, ia boleh menjadikan anda mangsa ketidakseimbangan hormon, obesiti dan tekanan mental.

Adakah penjagaan kulit:

Kulit adalah bahagian terbesar dan sangat penting dalam tubuh kita tetapi kita sering mengabaikannya. Ia melindungi kita daripada kuman dan menguruskan suhu badan kita. Banyak air, tidur berkualiti dan diet berkhasiat adalah asas kulit yang sihat. Terlalu banyak pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan barah kulit jadi berhati-hatilah dan gunakan pelindung matahari (SPF) setiap kali anda keluar di bawah sinar matahari.

Sekiranya anda ingin mempunyai lebih banyak maklumat mengenai masalah kulit, lihat artikel ini mengenai jerawat.

Ketawa lebih banyak:

Ketawa bukan sahaja merupakan tanda kegembiraan dan keseronokan, tetapi juga meningkatkan mood anda dan mengurangkan tekanan dan kegelisahan mental. Penyelidikan menunjukkan bahawa ia dapat meningkatkan sistem imun, menurunkan tekanan darah dan mengurangkan hormon tekanan yang menjadikannya baik untuk keseluruhan anda kesihatan.

Meluahkan terima kasih:

Bersyukur adalah sesuatu yang dapat anda kembangkan dalam keperibadian anda. Anda tidak memerlukan hadiah atau nikmat besar dari seseorang untuk menunjukkan rasa terima kasih anda kepada orang itu. Ia hanya pemikiran yang boleh menjadikan anda lebih sihat, lebih bahagia dan kurang tertekan. Mulakan menghitung berkat anda, itu akan menjadikan fikiran anda positif dan hidup akan lebih menggembirakan.

Ringkasan: Untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup sihat, orang mesti memulakan hari mereka dengan sarapan pagi yang sihat. Minum banyak air, makan makanan berkhasiat dan mempunyai hubungan baik dengan orang lain sangat penting untuk gaya hidup sihat.

15 langkah untuk menjalani gaya hidup sihat:

Berikut adalah beberapa langkah cepat dan berkesan yang dapat anda ambil untuk menerapkan gaya hidup sihat:

 1. Lakukan aktiviti fizikal setiap hari untuk terus aktif.
 2. Cuba mengekalkan berat badan dan bentuk badan anda.
 3. Makan makanan yang sihat dan berkhasiat yang merangkumi protein, buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian.
 4. Selamat tidur berkualiti setiap malam.
 5. Jaga kulit anda dengan baik.
 6. Dapatkan jumlah kalsium dan vitamin D. yang mencukupi.
 7. Urus masa anda dengan bijak.
 8. Bergembiralah dan puas dengan diri sendiri dan hidup anda.
 9. Kembangkan hubungan sosial yang baik dengan orang di sekitar anda.
 10. Tunjukkan rasa terima kasih anda kepada orang lain.
 11. Elakkan merokok dan tabiat tidak sihat yang lain.
 12. Berusaha untuk mencapai matlamat anda.
 13. Uruskan tekanan anda dengan baik.
 14. Lawati doktor gigi anda untuk pemeriksaan gigi secara berkala.
 15. Lakukan senaman otak yang akan memberi manfaat kepada kesihatan mental anda.

Soalan Lazim:

Berikut adalah beberapa soalan yang diajukan oleh kebanyakan orang mengenai gaya hidup sihat.

1. Apakah matlamat kesihatan pintar?

Matlamat pintar adalah cara untuk menuliskan beberapa tujuan yang mencapai standard tertentu. SMART adalah singkatan dari singkatan yang spesifik, terukur, dapat dicapai, relevan dan terikat pada masa. Setiap matlamat pintar harus mempunyai lima sifat ini untuk memastikan bahawa ia dapat dicapai oleh seseorang untuk berjaya dalam hidup.

 • Tentukan matlamat anda dan apa yang akan anda lakukan untuk menjadikan impian anda menjadi kenyataan.

 • Fikirkan sama ada matlamat yang anda miliki dapat dicapai atau tidak.

 • Matlamat anda mesti dicapai secara praktikal mengikut realiti asas anda.

 • Apabila anda menetapkan matlamat, ia mesti mempunyai kaitan dengan kehidupan praktikal anda.

 • Matlamat anda harus dicapai dalam jangka masa yang terhad.

2. Apakah gaya hidup makan yang terbaik?

Pemakanan sihat diperlukan untuk anak muda dan orang dewasa untuk menjalani gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat adalah gabungan makanan berkhasiat dan aktiviti fizikal.

 • Tubuh anda memerlukan pelbagai makanan pemakanan seperti biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, protein dan produk tenusu.

 • Sentiasa gunakan makanan gandum seperti roti gandum dan beras perang.

 • Sentiasa gunakan kacang, kacang polong, daging rendah lemak dan ayam tanpa kulit untuk pengambilan protein anda.

 • Jangan lupa memasukkan produk tenusu seperti susu rendah lemak, yogurt dan keju dalam makanan harian anda.

 • Buat rancangan diet anda secara sedar mengikut jumlah kalori yang anda perlukan.

3. Apakah sarapan yang paling sihat untuk gaya hidup sihat?

Sarapan pagi yang sihat dapat memberi anda tenaga dan kekuatan sepanjang hari. Berikut adalah beberapa makanan terbaik yang boleh anda dapatkan pada waktu pagi.

 • Banyak nutrien dan protein penting terdapat dalam telur. Mereka akan memberi anda rasa kenyang dengan lebih sedikit kalori.

 • Yogurt Yunani yang berkrim dan lazat bukan sahaja memenuhi selera anda tetapi juga memberi anda lebih banyak protein berbanding dengan yogurt biasa.

 • Untuk memulakan hari, kopi adalah salah satu pilihan terbaik. Ia mempunyai kafein yang dapat meningkatkan mood, prestasi mental dan metabolisme anda.

 • Teh hijau sangat baik untuk kesihatan kerana mengandungi kafein dan antioksidan.

 • Buah-buahan mengandungi vitamin dan kalium dalam jumlah banyak yang bermanfaat untuk kesihatan dengan jumlah kalori yang lebih sedikit.

4. Bagaimana saya boleh menjalani kehidupan yang panjang?

Ini adalah beberapa tabiat yang dapat membantu anda hidup lebih lama:

 • Anda perlu mengehadkan pengambilan kalori anda.

 • Untuk menjaga kesihatan diri, tambahkan beberapa kacang dalam diet harian anda.

 • Kunyit dapat meningkatkan jangka hayat anda dengan menyediakan antioksidan.

 • Makanan berasaskan tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian dan kacang-kacangan dapat mengurangkan risiko penyakit dan dapat menyelamatkan anda dari kematian awal.

 • Bersenam secara teratur juga dapat menambahkan tahun dalam hidup anda.

 • Berhenti merokok jika anda ingin memanjangkan umur.

 • Sekiranya anda ingin menjalani kehidupan yang panjang, berbahagia. Ia bukan sahaja dapat meningkatkan mood anda tetapi juga dapat meningkatkan hidup anda.

Kesimpulan:

Bagi sesiapa yang masih tertanya-tanya bagaimana menjalani gaya hidup sihat, ia dapat diringkaskan sebagai gabungan pelbagai amalan sihat termasuk makan makanan berkhasiat, minum banyak air, bersenam secara teratur, tidur berkualiti dan melakukan perawatan kulit. Gaya hidup ini memberi penekanan dengan mengamalkan tabiat yang bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan mental. Dengan menyesuaikan diri dengan gaya hidup sihat, orang itu pasti akan lebih bahagia, lebih sihat dan mungkin juga akan menjalani kehidupan yang panjang.

Baca lebih lanjut:

Apakah gaya hidup yang tidak aktif?

Apakah diet BRAT?

Berapa banyak kalori yang dibakar yoga panas?

Apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan?

Bagaimana menurunkan lemak perut melalui senaman?

Cara Hidup Gaya Hidup Sihat

"KESIHATAN ADALAH KEKAYAAN". Kita semua tahu betapa pentingnya untuk sihat tetapi dalam kesibukan dunia hari ini kita hampir mengabaikan kesihatan kita. Sukar untuk menjaga kesihatan anda terutama semasa rutin yang sibuk tetapi dengan sedikit perubahan dalam rutin harian anda, anda dapat menjalani gaya hidup yang sihat. Tabiat sihat ini dapat digabungkan dengan mudah walaupun dalam rutin yang sibuk. Berikut adalah beberapa tabiat sihat yang dapat menjadi langkah menuju peningkatan.

Mindset:

Untuk menjalani kehidupan yang sihat, faktor terpenting adalah pemikiran anda. Fikiran dan pemikiran anda memberi kesan yang besar terhadap tindakan anda dan seterusnya kehidupan anda. Anda Harus Berfikir Positif mengenai rancangan anda untuk membuat gaya hidup sihat dan tentang memasukkan tabiat sihat dalam rutin anda. Anda harus mengutamakan kesihatan berbanding pekerjaan dan perkara lain. Anda harus lebih mementingkan kesihatan daripada pekerjaan anda. Sekiranya anda memutuskan untuk memulakan gaya hidup sihat, maka pemikiran positif anda akan memberi anda tenaga untuk itu. Fikirkan bahawa kesihatan anda adalah salah satu perkara paling berharga yang anda ada dan anda tidak boleh merosakkannya. Ingatkan diri anda bahawa kesihatan anda lebih penting daripada yang lain. Sekiranya anda tidak sihat anda tidak akan dapat menunjukkan prestasi yang baik.

Tidur:

Ia adalah sesuatu yang diperlukan oleh badan kita. Tidur yang betul membolehkan otak anda melakukan fungsi yang hanya dapat dilakukan semasa anda sedang tidur. Tubuh manusia tidak dapat berfungsi dengan cekap jika tidak cukup tidur. Sebilangan besar tidur 8 hingga 9 jam dianggap cukup tetapi tidak semua orang sama jadi cari berapa banyak tidur yang anda perlukan dan tidur dengan betul untuk fungsi tubuh anda dengan lebih baik. Lebih-lebih lagi tidur pada waktu yang tepat juga mempengaruhi kesihatan manusia. Tidur awal juga memberi kesan yang baik kepada kesihatan anda. Kajian yang dilakukan pada atlet menunjukkan bahawa tidur yang betul mempengaruhi perkembangan fizikal, peraturan emosi, prestasi dan kesihatan keseluruhan anda.

Latihan Pendek:

Kebiasaan lain untuk gaya hidup sihat adalah bersenam. Hari ini gaya hidup kita tidak membenarkan aktiviti yang betul yang diperlukan oleh badan kita. Aktiviti fizikal penting untuk gaya hidup sihat jadi kita perlu bersenam untuk menjadikan badan kita aktif. Daripada melakukan latihan yang panjang, cuba lakukan yang pendek seperti 10 hingga 15 minit. Sekurang-kurangnya badan kita memerlukan sedikit masa ini dari kesibukan kita. Ingatlah bahawa senaman yang pendek tetapi berkala lebih bermanfaat daripada senaman panjang yang tidak tetap. Terdapat banyak latihan yang tersedia di internet yang pendek dan sesiapa sahaja boleh mengikuti. Anda boleh merancang senaman mengikut rutin anda. Ingat "Waktu terbaik untuk bersenam adalah masa yang paling sesuai untuk anda." Sama ada anda bersenam pada waktu pagi atau anda melakukannya pada waktu malam tidak menjadi masalah.

Elakkan makanan yang tidak sihat:

"Anda adalah apa yang anda makan". Makan sihat bermaksud sihat anda. Diet yang tidak betul boleh menyebabkan banyak penyakit, jadi bukannya makan makanan ringan cuba makan dengan sihat. Anda tidak harus berhenti makan makanan segera tetapi perhatikan apa yang anda makan jangan makan terlalu banyak makanan ringan. Masukkan telur, susu, yogurt, buah-buahan dan sayur-sayuran dalam makanan anda. Ingatlah, seperti kekurangan nutrien tertentu berbahaya dan membawa kepada penyakit, kekurangan nutrien juga berbahaya. Sekiranya anda menggunakan nutrien tertentu yang sihat tetapi jika badan anda mempunyai lebih banyak nutrien daripada yang diperlukan maka ia berbahaya dan tidak sihat untuk anda. Oleh itu, hanya makanan ringan yang tidak sihat, perhatikan diet anda dan fikirkan apa yang harus anda makan lebih banyak dan kurang yang harus anda makan.

Elakkan Tekanan:

Sekiranya anda tidak sihat secara mental kesihatan fizikal anda akan terjejas olehnya. Cuba berehat secara mental. Ingat bahawa kesihatan anda adalah salah satu perkara terpenting yang anda ada. Anda tidak boleh merosakkannya hanya dengan menekankan perkara kecil. Kajian menunjukkan bahawa anda bekerja lebih baik ketika anda santai. Terdapat banyak video yang terdapat di internet yang dapat membantu anda berehat. Satu kajian yang dilakukan di Sweden menunjukkan bahawa tekanan boleh mencetuskan banyak masalah kesihatan seperti keletihan, minat dan tumpuan yang rendah, prestasi yang buruk, masalah ingatan dan tekanan kronik boleh menyebabkan beberapa penyakit serius seperti penyakit jantung.

Penggunaan Peranti yang Betul:

Kadang-kadang orang keletihan dan letih sehingga mereka cuba berehat dengan menggunakan telefon bimbit atau menonton TV. Itu tidak selalu betul. Ia menjadikan anda lebih pening. Daripada cuba berbohong atau duduk dengan mata tertutup selama 15 hingga 20 minit yang sebenarnya akan membantu anda untuk berehat. Jangan gunakan peranti terlalu lama terutama sebelum tidur. Cahaya biru skrin mengganggu kitaran tidur. Sebaliknya cuba gunakan peranti anda untuk merehatkan diri dan menjadikan diri anda lebih baik dan sihat. Jadikan telefon bimbit anda sebagai alat yang produktif. Seperti menggunakannya untuk mencari latihan yang baik dan beberapa resipi yang sihat. Terdapat banyak maklumat yang boleh membantu anda menjadi versi diri anda yang lebih baik dan sihat. Gunakan peranti ini untuk kebaikan anda semua tersedia di internet anda hanya perlu memilih apa yang anda mahu lihat.

Air:

70% badan kita terdiri daripada air. 85% otak kita adalah air. Perlu untuk badan berfungsi dengan baik. Pengambilan air yang betul dapat membantu mencegah masalah kesihatan. Minum air secukupnya dalam sehari itu adalah keperluan asas badan anda.

Sarapan pagi:

Kebiasaan sihat yang lain adalah sarapan pagi yang betul. Ini adalah makanan yang paling penting dan mustahak sepanjang hari. Jangan lewatkan sarapan kerana ia penting untuk badan.

Kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang melewatkan sarapan makan sedikit lebih sedikit kalori pada siang hari tetapi mereka cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi, atau BMI. Ini kerana ketika anda makan sarapan pagi, anda memberi pesan kepada tubuh anda bahawa terdapat banyak kalori untuk diambil dan tidak perlu menjimatkannya. Apabila anda melewatkan sarapan pagi, tubuh anda mendapat mesej bahawa ia perlu menyimpan kalori dan bukannya membakar.

Bangun awal:

Bangun pagi memberi kesan yang besar kepada kesihatan anda. Apabila anda memulakan hari anda dengan baik maka ada kemungkinan besar hari anda juga akan menjadi baik. Terdapat sebuah buku terkenal yang disebut "The 5 a.m Club" oleh Robin Sharma buku ini adalah mengenai rutin pagi yang baik, ia memberi kesan kepada kehidupan anda dan bagaimana anda dapat membuat rutin pagi anda tepat.

"Jagalah bahagian depan hari anda dengan baik, dan sepanjang hari anda akan mengurus dirinya sendiri. Milik pagi anda. Tingkatkan hidup anda. " Dari Kelab 5 a.m oleh Robin Sharma.

Kesimpulan:

Untuk menjalani gaya hidup sihat, anda perlu mengamalkan tabiat sihat. Tabiat ini dapat mengubah gaya hidup anda ke arah peningkatan kerana

"Anda tidak menentukan masa depan anda, anda menentukan kebiasaan anda dan kebiasaan anda menentukan masa depan anda" Dan Lok.

2 Suka

Gaya hidup sihat adalah keperluan sehari-hari. Semua orang berusaha keras untuk tetap kental agar mereka dapat menjalani kehidupan yang sihat untuk mengabdikan diri pada usaha yang lebih tinggi dan mulia. Gaya hidup yang sihat dapat membuat seseorang lebih bertekad untuk mencapai tujuannya dan objektif. Beberapa petua untuk menjalani gaya hidup sihat adalah seperti berikut:

1) Latihan Senaman adalah cara terbaik dan sangat mustahak untuk menjalani gaya hidup yang sihat, seseorang dapat tetap bugar jika dia bersenam setiap hari. Bersenam setiap hari dapat membuang toksin dari badan anda dan dapat menjadikan kualiti hidup individu lebih baik.

2) Minum banyak air Minum banyak air membantu seseorang untuk kekal terhidrat, ia membuang semua toksin dari badan dan menjadikan kulit bersinar dan berkilau serta kekal terhidrat dan lembap.

3) Toxic environment Getting out of a toxic environment is likely to improve one's health and lifestyle.Focusing on yourself is the key to maintenance of the body and one's lifestyle.

4) Reading Reading can improve ones psyche and mental well being.Reading can create good habits in an individual.

Though there's so much in life that an individual can do in order to lead a successful and a healthy lifestyle, above are some tips on how to maintain a healthy lifestyle in order to make community a safer and a happier place.

2 Suka

For a healthy life balance is essential which can be achieved by doing exercise along with other daily tasks.

As we're progressing into the modern world, a plethora of challenges and goals are coming to our ways and in the race of achieving it, we often forget our health. Being healthy doesn't mean you're free from illness or any disease, it's a whole way of life of living and maintaining a healthy lifestyle, from fitness to a balanced diet.

According to the study published in the Archives of Internal Medicine, only 3% of the participants showed the traits of a healthy lifestyle . On the basis of gender, women tend to have a more healthy lifestyle than men.

WHAT IS A HEALTHY LIFESTYLE?

A healthy lifestyle is defined as

"A state of living which has acquired a balanced physical, mental and social well being."

It highlights not only the physical fitness or building abs or muscles, it also revolves around how to keep your mental state balanced and relaxed. Other than that, your social interaction and personality development also relate to your healthy lifestyle.

HOW TO LIVE A HEALTHY LIFE?

Your body has a right to be taken care and live a healthy balanced life. So, here are some tips and elements of a healthy lifestyle which are as follows:

EXERCISE DAILY:

The best way to keep yourself fit and smart is by exercising daily. Prefer exercising early in the morning for thirty minutes before breakfast allows you to burn excess calories and strengthen your muscles and bones. Moreover, exercising allows you to control blood pressure, glucose level, cholesterol and gives you a relaxing state of mind.

HAVING A BALANCED DIET:

Taking a balanced and measured amount of nutrients is an impeccable way of maintaining a healthy lifestyle along with providing the nutritional needs required to the body. Nutritional and calorie intake varies in accordance with age, weight and height. For example, some people have a 1550 kcal intake every day so for maintaining it, they need to take measured nutrition, depending on whether they need to lose weight or gain it.

TAKING OUT TIME FOR YOURSELF:

Leisure time is necessary for your physical as well as for mental health. To live a healthy and happy life, do whatever you love. If you're an introvert, go for reading books, watching your favorite Netflix seasons, painting and singing etc. Or if you're an extrovert, socialize with your friends and family, go for vacations, attend events and parties. When you're mentally relaxed and healthy, eventually you're more prone to live a contented and balanced life.

TAKING A GOOD QUALITY SLEEP:

The average person needs approximately eight hours of sleep at night. People staying up all night did not only suffers from chronic diseases but also face a plethora of mental disorders. Common problems mainly night owls suffer including constant headaches, inattentive mind, short temper, laziness, obesity, fatigue etc. According to medical study, insomnia and lack of sleep increase the risk of death by 12%.

So, gather up and balance your lifestyle. Avoid using mobile phones at night which is one of the main reasons for staying up late.

 • Try to make a barrier between your chaos of problems and mind.
 • Use relaxing teas for better sleep such as lavender and rose green tea.
 • Avoid having caffeine before sleeping.
 • Avoid sleeping during the day .
 • Use nature ambiance for better sleep

BE POSITIVE:

Positivity is a medicine that keeps your mind and body healthy. It allows us to outlook the world in a positive way no matter, how many times we fail. Penggunaan pendekatan ini membolehkan kita mengatasi tekanan dan kemurungan dengan mengatasi pemikiran negatif kita. When you're happy and contented, eventually your life expectancy increases. According to medical records, being happy or joyful releases dopamine and serotonin in the brain which boosts our immune system, regulates your mood and sleep, appetite and digestion.

QUIT BAD HABITS:

Many people especially teenager gets addicted to smoking and drugs. Smoking contains nicotine and 68 harmful carcinogens that four times increases the rate of death risks. Intake of drugs is also contributing to exaggerating the chronic diseases. Around 7 million people are suffering from illicit drug disorder . The use of drugs and alcohol causes higher risks of injuries, diseases which include cancer, lung diseases, seizures, stroke, cardiovascular diseases and then eventually death.

STRESS MANAGEMENT:

According to this study led by psychologist Salvatore R. Maddi, Ph.D., and colleagues at the University of Chicago, using stress in an effective way can lead to productive progress in mental health. Menggunakan tekanan dengan cara yang positif dan kemampuan untuk menahan rintangan kecil hingga besar disebut sebagai ketangguhan. It is directly proportional to an impeccable performance and determination and also has an ability to inculcate a positive and healthy life.

MEDITATION:

Meditation is not only vital for the body but also for the mind. Ia meningkatkan perhatian, fokus, empati dan melepaskan tekanan setiap hari. Studies show that it also improves memory and emotional fitness. Other than that, it improves disturbed sleeping patterns, boosts immunity and resolves hormonal problems.

TRICK YOUR MIND:

Sometimes, our mind needs consolation. As psychologist Shelly Taylor says,

“A healthy mind tells itself flattering lies.”

Rather than beating around the bush or using the pessimistic approach, we should look into the scenario in a brighter way or a positive outlook. As Eric Barker says,

Optimists lie to themselves. But if we all stop believing anything can change nothing ever will. We need a bit of fantasy to keep us going.”

An optimistic mind is key to a healthy life.

BENEFITS OF A HEALTHY LIFE:

 • Fewer health problems
 • Enhances strength and flexibility
 • Reduces laziness and procrastinating approach
 • Increases the chance of conceiving who are facing Pcos and hormonal problems
 • Helps in weight loss
 • Keeps your energetic and fresh
 • Brings gratitude approach in your life
 • Helps you deal with stress and negative vibes
 • Improves memory
 • Enhances emotional intelligence
 • Reduces mood swings and aids in anger management

KESIMPULAN:

Maintaining a healthy and balanced life is not easy in a tough scheduled life. But to live long and happy for yourself and your family, you have to take out time. It all starts with self-care and loving yourself. Start with the baby steps and keep striving for it every day. Maintain focus and take small initiative towards a healthy lifestyle.

A healthy lifestyle is directly proportional to a happy life.

2 Suka

“ Healthy living” most people mean both mental and physical health should be functioning and or in balance in both men and women. In many situations, mental and physical health are closely linked, so that the bad or good whatever changes always affect the other.

Listed below are some good tips to maintain a healthy lifestyle.

Nutrition and Diet ( healthy eating)

All humans have to eat food for maintenance and growth for a healthy body. But we humans have different diet and nutrition requirements as infants, teenagers, adults, young adults, children, and seniors.

For example, babies cannot take in more solid food and require feeding every 3 to 4 hours. After that, they develop a normal pattern of eating three times a day as young kids.

Tips:

 • Try eating healthy meals three times a day ( dinner, breakfast, and lunch). It is important to consider that dinner does not have to be the largest meal.
 • Your daily food consumption should consist of more healthy food, such as vegetables, fruits, whole grains, and low fat and fat-free milk products,
 • Incorporate lean meat, fish, beans, poultry, eggs, and nuts into a healthy lifestyle.
 • Choose food that is low in trans fat, saturated fats, cholesterol, salt, and added sugar.
 • Control a huge part of the portion you eat daily, eat the smallest portion which can satisfy your hunger, and then stop to eat.
 • Healthy snacks are good in balance and it should consist of items like whole grains, fruit, and nuts to satisfy your hunger, and also it will not cause you excessive weight gain.
 • Avoid the use of sugar and sodas because of the excessive calories in the sugar and sodas drinks.
 • Before going to sleep avoid eating large meals to decrease weight gain and gastroesophageal reflux.
 • If a person is angry or depressed, many people thought that eating is going to help them, but research shows that it will not be going to help you and it can make your problem worse than any other.
 • Always reward your children with healthy snacks, don't reward them with sugary snacks it will not be going to help you.
 • Try to develop a vegetarian lifestyle for weight loss and a healthy lifestyle.
 • Avoid undercooked and raw meat of any type. Raw and undercooked food cause a lot of damage to your belly.

Tips for special situations

 • People with diabetes should monitor their glucose levels and use the above tips.
 • People who have an unusual work schedule who are in the military, college students, and doing night shifts should try to adhere to lunch, breakfast, and dinner routines with snacks.
 • People who prepare their food should avoid frying foods in grease or avoid using grease.
 • People fighting with weight loss should avoid all sugary and fatty foods and eat mainly fruits, vegetables, and markedly reduce the intake of dairy products and meat.
 • Follow the advice in time if you cannot control your food intake, weight, or if you cannot control your blood glucose levels and if you also have diabetes.

Physical Exercise and activity

Physical exercise and activity is a major contribution to a healthy lifestyle. Unhealthy living may reveal itself in lack of endurance, obesity weakness, and overall poor health that may develop many disease problems.

Petua

 • Daily exercise can reverse age and prevent related decreases in muscle strength and mass, optimize flexibility, balance, and endurance, and decreases the risk of falls in the elderly. Daily exercise can help you cover your stroke diabetes, heart diseases, high blood sugar pressure, and obesity.
 • Daily fitness can help chronic arthritis which develops your capacity to perform daily activities such as climbing stairs, driving, and opening jars.
 • Daily exercise can help increase self-confidence and self-esteem, decreases anxiety and stress. Improve your general mental health and swing your mood.
 • Regular exercise can cause you to lose your fat and also control your body weight.
 • Progress gradually and start slowly to avoid excessive soreness, injury, or fatigue over time, build up to thirty to sixty minutes of exercise every day.
 • Any type of exercise like water aerobics, resistance, swimming, walking, yoga, and many others is helpful for everybody.
 • Let your children playing outside of the home is a good beginning.

Most individuals can start moderate exercises, such as yoga and walking without a medical examination.

Go to a doctor if:

You should consider consulting a doctor before doing the following vigorous exercise:

 • Women over the age of 50 and men over the age of 40.
 • People with lung or heart diseases, arthritis, asthma, or osteoporosis.
 • People who experienced pain or chest pressure, or who develop shortness of breath or fatigue.

Consequences fo lack of exercises and physical inactivity:

 • Lack of exercise and physical inactivity are associated with type II diabetes. Also known as adult-onset or maturity, noninsulin-dependent diabetes.
 • Lack of exercise and physical inactivity are linked with some cancers and heart diseases.
 • Lack of exercise and physical inactivity adds to weight gain.

Mental health

Healthy living also includes mental and emotional health. The listed below are some important way, how people can support their well being and mental health.

 • Get enough sleep daily, seven to nine hours daily is recommended. Naps also help you there.
 • Reflect and take a walk on what you hear and see at least several times per week.
 • Try something often and new like trying a different route of workout, eating new food, going to museums, and a new book library.
 • Try to complete a segment and focus on a process intensely of it over one to several hours, then do something relaxing and take a break. Like short nap, walk, and exercise.
 • Talk with good peoples about different subjects and spend some time with them.
 • Try to develop hobbies and take interest in sport, make some leisure time, and take interest in these activities every week.
 • Have some fun by going on shopping, going on a trip with someone you love, go hunting, fishing, roller coaster rides, and do not let your vacation time slip away.
 • Let yourself be pleased with both small and big develop contentment and with your achievements.
 • You should not stop taking these medications if you are taking medicines for mental health problems.

Avoid excessive use of alcohol

here I will discuss some important consequences of excessive use of alcohol consumption:

 • Excess alcohol consumption and chronic is the leading cause of liver cirrhosis in Europe and the US
 • Liver cirrhosis can cause fluid accumulation, internal hemorrhage its the abdomen. bruising and easy bleeding, muscle wasting, infections, mental confusion, and in an advanced coma, cases, and kidney failures.
 • It can also lead to a nightmare of liver cancer.
 • Alcohol is responsible for 50 to 60 percent of automobile deaths in the US
 • Alcohol use is the main cause of death and injury from burns and drownings and death.

Avoid sexual of high risk High risk of sexual behavior can get to several sexually transmitted illnesses such as syphilis, gonorrhea, HIV infection, herpes, high risk sexual behavior is also known to spread infection. Which can get to cervical cancer in both women and men. High-risk sexual include the following:

 • Different sex partners
 • Sex partners with a history of extraneous use of the drug.
 • General diseases like STDs or sexually transmitted diseases.

Petua

 • Don't do sex without barriers such as a condom, avoid unprotected sex.
 • If you are unsure of your partner's health and plan to have sex, use a condom.

Eat more fish Fish contain many minerals and vitamins and are an excellent source of protein. Try to eat one and a half portions of fish a week at least, including some portion of oily fish.

Oily fish is good in omega 3 fats, which can help you cure and prevent heart diseases.

Oily fish include trout, salmon, sardines, pilchards, sardines, mackerel.

Non- oily fish include plaice, haddock, cod, coley, skate, tuna, hake.

You can choose from frozen, fresh, and canned, but get that smoked and canned fish can be high in salt.

Cut down saturated fat

There are two types of fat: unsaturated and saturated. Too much saturated fat can boost the amount of cholesterol in the blood, and also increases the heart disease developing risks.

Saturated fat is found in many foods like sausages, fatty cuts of meat, butter, cream, hard cheese, biscuits, cakes, pies, and lard.

Choose food that contains unsaturated fat and try to cut down your saturated fat intake. Spreads, vegetables, oily fish, and avocados include unsaturated fat.

For healthier health, use a small amount of olive oil and vegetable, or reduce your fat spread instead of lard, ghee, or butter.

Choose cuts and lean cuts off any visible fat, when you are having meat.

Gula Drinks and sugary food are generally high in energy measured in calories and kilojoules. And if consumed too often can add to weight gain. It can also cause tooth decay if eaten between meals.

Free sugar is found in most food, such as sugary breakfast cereals, sugary fizzy drinks, biscuits, cakes, chocolate, and sweet, puddings and pastries, and alcoholic drinks. Use food labels to check how much sugar foods contain.

1 Suka

A healthy lifestyle is the need of the day. Everyone tries hard to stay toned so that they can spend a healthy life in order to devote themselves to higher and nobler pursuits.A healthy lifestyle can can make an individual more determined towards his goals and the objectives. Some of the tips to pursue healthy lifestyle are as follows:

1) Exercise The exercise is the best way and very essential towards a healthy lifestyle, an individual can stay toned up if he or she exercises daily. Exercising daily can flush out the toxins from your body and can make individual's quality of life better.

2) Drinking lots of water Drinking lots of water helps an individual to stay hydrated , it flushes out all the toxins from the body and makes skin glowing and shiny and keeps hydrated and moist.Drinking 8 to 10 glasses water per day will make skin soft and supple and glowing.The breakouts on the skin will be declined too if your water intake is good.

3) Toxic environment Getting out of a toxic environment is likely to improve one's health and lifestyle.Focusing on yourself is the key to maintenance of the body and one's lifestyle.Maintaining such lifestyle will help an individual to deveote himself to higher and nobler pursuits.

4) Reading Reading can improve ones psyche and mental well being.Reading can create good habits in an individual.Reading will also make an individual feel good and he or she will be definetly more creative since reading makes an individual creative.

 1. Indulging in me time

Take out some time for your self, maybe by reading a book or sipping up a cup of tea or coffee.It really helps and will make you feel good. Also talking to a very old friend is considered to be therapeutic sometimes.

Though there's so much in life that an individual can do in order to lead a successful and a healthy lifestyle, above are some tips on how to maintain a healthy lifestyle in order to make community a safer and a happier place.Moreover,an individual will also work better if he keeps him/her self healthy and will make him /her more active during the work hours.

1 Suka

Healthy lifestyle refers to a lifestyle which includes your physical and mental health its not over life style is a result of accumulation of all your entire living way , your eating way , your dressing way , your talking way , how to deal with your problems , how to over come your fears, how accountable you are, how you control yourself ? how positive or negative your are, what you think about others ,and obviously which actions do you perform on tour life how much your thought and deeds are identical these aspects influenced your way of living and your lifestyle reflects all these answers . Enormous and never ending lifestyle aspects are already well described and defined above . But in my opinion one thing has left that affects overall lifestyle and its vital for survival . The one and only complete survival guide “prayers” without prayer your lifestyle becomes dull and inadequate. prayer is leading necessity to sustain in life .its a way in communicating with God and make wishes and request to him. Prayer has a power to change your life like its an inner feeling that helps to cope with difficulties eg depression , fear of something , health issues , relationship problems , financial issues negetive thinking these things can spoil your lifestyle but prayer has a path by going on it you can talk to your God and share your problems and week guidance we all gave connections with God prayer is a source. recitation of holy books depression can go away , negativity turns into positivity. performing regular prayers good for your physical health as well as it generated more strong spiritual connections to God .prayers give feeling of satisfaction about yourself. regularly when you talk with God it eliminates all your negativity , fears and curse prayer helps you to wish what you want from life. when you ask from god it creates hope and after that you' ll get what you wanted and if not , think its not meant for us . these satisfaction boast your confidence about life , and make us able to go forward and create new hopes and desires . prayers ate healthy for us because we stay away from drugs and alcohol because to you are nearest to God all bad habits start left behind. These things are unhealthy and lethal for us. when we believe we are answerable to God we never act wrong such as hurting others , corruption , immoral activities , its called personal transformation . that includes hygiene , physical exertion , avoid illegal unhealthy things , positive thinking , self accountability . it offers us to judge your flaws and try to over come it also enlighten sense of purpose that is important for choosing career that controls financial stability. none can be survive in a satisfied way without prayer. its better to know the importance of prayer and give quality time for prayers and allow yourself to get more involve in it.

Conclusion :

when life throws stone at you prayers become guard for you it supports each and every aspect of your life . connection with God is an inner feeling that helps you alot I think its a blessing.

Have a healthy lifestyle, is essential to enjoy the beautiful colors of life. Without a healthy lifestyle, we can't achieve anything in our life, we can't enjoy a single moment even. So, maintaining a healthy lifestyle is necessary for all people so they make your lives better and be successful. Today we have to talk about how to maintain a healthy lifestyle, what are the factors that make up a healthy lifestyle and bring better vision to your wonderful life. Not only the proper diet make your lifestyle better and healthy. Some other factors are needed to maintain your lifestyle, follow these principles, and enjoy your life.

10 THINGS THAT MAKE UP A HEALTHY LIFESTYLE

1). Have a proper diet

A nutritious diet means a diet that contains all the essential nutrients needed for our body to work properly. If you are not taking essential elements like vitamins, minerals, and fats, it may cause you some major problems. You can also take supplements of a specific micronutrient, but try to have natural and sources like vegetables and fruits for quality nutrients. They also protect you from infectious diseases by enhancing your immunity.

2). Do exercise regularly

Do exercise on regular basis to maintain your physical also maintain health. It is the best way to have a healthy lifestyle. It helps you to burn extra calories in the body, strengthen muscles and bones, and keep your body in shape. It also helps you to stay motivated.

3). Have an adequate sleep

Our body works like a machine, it also needs some break. Sleep means when your brain rests and works more efficiently also other body organs work efficiently after some rest. So have adequate sleep to increase your body efficiency.

4). Maintain a better your mental health

Have better mental health is as important as having better physical health is. If you are suffering from anxiety and mental stress, your brain will not work properly, As your all body organs work directly according to the stimulus by the brain. If your brain is not working properly, it will also affect your physical health. If you have anxiety or stress, visit a psychologist to stop its progression into depression. Depression is a killer disease. It will harm you more than you think.

5). Have a good community.

Have good friends, if you have a supportive community around you. You will have fewer chances of neurological and cardiovascular diseases. It is because when you have a better company around you, they will support you, solve your problems and let you live happily. Living happily lowers the risk of heart diseases and boost brain functioning and the immune system.

6). Take care of yourself:

Fulfill your body needs like cleaning it regularly, your physical needs like wearing comfortable, your mental needs like peace and calm . Take a bath regularly, keep clean your teeth, nails, and hairs. Protect yourself from germs by keeping clean your hands, your face, and your environment. Cleaning is very necessary for our life to have a healthy lifestyle.

7). Have some emotional or love moments.

We all need love in our life. We get love from our friends, family, and our spouse. If we have some love moments with our loved ones, it helps us a lot stay happy thus maintaining our mental health. And as a result, making us have good physical health. Always give time to your loved ones in your daily routine, it will motivate you and keep you to stay happy and feel blessed. Thus, prevent you from anxiety and depression.

8). Avoid smoking.

Tobacco damage your lungs eventually thus affecting your physical health badly. It also affects your mental health, as it lowers the ability to think and work properly, thus lowering your IQ level. Smokers may say they feel good after smoking, but the reality is totally the opposite, it lowers the ability of your brain to work.

Also when you try to quit, you can't because your body is addicted to it. Don't even try such things that are addictive.

9). Never do drug abuse.

Drug abuse or substance abuse means to take an abnormal amount of drugs. They also harm your body by affecting on working part of your brain. Don't drink alcohol or such drugs, they weaken your immune system and your affect your brain very badly. Thus giving harm to your body and will never let you adapt to a healthy lifestyle.

10). Be spiritually strong

Keep your spiritual soul strong by worship or other things your religion says. Follow your religion, whatever your religion is. It is better for your mental health thus helps you to have a happy and blessed life. It keeps you away from stress and anxiety. Fulfill the needs of your soul also to live life and enjoy the beautiful moments in your wonderful life.

TIPS TO HAVE A HEALTHY LIFESTYLE

 • Minum banyak air.
 • Keep yourself happy and positive.
 • Avoid stress.
 • Have some love moments in your daily routine.
 • Drink more juices or smoothies instead of fizzy drinks.
 • Eat vegetables and fruits instead of fast food.
 • Keep your soul happy to enjoy every moment of your life.
 • Keep your environment and yourself clean.
 • Do work honestly and have adequate sleep.
 • Always wear what gives you comfort and calm.
 • Take less sugar and spices in your diet.
 • Maintain your body weight.
 • Keep checking your blood pressure and sugar level.
 • Keep checking your body after every six months.
 • Visit a doctor if you have any problem related to your health.

KESIMPULAN:

Having a healthy lifestyle make your life easier and help you to enjoy your life and get success easily. Some general and easy tips are given to have a healthy lifestyle. Fulfill all your physical as well as mental health. Keep your soul to feel healthy and fulfilled, it will prevent you from anxiety problems. Maintain your mental health along with physical health. Keep yourself and the people around you, healthy and happy.