CTQ bermaksud Critical to Quality dan CTQ adalah parameter yang dirumuskan dalam kata perniagaan, keperluan pengguna. CTQ sangat berharga sambil meningkatkan produk dan perkhidmatan.

Dalam Six Sigma dan projek pengubahsuaian berterusan yang lain juga, CTQ memainkan peranan penting kerana objektif utama banyak projek ini adalah untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang memenuhi kehendak pengguna dengan pelbagai parameter.

Pokok CTQ adalah kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti dan menyenaraikan semua keperluan pelanggan menjadi parameter fungsional yang dapat diukur.

Pokok yang penting dan berkualiti digunakan secara dalaman untuk membantu syarikat anda mengenal pasti apa yang sebenarnya dikehendaki oleh pelanggan anda sehingga anda dapat membuat proses untuk memenuhi permintaan tersebut dan visual ini adalah bahagian strategik untuk merumuskan produk berkualiti tinggi yang dapat terus berkembang dan tahan terhadap perubahan yang selalu berubah pasar.

Di sini, anda akan menjumpai langkah-langkah mengembangkan pokok CTQ supaya anda dapat menjelaskan keperluan pengguna anda ke dalam tugas yang dapat dilaksanakan untuk organisasi anda.

Teruskan ke tutorial langkah demi langkah kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai memerhatikan keperluan dan pemacu kritikal.

Bila hendak menggunakan pokok CTQ

Pokok CTQ digunakan secara berterusan sebagai sebahagian daripada kaedah Six Sigma. Sekiranya anda telah melaksanakan prosedur DMAIC, pohon CTQ berada di bawah fasa "definisikan" dan anda tidak semestinya menguatkuasakan Six Sigma untuk mendapat manfaat daripada pohon CTQ.

Sekiranya anda menguruskan pokok CTQ sendiri, bukan sebagai sebahagian daripada prosedur yang lebih besar, anda masih akan mendapatkan penerangan yang boleh diambil untuk memberikan produk yang lebih baik dan lebih baik. Anda harus membina pokok kualiti yang kritikal setelah anda mengumpulkan Suara Pelanggan dan mula mengenal pasti keperluan pengguna. Ia berguna untuk membina pokok CTQ adalah:

  • Apabila anda ingin merumuskan produk yang lebih baik
  • Awal melancarkan produk
  • Awal melancarkan projek
  • Untuk lebih menyedari keperluan dan kehendak pelanggan anda
  • Untuk membantu produk dan perkhidmatan anda menjadi lebih kompetitif di pasaran
  • Untuk mengenal pasti dan memutuskan masalah dengan produk dan perkhidmatan semasa

Cara Menggunakan CTQ

CTQ Tree mengambil struktur rajah ringkas yang membantu syarikat projek mengenal pasti, menyenaraikan, dan memusatkan perhatian pada perkara yang paling berharga bagi pelanggan. Pokok CTQ mengandungi tiga faktor.

** Perlu - ** Ini adalah titik permulaan untuk memahami cara menggembirakan pelanggan. Keperluan adalah apa yang mesti disediakan oleh produk dan perkhidmatan anda kepada pelanggan untuk membuat mereka gembira. Sekiranya anda memiliki restoran pizza, keperluan pembeli anda adalah pizza.

Pemandu - Ini adalah komponen yang akan digunakan oleh pelanggan anda untuk menilai sejauh mana produk dan perkhidmatan anda memenuhi keperluan mereka. Dalam contoh pizza, pemandu merangkumi kualiti pizza, kelajuan siap, dan pelbagai pilihan topping yang boleh digunakan. Pemacu pemerhatian memberi pasukan projek tahap pemahaman lain tentang bagaimana memuaskan pengguna mereka.

Keperluan - Ini adalah standard pencapaian yang boleh diukur yang mesti dipenuhi oleh pemandu untuk memuaskan pelanggan. Keperluan membantu pasukan projek mengukur kualiti dan pencapaian produk atau perkhidmatan. Dari segi pizza, keperluan mengukur sejauh mana pemandu memenuhi keperluan pengguna. Kualiti adalah pemacu yang dikira oleh penampilan, suhu, dan rasa pizza. Kecepatan dihitung dengan seberapa cepat pizza diberikan ke meja dan variasi diukur hanya dengan jumlah topping dan varieti yang boleh digunakan.

Asas Pokok CTQ

Memahami asas pokok CTQ membantu syarikat menggunakannya dengan berkesan. Gabungan dapat membuat pokok CTQ dengan mengikuti tiga langkah:

Senaraikan keperluan penting - Apakah keperluan penting yang mesti dipenuhi oleh produk anda? Secara umumnya, cara terbaik untuk memenuhi keperluan pelanggan adalah dengan bertanya terus kepada pelanggan. Sekiranya ini bukan pilihan, kakitangan sokongan pengguna dapat memberikan pandangan penting dan pasukan dapat melakukan sumbang saran.

Tentukan pemandu - Lihat prosedur dari segi perkara yang sangat penting bagi pengguna dan kenal pasti bagaimana memenuhi kehendak mereka. Sahkan pemacu ini dengan sokongan pembeli dan kakitangan penjualan dan dengan pengguna secara langsung.

Kenalpasti keperluan pencapaian - Setelah pasukan mengenali pemandu, langkah seterusnya adalah memecahkannya untuk mengukur keperluan prestasi. Di sini, syarikat membuat inventori teknologi dan membantu memastikan bahawa ia dapat memenuhi keperluan pelanggan.

Apa yang dianggap penting oleh pelanggan anda dalam produk dan perkhidmatan anda? Membangunkan CTQ yang berkesan dapat membantu pasukan anda memahami apa yang sebenarnya dikehendaki oleh pengguna dan membantu anda memastikannya.

Kesimpulannya

Oleh itu, cadangan yang kuat untuk mempelajari enam sigma adalah mendaftar untuk mendapatkan Sertifikat Six Sigma Online yang terperinci, yang menawarkan latihan praktikal oleh orang yang mahir dan memperoleh keuntungan anda.