Bagaimana menjadikan Adderall lebih berkesan? Elakkan jus sitrus , tetap terhidrat , dan sarapan pagi yang baik sebelum mengambil Adderall, dan lain-lain adalah beberapa cara yang biasa dan berkesan untuk menjadikan Adderall lebih berkesan. Adderall terkenal kerana membantu orang yang mengalami gangguan seperti ADHD , kemurungan , dan penyakit mental yang lain. Adderall adalah perangsang yang mengandungi amphetamine dan dextroamphetamine. Amphetamine dan dextroamphetamine adalah perangsang CNS yang mengubah molekul otak dan saraf, menyebabkan hiperaktif dan kawalan impuls yang buruk.

:pill: Apa itu Adderall?

Adderall adalah nama jenama ubat yang mengandungi empat garam amfetamin. Gabungan ini terdiri daripada jumlah amfetamin dan dextroamphetamine yang sama, menghasilkan nisbah (3: 1) antara dua enantiomer amfetamin, dextroamphetamine, dan levoamphetamine.

Kedua-dua enantiomer adalah perangsang, tetapi mereka cukup berbeza dengan amfetamin dan dextroamphetamine racemik, masing-masing dipasarkan sebagai Evekeo dan Dexedrine / Zenzedi, untuk memberikan profil impak unik kepada Adderall. Narkolepsi dan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian dirawat dengan Adderall (ADHD).

Ini juga digunakan sebagai afrodisiak dan euforia dan penguat prestasi atletik , penambah kognitif , dan pengurang rasa lapar . Ia tergolong dalam kelas phenethylamine perangsang sistem saraf pusat.

Adderall boleh diterima dengan baik dan berkesan dalam rawatan gejala ADHD dan narkolepsi. Pada dos terapeutik , Adderall menghasilkan euforia, pergeseran dorongan seks, kewaspadaan yang lebih besar, dan kawalan kognitif yang lebih baik, antara kesan emosi dan mental yang lain.

Kesan fizikal merangkumi masa reaksi yang lebih cepat, daya tahan keletihan, dan kekuatan otot yang lebih baik pada dos ini . Kesan buruk Adderall berbeza-beza dari orang ke orang, tetapi yang paling kerap berlaku termasuk tidur, mulut kering, kurang selera makan , dan penurunan berat badan.

Apabila Adderall digunakan seperti yang ditentukan pada dos harian yang relatif rendah, seperti yang digunakan untuk merawat ADHD, risiko mengembangkan ketagihan atau ketergantungan dapat diabaikan; namun, penggunaan Adderall secara rutin dalam dos harian yang lebih besar menimbulkan risiko ketagihan atau ketergantungan yang ketara kerana kesan peneguhan yang ketara pada dos yang tinggi.

Dos amfetamin rekreasi sering kali jauh lebih tinggi daripada tahap terapi yang disyorkan, dan ia mempunyai risiko kesan sampingan bencana yang jauh lebih tinggi.

Setiap tablet Adderall mengandungi:

Bahan Kimia Jumlah dalam 5 mg
Dextroamphetamine Saccharate 1.25 mg
Amphetamine Aspartate Monohydrate 1.25 mg
Dextroamphetamine Sulfate, USP 1.25 mg
Amphetamine Sulfate, USP 1.25 mg
Jumlah Kesamaan Dasar Amfetamin 3.13 mg

:arrow_right: Sejarah

Syarikat farmaseutikal Rexar mengubah ubat penurunan berat badannya yang popular Obetrol setelah dipaksa keluar dari pasaran pada tahun 1973 di bawah Pindaan Kefauver Harris kepada Akta Makanan, Dadah, dan Kosmetik Persekutuan kerana hasil program Pelaksanaan Kajian Keberkesanan Dadah (DESI) ( yang menunjukkan kekurangan keberkesanan).

Dua komponen metamfetamin digantikan oleh komponen dextroamphetamine dan amfetamin dengan berat yang sama dalam formulasi baru. Richwood Pharmaceuticals membeli Rexar pada tahun 1994 dan mula memasarkan Obetrol sebagai rawatan ADHD. Sekarang dipasarkan dengan nama jenama Adderall , yang merupakan pengecutan frasa "TAMBAHKAN untuk Semua," yang dimaksudkan untuk menyampaikan bahawa "itu dimaksudkan untuk menjadi sesuatu yang inklusif" untuk tujuan pemasaran.

Setelah pemerolehan tersebut, FDA menyebut Richwood Pharmaceuticals untuk banyak pelanggaran CGMP yang berkaitan dengan Obetrol yang ditemui semasa pemeriksaan rutin (dan mengeluarkan surat peringatan formal untuk pelanggaran tersebut), kemudian memberikan surat peringatan formal kedua kepada Richwood Pharmaceuticals khusus untuk pelanggaran "yang baru peruntukan dadah dan salah laku dari Akta FD&C. "

Setelah perbincangan luas dengan Richwood Pharmaceuticals mengenai penyelesaian sejumlah besar masalah yang berkaitan dengan banyak pelanggaran peraturan FDA syarikat, FDA secara rasmi meluluskan semakan pelabelan Obetrol / sNDA pertama pada tahun 1996, termasuk pertukaran nama kepada Adderall dan pemulihan statusnya sebagai produk ubat yang diluluskan. Richwood Pharmaceuticals dibeli oleh Shire Pharmaceuticals dengan harga $ 186 juta pada tahun 1997 .

Jenama Adderall sekarang pertama kali dikeluarkan pada tahun 1996 sebagai pil pelepas segera oleh Richwood Pharmaceuticals, yang akhirnya bergabung dengan Shire plc. The Shire bersetuju untuk menjual Duramed Pharmaceuticals nama Adderall untuk versi pengeluaran segera ubat pada tahun 2006. Teva Pharmaceuticals membeli Duramed Pharmaceuticals pada tahun 2008 sebagai sebahagian daripada pemerolehan Barr Pharmaceuticals, yang termasuk bahagian Duramed.

Versi generik pertama Adderall IR dikeluarkan pada tahun 2002 . Barr dan Shire kemudian membuat perjanjian penyelesaian, yang membolehkan Barr menawarkan versi generik ubat pelepasan yang dilanjutkan pada bulan April 2009.

Ringkasan

Bagaimana menjadikan Adderall lebih berkesan? Terdapat banyak cara biasa untuk menjadikan Adderall lebih berkesan. Adderall adalah ubat yang digunakan untuk merawat kemurungan. Ia diperbuat daripada amfetamin dan dextroamphetamine. Jenama Adderall sekarang dikeluarkan pada tahun 1996 oleh Richwood Pharmaceuticals.

:pill: Bagaimana menjadikan Adderall tahan lebih lama?

Strategi yang disenaraikan di bawah akan membantu Adderall anda bertahan lebih lama dan lebih berkesan dalam sistem anda.

:arrow_right: Elakkan jus sitrus

Lebih mudah menjauhi cecair sitrus sepenuhnya. Jus sitrus, terutama dari jeruk dan limau gedang, mengandungi asid yang memperlambat penyerapan ubat Adderall . Ini terutamanya mempengaruhi kelajuan pengambilan ubat ADHD bertindak pendek seperti Adderall . Ubat ADHD yang bertindak lama cenderung mempunyai kesan yang sama.

Ini kerana jus sitrus menghalang ubat daripada memasuki peredaran cepat, menurunkan penyerapan kadar . Ini secara beransur-ansur akan melemahkan keberkesanan ubat dalam sistem. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan sebelumnya, ini berfungsi berbeza untuk pelbagai orang, tetapi cadangan keseluruhannya adalah untuk mengelakkan jus sitrus.

:arrow_right: Sarapan pagi

Pertama sekali, sarapan pagi adalah makanan terpenting yang perlu diambil agar Adderall tahan lebih lama . Sarapan pagi membekalkan dan memberi makanan yang mencukupi dalam sistem untuk membantu ubat berfungsi dengan lebih berkesan. Mengambil ubat semasa perut kosong, terutamanya dengan perangsang terkawal seperti Adderall, cenderung menimbulkan tindak balas asid di dalam badan.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk makan sesuatu sebelum mengambil Adderall, walaupun anda melangkau atau terlepas sarapan dengan gaya hidup brunch. Sarapan pagi tidak perlu menjadi makanan yang banyak. Sebaiknya makan siang yang sederhana dan berkhasiat . Cukuplah pisang, badam, dan sepotong roti.

:arrow_right: Elakkan vitamin C

Elakkan makan produk vitamin C atau makanan dengan jumlah vitamin C yang tinggi semasa mengambil dos Adderall pada waktu malam. Ini kerana produk vitamin C kemungkinan akan menurunkan kadar penyerapan ubat , mengganggu potensi ubat dan kesan jangka panjang. Sebaiknya jangan makan apa-apa lagi selama 30-60 minit selepas mengambil Adderall.

Ini kerana memakan apa-apa sejurus selepas mengambil ubat kemungkinan akan mengganggu penyerapan ubat ke dalam sistem, menjadikannya kurang berkesan dari segi kekuatan dan waktu aktif.

:arrow_right: Corak tidur yang sihat

Yang anda perlukan adalah tidur malam yang baik agar ubat tahan lebih lama dengan cara yang dapat dibayangkan. Walaupun kelihatan sukar di persekitaran yang sibuk sekarang ini untuk mendapatkan tidur yang cukup, relaksasi sangat mustahak untuk memanfaatkan banyak ubat.

Ubat ini dapat diserap dengan lembut dan sekata semasa anda tidur. Kerana menghabiskan lebih sedikit tenaga ketika berehat, keupayaannya untuk bertahan lebih lama bertambah baik. Akibatnya, tidur dan, lebih penting lagi, memastikan bahawa anda mempunyai corak tidur yang teratur dapat membantu Adderall bertahan lebih lama dan lebih berkesan dalam sistem anda.

:arrow_right: Kekal hidrat

Diuretik, seperti Adderall, menyebabkan anda kencing lebih kerap kerana ramuan dalam ubat . Ini boleh menyebabkan dehidrasi, jadi tetap terhidrat adalah mustahak. Air diperlukan agar ubat diserap ke dalam sistem dan beroperasi dengan betul.

Ini kerana dehidrasi menimbulkan kabut otak . Otak akan berjuang untuk fokus dan menumpukan perhatian pada ketika ini, bukan kerana ubat tetapi kerana dehidrasi . Walaupun ini dapat mengekalkan ubat yang berfungsi dalam sistem, mustahil mendapat keuntungan dari ubat ini jika seseorang mengalami kabut otak. Hasilnya, kekal terhidrat sangat penting untuk memaksimumkan keberkesanan Adderall.

:arrow_right: Vitamin

Kekuatan jangka panjang dan keberkesanan umum Adderall dapat ditingkatkan dengan mengambil makanan tambahan vitamin tertentu. Daripada menyenaraikan apa-apa di sini, kami mengesyorkan untuk berbincang dengan doktor anda mengenai makanan tambahan vitamin yang boleh anda gunakan semasa berada di Adderall.

Pastikan badan anda mempunyai protein , lemak sihat, dan vitamin yang mencukupi melalui pengambilan makanan dan diet biasa sebelum mengambil ubat lain. Sekiranya ini tidak mungkin dilakukan, anda mungkin ingin mencuba suplemen vitamin yang berbeza setelah berunding dengan doktor.

Ringkasan

Bagaimana menjadikan Adderall lebih berkesan? Terdapat banyak kaedah untuk menjadikan Adderall lebih berkesan. Jangan gunakan jus sitrus sebelum atau selepas mengambil Adderall. Sarapan pagi yang sihat lebih penting jika anda ingin menjadikan Adderall anda lebih berkesan. Jangan gunakan produk vitamin C semasa penggunaan Adderall. Anda harus mempunyai corak tidur yang sihat. Kekal hidrat semasa penggunaan Adderall.

:pill: Bagaimana cara menyerap Adderall dengan lebih baik?

Jangan gunakan ubat ini jika anda baru-baru ini mengambil perencat MAO . Ada kemungkinan interaksi ubat berbahaya akan berlaku. Isocarboxazid, linezolid, suntikan metilena biru, phenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine, dan perencat MAO lain termasuk isocarboxazid, linezolid, suntikan metilena biru, fenelzin, rasagilin, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain.

Anda mungkin tidak dapat menggunakan Adderall jika anda alah dengan ubat perangsang. Sekiranya anda mempunyai syarat berikut, anda tidak dapat menggunakan Adderall:

 • Pergolakan
 • Glaukoma
 • Penyakit jantung
 • Keresahan yang teruk
 • Penyakit vaskular
 • Tiroid yang terlalu aktif
 • Tekanan darah tinggi
 • Penyakit arteri koronari
 • Pengerasan arteri
 • Sejarah ketagihan dadah atau alkohol

Sebilangan ubat boleh bergabung dengan amphetamine dan dextroamphetamine, mengakibatkan sindrom serotonin , penyakit yang teruk. Sebarang ubat tambahan yang anda ambil harus diberitahu kepada doktor anda. Pastikan doktor anda mengetahui apa-apa ubat lain yang anda ambil, seperti opioid, ubat-ubatan herba, atau ubat-ubatan untuk kemurungan, penyakit mental, penyakit Parkinson, sakit kepala migrain, jangkitan teruk, atau pencegahan mual dan muntah .

:pill: Bagaimana cara mengambil Adderall?

 • Ambil Adderall tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti arahan preskripsi anda untuk surat tersebut. Doktor anda mungkin menyesuaikan dos anda dari semasa ke semasa. Ubat ini tidak boleh digunakan dalam dos yang lebih besar atau lebih sedikit atau lebih lama daripada yang disarankan.
 • Adderall boleh menjadi ketagihan . Jangan sekali-kali memberikan ubat ini kepada seseorang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Jauhkan ubat dari pandangan dan tidak boleh dijangkau oleh orang lain. Adalah melanggar undang-undang untuk menjual atau memberikan ubat ini.
 • Baca semua maklumat pesakit, garis panduan perubatan , dan kertas arahan yang diberikan kepada anda. Sekiranya anda mempunyai keraguan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.
 • Anda boleh mengambil Adderall perkara pertama pada waktu pagi dengan atau tanpa makanan.
 • Kapsul pelepasan berpanjangan tidak boleh dihancurkan, dikunyah, dipecah, atau dibuka. Ia harus ditelan sepenuhnya.
 • Anda boleh membuka kapsul dan taburkan ubat ke dalam sesudu saus epal untuk memudahkan menelan. Tanpa mengunyah, segera telan. Gabungan tidak boleh disimpan untuk penggunaan seterusnya.
 • Doktor anda perlu memeriksa anda dengan kerap semasa anda mengambil ubat ini. Mana-mana doktor yang merawat anda harus tahu bahawa anda mengambil ubat ini.
 • Ujian perubatan khusus boleh menghasilkan penemuan yang tidak dijangka semasa menggunakan Adderall. Mana-mana doktor yang merawat anda harus sedar bahawa anda mengambil ubat ini.
 • Simpan Adderall dari kelembapan, panas, dan cahaya pada suhu bilik.
 • Perhatikan ubat yang anda ambil. Adderall adalah bahan yang sering disalahgunakan, dan anda harus waspada jika seseorang menggunakannya tanpa resep.

Ringkasan

Terdapat banyak perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil Adderall. Jangan gunakan Adderall jika anda pesakit jantung. Gunakan Adderall mengikut arahan doktor anda. Simpan Adderall dari panas dan cahaya.

:pill: Berapa lama Adderall kekal di dalam badan?

 • Tempoh masa Adderall kekal dalam sistem kami berbeza dari orang ke orang dan ditentukan oleh pelbagai faktor.
 • Dextroamphetamine adalah komponen aktif dalam Adderall. Ubat ini mempunyai jangka hayat hampir 10 jam. Setelah kira-kira 10 jam, 50% keberkesanan atau potensi ubat akan mula berkurang. Selepas masa ini, separuh daripada komponen aktif dextroamphetamine akan dihapuskan dari sistem.
 • Diperlukan waktu sekitar tiga jam untuk ubat ini mencapai kemuncaknya. Walau bagaimanapun, banyak keadaan akan mempengaruhi waktu puncak dan berapa lama ubat ini dapat bertahan dalam aliran darah.
 • Kadar ubat ini dipengaruhi oleh jenis badan, usia, kesihatan , dan juga kadar metabolisme. Tempoh masa Adderall berada dalam sistem ditentukan oleh faktor-faktor seperti kuantiti setiap dos dan berapa kerap pesakit mengambilnya.
 • Lebih penting lagi, BMI seseorang secara dramatik akan mempengaruhi berapa lama kesan Adderall berterusan. Orang yang mempunyai BMI tinggi sering mengalami metabolisme yang lebih perlahan, yang bermaksud ubat akan merosot dengan lebih perlahan dalam sistem, tahan lebih lama dan memanjangkan kesannya.
 • Perlu juga diperhatikan bahawa, secara umum, metabolisme yang cepat dapat mengurangkan tempoh dan intensiti sebarang ubat di dalam badan. Ini kerana metabolisme ubat yang tinggi memudahkan pengambilan ubat dari badan.
 • Oleh itu, sebelum kita mencari cara agar Adderall tahan lebih lama, mari kita jelaskan: menaikkan dos tidak akan menjadikan Adderall bertahan lebih lama.
 • Meningkatkan dos Adderall, atau ubat lain, melebihi apa yang ditetapkan, penggunaan penagihan dadah boleh memberi kesan negatif. Dos Adderall yang lebih besar akan mengumpulkan ubat dalam sistem, memperpanjang masa yang diperlukan untuk memetabolisme dan mula berfungsi.

:pill: Bagaimana untuk menjimatkan wang untuk Adderall XR?

Adderall sedikit mahal, dan banyak orang tidak mampu membelinya. Terdapat pelbagai strategi untuk menjimatkan wang yang boleh membantu. Ini adalah:

 • Belanja dari farmasi tempatan dengan harga yang rendah.
 • Tanya doktor anda untuk alternatif.
 • Cari kupon.
 • Cari program bantuan pesakit.

:pill: Kesan sampingan Adderall

Terdapat banyak kesan sampingan dari Adderall.

 • Kejang
 • Psikosis
 • Mulut kering
 • Pengurangan berat
 • Sakit perut
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Masalah jantung
 • Hilang selera makan
 • Sakit kepala, pening
 • Masalah peredaran darah
 • Kedutan otot (tics)
 • Perubahan dalam penglihatan anda
 • Masalah tidur ( insomnia )
 • Mood berubah, berasa gementar

Ringkasan

Adderall tinggal hampir tiga jam di sistem kami. Walau bagaimanapun, tempoh Adderall dalam badan berbeza dari orang ke orang. Terdapat banyak kesan sampingan Adderall seperti Kejang, penurunan berat badan, sakit perut, kekejangan otot, dll.

:pill: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Bolehkah Adderall mengubah keperibadian?

Ya, Adderall boleh mengubah keperibadian. Adderall boleh menyebabkan perubahan mood yang melampau, sehingga keperibadian seseorang berubah atau kelihatan mempunyai penyakit bipolar. Selanjutnya, kajian tambahan menunjukkan hubungan antara Adderall dan skizofrenia. Yang lain mendakwa bahawa ubat itu membuat orang lebih bermusuhan.

:two: Adakah Adderall menyebabkan jerawat?

Masalah kulit lain yang mungkin anda perhatikan ketika menggunakan Adderall adalah jerawat . Anda mungkin mendapati diri anda memilih kulit anda, menyebabkan luka yang anda suka, memburukkan lagi masalah. Ini mungkin berkaitan dengan halusinasi yang menyebabkan penggunaan perangsang.

:three: Adakah Adderall membuat anda marah?

Ini boleh bermula dengan beberapa kemarahan atau kerisauan sebelum anda menyedari anda seorang penagih Adderall yang hidupnya dikawal oleh ubat . Banyak pengguna Adderall mempunyai kemarahan yang tidak terkawal dan tidak rasional yang merosakkan hubungan dan kesejahteraan mereka.

:four: Adakah Adderall membantu anda dalam rawatan kemurungan?

Pada individu yang mengalami kemurungan dan ADHD, Adderall telah digunakan sebagai terapi luar label untuk kemurungan . Rangsangan mungkin terasa seperti penguat mood bagi individu yang menderita kemurungan kerana mereka meningkatkan kewaspadaan dan tumpuan, dan daya hidup.

:five: Adakah Adderall dapat mengatasi kegelisahan?

Tidak, dan ia sering memburukkan lagi gejala kegelisahan . Adderall adalah perangsang yang meningkatkan jangka masa perhatian, motivasi, dan tenaga seseorang. Ia bukanlah anti-keresahan ubat .

:six: Adakah Ritalin dan Adderall serupa?

Tidak, mereka tidak serupa. Adderall adalah gabungan dua perangsang yang dikenali sebagai amphetamine dan dextroamphetamine . Ritalin adalah jenama untuk methylphenidate , perangsang.

:seven: Adakah Ritalin lebih kuat daripada Adderall?

Ritalin lebih berkesan dan lebih pantas untuk mencapai prestasi puncak daripada Adderall . Adderall, sebaliknya, tetap aktif dalam badan anda untuk jangka masa yang lebih lama daripada Ritalin. Adderall mempunyai tempoh tindakan empat hingga enam jam. Ritalin mempunyai masa tindakan dua hingga tiga jam.

:eight: Apakah Adderall yang baru?

Terdapat amfetamin baru di pasaran yang rasanya seperti gula - gula . Ubat buah kunyah yang dikunyah Adzenys mempunyai potensi yang sama dengan Adderall dan direka untuk anak-anak dengan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian.

:nine: Apakah perangsang asal semula jadi yang paling kuat?

Benzoylmethylecgonine adalah perangsang asal semula jadi yang paling kuat. Ini adalah serbuk putih yang terbuat dari daun koko, dan ia adalah perangsang semula jadi yang paling kuat yang pernah ditemui. Ia adalah serbuk putih yang terbuat dari daun koko yang merupakan perangsang semula jadi yang paling kuat.

:keycap_ten:Apakah bentuk Adderall?

Pil Adderall semula jadi berbentuk bulat , berwarna oren / pic , dan ditandai di satu sisi dengan "dp" dan di sisi lain dengan "30." Adderall yang palsu dibungkus sebagai pek lepuh. Terdapat sebotol 100 pil Adderall 30 mg asli yang tersedia.

Kesimpulannya

Bagaimana menjadikan Adderall lebih berkesan? Adderall digunakan untuk merawat kemurungan. Jenama Adderall sekarang dikeluarkan pada tahun 1966. Bagaimana menjadikan Adderall lebih berkesan? Terdapat banyak cara untuk menjadikan Adderall lebih berkesan. Elakkan jus sitrus dan vitamin C untuk menjadikan Adderall lebih berkesan. Sarapan pagi yang sihat dan corak tidur yang sihat juga diperlukan sekiranya anda ingin menjadikan Adderall lebih berkesan. Kekal hidrat semasa penggunaan Adderall. Terdapat banyak kesan sampingan dari Adderall. Anda tidak boleh menggunakan Adderall jika anda seorang pesakit jantung. Ambil Adderall mengikut arahan doktor.

Artikel berkaitan

Beg Perubatan

Pakar perubatan sukan

Perubatan Generik Untuk Lelaki

1 Suka