Dalam dunia fesyen, rancangan baru diperkenalkan sebagai gambaran yang dilukis dengan tangan sebelum benar-benar dipotong dan dijahit. Mula-mula anda melukis krokus, sosok yang dibentuk model yang mengisi sebagai asas lakaran. Kenyataannya bukan untuk menarik sosok yang kelihatan masuk akal, namun ada kanvas yang jelas untuk menunjukkan perwakilan gaun, rok, kemeja, hiasan dan selebihnya dari manifestasi anda. Menambah bayangan dan kehalusan seperti tidak selesa, lipatan dan kencang membantu meremajakan pemikiran anda. cara membuat lakaran fesyen

Apa itu lakaran fesyen?

apakah lakaran fesyen? Sketsa fesyen adalah garis besar yang dibuat oleh pencipta apabila mereka perlu mengubah pemikiran pakaian lain menjadi rancangan yang tulen. Mereka bermula dengan bentuk badan dan menarik pakaian itu ke atasnya. Ini membolehkan pencipta untuk mengiklankan pemikiran dan rancangannya dan menampilkan inovasi dan gaya. Terdapat dua cara berbeza untuk memperkenalkan gaya menarik. Gambar boleh dibuat dengan menggunakan pengaturcaraan PC atau gambar boleh dilukis secara bebas. Tata letak yang digunakan oleh pemula sama pentingnya dengan pakaian itu sendiri. Susun atur digunakan sebagai pembantu dan arkitek harus mencari yang dapat meningkatkan getaran artikel pakaian. Hairdos dan pelbagai hiasan juga boleh dimasukkan ke dalam format untuk menambahkan percikan warna atau untuk menggarisbawahi gaya. Membuat model gambar untuk artikel pakaian tertentu juga penting apabila perancang memilih susun atur untuk menggambarkan gaya. Pencipta harus memasukkan permukaan dan warna bahan yang digunakan untuk membuat pakaian. Garis besar reka bentuk mesti menarik representasi tiga dimensi dan ini selesai dengan menyembunyikan di kawasan untuk menunjukkan pelbagai permukaan. Terdapat lipatan pakaian yang normal ketika dipakai di badan dan perancang harus menonjolkan lipatan ini dengan tujuan agar pakaian itu dapat dirasakan sepenuhnya. Semasa bersiap-siap, reka bentuk menarik sehelai pakaian mesti diberikan perspektif depan dan belakang.

Peraturan untuk melukis lakaran fesyen

Mulakan lakaran

peraturan untuk melukis lakaran fesyen

1. Menyusun bahan.

Pilih pensil plumbum keras (pensil H sangat sesuai) yang menjadikan cahaya; mentah menunjukkan bahawa apa-apa tetapi sukar untuk dihapuskan. Kesan yang dibuat dengan pensil ini juga tidak melekatkan kertas, yang berguna apabila anda perlu menambahkan nada pada gambar. Pemadam berkualiti dan kertas tebal juga merupakan bahan yang penting jika anda memerlukan lakaran anda agar kelihatan mahir. Sekiranya anda tidak mempunyai pensil yang betul, anda boleh membuat lakaran dengan nombor

2. Pastikan untuk membuat setem yang sangat ringan

Menarik pena tidak bijak, kerana anda tidak akan mempunyai pilihan untuk memadam. Anda juga akan memerlukan penanda, dakwat atau cat berwarna untuk menguraikan rancangan pakaian anda.

3. Pilih postur untuk kriteria anda .

Model untuk rancangan anda, yang disebut kroc, harus menarik representasi yang akan memamerkan perkara terbaik. Anda boleh menunjukkan model berjalan-jalan, duduk, tunduk, atau berada di posisi lain. Sebagai perantis, anda mungkin perlu memulai dengan postur yang paling terkenal, iaitu lakaran landasan yang menunjukkan model berdiri atau melangkah di landasan. Ini paling sukar digambar dan akan membolehkan anda menguraikan keseluruhan rancangan anda dengan pandangan penuh. Oleh kerana anda perlu menunjukkan rancangan anda yang menjadikannya kelihatan mahir dan menarik, adalah mustahak untuk memaparkannya pada kroc yang berkadar dan berkisar. Banyak seniman gaya berusaha menarik beberapa kroc untuk menyempurnakan kemampuan mereka untuk membuat pelbagai jenis pendirian.

Melukis Croquis

1. Lukis garis keseimbangan.

Ini adalah garis utama lakaran anda, dan ia bercakap dengan titik fokus graviti model anda. Lukiskan dari titik tertinggi kepala ke ujung jari kaki, di sepanjang landasan croquis anda. Tarik bujur pada masa ini untuk bercakap dengan kepala. Ini adalah asas krisis anda, dan dari ini, lukisan relatif dapat dibuat. Anda boleh memikirkan kroki sebagai kerangka model. Garis keseimbangan mestilah garis menegak lurus, tidak kira sama ada anda memerlukan model untuk hadir dalam kedudukan condong. Sebagai contoh, sekiranya anda memerlukan model yang disajikan dengan pinggulnya yang miring sedikit ke satu sisi, lukiskan garis keseimbangan lurus di halaman. Anda memerlukan garis ini untuk meregangkan dari titik tertinggi kepala model ke tanah yang dia tinggalkan.

2. Mula melukis zon pelvis terlebih dahulu.

Lukis sebuah segi empat sama dengan panjang sisi yang setara pada garis keseimbangan tepat di bawah pusat, di mana pelvis biasanya terletak di badan. Saiz persegi seperti yang ditunjukkan oleh seberapa luas model yang anda perlukan. Model yang lebih langsing akan mempunyai lebar persegi yang lebih sederhana daripada model yang diukur lebih besar. Mengingati postur ideal anda, condongkan bahagian pelvis ini ke kiri atau kanan. Contohnya, jika Anda memerlukan pinggul model Anda miring ke satu sisi, condongkan kotak sedikit ke satu sisi. Sekiranya anda memerlukan model berdiri biasa, cukup lukiskan segi empat tepat tanpa titik kiri atau kanan.

3. Lukis bahagian tengah dan bahu.

Kembangkan garis tengah ke atas dari dua sudut petak pelvis. Bahagian tengah harus melebar ke atas, membungkuk di tengah-tengah bahagian tengah dan menjangkau lagi di bahu jalan. Sama seperti tubuh manusia yang tulen, bahu harus sama lebar dengan pinggul, atau titik tertinggi kotak pelvis. Pada saat anda selesai, bahagian tengah kelihatan seolah-olah tengah biasa yang anda akan lihat di badan. Sertakan gambar model di majalah atau notis untuk rujukan. Perhatikan bagaimana midriff lebih sederhana daripada bahagian bawah badan dan pinggul. Bahagian tengahnya hendaklah diukur dengan panjang sekitar dua kepala.

4. Lakarkan leher dan kepala.

Leher model mestilah sepertiga lebar bahu dan sebahagian besar panjang kepala. Setelah melukis ini, lakarkan di kepala, yang harus berkaitan dengan badan. Semakin besar kepalanya, semakin kelihatan remaja atau lebih muda modelnya. Anda boleh menghapus bujur asas yang anda minati untuk bercakap dengan kepala. Lukis kepala sehingga kelihatan normal dengan postur yang anda pilih. Anda boleh memiringkannya sedikit ke atas atau ke bawah, atau ke satu sisi atau kiri.

5. Isi kaki.

Kaki mestilah bahagian badan terpanjang, panjang sekitar empat kepala. Kaki juga dibahagikan kepada dua bahagian, paha (dari bahagian bawah kotak pelvis hingga titik lutut tertinggi) dan betis (dari bahagian bawah lutut hingga permulaan kaki bawah). Ingatlah bahawa seniman gaya selalunya memberi gambaran yang salah mengenai perawakan model dengan menjadikan kakinya lebih panjang daripada tengahnya. Titik tertinggi dari setiap paha harus sekitar lebar yang sama dengan kepala. Kencangkan lebar setiap kaki dari paha hingga lutut. Apabila anda tiba di lutut, kaki mestilah 33% lebar bahagian paha yang lebih besar. Untuk menarik betis, ketatkan ke kaki bawah. Setiap kaki bawah hendaklah selebar seperempat kepala.

6. Selesaikan dengan kaki dan lengan.

Kaki umumnya terhad. Lukiskan mereka seperti segitiga panjang yang sama panjangnya dengan kepala. Kembangkan lengan seperti kaki, diikat ke pergelangan tangan. Jadikan mereka lebih panjang sehubungan dengan tengah daripada lengan individu yang asli, kerana ini memberikan kesan yang lebih disesuaikan. Tambah tangan dan jari yang terakhir.

Melukis pakaian dan aksesori

1. Tunjukkan rancangan unik anda.

Pertimbangkan rupa yang anda ingin buat, dan sampaikan ke butiran terakhir. Sekiranya anda merancang gaun, misalnya, tambahkan reka bentuk , tidak selesa, teks, busur, dll untuk membuat potongan yang indah. Nyatakan komponen rancangan anda yang menarik, dan masukkan frill yang sesuai sehingga gaya yang anda inginkan jelas. Sekiranya anda memerlukan beberapa fikiran baru atau tidak tahu cara memulakannya, perhatikan corak reka bentuk di web atau majalah untuk motivasi.

2. Lakarkan pakaian dengan kuat.

Oleh kerana alasan gaya menarik adalah untuk memperluas pemikiran rancangan anda, gunakan tangan yang lebih berani ketika anda menggambar pakaian. Lakarkan pakaian sehingga mereka kelihatan memegang kroki secara praktikal. Terdapat kerutan di sekitar siku dan di bahagian tengah, sama seperti bahu, kaki bawah dan pergelangan tangan. Pertimbangkan bagaimana pakaian memikat seseorang dan menghasilkan semula pada model anda.

Ingat bahawa pelbagai tekstur dan struktur terletak di badan dengan cara yang tidak dijangka. Sekiranya teksturnya langsing dan mewah, ia akan terbaring di badan dan melayang, praktis melonjak. Sekiranya teksturnya tebal sama dengan denim atau bulu, ia akan lebih boxier dan akan menunjukkan keadaan badan yang lebih sedikit (kira-kira denim kot). Cubalah untuk menggambarkan permukaan tekstur yang anda lukis, tidak kira sama ada licin, kasar, keras atau halus. Tambahkan kehalusan seperti payet dan tangkapan untuk menjadikan lukisan kelihatan lebih praktikal.

3. Cari cara melukis lipatan, kedutan dan lipatan

Gunakan pelbagai jenis garis untuk membuat pelbagai kerutan pada tekstur yang anda lukis . Menyedari cara melukis lapisan, kedutan dan lipatan akan membantu anda memperincikan struktur pakaian. Lipatan boleh dilukis dengan menggunakan garisan bergelombang yang bebas. Gunakan contoh bulatan untuk menunjukkan kedutan. Keluarkan tepi lurus untuk menarik lipatan yang tepat.

4. Huraikan contoh dan cetakan.

Sekiranya rancangan anda menggabungkan tekstur yang dirancang atau dicetak, sangat penting untuk menggariskan dengan tepat bagaimana ia akan kelihatan pada model. Mulakan dengan melukis gambar rajah pakaian yang dirancang, misalnya, skirt atau baju. Letakkannya menjadi kisi dengan pelbagai kawasan. Isi kawasan masing-masing mengikut contoh pada tekstur. Fokus pada bagaimana pertindihan, lipatan dan kedutan mengubah kehadiran contoh. Mungkin perlu memutar atau memotong pada fokus tertentu agar kelihatan tepat. Ketepikan usaha untuk menarik perincian contoh dan pastikan ia sama pada keseluruhan kisi.

5. Akhiri lukisan dengan menyembunyikan, dakwat dan bayangan.

Gunakan dakwat gelap atau cat tebal pada garis yang perlu anda simpan. Anda boleh membasmi garis-garis cetakan badan dan tanda pensil pengembara sekarang. Akhirnya, dengan berhati-hati mengedepankan pakaian dengan menggunakan warna yang anda perlukan.

Soalan lazim

Apa itu lakaran reka bentuk gaya?

Dalam reka bentuk gaya menggambarkan keupayaan untuk melukis tekstur sutera dan sutera adalah penting kerana ini adalah antara… BELAJAR CARA MENGGambar MODEL FASHION. Ketahui cara melukis angka reka bentuk sedikit demi sedikit. Dengan latihan instruksional saya, anda akan mengetahui cara melukis corak reka bentuk dengan bentuk badan dan wajah yang ideal.

Bagaimana pencipta fesyen melukis?

Perancang fesyen mempunyai kaedah menggambar yang menarik. Model mereka adalah asas dan indah dengan sebilangan besar perincian masuk ke dalam pakaian. Terlepas dari apakah itu untuk karya tertentu atau tanpa alasan tertentu, melukis seperti pencipta dapat menghasilkan karya seni yang sempurna. Lakarkan hover untuk kepala. Lukiskan keadaan wajah. Tambahkan peraturan untuk badan.

Apakah motivasi di sebalik lukisan reka bentuk?

Oleh kerana motivasi di sebalik gaya menarik adalah untuk memperluas pemikiran rancangan anda, gunakan tangan yang lebih berani ketika anda menggayakan pakaian. Lakarkan pakaian dengan tujuan agar pakaian itu kelihatan ketat dengan cara yang munasabah. Terdapat kerutan di sekitar siku dan di bahagian tengah, sama seperti bahu, kaki bawah dan pergelangan tangan.

Kesimpulannya

Salah satu asas sekolah reka bentuk adalah mencari cara menggariskan tokoh gaya. Walaupun begitu, ketika pelajar sekolah reka bentuk belajar, ada perbezaan utama antara badan yang sesuai dalam pembuatan dan gaya. Dalam pembuatan, bahagian badan dianggarkan di kepala. Angka normalnya adalah sekitar 7-7 1/2 kepala, termasuk kepala asli, tinggi. Walau bagaimanapun, dalam reka bentuk, panjang badan diperpanjang sehingga kemungkinan besar berbicara dengan model, yang lebih tinggi daripada yang diharapkan dalam ketinggian. Sepanjang garis ini, angka menjadi 8-10 kepala tinggi. Terlepas dari kenyataan bahawa ukuran penting dari angka reka bentuk kira-kira setara - tambah atau tolak 1 / 4-1 / 2 kepala - setiap artis menambahkan gaya mereka sendiri pada resipi.