Bagaimana cara melombong bitcoin , apa itu perlombongan , kelebihan dan kekurangan perlombongan bitcoin , melalui artikel ini, kita akan melihat dan kita juga akan mengajukan soalan sama ada ia masih menguntungkan.

Bitcoin adalah cryptocurrency yang terdesentralisasi dan bebas sepenuhnya daripada badan seperti bank atau negeri, dalam arti tidak ada badan luar yang mengawal pengeluaran Bitcoin. Ini berdasarkan satu prinsip: perlombongan. Bitcoin berdasarkan protokol blockchain.

Apakah perlombongan bitcoin?

Melombong Bitcoin tidak ada kaitan dengan memiliki Bitcoin. Melombong Bitcoin bermaksud meletakkan kuasa pengkomputeran pada perkhidmatan rangkaian Bitcoin. Kekuatan pengkomputeran dapat diberikan dengan cara yang berbeza:

 1. Melalui PC

 2. Melalui mesin perlombongan khusus seperti RIG atau ASIC

Kuasa pengkomputeran yang diperoleh akan dapat digunakan untuk beberapa perkara, yang paling penting adalah * melindungi dan mengesahkan transaksi * antara pengguna Bitcoin. Kekuatan pengkomputeran ini juga memungkinkan untuk memastikan pengoperasian blockchain dengan mengesahkan bahawa blok tersebut diartikulasikan dengan baik satu demi satu.

Bitcoin berfungsi berdasarkan prinsip bahawa blok harus ditambang setiap 10 minit. Tidak seperti mata wang fiat seperti euro atau dolar, Bitcoin, oleh itu, dihasilkan oleh pengguna. Perlombongan adalah operasi yang dilakukan oleh komputer yang sangat kuat yang meletakkan kapasiti pengkomputeran mereka pada perkhidmatan yang disebut blockchain.

1.1 Beberapa tokoh penting pada Bitcoin:

 1. 2009 : Tahun pelancaran Bitcoin

 2. 2141 : Pada tahun 2141, kita akan mencapai jumlah maksimum Bitcoin yang beredar

 3. Lebih dari 18 juta : Jumlah Bitcoin yang sedang beredar

 4. 21 juta : Ini adalah jumlah maksimum Bitcoin yang akan diedarkan pada tahun 2141

Sekiranya pelancaran sejak 2009 telah memungkinkan penciptaan lebih dari 18 juta token daripada 21 juta itu, kadar perlombongan Bitcoin semakin menurun . Memang, kadar penciptaan Bitcoin dibahagi dengan 2 untuk setiap 210,000 blok yang diselesaikan. Ini dipanggil pembelahan . Sekiranya pada tahun 2009, 50 Bitcoin dibuat setiap 10 minit, kadar semasa hanya 6.25 Bitcoin setiap 10 minit hari ini. Semua ini ditunjukkan dalam kod sumber Bitcoin.

Bagaimana cara melombong bitcoin?

Melombong Bitcoin boleh dilakukan dalam beberapa cara, secara berasingan dari rumah atau dengan menyertai tiang penambang.

1.1 Melakukan perlombongan awan bitcoin

Kaedah termudah dan paling ekonomik untuk menambang Bitcoin adalah dengan melakukan perlombongan awan bitcoin .

Perlombongan awan Bitcoin terdiri daripada menggunakan kapasiti pengkomputeran syarikat yang pakar dalam perlombongan Bitcoin . Dengan cara ini, dengan melakukan ini, anda menyewa komputasi dan kapasiti penyimpanan perniagaan yang berkenaan.

Dengan perlombongan awan, tidak perlu pengetahuan teknikal atau membeli peralatan perlombongan yang mahal untuk ditambang.

Anda tidak akan risiko merosakkan pemproses komputer anda sama ada dan anda akan mengelakkan caj elektrik yang dikenakan dalam perlombongan individu.

Perlombongan awan juga lebih cepat dan membolehkan anda untuk melombong pertama anda cryptocurrencies dalam hanya beberapa jam. Beberapa platform perlombongan awan juga membolehkan anda membeli Bitcoin di platform mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa platform bergantung pada orang tengah yang mengurangkan pendapatan anda ketika anda menambang dan banyak platform perlombongan awan baru di pasaran, jadi pastikan untuk memilih platform perlombongan awan yang terkenal.

1.2 Bagaimana melakukan perlombongan awan bitcoin?

Dalam tutorial di bawah, kami menerangkan cara melakukan perlombongan awan bitcoin langkah demi langkah.

Langkah 1: Buka Bitcoin Wallet

Sekiranya anda ingin melombong Bitcoin, salah satu perkara pertama ialah membuka Dompet Bitcoin untuk mendapatkan Bitcoin anda. Beberapa pilihan tersedia untuk anda:

 • Gunakan dompet maya : Ini adalah dompet untuk dipasang terus di komputer atau terminal mudah alih anda. Mereka membolehkan anda mengikuti evolusi secara real-time. Beberapa dompet seperti yang ditawarkan oleh Blockchain atau Coinbase sangat berkesan.

 • Buka dompet fizikal : Mereka boleh melihat penampilan kunci USB atau ruang simpanan fizikal di mana kunci peribadi tersedia.

Langkah 2: Buka akaun di platform perlombongan awan

Untuk memulakan, anda perlu membuka akaun di platform perlombongan awan bitcoin.

Untuk membuat akaun anda, anda perlu mengisi elemen berikut:

 1. Alamat emel

 2. Kata laluan

 3. Nombor telefon

Langkah 3: Pergi ke tab "Miner"

Apabila akaun anda dibuat, anda boleh pergi ke tab "Penambang" platform perlombongan awan untuk memulakan perlombongan Bitcoin secara percuma.

Sekiranya platform pilihan anda menawarkan aplikasi perlombongan mudah alih, anda juga boleh mula melombong Bitcoin dari telefon bimbit anda.

Langkah 4: Mula melombong Bitcoin

Biasanya, broker yang mengurus semua operasi. Anda hanya perlu kembali ke aplikasi atau laman web untuk menambang. Anda boleh mengulangi operasi setiap 4 jam. Di laman web broker, anda hanya perlu mengklik butang hijau "4h" untuk memulakan operasi. Semudah itu.

Keuntungan perlombongan biasanya dibayar setiap 30 hingga 40 minit , terus ke akaun anda. Anda kemudian boleh menggunakan keuntungan perlombongan untuk memperdagangkan aset di platform.

1.3 Melombong Bitcoin dengan pelantar perlombongan

Sekiranya anda ingin menambang secara solo, anda perlu melengkapkan diri dengan ASIC terlebih dahulu . Kesukaran penambangan yang semakin meningkat menjadikan penggunaan mesin ini hampir mustahak. Sebelum membeli ASIC, kami menasihati anda untuk terus fokus pada parameter berikut:

 1. Harga : Ini akan bergantung secara langsung pada dua pemboleh ubah berikut. Mesin peringkat permulaan bermula pada sekitar seratus euro sementara peralatan yang lebih cekap akan mencapai harga € 3,000 dengan cepat

 2. Kadar Hash : kadar yang lebih tinggi hanya membolehkan anda dapat menambang lebih banyak Bitcoin.

 3. Penggunaan elektrik : ini adalah parameter penting. Sekiranya mesin anda dapat menambang 2 kali lebih pantas tetapi menggunakan elektrik 3 kali lebih banyak, ini mungkin bukan penyelesaian terbaik. Pada titik ini, adalah persoalan mencari hubungan optimum antara kelajuan pengekstrakan dan penggunaan elektrik .

Untuk memulakan perlombongan Bitcoin di rumah, anda perlu memasang perisian Bitcoin dan mengkonfigurasinya untuk JSON-RPC. Perisian CGminer atau BFGminer sangat popular di kalangan pelombong Bitcoin.

1.4 Pelantar perlombongan bitcoin terbaik

 1. Bitmain Antminer S9i

 2. Halong Mining DragonMint T1

 3. Bitmain Antminer T9

 4. Pangolin Whatsminer M3X

1.5 Sertai kolam perlombongan

Ini adalah penyelesaian untuk mengumpulkan item perbelanjaan dan memaksimumkan peluang untuk melombong Bitcoin. Sebilangan besar kolam pelombong ini juga ditujukan untuk pelombong pemula.

Penyelesaian ini akan menjana dan memastikan keuntungan lebih kerap kerana keuntungan yang dihasilkan oleh salah seorang anggota kumpulan akan diagihkan semula di antara semua pelombong. Salah satu kelebihan kumpulan perlombongan Bitcoin adalah pemprosesan yang lebih cepat yang mereka berikan. Mempunyai banyak node pada rangkaian yang sama, proses penemuan akan lebih cepat dan anda dapat menambang lebih cepat daripada jika anda bersendirian.

Manfaat lain menggunakan kolam penambangan adalah bahawa pendapatan yang anda hasilkan akan lebih stabil kerana blok akan diterima lebih cepat dan lebih kerap. Walau bagaimanapun, ingat bahawa keuntungan akan diagihkan di antara semua ahli.

1.6 kolam perlombongan bitcoin terbaik

 1. Poolin: beroperasi sekitar 18% dari semua blok

 2. F2poo: salah satu kolam perlombongan tertua

 3. BTC.com : menambang 15% dari keseluruhan blok

Bagaimana perlombongan Bitcoin berfungsi?

Prinsip perlombongan Bitcoin didasarkan pada " Bukti Kerja " atau bukti kerja. Prinsip inilah yang memastikan keselamatan Bitcoin yang kuat. Proof of Work adalah konsep yang asalnya bermula pada pertengahan 1990-an. Pada masa itu, ini adalah persoalan untuk membuat dan menerapkan sistem anti-spam terhadap e-mel berbahaya.

Pelombonglah yang menjadikan prinsip Proof of Work berfungsi. Secara konkrit, kaedah ini berfungsi dalam tiga langkah:

1- * Orang bawah umur memeriksa data masuk * pada daftar dan mengesahkan kesahihan transaksi

2- Setelah pengesahan, mereka membuat blok rantai baru

3 - Kanak-kanak di bawah umur diberikan Bitcoin . Bukti Kerja akan menentukan dengan sebilangan peraturan (konsensus), pelombong mana yang dapat menghasilkan blok seterusnya dan bagaimana fragmen Bitcoin akan diedarkan antara pelombong yang berbeza yang terlibat.

Salah satu kelebihan sistem ini ialah dapat dilihat oleh semua orang dengan tepat. Semua orang boleh mengambil tindakan dan mengesan kemungkinan berlaku penipuan. Sistem ini berdasarkan ketelusan yang sangat tinggi.

Dari sudut pandangan blockchain, langkah-langkah berikut dipatuhi dalam pembinaan blok baru:

 1. Transaksi disatukan dalam blok

 2. Semua kanak-kanak di bawah umur dapat memeriksa kesahihan transaksi dan mengesahkannya jika perlu

 3. Pelombong memilih header blok terakhir (terbaru) untuk mengintegrasikannya ke blok baru sebagai "hash"

 4. Pelombong harus menyelesaikan masalah matematik, di mana hanya komputer yang sangat berkuasa dapat beroperasi. Bitcoin direka untuk membuat perlombongan dan oleh itu pengiraannya semakin kompleks

 5. Apabila penyelesaiannya dijumpai, blok tersebut ditambahkan ke saluran dan akan disiarkan di seluruh rangkaian.

Berikut adalah gambaran keseluruhan skema bagaimana perlombongan berfungsi.

1.1 Kelebihan melombong Bitcoin

 1. Dapatkan ganjaran dalam Bitcoin , harganya masih boleh dinikmati setelah berjaya melawan krisis kesihatan

 2. Mengambil bahagian dalam keselamatan konsep secara kolektif. Ini adalah salah satu kekuatan Bitcoin yang kuat, sistem kawalan sepenuhnya untuk transaksi.

 3. Menjana wang semasa tinggal di rumah

 4. Jadilah sebahagian daripada konsep desentralisasi , jauh dari sistem pembayaran tradisional

 5. Perlombongan kolektif, melalui kolam atau melalui perlombongan awan membolehkan anda memperoleh lebih banyak peluang untuk mendapatkan Bitcoin .

1.2 Kelemahan melombong Bitcoin

Perlombongan Bitcoin secara bersendirian mempunyai banyak kelemahan, terutamanya jika anda melakukannya dari Perancis. Berikut adalah negatif utama:

 1. Kos elektrik yang sangat tinggi : Ini mengurangkan keuntungan perlombongan kerana, di Perancis, elektrik jauh lebih mahal daripada di negara-negara lain di dunia seperti China atau negara-negara Asia tertentu.

 2. Memerlukan peralatan berteknologi tinggi : Walaupun perlombongan Bitcoin memerlukan banyak tenaga, ia juga memerlukan penggunaan peralatan teknologi yang kadangkala sangat mahal. Ini adalah satu lagi titik yang menjurus kepada keuntungan.

 3. Perlombongan Bitcoin sangat memerlukan tenaga pada skala global. Beberapa kajian cenderung membuktikan bahawa perlombongan akan mewakili penggunaan elektrik yang lebih besar daripada negara-negara seperti Israel, Switzerland atau Yunani.

 4. Kesukaran perlombongan ditingkatkan pada semua blok 2016 yang dapat menjadikan perlombongan menjadi cepat usang.

 5. Sekiranya anda menambang secara individu, anda tidak mungkin dianggap sebagai pencipta blok baru

Berapa banyak wang yang dapat dihasilkan dengan melombong bitcoin?

Sebagai individu, perlombongan Bitcoin tidak lagi menguntungkan . Lebih menarik jika anda melalui platform perlombongan awan.

Jika pada pelancaran Bitcoin pada tahun 2009, aktiviti perlombongan adalah secara sukarela dan telah digunakan terutamanya untuk membangunkan cryptocurrency, kenaikan harga cryptocurrency telah benar-benar berubah aktiviti tersebut.

Pada masa itu, blok yang akan disatukan ke dalam blockchain adalah sangat sederhana dan jauh lebih besar daripada yang ada sekarang. Inilah sebabnya mengapa mana-mana individu dapat melombong Bitcoin dengan peralatan yang akan ketinggalan zaman sekarang.

Orang bawah umur mesti mengesahkan transaksi. Setiap kali transaksi Bitcoin berlaku, rangkaian akan menambahkan bayaran tambahan . Bayaran tambahan ini merangkumi pengesahan transaksi oleh anak di bawah umur. Ini adalah bagaimana gaji di bawah umur.

Menentukan berapa banyak wang yang akan anda dapat dengan melombong Bitcoin memerlukan mengetahui di mana anda berada. Sekiranya anda berada di negara di mana harga elektrik sangat rendah, mungkin lebih menarik untuk terlibat dalam perlombongan, asalkan anda mempunyai komputer yang cukup berkuasa.

Kesukaran perlombongan yang semakin meningkat memaksa pelombong untuk melabur dalam mesin yang lebih cekap tetapi juga lebih mahal. Inilah sebabnya mengapa trend perlombongan menuju konglomerat pelombong .

Namun, buat masa ini, sebilangan orang menerima kehilangan wang dengan melombong Bitcoin dengan bertaruh bahawa harga Bitcoin akan meningkat pada masa akan datang.

Seperti yang anda akan fahami, perlombongan Bitcoin bergantung pada beberapa parameter seperti:

 1. Tempat kediaman anda

 2. Kapasiti komputer atau sistem perlombongan anda

Pada masa ini, setiap blok Bitcoin menghasilkan 6.25 BTC untuk pelombong. Sama ada pada 18 Ogos 2020, 6.25 * 10,260 € (harga untuk BTC) = 64,125 € untuk diedarkan di kalangan kanak-kanak bawah umur setiap 10 minit, kerana blok dihasilkan setiap 10 minit. Sekiranya jumlahnya kelihatan sangat besar, sebagai kecil, anda hanya akan menerima sebahagian kecil dari jumlah ini. Kami akan bercakap mengenai serpihan Bitcoin .

Beberapa kajian dari tahun 2017, ketika harga Bitcoin masih di bawah $ 1.000, menunjukkan bahawa seorang pelombong dapat memperoleh antara € 20 dan € 40 per tahun dengan alasan perlombongan berterusan sepanjang tahun. Kenaikan harga Bitcoin , dikalikan dengan 10 sejak mengubah keadaan tetapi tidak boleh menjadi gaji untuk pelombong terpencil. Mengingat harga elektrik, masih merupakan pertaruhan yang selamat bahawa keuntungannya, sebenarnya, adalah kerugian.

Ringkasan Pada hakikatnya, masalah utama dengan perlombongan Bitcoin adalah bahawa persaingannya sengit dan walaupun separuh (membahagikan ganjaran dengan 2), pelombong masih banyak.

Melombong atau membeli Bitcoin?

Seperti yang kami jelaskan, kedua operasi tersebut sangat berbeza. Perlombongan sama sekali tidak menjadikan anda pemilik Bitcoin yang menjadi milik saya. Perlombongan atau pembelian, semuanya akan bergantung pada profil anda . Ingat bahawa pada masa penulisan, harga Bitcoin adalah € 10,260 setiap BTC.

Walaupun separuh, bilangan pelombong Bitcoin terus meningkat . Sehingga mengukir sekeping pai menjadi semakin rumit. Sekiranya anda ingin melombong dan bukannya membeli, maka kami menasihati anda untuk melakukannya melalui penyelesaian penambangan awan.

Sekiranya profil anda lebih kepada pelabur , membeli Bitcoin mungkin akan menjadi penyelesaian yang lebih sesuai. Untuk ini, terdapat platform seperti eToro dan membenarkan perdagangan dalam cryptocurrency termasuk Bitcoin.

Sekiranya anda mempunyai anggaran yang agak kecil, penambangan dengan salah satu penyelesaian yang disebutkan di atas mungkin merupakan jalan penyelesaian terbaik. Dalam keadaan tertentu, perlombongan awan tetap menjadi penyelesaian berkesan untuk memperoleh Bitcoin secara percuma.

Ringkasan Oleh itu, tidak ada jawapan yang lebih baik dan berkesan daripada yang lain. Ini bergantung pada konteksnya. Sekiranya anda berada di negara di mana kos elektriknya agak rendah, perlombongan Bitcoin akan lebih menarik daripada di negara lain seperti Perancis.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Perkakasan apa yang diperlukan untuk melombong Bitcoin?

Untuk memilih bahan yang tepat, parameter yang perlu dilihat pertama adalah kadar hash. Ini semestinya setinggi mungkin. Juga penting untuk mengawasi nisbah antara penggunaan tenaga peralatan berbanding dengan kadar hashnya.

2. Apakah peralatan yang cekap dengan harga kurang dari 1000 € untuk melombong Bitcoin?

Antminer T17 + adalah nilai wang yang sangat baik untuk perlombongan Bitcoin. Ia dipaparkan secara berkala dengan harga lebih rendah daripada € 1,000.

3. Apakah perisian yang paling berkesan untuk melombong Bitcoin ?

Sekiranya anda melalui perisian ASIC, CGminer atau BFGminer adalah alat yang baik untuk memulakan perlombongan Bitcoin

4. Bagaimana mengira keuntungan saya dalam melombong Bitcoin?

Beberapa penyelesaian seperti laman What to Mine membolehkan anda mengira keuntungan anda sebagai pelombong di banyak cryptocurrency seperti BTC.

5. Adakah penyelesaian yang lebih berkesan daripada perlombongan sebagai individu?

Ya sememangnya. Bergabung dengan koperasi perlombongan atau bahkan penyelesaian penambangan awan membolehkan anda mengumpulkan kos yang mungkin besar.

6. Apakah blockchain itu?

Blockchain adalah tulang belakang Bitcoin. Dialah yang memastikan berfungsi dengan baik.

7. Apa itu separuh?

Ini adalah pembahagi dua daripada ganjaran yang diberikan kepada penambang cryptocurrency. Dalam konteks Bitcoin, bahagian pertama berlaku pada tahun 2012, ketika Bitcoin diperdagangkan dengan harga $ 12. Ganjaran dinaikkan pada kesempatan ini dari 50 Bitcoin menjadi 25 BTC. Kejatuhan ganjaran sering diimbangi oleh kenaikan harga Bitcoin.

8. Adakah perlu memuat turun blockchain untuk memulakan perlombongan?

Tidak, anda boleh melombong Bitcoin tanpa memuat turun keseluruhan blockchain terlebih dahulu.

9. Adakah mungkin untuk memulakan perlombongan cryptocurrency lain?

Ya cukup. Bahkan sesuatu yang perlu dipertimbangkan dengan serius jika anda ingin menambang sendiri tanpa menjadi sebahagian daripada kumpulan pelombong yang lebih besar. Beberapa cryptocurrency mempunyai potensi tinggi dan masih mempunyai kesukaran perlombongan yang rendah berbanding dengan Bitcoin.

Kesimpulan: Adakah Perlombongan Bitcoin Berbaloi?

Sekiranya anda ingin menceburkan diri dalam perlombongan sebagai individu, kemungkinan besar ia tidak akan menguntungkan, memandangkan kos elektrik dan pelaburan yang diperlukan untuk mesin tersebut dibeli. Satu-satunya pilihan yang mungkin boleh dilaksanakan ialah memiliki penjana kuasa anda sendiri. Sudah cukup jelas hari ini bahawa kos melombong Bitcoin lebih tinggi daripada keuntungan yang dapat anda hasilkan.

Namun, dengan melalui syarikat perlombongan awan, prestasi anda akan bertambah baik sambil tetap memperoleh pendapatan tambahan. Penyelesaian perlombongan awan membolehkan anda menambang dengan mudah hanya dengan beberapa klik semasa tinggal di rumah dan tanpa perlu menanggung perbelanjaan elektrik yang besar dan tanpa perlu melabur dalam peralatan perlombongan yang sangat mahal.

Sebagai alternatif, anda boleh membeli Bitcoin dan bukannya melombongnya . Banyak penganalisis berspekulasi kenaikan harga mata wang maya untuk tahun-tahun akan datang. Sekiranya anda ingin memberi tumpuan kepada membeli dan bukannya melombong, broker dalam talian membolehkan anda memperdagangkan cryptocurrency atau CFD cryptocurrency ini seperti eToro.

Baca Juga

Berapa bitcoin? Bagaimana Melabur dalam Bitcoin? Di mana untuk membeli Bitcoin? Apa itu bitcoin?