Pink bukan warna pada roda warna tradisional. Pink sebenarnya adalah warna merah, yang dihasilkan dengan mencampurkan warna merah dengan banyak pigmen putih . Tidak mudah membuat warna merah jambu ini, terutamanya apabila menggunakan cat cat air. Warna merah yang berbeza di setiap medium ini mempengaruhi penampilan akhir warna merah jambu.

Mencampurkan Pink dalam Cat Air

Pigmen cat air dimaksudkan untuk dicairkan dengan air . Pada selembar kertas, ia separa telus dan sama sekali tidak legap. Kunci untuk mewujudkan warna merah jambu yang sempurna dalam cat air adalah memilih warna merah yang betul. Magenta adalah warna yang bagus untuk dicairkan menjadi warna dari merah jambu panas yang cerah hingga merah jambu yang sangat pucat. Terdapat pigmen putih yang boleh dicampurkan dengan warna merah, tetapi ini adalah pilihan yang lebih baik untuk digunakan terhadap kertas cat air dengan warna yang lebih gelap. Apa yang diperlukan untuk proses ini adalah berus lembut , tuala kertas dan banyak air .

Mencampurkan Pink dalam Akrilik

Akrilik adalah pengeringan cepat, cat legap yang popular di kalangan pemula dan seniman pakar. Membuat warna merah jambu dalam akrilik adalah mungkin dengan mencampurkan cat akrilik putih dengan warna cat akrilik merah . Merah adalah pigmen yang sangat kuat, jadi sedikit sebanyak. Lebih baik mulakan dengan asas cat putih dan campurkan dengan warna merah sehingga warna merah jambu yang dikehendaki dicapai. Lakukan ini dengan betul sebelum mengecat, kerana cat cepat kering. Sekiranya merancang sesi lukisan panjang, pertimbangkan untuk mencampurkan sejumlah kecil warna merah jambu pada satu masa. Palet , pisau palet , tuala kertas dan air bersih adalah bahan yang diperlukan untuk projek ini.

Mencampurkan Pink dalam Minyak

Cat berasaskan minyak memerlukan masa lebih lama untuk mengeringkan, tetapi dapat memberikan penampilan legap atau ditipis untuk membuat pencucian separa telus. Warna merah jambu juga dihasilkan dalam cat minyak dengan mencampurkan warna merah dengan putih . Mulakan dengan jumlah putih dan perlahan-lahan campurkan warna merah sehingga warna yang diinginkan tercapai. Sebilangan besar warna merah jambu boleh dicampurkan dalam minyak kerana memerlukan hingga beberapa minggu untuk kering sepenuhnya. Cukup tutup cat yang tidak digunakan pada palet dengan selembar plastik antara sesi. Pisau palet , palet , terpentin , sikat dan tuala kertas diperlukan untuk membuat merah jambu dengan minyak.

Warna Merah dalam Cat

Warna cat agak standard di pelbagai medium, termasuk banyak warna merah yang ada. Warna merah asas jarang terdapat dalam minyak dan akrilik, tetapi boleh didapati dalam cat cat air. Sebaliknya, artis mempunyai pilihan seperti Cadmium Reds , Alazarin Crimson , Quinacridone Red (juga disebut Permanent Rose dalam cat air) dan banyak warna lain. Kadmium mempunyai nada lebih oren, sementara Alazarin Crimson dan Quinacridone mempunyai warna biru. Hampir semua medium cat bergantung pada Titanium White klasik.