Bagaimana cara memelihara bunga? Kaedah mengekalkan bunga yang berbeza terdapat di Internet. Kaedah pengawetan bunga meliputi pengeringan udara, pengeringan gelombang mikro, mengawetkan bunga dengan pasir, menggunakan resin proksi untuk memelihara bunga, atau anda boleh memeliharanya dengan menekan bunga tersebut. Terdapat beberapa kaedah alternatif yang tersedia seperti merendam bunga perkahwinan dalam gel silika. Gel silika sebenarnya adalah gel berpori di mana anda boleh meletakkan bunga anda untuk masa yang diperlukan dan ia akan kelihatan segar seperti pada hari anda membeli. Bunga juga dapat dipelihara dengan mencelupkannya ke dalam lilin. Walaupun ia bukan kaedah tetap tetapi ia dapat bertahan lama bunga anda selama enam hingga tujuh hari.

:arrow_right: Pemeliharaan Bunga:

Sama ada bunga ulang tahun anda, sejambak perkahwinan, bunga mawar Valentine yang disajikan dari kekasih anda atau bunga di rumah anda boleh disimpan selama berminggu-minggu dengan mengeringkannya dan menggunakan kaedah yang berbeza. Sekiranya anda mengeringkan bunga anda, ia akan mengunci sentimen, keindahan, dan rahmat bunga anda untuk jangka masa yang lebih lama. Anda boleh menggunakannya untuk mengeringkan bunga dalam projek seni, kraf, dan hiasan rumah DIY. Kaedah pemeliharaan bunga bergantung pada jangka masa di mana anda ingin mengekalkannya dan ia juga bergantung pada jenis bunga.

:black_square_button: Cara Mengeringkan Bunga:

Seperti pengeringan udara, bunga pengeringan juga merupakan kaedah yang berkesan untuk mengekalkan bunga dengan cekap. Selepas pengeringan, bunga Valentine anda akan tetap segar selama berhari-hari dan akan mengingatkan anda tentang momen indah yang diluangkan bersama kekasih anda. Bunga kering dapat digunakan sebagai tata letak gaya untuk menambahkan permukaan ke sudut ruang rehat, meja kendali pemecah ais, atau sebagai tanda memori luar biasa. Sebelum memulakan proses pengeringan, anda perlu ingat beberapa perkara. Berikut adalah beberapa petua untuk mengeringkan bunga. Untuk membuat proses berjaya, ingatlah perkara-perkara ini sebelum memulakan proses: • Pengeringan udara menjadi yang terbaik untuk gumpalan bunga dan bunga mawar yang kuat seperti bunga mawar, bunga tulip, nafas bayi, atau pelbagai jenis yang boleh dipercayai seperti lavender.

• Sekiranya anda ingin mengekalkan warna dan struktur bunga maka proses pengeringan gelombang mikro berfungsi paling baik untuk bunga tulip, bunga aster, bunga ros , bunga krisan, dan gerbera.

• Tetapi bunga bakung memerlukan rawatan khas seperti membingkaikan dan menekan. Kaedah alternatif ini berkesan untuk bunga halus.

• Cobalah untuk tidak terlalu lama untuk memikirkan pengeringan bunga anda, kerana bunga yang berkembang sepenuhnya mungkin akan kehilangan kelopaknya dengan kaedah pengeringan yang lama.

:black_square_button: Cara Mengeringkan Bunga Kering :

Bunga pengeringan udara adalah kaedah lama untuk mengekalkan bunga berharga sejak sekian lama. T entah bagaimana seperti sejambak terbalik memelihara. Kaedah pengeringan udara sangat sesuai untuk pelbagai bunga bahkan sejambak bunga mawar, lavender, statice, bunga strawberry, gomphrena, nafas bayi, celosia, dan thistle. Ikuti langkah berikut untuk mengeringkan bunga di udara:

• Keluarkan dedaunan tambahan dari bunga yang ingin anda keringkan.

• Potongan batang hingga panjang yang ideal, bagaimanapun, tinggalkan sekurang-kurangnya antara 5 hingga 6 inci.

• Ambil tali elastik atau benang untuk melindungi batangnya (sekiranya anda mempunyai sejambak).

• Setelah mengikat bunga dalam sejambak Gantungkan sejambak terbalik di kawasan berventilasi yang kering dan kering. Menjauhkan bunga mawar dari cahaya siang langsung akan membantu mereka menahan bayangan mereka.

• Seluruh proses pengeringan akan memakan masa sedikit .

• Apabila dikeringkan, turunkan sejambak bunga lavender atau bunga ros dan percikan dengan spray rambut tanpa bau agar tahan lebih lama.

Oleh kerana anda mengetahui kacang dan baut bunga pengeringan udara, bagaimana pula kita mulai dengan sebahagian daripada pelbagai pilihan yang anda ada: pengeringan udara dan pengeringan gelombang mikro. Ingatlah bahawa bunga mawar kering, lavender, nafas bayi, dan tulip mengaburkan dengan cepat dalam suasana atau cahaya matahari yang sangat hangat, jadi pastikan bunga anda berada di kawasan yang sejuk dan jauh dari tingkap.

:black_square_button: Ringkasan:

Pemeliharaan bunga adalah kaedah yang berkesan dan efisien untuk mengekalkan keindahan, warna, dan rahmat bunga atau sejambak apa pun. Terdapat banyak faedah memelihara bunga seperti jimat, praktikal, selesa, tahan lama, dan mesra alam. Anda boleh memelihara bunga mawar, lavender, tulip, bunga aster dengan menggunakan resin epoksi, gliserin, lilin, penyembur rambut, lidah buaya, dan soda, dan lain-lain. Anda juga menggunakan kaedah menekan untuk memelihara bunga. Proses pengeringan udara juga merupakan kaedah yang berkesan untuk memelihara bunga.

:black_square_button: Cara Memelihara Bunga:

Sekiranya anda berminat dengan pendekatan elektif untuk melindungi mekar, termasuk pemikiran untuk membuat aktiviti untuk menunjukkan bunga kering atau terlindung, jangan cari lagi. Dari menyimpan bunga di dalam ketuhar gelombang mikro, resin epoksi hingga bunga meramas, anda mempunyai banyak alternatif untuk dilayari. Biasakan dengan pelbagai teknik menyimpan bunga di bawahnya! Di sini kami telah mengumpulkan pelbagai kaedah alternatif untuk memelihara bunga. Terus baca artikel dan pelajari cara memelihara bunga:

:black_large_square: 1. Cara Memelihara Bunga Kering:

Bunga kering bermaksud anda meningkatkan jangka hayat bunga berharga anda. Bunga kering memastikan bahawa anda menikmati haruman, warna, keanggunan, dan keindahannya lebih dari sekadar bunga segar. Bunga kering boleh digunakan dalam projek hiasan rumah DIY. Beri nafas udara yang menyegarkan ke ruang tamu anda dengan meletakkan sejambak bunga mawar kering dan bunga tulip. Walaupun terdapat lebih banyak peluang pudar dan runtuh bunga kering daripada bunga yang diawetkan yang lain.

Strategi pemuliharaan, seperti memasukkannya ke dalam lilin, membingkainya, mengeringkannya dalam gusi, dan banyak lagi memberi bunga kering anda pada perspektif baru. Setelah bunga anda dilindungi, anda dapat menggunakannya sebagai gaya, permata, atau hiasan di kawasan tempat tinggal anda untuk diisi sebagai kenangan hidup.

Berikut adalah beberapa petunjuk yang perlu diingat ketika memulihara bunga kering, sehingga bunga berharga anda dapat bertahan lama dalam jangka waktu yang lama.

 1. Jangan cuba mengeringkan atau mengawetkan bunga yang anda perlukan sebelum mekar sepenuhnya dan matang.

 2. Pengeringan menjadi yang terbaik untuk bunga mawar yang lebih kuat atau sekumpulan bunga (seperti bunga mawar) sementara strategi terbaik untuk menyimpan bunga yang lebih sederhana dan lebih sensitif (seperti ranting lavender atau bunga aster) menekan. Bunga-bunga halus ini dapat dijaga dengan menekan.

 3. Tidak kira apa yang dikeringkan bunga kering untuk jangka masa yang panjang tanpa mengira teknik pengeringan yang anda gunakan. Untuk memastikan warna bunga segar lebih lama, pastikan menjauhkannya dari kehangatan dan cahaya matahari yang melampau sehingga jangan meletakkannya di dekat tingkap.

 4. Terlepas dari kaedah pengawetan, yang Anda gunakan, selalu gunakan semburan tanpa wangi seperti lilin atau penutup akrilik pada bunga agar kelihatan segar.

:black_large_square: 2. Cara Memelihara Bunga dalam Buku:

Memelihara Bagaimana bunga dalam buku adalah salah satu kaedah menekan yang biasa digunakan. Selain itu, ia adalah kaedah menekan yang paling mudah dan senang juga. Untuk proses ini, semua yang anda perlukan adalah buku paling banyak dari rak buku anda. Anda pasti boleh memilih menggunakan kamus berat atau buku telefon apa pun. Prosesnya merangkumi pelembapan halaman buku agar proses penekanan lebih mudah. Oleh itu, gunakan buku yang anda tidak keberatan menyakitkan.

 1. Letakkan bunga di antara dua kepingan kertas, dan letakkan di dalam halaman buku berat. Menekan bunga bergantung pada ukuran buku. Anda boleh menekan banyak bunga dengan segera sekiranya anda menggunakan buku dengan sebilangan besar halaman. Walaupun begitu, pastikan untuk mengosongkannya sehingga kelembapan bermula dengan satu mekar tidak bergerak ke yang berikutnya.

• Lebih baik memiliki lebih banyak buku daripada satu, atau mungkin satu blok, membebankan buku itu setiap kali ditutup agar proses pemeliharaan menjadi berkesan. Pastikan tidak menyentuh buku atau mengganggu rancangan bunga setelah anda menutup buku.

• Basuh penutup tempat tidur permukaan yang terkelupas secara berkala di sini juga. Setelah setengah bulan, bunga akan kering sepenuhnya. Semasa menghilangkan, gunakan beberapa pinset, atau gunakan jari anda dengan berhati-hati, ingatlah fakta bahawa mekar kering sepenuhnya rapuh.

:black_large_square: 3. Cara Memelihara Bunga dengan Gliserin:

Gliserin adalah cecair likat pekat dan bebas bau yang sering digunakan untuk memelihara bunga. Ia terutama diekstrak dari lemak haiwan dan minyak sayuran. Ia juga merupakan salah satu produk penjagaan kulit yang paling biasa digunakan.

:black_medium_small_square: Bunga terbaik untuk dikekalkan dengan gliserin:

Gliserin berfungsi seperti sihir dalam memelihara dan mengunci keindahan, bentuk, dan rasa bunga untuk jangka masa panjang. Pastikan memilih bunga baru tanpa ketidaksempurnaan atau kerosakan untuk proses perlindungan. Untuk mengatasi masalah anda, kami telah membuat sejumlah bunga yang dapat dilindungi dengan baik dengan gliserin.

• Bells of Ireland • Forsythia • Rosemary • Magnolia • Aspidistra • Rose • Jasmine • Marigold • tulip • Ranunculus • Gerberas • Peony • Lavender • Hydrangea

:black_medium_small_square: Panduan Langkah demi Langkah Mengawet Bunga dengan Gliserin:

Terlepas dari kenyataan bahawa anda memikirkan untuk memelihara bunga untuk apa jua keadaan yang perlu anda lakukan hanyalah mengambil sebotol gliserin segar. Dengan gliserin katakan untuk layu bunga:

:black_medium_small_square: Bahan yang Diperlukan:

• Satu Bahagian Gliserin • Dua Bahagian Air suam-suam kuku • Periuk Kosong • Gunting • Pisau

:black_medium_small_square: Arah:

• Ambil bunga kegemaran anda yang ingin anda jaga dan pastikan memotong batangnya tidak kurang dari 6 inci. Jangan lupa untuk menghilangkan daun dari bahagian bawah batang bunga.

• Kemudian, potong batang bunga dari sudut ke sudut melintasi bahagian bawahnya dan lepaskan sekitar 6 cm kulit dari pangkal batang.

• Ambil balang kosong dan tuangkan satu bahagian gliserin dan dua keping air suam ke dalam kendi yang tidak diisi.

• Sekarang tinggalkan batang dalam gliserin dalam jangka masa yang diperlukan. • Biarkan bunga selama 2-3 minggu untuk membiarkan cairan di atas bunga betul-betul.

• Cuba periksa mekar setelah empat belas hari. Sekiranya mereka mempunyai getaran getah dan benar-benar fleksibel, ini menunjukkan bahawa mereka dilindungi dengan baik.

• Keluarkan tunas dari kendi, keringkan udara selama dua atau tiga jam untuk membuang lebihan air mereka, dan TA-DA proses pengawetan dilakukan.

:black_medium_small_square: Nota :

• Jumlah masa untuk pemeliharaan bunga berbeza dari bunga ke bunga dan bergantung pada jenis bunga yang anda pilih. Bunga dengan kelopak nipis dipelihara dalam seminggu sementara bunga dengan kelopak tebal memakan masa tiga hingga empat minggu.

• Semasa mengikuti proses pemeliharaan bunga pastikan bahawa bekas bunga tidak diisi dengan banyak bunga.

• Jika bunga menjadi lemas setelah kaedah pengawetan, gantungkannya menjadi keadaan berubah selama tujuh hari sehingga kelopak berdiri di atas jalan seperti yang dikehendaki.

• Jauhkan gliserin dan bunga yang dirawat jauh dari haiwan peliharaan dan anak-anak kerana mereka tidak boleh memakan gliserin atau menjilatnya.

• Anda juga boleh menambahkan pelindung makanan dalam larutan pengawet untuk mengubah pewarnaan yang berlaku semasa proses tersebut.

:black_medium_small_square: Kelebihan Memelihara Bunga dalam Gliserin:

Berikut adalah faedah memelihara bunga dalam gliserin: • Mengekalkan keindahan dan warna bunga. Kelopak dan daunnya tetap lembut dan segar dalam jangka masa yang lama.

• Bunga yang diawetkan dalam gliserin mudah dijaga dan dibersihkan.

• Kaedah ini memudahkan penggunaan bunga yang sama untuk pelbagai majlis. Oleh itu, ia juga mesra bajet.

:black_large_square: 4. Cara Memelihara Bunga dalam Resin:

Ikuti langkah-langkah berikut yang dinyatakan di bawah ini untuk mengawetkan bunga dalam resin: Bahan Diperlukan: • Resin Pemutus Art N 'Glow Clear • cawan jernih plastik • Tongkat Popsikel • kertas pasir butiran halus • buku nota lama • Bunga kering

:black_medium_small_square: Panduan Langkah demi Langkah:

:black_medium_small_square: 1) Campurkan Resin:

Hampir semua resin terdiri daripada kerangka dua bahagian termasuk Art N 'Glow Clear Casting Resin. Dua bahagian tersebut adalah. landasan asas dan pengeras. Apabila pengeras dan nada asas diadun dengan baik, tindak balas zat berlaku. Waktu pengeringan berubah antara 12-48 jam. Pembahagian campuran dan dalam keadaan apa pun, pencampuran kedua-dua bahagian ini sangat penting ketika menggunakan getah untuk menjamin bahawa resin yang digunakan berfungsi dengan baik dalam hal apa pun, tindak balas sintetik akan mencegah pemulihan yang sah. Untuk menjadikan prosesnya berkesan dan berjaya pastikan tuangkan adunan dari satu bekas ke bekas yang lain. Dengan berbuat demikian, kedua-dua bahagian resin akan bercampur sama rata. Selepas itu campurkan resin selama 1 hingga 2 minit dengan bantuan kacau.

:black_medium_small_square: 2) Tuangkan Pangkalan Resin dan Masukkan Bunga:

Jamin bahawa borang yang anda masukkan lapisan tar awal anda adalah tanpa habuk dan jernih. Sekiranya ada tanah dalam bentuknya, itu akan terlihat ketika anda sedang berusaha membuat media di mana ia kelihatan seolah-olah bunga bergerak bebas dalam larutan resin . Kuantiti resin yang harus ditambah bergantung pada jenis dan ketebalan bunga. Keluarkan semua gelembung udara jika ada dengan senapang panas. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak daun, kelopak, dan batang di dalam resin, kemudian tambahkan dengan bantuan tusuk gigi.

:black_medium_small_square: 3) Penyembuhan dan Pemutus

Sekarang adalah langkah untuk menyembuhkan resin epoksi. Langkahnya termasuk mengeluarkan gelembung udara dari resin epoksi jika ada yang menjadikan prosesnya berkesan. Perlu diingat bahawa bunga lebih cenderung berpindah dari tempatnya semasa proses pengawetan, jadi pastikan bunga tetap di tempatnya. Semasa pengerasan, resin mengikut arahan pengeluar dengan jelas. Tuangkan lapisan resin seterusnya setelah lapisan sebelumnya berjaya disembuhkan. Selepas pencampuran, nada harus dibakar dengan api panas atau senjata ringan-hangat untuk menghilangkan gelembung udara kiri. Isi borang dengan cecair dan sekali lagi hilangkan poket udara dengan senjata hangat anda. Ikuti secara berterusan melegakan gusi semasa peringkat pengeringan ini untuk menjauhkan poket udara dari acuan.

:black_medium_small_square: 4) Keluarkan Gelembung Udara:

Oleh kerana kelikatan tinggi resin epoksi, terdapat lebih banyak peluang untuk membentuk gelembung di bawah bunga. Lakukan proses mengeluarkan gelembung udara dengan menggunakan tusuk gigi. Tolak lembut bunga ke bawah. Perlu diingat bahawa bunga lebih mudah pecah jika anda mendorongnya dengan kuat kerana bunga itu lebih rapuh. Ambil senapang panas atau gunakan haba manual untuk menghilangkan gelembung udara.

:black_medium_small_square: 5) Penyembuhan dan Penamat:

Ini adalah langkah terakhir penyembuhan serta pemeliharaan bunga dengan resin. Pada langkah ini, pastikan bunga dan resin dikeringkan sepenuhnya. Resin harus cukup kering sehingga anda dapat dengan mudah mengeluarkan bunga dari padang pemutus. Selain itu, larutan tidak boleh terlalu melekit kerana resin belum dapat disembuhkan. Oleh kerana resin sekarang fleksibel, manfaatkan keadaan dan keluarkan resin dari acuan dengan berhati-hati. Letakkan bunga rata sehingga boleh sembuh sepenuhnya.

:black_large_square: 5. Cara Memelihara Bunga di dalam Jar:

Bunga potong tidak tahan lebih lama. Mereka layu dalam masa yang singkat. Anda boleh mengunci keindahan, warna, dan wangian bunga dengan menyimpannya dalam balang. Terdapat pelbagai kaedah alternatif untuk mengawetkan bunga di dalam balang. Tetapi kami telah mengumpulkan salah satu daripadanya di bawah ini sehingga pada waktu berikutnya anda kekasih menghadiahkan bunga ros anda sehingga anda dapat menyimpannya di dalam balang dapat mengingatkan semua kenangan manis.

 1. Ambil bunga yang belum matang yang belum mekar kerana bunga yang mekar sepenuhnya tidak bertindak dengan baik semasa mengeringkan. Pastikan mengambil bunga dari kebun pada awal pagi apabila embun telah menguap. Marigold, mawar, bunga jagung, lavender, dan hidrangeas mudah dikeringkan di udara.

 2. Untuk menjadikan proses pengeringan menjadi pendek dan berkesan, pastikan anda mengeluarkan daun yang berlebihan dari batangnya. Ia mengurangkan tempoh pengeringan. Jangan memotong batangnya kurang dari 6 inci. Batang yang lebih panjang senang diikat. Sekiranya mereka mengganggu anda, anda boleh memotongnya selepas pengeringan.

 3. Ambil sehelai pita atau benang dan gantungkan sejambak bunga terbalik, tempat yang gelap, sejuk dan tenang jauh dari makhluk. Bunga akan kering selama hampir 3 hingga 4 minggu. Selepas proses pengeringan, anda akan melihat warna bunga telah berubah.

 4. Sekarang setelah proses pengeringan selesai, semburkan beberapa penyembur rambut tanpa wangi pada bunga kering agar tidak rapuh. Lap seluruh tunas bunga dengan lapisan rambut yang rata dan rata. Sebarang penyemburan rambut akan dilakukan. Sekiranya anda tidak mempunyai jarak dekat, penyembur rambut paling murah yang dapat anda temui akan menjadi hebat.

 5. Untuk paparan yang ramping, sederhana, dan elegan, meletakkan kuncup bunga di dalam balang agar kelihatan hebat. Mulailah memasukkan bunga ke dalam bekas dengan mulut lebar, serupa dengan bekas batu bata. Agar lebih mudah memasukkan lebih banyak bunga di dalam bekas, potong batangnya. Perhatikan bagaimana bunga muncul dari perspektif luaran bekas semasa anda bekerja, dan perbaiki jika penting. Atau anda boleh meletakkan bunga kering dalam sejambak untuk penampilan pedesaan.

 6. Untuk mendapatkan pameran yang dibuat dengan warna, cobalah mengeringkan sekumpulan satu jenis bunga, seperti bunga aster putih atau mawar merah. Anda juga boleh mengeringkan pelbagai jenis bunga dengan nada yang serupa untuk pelbagai di permukaan. Potong batang bunga untuk mengekalkan skema nada monokromatik. Sekali lagi, buat ombre atau lapisan kelihatan. Mulakan dengan mengisi bekas 1/4 penuh dengan bunga dalam satu nada, pada ketika itu isi 1/4 bekas dengan nada lain, dan lain-lain sehingga bekas penuh.

 7. Cuba jangan mengisi bekas yang terlalu banyak. Untuk memastikan bunga atau kelopak sempurna, isi bekas dengan bebas. Pada saat anda menyedari bahawa anda perlu menekan kuncup agar pas, bekasnya terlalu penuh. Sekiranya persembahan anda kelihatan agak tidak mencukupi, isikan dengan bunga yang lebih sederhana seperti pengisi hijau.

 8. Selesaikan proses dengan meletakkan balang di paparan. Ambil pita atau ikat dan tutup balang dengannya agar kelihatan menarik. Twine akan menjadikan kontena anda kelihatan lebih semula jadi sambil memilih warna garis perancangan dapat menjadikan persembahan anda lebih bergaya vintage. Anda juga boleh menambah tanda cantik atau pelekat penambah pada bekas.

:black_large_square: 6. Cara Memelihara Bunga dengan Lilin:

Ikuti langkah-langkah berikut untuk memelihara bunga dengan lilin:

 1. Masukkan sedikit air ke dalam cerek dua kali ganda hingga penuh seperempat. Sekiranya anda tidak mempunyai pemanas dua kali lipat, anda dapat menggunakan panci besar dengan air di dalamnya. Panaskan air di atas api sederhana.

 2. Ambil pisau tajam dan potong lilin parafin menjadi kepingan kecil . Potong 1 inci dengan 1 inci.

 3. Oleh kerana lilin tepu, jadi cairkan dengan memanaskan dandang berganda. Untuk mengelakkan gumpalan dan gumpalan di dalam lilin, panaskannya secara berterusan untuk mencairkannya sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai bekas atau periuk, tuangkan lilin cair ke dalam mangkuk atau periuk dengan berkesan. Sebelum nyalakan api, pastikan parafin cair sepenuhnya.

 4. Tanggalkan kelopak atau daun yang sudah berkerut atau mati dari bunga. Daun atau kelopak yang mati akan kelihatan tidak menarik, sementara daun yang berkerut sudah pasti tidak akan mengalami putaran waxing. Ikat sehelai garis sekitar 3 inci (7.5 cm) batang bunga persik.

 5. Dengan memegang batang tepung yang diperlukan, masukkan ke dalam lilin yang dilembutkan sehingga ditutup sepenuhnya dan seragam. Cuba jangan terlalu menekan batang pada langkah ini. Tinggalkan langkah ini untuk kemudian. Ambil tali leher atau pita apa pun untuk mengikat bunga yang ingin anda pelihara. Untuk mendapatkan titisan tambahan dari lilin, letakkan selembar kertas lilin atau kertas di bawah bunga. Ikuti langkah ini untuk memelihara semua bunga.

 6. Pada saat setiap bahagian bunga kering, berhati-hati menghilangkannya dari tempat ia tergantung. Lepaskan pita dari batang. Masukkan batang mekar ke dalam lilin. Putar sehingga ia ditutup sepenuhnya. Letakkan bunga pada sehelai kertas lilin di atas lembaran pemanasan hingga kering.

:arrow_right: SOALAN YANG BANYAK DITANYA :

:one: Bagaimana cara mengekalkan bunga mati?

Ikuti langkah mudah ini untuk memelihara bunga mati:

• Ambil bunga mati yang ingin anda pertahankan dan klip batangnya pada jarak sekitar 1 inci dari tempat anda memotong bunga. • Ambil pembakar dua atau periuk untuk memanaskan air. Kemudian ambil air suam di dalam bekas. Letakkan bunga yang ingin anda simpan di dalam bekas. Jangan lupa tambahkan satu sudu gula ke dalam air. Gula menjadikan proses pengawetan bunga menjadi cepat. • Hidrat bahagian tengah bunga mati dengan air. • Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk memelihara bukan hanya satu bunga tetapi juga sejambak bunga. Biarkan bunga itu beristirahat di dalam air sehingga batangnya yang baru dicuri dapat memperoleh manfaat daripadanya. • Sekiranya bunga tidak meriah dalam waktu 4 jam, tambahkan satu sendok teh gula dan sedikit air lagi.

:two: Bagaimana cara mengekalkan bunga selama-lamanya?

Terdapat kaedah yang berbeza untuk mengekalkan bunga selamanya. Kaedah pemeliharaan berbeza dari tanaman ke tanaman. Itu bergantung pada jenis bunga dan di mana anda ingin meletakkan bunga. Di sini kami telah membincangkan cara alternatif terbaik untuk mengekalkan bunga selama-lamanya:

Menekan: Kaedah menekan adalah salah satu kaedah yang paling biasa digunakan untuk memelihara mati dan juga bunga segar. Dalam proses ini, anda memerlukan buku besar seperti kamus berat untuk menekan bunga. Proses penekanan memerlukan pelembapan buku. Oleh itu, pastikan untuk menggunakan buku yang anda tidak keberatan menyakitkan. Mulakan prosesnya dengan meletakkan kertas basah di sekitar bunga kering dan masukkan bunga itu ke dalam buku. Sekarang tutup buku. Ingatlah prosesnya tidak akan berjaya sekiranya buku itu tidak berat.

• Gelombang mikro: Tutup bunga yang ingin anda simpan dalam bahan yang boleh menyerap air dengan mudah. masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro pada suhu sederhana. Sahkan sama ada bunga itu benar-benar bebas dari air sebelum dibungkus. • Resin Epoksi: Ambil nada dengan saiz apa pun dan isi dengan resin epoksi separuh. Susun bunga di padang sesuka hati. Isi baki acuan dengan resin epoksi agar prosesnya berkesan dan cekap. Sekarang, tunggu sehingga ia padat.

• Gliserin: Ambil sedikit gliserin segar ke dalam balang dan rendam di dalamnya bunga yang ingin anda simpan untuk masa yang lama. Dalam proses ini, air bunga sebenar digantikan dengan gliserin dan bunga layu mulai kelihatan segar kembali.

:three: Bolehkah penyembur rambut memelihara bunga?

Ya, semburan rambut dapat memelihara bunga. Menggunakan hairspray untuk memelihara bunga perkahwinan segar, bunga valentine, dan bunga ulang tahun adalah berkesan dan cekap. Orang telah menggunakannya sejak sekian lama kerana senang dan menjimatkan. Lakukan proses dengan mengambil bunga segar yang mekar. Potong batang 1 inci. Batang yang lebih besar menjadikan prosesnya lebih cepat. Ambil pita dan ikat bersama penyangkut terbalik. Sekarang letakkan bunga di bilik yang sejuk, gelap, dan berventilasi baik. Pastikan tidak meletakkannya di dekat tingkap untuk mengelakkan cahaya matahari. Biarkan kering selama 3 hingga 4 minggu. Setelah bunga kering 100% semburkan beberapa titisan semburan rambut aerosol yang murah pada mereka.

:four: Apa yang perlu disembur pada bunga agar tetap segar?

Untuk memastikan bunga Valentine dan sejambak bunga mawar anda segar, gunakan beberapa penyembur cecair isi rumah untuk mengunci kesegarannya. Sebilangan semburan yang boleh anda gunakan untuk menjaga kesegaran bunga disenaraikan di bawah:

 1. Soda
 2. Lidah Buaya
 3. Semburan rambut
 4. epal sider cuka
 5. Vodka
 6. Aspirin
 7. Pemutih
 8. Syiling
 9. Gula

:five: Apakah faedah memelihara bunga?

Terdapat banyak faedah menjaga bukan hanya bunga segar tetapi mati dan layu. Sebahagian daripada mereka dibincangkan di bawah:

• Bunga-bunga ini 100% semula jadi • Menjimatkan kos • Bunga yang dipelihara kelihatan segar di mana sahaja anda melihatnya. Oleh itu, mereka mesra alam. • Mereka sangat praktikal. Anda boleh meletakkannya dengan mudah di ruang tamu dan pejabat anda sebagai hiasan. • Mereka tahan lama.

:six: Di mana untuk memelihara bunga perkahwinan?

Ambil sejambak perkahwinan anda dan keluarkan daun dari batangnya. Sekarang ikat dengan pita atau tali leher. Gantungkan sejambak di ruang sejuk, gelap, kering, dan berventilasi ke penyangkut baju. Pastikan bunga yang ingin anda pelihara harus berada jauh dari tingkap. Jika tidak, cahaya matahari yang datang dari tingkap akan menyukarkan proses pengawetan . Bunga akan memakan masa 3 hingga 4 hari untuk pemeliharaan. Kemudian anda boleh memasang semula batang menjadi sejambak baru.

:seven: Bilakah memelihara bunga?

Sekiranya anda ingin memelihara bunga maka mulailah proses ketika bunga tidak mekar sepenuhnya. Bunga yang belum matang berfungsi dengan baik dalam kaedah pengawetan kerana kelopak tanaman yang matang rapuh. Pastikan kelopak bunga berwarna cerah, tidak bernoda, dan berwarna-warni untuk menjayakan prosesnya.

:eight: Bagaimana cara mengekalkan bunga mawar?

Anda boleh memelihara bunga mawar dengan menggantung batang bunga terbalik. Untuk menjadikan prosesnya berkesan, ambil pita larutan dan pasangkan batang terbalik di dinding. Untuk mengunci keindahan dan kesegaran bunga mawar, simpanlah di ruangan yang sejuk, gelap, dan tenang .

:nine: Cecair apa yang mengekalkan bunga?

Campuran air dan sedikit gliserin membantu mengekalkan warna dan keindahan bunga selama-lamanya. Gliserin adalah cecair tidak berbau dan telus yang mudah didapati di mana-mana kedai ubat . Tidak diragukan lagi, ia membantu menjaga daun dan bunga lembut dan lembut untuk jangka masa panjang.

:keycap_ten:Bolehkah anda memelihara bunga di pembersih tangan?

Tidak, anda tidak boleh menyimpan bunga di pembersih tangan. Kerana pembersih tangan tidak mengandungi kuantiti alkohol yang mencukupi untuk memelihara tanaman. Ia tidak mempunyai keupayaan untuk memelihara dan membunuh makroinvertebrata. Masukkan makroinvertebrata yang terkumpul dalam minuman keras di dalam bekas pemuliharaan . Sangat sesuai untuk memasukkan invertebrata makro (tidak ada bahan tanaman, batu, atau air yang berlebihan) ke dalam bekas.

:arrow_right: Kesimpulan :

Bagaimana cara memelihara bunga? Sama ada bunga ulang tahun anda, sejambak perkahwinan, bunga mawar Valentine yang disajikan oleh kekasih anda atau bunga di rumah anda boleh disimpan selama berminggu-minggu dengan menggunakan kaedah yang berbeza. Salah satu kaedah berkesan untuk mengawetkan bunga adalah dengan mengeringkannya. Proses pengeringan udara bunga telah lama digunakan. Yang perlu anda lakukan hanyalah mengeluarkan daun dari batang dan mengikat batangnya dengan pita atau sehelai tali. Sekarang gantungkannya terbalik di ruangan yang sejuk, tenang, gelap, kering, dan berventilasi baik. Pastikan bunga jauh dari cahaya siang hari selama ini. Selain pengeringan udara, terdapat beberapa kaedah yang ada untuk memelihara bunga. Anda boleh memelihara bunga mawar, lavender, tulip, bunga aster dengan menggunakan resin epoksi, gliserin, lilin, penyembur rambut, lidah buaya, dan soda, dan lain-lain. Anda juga menggunakan kaedah menekan untuk memelihara bunga.

ARTIKEL BERKAITAN