Berapakah nilai perhiasan emas sekerap saya? Berapakah nilai emas 14k? Ini adalah soalan biasa yang orang tanyakan pada diri mereka sendiri apabila mereka memiliki barang kemas emas. Anda telah datang kekalkulator emas sekerap yang betul diUK jika anda sendiri tertanya-tanya apa nilai perhiasan emas anda!

Baca terus kami menggariskan dengan tepat bagaimana barang kemas emas dapat dijual di rumah. Anda masih boleh mendapatkan anggaran rasmi dari penjual barang kemas; namun, anda boleh mengambil tindakan sendiri untuk menilai barang kemas emas.

Karat , berat , dan nilai adalah tiga komponen utama yang diperlukan untuk menganggarkan kos perhiasan emas anda. Anda boleh memasukkan nilai-nilai tersebut ke dalam formula setelah anda mengumpulkan data yang diperlukan dan mengetahui nilai perhiasan emas anda.

Mari kita lihat langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk menghargai perhiasan emas sekerap anda di rumah.

1. Berapakah bilangan Karats?

Perkara pertama, anda pasti ingin mengetahui jenis karat emas yang anda ada. Barang kemas sekerap emas mempunyai ciri khas atau setem yang mencatat karat atau kesucian emas. Dapatkan kaca pembesar jika anda perlu, dan periksa barang kemas. Adakah anda melihat huruf atau angka? Terus cari, jika tidak. Cincin karat adalah angka yang diikuti oleh "k" atau "kt" seperti "10K", atau "14Kt." Adakah anda menjumpainya?

Hebat! Sekiranya tidak, anda akan menemui bilangan yang lebih banyak yang mencerminkan kesucian emas cincin itu. Contoh ciri kesucian emas merangkumi 585, 417 dan 750. Apakah maksud nombor ini? Pada dasarnya, angka kesucian emas adalah peratusan, dan anda menambah satu perpuluhan satu digit dari kanan untuk menukarnya menjadi perpuluhan .

Ini bermakna 585, yang merupakan jumlah emas tulen dalam barang kemas, menjadi 58.5 peratus. Oleh itu, semakin tinggi peratusan / bilangannya, semakin tinggi nilai emas murni dalam barang kemas tersebut.

Anda tidak dapat menemui cap dalam beberapa keadaan, dan terdapat banyak penjelasan mengapa:

• Logo digosok

• Cap tidak dapat dibaca • Potongan barang kemas telah diubah ukurannya atau diubah, dan meterai telah dikeluarkan semasa proses.

• Barang kemas emas bukan perhiasan emas asli.

Sekiranya anda yakin bahawa emas adalah emas asli, maka untuk menilai karat yang tepat, ada baiknya membawanya ke kedai perhiasan.

Sudah tiba masanya untuk mengukur perhiasan emas anda setelah anda memilih karat yang tepat.

2. Berapakah Beratnya Perhiasan Emas?

Dan apa kaitannya dengan berat emas sekerap dengan ini? Baiklah, anda pasti ingin tahu berapa banyak emas yang anda gunakan.

Perhiasan Scrap Gold diukur dengan gram, dan emas murni diukur dengan ons, yang merupakan peraturan umum.

Anda akan dapat membandingkannya dengan nilai pasaran emas kerana anda tahu berapa gram emas sekerap yang anda hadapi. Bagaimana anda menimbang barang kemas emas? Dengan harga kira-kira $ 10, anda mesti membeli skala barang kemas dalam talian. Ingatlah untuk membeli skala yang beratnya dalam gram, bukan dalam auns; anda harus menukar berat badan sebaliknya.

Apabila anda mempunyai skala, ukur setiap perhiasan emas secara berasingan. Mari hitung nilai barang kemas emas anda sekarang kerana anda mempunyai berat dalam gram jika tidak, anda boleh menggunakan kalkulator emas UK kami untuk mengira harga terbaik untuk emas sekerap anda.

3. Hitung Nilai Barang Kemas Emas

Adakah anda bersedia untuk mengetahui berapa nilai perhiasan emas anda? Sekarang setelah anda melakukan kerja kaki, hanya memasukkan nombor ke dalam persamaan inilah yang tersisa. Anda boleh menggunakan kalkulator emas dalam talian UK kami untuk mencari nilai terbaik untuk emas sekerap anda, atau memasukkan nilai anda ke dalam persamaan berikut:

Berat barang kemas emas x ketulenan emas / 24 = Gram emas tulen. Mari pecahkan setiap aspek persamaan untuk membantu anda memahami dengan lebih baik maksud setiap nilai:

Berat barang kemas emas: berat barang perhiasan emas sekerap anda dalam gram. Contohnya, anda mempunyai sekeping perhiasan emas seberat 5 gram.

Kemurnian Emas: Anda perlu mengetahui berapa banyak emas tulen di setiap bahagian untuk menilai barang kemas emas anda dengan betul.

Perhatikan bahawa emas 24 karat adalah emas murni untuk mengukur pemboleh ubah ini, dan setiap nilai karat yang lebih rendah akan memiliki kenaikan emas yang lebih halus.

Contoh: Anda mempunyai 5 gram emas sekerap 18k dengan anda.

24: Anda membahagikan dengan 24 karat iaitu 100% emas tulen.

Nampaknya ini jika kita memasukkan setiap angka ke dalam persamaan:

5 x 18/24 = 3.75

Sekarang anda tahu bahawa anda memiliki 3.75 gram emas tulen jika anda mempunyai 5 gram perhiasan emas 18k. Tidak terlalu rumit. Apabila anda menguraikan apa yang disiratkan oleh setiap nilai, anda dapat melihat bagaimana jumlah nilai emas anda diukur berdasarkan karat, berat dan kesucian.

Dengan pengetahuan ini, apa yang boleh anda lakukan? Anda telah mengetahui berapa gram emas tulen yang anda dapat dalam setiap barang kemas, tetapi bagaimana anda meletakkan harganya?

Anda perlu meneliti harga pasaran semasa untuk emas tulen.

Harga Pasaran Semasa untuk Emas Murni

Langkah pertama adalah mengetahui berat emas sekerap anda. Seterusnya, berbanding harga pasaran emas tulen semasa, anda perlu melihat nilai produk anda.

Ingat: nilai pasaran emas tulen diukur dalam auns. Adakah anda bersedia untuk formula baru? Hebat! Apabila anda mempunyai harga emas tulen yang dipercayai dalam auns, tukar menjadi gram dan masukkan nilai berikut:

Jumlah gram emas 24k X harga emas semasa per gram = nilai perhiasan emas anda Semua langkah ini akan membantu anda mendapatkan pemahaman yang kukuh mengenai nilai perhiasan emas anda. Ingatlah bahawa harga emas berubah setiap hari, jadi ada baiknya anda menguji barang kemas emas anda beberapa kali dari rumah untuk mendapatkan purata .

Kesimpulannya

Kesimpulannya, untuk perhiasan emas anda, anda boleh menjangkakan 70-90% dari nilai yang anda jangkakan.