Bagaimana mengurangkan kedutan? Kedutan dapat dikurangkan dengan merawat kulit anda. Tidur yang cukup dan makan makanan yang sihat dapat membantu anda mengurangkan kedutan. Dan kedutan terbentuk ketika paparan cahaya matahari menyentuh wajah dan badan anda. Oleh itu, anda mesti memakai pelindung matahari semasa anda keluar.

Sama ada anda berumur 30 atau 40 tahun tetapi kulit anda menjadikan anda kelihatan lebih tua dari usia sebenar anda. Nampaknya tumbuh lebih cepat daripada badan anda. Anda mesti mencari beberapa kaedah semula jadi untuk mengurangkan kedutan. Bagaimanapun, tidak ada yang lebih cenderung untuk menjalani pembedahan atau kaedah lanjutan lain apabila anda dapat melakukannya dengan mudah menggunakan barang semula jadi.

Walaupun begitu, banyak orang berputus asa dan berpendapat bahawa keriput pada kulit tidak dapat dielakkan. Namun, di era moden ini, beberapa teknologi baru dapat membantu anda mengatasi masalah ini. Apabila anda segar, tidak berkerut, anda kelihatan muda, anda merasa muda dan menghadapi dunia dengan lebih yakin.

Kedutan adalah lipatan kulit yang berlaku semasa anda tumbuh. Pada orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih muda, kulit menghasilkan serat elastin yang membuatnya tetap utuh mencegahnya melonggarkan. Serat protein dan kolagen elastin menjadikan kulit anda awet muda. Ia memintas mekanisme pembentukan kedutan. Selain daripada itu, banyak faktor lain turut menyumbang kepadanya. Keriput pada kulit adalah proses semula jadi dan tidak ada salahnya, tetapi apabila anda dapat melakukan sesuatu, mengapa tidak?

Artikel ini merangkumi semua kaedah dan maklumat baru untuk mengurangkan kedutan sebanyak mungkin. Seperti kita semua berhak untuk bahagia dan muda.

Bagaimana kedutan terbentuk

Kedutan terbentuk apabila kulit anda mulai kurus dan kehilangan keanjalannya. Juga, ia muncul di kawasan di mana kawasan muka dilipat secara semula jadi. Dan ia berlaku pada bahagian muka atau badan di mana ia mendapat lebih banyak cahaya matahari.

Lebih-lebih lagi, kedutan adalah sebahagian daripada prosedur penuaan. Apabila orang semakin tua kulit mereka menjadi lebih kering dan nipis. Anda dapat melihat garis pada kulit.

Bagaimana anda dapat menghilangkan kedutan

Berikut adalah beberapa kaedah di mana anda dapat mengurangkan kedutan pada kulit.

1. Menggunakan pelindung matahari

Seperti namanya, pelindung matahari melindungi kulit anda dari sinar UV dan sinar cahaya berbahaya lain yang terdapat di bawah sinar matahari. Bersama dengan banyak kelebihan pelindung matahari, ia juga menjadikan kulit anda segar. Pelindung matahari dengan faktor perlindungan matahari (SPF) lebih daripada 30 dapat menurunkan kemungkinan barah kulit. Ia juga melambatkan proses penuaan.

Anda boleh menjadikannya kebiasaan. Sentiasa pakai pelindung matahari semasa keluar. Hanya memerlukan beberapa saat untuk digunakan, dan anda masih boleh melakukannya. Walaupun, ia memberikan kelebihan seumur hidup. Walaupun begitu, banyak saintis mencadangkan menggunakannya pada hari mendung dan hujan untuk melindungi kulit anda daripada zarah debu dan racun. *

2. Mengawal Pengambilan Gula

Kerana terdapat penemuan dalam bidang perubatan. Penyelidik memberikan lebih banyak data mengenai bagaimana diet gula tinggi yang tidak sihat. Kadar gula dalam badan yang berlebihan mengakibatkan pembentukan protein anti-kolagen. Seperti yang anda sudah ketahui kolagen adalah bahagian utama lapisan kulit.

Apabila toksin gula terkena pada kolagen kulit, ia akan merosakkan bentuknya sehingga menyebabkan pembentukan kerutan. Protein anti-kolagen mereka juga terbentuk dengan diet kaya minyak. Jadi, anda juga mesti memeriksanya. Mengawal pengambilan gula dan minyak dapat membantu anda mengekalkan kesegaran kulit cantik anda .

3. Berhenti Merokok

Mengetepikan banyak kebiasaan merokok . Perhatian utama kami ialah ia juga boleh merosakkan kulit anda. Malah, dalam satu kajian baru-baru ini, beberapa kembar diperiksa. Sebilangan kecil dari mereka merokok dan yang lain tidak. Mereka yang biasa merokok mempunyai kulit yang lebih berkerut dibandingkan dengan yang tidak merokok.

Sebaliknya, ia boleh menyebabkan pengaktifan toksin dan pembebasan agen penyebab barah di dalam badan anda. Untuk mencapai kulit yang tidak berkerut, anda harus berhenti merokok.

4. Minyak Kelapa

Minyak kelapa melembapkan kulit secara semula jadi. Apabila anda menggunakannya secara berkala, epidermis kulit anda tetap segar, mengisi semua lubang, dan meningkatkan proses penyembuhan. Kulit kita adalah organ hidup, terdapat sel-sel yang terus terkoyak dan terkoyak. Dengan lapisan minyak kelapa segar, ia tetap awet muda.

Minyak kelapa juga merupakan ubat yang baik untuk mengurangkan kekeringan pada wajah anda. Kadang-kadang kekeringan kulit kepala menyebabkan wajah kering dan berkerut menyebabkan anda kelihatan tua. Minyak kelapa adalah rawatan yang sesuai untuk itu.

5. Makan makanan yang sihat

Apabila anda makan makanan yang sihat dan seimbang kulit anda secara automatik akan bercahaya. Semasa badan anda mula mengambil mineral dan vitamin, ia memberi banyak manfaat kepada kulit anda.

7. Vitamin A

Terdapat banyak krim dan formula anti-keriput yang terdapat di kedai-kedai kosmetik yang mendakwa mengandungi vitamin A. dengan pelbagai jenis di pasaran, anda tidak boleh mempercayai keaslian produk. Anda boleh mendapatkan kapsul vitamin A dengan mudah, ia terdapat dalam kapsul hijau atau coklat lutsinar. Cukup, buka dan gunakan pada kulit. Lebih-lebih lagi, pengambilan beta karoten dan vitamin A secara oral mengurangkan penuaan kulit.

8. Basuh muka anda

Sekiranya anda peduli dengan kulit anda, mengambil beberapa minit tambahan untuk membilas sedikit air di wajah anda mungkin tidak seperti tugas besar. Rutin harian kami merangkumi solekan dan sedikit sentuhan. Kulit dapat menyerapnya jika tidak dicuci dalam masa yang terhad.

Oleh kerana, semua produk dihasilkan dari bahan kimia beracun yang keras dan berpotensi merosakkan kulit. Ia menyebabkan radikal bebas melukai epitel kulit dan lapisan dalam. Walaupun begitu, jangan lap muka anda dengan kasar kerana boleh merosakkan penutup paling atas. Sentiasa ingat untuk membersihkan wajah anda sebelum anda tidur.

9. Teh Daun lemon

Ini adalah kaedah baru untuk mengurangkan kedutan pada wajah anda. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa teh daun balsem lemon menjadikan kulit badan anda anjal, segar dan memperbaiki kerosakan dengan lebih berkesan.

10. Kedudukan tidur

Apabila kulit anda bertembung dengan sesuatu yang keras, ia akan menjadi mampat. Tidak mengapa selama beberapa minit atau saat, tetapi ketika anda tidur, ia boleh menyebabkan kesan buruk. Tidur biasanya merupakan proses penyembuhan kulit, kapal, dan bahagian badan yang rosak. Nah, menekan atau anda boleh memanggil pemampatan menyebabkan pembentukan kedutan.

Kedudukan yang ideal untuk menyebabkan kerutan lebih sedikit adalah tidur di punggung. Ia mempunyai dua kelebihan; satu adalah bahawa anda mendapat pernafasan segar dan betul. Dengan baik, darah beroksigen dibekalkan ke seluruh badan, ia membantu menyembuhkan lebih cepat dan kedua kemungkinan kerutan kulit. Bersama dengan kedudukan yang betul mendapatkan tidur yang nyenyak di malam hari, ia membantu badan anda tumbuh dengan cepat. Kerana tekanan juga boleh menjadi faktor yang memburukkan lagi penyebab kerutan. Untuk membantu anda menghadapi tekanan, anda boleh mencari surat haiwan sokongan emosional dalam talian Jadikan hidup anda mudah, sederhana, dan bebas tekanan.

RINGKASAN

Pembentukan kedutan adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian. Anda mungkin perlu menjaganya dengan betul dengan langkah berjaga-jaga tambahan. Sebelum sesuatu seperti itu berlaku, lebih baik menyelamatkan kulit anda sebelum kerosakan.

Rawatan untuk mengurangkan kedutan

Berikut adalah beberapa rawatan kedutan yang dapat berfungsi dengan berkesan:

  • Asid vitamin A (tretinoin [Retin A, Renova]

  • Antioksidan

  • Asid alfa-hidroksi

  • Haba dan frekuensi radio

  • Pelembap biasa

  • Kupas asid glikolik

  • Kupas yang lebih dalam

  • Laser muncul semula

  • Dermabrasi

  • Pembedahan kosmetik

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanyakan orang tentang bagaimana mengurangkan kedutan.

1. Bagaimanakah cara menghilangkan kedutan dari wajah saya?

Anda dapat menghilangkan kedutan dengan merawat kulit anda dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air. Juga, gunakan pelindung matahari dan ambil Vitamin A. Jangan keluar tanpa memakai pelindung matahari.

2. Bagaimana saya dapat menghilangkan kedutan secara semula jadi?

Tidak mudah menghilangkan keriput ketika terbentuk tetapi anda boleh menghilangkannya dengan menggunakan pes timun di rumah dan menggunakan lidah buaya dan madu selama 90 hari.

3. Bagaimana saya boleh mengetatkan kulit saya?

Anda boleh menegangkan kulit anda dengan meminum air dan menggunakan krim pengencang. Dan menjadikan kulit anda kencang, anda boleh melakukan senaman dan urut untuk badan.

4. Pada usia berapa anda mula kelihatan tua?

Selepas 30 anda mula kehilangan ketat. Kedutan mula timbul di wajah anda. Tetapi anda boleh mengurangkannya dengan menjaga penjagaan anda.

Kesimpulannya

Kedutan berlebihan adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian. Anda mungkin perlu menjaganya dengan betul dengan langkah berjaga-jaga tambahan. Sebelum sesuatu seperti itu berlaku, lebih baik menyelamatkan kulit anda sebelum kerosakan.

Kedutan Dahi