Peretasan telefon adalah kejadian biasa kerana penipu mencari kaedah inovatif untuk melakukannya. Anehnya, peranti iPhone atau iOS anda boleh diretas juga. Sekiranya anda ingin mengeluarkan penggodam dari telefon anda, tetapkan semula kilang dan pasang sistem iOS yang dikemas kini dari penyedia perkhidmatan. Tidak ada yang menjangka telefon mereka akan diretas. Peretasan iPhone berlaku kerana kerentanan dalam aplikasi pihak ketiga atau kerana pengguna tergelincir dan mengetuk pautan yang salah atau memuat turun sesuatu yang tidak sepatutnya.

Arahan untuk Melindungi Telefon Anda daripada Diretas

Peretasan telefon boleh berfikir dua kali mengenai watak dan perlindungan tanpa anda sedari. Penipu terus maju dan meningkatkan teknik penggodaman , menjadikannya semakin sukar untuk dilihat. Ini menunjukkan bahawa pelanggan normal mungkin cacat penglihatan yang terdapat oleh beberapa serangan siber. Nasib baik, anda dapat memastikan diri anda dengan terus berjaga-jaga mengenai peretasan terbaru .

Telefon bimbit telah membawa semua rekod dan maklumat peribadi kami ke dalam satu-satunya kawasan yang berguna - menjadikan telefon kami sebagai objektif yang ideal untuk pengaturcara . Segala-galanya dari perbankan hingga e-mel dan media berasaskan web disambungkan ke telefon anda. Yang menyiratkan bahawa apabila penjenayah mendapat kemasukan ke telefon anda, semua aplikasi anda adalah pintu masuk terbuka untuk cybertheft.

Apakah Penggodaman Telefon?

Peretasan telefon merangkumi strategi di mana seseorang memberi kuasa masuk ke telefon anda atau pertukarannya. Ini boleh bermula dari jeda keselamatan yang mutakhir hingga hanya mengikuti persatuan web yang tidak stabil. Ini juga boleh merangkumi rompakan telefon anda dan meretasnya secara meyakinkan melalui strategi seperti kekuatan haiwan. Peretasan telefon boleh berlaku pada pelbagai jenis telefon, termasuk Android dan iPhone. Oleh kerana ada orang yang tidak berdaya melawan peretasan telefon, kami menetapkan agar semua pelanggan mengetahui cara mengenali alat yang disusupi .

19 Petunjuk iPhone anda Diretas

Senarai ini akan membantu anda mengenal pasti keadaan awal dan mengambil tindakan balas sebelum penyusup menyebabkan kerosakan.

 1. Telefon anda membuat panggilan yang tidak anda fahami. Pelaku yang tidak baik boleh melakukan skema pintar yang menggunakan alat yang rosak untuk menyamar sebagai anda dengan memulakan panggilan bagi pihak anda.

 2. Aplikasi yang tidak dikenali telah muncul di peranti anda. Sekiranya anda menemui aplikasi, anda tidak ingat memasang; ini boleh menjadi gejala kompromi. Setelah mendapat pijakan di iPhone anda, penjahat mungkin menyimpan kod jahat yang mengintip aktiviti anda atau melaksanakan perintah yang tidak masuk akal.

 3. Anda dilindungi dengan pop timbul. Fakta bahawa gergasi teknologi mengejar kita di Internet dengan iklan bukanlah perkara baru. Walau bagaimanapun, jumlah pop timbul yang melambung tinggi ini boleh menjadi cara malware bergerak menandakan kehadirannya. Perisian hasad , pada gilirannya, adalah sumber biasa untuk akses ke peranti yang tidak dibenarkan.

 4. Penggunaan data telah meningkat. Ini adalah gambaran dari aplikasi berbahaya yang berkomunikasi dengan pelayan Command & Control di belakang tabir. Sekali lagi, kod pemangsa dan peretasan sering berlaku seiring. Anda pasti risau sekiranya penggunaan data melambung tinggi apabila corak penggunaan iPhone anda tidak berubah.

 5. Aplikasi rosak sekali sekala. Virus dan perisian hasad boleh mempengaruhi cara aplikasi biasa berkelakuan. Sekiranya aplikasi anda secara rawak menjadi tidak responsif dan berhenti berjalan, luangkan masa anda, dan cuba cari alasannya. Pihak ketiga yang berniat jahat boleh mengganggu peranti anda.

 6. IPhone anda semakin panas. Kerana malware yang disuntik oleh penggodam cenderung memiliki jejak CPU dan RAM yang nyata, peranti anda mungkin terlalu panas ketika peretasan sedang berlangsung.

 7. Bateri habis lebih cepat daripada yang biasa. Apabila aplikasi yang tidak diingini mengeluarkan sumber pemprosesan iPhone anda untuk melakukan perkara itu, bateri selalu terkena. Berita baiknya ialah pengurangan bateri adalah sesuatu yang biasa diperhatikan oleh pengguna. Itulah ajakan bertindak yang meningkatkan peluang mengenal pasti punca sebelum terlambat.

 8. Caj mencurigakan pada bil telefon anda. Faktor lelaki yang melihat dan memanfaatkan celah pertahanan iPhone anda mungkin memperoleh keuntungan dengan membuat panggilan atau menghantar pesanan teks ke nombor dengan kadar premium di belakang anda. Permainan tidak senonoh ini akan menghasilkan kos tambahan yang tercermin dalam bil telefon anda.

 9. Kenalan anda menerima mesej pelik yang tidak pernah anda hantar. Sebarang pesanan teks atau e-mel yang dihantar dari peranti anda tanpa "meterai persetujuan" anda adalah hadiah yang boleh membuat anda curiga. Komunikasi seperti itu mungkin dicetuskan oleh penggodam dari jauh.

 10. Prestasi lembap. Perintah nakal dan pengumpulan data secara sembunyi-sembunyi akan selalu meningkatkan kekuatan pemprosesan iPhone anda. Dalam beberapa kes, aktiviti ini terlalu memerlukan sumber daya agar peranti anda berfungsi dengan lancar.

 11. Halaman web kelihatan berbeza dari sebelumnya. Peretas dengan garang boleh melancarkan alat proksi yang salah menggambarkan cara laman web muncul. Dengan kata lain, mereka boleh memasukkan borang atau sepanduk palsu yang mendorong perkhidmatan sampah atau menyuruh anda memasukkan maklumat peribadi.

 12. Beberapa aplikasi berfungsi. Sekiranya anda melihat beberapa aplikasi dipercayai anda muncul tanpa alasan yang jelas, menggunakan terlalu banyak memori atau menunjukkan tingkah laku pelik, ini dapat menunjukkan bahawa penyerang telah mengubah kod mereka atau menggantinya dari jauh dengan versi tiruan.

 13. E-mel yang anda hantar dari iPhone anda disekat oleh penapis spam. Kebiasaan ini boleh berlaku selepas perubahan tidak sah yang dibuat pada penyediaan e - mel anda. Sebagai contoh, pelaku mungkin telah mengkonfigurasi pesan anda untuk melakukan perjalanan melalui pelayan di antara penyangak untuk memintas surat-menyurat anda.

 14. IPhone anda cuba mengakses laman NSFW. Sekiranya anda menggunakan peranti yang dikeluarkan syarikat yang menyekat akses ke bahan dewasa atau sumber meragukan yang lain mengikut dasar perusahaan dan anda mengetahui bahawa ia cuba pergi ke laman web seperti itu, ini akan memberi anda maklumat awal.

 15. Anda menghadapi gangguan panggilan yang pelik. Kebisingan latar belakang berkala seperti klik, gema , atau gangguan elektronik yang pelik boleh menjadi petunjuk bahawa seseorang mengupas perbualan anda.

 16. Kredensial anda telah dibocorkan di laman web yang meragukan. Sekiranya anda secara tidak sengaja mengetahui bahawa nama pengguna dan kata laluan untuk salah satu akaun anda telah diterbitkan di beberapa laman web, ini boleh bermaksud dua perkara: penyedia perkhidmatan mengalami pelanggaran, atau iPhone anda telah diretas, dan penyerang telah mencuri maklumat pengesahan anda .

 17. Tetapan iPhone anda telah diubah tanpa anda sedari. Sekiranya penyesuaian iPhone anda telah berubah dan anda tidak melakukannya, itu adalah bendera merah lain yang memerlukan pemeriksaan segera untuk memastikan tidak ada orang lain yang mempunyai akses jauh ke peranti tersebut.

 18. IPhone anda dihidupkan semula dengan sendirinya. Kadang-kadang reboot yang tidak dijangka menunjukkan bahawa aplikasi jahat atau penyerang cuba menerapkan tweak sistem yang meragukan.

 19. Aktiviti samar-samar pada akaun yang terikat pada iPhone anda. Penggodam yang mempunyai akses pintu belakang ke peranti anda kemungkinan besar dapat mengakses akaun yang dihubungkan dengannya, seperti iCloud, Apple Pay, media sosial, dan e-mel. Sekiranya kata laluan akaun anda telah ditetapkan semula atau anda melihat langganan perkhidmatan baru yang tidak pernah anda buat, sudah tiba masanya untuk memeriksa iPhone anda untuk mencari perisian hasad atau tanda-tanda peretasan.

Apa yang perlu dilakukan jika iPhone anda telah diretas?

Sekiranya anda mengesyaki bahawa peranti anda terganggu, petua berikut akan membantu anda menghentikan kecelakaan di treknya dan mengelakkan senario terburuk -

 • Tukar kata laluan anda. Perkara pertama dalam senarai yang harus dilakukan adalah menukar kod laluan iPhone dan kata laluan untuk akaun iCloud , Google, Apple Pay, rangkaian sosial dan e-mel anda.
 • Jalankan perisian anti-malware. Perisian anti-malware atau anti-virus diperlukan untuk menyimpan data dan fail seseorang dengan selamat. Aplikasi ini akan memantau semua aktiviti peranti mangsa dan memberitahu sekiranya terdapat sesuatu yang mencurigakan atau fail berbahaya. Ia juga akan membuang dan menyekat sambungan yang tidak diingini dan menjadikan peranti selamat digunakan.
 • Pasang aplikasi keselamatan mudah alih . Alat keselamatan yang boleh dipercayai dapat mengenal pasti tetapan iOS yang jahat dan mengesan aplikasi yang menunjukkan tingkah laku jahat. Sekiranya anda mengambil jalan ini, anda mungkin hanya beberapa langkah dari menyelesaikan masalah.
 • Pulihkan iPhone anda ke tetapan kilang. Sekiranya tidak ada yang menyelesaikan masalah, pertimbangkan untuk menetapkan semula peranti anda ke keadaan semula. Walaupun langkah ini akan membuat anda berusaha lebih jauh, menentukan semula semua pilihan dan memasang aplikasi dari awal, ini adalah cara yang sangat berkesan untuk menarik plug dari semua bentuk penggodaman . Dan jika ini tidak membantu, cubalah kedai pembaikan tempatan anda.
 • Kemas kini OS dan aplikasi. Sistem operasi atau aplikasi telefon pintar menjadi lembap atau sering rosak adalah tanda bahawa telefon digodam. Untuk mengatasinya, mangsa mesti mengemas kini aplikasi yang sukar dia akses. Sebagai alternatif, pengguna boleh memasang semula aplikasi pada peranti setelah membersihkan semua datanya. Pengilang telefon terus menghantar patch keselamatan yang dikemas kini; jangan lupa memasangnya. Begitu juga, pembangun aplikasi kerap melepaskan versi aplikasi terbaru untuk memperbaiki bug yang mungkin memberi akses kepada penggodam. Oleh itu, diperlukan untuk mengemas kini aplikasi anda ke versi terkini.

Selanjutnya, kembalikan lagi ke mana-mana pentadbiran membeli-belah kewangan atau dalam talian yang telah menyimpan nuansa MasterCard atau perbankan anda (seperti eBay, Amazon , dll.). Ini akan membantu anda menentukan perdagangan palsu dan memastikan untuk melaporkan dan membincangkan kesalahan ini kepada bank anda. Sekiranya iPhone anda diretas, tetapan semula kilang pembuatan menghilangkan jangkitan dari telefon anda.

Cara Menghentikan Seseorang daripada Meretas Telefon Anda Lagi

Keselamatan penggodaman telefon semakin penting kerana lebih banyak maklumat peribadi kami menjadi digital dan berhubung dengan mudah alih. Oleh kerana kaedah sentiasa berkembang, anda harus selalu berhati-hati dengan keselamatan.

Berhati-hati dengan tingkah laku digital anda adalah cara terbaik untuk melindungi diri anda dan untungnya, terdapat banyak amalan terkenal yang terbukti dapat menurunkan risiko penggodaman.

Cara Melindungi Telefon Anda daripada Diretas

 1. Jangan muat turun aplikasi samar atau tidak berulang. Lihat ulasan dan penyelidikan sebelum memasang jika anda tidak pasti. Sekiranya anda tidak yakin dengan keselamatan aplikasi, jangan memasangnya.

 2. Jangan jailbreak telefon anda . Walaupun ia membolehkan anda memuat turun dari kedai aplikasi tidak rasmi, jailbreaking menimbulkan risiko anda tidak diretas. Selain perisian hasad atau perisian intip, ini bermakna anda akan kehilangan tampalan keselamatan dalam kemas kini OS terkini. Jailbreak melangkau kemas kini untuk memastikan jailbreak berfungsi. Ini menjadikan risiko anda diretas lebih tinggi daripada biasa.

 3. Sentiasa simpan telefon anda dengan anda. Akses fizikal adalah cara termudah untuk penggodam merosakkan telefon anda. Pencurian dan usaha satu hari boleh mengakibatkan telefon anda dilanggar. Sekiranya anda dapat menyimpan telefon anda, penggodam harus bekerja lebih keras untuk menggunakannya.

 4. Sentiasa gunakan kunci kod laluan dan gunakan kata laluan yang kompleks. Jangan gunakan PIN yang dapat ditebak dengan mudah, seperti hari lahir, tarikh tamat pengajian, atau lalai asas seperti "0000" atau "1234." Gunakan kod laluan tambahan jika ada, seperti yang mempunyai 6 aksara. Jangan sekali-kali menggunakan semula kata laluan di lebih daripada satu tempat.

 5. Jangan simpan kata laluan pada peranti anda . Mengingati kata laluan unik untuk setiap akaun boleh menjadi sukar. Oleh itu, gunakan pengurus kata laluan yang selamat, seperti Kaspersky Password Manager. Perkhidmatan ini membolehkan anda menyimpan semua bukti keselamatan anda di peti besi digital - memberi anda akses mudah dan keselamatan yang anda perlukan.

 6. Kosongkan sejarah internet anda dengan kerap. Sangat mudah untuk mengetahui trend mengenai kehidupan anda dari semua serbuk sejarah sejarah penyemak imbas anda. Oleh itu, kosongkan semua perkara, termasuk kuki dan cache.

 7. Dayakan perkhidmatan penjejakan peranti yang hilang. Jika anda kehilangan mengesan peranti anda keluar di khalayak ramai, anda boleh menggunakan peranti pencari hilang untuk mengesan semasa lokasi . Beberapa telefon mempunyai aplikasi asli untuk ini, sementara yang lain mungkin memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan fitur ini.

 8. Pastikan semua aplikasi sentiasa dikemas kini. Bahkan aplikasi yang dipercayai boleh mempunyai bug pengaturcaraan yang dimanfaatkan oleh penggodam. Kemas kini aplikasi disertakan dengan perbaikan bug untuk melindungi anda daripada risiko yang diketahui. Perkara yang sama berlaku untuk OS anda, jadi kemas kini telefon anda sendiri apabila anda boleh.

 9. Sentiasa aktifkan pengesahan dua faktor (2FA). Ini adalah kaedah pengesahan kedua yang mengikuti percubaan untuk menggunakan kata laluan anda. 2FA menggunakan akaun peribadi lain atau sesuatu yang anda miliki secara fizikal. Apple ID dan akaun Google menawarkan 2FA sekiranya peranti anda digunakan oleh pelaku yang tidak sesuai, jadi selalu aktifkannya untuk keselamatan yang lebih. Biometrik seperti cap jari dan ID wajah menjadi pilihan popular. Kekunci USB fizikal juga menjadi pilihan terbaik apabila tersedia.

 10. Berhati-hati menggunakan teks atau e-mel untuk 2FA anda . Mesej teks dan e - mel 2FA lebih baik daripada tidak ada perlindungan tetapi mungkin akan dipintas melalui penggodaman seperti pertukaran SIM.

 11. Jangan gunakan Wi-Fi awam tanpa rangkaian peribadi maya (VPN ). Produk seperti Kaspersky VPN Secure Connection menyulitkan dan menganonimkan data anda sehingga penonton yang tidak diingini tidak dapat melihatnya.

Cara membuang telefon hack lama

Mudah-mudahan, sekarang, anda akan mendapat jawapan bagaimana membuang penggodam dari telefon saya. Sekarang anda harus memastikan keselamatan telefon anda tidak terganggu lagi.

Gunakan kod laluan dan kunci telefon

Sebilangan besar daripada kita tidak menganggap menetapkan kod laluan sebagai pekerjaan penting. Tetapi ingat bahawa dengan menyiapkannya, anda menghentikan banyak perisian jahat daripada memasuki telefon. Anda juga boleh menetapkan kata laluan yang kompleks untuk perbankan dan aplikasi kewangan anda yang lain. Anda harus mengelakkan menggunakan kata laluan mudah seperti hari lahir anda atau gabungan nombor. Tetapkan kata laluan yang sukar dan terus menukarnya dengan kerap sehingga tidak ada yang meretas telefon anda lagi.

Jauhkan telefon anda berhampiran anda

Ini adalah kesilapan yang meluas yang dilakukan orang. Akibatnya, mereka harus memikirkan cara membuang penggodam dari telefon saya. Akses fizikal adalah cara termudah yang mungkin dilakukan oleh penggodam ke dalam sistem anda. Setiap kali di tempat awam atau perjumpaan keluarga, ingatlah fakta ini. Anda tidak pernah tahu siapa penggodam yang berpotensi. Sekiranya telefon anda salah, hubungi penyedia perkhidmatan. Mereka akan mematikan akaun anda dengan segera. Walaupun seseorang menggodam telefon, data anda tetap selamat.

Pasang aplikasi baru setelah diteliti

Terdapat berjuta-juta aplikasi di gedung permainan Google . Tetapi, semuanya tidak boleh dipercayai. Baca ulasan aplikasi sebelum menggunakannya di telefon bimbit anda. Daripada mengganggu telefon anda dengan banyak aplikasi, simpan hanya yang boleh dipercayai. Sekiranya anda tidak yakin dengan aplikasi, jangan memasangnya.

Kosongkan sejarah internet anda

Secara berkala, cuba dan bersihkan sejarah internet anda. Orang dengan mudah memahami semua maklumat anda berdasarkan sejarah penyemak imbas . Ingat ketika anda melakukannya terakhir dan ulangi setelah selang waktu yang tetap. Pada bila-bila masa, jika anda memikirkan cara menghapus peretasan dari telefon, segera hapus sejarah internet.

Aplikasi penjejakan peranti hilang

Sangat mudah untuk mengesan lokasi telefon anda apabila hilang. Anda akan menemui ciri ini di beberapa telefon pintar . Tetapi jika telefon anda tidak memilikinya, pasang aplikasi. Ini akan mengelakkan anda risau apabila telefon diangkat.

Kemas kini telefon anda dengan kerap

Anda pasti perasan sering menerima pesanan kemas kini perisian. Jangan berlengah untuk memulakan perkara yang sama. Kemas kini sedemikian mempunyai perubahan keselamatan yang ketara untuk peranti anda. Dengan mengabaikan kemas kini, anda menjadikannya rentan terhadap serangan di masa depan. Selain itu, aplikasi anda juga perlu sentiasa dikemas kini. Bahkan aplikasi yang boleh dipercayai mungkin mempunyai pepijat yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam . Kemas kini mempunyai perbaikan pada bug seperti itu yang mengurangkan kemungkinan anda diretas.

Nombor untuk dail untuk mengetahui apakah telefon anda diketuk:

* # 62 # -Kod Pengalihan Ini membantu mangsa memeriksa apakah seseorang telah meneruskan mesej, panggilan, dan data lain tanpa pengetahuannya.
* # 21 # -Kod Pengalihan Ini berfungsi sama seperti kod di atas, tetapi memberi tahu mangsa tentang panggilan, mesej, dan data yang diteruskan, yang relatif lebih sukar untuk dikesan.
* # * # 197328640 # * # * -Kod Utiliti Netmonitor Ia membawa maklumat mengenai semua yang dihantar atau diterima telefon kami bersama dengan lokasi. Apabila pengguna mendail kod ini, ia akan membuka menu utama.

Ringkasan:

Ketika kita maju ke era teknologi baru, kita mesti menyedari semua kekurangan yang dapat ditimbulkan oleh orang yang menyalahgunakannya. Adalah menakutkan untuk berfikir bahawa kebanyakan orang sekarang tahu bagaimana menggunakan platform dalam talian yang berbeza tetapi tidak tahu bagaimana menjaga keselamatan diri. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, inilah masanya untuk memastikan ciri keselamatan anda sentiasa diperbaharui semasa anda mengikuti teknologi.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Bolehkah iPhone digodam dari jauh?

Ini mungkin mengejutkan anda, tetapi ya, anda mungkin menggodam peranti iOS dari jauh. Di sisi terang; namun, ia pasti tidak akan berlaku kepada anda.

2- Adakah penggodaman boleh dilakukan di iPhone?

IPhone Apple boleh diretas dengan perisian intip walaupun anda tidak mengklik pautan, kata Amnesty International. IPhone Apple dapat dikompromikan dan data sensitifnya dicuri melalui perisian peretasan yang tidak memerlukan sasaran untuk mengklik pautan, menurut laporan Amnesty International.

3- Bagaimana untuk mengetahui apakah telefon anda telah diretas?

Ia berjalan lebih perlahan daripada biasa.

 • Telefon anda terasa panas.
 • Anda menghabiskan bateri lebih cepat daripada biasa.
 • Gangguan perkhidmatan.
 • Munculan pelik.
 • Laman web kelihatan berbeza.
 • Aplikasi baru muncul.
 • Apl berhenti berfungsi dengan betul.

4- Bolehkah penggodam mengawal telefon saya?

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Joshua Drake dari firma keselamatan siber Zimperium, kerentanan dalam komponen Android yang digunakan untuk menampilkan media, yang disebut "Stagefright," memungkinkan penggodam untuk mengendalikan telefon pintar anda dengan mengirim satu pesanan teks dengan fail media berbahaya yang terpasang.

5- Adakah seseorang mengawal iPhone saya?

Anda tidak dapat mengawal iPhone dari jauh. IOS tidak membenarkannya berfungsi seperti itu. Hanya jika iPhone rosak, ia boleh berlaku.

6- Mana yang lebih mudah untuk menggodam iPhone atau android?

Dikatakan bahawa setiap 17 saat malware android dikembangkan oleh penjenayah siber. Dengan kelemahan keselamatan yang lain, android lebih terdedah kepada penggodam, sedangkan di sisi lain, para pakar mendakwa bahawa telefon pintar Apple berfungsi pada iOS yang sangat selamat dan terpencil dalam hal perlindungan data.

7- Bolehkah Apple memberitahu saya jika telefon saya digodam?

Maklumat Sistem dan Keselamatan, yang dilancarkan pada hujung minggu di App Store Apple, memberikan banyak maklumat mengenai iPhone anda. Dari aspek keselamatan, ia dapat memberitahu anda jika peranti anda telah disusupi atau mungkin dijangkiti oleh malware.

8- Adakah Apple digodam?

IPhone Apple berjaya diretas oleh alat pengawasan Pegasus NSO - The Washington Post.

9- Adakah kod saya digodam?

Dail * # 21 # dan ketahui apakah telefon anda telah diretas dengan cara ini. Sekiranya anda melihatnya, tekan # # 21 # untuk menghapus tetapan ini.

10- Bolehkah iPhone mendapat virus?

Nasib baik untuk peminat Apple, virus iPhone sangat jarang berlaku, tetapi tidak pernah terdengar. Walaupun umumnya aman, salah satu cara iPhone menjadi rentan terhadap virus adalah ketika mereka 'jailbroken'. Memecahkan iPhone adalah seperti membuka kuncinya - tetapi kurang sah.

Kesimpulan: :open_book:

Sebaik sahaja kami melihat telefon pintar kami berfungsi, pemikiran pertama adalah bagaimana mengeluarkan penggodam dari telefon anda. Tetapi, proses melakukannya sedikit sukar. Lebih baik menjaga telefon anda dengan selamat dan tidak membiarkan keadaan timbul. Pendekatan berhati-hati anda akan memastikan bahawa anda tidak perlu mengatasi penggodam lagi.

artikel berkaitan

Bagaimana hendak membuang penggodam dari telefon saya? Bagaimana Menggodam? iPhone mengikut pesanan