Bagaimana hendak membuang penggodam dari telefon saya? Sekiranya anda ingin mengeluarkan penggodam dari telefon anda, tetapkan semula kilang dan pasang sistem operasi yang dikemas kini dari penyedia perkhidmatan.

Bagaimana hendak membuang penggodam dari telefon saya?

Sekiranya anda curiga dengan penggodaman telefon anda, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah pergi ke tetapan telefon anda dan kemudian keselamatan. Selepas ini, pergi ke keselamatan dan periksa pentadbir peranti, di mana kebanyakan aplikasi perisian intip perlu mengawal peranti mudah alih anda. Oleh itu, dengan melihat terlebih dahulu di sana, anda seharusnya dapat menanganinya. Walau bagaimanapun, kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk memuat turun aplikasi tertentu yang akan membantu anda mengetahui lebih banyak mengenai semua aplikasi, apa yang ada, apa yang mereka lakukan dan di mana mereka dimuat turun.

Apakah Penggodaman Telefon?

Meretas telefon melibatkan kaedah apa pun di mana seseorang memaksa akses ke telefon anda atau sambungannya. Ini boleh berlaku dari pelanggaran keselamatan yang maju hingga hanya mendengar sambungan internet yang tidak selamat. Ia mungkin melibatkan kecurian fizikal telefon anda dan penggunaannya secara paksa, seperti kekerasan. Peretasan telefon berlaku pada semua jenis telefon, termasuk Android dan iPhone. Oleh kerana ada yang berisiko meretas telefon, kami mengesyorkan agar semua pengguna belajar mengesan peranti yang disusupi.

Cara Melindungi Telefon Anda daripada Diretas

:small_blue_diamond: Meretas telefon boleh membahayakan identiti dan privasi anda tanpa pengetahuan anda. Penipu terus berkembang dan mengembangkan teknik penggodaman, menjadikannya sukar dikesan. Ini bermaksud bahawa pengguna rata-rata mungkin tidak dapat mengesan sejumlah serangan siber secara visual. Nasib baik, anda dapat melindungi diri anda dengan terus mengetahui mengenai peretasan baru.

:small_blue_diamond: Telefon pintar telah membawa semua akaun dan data kami ke satu lokasi mudah, menjadikan telefon kami menjadi mangsa peretasan. Segala-galanya dari perbankan hingga e-mel dan komunikasi disambungkan ke telefon anda. Ini bermaksud apabila penggodam dapat mengakses telefon anda, semua aplikasi anda adalah pintu terbuka untuk kecurian siber.

Berikut adalah beberapa cara untuk melindungi telefon anda daripada diretas:

:arrow_right: Jangan muat turun aplikasi samar-samar atau tidak dapat dibalas

Periksa kemas kini dan penyelidikan sebelum memasang jika anda tidak pasti. Sekiranya anda tidak mempercayai keselamatan aplikasi , jangan memasangnya.

:arrow_right: Jangan jailbreak telefon anda

Walaupun membenarkan anda memuat turun dari kedai aplikasi haram, jailbreaking meningkatkan risiko anda melakukan hacking tanpa disedari. Kecuali perisian hasad atau perisian intip , ini bermaksud bahawa anda akan kehilangan tempat keselamatan dalam kemas kini OS terkini. Jailbreakers melangkau kemas kini agar jailbreak terus berjalan. Ini menjadikan risiko pencurian anda jauh lebih tinggi daripada biasa.

:arrow_right: Sentiasa telefon anda sentiasa ada

Akses fizikal adalah cara mudah bagi penggodam untuk menggodam telefon anda. Mencuri dengan satu hari usaha boleh mengakibatkan telefon anda diretas. Sekiranya mungkin menyimpan telefon anda, penggodam harus bekerja keras untuk menerimanya.

:arrow_right: Sentiasa gunakan kunci kod laluan dan gunakan kata laluan yang kompleks

Anda tidak boleh menggunakan PIN yang ditebak dengan mudah, seperti hari lahir, tarikh tamat pengajian, atau lalai seperti "0000" atau "1234." Gunakan kod laluan tambahan jika ada, seperti yang mempunyai enam aksara. Jangan gunakan kata laluan di lebih dari satu lokasi.

:arrow_right: Jangan simpan kata laluan pada peranti anda

Mengingat kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun boleh menjadi sukar. Oleh itu, gunakan pengurus kata laluan yang selamat, seperti Kaspersky Password Manager. Perkhidmatan ini membolehkan anda menyimpan semua keselamatan anda di ruangan digital, memberikan anda akses dan keselamatan yang anda perlukan.

:arrow_right: Kosongkan sejarah internet anda dengan kerap

Sentiasa bersihkan sejarah internet anda. Mudah mencetak gaya dengan kehidupan anda dari semua serbuk roti sejarah penyemak imbas anda. Oleh itu, padamkan semuanya, termasuk kuki dan cache.

:arrow_right: Dayakan perkhidmatan penjejakan peranti yang hilang

Sekiranya anda kehilangan jejak peranti anda di khalayak ramai, anda boleh menggunakan pencari peranti yang hilang untuk mencari lokasinya sekarang. Sebilangan telefon mempunyai aplikasi tradisional, sementara yang lain mungkin memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan ciri ini.

:arrow_right: Pastikan semua aplikasi sentiasa dikemas kini

Malah aplikasi yang paling dipercayai dapat diprogramkan untuk dijalankan oleh penggodam. Kemas kini aplikasi disertakan dengan perbaikan bug untuk melindungi anda daripada risiko yang diketahui. Perkara yang sama berlaku untuk OS anda, jadi selalu kemas kini telefon anda apabila anda boleh.

:arrow_right: Sentiasa aktifkan pengesahan dua faktor (2FA)

Ini adalah kaedah pengesahan kedua yang mengikuti percubaan untuk menggunakan kata laluan anda. 2FA menggunakan akaun peribadi lain atau sesuatu yang anda miliki secara fizikal. Apple ID dan akaun Google menawarkan 2FA jika pelaku yang tidak sopan menggunakan peranti anda, jadi selalu gunakannya untuk keselamatan tambahan. Biometrik seperti cap jari dan ID wajah menjadi pilihan popular. Butang USB yang kelihatan juga merupakan pilihan yang baik apabila tersedia.

:arrow_right: Berhati-hati menggunakan teks atau e-mel untuk 2FA anda

Mesej dan e-mel 2FA lebih baik daripada tidak selamat tetapi dapat ditangkap dengan peretasan seperti penggantian SIM. Jangan gunakan Wi-Fi awam tanpa produk rangkaian peribadi maya (VPN) seperti Kaspersky VPN Secure Connection menyulitkan dan menjadikan data anda tanpa nama, sehingga penonton yang tidak diinginkan dapat melihatnya.

Ringkasan:

Pemanggil yang mengaku telah memenangi hadiah itu mungkin merupakan mangsa orang yang memasuki telefon anda dengan menghubungi anda. Ramai yang kehilangan hubungan, wang dan pekerjaan mereka dengan orang yang masuk ke telefon bimbit mereka. Telefon anda adalah ruang peribadi yang semestinya anda perhatikan secara tertutup. Sekiranya anda terus mengalami kecenderungan seseorang menyerang keselamatan anda, anda mungkin perlu berjumpa pakar berdekatan.

Tanda bahawa seseorang telah menggodam telefon anda

Pertama sekali, anda perlu mengetahui sama ada ada yang menggodam telefon. Berikut adalah beberapa tanda bahawa keselamatan telefon berisiko.

:small_blue_diamond: Terdapat log panggilan atau mesej baru di telefon anda. Ini bermaksud bahawa penggodam sudah menggunakan telefon anda untuk melakukan tugas mereka. Mereka juga boleh menggunakan nombor anda untuk mengakses maklumat peribadi ahli keluarga anda.

:small_blue_diamond: Anda lihat, ada beberapa perubahan yang tidak biasa pada rekod semasa anda. Apabila penggodam memukul telefon anda, dia akan berusaha mencari rekod anda dan menukarnya.

:small_blue_diamond: Kurangkan kelajuan telefon anda. Ini kerana seseorang cuba menggunakan aplikasi anda.

:small_blue_diamond: Terakhir, jika pengecasan telefon melelahkan, itu adalah tanda pasti masuk secara haram. Perisian hasad menggunakan kod berbahaya, yang menggunakan pengecasan berlebihan.

Bagaimana anda boleh membuang seseorang yang menggodam telefon anda

Sekiranya anda mengenal pasti kehadiran yang tidak diingini di telefon anda, mari kita lihat cara membuang seseorang yang menggodam telefon anda. Ikuti langkah di bawah:

:small_blue_diamond: Pertama, buang sebarang malware yang anda dapati di telefon anda. Orang yang mengakses telefon bimbit anda mempunyai akses ke maklumat peribadi anda seperti butiran akaun bank, alamat, kod laluan, dan lain-lain. Sebaiknya mulailah menghapusnya secepat mungkin.

:small_blue_diamond: Periksa kebenaran aplikasi yang disediakan. Ini membolehkan anda menentukan apakah ada aplikasi yang menguji anda secara tidak perlu. Buka Tetapan di telefon anda, ketuk aplikasi atau Kelola aplikasi, ketuk di sebelah izin aplikasi, dan lihat secara individu apa yang perlu anda ubah.

:small_blue_diamond: Nyahpasang sebarang aplikasi mencurigakan yang baru anda pasang. Penggodam boleh memasang telefon anda pada mereka. Sekiranya anda melihat lebih dekat, anda mungkin melihat beberapa aplikasi yang belum pernah anda pasang. Ini boleh menjadi pekerjaan penggodam, dan semakin cepat anda menghapusnya, semakin baik.

:small_blue_diamond: Pasang program anti-virus pada telefon pintar anda. Apabila anda tertanya-tanya bagaimana menyingkirkan penggodam telefon anda, trik ini dapat membuat keajaiban. Perisian antivirus menghilangkan kehadiran yang tidak diingini dan memastikan telefon anda selamat dari serangan yang akan datang.

:small_blue_diamond: Beritahu semua kenalan anda bahawa seseorang telah memecah masuk telefon bimbit anda. Ini berlaku apabila penjenayah menghantar mesej kepada mereka meminta wang atau bantuan lain. Sekiranya mereka mengetahuinya terlebih dahulu, anda pasti tidak ada yang salah.

:small_blue_diamond: Melakukan imbasan keselamatan juga berguna ketika berhadapan dengan penjenayah. Aplikasi anti-virus yang anda pasang mempunyai peruntukan pengimbasan sekali-sekala. Tetapi jika anda tergesa-gesa, segera lakukan dan buang aplikasi perisian yang menunjukkan anda mencurigakan.

:small_blue_diamond: Anda juga boleh menetapkan semula telefon anda ke lalai kilang. Ini adalah keputusan akhir jika tidak ada yang berjaya. Sebaik sahaja anda mengesan perisian hasad, anda harus menetapkan semula telefon untuk mengelakkan masalah. Sekiranya anda berfikir untuk melepaskan penyusup dari telefon Android saya, pergi ke tetapan, maka sistem akan maju dan memilih pilihan tetapan semula kilang. Dengan iPhone, pergi ke tetapan, pilih lalai, klik Tetapkan semula dan pilih "hapus semua kandungan."

Ringkasan

Cara untuk mengetahui apakah telefon anda telah diretas adalah dengan mematikan sambungan web pada telefon pintar anda dan perhatikan bahawa telefon pintar anda telah menghabiskan jumlah data. Sesiapa sahaja, di mana sahaja, mungkin telah mengakses telefon pintar anda. Ini boleh menjadi penyertaan yang dipersoalkan, menipu dengan pelbagai data, dan menjadi rakan yang ganas. Faktanya ialah, ada beberapa sebab mengapa orang mungkin ingin menggodam telefon anda.

Cara membuang telefon hack lama

Anda perlu memastikan keselamatan telefon anda tidak terganggu.

:arrow_right: Gunakan kod laluan dan kunci telefon

Sebilangan besar daripada kita tidak menganggap menetapkan kod laluan sebagai fungsi penting. Tetapi perlu diingat bahawa dengan menetapkannya, anda menyekat kebanyakan perisian memasuki telefon. Anda juga boleh menetapkan kata laluan yang kompleks untuk bank anda dan aplikasi kewangan lain. Anda tidak boleh menggunakan kata laluan mudah seperti hari lahir atau gabungan nombor. Tetapkan kata laluan yang kuat dan terus menukarnya dengan kerap sehingga tidak ada yang menyerang telefon anda lagi.

:arrow_right: Jauhkan telefon anda berhampiran anda

Ini adalah kesalahan biasa yang dilakukan oleh manusia. Akibatnya, mereka harus mengetahui cara mengeluarkan penggodam dari telefon saya. Akses fizikal adalah cara mudah bagi penggodam untuk masuk ke dalam sistem anda. Setiap kali anda berada di tempat awam atau di majlis keluarga, ingatlah fakta ini. Anda tidak tahu siapa yang mungkin menjadi penggodam berpotensi. Sekiranya anda meletakkan telefon anda di tempat yang salah, hubungi penyedia perkhidmatan anda. Mereka akan mematikan akaun anda dengan segera. Walaupun telefon anda diretas, data anda tetap selamat.

:arrow_right: Pasang aplikasi baru setelah diteliti

Terdapat banyak aplikasi di Google Play Store. Walau bagaimanapun, semuanya tidak boleh dipercayai . Baca kemas kini aplikasi sebelum memasukkannya ke telefon anda. Daripada meletakkan telefon anda dengan terlalu banyak aplikasi, simpan hanya yang boleh dipercayai. Sekiranya anda tidak mempercayai aplikasinya, jangan memasangnya.

:arrow_right: Kosongkan sejarah internet anda

Dari semasa ke semasa, cuba dan bersihkan sejarah internet anda. Orang dapat dengan mudah memahami semua maklumat anda berdasarkan sejarah penyemak imbas anda. Padamkan kuki, cache dan maklumat lain semasa melakukannya. Ingat bila hendak menyimpan dan ulangi selepas waktu yang ditentukan. Setiap kali anda berfikir tentang cara menghapus peretasan dari telefon, segera hapus sejarah Internet.

:arrow_right: Aplikasi penjejakan peranti hilang

Sangat mudah untuk mengesan lokasi telefon anda jika hilang. Anda akan menemui ciri ini di beberapa telefon pintar. Tetapi jika telefon anda tidak, pasang aplikasinya. Ini akan menyelamatkan anda daripada bimbang ketika telefon diangkat.

:arrow_right: Kemas kini telefon anda dengan kerap

Anda harus sedar bahawa anda menerima mesej kemas kini perisian secara berkala. Jangan lupa untuk memulakan perkara yang sama. Kemas kini sedemikian mempunyai perubahan keselamatan yang ketara untuk peranti anda. Dengan mengabaikan kemas kini, anda menjadikan kami lebih rentan terhadap serangan di masa depan. Selain itu, aplikasi anda perlu dikemas kini secara berkala. Bahkan aplikasi yang mempunyai reputasi baik boleh mengalami gangguan yang dapat digunakan penyerang. Pembaikan bug seperti itu mengurangkan kemungkinan anda diretas.

Soalan Lazim

Di bawah ini disebutkan beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan Cara membuang penggodam dari telefon saya.

1. Bagaimana saya boleh mengeluarkan penggodam dari nombor telefon saya?

Ikuti langkah-langkah ini untuk mengeluarkan penggodam dari nombor telefon anda:

 • Muat turun perisian anti-virus.
 • Jalankan imbasan virus untuk menyahpasang dan membuang sebarang perisian hasad.
 • Sandarkan data anda.
 • Lakukan tetapan semula kilang pada telefon anda.

2. Bagaimana saya membetulkan telefon Android saya yang digodam?

Inilah cara membetulkan telefon Android anda yang diretas:

 • Klik "Aplikasi."
 • Pilih "Tetapan."
 • Pilih "Sandaran dan tetapkan semula."
 • Pilih "Data Reset Kilang."
 • Pilih "Tetapkan semula peranti."
 • Pilih "Hapus Semua."

3. Bagaimana saya membuang penggodam dari iPhone saya?

Ikuti langkah berikut untuk mengeluarkan penggodam dari iPhone anda:

 • Klik "Tetapan."
 • Klik "Umum".
 • Pilih "Tetapkan semula."
 • Pilih "Padam Semua Kandungan dan Tetapan."
 • Masukkan kod laluan anda atau kata laluan ID Apple.

4. Bagaimana saya dapat mengetahui jika Android saya diretas?

Untuk memberitahu anda jika Android anda telah diretas, periksa tanda-tanda ini:

 • Android anda kehilangan bateri dengan cepat.
 • Anda menerima e-mel mengenai tetapan semula kata laluan yang tidak dikenali, pendaftaran akaun, dll.
 • Anda melihat panggilan atau mesej yang tidak anda lihat.
 • Android anda menggunakan lebih banyak data daripada biasa.
 • Anda melihat lebih banyak pop timbul daripada biasa.
 • Anda melihat aplikasi yang tidak biasa di telefon anda.
 • Android anda lebih perlahan daripada biasa.

5. Bagaimana cara membuka kunci telefon jika digodam oleh telefon lain?

Cara terbaik untuk melepaskan telefon anda jika panggilan lain meretasnya adalah dengan mengupah profesional yang boleh mengakses telefon anda untuk melepaskan peranti anda.

6. Adakah terdapat kod pendek untuk memeriksa sama ada telefon saya telah diretas?

Sekiranya telefon anda digodam oleh seseorang yang mengetahui apa yang anda lakukan, tidak ada yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya, terutamanya kerana telefon anda lebih selamat daripada perisian biasa . Cara termudah untuk memastikan telefon anda sentiasa diperiksa adalah dengan:

 • Jangan buka fail pelik atau lawati laman web yang dipersoalkan

 • Masukkan jenis borang perlindungan aplikasi tertentu dari sumber yang diketahui

 • Sandarkan data anda

 • Sekiranya telefon anda kelihatan tidak dikenali dan anda tidak dapat mengetahui mengapa menggunakan fakta bahawa anda membuat sandaran data untuk mengambil dan mencambuk telefon anda

 • Jangan membuat musuh dengan orang yang tidak tahu apa yang mereka lakukan

7. Bagaimana menggodam telefon tanpa mengaksesnya?

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan akses ke telefon seseorang tanpa pengetahuan mereka sebelumnya. Penggodam sering memanfaatkan maklumat ini untuk mendapatkan akses ke kehidupan orang. Setakat ini, maklumat selamat seperti kad kredit dan maklumat keselamatan sosial dapat mengendalikan laman web di seluruh Internet dan di semua platform media sosial. Namun, tidak semua alat peretasan digunakan untuk tujuan jahat, dan akses ke telefon seseorang tidak semestinya berniat jahat.

8. Cara menggodam telefon android dengan menghantar pautan secara rahsia

Phishing adalah bentuk kejuruteraan sosial di mana penyerang menghantar mesej menipu yang dirancang untuk memperdaya mangsa manusia untuk mendedahkan maklumat sensitif kepada penyerang atau memasang perisian berbahaya pada infrastruktur mangsa seperti perisian yang digunakan oleh penyerang untuk mengeksploitasi maklumat penerima.

Melalui penangkapan ikan, penjahat menghantar pautan yang mengandungi enkripsi tersembunyi yang, apabila diklik, mengalihkan perhatian mereka ke laman web di mana seseorang harus memasukkan profil sosial yang selamat untuk menerima hadiah atau untuk mendaftar ke laman web di mana perlu memasukkan maklumat orang untuk log masuk dan menjadi peserta .

9. Cara Melindungi Peranti Android Anda dari Penyerang

Walaupun kebanyakan orang yang menggunakan perangkat peretasan ini tidak memiliki niat jahat, mereka juga dapat digunakan oleh penggodam untuk mengesan dan mengeksploitasi kerentanan keamanan yang terdapat dalam perisian Android.

Jurutera dan organisasi boleh menggunakan kitaran hidup lanjutan perisian untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada aplikasi yang dapat mendedahkan maklumat peribadi pelanggan mereka terbuka atau aset kewangan mereka dicuri atau diancam.

10. Cara Meretas Telefon Android Dari Jauh Melalui Perisik

Dengan Perisik, anda boleh menggodam mana-mana telefon Android. Anda boleh mengawasinya dari jauh, walaupun berada di bahagian dunia yang sama sekali berbeza. Anda hanya memerlukan pendaftaran Spyic dan akses sekali pada telefon Android untuk memuat turun aplikasi Spyic daripadanya.

Kesimpulannya

Sebaik sahaja kami melihat telefon kami berfungsi, pemikiran pertama adalah bagaimana mengeluarkan penggodam dari telefon saya. Walau bagaimanapun, proses melakukannya sedikit sukar. Selalu terbaik untuk memastikan telefon anda selamat dan tidak membiarkan keadaan menghalangi.

Ikuti arahan di atas dan ubah kata laluan anda dengan kerap. Apabila anda memperbaiki telefon, matikan aplikasi dengan maklumat penting. Pemerhatian anda dengan teliti akan memastikan bahawa anda tidak perlu berurusan dengan penggodam lagi. Setiap tahun penggodam mencuri banyak maklumat berharga dari telefon dan komputer riba. Pastikan anda tidak masuk ke dalam entri haram itu.

artikel berkaitan

Sebahagian besarnya, telefon pintar kami menangani aspek penting dalam identiti kami. Telefon bimbit kita memberi kesan berdasarkan rancangan kita, apa yang kita makan, siapa yang kita temui, di mana kita pergi, dan selera kita.

BAGAIMANA MELINDUNGI TELEFON ANDA DARI DIPEROLEHI?

Meretas telefon pintar anda mungkin menjejaskan privasi dan identiti anda tanpa anda menyedarinya. Taktik peretasan selalu berkembang dan bertambah baik, menjadikannya semakin sukar untuk dikesan.

APA ITU HACKING TELEFON?

Peretasan telefon merujuk kepada kaedah apa pun yang membolehkan seseorang mengakses telefon anda atau komunikasinya. Ini boleh bermula dari pelanggaran keselamatan canggih hingga hanya memantau sambungan web yang goyah.

BAGAIMANA MENGETAHUI JIKA SESEORANG MENGHASILKAN TELEFON ANDA?

Setidaknya salah satu daripadanya adalah tanda bahawa telefon anda telah diretas, dan langkah-langkah untuk mengetahui apakah telefon anda telah diretas adalah seperti berikut:

Anda melihat panggilan atau mesej baru di log anda

Peretas mungkin menggunakan perisian hasad SMS untuk menggunakan telefon anda. Sebaliknya, mereka mungkin meniru anda untuk mendapatkan maklumat peribadi dari rakan dan saudara anda.

Anda melihat tindakan pelik pada rekod dalam talian anda yang lain

Apabila penggodam mempunyai akses ke telefon anda, mereka akan berusaha mendapatkan akses ke maklumat sensitif anda.

Telefon anda berjalan dengan perlahan secara tidak normal

Telefon yang diretas mungkin menyerahkan kawalan sepenuhnya pengurusannya kepada program penyembunyi penggodam.

Telefon anda hilang dengan cepat

Aplikasi perisian hasad dan menipu kadang-kadang menggunakan kod berbahaya yang menghabiskan sejumlah besar kekuatan.

APA YANG HARUS DILAKUKAN JIKA ANDA SMARTPHONE TELAH DIJAMIN?

Untuk memulakan, anda mesti membuang perisian hasad yang telah menjangkiti komputer anda. Anda boleh mula melindungi dokumen anda dan menjauhkan penggodam dari telefon pintar anda setelah mengetahui pelanggaran data. Beberapa contoh cara menyingkirkan penggodam dari telefon saya adalah:

Kata laluan untuk telefon anda.

Setiap platform media sosial.

Apple ID atau akaun Google.

Perbankan di internet.

E-mel.

Kembali ke perkhidmatan membeli-belah berasaskan kewangan atau web yang telah menyimpan maklumat MasterCard atau perbankan anda (seperti eBay, Amazon, dan sebagainya). Ini akan membantu anda mengenal pasti pertukaran telefon dan memastikan anda mendedahkan dan membantah tuduhan bank anda. Sekiranya telefon anda diretas, tetapan semula kilang akan membasmi jangkitan.

BAGAIMANA CARA MENGHENTIKAN SESEORANG DARI MENGHASILKAN TELEFON ANDA?

Oleh kerana lebih banyak maklumat kami menjadi mudah alih yang dihubungkan dan didigitalkan, keselamatan penggodaman telefon menjadi semakin penting. Oleh kerana strategi berkembang seiring dengan berjalannya waktu, anda mesti berjaga-jaga dalam hal keselamatan. Elakkan menggunakan Wi-Fi awam tanpa VPN (Virtual Private Network).

Untuk 2FA, berhati-hati menggunakan e-mel atau SMS.

Dayakan pengesahan dua faktor secara berkala (2FA).

Ikuti berita terkini.

Jadikan perkhidmatan penjejakan peranti yang hilang lebih hebat.

Kosongkan sejarah web anda setiap masa dan lagi.

Kata laluan tidak boleh disimpan pada peranti anda.

Sentiasa gunakan kunci kata laluan dan gunakan kata laluan yang panjang dan kompleks.

Sentiasa telefon anda sentiasa ada.

Jangan cuba menjauhkan diri dari telefon anda.

Cuba jangan memuat turun aplikasi yang menyusahkan atau tidak boleh dipercayai.

Bagaimana Mengeluarkan Penggodam Dari Telefon Saya- Petua Dan Trik Untuk Ikut?

Teknologi telah mempermudah kehidupan kita, tetapi juga mempunyai kekurangannya. Peretasan telefon dan komputer riba adalah kejadian biasa kerana penipu mencari cara baru untuk melakukan penipuan. Tidak ada yang menjangka telefon mereka digodam. Apabila ini berlaku, perkara pertama yang terlintas di fikiran saya ialah bagaimana saya melepaskan penggodam dari telefon saya?

Tanda bahawa seseorang telah menggodam telefon anda

Pertama sekali, anda mesti menentukan sama ada telefon telah diretas atau tidak. Berikut adalah beberapa petunjuk bahawa keselamatan telefon anda telah terganggu.

Di telefon anda, terdapat log panggilan atau mesej baru. Ini menunjukkan bahawa penggodam sudah menggunakan telefon anda. Kemungkinan mereka menggunakan nombor telefon anda untuk mendapatkan maklumat peribadi keluarga anda.

Anda menyedari bahawa rekod semasa anda telah mengalami beberapa perubahan yang pelik. Apabila penggodam mendapat akses ke telefon anda, dia akan berusaha mencari dan mengubah rekod anda.

Kelajuan telefon anda diperlahankan. Ada kemungkinan ini disebabkan oleh orang lain yang cuba mengakses aplikasi dan sumber anda.

Bagaimana anda boleh membuang seseorang yang menggodam telefon anda?

Sekarang setelah anda menemui kehadiran yang tidak diingini di telefon anda, mari kita perhatikan cara mengeluarkan penggodam. Ikut arahan di bawah:

Pertama sekali, hapuskan virus yang anda dapati di telefon anda. Orang yang memasukkan telefon anda mempunyai akses ke maklumat peribadi seperti nombor akaun bank, alamat, dan kod laluan anda. Sebaiknya mula membasmi mereka secepat mungkin.

Kaji kebenaran aplikasi yang ada. Ini akan membantu anda menentukan sama ada aplikasi mengintip anda secara berlebihan atau tidak. Pergi ke tetapan telefon anda, dan kemudian ke tab Umum. Sentuh Aplikasi atau Urus aplikasi, kemudian ketuk Kebenaran Aplikasi untuk melihat aplikasi mana yang perlu anda ubah.

Nyahpasang sebarang program yang dipersoalkan yang baru anda pasang. Ada kemungkinan ia digunakan oleh penggodam untuk mendapatkan akses ke telefon anda. Selain itu, jika anda melihat dengan teliti, anda dapat melihat aplikasi tertentu yang belum pernah anda pasangkan sebelumnya.

Bagaimana cara membuang telefon hack lama?

Mudah-mudahan, anda telah mengetahui cara untuk menghilangkan penggodam dari telefon saya sekarang. Sekarang anda mesti mengesahkan bahawa keselamatan telefon anda tidak terganggu sekali lagi.

 • Gunakan kod laluan dan kunci telefon

Sebilangan besar daripada kita tidak menganggap membuat kod laluan sebagai tugas yang perlu. Tetapi perlu diingat bahawa dengan memasangnya, anda akan menghalang banyak malware berbahaya dari memasuki telefon anda. Anda mungkin juga membuat aplikasi perbankan dan kewangan lain menggunakan kata laluan yang rumit.

 • Jauhkan telefon anda berhampiran anda

Ini adalah kesalahan biasa yang dibuat oleh individu. Akibatnya, mereka mesti mempertimbangkan cara mengeluarkan penggodam dari telefon saya. Akses fizikal adalah teknik yang paling mudah bagi penggodam untuk mendapatkan akses ke sistem anda. Ingatlah maklumat ini jika anda berada di kawasan awam atau di acara keluarga.

 • Pasang aplikasi baru setelah diteliti

Di gedung Google Play, terdapat ribuan aplikasi. Walau bagaimanapun, tidak ada yang boleh dipercayai. Sebelum memasang aplikasi di telefon anda, baca ulasannya. Simpan hanya aplikasi yang paling boleh dipercayai di telefon anda dan bukannya sebilangan besar aplikasi lain. Memasang aplikasi jika anda tidak pasti mengenainya adalah idea yang tidak baik.

 • Kosongkan sejarah internet anda

Cuba kosongkan sejarah dalam talian anda secara berkala. Berdasarkan sejarah penyemakan imbas anda, seseorang hanya dapat mengetahui semua maklumat peribadi anda. Semasa melakukannya, kosongkan kuki, cache, dan data lain. Ingatlah ketika kali terakhir anda melakukannya dan melakukannya setelah jangka masa yang ditetapkan. Sekiranya anda pernah memikirkan cara untuk mengeluarkan penggodam dari telefon anda, hapuskan sejarah internet dengan segera.

 • Aplikasi penjejakan peranti hilang

Apabila telefon anda hilang, mudah untuk mengesan keberadaannya. Fungsi ini terdapat di pelbagai telefon bimbit. Pasang aplikasi jika telefon anda tidak memilikinya. Apabila telefon diangkat, anda tidak perlu risau.

 • Kemas kini telefon anda dengan kerap

Anda mungkin menyedari bahawa anda mendapat banyak pemberitahuan kemas kini perisian. Jangan menangguhkan memulakan proses. Kemas kini ini membuat perubahan besar pada keselamatan peranti anda.

Soalan Lazim

Bagaimana cara membuang penggodam dari telefon saya - Alat dan penyelesaian terbaik?

Adakah anda ingat ketika telefon digunakan untuk membuat panggilan telefon? Hari ini, merujuk kepada peranti mudah alih anda sebagai telefon hampir salah kerana ia digunakan untuk lebih banyak lagi: membaca e-mel, menyemak kertas kerja, mengambil gambar, membuat perbankan, dan bahkan mengadakan persidangan video korporat, untuk menyebut beberapa perkara. Oleh itu, prospek penggodam mendapatkan akses ke semua data yang anda simpan tidak menyenangkan dan menakutkan terutama jika mengandungi maklumat sensitif. Apakah kelemahan keselamatan yang paling biasa? Apa yang boleh anda lakukan sekiranya anda mendapati penggodam telah mendapat akses ke telefon anda? Sekiranya anda bertanya, "Bagaimana saya boleh menghapus penggodam dari telefon saya?" lihat amalan dan penyelesaian terbaik ini.

Mengapa Telefon Pintar Sangat Rentan?

Sebarang peranti yang disambungkan ke internet berisiko. Seorang penggodam hanya perlu meyakinkan anda untuk memuat turun apa sahaja, klik pada pautan, atau meneka salah satu kata laluan anda untuk mendapatkan akses ke komputer anda. Akibatnya, jika penggodam menguasai telefon anda, mereka mempunyai kuasa sepenuhnya atas semua yang lain yang berkaitan dengannya. Walaupun peranti mudah alih tidak dapat dilacak semudah komputer desktop kerana alamat IP mereka, anda masih melakukan tingkah laku yang tidak selamat yang memudahkan peretas mendapatkan akses ke telefon anda.

Bagaimana Mengeluarkan Penggodam Dari Telefon Anda?

Padam Aplikasi Tidak Diketahui

Padamkan jika anda tidak memuat turunnya. Namun, perlu diingat bahawa beberapa jenis malware dapat memuat turunnya sendiri. Oleh itu, menyingkirkan aplikasi yang tidak anda ingat pemasangan adalah langkah pertama untuk menjaga keselamatan telefon anda.

Buang Jailbreaks

Sebilangan pelanggan lebih suka melakukan jailbreak pada telefon mereka kerana ia membuang sekatan yang dikenakan oleh penyedia perkhidmatan mereka, seperti kemampuan untuk hanya memasang program tertentu. Walau bagaimanapun, tindakan ini dapat menghilangkan keupayaan anda untuk memperbaiki kerentanan dengan peningkatan sistem operasi, yang membawa kita kepada perhatian berikut, yang akan dibincangkan di bawah.

Kemas kini Sistem Operasi Telefon Anda

Peretasan tertentu, seperti perisian intip, dapat dihapuskan dengan mengemas kini sistem operasi. Oleh kerana banyak program perisian hasad ini dibina untuk dijalankan dengan versi Windows tertentu, maka ■■■■■■ akan berhenti beroperasi jika anda menaik taraf ke versi yang lebih baru.

Periksa Kebenaran Aplikasi Anda

Aplikasi meminta izin untuk mengakses kenalan, kamera, dan / atau mikrofon anda semasa anda memuat turunnya ke telefon anda. Buka tetapan telefon anda, lalu pilih Kelola Aplikasi untuk melihat apakah aplikasi Anda memiliki izin untuk mengakses data yang tidak berkaitan dengan fungsinya.

Jalankan Aplikasi Antivirus

Perisian antivirus akan mengimbas peranti anda dan membasmi sebarang perisian hasad dan perisian intip yang terdapat, seperti yang berlaku di komputer desktop atau komputer riba. Tetapkan aplikasi untuk melakukan imbasan kerap setelah anda selesai dengan pengesanan antivirus, dan hapus semua aplikasi yang dikenalpasti sebagai mencurigakan.

Tukar Kata Laluan Anda

Tukar kata laluan untuk semua akaun yang sebelumnya diakses menggunakan telefon anda - e-mel, perbankan, dan media sosial, misalnya. Juga, periksa setiap akaun dengan teliti untuk mencari transaksi yang tidak anda buat sendiri sehingga anda dapat membuat penyesuaian yang diperlukan.

Kosongkan Cache Internet

Semasa anda melayari laman web, komputer dan peranti mudah alih anda menggunakan teknik yang disebut caching untuk menyimpan data buat sementara waktu. Tujuannya adalah untuk menjadikan pengalaman internet anda lebih menyeronokkan. Sebarang jejak virus yang tersisa akan dikeluarkan dengan membersihkan cache.

Lakukan Reset Kilang

Dalam senario terburuk, tetapan semula kilang akan menghapus semua aplikasi yang dimuat turun dari telefon anda. Ingatlah untuk membuat sandaran semua data anda ke awan supaya pemasangan semula semuanya setelah peranti mudah alih anda bersih akan menjadi lebih mudah.

Bagaimana Mencegah Telefon Anda Dihina Lagi?

Pasang Kemas Kini

Kemas kini wujud bukan sahaja untuk meningkatkan kecekapan perisian, tetapi juga untuk memperbaiki kelemahan dan memperkuat perlindungan terhadap ancaman yang baru dijumpai. Ini berlaku untuk kedua-dua program dan perangkat lunak di telepon Anda, jadi jadikan keutamaan untuk mendapatkan kemas kini segera setelah tersedia.

Elakkan Memuat turun Item Sketsa

Jangan mengklik pautan atau muat turun apa pun kecuali anda memulakan komunikasi dengan sumber yang boleh dipercayai atau mempunyai teknologi untuk memastikan interaksi yang selamat, seperti Pengurusan Identiti dan Akses Perusahaan Lengkap Eye Smart, yang menghadkan komunikasi kepada mereka yang telah anda beri kebenarannya.

Jauhkan Telefon Anda Bersama Anda Sepanjang Masa

Kaedah mudah lain bagi penggodam untuk mendapatkan akses ke maklumat anda ialah dengan mengambil peranti mudah alih anda secara fizikal dan memasang perisian intip atau perisian hasad lain di dalamnya. Oleh itu, teruskan pada anda setiap masa, walaupun anda hanya perlu menggunakan tandas atau bangun untuk mengambil pesanan kopi anda dari kaunter. Di samping itu, anda harus selalu meminta kod laluan untuk mengakses skrin anda.

Hanya Gunakan Rangkaian Selamat

Sekiranya menggunakan Wi Fi awam adalah satu-satunya pilihan anda untuk menyelesaikan kerja, melabur dalam rangkaian peribadi maya (VPN) untuk mengamankan semua data dalam keadaan rehat dan dalam perjalanan. Perlu diingat bahawa terdapat kelewatan pendek antara menyambung ke Wi Fi awam dan mengaktifkan VPN anda.

Pasang Teknologi Selamat

Peretas dapat dilindungi dari telefon anda menggunakan penyelesaian keselamatan siber tertentu. Keseluruhan privasi skrin (tersedia dalam aplikasi Smart Eye), pengesahan biometrik pelbagai faktor (yang boleh merangkumi pengecaman wajah, suara, atau cap jari), teknologi data pelindung diri + AES 256, yang menyediakan enkripsi data dari hujung ke hujung ( sama ada disimpan atau dalam perjalanan), dan tadbir urus perusahaan yang maju, yang mengenal pasti risiko dan ancaman dan memberikan pemberitahuan masa nyata

Kesimpulannya

** Pemikiran pertama yang muncul ketika kita melihat telefon pintar kita dihidupkan adalah bagaimana mengeluarkan penggodam. Walau bagaimanapun, prosesnya sedikit sukar. Selalu lebih baik menjaga telefon anda dengan selamat dan mengelakkan masalah. Ikuti langkah di atas dan kemas kini kata laluan anda secara berkala. Lumpuhkan aplikasi yang mengandungi maklumat penting jika anda menghantar telefon anda untuk diperbaiki. **

Anda tidak perlu lagi berurusan dengan penggodam berkat pendekatan kaedah anda. Peretas mencuri banyak maklumat peribadi dari telefon dan komputer riba setiap tahun. Pastikan anda bukan mangsa kemasukan haram seperti itu.