Bagaimana menetapkan semula papan kawalan ketuhar Frigidaire? Perkara asas yang harus anda lakukan ialah cuba melakukan tetapan semula keras dengan mencabut oven Frigidaire, menunggu sekitar 20 saat, dan kemudian memasangnya kembali. Dalam kebanyakan kes, ini cukup untuk menetapkan semula papan kawalan dan ketuhar anda berfungsi semula.

Jumur

Ketika datang ke perkakas rumah , Frigidaire adalah jenama terbaik yang menawarkan beberapa ketuhar, kompor, peti sejuk, penyejuk beku, dan mesin pencuci pinggan terbaik di pasaran. Tetapi walaupun peralatan Frigidaire anda dibuat dan dihasilkan oleh syarikat yang sangat terkenal, itu tidak bermaksud bahawa alat itu tidak dapat dikalahkan atau kebal terhadap kerosakan. Dan tentu saja, ini mengandungi oven atau dapur Frigidaire anda.

Nasib baik, kebanyakan masalah utama yang akan anda hadapi adalah perkara kecil, termasuk unsur-unsur yang rosak, yang mudah diganti dengan masalahnya sendiri. Tetapi apabila ketuhar anda pecah, anda mungkin juga mengalami masalah dengan panel kawalan utama ketuhar anda, yang dapat menjelaskan bil pembaikan yang mahal. Di bawah ini, kita akan membahas beberapa masalah yang kita lihat dengan oven Frigidaire, papan kawalan yang rosak, dan apa yang boleh anda lakukan untuk mencubanya dan menyelesaikannya. Dengan itu, pembaikan perkakas utama seperti papan kawalan yang rosak lebih baik diserahkan kepada perkhidmatan pembaikan profesional daripada berusaha melakukannya sendiri.

Isu Papan Kawalan Biasa

Sebaliknya, hanya kerana ketuhar anda tidak menghasilkan haba atau memasak makanan anda dengan betul, itu tidak bermakna anda mempunyai panel kawalan yang salah.

Nasib baik, ada beberapa langkah penyelesaian masalah mudah yang boleh anda ambil sebelum mengangkat telefon anda untuk menghubungi juruteknik .

Ketuhar Tidak Akan Dihidupkan

Apabila ketuhar anda tidak menyala dan tidak bertindak balas, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah periksa bahawa ia dipasang dengan betul ke dinding dan bahawa anda tidak mempunyai pemutus yang tersekat di panel elektrik utama rumah anda. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh mencuba menetapkan semula pemutus dengan menghidupkannya semula dan kemudian memeriksa semula ketuhar anda untuk melihat apakah ia berfungsi semula. Sekiranya pemutus terus bergerak, anda mungkin menghadapi masalah pendawaian di dalam ketuhar anda.

Walau bagaimanapun, jika anda dapat mengatur semula jeda dan oven masih tidak bertindak balas, ini mungkin bermaksud panel kawalan utama ketuhar anda menjadi rosak. Walaupun anda mungkin dapat mendiagnosis masalah ini sendiri, jika masalah itu berlanjutan, atau jika anda mengesyaki masalah pendawaian, atau panel kawalan yang salah, hubungi pihak profesional di Denver Appliance Repair hari ini!

Kami dapat membantu anda mendiagnosis masalah anda dengan cepat, serta memberi bahagian yang tepat untuk menghidupkan oven anda semula!

Frigidaire Oven Hidupkan, Tetapi Tidak Panas

Sebagai alternatif, jika ketuhar anda nampaknya mempunyai tenaga, tetapi tidak panas ketika anda menghidupkannya untuk memanggang atau panggang , anda mungkin mempunyai unsur yang salah, yang cukup mudah diganti. Oleh kerana banyaknya haba dan elektrik yang mengalir di dalamnya, tidak jarang elemen pemanas ketuhar terbakar dari masa ke masa. Sudah tentu, masalah anda mungkin disebabkan oleh masalah dengan panel kawalan. Tetapi elemen yang mudah rosak adalah penyebab yang paling mungkin dan perkara pertama untuk menyelesaikan masalah apabila ketuhar anda gagal menghasilkan haba.

Nasib baik, jika anda pasti mempunyai unsur yang salah, menggantinya agak mudah. Unit anda mungkin mempunyai beberapa skru atau baut yang menahan elemen di tempatnya. Setelah dilonggarkan, anda seharusnya dapat membuang unsur yang rosak dan menggantinya dengan yang baru. Dengan itu, anda perlu memastikan membeli alat ganti yang betul untuk model dan model khusus anda.

Itulah sebabnya kami mengesyorkan menghubungi perkhidmatan pembaikan profesional , yang dapat memastikan bahagian yang anda beli adalah yang betul.

Kod Ralat Ketuhar Frigidaire

Dalam beberapa kes, terutama dengan model yang lebih baru, apabila ketuhar anda tidak dapat beroperasi dengan baik, ia mungkin akan menunjukkan kod ralat. Apabila anda melihat salah satu kod ralat ini, mudah panik .

Tetapi perkara pertama yang harus anda lakukan ialah cuba melakukan tetapan semula keras dengan mencabut oven , menunggu kira-kira 30 saat, dan kemudian memasangnya kembali. Dalam beberapa kes, ini cukup untuk menetapkan semula papan kawalan dan ketuhar anda berfungsi semula. Kecuali, tentu saja, ada masalah lain dengan komponen atau pendawaian ketuhar anda. Dalam kes ini, ketuhar akan terus menunjukkan kod ralat yang sama.

Kelebihan Menggunakan Perkhidmatan Profesional

Walaupun beberapa langkah penyelesaian masalah, seperti memeriksa kekuatan atau elemen untuk masalah, mudah dilakukan sendiri, mendiagnosis kod ralat dan melakukan pembaikan pada alat Frigidaire anda harus selalu diserahkan kepada juruteknik profesional. Sebenarnya, membongkar atau cuba melakukan pembaikan ketuhar anda sendiri menyebabkan anda berisiko mengalami kecederaan. Selain itu, anda juga berisiko menyebabkan kerosakan yang tidak perlu atau membatalkan jaminan pengeluar perkakas anda. Namun, jika anda memutuskan untuk melakukan pembaikan sendiri, selalu pastikan untuk memulakan dengan mencabut peralatan anda atau mematikan kuasa pada panel elektrik utama rumah anda.

Sebaliknya, terdapat beberapa faedah untuk menghubungi juruteknik perkakas profesional untuk memasang, menyelenggara, dan memperbaiki peralatan Frigidaire anda. Sebagai permulaan, bekerjasama dengan perkhidmatan pembaikan profesional memastikan bahawa alat ganti yang digunakan akan berkualiti tinggi, dan mereka akan menjamin alat yang sesuai untuk perkakas anda. Selain itu, tenaga kerja disokong oleh jaminan 30 hari.

Adakah terdapat butang reset pada oven Frigidaire?

Ketuhar yang bakar , panggang atau memanggang mod boleh ditetapkan semula dengan menekan butang "Batal". Anda juga boleh menggunakan pilihan ini apabila anda ingin mengubah waktu atau suhu memasak untuk makanan anda . Anda tidak boleh menggunakannya semasa anda ingin menetapkan semula suhu dalaman kilang yang ditetapkan.

Dengan cara ini, adakah oven mempunyai butang reset?

Ketuhar anda juga mungkin mempunyai pemutus litar dengan butang reset pada konsol kawalan atau di atas ketuhar yang perlu diset semula. Sekiranya anda masih keliru, tarik ketuhar dari dinding. Sekiranya ia adalah kombo jarak / ketuhar, pastikan ia dipasang dengan selamat ke dinding.

Mungkin ada yang bertanya, bagaimana anda menghidupkan oven Frigidaire? 2. Tekan dan tahan panah KE ATAS atau BAWAH KE BAWAH sehingga suhu penaik yang dikehendaki muncul di paparan . 3. Sebaik sahaja ATAS ATAU TURUN BAWAH dilepaskan, ketuhar akan mula dipanaskan dan kipas di dalam oven akan menyala.

Dengan cara ini, mengapa ketuhar Frigidaire saya berhenti berfungsi?

Satu lagi sebab mengapa ketuhar pada unit Frigidaire mungkin tidak berfungsi semasa dapur memasak adalah bahawa elemen pemanggang di dalam oven telah habis. Sekiranya elemen pemanggang tidak menyala merah apabila ketuhar dihidupkan dan dipanaskan, ia mungkin akan terbakar dan perlu diganti.

Mengapa ketuhar Frigidaire saya tidak akan panas?

Sekiranya sekering haba telah bertiup, ketuhar tidak akan panas. Salah satu wayar yang membekalkan kuasa ke elemen ketuhar atau penyala mungkin terbakar. Wayar ini biasanya terbakar berhampiran sumber haba. Untuk menentukan sama ada wayar terbakar, periksa wayar yang menuju ke elemen atau penyala.

Mengapa Menentukurkan Ketuhar Anda?

Anda mungkin telah mengubah tetapan suhu dalaman pada ketuhar anda secara tidak sengaja pada satu ketika. Ada kemungkinan, jika anda baru menggunakan rumah atau pangsapuri anda, penyewa sebelumnya melakukan ini. Atau mungkin anda bereksperimen dengan gaya memasak atau penaik yang baru dan ingin mengubah berapa lama sesuatu yang diperlukan di dalam ketuhar.

Apa pun alasannya, ketahui bahawa menetapkan semula kawalan suhu untuk oven Frigidaire anda adalah proses yang mudah. Tetapi rujuk manual pengguna anda untuk memastikan bahawa perkakas anda mengikuti proses yang serupa dengan kebanyakan model Frigidaire.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tentang cara menetapkan semula ketuhar anda ke tetapan kilang, atau mengenai cara menaikkan atau menurunkan suhu dalaman ketuhar, anda harus menghubungi Frigidaire. Juruteknik perkakas mereka dapat memberi anda panduan yang mungkin dapat menyelamatkan resipi anda yang seterusnya daripada tidak dimasak atau berlebihan.

Suhu Dalaman yang Lebih Rendah

Sekiranya anda ingin menukar ketuhar Frigidaire anda sehingga suhu dasar lebih rendah, kerana mungkin anda merasa makanan anda terlalu kering atau terlalu matang, anda boleh melakukannya dengan menekan butang " BAKE " dari 6 saat. Setelah masa ini berlalu, 0 akan muncul di paparan.

Sekarang, anda perlu memasukkan suhu yang anda mahu tetapkan semula ketuharnya - misalnya, masukkan 25 jika anda ingin menaikkan suhu asas ke 25 darjah. Kemudian, gunakan butang "SELF CLEAN" untuk memberitahu oven anda memilih tetapan suhu yang lebih sejuk. Perhatikan bahawa ini tidak akan mengaktifkan kitaran membersihkan diri. Sebaliknya, butang ini juga digunakan untuk menetapkan semula suhu yang lebih rendah. Setelah selesai, tekan "MULAI."

Uji tetapan semula suhu pada masa anda memasak atau memanggang. Adakah resipi memakan masa lebih lama untuk dibakar daripada sebelum membuat perubahan? Sekiranya berlaku, anda tahu bahawa perubahan suhu anda berjaya.

Suhu Dalaman yang Lebih Tinggi

Sekiranya anda lebih suka ketuhar Frigidaire anda mempunyai suhu asas yang lebih tinggi daripada yang dilakukannya sekarang, anda perlu sekali lagi menekan "BAKE" selama 6 saat. Apabila 0 muncul, masukkan bilangan darjah yang anda mahu ubah suhu asasnya. Dianjurkan untuk melakukan ini secara beransur-ansur dan menguji perubahan anda pada waktu anda memasak kerana kenaikan suhu yang kecil mungkin menyebabkan makanan anda terlalu matang atau bahkan terbakar.

Setelah memasukkan bilangan darjah yang diinginkan untuk meningkat, tekan "MULAI." Perubahan anda harus diprogramkan dan suhu dalaman oven anda diset semula. Uji perubahannya pada saat anda menyiapkan resipi kegemaran untuk memastikan bahawa tetapan semula sesuai dengan keinginan anda, dan bahawa suhu asas ketuhar tidak terlalu panas.

Cara Mengkalibrasi Suhu Ketuhar di Frigidaire

Sekiranya anda mempunyai oven Frigidaire, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana menentukur suhu untuk memasak yang optimum. Tetapan ketuhar 400 darjah Fahrenheit baru anda boleh menghasilkan kentang atau panggang yang berbeza daripada ketuhar lama anda kerana pengeluar menentukur perkakas mereka secara berbeza, dan ciri unik dalam struktur setiap ketuhar mungkin menghasilkan hasil memasak yang berbeza. Terutama jika anda seorang chef atau pembuat roti yang gemar, anda mungkin memilih suhu ketuhar anda berbeza dengan keadaan kilang.

Memeriksa Suhu Ketuhar

Sebelum anda memulakan, ada baiknya anda memeriksa suhu ketuhar anda. Anda boleh mencapainya dengan menggunakan termometer selamat ketuhar.

Letakkan termometer di dalam ketuhar anda dan tetapkan unit ke suhu tertentu, seperti 350 darjah F. Tunggu ketuhar sampai suhu, kemudian keluarkan termometer dengan sarung oven. Suhu mesti sepadan.

Menguji Suhu Ketuhar dengan Gula

Kaedah lain untuk memeriksa apakah anda mempunyai masalah suhu oven Frigidaire adalah menggunakan aluminium foil dan gula untuk menguji suhu, menurut Realtor.com . Pertama, tetapkan suhu ketuhar hingga 356 darjah F dan masukkan sesudu gula pada sekeping aluminium foil di dalamnya. Tetapkan pemasa ketuhar selama 15 minit dan kemudian angkat gula.

Kemudian, naikkan suhu ketuhar hingga 374 darjah F. Letakkan kepingan aluminium foil kedua dengan gula di atasnya di dalam ketuhar dan biarkan masak selama 15 minit. Sekiranya paket gula pertama tetap putih, tetapi yang kedua mencair dan berubah menjadi coklat, ini bermaksud ketuhar anda dikalibrasi dengan betul. Sekiranya kedua-dua sampel tetap putih, oven gas Frigidaire anda tidak cukup panas. Sebaliknya, jika keduanya berwarna coklat , ketuhar terlalu panas.

Penentukuran Oven Frigidaire

Anda mungkin mahu mengkalibrasi ketuhar anda, tanpa mengira sama ada terdapat masalah suhu oven Frigidaire. Tetapan kilang berbeza dari pengeluar ke pengeluar. Selain itu, jika ketuhar baru anda lebih besar atau lebih kecil, atau mempunyai tetapan perolakan, resipi kegemaran anda mungkin sedikit berbeza daripada yang biasa anda lakukan.

Termostat di dalam ketuhar anda dipasang di kilang tetapi dirancang untuk diganti jika anda mahu. Adalah mungkin untuk menyesuaikan termostat supaya oven memasak lebih panas atau lebih sejuk daripada suhu yang ditunjukkan.

Menyelaraskan Suhu Ketuhar

Untuk menyesuaikan suhu oven Frigidaire anda, tekan dan tahan butang "BAKE" selama lapan saat. Paparan harus menunjukkan kepada anda perbezaan antara penentukuran kilang dan tetapan suhu semasa. Sekiranya unit anda baru atau belum diubah, paparan harus berbunyi "0."

Kemudian, anda boleh menyesuaikan suhu naik atau turun dengan kenaikan satu darjah pada satu masa dengan menekan anak panah atas dan bawah. Sebaiknya kalibrasi oven anda dengan perlahan, ubah sedikit demi sedikit, dan kemudian mencuba semula resipi kegemaran anda untuk memastikan anda tidak mengubahnya terlalu banyak. Apabila anda telah mencapai suhu yang anda sukai , tunggu lima saat dan kemudian paparan akan kembali ke waktu siang.

Perhatikan bahawa semasa anda menurunkan suhu ketuhar yang dikalibrasi, tanda tolak akan muncul di depan nombor di paparan anda. Ini menggambarkan bilangan darjah lebih rendah daripada tetapan yang dikalibrasi kilang yang telah anda tetapkan oven. Ia tidak bermaksud darjah negatif dan oven tidak pecah.

Penentukuran dan Ciri Pembersihan Diri

Penting untuk diketahui bahawa mengubah tetapan suhu yang dikalibrasi kilang pada oven Frigidaire anda tidak akan mengubah suhu ciri pembersihan diri yang dimiliki oven. Ini kerana kitaran membersihkan diri selesai pada suhu yang sangat tinggi, dan tidak akan berkesan jika dilakukan pada suhu yang lebih rendah. Selain itu, kitaran membersihkan diri tidak dapat diselesaikan pada suhu yang lebih tinggi, kerana tindakan itu boleh mengakibatkan ketuhar terlalu panas atau bahkan boleh menyebabkan kebakaran.

Paparan Oven Frigidaire Saya Tidak Berfungsi

Banyak oven Frigidaire mempunyai paparan elektrik yang membolehkan pengguna melihat fungsi memasak, suhu, pengiraan masa, dan jam yang dipilih. Apabila timbul masalah dengan paparan digital ketuhar tidak berfungsi, kod ralat mungkin muncul di layar untuk memberitahu pengguna mengenai masalah tersebut. Walau bagaimanapun, jika tidak ada apa-apa pada paparan oven, ini adalah masalah tersendiri yang mungkin dapat diatasi dengan mudah.

Penyelesaian Masalah Lembaga Kawalan Ketuhar Frigidaire

Frigidaire menyatakan bahawa ketuharnya berbeza dalam ciri yang mereka tawarkan, jadi memeriksa manual pemilik untuk model tertentu anda dapat membantu anda menyelesaikan masalah tertentu yang anda alami. Paparan digital ketuhar tidak berfungsi dengan betul dan paparan digital kosong mungkin menunjukkan masalah yang berbeza.

Masalah Kuasa yang Mungkin

Apabila paparan digital oven Frigidaire tidak berfungsi pada oven Frigidaire kosong, perkara pertama yang perlu diperiksa adalah untuk mengetahui sama ada kuasa keluar ke seluruh perkakas. Cari kabel kuasa dan pastikan ia terpasang dan ganti atau tetapkan semula fius atau pemutus litar jika perlu. Sekiranya perkakas lain juga tidak mempunyai kuasa, kemungkinan bekalan elektrik ke beberapa atau seluruh rumah mati buat sementara waktu. Hubungi syarikat kuasa anda atau tunggu sahaja kuasa itu kembali.

Mod Penjimatan Tenaga

Beberapa ketuhar Frigidaire dilengkapi dengan mod Penjimatan Tenaga yang secara automatik akan mematikan oven setelah enam jam, yang mungkin kelihatan seolah-olah paparan tidak lagi berfungsi. Untuk mematikan mod penjimatan tenaga, tekan dan tahan pad "Timer" selama enam saat hingga "6Hr OFF" muncul. Tekan "Mula" untuk mengesahkan.

Ciri Mod Sabat

Mod Sabat ciri menghalang paparan ketuhar daripada menukar apabila terlibat. Ini bermaksud bahawa sementara ketuhar mempunyai kuasa, ia tidak kelihatan seolah-olah berfungsi. Ciri Mode Sabat juga akan mengatasi mod penjimatan Tenaga. Untuk mematikan ciri Mode Sabat, tekan dan tahan "Delay" dan "Bake Time" pada masa yang sama selama tiga saat. "SAb" akan muncul dan kemudian hilang dari paparan.

Ciri Penguncian Ketuhar

Paparan ketuhar mungkin tidak berubah jika fitur penguncian telah digunakan. Tekan dan tahan butang "Kunci" selama tiga saat hingga "pintu OPn" muncul di layar. Ini bermaksud bahawa kunci, yang mencegah anak-anak atau orang lain menggunakan oven, telah dilepaskan dan perubahan pada paparan kini dapat dilakukan.

Pemilihan Operasi Senyap

Beberapa pemilik mungkin merasa ada masalah dengan paparan jika menekan salah satu butang kawalan tidak menghasilkan bunyi bip. Untuk memulihkan suara normal untuk layar, tekan dan tahan "Delay Start" hingga "beep on" ditampilkan. Tekan "Mula" untuk mengesahkan perubahan.

Penggantian Papan Kawalan Ketuhar

Sekiranya anda memukul dinding dengan panel kawalan ketuhar Frigidaire tidak berfungsi walaupun setelah usaha menyelesaikan masalah anda, kemungkinan papan kawalan perlu diganti. Pada ketika ini, anda mungkin ingin menghubungi orang yang membaiki. Tetapi jika anda mengisi dan menyerahkan kad pendaftaran produk untuk ketuhar anda, periksa untuk memastikan ia masih dalam jaminan sebelum membayar pembaikan .

Bagaimana anda menetapkan semula dapur Frigidaire?

  • Tekan dan tahan butang "Bakar" selama enam saat hingga "0 °" muncul di layar.
  • Masukkan suhu yang lebih rendah di mana anda mahu menetapkan semula oven.
  • Tekan "Self-Clean" untuk menetapkan semula suhu dalaman ketuhar ke pengaturan yang lebih sejuk.

Apa maksud Kod F10 pada Julat Elektrik Frigidaire?

Julat elektrik Frigidaire tidak dirancang untuk memanaskan melebihi suhu broil tertentu. Untuk menjaga keselamatan diri, rangkaian elektrik Frigidaire anda mungkin memaparkan kod "F10" dan ditutup tanpa pilihan untuk menghidupkannya semula. Sekiranya ini berlaku, anda perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah berkaitan suhu.

Suhu Pelarian

Setiap kali anda memilih suhu oven , elemen pemanasan diperintahkan untuk meningkat sehingga suhu tersebut tercapai. Sekiranya julat elektrik Frigidaire anda merasakan bahawa suhu melebihi had yang boleh diterima, kod F10 akan dipaparkan dan julat akan mati secara automatik untuk mengelakkan kerosakan. Ketuhar tidak akan menyala sehingga suhu sejuk dengan ketara. Sekiranya ini berulang kali, anda boleh merosakkan ketuhar anda dengan teruk.

Probe Sensor RTD

Probe sensor RTD yang salah adalah salah satu penyebab kod F10 atau ketuhar yang terlalu panas. Probe sensor seharusnya dapat mengesan suhu tepat di rongga julat elektrik Frigidaire dan menyampaikannya ke kawalan utama ketuhar sehingga ia tahu kapan harus mematikan elemen pemanasan. Ikuti rajah pendawaian anda untuk mencari lokasi probe, yang boleh berbeza antara modelnya. Periksa untuk kerosakan yang jelas seperti retakan atau air mata pada pendawaian.

Pemeriksaan Rintangan

Sekiranya siasatan kelihatan utuh, ia boleh pecah secara dalaman dan memberikan maklumat yang salah. Periksa untuk rintangan ohm dengan menggunakan multimeter. Putuskan kuasa oven anda dan ikuti petunjuk probe ke titik penghubung. Putuskan sambungannya dan putar multimeter anda untuk membaca rintangan ohm. Letakkan probe merah dan hitam ke setiap terminal. Pada suhu bilik), probe biasanya membaca sekitar 1,100 ohm. Sekiranya bacaan anda jauh di atas atau di bawahnya, siasatan anda perlu diganti.

Termostat

Sebab lain yang mungkin berlaku untuk kod overheat F10 termasuk termostat buruk yang disambungkan ke kawalan suhu julat elektrik Frigidaire anda. Termostat yang rosak boleh memerintahkan elemen untuk memanaskan melebihi kapasiti jika tidak membaca had kawalan suhu dengan betul. Anda juga dapat mengujinya untuk rintangan dengan cara yang sama seperti probe sensor , kecuali anda harus mendapat penilaian "sifar" atau tak terhingga.

Soalan Lazim

1- Bagaimana saya tahu jika papan kawalan ketuhar saya rosak?

  • Ketuhar tidak dihidupkan sama sekali.
  • Ketuhar dihidupkan, tetapi tidak menjadi panas.
  • Ketuhar mungkin tidak dimatikan.
  • Hanya satu elemen haba yang berfungsi.
  • Jam atau pemasa pada paparan tidak berfungsi.
  • Ketuhar mungkin mati secara rawak.
  • Ketuhar memaparkan kod ralat apabila dihidupkan.

2- Adakah oven mempunyai butang reset?

Ketuhar anda juga mungkin mempunyai pemutus litar dengan butang reset pada konsol kawalan atau di atas ketuhar yang perlu diset semula. Sekiranya anda masih keliru, tarik ketuhar dari dinding.

3- Apa yang menyebabkan panel kawalan ketuhar tidak berfungsi?

Sekiranya julat tidak berfungsi sama sekali, rentang kemungkinan tidak mempunyai kuasa elektrik untuk paparan atau kawalan. Kemungkinan penyebabnya adalah pemutus litar rumah yang tersekat untuk jarak, masalah dengan kord keluar (tidak terpasang atau pecah), atau kegagalan pendawaian dalaman.

4- Bagaimana anda membetulkan F11 di atas dapur?

Bip berterusan dan F11 disebabkan oleh pad sentuh pendek. Anda boleh mencuba dan menekan touchpad lain untuk membersihkan ralat ini. Anda boleh mengalihkan kuasa ke ketuhar selama 2 minit dan menghidupkan semula dan melihat apakah masalahnya telah selesai.

5- Bagaimana saya menetapkan semula ketuhar saya?

Putar pemutus litar ke posisi OFF atau lepaskan fius. Tunggu satu minit, kemudian putar pemutus litar kembali ke posisi ON atau pasang sekering untuk menetapkan semula kuasa ke unit. Ini harus menetapkan semula kawalan elektronik pada jarak atau ketuhar dinding.

6- Mengapa ketuhar saya tiba-tiba berhenti berfungsi?

Ketuhar yang tidak akan panas biasanya disebabkan oleh penyala yang rosak (untuk ketuhar gas) atau elemen pemanasan (untuk ketuhar elektrik). Sekiranya kedua-dua ketuhar gas dan pembakar gas anda berhenti berfungsi, kemungkinan besar masalahnya adalah dengan saluran gas dan memerlukan pembaikan profesional.

7- Mengapa ketuhar saya tidak sampai suhu?

Ini boleh disebabkan oleh sensor suhu yang rosak atau sensor suhu yang menyentuh dinding oven. Sebab: Sekiranya masih tidak memanaskan suhu yang betul dan anda telah memeriksa atau mengganti elemen pemanasan, penyala gas, dan sensor suhu, ia mungkin perlu dikalibrasi.

8- Bagaimana anda membersihkan papan kawalan ketuhar?

Untuk membersihkan minyak dari panel kawalan ketuhar anda, ambil kain atau span dan lap ketuhar anda menggunakan degreaser yang selamat untuk makanan. JANGAN menyemburkan panel kawalan dengan air, yang akan menyebabkan komponen elektrik di dalam oven gagal.

9- Bagaimana saya memprogramkan semula oven Frigidaire saya?

Sekiranya anda ingin menukar oven Frigidaire anda sehingga suhu dasar lebih rendah, kerana mungkin anda merasa makanan anda terlalu kering atau terlalu matang, anda boleh melakukannya dengan menekan butang "BAKE" dari 6 saat. Setelah masa ini berlalu, 0 akan muncul di paparan.

10- Adakah ketuhar layak dibaiki?

Pembaikan selalu menjadi pilihan sehingga kos pembaikan lebih tinggi daripada harga oven. Sekiranya ketuhar anda terus-menerus rosak, ini mungkin bermaksud bahawa unit tersebut mencapai titik yang tidak dapat dikembalikan. Mengganti komponen secara berterusan dan membayar pembaikan dapat bertambah dengan cepat, jadi membeli oven baru akan lebih masuk akal dari segi kewangan.

Kesimpulan:

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah cuba melakukan tetapan semula keras dengan mencabut oven, menunggu kira-kira 30 saat, dan kemudian memasangnya kembali. Dalam beberapa kes, ini cukup untuk menetapkan semula papan kawalan dan ketuhar anda berfungsi semula sementara dalam kes lain mungkin tidak dapat berfungsi sehingga ada kaedah percubaan lain juga yang harus anda cuba sebelum mengadu.

artikel berkaitan

Cara Menggunakan Frigidaire Oven Frigidaire Oven Number Model Frigidaire Ice Maker Tidak Berfungsi