Teknik Penting untuk Menjimatkan Cukai

Pelajari tentang membayar cukai, termasuk memeriksa kod cukai anda, memanfaatkan sepenuhnya peruntukan bebas cukai anda, dan puluhan cara lain untuk mengurangkan bil cukai anda.

Dalam artikel ini

  • Tolak Bil Cukai Pelaburan Anda
  • Menjimatkan Cukai Pendapatan Harta Tanah
  • Penjimatan Cukai untuk Orang Tua
  • Penjimatan Cukai Amal

Tolak Bil Cukai Pelaburan Anda

1. Melabur dengan Skim Pelaburan Perusahaan

Untuk mendorong pelaburan dalam perniagaan baru, pemerintah menawarkan pengecualian pajak tambahan untuk pelaburan tertentu.

Sekiranya anda membeli saham di syarikat yang layak, biasanya melalui laman pelaburan dana lindung nilai seperti CrowdCube atau Cedars, anda akan dapat memotong 30% dari bil cukai pendapatan anda untuk tahun ini. Jumlah yang dapat anda belanjakan pada tahun tertentu adalah 1 juta - berpotensi menjimatkan 300,000,000 penjimatan cukai pendapatan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai crowdfunding ekuiti dalam panduan kami.

Panduan kami untuk crowdfunding ekuiti

2. Manfaatkan Amanah Modal Teroka

Begitu juga, Venture Capital Trusts (VCT) juga menawarkan potongan cukai sebanyak 30%, tetapi hanya pada pelaburan sehingga 200 200,000. VCT adalah jenis kepercayaan pelaburan khas, yang bermaksud bahawa pelaburan diuruskan oleh pengurus dana dan bukannya oleh diri sendiri.

Untuk memenuhi syarat, anda perlu membeli saham semasa pelancaran, dan menyimpannya sekurang-kurangnya lima tahun.

3. Beli Saham Melalui Syarikat Anda

Sekiranya majikan anda menawarkan hak untuk membeli saham dengan harga istimewa melalui saham percuma atau skim yang diluluskan oleh kerajaan, seperti rancangan insentif saham, rancangan opsyen saham syarikat, atau skim inisiatif pengurusan perusahaan, harga saham dikecualikan daripada cukai pendapatan. Dan insurans negara

Walau bagaimanapun, ia tidak bebas cukai sepenuhnya. Akhirnya, anda mungkin perlu membayar cukai keuntungan modal semasa menjual saham anda.

Menjimatkan Cukai Pendapatan Harta Tanah

4. Gunakan Bantuan di Bilik Sewa

Skim Sewa Satu Bilik boleh mengenakan bayaran sehingga Rs 7.500 setiap tahun untuk penghuni rumah, tanpa cukai. Ini hanya berlaku jika anda menyewa apartmen berperabot di rumah anda sendiri, dan anda juga perlu tinggal di tempat penginapan ini.

Sekiranya dua orang yang berkongsi harta tanah mendapat manfaat daripada skim ini, mereka hanya boleh menuntut Rs 7,350. Mengikut jumlah tuan tanah, jumlah ini telah dikurangkan menjadi sedikit.

5. Perbelanjaan Tuan Tanah

Sekiranya anda menyewa harta tanah, anda boleh memotong banyak perbelanjaan dari pendapatan bercukai anda.

Ini termasuk gaji kewangan dan sanitasi, bayaran agensi sewa, sewa tanah, dan caj perkhidmatan, yuran akauntan, dan insurans tuan tanah. Ketahui lebih lanjut mengenai perbelanjaan dan elaun dalam panduan kami dan apa yang anda boleh tuntut.

6. Penggantian Barang Rumah Tangga Tuan Rumah

Tuan tanah boleh menuntut pelepasan cukai atas wang yang dibelanjakan untuk mengganti 'barang isi rumah' di harta sewa mereka.

Jenis keselesaan yang boleh anda tuntut termasuk tempat tidur, permaidani, pinggan mangkuk atau peralatan makan, sofa, langsir, peti sejuk, dan barang-barang putih lain.

Tetapi ini hanya berlaku untuk tempat yang diganti - bukan tempat yang pertama kali dibeli untuk harta tanah. Anda hanya boleh menuntut jumlah untuk alternatif tersebut.

7. Pengecualian Cukai ke atas Gadai janji yang diambil dari Pembelian Anda

Apabila anda mempunyai gadai janji untuk membeli harta tanah sewa, anda boleh menuntut kredit cukai 20% atas faedah gadai janji.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai bantuan cukai faedah gadai janji dalam panduan kami.

8. Kurangkan CGT pada Harta Sewa

Apabila tuan tanah membuat keuntungan dengan menjual harta tanah sewa , mereka biasanya dikenakan cukai keuntungan modal.

Walau bagaimanapun, jika harta itu merupakan rumah asal anda pada suatu ketika dahulu, anda boleh menuntut potongan cukai selama sembilan bulan pemilikan terakhir.

Peraturannya rumit, tetapi kami menerangkan bagaimana peraturan tersebut berfungsi dalam Panduan kami untuk Keuntungan Modal pada Harta.

Penjimatan Cukai untuk Orang Tua

9. Insurans Nasional

Sekiranya anda terus bekerja di luar usia persaraan negara (sekarang 65), anda tidak perlu meneruskan perkongsian Insurans Nasional.

Oleh itu, pastikan majikan anda mengetahui perkara ini dan sesuaikan gaji anda.

Ketahui lebih lanjut: Insurans Nasional dan Pencen Negeri

10. Potong Rang Undang-Undang Cukai Warisan Seterusnya dengan Hadiah

Hadiah tidak bergantung pada bil cukai warisan anda jika anda tinggal tujuh tahun lagi setelah membuatnya. Mungkin dikenali sebagai Pengecualian Pindahan (PET), pemberian harta benda anda dapat mengurangkan bil anda dengan ketara.

Selain itu, anda akan mendapat lebih dari 250 hadiah kecil setiap tahun, tanpa perlu risau tentang kemungkinan cukai, selagi mereka tidak pergi ke orang yang sama.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam Panduan kami untuk Pajak Warisan atas Hadiah.

Penjimatan Cukai Amal

11. Buat Derma Amal

Derma amal bebas cukai. Anda boleh menuntut pemotongan cukai sama ada sendiri atau melalui bantuan hadiah amal. Sekiranya anda membayar kadar cukai yang lebih tinggi atau tambahan, anda boleh menuntut perbezaan dari kadar asas pada sebarang sumbangan bantuan hadiah.

Untuk melakukan ini, anda perlu membuat tuntutan mengenai penyata cukai taksiran diri anda atau meminta HMRC untuk menyesuaikan kod cukai anda.

Sebagai pembayar cukai kadar dasar, sumbangan sebanyak 25 1,25 akan dikenakan biaya 1. Bagi pembayar cukai berkadar tinggi, anda hanya akan membayar 75 paise. Catat tarikh dan jumlah sumbangan anda.

Di atas terdapat beberapa teknik penting yang sangat berguna bagi seorang peniaga. Ia juga membantu mengurangkan cukai perniagaan dan juga cukai pendapatan pengusaha. Untuk memilih teknik yang lebih baik untuk mengurangkan cukai perniagaan dan cukai pendapatan anda. Anda boleh berhubung dengan pakar kami dengan mudah melalui Greystone . Ia berguna untuk anda dan perniagaan anda.