Bagaimana cara menyaring rakaman pada Mac? Rakaman skrin pada Mac adalah keperluan yang sangat diperlukan bagi pengguna yang menggunakan komputer riba, telefon, dan internet.

1. Semasa anda ingin merakam video di Mac, langkah pertama yang harus anda lakukan adalah membuka waktu yang cepat , di bahagian atas paparan. 2. Kemudian klik fail . 3. Kemudian anda harus memilih "Rakaman Skrin Baru". 4. Dalam rakaman, anda mempunyai dua pilihan. Pertama, anda boleh merakam keseluruhan skrin . Kedua, anda boleh mengklik dan menyeret tetikus anda untuk merakam bahagian tertentu dari video.

Mungkin anda ingin merakam bahagian skrin untuk menyimpan menu restoran, atau anda ingin mengunjungi beberapa jenis Laman Web atau berkongsi dengan seseorang. Kadang kala, anda mahu merakam video skrin Mac anda. Kedua-dua fungsi ini sangat mudah, jadi saya akan menunjukkan caranya. 1 . Untuk mengambil tangkapan skrin keseluruhan skrin; pertama, klik shift + Command + 3. 2. Kemudian cari gambar itu di desktop Mac.

Apabila anda mahu mengambil sebahagian dari skrin kemudian

1. klik Shift + Command + 4. 2. Kemudian anda dapat mengetahui gambar itu di desktop.

:black_medium_square: Rakaman Skrin pada Mac dengan Audio

:wave: 1. Pergi ke aplikasi pemain iaitu QuickTime dan kemudian pilih fail yang ingin anda rakam dan kemudian pilih rakaman skrin baru. 2. Kemudian anda harus memilih sama ada anda mahu merakam keseluruhan skrin atau bahagian skrin yang dipilih. 3. Sekiranya anda ingin merakam keseluruhan skrin, maka anda tidak perlu melakukan apa-apa. Dan jika anda ingin merakam bahagian yang dipilih sahaja, anda perlu mengklik tetikus dan seret bahagian tersebut untuk memulakan rakaman. 4. Kemudian langkah terakhir adalah memilih pilihan yang ada di menu dan memilih sumber audio yang boleh dipercayai. Dalam kes ini, anda harus mengembalikan audio

:black_large_square: Bagaimana cara menyaring rakaman di udara MacBook?

:wave: Dalam rakaman skrin jenis ini, anda harus melakukan proses yang sama seperti yang anda lakukan pada Mac sederhana. 1. Anda hanya perlu pergi ke aplikasi QuickTime dan kemudian klik pada fail yang ingin anda rakam. 2. Dalam kes itu, anda mengklik pada pilihan menu dan memilih salah satu pilihan rakaman yang diberikan. 3. Langkah terakhir yang harus anda lakukan ialah anda harus mengatur kelantangan kawalan supaya anda dapat mendengar rakaman.

:black_large_square: Cara menyaring rakaman pada iPhone

:star2: 1. Untuk menyaring rakaman pada iPhone 14, anda harus pergi ke tetapan, kemudian pusat kawalan, dan kemudian klik pada lebih banyak kawalan. 2. Anda juga boleh memilih kawalan yang disesuaikan jika anda mempunyai iPhone 13 atau model lama iPhone. 3. Kemudian, di sebelah pilihan rakaman skrin, pilih butang +. Kemudian buka Pusat Kawalan pada iPhone, iPod touch , atau pada iPad anda. 4. Kemudian klik butang rakam yang berwarna kelabu dan kemudian klik pada mikrofon. Kemudian mulakan rakaman dan kemudian tunggu hitung mundur selama tiga saat. 5. Untuk menghentikan rakaman skrin, anda perlu pergi ke Pusat Kawalan iPhone anda dan kemudian klik butang merah atau anda juga boleh mengklik bar status merah di bahagian atas skrin dan klik untuk berhenti. Sebilangan aplikasi mungkin tidak membenarkan rakaman dengan audio. Anda mungkin tidak dapat merakam layar maka anda boleh menggunakan pencerminan layar pada masa itu.

:black_large_square: Cara menyaring rakaman di Android

:star2: Anda boleh mengambil video atau gambar skrin atau telefon anda. Apabila anda mengambil foto di skrin, anda dapat mengedit, melihat, dan kemudian berkongsi gambar dan video dengan rakan atau keluarga. 1. Ambil tangkapan skrin; buka skrin yang ingin anda tangkap. Kemudian klik butang kuasa dan kelantangan pada masa yang sama bergantung pada telefon. 2. Jika tidak berjaya, klik dan tahan butang kuasa selama beberapa saat. 3. Kemudian klik tangkapan skrin. Sekiranya kedua-duanya tidak berfungsi, pergi ke laman sokongan pengeluar Telefon untuk meminta pertolongan. Di sebelah kiri bawah, anda akan menunjukkan tayangan tangkapan skrin anda. Di beberapa telefon, di bahagian atas skrin, anda juga dapat mengetahui tangkapan tangkapan skrin. 4. Cari, edit, dan kongsi tangkapan skrin anda; Sekiranya anda mempunyai versi android lama, maka anda mungkin tidak mempunyai aplikasi Foto. 5. Buka Galeri telefon anda kemudian klik pada paparan Album dan kemudian buka folder tangkapan skrin . Buka aplikasi foto anda yang ada di telefon anda. Sekiranya anda ingin berkongsi tangkapan skrin, anda perlu mengklik Kongsi. Sekiranya anda ingin mengedit tangkapan skrin, anda boleh mengklik butang edit.

:black_large_square: Cara merakam skrin Samsung

:star2: 1. Dari bahagian atas skrin anda, sapu ke bawah dua kali. 2. Kemudian klik pada Rakaman Skrin dan mungkin anda perlu menggesek ke kanan untuk mengetahui mengenai perkara ini. 3. Jika anda tidak menemui pilihan, klik pada butang edit dan seret skrin, dan rakam dari Tetapan Pantas anda. 4. Pilih fail yang ingin anda rakam dan pilih mula. Rakaman akan dimulakan selepas undur. Sekiranya anda ingin menghentikan rakaman, anda perlu menggesek ke bawah dari bahagian atas skrin anda.

5. Kemudian pilih pemberitahuan perekam skrin. Sekiranya anda ingin mengetahui rakaman skrin, buka aplikasi foto di telefon anda. 6. Kemudian pilih pilihan perpustakaan dan kemudian filem . Anda boleh mengetahui video yang telah anda rakam dengan mudah.

:black_large_square: Cara merakam skrin Huawei

:pushpin:Gunakan kombinasi kekunci untuk memulakan rakaman skrin. 1. Klik dan tahan butang kelantangan pada masa yang sama jika anda ingin memulakan proses rakaman. 2. Sekiranya anda mahu menghentikan rakaman, klik dan tahan kedua-dua butang ini sekali lagi. Sekiranya anda ingin menggunakan jalan pintas untuk memulakan rakaman, kemudian sapu ke bawah untuk membuka bar pemberitahuan. 3. Sekali lagi sapu ke bawah untuk menunjukkan semua jalan pintas. Klik pada perakam skrin untuk memulakan rakaman. Di bahagian atas skrin, sentuh pemasa untuk menghentikan rakaman. Rakaman akan disimpan secara automatik di Galeri.

:black_large_square: Cara menggunakan buku jari untuk memulakan rakaman skrin

:pushpin:Langkah pertama adalah ke tetapan kemudian ciri kebolehaksesan dan setelah itu pergi ke jalan pintas dan gerak isyarat. Klik pada skrin Rakam dan pastikan rakaman skrin dimulakan. Klik skrin dua kali berturut-turut dengan bantuan dua buku jari. Kemudian rakaman skrin akan dimulakan. Sekiranya anda mahu menghentikan rakaman maka anda perlu mengklik skrin dua kali. Anda juga boleh merakam suara anda sendiri dalam rakaman. Anda juga boleh memulakan mikrofon untuk merakam suara anda sendiri semasa merakam.:pushpin: Pertama, anda harus memulakan rakaman skrin dan kemudian memastikan bahawa mikrofon diaktifkan dan tanda mikrofon ditunjukkan. Maka suara anda akan dirakam juga. Sekiranya mikrofon dilumpuhkan maka tanda mikrofon kurang upaya akan ditunjukkan. Kemudian anda hanya dapat merakam suara sistem seperti bunyi permainan. Sekiranya anda ingin merakam layar dalam diam, anda harus mematikan telefon anda terlebih dahulu sebelum memulakan rakaman skrin.

:black_large_square: Apa itu Mac?

:arrow_right: Sejak Januari 1984, Macintosh adalah sekumpulan komputer peribadi yang dihasilkan, direka, dan kemudian dijual oleh Apple Inc. Perniagaan Mac yang betul dimulakan pada tahun 1998. Komputer peribadi pasaran massa adalah pasaran pertama yang berjaya yang mempunyai pengguna grafik antara muka, tetikus dan skrin terbina dalam. Sehingga model lain tidak dilanjutkan pada tahun 1990-an, Apple menjual Apple II, Apple III, dan Apple Lisa yang merupakan keluarga Apple.

Pertama, model Macintosh sangat mahal kerana mereka tidak mahu menjadi pesaing seseorang di pasaran. Model-model ini didominasi oleh model yang sangat murah iaitu Commodore 64, komputer peribadi IBM, dan pasar klon yang berisi untuk perniagaan.

:black_large_square: Daya Saing

:sweat_drops: Oleh kerana ini tidak lebih luas daripada Xerox Alto dan komputer lain yang mempunyai antara muka grafik yang menggunakan Mac. Sistem Macintosh sangat berjaya dalam penerbitan dan pendidikan desktop. Ini menjadikan Apple sebagai bekas PC terbesar kedua untuk 10 tahun akan datang. Pengenalan Window 3.1 dan pemproses Pentium Intel perlahan mengambil bahagian pasaran dari Apple. Penggunaan pemproses Pentium Intel mengalahkan Motorola 68040 yang digunakan di Macintoshes sekarang di hampir semua penanda aras.

Pada akhir tahun 1994, kedudukan Apple jatuh pada kedudukan 3. Ini kerana Compaq menjadi pengeluar PC terbesar. Walaupun selepas perubahan yang lebih baik iaitu peralihan ke PowerPC teratas berdasarkan garis Power Macintosh pada pertengahan 1990-an, harga komponen Pc jatuh. Pangkalan pengguna Macintosh juga merosot kerana pengurusan inventori yang buruk dengan Macintosh Performa.

:black_large_square: Steve Jobs memperkenalkan empat model

:sweat_drops: Steve Jobs, ketika kembali ke syarikat itu, dia memimpin Apple untuk menggabungkan garis kompleks hampir 20 model Macintosh pada pertengahan 1997 sehingga hanya menghasilkan empat pada pertengahan tahun 1999. Ini juga termasuk model yang khusus untuk wilayah tertentu. Model-model ini merangkumi iMac, PowerBook G3, dan 12, iBook, dan Power Macintosh G3. Keempat-empat produk ini berjaya dengan kritikal dan komersial kerana prestasi mereka sangat tinggi, harga yang kompetitif, reka bentuk yang estetik. Semua produk ini membantu Apple kembali ke tempat yang menguntungkan. Selama ini, Apple menyingkirkan nama Macintosh dan diberi nama Mac '. Ini adalah nama panggilan yang digunakan ketika model pertama dihasilkan. Pada tahun 2006, ketika peralihan ke pemproses Intel telah membentuk barisan komputer yang lengkap berasaskan Intel. Ketika cip M1 diperkenalkan ke MacBook Air, Mac mini,MacBook Pro, dan tahap kemasukan pada tahun 2020, ini telah diubah.

:black_large_square: Barisan Mac

:wave: Kini, barisan Mac merangkumi empat desktop yang mengandungi ciri all-in-one. Ini termasuk iMac Pro dan iMac, dan desktop Mac Mini dan Mac Pro, dan dua komputer riba MacBook Air dan MacBook Pro. Pada tahun 2011, pelayan Xserve tidak diteruskan untuk menyokong Mac Mini dan Mac Pro. Apple juga telah memperkenalkan rangkaian sistem operasi Macintosh.

Dalam memulakan versi pertama Macintosh tidak memperoleh nama, tetapi pada tahun 1998 ia dikenali sebagai "Perisian Sistem Macintosh". Pada tahun 1997, Mac OS diperkenalkan dengan pelepasan Mac OS 7.6 dan ia disebut Classic Mac OS. Dari tahun 1988 hingga 1995, Apple memperkenalkan sistem operasi berasaskan UNIX untuk Macintosh Called A / UX. Ini berkait rapat dengan versi perisian Macintosh versi sementara.

:wave:Penggunaan macOS pada komputer bukan Apple tidak dilesenkan oleh Apple. Tetapi Sistem 7 dilesenkan kepada banyak syarikat dengan bantuan program klon Macintosh Apple dari 1995 hingga 1997. Hanya satu syarikat yang dilesenkan secara sah kepada Apple yang UMAX Technologies untuk menghantar klon yang menjalankan Mac OS 8. Apple melancarkan Mac OS X pada tahun 2001 ; ini adalah sistem moden yang berasaskan UNIX. Ini dinamakan semula pada tahun 2010 sebagai OS X dan kemudian macOS pada tahun 2016.

Versi terakhir ini adalah macOS Catalina. Pada tahun 2020 Apple melancarkan macOS 11. Versi sekarang adalah macOS Big Sur yang pertama kali dikeluarkan pada 12 November 2020. Sistem operasi pihak ketiga dapat dijalankan oleh pihak ketiga asli seperti Linux, FreeBSD, dan Microsoft Windows dengan bantuan perisian pihak ketiga dan Boot Camp.

:wave:Proses yang sama telah dilakukan pada silikon Apple berasaskan ARM tetapi memerlukan sistem operasi yang telah dibuat untuknya. Untuk menjalankan secara haram di komputer bukan Apple, komuniti sukarelawan telah menyesuaikan macOS berasaskan Intel. Keluarga komputer Macintosh telah menggunakan seni bina CPU yang berbeza dari pengenalannya.

Sebenarnya, mereka menggunakan Motorola 68000 yang merupakan rangkaian mikropemproses. Mereka beralih ke pemproses PC berkuasa pada pertengahan tahun 1990-an. Dan pada pertengahan tahun 2000-an, mereka mula menggunakan Intel 32- dan 64-bit. 86 pemproses. Apple mula menukar arkitek CPU ke pemproses berasaskan ARM mereka sendiri. Mereka membuat ini untuk digunakan di Macintosh mulai tahun 2020.

:black_large_square: Apple Inc.

:arrow_right: Apple Inc. adalah syarikat Amerika yang mempunyai teknologi multinasional . Syarikat ini terdapat di Cupertino, California yang membuat pengembangan dan penjualan banyak perkhidmatan dalam talian, Komputer dan Elektronik. Ia adalah salah satu syarikat Big Five dalam teknologi maklumat AS.

Syarikat ini adalah salah satu syarikat terbesar dan empat syarikat besar lainnya adalah Google, Microsoft, Amazon, dan Facebook. Produk yang dihasilkan syarikat ini merangkumi Telefon Pintar iaitu IPhone, komputer tablet iaitu iPad, komputer peribadi Mac, pemain media yang berguna iaitu iPod, Jam tangan pintar, jam tangan Apple, pemain media digital seperti Apple TV, earbud tanpa wayar iaitu Air Pod, fon kepala, dan pembesar suara pintar iaitu Home Pod.

:black_large_square: Penamaan Mac

:star2: Projek Macintosh dimulakan pada tahun 1979 ketika Jef Raskin adalah pekerja Apple. Projek ini bertujuan untuk aplikasi yang mudah digunakan, komputer kos rendah untuk pelanggan kelas menengah. Dia mahu menamakan komputer dengan nama makmal McIntosh. Tetapi kerana beberapa alasan undang-undang, namanya berubah menjadi Macintosh.

Nama asli dan asli Mac pada masa lalu adalah ejaan yang digunakan oleh makmal McIntosh yang merupakan pengeluar peralatan audio . Steve Jobs juga meminta agar makmal McIntosh memberi alasan kepada Apple untuk nama yang baru dieja dan kemudian membenarkan Apple menggunakannya. Permintaan itu tidak berjaya kerana mereka menolak dan memaksa Apple untuk secara rasmi membeli hak untuk menggunakan nama mereka.

:star2:Sebuah artikel oleh Byte Magazine pada tahun 1984 menyarankan agar Apple mengubah ejaan hanya apabila pengguna awal tidak mengejanya dengan tepat seperti McIntosh. Tetapi Jef Raskin menggunakan ejaan iaitu Macintosh pada tahun 1981. Dia mengeja ini ketika komputer Macintosh adalah mesin prototaip tunggal di makmal.

Ringkasan

Rakaman skrin pada android, iPhone, dan Mac berbeza kerana semua peranti ini mempunyai ciri yang berbeza. Tetapi proses rakaman skrin sangat mudah kerana anda hanya perlu melalui pengaturan. Dahulu nama Mac adalah Macintosh. Karya awal pada Macintosh dimulakan pada tahun 1979. Empat desktop termasuk dalam barisan Mac kerana semuanya mengandungi semua ciri dalam satu bingkai.

:black_large_square: Sejarah

:pencil2: Apple mula menganjurkan projek Apple Lisa pada tahun 1978. Projek ini bertujuan untuk membuat mesin untuk generasi seterusnya yang mempunyai kemiripan dengan Apple II dan IBM PC. PC IBM tidak diperkenalkan sehingga kini. Steve Jobs pada tahun 1979 belajar bagaimana cara kerja moden pada antara muka pengguna grafik iaitu GUI yang mengambil Xerox PARC. Dia berjaya membenarkan jurutera Apple mengunjungi PARC supaya mereka dapat melihat bagaimana sistem berfungsi. Projek ini yang disebut sebagai Apple Lisa Project tiba-tiba diarahkan untuk menggunakan GUI.

Pada masa itu GUI berada di luar canggih kerana kemampuan mikropemproses. Xerox Alto mengambil proses khusus yang merangkumi papan litar yang berlainan dalam kes itu hanya apabila saiz peti sejuk kecil. Perkara berubah secara tiba-tiba apabila mereka memperkenalkan Motorola 68000 16/32-bit pada tahun 1979.

:pencil2: Ini menawarkan sekurang-kurangnya susunan besar. Ini mempunyai prestasi yang lebih baik daripada reka bentuk yang ada dan membuat kemungkinan praktikal membuat GUI perisian . Pada tahun 1982, susun atur asas Lisa sebahagian besarnya lengkap. Lisa menjadi mesin GUI pada tahun 1979 pada masa yang sama; Jef Raskin memulakan projek Macintosh.

Pada masa itu, reka bentuknya dengan harga yang sangat rendah, dan sangat mudah digunakan dan orang kelas menengah dapat dengan mudah membeli mesin ini. Mereka menggunakan antara muka pengguna teks dan bukannya GUI, yang membolehkan program yang berlainan berjalan dan beralih, dan ia memberikan kunci arahan khas pada papan kekunci yang memberikan kelebihan kepada perintah khas dalam program. Pada waktu permulaan pengambilan pekerja, Raskin berkuasa pada September 1979.

:black_large_square: Rakan sekerja membantu Raskin

:pencil2: Seketika, dia meminta pertolongan dari rakannya Brian Howard untuk bergabung dengannya. Pasukan permulaan merangkumi dirinya, Howard, Joanna Hoffman, Bud Tribble, dan Burrell Smith. Semua pasukan Mac yang lain termasuk Steve Capps, George Crow, Don Denman, Bob Belleville, Bill Atkinson, Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Susan Kare, dan Larry Kenyon. Semua orang ini menerajui projek ini. Dalam temu bual pada tahun 2013, Steve Wozniak mengatakan bahawa dia telah memimpin reka bentuk awal dan tempat pembangunan projek Macintosh hingga tahun 1981.

Pada tahun 1981, dia mengalami kemalangan pesawat yang hebat dan dia meninggalkan syarikat itu buat sementara waktu. Pada ketika dia tidak berada di sana, pekerjaan itu diambil alih. Dalam wawancara yang sama, Wozniak juga mengatakan bahawa Macintosh pada asalnya gagal dalam pekerjaan. Bukan pekerjaan itu ditinggalkan dan menjadi kejayaan. Dia memberikan penghargaan kejayaan kepada rakyat Macintosh seperti John Sculley. Dia adalah orang yang bekerja sangat keras untuk membina pasaran Macintosh ketika Apple II hilang.

:pencil2: Papan Macintosh pertama Smith dibina untuk merancang spesifikasi Raskin. Ia mempunyai memori akses rawak 64 kilobyte (kb). Mereka menggunakan mikropemproses 8-bit Motorola 6809E dan mereka juga dapat menyokong paparan grafik raster hitam dan putih 256.256 piksel. Seseorang dari pasukan Mac sangat berminat untuk menjalankan program grafik Apple Lisa. Dia bertanya kepada Smith bahawa jika dia dapat memberinya 68000 mikropemproses, dia akan mengubahnya menjadi Mac.

Dia juga memastikan bahawa dia akan memastikan kos pengeluarannya sangat rendah. Pada bulan Disember 1980, Smith berjaya membuat dan merancang papan dengan menggunakan 68000 mikroprosesor dan meningkatkan kelajuan dari Lisa's MHz menjadi 8 MHz Papan yang dihasilkannya memiliki kapasitas untuk menyokong paparan 384.256-piksel. Reka bentuk Smith menggunakan cip RAM lee daripada Lisa. Ini menjadikan pengeluaran dengan kos yang sangat rendah.

:pencil2: Reka bentuk Mac akhir adalah mandiri. Ia memiliki bahasa gambar dan jurubahasa QuickDraw lengkap yang mempunyai 64 KB ROM. 128 KB RAM, Bentuk RAM ini terdapat dalam bentuk enam belas 64 kilobits (kb). Cip RAM digunakan untuk menggabungkan pelbagai jenis logam ke papan logik. Walaupun tidak ada slot memori, RAM dapat diperluas hingga 512 KB. Ia akan dilakukan melalui proses untuk menggabungkan pelbagai jenis logam dengan enam belas soket IC untuk mengambil RAM 256 kb yang telah ditempatkan di tempat cip yang dipasang di kilang. 9 inci adalah skrin produk akhir yang memaparkan monokrom 512.342-piksel. Itu melebihi ukuran skrin yang dirancang. Reka bentuk inovatif Burrell mengandungi pengeluaran rendah dari Apple II.

:black_large_square: Reka bentuk inovatif

:pencil2: Ini termasuk kekuatan pengkomputeran Lisa's Motorwala yang juga berisi 68000 CPU yang mulai mendapat perhatian pekerjaan. Pada bulan September 1981, InfoWorld menyatakan mengenai rahsia Lisa yang ada dan projek-projek McIntosh di Apple. Mereka menyatakan bahawa mereka dan komputer lain sudah siap untuk dilancarkan dalam setahun. Ia juga menjelaskan bahawa McIntosh adalah komputer yang berguna yang mempunyai memori 68000 dengan 128KB dan komputer riba ini juga berkuasa bateri. Jobs mula memusatkan perhatiannya pada projek itu ketika dia menyedari bahawa Macintosh lebih mudah dipasarkan daripada Lisa. Pada tahun 1981, Raskin meninggalkan pasukan kerana dia mempunyai konflik peribadi dengan Jobs.

:pencil2: Apabila pembangunan telah selesai, Andy Hertzfeld yang merupakan ahli pasukan mendakwa bahawa reka bentuk Macintosh akhir adalah berkaitan dengan idea Jobs, bukan milik Raskin. Pada tahun 1982, ketika Jobs dipecat dari pasukan Lisa, dia bekerja sangat keras untuk Macintosh kerana dia menumpukan seluruh perhatiannya pada Macintosh. Pekerjaan mengupah pereka perindustrian Hartmut Esslinger untuk bekerja di garisan Macintosh. Ini menghasilkan bahasa reka bentuk Snow White . Walaupun begitu, ia terjadi setelah waktu yang sangat lama setelah pembentukan Mac. Ia boleh digunakan pada kebanyakan komputer Apple pada pertengahan hingga akhir 1980-an.

:black_large_square: Debut

:pushpin:Regis McKenna pada tahun 1982 berada di dewan pemasaran dan pelancaran Macintosh. Selepas pasukan Regis berkembang kerana ia merangkumi Jane Anderson, Katie Cadigan, dan Andy Cunningham. Semua ahli pasukan ini memimpin akaun Apple untuk agensi tersebut. Pengarang utama rancangan pelancaran Macintosh adalah Cunningham dan Anderson.

Pelancaran Macintosh memperkenalkan banyak strategi berbeza yang digunakan dalam melancarkan produk teknologi sekarang. Ini juga merangkumi pemasaran acara eksklusif, pemasaran acara yang dikreditkan kepada John Sculley. John Sculley memberikan konsep dari Pepsi. Malah pemasaran membentuk mistik mengenai sesuatu produk dan ia memberikan gambaran dalaman mengenai pembentukan produk.

:pushpin: Selepas pengumuman Lisa, ada projek Macintosh yang mencurigakan yang digambarkan oleh John Dvorak. Projek ini berada di epal pada bulan Februari 1983. Syarikat itu mengumumkan mengenai Macintosh 128K yang telah dihasilkan di kilang Apple di Fremont, California. Pada tahun 1983 Oktober, pembuatan ini diikuti dengan brosur 18 halaman yang mengandungi majalah yang berbeza pada bulan Disember.

Pengenalan Macintosh diberikan oleh US $ 1.5 juta Ridley Scott dalam sebuah iklan televisyen pada tahun 1984. Semasa suku ketiga Super Bowl XVIII pada 22 Januari 1984, ia kini disebut sebagai acara karya dan daerah aliran sungai. McKenna menyebut iklan promosi ini lebih berjaya daripada Mac itu sendiri. Pada tahun 1984, mereka menggunakan heroin yang tidak disebutkan namanya untuk mengekspresikan Macintosh yang sedang berlangsung.

:pushpin: Telah ditunjukkan oleh gambar komputer gaya Picasso di bahagian atas tangki putihnya. Ini juga mewakili cara menyelamatkan manusia dari kesesuaian dengan percubaan IBM untuk menguasai industri komputer . Iklan ini juga menyarankan novel George Orwell, Nineteen Eighty-four yang juga mewakili masa depan dystopian, yang telah disiarkan oleh "Big Brother" di televisyen.

Pada tahun 1984 setelah dua hari ditayangkan, Macintosh mula dijual dan kemudian disertakan dengan dua aplikasi yang telah dirancang untuk menunjukkan bahagian dalam; MacWrite dan MacPaint. Steve Jobs menunjukkan pertama, dia menggambarkan pidato utama Mac yang terkenal. Walaupun Mac membuat sekejap dan semangat berikut dan beberapa dari mereka dilabel sebagai mainan kecil.:pushpin: Sistem operasi dibentuk terutamanya untuk GUI, mod teks yang ada, dan aplikasi yang didorong oleh perintah.

Ini harus dirancang semula dan kod pengaturcaraan ditulis lagi. Ini adalah tugas mengambil masa yang telah dipilih oleh pembangun perisian untuk tidak dilaksanakan. Mereka juga mengatakan bahawa ini dapat dianggap sebagai alasan kekurangan perisian untuk sistem baru. Pada bulan April 1984, pemindahan Microsoft MultiPlan dari MS-DOS yang merangkumi Microsoft Word pada Januari 1985. Lotus Software juga memulakan Lotus Jazz pada tahun 1985 untuk platform Macintosh. Ini telah dilakukan setelah kejayaan Lotus 1-2-3 untuk IBM PC. Walaupun itu hanya gagal, namun tidak berhasil.

:pushpin: Macintosh Office memperkenalkan Apple pada tahun yang sama dengan iklan Lemmings. Iklan ini terkenal kerana menghina pelanggannya sendiri; iklan ini juga gagal. Untuk membeli semua 39 halaman iklan, Apple menggunakan 2.5 juta dolar. Ini juga dilakukan untuk membeli isu Newsweek pasca pemilihan, melancarkan promosi Test Drive a Macintosh, di mana calon pembeli juga dapat membawa Macintosh ke rumah mereka selama 24 jam. Pembeli ini khusus bagi mereka yang mempunyai kad kredit.

:pushpin: Pembeli ini mengembalikan Macintosh setelah 24 jam. Dalam promosi, 200,000 orang mengambil bahagian tetapi peniaga tidak menyukai promosi tersebut. Bekalan komputer tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan orang. Sebilangan besar dari mereka berada dalam keadaan sangat buruk kerana tidak dapat dijual. Kempen ini menyebabkan CEO John Scully menaikkan harga dari 1995 dolar menjadi 2495 dolar yang sama dengan 5900 dolar pada tahun 2019.

Seluruh komputer terjual dengan baik, bagaimanapun setelah menjual IBM PCjr. Ini juga mula dihantar pada tahun itu. Lebih daripada 600 pesanan tunggakan, dilaporkan oleh seorang peniaga. Pada April 1984, 50,000 Macintoshes habis dijual oleh syarikat itu. Mereka berharap penjualan 70,000 Macintoshes pada awal Mei. Mereka juga mengharapkan penjualan sekitar 250,000 pada akhir tahun ini. Dengan cara ini, Mac berjaya sejak bertahun-tahun yang lalu.

:black_large_square: Soalan lazim

:one: Bagaimana cara saya merakam layar secara diam-diam di MacBook saya?

Pertama anda harus menjalankan Waktu Pantas . Kemudian anda harus memilih fail dan kemudian memilih rakaman filem baru, rakaman layar baru, atau rakaman audio baru. Anda juga dapat menyesuaikan pengaturan dengan mengklik pilihan menu. Sekiranya anda ingin merakam suara anda sendiri, maka anda boleh memastikan bahawa mikrofon telefon anda mesti dibuka. Tanda mikrofon akan ditunjukkan. Sekiranya anda tidak mahu merakam suara anda sendiri maka matikan mikrofon dan tanda mikrofon akan ditunjukkan sebagai tanda orang kurang upaya.

:two: Apa maksud MAC?

MAC adalah akronim untuk kawalan Akses Media. Ini adalah sub-lapisan rangkaian yang mengawal penghantaran perkakasan. Sub-lapisan Mac berfungsi dengan LLC iaitu sublayer Logical Link Control. Sub-lapisan ini berfungsi dengan sub-lapisan Mac untuk membentuk lapisan lain iaitu Datalink. Lapisan ini dipanggil Layer 2. Lapisan ini dihubungkan ke OSI iaitu model Open Systems Interconnection. Mac adalah peranti yang digunakan untuk membezakan peranti dari semua peranti lain dengan bantuan rangkaian.

:three: Apa yang diberitahu oleh alamat MAC kepada anda?

Alamat Kawalan Akses Media atau Alamat Mac adalah ID khusus yang telah diberikan kepada NIC iaitu kad Rangkaian Antara Muka. Ia juga dipanggil perkakasan atau alamat fizikal. Ia mengenali pengeluar perkakasan kerana ia digunakan untuk komunikasi rangkaian antara segmen rangkaian dan peranti. Alamat diberikan oleh pengilang, untuk kad Wi-Fi dan internet. Mungkin terdapat kebanyakan dua alamat MAC dalam sebuah peranti.

:four: Adakah selamat untuk berkongsi alamat Mac anda?

Alamat Mac diberikan oleh pengeluar. Alamatnya terdiri daripada rentetan 12 aksara. Anda boleh memberikan alamat Mac anda kepada sesiapa kecuali jika anda diberi akses ke beberapa rangkaian selamat yang hanya berdasarkan pada alamat MAC. Kemudian berkongsi dengan seseorang tidak menjadi masalah sama sekali. Ini bukan proses biasa bagi rangkaian keselamatan bergantung pada alamat Mac.

:five: . Bagaimana saya boleh merakam skrin telefon saya?

Dari bahagian atas skrin anda , sapu dua kali di bahagian bawah. Kemudian klik pada rakaman skrin. Mungkin anda perlu meleret di sebelah kanan untuk mengetahui pilihannya. Pilih fail yang ingin anda rakam dan kemudian pilih pilihan mula. Rakaman akan dimulakan selepas undur. Untuk menghentikan rakaman layar, anda harus pergi ke bar pemberitahuan dan pilih butang merah untuk menghentikan rakaman.

:six: Adakah MacBook berbeza dari komputer riba?

MacBook adalah siri komputer riba khusus yang ditemui oleh Apple. Perbezaan terbesar antara kedua-duanya adalah kedua-duanya mempunyai sistem operasi yang berbeza. MacBook adalah komputer riba yang mempunyai sistem operasi Macintosh. Tetapi apabila kita membandingkan komputer riba ini dengan komputer riba yang sederhana, tetingkap komputer riba ini berbeza dengan tetingkap MacBook. Komputer riba yang ringkas mempunyai sistem operasi dan sistem operasi Linux.

:seven: Adakah Mac mendapat virus?

Ya, Mac boleh mendapat virus. Mereka mendapat banyak bentuk malware dan virus lain. Perkara yang dapat diperhatikan ialah komputer Mac cenderung tidak mendapat perisian hasad. Tetapi PC lebih cenderung mendapat perisian hasad. Ciri keselamatan yang terbentuk di macOS tidak sama untuk melindungi pengguna Mac dari semua ancaman dalam talian.

:eight: Mengapa Mac mahal?

Mac memberi anda ruang simpanan tambahan 512GB dan bukannya 128GB. Ruang simpanan adalah satu-satunya sebab orang lebih suka MacBook kecuali mahal. Sebilangan orang juga mengatakan bahawa MacBook mahal. Mereka mengatakan bahawa dengan komputer riba rendah spesifikasi mereka membayar banyak. Untuk menghentikan sedikit hujah, pangkalan MacBook Air mula dilengkapi dengan pemproses i3. Tetapi komputer riba ASUS mula dilengkapi dengan pemproses i7.

:nine: Sekiranya saya membeli MacBook sekarang atau saya harus menunggu?

Anda harus menangguhkan pembelian kerana model baru akan datang. Model baru ini juga mempunyai fungsi baru. Anda harus menunda pembelian anda sekarang, kerana kelebihanMacBook baru mungkin kembali ke penggunaan Pengisian MagSafe. Model baru akan lebih pantas dari sebelumnya, lebih besar, lebih kecil, dan lebih cerah. Versi baru juga akan mempunyai hayat bateri yang lebih baik.

:keycap_ten:Adakah Mac memerlukan antivirus?

Anda tidak perlu memasang perisian antivirus pada Mac anda. Aplikasi Apple berfungsi dengan baik dalam mengingatkan eksploitasi virus. Aplikasi ini mengingatkan pengguna akan kelemahan dan kemas kini baru aplikasi yang tersedia. Ini akan melindungi Mac anda dan prosesnya akan mendorong aplikasi untuk mengemas kini aplikasi anda secara automatik. Dengan cara ini, anda tidak perlu memasang perisian atau antivirus.

Kesimpulannya

Terdapat banyak cara bagaimana rakaman skrin pada Mac dilakukan. Pergi ke aplikasi pemain di QuickTime. Kemudian pilih fail yang ingin anda rakam dan kemudian pilih rakaman skrin baru. Sekiranya anda ingin merakam keseluruhan skrin maka anda hanya perlu memulakan rakaman. Sekiranya anda ingin merakam bahagian yang dipilih sahaja, anda perlu mengklik tetikus dan menyeret bahagian video yang ingin anda rakam. Nama lama Mac ialah Macintosh. Peranti Mac sangat mahal kerana menyediakan ruang penyimpanan yang besar. Orang yang tidak mampu membeli peranti ini membahaskan bahawa ini tidak adil. Untuk pelancaran dan pemasaran Macintosh. Regis McKenna berada di dewan untuk memimpin pada tahun 1982. Seluruh anggota pasukan Regis memimpin projek Apple dalam industri ini. Steve Jobs juga memainkan peranan penting dalam kejayaan Mac.

Artikel berkaitan