Sekiranya anda cuba berkongsi sambungan internet anda dengan pelbagai peranti di rumah anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana melakukannya tanpa rangkaian yang rumit. Nasib baik, komputer Windows atau Mac anda dapat berkongsi sambungan internetnya dengan mudah dengan rangkaian lain. Anda bahkan boleh mengubah komputer menjadi titik akses tanpa wayar sehingga anda tidak memerlukan penghala untuk menyambungkan peranti wayarles anda.

Kaedah 1 Berkongsi Sambungan Komputer Windows

1 Konfigurasikan peranti anda di rangkaian. Semasa berkongsi internet melalui rangkaian anda, ia memerlukan susun atur yang sedikit berbeza daripada rangkaian standard. Susun atur asasnya adalah seperti berikut: Sambungkan komputer yang berkongsi sambungan ("host") ke modem jalur lebar melalui Ethernet atau hotspot 4G melalui USB. Sekiranya anda menyambungkan modem ke komputer host melalui Ethernet, ia memerlukan dua port Ethernet (satu untuk menyambung ke modem, dan satu lagi untuk menyambung ke hub atau penghala). Sambungkan komputer hos ke port WAN hub berwayar atau penghala tanpa wayar menggunakan kabel Ethernet. Sambungkan komputer lain ke hub atau penghala menggunakan Ethernet atau isyarat tanpa wayar. Perhatikan bahawa komputer penyambung tidak memerlukan tetapan khas, dan dapat menjalankan sistem operasi apa pun. Sekiranya anda hanya menyambungkan dua komputer, sambungkannya secara langsung melalui Ethernet.

2 Buka tetingkap Sambungan Rangkaian pada komputer hos. Anda boleh membuka tetingkap ini dengan cepat dengan menekan kekunci Windows + R dan menaip {{kbd | ncpa.cpl

3 Klik kanan pada penyesuai yang disambungkan ke sumber internet. Ini mungkin modem atau hotspot USB anda. Pastikan bahawa anda hanya melakukan langkah-langkah ini pada penyesuai yang sebenarnya terhubung ke internet, bukan penyesuai yang akan menghubungkan hos ke rangkaian lain.

4 Pilih "Properties" dan klik tab .Sharing.

5 Tandakan kotak "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk menyambung melalui sambungan Internet komputer ini". Klik Terapkan untuk menyimpan perubahan anda. Pada ketika ini, anda boleh mengubah komputer hos anda menjadi titik akses tanpa wayar jika anda mempunyai penyesuai wayarles yang tidak digunakan. Klik di sini untuk mendapatkan arahan.

6 Klik butang .Setings… untuk mengaktifkan perkhidmatan tertentu. Ini penting sekiranya komputer lain perlu mengakses e-mel, FTP, atau perkhidmatan khas lain. Tandakan kotak untuk setiap perkhidmatan yang ingin anda aktifkan.

7 Buka halaman konfigurasi penghala wayarles anda. Setelah komputer hos disiapkan, anda perlu mengkonfigurasi penghala untuk membolehkannya melalui sambungan. Klik di sini untuk arahan terperinci mengenai membuka halaman konfigurasi penghala. Sekiranya anda menggunakan hab atau suis, anda tidak perlu melakukan konfigurasi tambahan.

8 Buka halaman Tetapan Internet pada penghala. Perkataan yang tepat akan berbeza dari model ke model.

Pastikan bahagian "Alamat IP" diatur ke "Dapatkan Secara Otomatis". Sekali lagi, kata-katanya akan sedikit berbeza bergantung pada penghala tepat anda.

10 Sambungkan komputer dan peranti anda yang lain ke penghala atau hab. Host dan penghala anda telah dikonfigurasi, dan sekarang saatnya untuk menyambungkan peranti anda yang lain. Sekiranya menyambung melalui Ethernet, sambungkan setiap komputer tambahan ke port LAN pada penghala atau hab. Sekiranya menyambung tanpa wayar, sambungkan ke penghala seolah-olah anda menyambung ke rangkaian tanpa wayar

Penyelesaian masalah

1 Tidak ada tab .Sharing. Ini biasanya berlaku jika anda hanya memasang satu penyesuai rangkaian. Anda mesti memasang sekurang-kurangnya dua penyesuai rangkaian yang berbeza untuk menggunakan perkongsian sambungan internet.

2 Komputer lain di rangkaian tidak mendapat sambungan internet. Ini biasanya disebabkan oleh komputer tidak mendapat alamat IP yang betul. Pastikan bahawa anda hanya mengaktifkan perkongsian sambungan internet di komputer hos, dan hanya pada penyesuai yang disambungkan ke internet. Semua komputer lain di rangkaian tidak boleh mengaktifkan perkongsian sambungan internet. Buka tetingkap Sambungan Rangkaian di komputer yang tidak dapat mendapatkan sambungan internet. (kekunci Windows + R dan kemudian taip ncpa.cpl). Klik kanan pada penyesuai rangkaian dan pilih Properties. Pilih "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" dan klik Properties. Pilih "Dapatkan alamat IP secara automatik". Ulangi untuk "Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6)".

3 Komputer lain boleh berkongsi fail tetapi tidak dapat menyambung ke internet. Merapatkan dua penyesuai rangkaian anda dapat membantu menyelesaikan masalah ini. Buka tetingkap Sambungan Rangkaian pada komputer hos (kekunci Windows + R dan kemudian ketik ncpa.cpl). Pilih dua penyesuai yang ingin anda pasangkan. Ini mestilah penyesuai yang disambungkan ke internet dan penyesuai yang disambungkan ke rangkaian lain. Tahan Ctrl dan klik masing-masing untuk memilihnya. Klik kanan pada salah satu daripada dua rangkaian yang dipilih dan pilih "Bridge Connections". Klik Ya apabila diminta. Nyalakan semula komputer lain dan cuba sambungkan lagi.

4 Saya menerima "Kesalahan berlaku semasa Perkongsian Sambungan Internet diaktifkan. (null) ”mesej. Ini boleh disebabkan oleh masalah dengan perkhidmatan perkongsian internet di Windows. Tekan kekunci Windows + R dan ketik services.msc. Tekan Enter untuk membuka tetingkap Perkhidmatan. Cari setiap perkhidmatan berikut: Aplikasi Layer Gateway Service Network Connections Rangkaian Kesedaran Lokasi (NLA) Plug And Play Access Remote Remote Auto Connection Manager Remote Access Connection Manager Remote Prosedur Panggilan (RPC) Telefoni Windows Firewall Klik dua kali setiap perkhidmatan dan tetapkan "Permulaan Taip "hingga" Automatik ". Nyalakan semula komputer setelah menetapkan setiap perkhidmatan dan cuba sambungkan sekali lagi. Kaedah 2 Mengubah Komputer Windows menjadi Hotspot Tanpa Wayar

1 Ikuti langkah-langkah di bahagian pertama untuk membolehkan perkongsian sambungan internet di komputer hos. Kaedah ini akan membolehkan anda menggunakan penyesuai wayarles yang tidak digunakan pada komputer hos Windows anda untuk menyiarkan rangkaian tanpa wayar yang boleh disambungkan oleh peranti lain, seperti penghala tanpa wayar. Pertama, anda perlu mengaktifkan perkongsian sambungan internet di komputer hos dengan mengikuti Langkah 1-5 bahagian pertama. Komputer induk perlu mempunyai penyesuai wayarles yang tidak digunakan untuk menyiarkan isyarat agar komputer dan peranti lain dapat disambungkan. Sekiranya komputer hos tidak memasang kad wayarles, anda boleh menggunakan penyesuai wayarles USB. Pastikan anda hanya mengaktifkan perkongsian sambungan internet pada penyesuai yang disambungkan ke internet. Jangan aktifkan perkongsian internet pada penyesuai wayarles yang akan anda gunakan untuk membuat rangkaian tanpa wayar.

2 Klik kanan pada ikon rangkaian di System Tray anda dan pilih "Open Network and Sharing Center". Ini akan membuka tetingkap baru dengan sambungan rangkaian aktif anda.

3 Pilih "Siapkan sambungan atau rangkaian baru". Pautan ini terdapat di bahagian bawah tetingkap Rangkaian dan Pusat Perkongsian.

4 Pilih "Siapkan rangkaian ad hoc tanpa wayar (komputer ke komputer)". Sekiranya anda menggunakan Windows 8, anda perlu memuat turun program percuma seperti Virtual Router ( virtualrouter.codeplex.com , yang mencapai perkara yang sama. 5 Masukkan tetapan untuk rangkaian wayarles baru anda. Beri nama kepada rangkaian dan pilih "WPA2 -Personal "sebagai Jenis Keselamatan. Pastikan Kunci Keselamatan tidak dapat ditebak dengan mudah. ​​Pastikan untuk mencentang kotak" Simpan rangkaian ini ", atau anda perlu mengkonfigurasinya semula setiap kali anda menghidupkan semula komputer.

6 Sambungkan komputer dan peranti anda yang lain ke rangkaian wayarles baru. Dengan jaringan wayarles yang dibuat dan perkongsian sambungan internet diaktifkan, anda seharusnya dapat menyambungkan mana-mana komputer atau peranti mudah alih anda yang lain ke rangkaian tanpa wayar seperti rangkaian wayarles yang lain. Masukkan Kunci Keselamatan yang anda buat pada langkah sebelumnya untuk menyambung. Penyelesaian masalah

1 Peranti saya tidak akan bersambung ke rangkaian wayarles. Beberapa peranti lama tidak dapat menyambung dengan betul ke rangkaian ad-hoc, dan masalahnya boleh menjadi lebih buruk lagi jika tidak menyokong WPA-2. Sekiranya anda benar-benar mempunyai peranti tersebut di rangkaian, cuba turunkan keselamatan rangkaian ad-hoc kepada WEP. Kaedah 3 Berkongsi Sambungan Komputer Mac

1 Fahami cara anda dapat berkongsi hubungan anda. Menu Perkongsian OS X membolehkan anda berkongsi sambungan internet Mac anda dengan mudah menggunakan mana-mana penyesuai rangkaian yang anda pasang. Komputer yang berkongsi rangkaian disebut komputer "host". Anda memerlukan sekurang-kurangnya dua penyesuai rangkaian yang dipasang di hos untuk berkongsi sambungan anda; satu untuk menyambung ke internet, dan satu untuk menyambung ke rangkaian anda yang lain. Sekiranya anda mempunyai penyesuai wayarles yang tidak digunakan (misalnya, hos anda disambungkan ke modem melalui Ethernet), anda boleh menggunakannya untuk membuat rangkaian wayarles yang boleh disambungkan oleh peranti lain untuk mengakses internet. Sekiranya anda mempunyai dua penyesuai Ethernet, anda boleh menyambungkannya ke modem, dan yang lain ke suis rangkaian atau penghala. Komputer dan peranti anda yang lain kemudian boleh menyambung ke rangkaian ini.

2 Sambungkan komputer hos terus ke sumber internet. Untuk hasil terbaik, disarankan agar anda menyambungkan komputer hos terus ke modem jalur lebar anda melalui Ethernet, atau menggunakan hotspot USB. Sekiranya Mac anda tidak mempunyai port Ethernet, anda boleh menggunakan penyesuai USB atau Thunderbolt.

3 Buka menu Pilihan Sistem pada komputer Mac hos. Klik menu Apple dan pilih "Keutamaan Sistem". Gambar berjudul Kongsi Sambungan Internet Langkah 25 4 Klik pilihan "Berkongsi". Ini akan membuka tetingkap Perkongsian.

5 Tandakan kotak "Internet Sharing" di bingkai kiri. Ini akan membolehkan perkongsian untuk sambungan internet komputer hos.

6 Klik menu "Kongsi sambungan anda dari" dan pilih sumber internet anda. Sekiranya anda disambungkan ke modem anda melalui Ethernet, pilih dari menu. Sekiranya anda disambungkan ke tempat liputan USB, pilih sebaliknya. Klik Mula untuk mengesahkan bahawa anda mahu mengaktifkan perkongsian internet. Perhatikan bahawa menghidupkan perkongsian sambungan internet kemungkinan akan mengganggu rangkaian yang ada yang telah anda siapkan.

7 Pilih kaedah yang anda mahu siarkan sambungan anda. Kaedah yang anda pilih bergantung pada cara komputer lain disambungkan. Sekiranya anda ingin menjadikan Mac anda menjadi tempat liputan tanpa wayar, tandakan kotak "Wi-Fi". Sekiranya anda ingin menyambungkan Mac anda ke hab rangkaian atau penghala tanpa wayar, pilih "Ethernet".

8 Sambungkan mac host ke hab rangkaian atau port WAN penghala (Ethernet). Sekiranya anda memilih untuk berkongsi sambungan internet host anda dengan hub atau penghala yang akan disambungkan oleh komputer lain, gunakan kabel Ethernet dan sambungkan hos anda ke port WAN hub.

9 Konfigurasikan tetapan wayarles anda (Wi-Fi). Sekiranya anda memutuskan untuk menjadikan Mac anda menjadi titik akses tanpa wayar, klik Pilihan Wi-Fi… untuk menetapkan nama dan kunci keselamatan untuk rangkaian. Pastikan untuk memilih "WPA2 Personal" sebagai jenis "Security", dan buat kata laluan yang tidak dapat ditebak dengan mudah. Sekiranya anda berada di ruang tamu yang sesak seperti kompleks pangsapuri, ubah "Saluran" menjadi yang lain daripada 6 atau 11, kerana ini adalah dua yang paling biasa. Melakukannya akan membantu mengurangkan gangguan.

10 Sambungkan komputer dan peranti anda yang lain ke penghala atau hab. Mac host anda kini bersedia untuk berkongsi sambungan internetnya, dan anda boleh menyambungkan komputer dan peranti lain seolah-olah ia adalah rangkaian biasa. Sekiranya menyambung melalui Ethernet, sambungkan setiap komputer tambahan ke port LAN pada penghala atau hab. Mereka seharusnya mendapat alamat IP secara automatik dan dapat menyambung ke internet. Sekiranya menyambung tanpa wayar, sambungkan ke penghala seolah-olah anda menyambung ke rangkaian tanpa wayar.

YOUTUBE: Bagaimana Berkongsi Sambungan Internet?

Soalan Lazim: 1. Bagaimana menjana wang dalam talian. Jawapan: Klik Di Sini untuk menjana wang 2.Cara menjana wang di luar talian. Jawapan: Melakukan penyelenggaraan