Beberapa hari yang lalu, ketika saya mengeluarkan balang gula merah dari bahagian belakang almari pantri saya, saya mendapat tahu bahawa gula perang itu ditukar menjadi batu keras padat. Untuk menangani keadaan itu, saya mula mencari jalan keluar , dan saya menemui jalan penyelesaian berikut untuk masalah ini:

Gunakan tuala kertas yang sedikit lembap dan letakkan di dalam beg plastik dengan gula yang telah mengeras. Sekarang ketuhar beg plastik itu selama 20 saat, dan anda akan mendapat gula lembut dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang gelombang mikro beg plastik maka jangan risau kerana anda juga boleh menggunakan mangkuk seramik sederhana untuk proses ini. Letakkan tuala kertas basah dan gula di dalam mangkuk dan kemudian tutup dengan pinggan atau penutup.

Sekiranya anda tidak memerlukan gula dengan segera, anda boleh mencuba kaedah berikut:

Menggunakan Roti

Roti adalah elemen yang mudah didapati di dapur mana pun. Anda boleh menggunakannya untuk menukar gula perang padat batu anda menjadi serbuk lembut lagi. Yang harus anda buat hanyalah meletakkan sekeping roti dan gula di dalam bekas plastik dan kemudian menutupnya. Roti akan kehilangan kelembapannya, dan gula akan menyerapnya.

Menggunakan Epal

Idea asas kaedah ini sama dengan kaedah roti. Letakkan sebilangan kepingan epal dengan gula merah dan kemudian masukkan ke dalam bekas. Prosesnya akan sama, tetapi kelembapan dari epal akan memberikan rasa unik pada gula.

Biarkan gula diam

Jika anda membiarkan coklat sepanjang gula yang keras untuk sementara secara terbuka tempat , ia akan menyerap kelembapan dari udara dan akan bertukar menjadi serbuk. Walau bagaimanapun, ini akan memakan masa sekitar 1 hingga 2 hari.

Apabila anda menyedari bahawa gula perang anda telah keras, maka semua rancangan memasak anda akan menjadi rosak. Dan anda mahu melembutkannya hanya dalam beberapa minit, semua kaedah konvensional yang anda dengar akan mematikan mod anda. Tetapi saya di sini memberi anda kaedah hebat untuk melembutkan gula perang. Dan anda akan kembali mengikut perancangan memasak. Mari kita periksa apa yang akan saya tulis.

  1. Gunakan Ketuhar gelombang mikro Anda Masukkan gula merah ke dalam ketuhar gelombang mikro dan letakkan tuala kertas lembap di atasnya. Atau letakkan secawan air di dalam mangkuk yang berasingan. Panaskan hingga setengah jam.

  2. Lunak gula perang Menggunakan Roti Atau Kepingan Epal Letakkan gula perang keras anda ke dalam beg plastik dengan kepingan epal atau kepingan roti segar. Tutup rapat dan biarkan semalaman. Keesokan paginya buka beg, akan menjadi gula perang lembut. Sekiranya tidak, maka ulangi prosesnya.

Adakah anda gemar membakar kue atau kek di rumah? Adakah anda mencari kaedah bagaimana melembutkan gula perang? Nantikan jawapannya!

Tidak tahu Cara Melembutkan Gula perang?

Anda telah melihat bahawa gula perang sangat bergumpal dan padat seperti batu ketika anda mengeluarkannya dari bungkusan. Anda tidak perlu risau lagi. Di sini anda dapat membaca pelbagai kaedah termudah dengan bantuannya, dan anda dapat mencapai matlamat anda dengan mudah.

Anda boleh mengikuti cara berikut untuk menyelesaikan masalah anda. Ini, kita pergi!

Bagaimana melembutkan gula merah dalam ketuhar gelombang mikro?

Apabila anda tergesa-gesa semasa membakar dan tidak tahu melembutkan gula merah, maka anda harus mencari ketuhar gelombang mikro pada masa ini; itu adalah keperluan setiap rumah. Jadi, jangan risau! Masukkan gula perang keras ke dalam mangkuk yang selamat untuk ketuhar gelombang mikro, letakkan tuala kertas lembap di atasnya, dan ketuhar selama 20 saat. Namun, jika anda mendapati bahawa gula, walaupun suhu oven tidak menjadi lembut, anda dapat memberikan 20 saat lagi, jangan ragu untuk memberikannya 20 saat atau lebih dalam gelombang mikro, memisahkan bahagian besar dengan garpu sesudah itu.

Melembutkan Gula perang tanpa ketuhar gelombang mikro:

Pada hujung minggu anda, anda merancang untuk membakar kek, dan ketika anda memeriksa pantri anda, anda dapati gula perang kami sangat keras, dan tidak mudah untuk membetulkannya dengan tangan. Sekarang, anda tidak tahu bagaimana melembutkan gula perang anda? Cukup dapatkan sepotong roti sandwic , beberapa potongan epal atau sebilangan kecil marshmallow kerana semua bahan ini membantu mewujudkan kelembapan ke dalam gula. Letakkannya di dalam beg plastik tertutup atau balang kedap udara dan lihat hasilnya dalam satu atau dua hari.

Bagaimana Mengekalkan Gula Coklat Lembut?

Baiklah, adakah anda ingin tahu bagaimana mengelakkan situasi yang telah saya gambarkan di atas? Kemudian anda perlu tahu bagaimana menjaga gula merah anda tetap lembut. Cara paling berkesan untuk membuatnya lembut adalah dengan memastikan ia tetap tertutup dalam bekas kedap udara. Dengan cara ini, anda boleh menyekat jumlah pendedahan udara dengan gula dengan bantuan penutup ketat.

Sekiranya anda tidak mempunyai balang atau bekas kedap udara, maka anda juga boleh mencari beg plastik yang ditutup, tetapi sebelum menutupnya, pastikan untuk mengeluarkan semua udara yang ada di dalamnya.

Bagaimana cara melembutkan gula merah dengan cepat?

Kadang kala anda ingin berusaha lebih keras menggunakan gula merah yang telah dikeraskan dan mahu membuangnya. Tetapi tunggu, anda juga dapat mengetahui tentang kaedah melembutkan gula merah dengan cepat. Satukan gula dan air dalam pek zip , tekan udara, tutup, dan zap selama 15 saat di dalam ketuhar gelombang mikro. Sebilangan gula akan kelihatan sangat lembut, dan itu bagus.

Sekarang, dengan bantuan dorongan besar pada titik lebur itu dengan jari anda untuk melepaskan pemisahan, pada masa itu, urut gula berwarna bersahaja sehingga homogen. Oleh itu, anda akan merasa lega dari tekanan yang anda rasakan ketika mengetahui bahawa gula perang anda keras seperti batu.

Kesimpulan:

Dengan mengikuti kaedah yang disebutkan di atas, anda dapat melembutkan gula perang keras di rumah anda dengan mudah. Anda hanya memerlukan peralatan rumah yang sederhana untuk menghilangkan masalah ini.

Baca Lagi:

Cara Membuat Pot Brownies

Cara Membuat Sirap Maple

1 Suka

Gula perang adalah salah satu ramuan terbaik untuk membuat brownies dan cookie, jika seseorang ingin memiliki brownies pecah yang fudgy, gula merah adalah ramuan rahsia. Untuk melembutkan gula merah, ia mesti ditambah dengan sedikit mentega cair sehingga gula perang juga cair.

Beberapa kaedah untuk melembutkan gula perang anda

Mengapa gula perang mengeras?

Kerana kehilangan kelembapan gula merah berkembang menjadi struktur keras. Menghasilkan gula perang keras yang tidak berguna dan hanya menyedihkan. Untuk melembutkan gula merah ada beberapa kaedah yang dapat menyelesaikan masalah mereka dengan gula perang yang dikeraskan. Gula perang digunakan dalam pelbagai cara dalam hidangan manis untuk rasa yang indah. Di sini saya akan membincangkan beberapa kaedah untuk melembutkan gula perang anda.

  1. melembutkan gula perang anda yang dikeraskan dengan ketuhar gelombang mikro

  2. melembutkan gula perang anda yang dikeraskan dengan ketuhar pada suhu tinggi (darjah)

  3. kaedah terpantas jika anda tidak mempunyai ketuhar gelombang mikro dan ketuhar.

  4. Lunak gula perang anda dengan menggunakan microwave

Sejauh ini, cara terpantas untuk melembutkan gula perang yang mengeras adalah dengan menggunakan microwave anda. Masukkan gula merah ke dalam mangkuk yang selamat dari gelombang mikro. Selepas meletakkan sama ada letakkan tuala kertas lembap di atas mangkuk atau isi mangkuk selamat gelombang mikro yang lain dengan air. Letakkan mangkuk di dalam ketuhar gelombang mikro. Panaskan mangkuk dengan separuh kuasa dan periksa kelembutan selama tiga puluh hingga empat puluh saat. Sekiranya perlu, teruskan pemanasan dalam selang waktu 15 saat sehingga gula merah sangat lembut. Kaedah gelombang mikro banyak digunakan dan paling berkesan dalam masa yang lebih sedikit jika anda mempunyai microwave. Dengan kaedah ini gula anda dicairkan dan dapatkan kembali kelembapan tanpa melakukan apa-apa selain meletakkannya di dalam ketuhar.

2) Lunak gula merah anda dengan menggunakan oven

Panaskan oven hingga 250 ° F. Letakkan gula keras di dalam mangkuk yang selamat dari oven dan panaskan di dalam oven, periksa setiap beberapa minit dan hancurkan dengan garpu sehingga gula lembut. Awas: Gula akan panas. Anda mungkin perlu menggunakan garpu untuk memecahkan segumpal gula merah. Berhati-hatilah untuk tidak berlebihan, atau anda akan mencairkan gula. Dan anda mahu menggunakan gula dengan cepat setelah membiarkannya sejuk.

3) Kaedah terpantas untuk melembutkan gula perang anda

Sekiranya anda mempunyai masa terluang, letakkan sepotong roti atau sebilangan kepingan epal di atas gula, tutupnya, dan biarkan selama sehari adalah beberapa cara mudah untuk melembutkan gula perang. Itu semua baik dan baik jika anda mempunyai satu atau dua hari, tetapi bagaimana jika anda memerlukan gula dengan segera?

Cara yang lebih cepat untuk melembutkan gula perang adalah meletakkan tuala kertas lembap ke dalam beg plastik bersama gula dan ketuhar selama 20 saat. Sekiranya anda mengetahui plastik gelombang mikro, anda juga boleh memasukkan gula ke dalam mangkuk kaca atau seramik dengan tuala kertas lembap dan menutupnya dengan penutup atau pinggan.

Kaedah ini berfungsi seperti daya tarikan, walaupun anda mungkin perlu menggunakan gula pasir yang keras untuk beberapa kali letupan 20 saat, dan memecahkan gumpalan besar semasa anda pergi. Akhirnya anda akan ditinggalkan dengan timbunan gula siap pakai yang lembut. Tetap seperti itu dengan mengikuti beberapa petua penyimpanan di bawah 4) Melembutkan gula perang anda oleh Terra Cotta: Gula coklat yang dikeraskan adalah masalah yang biasa, sehingga ada orang pandai telah menghasilkan penyelesaian yang sangat pintar. Anda hanya rendam sekeping terra cotta di dalam air selama kira-kira 20 minit, kemudian letakkan di dalam bekas kedap udara dengan ketulan gula kering. Dalam kira-kira satu hari, terra cotta menghidupkan kembali gula dan menghalangnya daripada naik semula dengan mengekalkan tahap kelembapan yang ideal

BAGAIMANA TIDAK MENGELAKKAN GULA CUCI S Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda boleh menggunakan pemproses makanan atau pengisar untuk melembutkan gula perang yang telah mengeras. Ada yang mencadangkan menggunakan parutan kotak. Atau hanya gila mengalahkannya sehingga tidak lagi menjadi gumpalan keras. Melakukan ini hanya memecah gula menjadi kepingan yang lebih kecil, dan tidak menambahkan kelembapan yang hilang.

Oleh itu, walaupun bata gula merah itu pecah, anda sebenarnya tidak menyelesaikan masalah asasnya. Inilah petua yang menjadikan gula anda sengsara dan pecah

1 Suka

Gula perang adalah salah satu ramuan terbaik untuk membuat brownies dan cookie, jika seseorang ingin memiliki brownies pecah yang fudgy, gula merah adalah ramuan rahsia. Untuk melembutkan gula merah, ia harus ditambah dengan sedikit mentega cair sehingga gula perang juga cair. Terdapat juga beberapa kaedah saintifik yang dapat membantu gula merah menjadi lembut.

• Kaedah epal: Masukkan gula merah ke dalam beg plastik dengan epal penuh atau potongan epal dan biarkan semalaman. Kelembapan yang dihasilkan epal akan melembutkan gula perang dalam masa yang singkat. Tetapi ia harus memastikan bahawa ia adalah dilakukan semalaman.

• Kaedah roti: Sama seperti irisan epal dapat melembutkan gula merah, sepotong roti juga menghasilkan kelembapan dan dapat melembutkan gula perang. Gula perang yang dikeraskan benar-benar siap digunakan setelah disimpan dengan sepotong roti semalaman.

• Peretasan kertas lembap: Menyimpan gula merah pada kertas lembap akan melembutkan gula perang.

Semua peretasan atau idea yang disebutkan di atas dapat melembutkan gula perang keras dengan mudah. ​​Gula perang dibaca untuk digunakan setelah dilembutkan oleh idea yang ditulis di atas. Semua idea dan peretasan ini diuji dan dibuktikan.