Baju dye hampir sama seperti pai epal. Tidak mungkin bersedih ketika memakai warna pewarna tali leher - terutamanya jika anda menggunakan aksesori gelang pelangi kegemaran anda!

Walaupun beberapa arahan menunjukkan menggunakan tali, saya dapati tali getah berfungsi dengan baik. Walau apa pun, yang paling penting ialah anda bersenang-senang menyiapkan tee lama untuk transformasinya menjadi karya pelangi.

Langkah 1: Baju, Sesuai untuk Dicelup!

Baju yang paling sesuai adalah 100% kapas, tetapi anda juga boleh menggunakan 50% kapas / 50% poliester. Hasilnya tidak akan begitu memberangsangkan. Saya pernah mencuba mewarnai pakaian poliester 100% dan ketika ia tidak dibungkus - semua pewarna itu dibersihkan! Pewarna hanya terikat dengan kain semula jadi, seperti kapas, sutera dan rayon - tetapi kita bercakap kapas di sini.

Langkah 2: Kemukakan Pewarna Pilihan Anda

Anda boleh membeli alat pewarna dengan mudah di kedai kraf, yang dilengkapi dengan semua yang anda perlukan. Ia merangkumi sarung tangan getah, gelang getah, abu soda, urea dan petunjuk lengkap, mudah diikuti. Pewarna sudah ada di dalam botol peras, yang perlu anda tambah adalah air suam (tidak panas). Alternatif lain termasuk membeli satu paket pewarna. Ini juga dilengkapi dengan urea yang diperlukan, abu soda dan arahan untuk mencampurkan. Walau bagaimanapun, anda perlu membeli beberapa botol pemeras secara berasingan jika anda tidak memilikinya.

Walaupun saya telah menggunakan kit, saya lebih suka menggunakan pewarna Procion seperti yang dibekalkan oleh Dharma Dye. Mereka mempunyai laman web yang hebat di mana anda boleh membeli semua yang anda perlukan. Pewarna Procion adalah pewarna terbaik dan paling terang, saya sangat mengesyorkannya. Sekiranya anda mencampurkan serbuk pewarna itu sendiri, selalu memakai topeng supaya anda tidak menyedut serbuk ke paru-paru anda.

Langkah 3: Alat yang Anda perlukan untuk Berjaya

Sekiranya anda seperti saya dan tidak menggunakan kit pra-bungkusan, anda memerlukan perkara berikut; Pewarna Procion, gelang getah, sarung tangan getah, botol pemeras untuk pewarna, urea dan abu soda, beg ziplock besar, tab mandi untuk merendam baju, dan dowel kayu atau sesuatu yang serupa untuk mewujudkan kelainan pada baju. Corong dan alat pengukur juga berguna untuk mencampurkan pewarna. Oh ya, jangan lupa tuala kertas dan pinggan kertas untuk memegang baju anda semasa dicelup, dan kain lama untuk membersihkan tumpahan. Mengikat tidak semestinya tidak kemas! imej

Langkah 4: Merendam Baju

Untuk membolehkan pewarna Procion terikat dengan baju, anda perlu merendamnya dalam larutan air WARM dan abu soda selama kira-kira 10 minit. Ikuti arahan yang diberikan dengan abu soda sehingga anda mempunyai campuran yang tepat. Jangan gunakan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk - dan tambahkan beberapa sudu garam biasa ke dalam campuran juga !! Pastikan campuran larut dengan teliti sebelum menambahkan baju. Suhu air mestilah hampir sama dengan mandi bayi! Oleh kerana abu soda sedikit kaustik, anda mungkin mahu memakai sarung tangan getah pada ketika ini, terutamanya jika anda mempunyai luka di jari anda - ia akan menyakitkan! Setelah berendam, sarungkan baju dengan kemas. Semakin banyak cecair yang anda boleh perah, semakin banyak pewarna yang dapat masuk! Saya biasanya memakaikan baju saya pada putaran mesin basuh. (Perhatikan - jika anda menggunakan kemeja yang baru, cuci terlebih dahulu untuk menghilangkan kebaruan, yang menurut saya mereka sebut "ukuran". "Ukuran" ini akan mengelakkan pewarna melekat dengan betul, dan anda mungkin akan mendapat kesan buruk.) imej

Langkah 5: Mengikat Corak Pusaran Pelangi

Setelah merendam dan merapikan bajunya (ngomong-ngomong, jika anda tidak melakukannya di mesin basuh, cubalah membungkusnya dengan rakan!) Letakkan baju di permukaan rata. Letakkannya di sebelah kanan ke bawah, kerana anda akan mendapat corak yang lebih tajam di bahagian depan baju. Sudah tentu jika anda mahukan corak yang lebih tajam di bahagian belakang - baiklah, anda tahu!

Letakkan batang dowel, (atau jari anda, atau pin pakaian kayu) di tengah baju dan mulailah berpusing mengikut arah jam sehingga anda mempunyai bentuk pai rata yang bagus. Anda juga boleh berpusing mengikut arah lawan jam jika anda mahu, tidak ada bezanya.

imej

Langkah 6: Mencapai pai

Seperti apa penampilan baju anda pada tahap ini. Jangan biarkan baju merayap batang dowel, jadikan ia berkelakuan dengan tangan tidak memutar batang dowel! Anda kini sudah bersedia untuk melepaskan dowel dan memakai gelang getah. Caranya adalah dengan meletakkan tali, tanpa mengganggu baju! Ia boleh dilakukan! Berhati-hati mengeluarkan dowel. Anda tidak mahu menarik baju ke tengah - sehingga tidak dapat mencapai pai! Bahagian proses ini adalah langkah terpenting dari semua. Percayalah jika anda melakukan "tali leher" yang ceroboh, anda akan mencapai "pewarna" yang ceroboh dan tidak kemas dan hidup untuk menyesalinya. imej

Langkah 7: Sertailah Band

Dengan bentuk pai yang cantik anda capai, kini anda boleh memakai gelang getah. Selipkan beberapa jalur (lihat gambar) kemudian balikkan baju dan pakai lagi. Ini mengekalkan bentuknya. Jauhkan semuanya dengan rata. Anda kini bersedia untuk mewarnai! imej

Langkah 8: Untuk Mewarnai

Semasa melakukan bit yang hampir mati, anda perlu menutup permukaan kerja anda dengan plastik. Sesuatu seperti taplak meja plastik akan berfungsi dengan baik. Anda juga perlu memakai pakaian lama, kasut lama, dan lain-lain. Pewarna akan mengotorkan pakaian anda, lantai, dinding, siling, dll. Oleh itu, jika anda tidak bekerja di luar, berhati-hatilah. Pewarna tidak berbahaya untuk kulit anda, tetapi jika anda tidak memakai sarung tangan getah, anda akan mencapai tangan yang dicelup merah, kuning atau biru, yang tidak akan hilang (usang dalam beberapa hari - tetapi boleh memalukan! ). Bersedia juga dengan kain untuk membersihkan tumpahan. Apabila saya mencampurkan pewarna, saya pastikan penutupnya rapat dan saya juga mengelap bahagian atas skru dan leher botol untuk mengelakkan "tindakan kapilari". Saya juga meletakkan beberapa kaus kaki putih lama suami dan anak saya dan memotongnya agar sesuai dengan botol, yang membantu mengatasi kebocoran yang tidak disengajakan! Petunjuk: ada produk yang disebut Reduran, yang dapat dibeli secara dalam talian dari Dharma, yang menghilangkan pewarna dari kulit dengan serta-merta, jadi anda tidak perlu menderita sindrom "pelangi tangan"!

imej

Langkah 9: Sebenarnya Menggunakan Pewarna

Letakkan "pai" baju anda di atas beberapa tebal tuala kertas di atas pinggan kertas di permukaan kerja yang dilindungi plastik anda. Ia kurang berantakan, dan mudah untuk membalikkan keseluruhan perkara ketika mati di sisi lain. Pakai sarung tangan getah!

Sekadar catatan: Semasa saya mengikat pewarna, saya biasanya hanya menggunakan tiga warna, merah Fuchsia, pirus dan kuning lemon. Dengan tiga warna ini anda boleh membuat warna yang anda suka. Untuk membuat baju berpusing pelangi, bayangkan bahawa "pai" anda adalah carta pai sebenar! Bekerja dari tengah baju dan tutup botol di atas baju, celupkan sepertiga baju berwarna kuning lemon. Jangan melambungkan botol kerana anda akan membuat kekacauan! Pewarna ketiga ketiga baju merah fuchsia dan turquoise ketiga terakhir. Jangan tinggalkan ruang putih yang menunjukkan - "putih" bersembunyi di lipatan! Sekiranya anda bertindih warna di tepi setiap bahagian, anda akan mendapat warna pelangi yang lain, iaitu hijau, ungu dan oren! Sihir!

Petunjuk: Sentiasa letakkan kuning - (atau pewarna berwarna terang) terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda “kehilangan” atau menutupnya secara tidak sengaja - ia akan ditukar kepada yang lain (sama ada oren atau hijau) dan anda tidak dapat mengembalikannya.

imej

Langkah 10: Balikkan Pie

Setelah selesai meletakkan pewarna di bahagian pertama, balikkan semuanya. Ini akan mudah dilakukan sekiranya anda hanya melemparkan piring ke piring kertas lain dengan tuala kertas bersih yang siap untuk anda. Buangkan pinggan kertas pertama dan tuala (bersihkan semasa anda berjalan seboleh mungkin). Sapukan pewarna di sisi kedua ini dengan cara yang serupa. Sekiranya anda membuat pelangi berpusing, anda harus memastikan ketiga warna itu berada di belakang warna yang sama seperti yang anda gunakan di sisi lain (iaitu merah di belakang merah, biru di belakang biru, dll.) Sekiranya anda tidak melakukan ini, anda tidak akan mendapat spiral pelangi, tetapi semacam corak labah-labah pelangi (yang sebenarnya cukup bagus!)

imej

Langkah 11: Sekarang Datang Bahagian Keras - Menunggu

Setelah selesai meletakkan pewarna pada baju, masukkan ke dalam beg kunci zip dan tutup rapat. Letakkan beg di tempat yang hangat dan biarkan selama SELAMA 24 JAM! Pewarna ini memerlukan masa yang lama untuk "membuktikan" dan membiarkan warna yang indah benar-benar terikat dengan kain. Untuk anda yang sudah putus asa, anda boleh membuka selepas 8 jam. Tetapi anda juga boleh meninggalkan baju selama 36 jam jika anda sangat sabar. Sekiranya anda meninggalkannya lebih lama, saya dapati warnanya kabur (tidak tahu mengapa). Apabila anda membuka baju anda, pakai sarung tangan getah dan pakaian lama lagi. Jangan kacau!

Langkah 12: Membongkar Karya Anda - Pakai Sarung Tangan Karet / lateks

Saya suka bahagian ini! Inilah saat yang anda nantikan. Sudah tiba masanya untuk membuka dan menemui ciptaan anda yang indah (kami harap) untuk dilihat oleh semua. Keluarkan baju dari beg! Anda boleh melepaskan tali terlebih dahulu, melepaskan dan mula memakai baju di bawah paip air sejuk, atau berlari di bawah keran sebentar dan kemudian melepaskan tali! HATI-HATI, jika anda tidak pernah mengikat pewarna sebelum ini, anda akan terkejut dengan jumlah pewarna yang mengalir semasa anda membilas. Air mungkin bertukar menjadi hitam! Jangan takut, ini adalah perkara biasa. Semua pewarna yang anda pakai dengan penuh kasih sayang tidak akan terikat dengan kain. Pewarna yang cukup akan kekal, terikat dengan baik dan betul. Terus bilas sehingga air mengalir jernih (mungkin memerlukan masa!) Mudah-mudahan, jika anda telah melakukannya dengan betul, corak anda akan terungkap dalam segala kemuliaannya. Ia seperti rama-rama yang muncul dari chrysallis! Anda sekarang boleh mencuci baju dengan cara biasa di mesin basuh (dengan sendiri pada kali pertama). Saya biasanya mencuci baju saya dua atau tiga kali dengan sendirinya, sebelum saya mempercayai mereka dengan warna lain.

imejimej

Langkah 13: Momen Kebenaran - Ia sangat indah

imej