Bagaimana cara membekukan paip? Untuk membekukan paip, anda perlu menggunakan pemanas ruang, lampu panas, atau pengering rambut untuk mencairkan bahagian paip yang beku. Membungkus paip beku dengan pita haba yang dikawal suhu (dari $ 50 hingga $ 200, berdasarkan panjang) juga merupakan pendekatan yang cekap untuk cepat membekukan titik kesukaran . Jangan membekukan paip dengan obor propana, yang menimbulkan bahaya kebakaran.

:eight_pointed_black_star: Cara Mencegah Paip Beku

paip

Ini adalah beberapa perkara yang boleh diambil untuk mencegah pembekuan paip anda dan untuk membantu mengelakkan kos kerosakan air:

:small_red_triangle_down: Buka pintu ke kabinet

Pintu di kabinet boleh menyekat paip udara dan sejuk yang hangat di dinding dan kabinet. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga pintu kabinet tetap terbuka untuk merangsang peredaran udara. Ini sangat penting untuk kabinet dan almari di sekitar rumah kerana dinding luar rumah selalunya paling sejuk.

:small_red_triangle_down: Terus simpul

Pendekatan lain yang berguna untuk mengelakkan paip beku sejuk adalah membiarkan air yang mengalir menetes kerana tidak semudah air yang berdiri. Sekiranya anda menjangkakan suhu akan turun atau pada 20-an, mungkin ada baiknya membiarkan rambut meneteskan air suam sebelum tidur.

:small_red_triangle_down: Kawalan suhu

Walaupun banyak orang berusaha meminimumkan perbelanjaan pemanasan dengan mematikan kompor atau menjaga termostatnya rendah, ini mungkin menyebabkan paip beku. Amalkan untuk mengekalkan termostat anda sekurang-kurangnya 60 darjah atau lebih tinggi, walaupun anda tidak berada di rumah.

:eight_pointed_black_star: CARA SELAMAT MENGUASAI Paip Saluran Beku

Paip kumbahan kurang cenderung berbanding paip bekalan air untuk membeku. Walau bagaimanapun, ini berlaku apabila longkang ini terletak di dinding luar dalam kandang atau kabinet. Apabila longkang membeku, langkah-langkah berikut membantu anda mengalirkan kembali saliran:

 • Hidupkan panas - tingkatkan suhu termostat anda dan buka pintu kabinet untuk membiarkan panas mengalir bersentuhan dengan paip. Pendekatan ini memerlukan beberapa jam untuk beroperasi, tetapi ini adalah salah satu kaedah paling selamat untuk mencairkan saluran pembekuan anda.

 • Space Warmer - Buka pintu almari pakaian dan letakkan pemanas ke arah paip beku. Jangan letakkan pemanas atau ruang tertutup di dalam kabinet (walaupun pintu terbuka). Ini boleh menyebabkan pemanasan berlebihan dan bahaya kebakaran untuk pemanas atau bahan bersebelahan.

 • Lampu haba - Lampu haba yang sama yang digunakan untuk mencairkan paip saliran anda boleh digunakan di terarium atau tumbuh- tumbuhan dalaman . Pergi ke arah lampu di paip anda dan tunggu (Jaga jarak selamat antara lampu dan saluran paip dan biarkan pintu laci terbuka.).

 • Pita haba elektrik - "pita" ini adalah sejenis pita pembungkus haba. Ia boleh melilit paip beku dan dipanaskan dengan termostat dengan lembut.

 • Hair / Blowdryer - Panaskan paip dengan pengering rambut dengan lembut sehingga ais cair untuk membolehkan air masuk. Kemudian buka keran, biarkan ais cair oleh aliran air suam / panas.

 • Pek Pemanas Pad / panas - balut dalam P atau S perangkap dalam keadaan sederhana Jika anda telah mendapat Panas Compress atau panas Packages, simpan di tempat sehingga air mula mengalir. Seterusnya, kembangkan injap dan biarkan air panas menuangkan ke dalam paip selama 5 minit, membersihkan sisa saliran.

 • Tuala panas - Tutup paip dan masukkan ke dalam tuala yang direndam dalam air panas. Kehangatan tuala perlahan-lahan mencairkan ais di dalam paip; ulangi mengikut keperluan. Seperti prosedur lain, Semasa air mengalir, biarkan aliran air panas beredar selama 5 minit.

:eight_pointed_black_star: Mengapa paip beku berbahaya?

Bahaya paip beku

Pipa beku mungkin sangat dahsyat kerana ketika air membeku, ia mengembang. Ini bermaksud bahawa paip anda akan berusaha untuk memegang bahan yang lebih besar dari dirinya sendiri, sudah berada di bawah tekanan yang cukup besar.

Secara sederhana, paip anda pecah. Setelah ini selesai, air akan mengalir dengan bebas ke rumah anda, di mana ia boleh menyebabkan kerosakan struktur yang ketara. Apabila air menyebar dengan begitu cepat, dan paip letupan boleh merosakkan rumah anda di semua tingkat.

Selanjutnya, membersihkan kerosakan air adalah tugas yang memakan masa. Ini ditekankan lagi oleh fakta bahawa pemulihan dan pemulihan kerosakan air sangat penting. Sekiranya kawasan air yang rosak tidak dibersihkan dengan baik, ia boleh menyebabkan pertumbuhan acuan di rumah anda.

Kehadiran acuan adalah masalah yang teruk bagi kesihatan. Pernafasan spora jamur yang lebih lama dapat menyebabkan sejumlah gangguan kesihatan dan dapat memperburuk masalah kesihatan yang ada. Acuan juga boleh meregangkan di belakang dinding rumah anda ke dalam saluran, yang lebih sukar untuk dikesan dan dikeluarkan.

5 tanda paip anda dibekukan
Bunyi yang tidak biasa Apabila anda membuang tangki dan menggunakan singki , udara yang terperangkap dalam paip kumbahan akan naik.
Bau Sisa mempunyai bau yang jelas tidak menyenangkan dan boleh menjadi tanda mati bahawa ada sesuatu yang tidak beres.
Papan kering yang lembap Paip yang bocor akan menyebabkan drywall lembap atau bulatan basah di atas bumbung.
Masalah paip berterusan Apabila anda menekan seperti tiada apa yang mengalir keluar, ini menunjukkan bahawa apa-apa berlaku.
Paip basah atau ais Sangat mudah untuk diperhatikan bahawa mereka mempunyai fros atau embun pada paip.

:eight_pointed_black_star: Tanda amaran paip beku

Paip beku perlu ditangkap lebih awal. Sebilangan besar masa anda dapat meningkatkan suhu termostat atau berbual dengan tukang paip yang mahir sebelum kerosakan berlaku. Secara semula jadi, petunjuk amaran yang berkaitan dengan paip beku mesti diketahui supaya anda dapat bertindak.

:small_red_triangle_down: Tiada air

Gejala paling jelas bahawa anda mempunyai paip beku adalah bahawa injap dan sambungan kasar anda kekurangan air. Oleh itu, air di saluran bekalan anda telah beku padat. Dalam keadaan tertentu, anda mungkin masih menyaksikan sedikit air kerana beku separa.

:small_red_triangle_down: Bau dari longkang

Petunjuk lain bahawa air di paip anda telah beku ialah anda dapat melihat bahawa saluran air anda berbau kuat. Ini dapat mempengaruhi banyak longkang sekaligus, namun hanya satu longkang sahaja yang dapat dilihat.

Ini hanya berlaku jika air di paip saliran anda membeku, kerana ais menyekat semua bau dari makanan, anggur atau sampah saluran pembuangan anda. Ini mengotorkan ruangan di mana paip beku disambungkan.

Ini adalah masalah paip biasa dan juga boleh disebabkan oleh penyumbatan biasa. Walau bagaimanapun, jika anda melihat bau yang tidak menyenangkan pada musim sejuk, kemungkinan besar paip beku akan menjadi penyebabnya.

:small_red_triangle_down: Pembekuan yang dapat dilihat

Kemunculan pembekuan pada paip itu sendiri adalah satu lagi petunjuk biasa bagi paip beku yang agak sukar dikesan. Anda hanya boleh mengatakan jika ini berlaku sekiranya anda dapat mengakses paip anda.

Sekiranya anda mempunyai paip yang terdedah, sangat penting untuk mengetahui dengan tepat bahagian mana yang dibekukan. Ini mungkin membolehkan anda mencairkan ais dalam paip dan untuk menggantikan pengasingan atau plesteran anda secara proaktif untuk mengelakkan pembekuan di masa depan.

:small_red_triangle_down: Pendedahan kepada air

Akhirnya, jika anda dapat menemui kesan kerosakan banjir di bangunan anda, gejala terakhir dan paling serius yang dialami oleh harta benda anda dari paip beku adalah. Letupan paip dapat menyebabkan sejumlah besar air masuk ke harta tanah anda sehingga paip beku dapat menyebabkan sebarang petunjuk banjir atau kerosakan struktur.

Sebenarnya, hanya kerosakan struktur minimum yang berlaku kadang-kadang pada paip beku . Sekiranya demikian, kebocoran mungkin akan jauh lebih kecil. Anda tidak dapat langsung melihat sedikit kebocoran, terutamanya jika ia berlaku di belakang dinding anda atau di luar bahagian utama rumah anda.

:small_red_triangle_down: Beberapa petunjuk berhati-hati bahawa rumah anda rosak akibat air yang tidak kelihatan termasuk:

 • Mengecat atau menggelegak cat dan kertas dinding

 • Noda hijau, hitam atau oren seperti kotoran (yang juga menunjukkan pertumbuhan acuan)

 • Aroma yang kuat dan berbau dalam acuan

 • Kerosakan struktur dinding dan siling (kendur, runtuh, tekstur)

 • Suara Air mengalir

Memerhatikan satu atau lebih kebimbangan di atas adalah semua petunjuk merah bahawa anda harus menghubungi tukang paip profesional secepat mungkin.

:eight_pointed_black_star: Apa yang perlu anda lakukan mengenai paip beku dengan segera?

paip dibekukan

Sekiranya anda dapat mengetahui di mana saluran paip anda telah beku tetapi tidak meletup, anda harus segera melakukan sesuatu untuk mengelakkan berlakunya bahaya. Sebelum melakukan apa-apa, anda harus selalu menghubungi tukang paip kecemasan: Mereka akan dapat mengendalikan kerja anda dan memperbaiki paip beku yang berkualiti dan profesional.

Perkara seterusnya yang harus anda lakukan ialah menaikkan suhu paip beku. Suhu persekitaran dapat dinaikkan di sekitar paip menggunakan pengering rambut atau pemanas ruang.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan haba digunakan terus ke paip terlalu lama. Mengubah pembekuan ke suhu yang hangat dapat menurunkan integriti paip dan membuat keretakan lebih cenderung.

Sebaliknya, suhu meningkat sedikit demi sedikit. Anda juga boleh menaikkan suhu pada termometer rumah anda hingga beberapa darjah. Sekiranya paip beku di bawah lembangan anda atau berpindah dari kawasan utama bilik, buka pintu untuk meningkatkan aliran udara dan haba.

:white_square_button: Ringkasan:

Sekiranya tukang paip tidak dapat menghubungi anda dengan cukup cepat dan air tertentu melaluinya, tinggalkan rumah dengan menggelecek yang terpasang pada paip beku . Menggerakkan air tidak membeku dengan begitu mudah, walaupun perbelanjaan air anda meningkat. Ini dapat memberi anda masa yang diperlukan oleh profesional untuk menghubungi anda.

:eight_pointed_black_star: JIKA PIPA AIR ANDA BURST

Semua paip yang pecah memerlukan pembaikan yang cepat dan pelepasan kebocoran paip , namun cara pengendalian laman web yang berbeza tersedia.

Petua ini dapat menjadikan proses yang sukar sedikit lebih mudah bergantung pada tempat paip dibekukan:

 • Paip dapur pecah - Betulkan kebocoran kecil di bawah sink dengan tiub gentian kaca , paip atau pengisi paip. Kit penjepit lengan berfungsi dengan baik pada pecahan paip dapur yang besar.

 • Pipa Burst Bilik Mandi - Pipa mandi beku sering terletak di belakang dinding di belakang almari dan sambungan. Matikan bekalan air dan hubungi profesional restoran yang pakar dalam memperbaiki paip yang rosak.

 • Pipa Basement Frozen Burst - Matikan bekalan elektrik dan air di rumah anda sebelum anda menguruskan pembaikan paip pecah di ruang bawah tanah anda. Jangan cuba membersihkan banjir jika air lebih dalam 1 inci. Ini adalah pekerjaan lain yang mungkin anda mahu lakukan untuk pro.

 • Pecah Paip di garaj - Letakkannya sementara dengan pita saluran atau pita elektrik sekiranya paip tembaga beku bocor di spring garaj . Pita gentian kaca dan dempul epoksi adalah penyelesaian kekal.

 • Meminta kerosakan air - Secara amnya lebih mudah dan cepat untuk membawa profesional yang terlibat dalam kerosakan air. Mereka melakukan apa sahaja dari pemulihan paip beku hingga pemulihan air dan pemulihan harta benda.

:eight_pointed_black_star: Adakah kerugian memenuhi rancangan insurans?

Hujah dari paip beku boleh ditolak oleh penyedia insurans sekiranya:

Bangunan itu kosong dan tidak ada panas yang dipelihara atau semua air dimatikan dan sistem dan peralatan paip dikeringkan sepenuhnya.

Sekiranya keretakan kecil di paip air menyebabkan kebocoran bertahap dalam jangka masa yang panjang, kerosakan akibatnya tidak dapat dikompensasi. Sebaliknya, ini boleh dianggap sebagai masalah penyelenggaraan. Kerugian air akibat kekurangan penyelenggaraan biasanya tidak dilindungi di bawah polisi pemilik rumah biasa.

:small_red_triangle_down: Pertimbangan semasa memeriksa kegagalan paip beku:

 1. Adakah bangunan itu mengekalkan haba dan / atau elektrik ?

 2. Pernahkah pemilik bangunan menolak injap air utama dan mengosongkan sistem air paip jika tidak digunakan untuk jangka masa yang lama?

 3. Adakah termostat ditetapkan cukup tinggi di semua kawasan kemudahan untuk mengekalkan suhu di atas suhu beku?

 4. Adakah sistem pemanasan termostat telah dimatikan, dan suis pemutusan peralatan atau pemutus litar?

 5. Adakah pemilik bangunan mengatur agar seseorang memeriksa bangunan tersebut setiap hari untuk memastikan sistem pemanasan beroperasi dan bangunannya cukup panas?

 6. Adakah tiub pecah di kawasan yang tidak dipanaskan ? Sekiranya demikian, adakah ia selamat?

:small_red_triangle_down: Pertimbangan tambahan:

Pemeriksaan bahan bakar pemanasan dan suhu luaran dapat dibandingkan dengan tingkat bahan bakar pemanasan yang digunakan untuk mengekalkan panas di bangunan semasa kejadian pembekuan.

Kajian semula bil utiliti dapat menentukan sama ada sistem pemanasan berfungsi semasa berlakunya pembekuan dan jangka masa sebelum keadaan berlaku. Invois kuasa boleh digunakan untuk membezakan antara pemanasan ruang rumah dan pemanasan air.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai mengemukakan banyak soalan mengenai paip beku. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Adakah Paip Thaw Sendiri?

Sebenarnya ya, bagaimanapun, ada risiko dengan strategi "tetap dan lihat". Ketika ais mula mencair, air yang terperangkap di antara lambung dan ais akan menaikkan daya di dalam paip. Kenaikan tekanan ini boleh menyebabkan ledakan paip beku.

:two: Adakah paip beku akan cair?

Adakah Paip Mencairkan Sendiri? Secara teknikal ya, tetapi terdapat risiko kepada "tunggu dan jam tangan" strategi . Apabila ais mula mencair, air yang tertangkap di antara lambung dan ais akan menaikkan tekanan paip. Kenaikan tekanan ini boleh menyebabkan pecahnya paip beku.

:three: Pada suhu berapa paip akan membeku?

Anda mungkin tergoda untuk menunggu sehingga paip cair. Tetapi perlu diingat: boleh mengambil masa beberapa hari bergantung pada cuaca. Paip biasanya tidak membeku sehingga suhu turun hingga 20 darjah Fahrenheit.

:four: Adakah semua paip beku meletup?

Tidak semua paip beku meletup. Mencairkan ais boleh meningkatkan risiko, kerana secara amnya memburukkan keadaan kerana semakin meningkatkan tekanan. Itulah sebabnya pecahnya paip mungkin kerana ais mula mencair pada akhir musim sejuk.

:five: Adakah paip akan membeku dalam satu malam?

Semalaman, paip boleh membeku. Semakin rendah suhu persekitaran dan paip yang rentan , semakin besar kemungkinan paip akan membeku.

:six: Adakah paip PVC akan pecah jika beku?

Paip PVC dan CPVC yang dipenuhi air, disaring dan diletakkan di persekitaran beku biasanya tidak akan pecah. Paip diperluas untuk menampung pengembangan ais bersih.

:seven: Adakah paip tembaga akan meletup apabila beku?

Penting untuk diingat bahawa paip tidak selalu pecah ketika beku atau semasa proses pembekuan. Prosedur pencairan boleh menjadi perhatian terbesar.

:eight: Adakah anda pecah paip logam beku?

Apabila mereka membeku, paip plastik dan logam boleh pecah. Sebahagian kecil paip letupan boleh menyemburkan beratus-ratus atau bahkan ribuan gelen air sehari bergantung pada saiz paip dan tekanan sistem, menyebabkan banjir dan kerosakan harta benda dan risiko acuan.

:nine: Berapa cepat paip membeku?

Paip boleh membeku selama 6 hingga 8 jam sehingga boleh membeku semalaman. Sekiranya suhu luar kurang dari 32 darjah F dan paip anda tidak ditemui, anda kemungkinan besar mempunyai paip beku. Paip dalaman lebih dilindungi dan biasanya memerlukan 20 F atau kurang untuk pembekuan.

:keycap_ten:Bagaimana saya tahu mengenai paip beku saya?

Jejaki laluan paip yang terjejas untuk tanda beku: lebam , fros, ais. Perhatikan suhu dan cari di mana paip paling sejuk jika tidak ada petunjuk yang jelas. Hubungi tukang paip profesional untuk membantu, jika anda sendiri tidak menemui paip beku.

:blue_book: Kesimpulan:

Mencegah saluran paip dan saluran air beku merosakkan rumah dan sistem paip anda. Dalam banyak keadaan, paip pembuangan beku dapat dibekukan dengan menuangkan air panas. Isi periuk dan panaskan di atas dapur dengan setengah gelen air. Apabila mendidih, angkat dengan teliti dari api dan tuangkan. Ini mungkin cukup untuk menguras saluran pembuangan anda sepenuhnya. Semasa longkang mula mengalir, buka lambung dan jalankan air panas selama 5 minit untuk memastikan saliran itu bersih sepenuhnya.

artikel berkaitan

7 Petua Mencairkan Paip Air Beku

Sangat penting untuk cepat mencairkan paip air beku. Walau bagaimanapun, adalah sama perlu untuk mencairkan paip beku dengan betul. Berikut adalah tujuh cadangan agar air mengalir dan mengelakkan paip pecah dan banjir yang berpotensi merosakkan harta benda anda.

Cari Paip Beku

Untuk mencairkan paip beku, anda perlu mengetahui paip atau paip yang beku. Hidupkan keran air di rumah anda. Sekiranya tidak ada air atau hanya tetesan yang keluar dari keran, paip yang menuju ke dalamnya kemungkinan besar beku. Sekiranya satu paip membeku, ada risiko baik yang lain juga. Anda mungkin dapat melihat bahagian paip beku jika terkena, seperti paip di bawah sink, di ruang bawah tanah, atau di sepanjang bahagian luar rumah.

Buka Faucet

Sebelum anda mula mencairkan paip beku, pastikan keran yang disalurkan air paip terbuka. Pastikan kedua-dua pemegang panas dan sejuk terbuka. Sebaik sahaja anda mula mencairkan paip, ini akan membantu mengurangkan tekanan dalam sistem dan membiarkan air keluar.

Di mana Memulakan Proses Pencairan?

Sentiasa mulakan proses pencairan di keran dan jalankan sehingga ke halangan. Es dan wap yang mencair akan dapat keluar melalui keran terbuka akibatnya. Sekiranya anda memulakan proses pencairan lebih dekat ke penyumbatan, ais lebur mungkin terperangkap di belakang penyumbatan, meningkatkan tekanan di dalam paip dan meningkatkan risiko ia pecah.

Mencairkan Paip Terdedah

Sekiranya paip beku berada di lokasi yang mudah diakses, anda mempunyai pelbagai alternatif untuk mencairkannya. Terus masukkan haba sehingga air yang keluar dari keran telah kembali ke kekuatan semula. Terdapat empat cara berbeza untuk mencairkan paip yang terdedah.

Pengering rambut

Pengering rambut adalah salah satu kaedah termudah untuk mencairkan paip. Cukup hidupkan pengering dan arahkan api ke arah paip, bermula di hujung paling dekat dengan keran. Semasa menggunakan alat, ambil langkah-langkah yang diperlukan dan jangan sampai bersentuhan dengan air, seperti peralatan elektrik.

Lampu Panas atau Pemanas Ruang Mudah Alih

Pilihan lain untuk mencairkan paip adalah menggunakan lampu panas atau pemanas ruang mudah alih. Letakkan peranti sedemikian rupa sehingga panas dapat mencapai paip beku. Panas tidak langsung ini dapat membantu mencairkan paip dengan cepat. Berhati-hati untuk mengikuti langkah-langkah keselamatan dan langkah berjaga-jaga, dan menjauhkannya dari air.

Tuala Panas

Kaedah lain untuk mencairkan paip beku adalah membungkusnya dengan tuala yang telah direndam dalam air panas. Ini dapat membantu pencairan penyumbatan secara beransur-ansur.

Pita Pemanasan Elektrik

Memohon pita pemanasan elektrik terus ke paip adalah alternatif terakhir. Haba diedarkan secara merata ke seluruh paip dengan pita ini. Anda mungkin membeli pita pemanasan elektrik yang boleh anda pasangkan dan putuskan sambungan mengikut keperluan, atau anda boleh membeli pita pemanas yang mati secara automatik.

Mencairkan Paip Tertutup

Sekiranya paip beku berada di kawasan yang sukar dijangkau, anda mempunyai tiga alternatif untuk mencairkannya.

Hidupkan Panas di Harta Tanah

Dengan menaikkan suhu di rumah, anda mungkin mencairkan paip beku. Mungkin saja kenaikan suhu akan cukup untuk mencairkan penyumbatan ais.

Lampu inframerah

Sekiranya anda mengetahui di mana paip beku berada di dinding, anda boleh mencuba penyumbatan penyumbatan dengan meletakkan lampu inframerah di hadapan kawasan di mana paip itu berada. Panas dari lampu mungkin dapat melalui dinding dan mencairkan paip.

Potong Bahagian Tembok

Sekiranya anda yakin dengan kebolehan anda, anda boleh memotong bahagian drywall di hadapan paip beku untuk mendapatkannya. Paip tertutup kemudian boleh dicairkan menggunakan salah satu prosedur yang dinyatakan di atas.

Perkara yang Harus Dielakkan

Jangan sekali-kali menggunakan api terbuka, seperti obor propana, untuk mencairkan paip. Ini boleh menyebabkan bukan sahaja kerosakan paip, tetapi juga kebakaran di rumah anda.

Sekiranya Paip Meletup

Sekiranya paip air beku pecah di harta tanah anda, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mematikan bekalan air utama. Ini akan menghentikan lebih banyak air dari kebocoran ke rumah anda dan menyebabkan kerosakan. Anda harus mengetahui lokasi injap tutup untuk setiap kediaman dan unit anda. Injap tutup yang lebih kecil sering dijumpai berhampiran sink dan tandas, sementara injap tutup utama biasanya terdapat di dekat meter air.

Risiko Mencairkan Paip Beku

Semasa mencuba mencairkan saluran air beku, ada dua bahaya utama yang harus diperhatikan.

Api

Anda menghadapi bahaya mencetuskan api jika anda menggunakan sumber haba untuk mencairkan paip beku. Sentiasa baca dan perhatikan semua langkah keselamatan sebelum menggunakan produk, dan jangan biarkan ia tanpa pengawasan.

Pecah Paip

Anda berisiko pecah paip jika anda tidak memulakan proses pencairan dengan betul. Sentiasa mula mencair berhampiran keran.

Bagaimana Mencegah, Mencairkan dan Membaiki Paip Beku?

Paip beku boleh mematikan jika dibiarkan tanpa pengawasan. Menurut Institut Insurans untuk Perniagaan dan Keselamatan Rumah, paip beku boleh pecah dan membanjiri rumah anda, mengakibatkan kerosakan air sekurang-kurangnya $ 5,000 dan kerosakan air sehingga $ 70,000, menurut Costhelper.com . Untuk mengelakkan pembekuan paip anda di kawasan Atlanta, ikuti garis panduan ringkas ini. Kami juga akan menunjukkan cara mencairkan paip anda agar tidak membeku lagi.

Mencegah paip beku

Penebat paip anda

Lekatkan paip di kawasan rumah anda yang tidak dipanaskan dengan lengan paip, pita panas yang disenaraikan UL, atau kabel haba (loteng, ruang bawah tanah, ruang merangkak, garaj, dan di bawah kabinet dapur dan bilik mandi).

Pastikan keran menetes (hampir tidak)

Ini hanyalah cadangan untuk malam paling sejuk! Keran yang menetes menjadikan air di paip anda bergerak, yang menghalangnya daripada membeku dan pecah.

Sediakan bekalan kuasa tambahan

Sekiranya elektrik anda padam pada malam yang sejuk, paip anda kemungkinan besar akan membeku. Beli sumber kuasa sandaran yang boleh dipercayai, seperti penjana, untuk memastikan rumah anda mempunyai kuasa berterusan.

Pastikan pintu garaj anda ditutup

Ini akan membantu mengekalkan lebih banyak haba rumah anda di dalam, serta paip yang terdedah daripada beku.

Mencairkan paip beku

Membiarkan paip anda mencairkan sendiri bukan idea yang baik jika dibekukan. Paip pecah boleh menyebabkan kerosakan air ribuan dolar, yang merupakan perkara terakhir yang anda mahukan.

Untuk mencairkan paip anda, ikuti langkah berikut:

Langkah 1) Hidupkan keran air anda

Apabila anda mula mencairkan paip anda, air akan tumpah dari keran anda, menandakan anda telah menemui paip beku dan mencairkan ais. Mengalihkan air juga mempercepat proses pencairan.

Langkah 2) Cari paip beku

Mereka sering dijumpai di kawasan merangkak yang tidak dipanaskan, di belakang dinding, atau di bawah sink.

Langkah 3) Sapukan haba pada paip beku dengan selamat

Menggunakan kaedah berikut untuk memanaskan paip beku dengan selamat:

Pad haba dikuasakan oleh elektrik

Pengering rambut yang menggunakan elektrik

Pemanas ruang yang mudah alih

Tuala yang telah direndam dalam air panas

Untuk mencairkan paip, JANGAN gunakan alat pembakar atau benda lain yang menghasilkan api terbuka.

Membaiki paip beku

Sekiranya paip anda pecah, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menghentikan lebih banyak air daripada membanjiri rumah anda. Matikan bekalan air anda dengan mencari injap air utama anda. Kemudian segera hubungi tukang paip profesional untuk keluar dan memperbaiki paip anda. Dengan menggunakan petua pencegahan paip beku ini, anda boleh menjimatkan kerosakan air dari rumah anda di Atlanta $ 5,000 hingga $ 70,000.

Bagaimana Membebaskan Paip?

Paip beku adalah gangguan biasa di musim sejuk New York yang sejuk. Apabila paip di tingkat atas pecah dan air meresap ke tingkat pertama dan ruang bawah tanah, ia menyebabkan beberapa kerosakan air terbesar di rumah. Ketika air membeku, air mengembang, memberi tekanan pada apa pun yang terkandung di dalamnya.

Buka pintu kabinet

Memastikan pintu kabinet tertutup dapat mengelakkan udara hangat sampai ke paip di dinding dan kabinet, menyebabkannya menjadi sejuk. Akibatnya, sangat penting untuk membiarkan pintu kabinet tetap terbuka untuk membolehkan udara beredar. Kerana dinding luar rumah paling sejuk, ini sangat penting untuk almari dan almari di sepanjang perimeter.

Simpan keran di tempat

Membiarkan faucet anda meretas adalah strategi pintar lain untuk mengelakkan paip beku semasa musim sejuk kerana air yang bergerak tidak membeku secepat air pegun. Sebaiknya biarkan keran anda meneteskan air suam sebelum berhenti tidur sekiranya suhu dijangka turun hingga 20-an atau ke bawah.

Mengatur suhu

Ramai individu cuba menjimatkan wang pada bil pemanasan mereka dengan mematikan tungku atau menyimpan termostatnya rendah, tetapi ini mungkin mengakibatkan paip beku. Walaupun anda tidak berada di rumah, adalah idea yang baik untuk mengekalkan termostat anda pada suhu 60 darjah atau lebih tinggi.

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Paip Anda Beku?

Walaupun paip bersalut fros menunjukkan bahawa ia beku, tidak semua paip paip dapat dilihat. Ini adalah pertaruhan yang selamat bahawa paip anda beku jika tekanan air anda turun dan tandas anda enggan diisi semula.

Soalan Lazim

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Paip Anda Meletup?

Sekiranya paip anda pecah, matikan bekalan air utama ke rumah atau syarikat anda dengan segera. Mematikan air, yang biasanya berada di ruang bawah tanah, akan membantu mengelakkan kerosakan selanjutnya. Kemudian hubungi KPM Restorasi, perniagaan pemulihan kerosakan air yang boleh dipercayai. Kami mempunyai tukang paip di tangan yang dapat memperbaiki paip anda dan mengalirkan air anda semula, serta pakar pemulihan kerosakan air yang akan mengeringkan dan mengeringkan air.

Bagaimana Membebaskan Saluran Paip, Bilik Mandi atau Pancuran dengan Selamat?

Mencegah sistem rumah dan paip anda rosak teruk akibat paip dan longkang beku. Mengetahui cara mencairkan paip dan longkang beku akan menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang dengan mengelakkan paip pecah dan pembaikan yang mahal. Untuk membekukan longkang dan paip beku anda dengan selamat, homeandgardeningguide.com mengumpulkan maklumat berguna dan petua yang bernas.

BAGAIMANA MEMBUAT PEMASANGAN?

Saluran pembuangan beku biasanya tidak dibekukan dengan mengalirkan air panas ke bawahnya. Isi periuk setengah galon separuh dengan air dan panaskan di atas dapur. Apabila ia mula mendidih, ambil dari api dan tuangkan longkang perlahan-lahan. Ini mungkin cukup untuk mencairkan ais dan melepaskan longkang anda sepenuhnya. Buka keran dan jalankan air suam selama 4 hingga 5 minit setelah longkang mula mengalir untuk memastikan saliran benar-benar bersih.

BAGAIMANA SELAMAT MENGUASAI Paip AIR?

Semasa musim sejuk, paip air beku boleh menyebabkan pelbagai masalah. Mereka boleh pecah tanpa amaran, mencairkannya terlalu cepat boleh menyebabkan retakan atau retakan, dan jika membeku, anda tidak akan dapat mengakses air.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk paip membeku?

Lampu haba, pemanas ruang, dan pengering rambut adalah semua barang keperluan rumah yang boleh mencairkan paip beku dalam masa 30 hingga 45 minit. Walau bagaimanapun, jika ada paip yang pecah kerana penumpukan tekanan, biasanya lebih baik mendapatkan bantuan profesional.

Bagaimana anda mencairkan paip beku?

Untuk mencairkan panjang paip yang beku, gunakan pemanas ruang, lampu panas, atau pengering rambut. Membungkus paip beku dalam pita haba yang dikawal secara termostatik (yang berkisar antara $ 50 hingga $ 200 bergantung pada panjangnya) adalah satu lagi penyelesaian cepat untuk mencairkan kawasan yang bermasalah. Jangan gunakan obor propana untuk mencairkan paip kerana boleh menyebabkan kebakaran.

Adakah paip beku boleh dicairkan sendiri?

Secara teknikal, ya , tetapi strategi "tunggu dan lihat" berisiko. Sebarang air yang tertangkap di antara keran dan ais ketika mencair boleh menyebabkan tekanan tambahan di dalam paip. Kenaikan tekanan ini berpotensi menyebabkan paip beku meletup.

Kesimpulannya

Saluran pembuangan beku biasanya tidak dibekukan dengan mengalirkan air panas ke bawahnya. Isi periuk setengah galon separuh dengan air dan panaskan di atas dapur. Apabila mula mendidih, ambil dari api dan tuangkan longkang perlahan-lahan. Ini mungkin cukup untuk mencairkan ais dan melepaskan longkang anda sepenuhnya.

Anda mungkin tergoda untuk membiarkan paip mencair sendiri. Namun, ingat bahawa prosesnya boleh memakan masa beberapa hari bergantung pada cuaca. Paip biasanya tidak membeku sehingga suhu jatuh di bawah 20 darjah Fahrenheit.